A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem is azzal van gond, hogy neked elég az automata, hanem azzal, hogy úgy idiótázol (ha nem is nyíltan), úgy kiáltasz ki valakit sznobnak, hogy nem próbáltad azt amiről azt állítod, hogy nem létezik. Nem erről szól az életed az rendben van, nem ez a hobbid az is rendben van, de attól még másokat minősíteni nettó bunkóság.
"Ezt egyeseknek nem lehet megérteni anélkül, hogy lenéző, lekezelő, fensőbbséges, sértő megjegyzéseket tegyenek az emberre." -ezt nem tudom miért nekem írod, nem hiszem, hogy valaha is lekezelő, sértő megjegyzést tettem volna akár csak a kávézási szokásaidra is (ismerek olyant, aki 2-3x főzi le a kapszulát, majd tejjel, mézzel, fahéjjal, akármivel ízesíti és őt sem minősítem, igaz ő nem állítja, hogy sznob vagyok csak azért mert más a hobbim )
Nekem nem erről szól az életem, hogy gépeket nyalogassak, őszintén szólva az sem érdekel, ha valakik erre gerjednek.
Ami engem megfogott, hogy elegem lett már a pancsolásokból és műszaki ember lévén jobbal "élvezem", hogy egy gombnyomás csak. Ez pedig nekem megéri még a kompromisszumot is. Főleg, ha az nem is akkor, mint egyesek képzelik.
Még akkor is, ha előzőleg azért megdolgoztam a gép tuningolásán, a megfelelő eredmény érdekében, illetve apró darabjaira szétszedtem és összeraktam.
Mert valakinek ez a hobbi, másnak meg az a hobbi.
Ezt egyeseknek nem lehet megérteni anélkül, hogy lenéző, lekezelő, fensőbbséges, sértő megjegyzéseket tegyenek az emberre. Amire én viszont "harapok" és legalább úgy viszonozom, erről volt szó csupán.
Mert egyesek úgy gondolják, hogy nekik is jobban megéri fölényesen sértegetni a műszaki embert, olyan témában, amit az pedig esetenként támogathatna technikai oldalról is, de nyilván így már én is más "szájízzel" állok hozzá. Ez is csak ennyi.
Persze, amikor egy elektronikai vezérlés hibáját kell elhárítani és egy drága gépet megmenteni a kidobástól, akkor már kicsit változnak az "erőviszonyok". Másképp áll valahogy az emberek szája.
"Amit én állítok, hogy bizonyos szint felett már nem sok értelme az egésznek, sznobéria inkább csak, beleképzelés, bevetítés."
Ezt próbák sorozata alapján állítod? Mert ha nem, akor csak hiszed. Hiszed vagy nem de vakteszten is bármikor kikóstolható a különbség 2 gép közöt (mielőtt kérdeznéd próbáltam), és szinte mindig a drágább gép a jobb, de ez csak akkor, ha a felhasználó kellően gyakorlott. Met egy "full tuning" Gaggia fölött már valóban elenyészőek a különbségek, és józan észel szerintem nem is indokolt továbblépni (mondom úgy, hogy én megtetem, de ott legalább annyira a kávékészítés élménye volt a szempont mint az végtermék). Az automatát meg hegyezheted ahova akarod, akkor sem jut egy sima termoblokkos karos közelébe sem, nem hogy egy Gaggia Classicot szorongasson (darálóval, friss kávéval).
Még egy trükk az automata gépre, kimaradt: kávé nélküli adag (esetleg adagok) kiengedése, a főzőegység átmelegítésére. Ha a gép tud előre őrölt kávéból dolgozni, arra be lehet állítani, de nem adunk neki kávét, így üresen dolgozik. Ha nem tud ilyet, szintén alakítani kell a gép technikáján.
Mielőtt félremagyarázná valaki, én sem azt mondtam, hogy egy jó kávéfőzőnek nincsenek alapvető követelményei, mint például a hőstabilitás és egyebek.
Amit én állítok, hogy bizonyos szint felett már nem sok értelme az egésznek, sznobéria inkább csak, beleképzelés, bevetítés.
Meg azt sem tudja mindenki, hogy egy jó automata gépen is lehet azért finomhangolni: őrlési finomság, őrlési mennyiség, áztatási szakaszok időtartama (előtöltés, pihentetés, extrakció), ehhez mondjuk már átalakítás is szükséges lehet.
Bojler az enyémben elég jó hőstabil, processzorvezérelt fűtéssel, ami kávék sorozatban történő kitolására lett tervezve.
Nyilván nem arról a bojlerről beszélek, amit itt a linken is szerepel, ráadásul ez nem is automata gépbe való. Igen, feltettem egy kérdést tavaly nyáron a vegyésztopikban, bár csodálkoztam, hogy senki nem tudja a választ, úgyhogy végül inkább megválaszoltam a saját kérdésem. Egy válasz volt, ami lássuk be, nem értékelhető. Nem tudom, mi ezzel a probléma, semmi nem utal arra, hogy magam vegyész lennék, kérdezni talán csak lehet egy fórumon.
Ki, min röhög, ez olyan dolog, amikor hifis témába beszól egy szakember a fizika talajáról, ott mekkora sivalkodás tud támadni... Üzleti érdekek, agymosás működik rendesen. Úgyhogy számomra ez nem jelent sokat, ki, min röhög, aki nem is akarja megérteni, hogy én miről beszéltem.
Jó, hagyjuk a személyeskedést, pedig kár ezért a topikért, hogy néhány ellenszenves alak mérgezi itt a levegőt, de nyilván én vagyok a hülye, kell nekem ilyeneknek magyarázni... úgysem érti.
Persze, a fennkölt duma csak ott szenved csorbát, amikor valaki előadja a fölényeskedő szövegét, amiben látszólag nincs személyeskedés, de mégis sugárzik belőle a megvetés. Neved erről az ügyes kis kis trükkről jegyeztem meg korábban.
Ezzel szemben én jobban kedvelem az egyenes szókimondást, mint a képmutató sunyiságot. Hiába, nem vagyunk egyformák (van erre egy langyos duma: ettől szép a világ, bár ettől a szövegtől is rosszul vagyok néha).
Kultúrált, személyeskedés nélküli kommunikációra mindig van lehetőség. Az ember a véleményét, nemtetszését ilyen módon is kifejezheti. Nem könnyű, de lehetséges.
Hogy netán érthetőbb legyen, hátha tegnap késő este nem jutottak eszembe a megfelelő szavak: szakmai jellegű hozzászólások, fizikai tények, tapasztalatok egyszerű leírása és átadása a fórumos közösség részére, azok leminősítése módfelett érdekes. Szerintem legalábbis elég nagy sötétségre vall.
De mire lehet számítani olyan témában, ahol mások ízlését is gyakran leminősítik. Pedig én még csak annyit merészeltem megemlíteni, hogy engem annyira nem izgat az egész: tiszta RO-víz és kész. Meg a bojler sem rohad szét. Simán elvagyok vele, nem ez a legfontosabb az életben, hogy még a pH-értékkel és ionokkal szarakodjak. Meg a kationokkal is, főleg. Persze.
(Más kérdés, hogy automata gépem programjába is belenyúltam, illetve hardveresen beiktattam egy kis késleltető áramkört, mert nem tetszett, hogy nem alkalmaz áztatási szünetet, de ez talán elvárható minimum.)
Persze, olyan dolog ez, mint a hifis agymosás. Milliós hangszórókábeleket és hálózati zavarszűrőket tudnak eladni olyan hülyéknek, akik különbségeket vélnekhallani két kábel között, de már egy vakteszten elbukik a szerencsétlen.
Értsd: a milliós kábel is csak akkor szól szebben, ha a tudatábanbenne van, hogy mi van. Ha nem tudja, vakteszten már nem veszi észre. Ez is egy ilyen üzlet: agymosottakból jó nagy pénzeket lehet csinálni.
Igazából egyelőre semmilyen negatív hatását nem éreztem, csináltam kvt gaggia karral is ellenpróbaként.
Arról nem is beszélve, hogy pl egy bottomless kar szerintem nem is tud annyira átmelegedni, sem pedig hőt tartani a nyitottsága miatt - ha máshogy van majd kijavítotok. ;)
Ennek ellenére ilyeneket csapolok most már a DB1-el - nem a legjobb minőségű a videó, de a lényeg látszik - remélem a link megnyitható lett:
Nekem ez most így bőven jó. Azt gondoltam sokszor, hogy az örlőmmel gond van vagy kevés de tegnap bontottam omni roastot(a videón nem ez van - bár hozzértő ezt egyből tudja majd) és bár tartottam(nagyon) tőle mégis sikerült erőlködés nélkül ihatót főznöm belőle.
Limonádé helyett jött a gyümölcs(ami nem az én műfajom most már tudom - talán majd később/idővel), így egyelőre a cm702 nekem elég lesz. A Gaggiat felújítom és majd utána ha más helyre kerül az a cm702vel párba, majd kap a DB1 valamivel kicsit talán komolyabb őrlőt.
Tulajdonképpen csak a kíváncsiságomat birizgálja néhány számomra érdekes(érthettlen) dolog/kérdés és szeretem teljesen megismerni és megérteni az általam használt eszközöket. :) Aztán meg csak használni.
Szerintem én normálisan indítottam, csak azután tapasztaltam itt érdekes dolgokat.
Egyik, amikor nem adták meg a kellő tiszteletet (de semmi gond, én is tudok másképp fogalmazni).
Másik, amire allergiás vagyok, normális szakmai válaszok leminősítése. Az sem lenne gond szerintem egy politikai vagy hasonló témában, amikor adnak egymásnak 100 mínuszt, az eltérő vélemények miatt.
De ettől már megcsömörlöttem egy bizonyos Gyakori Szar oldalon, hogy amikor megírok egy tisztán szakmai jellegű választ, legjobb tudásom szerint (amibe alkalmanként olyan infókat is sűrítettem, amit iskolában sem tanítanak esetleg, mert mondjuk évtizedek során jön rá az ember, apránként), erre jön a buta paraszt és jól leminősít.
Ilyenkor gondol bele az ember, hogy ilyenek miatt tényleg kár is fáradozni (nem is látogatom már azt a szar oldalt).
Nos, láttam itt a napokban, hogy mi megy: szakmai jellegű írások alattomos leminősítése, amiben van valami undorító, szerintem. Fura figurák... Úgyhogy nekem te ne magyarázz...
Olvasgatom egy ideje a hozzászólásaidat, és folyamatosan azon töprengek, hogy mitől lehet ekkora arcod. Elmagyaráznád ezt is holnap, normális magyar szavakkal?
Már csak az marad, hogy a felfogató az ideálisnál vékonyabb anyagból van és az aljáig nem jut le elég hő ahhoz, hogy a kar is át fel tudjon melegedni tőle ami ráadásul már önmagában is disszipál. Emlékszem, hajdanán rendszeresen megfogtam a kart, sőt a gőzcsövet is, enyhe égéseket szenvedve míg ösztönössé nem vált, hogy csak a gumit fogjam meg rajta. Na itt a kart nyugodtan tapogathatod ezek szerint. Csak arra kell figyelni, hogy a fűtőcsapolás után gyorsan tölteni és csapolni, hogy ne hűljön ki nagyon a kosár.
Furcsának furcsa az biztos, de a GCD karja amin rajta van a manometer nagyon szépen felmelegedett, szerintem a kontaktálási felület méretével lehet gond - most más nem igen jut eszembe.
Van rá lehetőségem(remélem :) ), majd egy rancilio karral is megnézem, azzal mit művel.
A géphez adott kar rozsdamentes acél tudtommal, szerintem nem azzal van itt a probléma. Még a La Marzocco is készít acél karokat. Lehet, hogy a tömege kisebb és hamarabb lehűl de felmelegedni úgyanúgy fölmelegszik, sőt a kisebb tömeg miatt akár gyorsabban is mint egy másik kar. Végülis mindegy, ha áthidalható, csak furcsa.