Keresés

Részletes keresés

Szecső Creative Commons License 2002.01.24 0 0 317
Szia

A távolság mindegy. A 220 nem igazán zavarja a TV antennát sem a telefont. A 220 mellé életvédelmi szempontok miatt nem lehet ezeket behúzni.

Plusz árnyékolás.
Lehet kapni dupla árnyékolású koax-ot is. Csak drága és nem teljesen szakszerű alkalmazás mellett nem javít semit. Akkor kelhet, ha nagy térerejű helyi TV adó zavarja valamelyik adót a kábeltv-n.
De általában egy erősítővel is jó eredményeket lehet elérni.

Szecső

Előzmény: bobbobek (314)
csotri Creative Commons License 2002.01.24 0 0 316
Hétfőn reggel fürödtem, utána mosogatás volt, mosás előtti pelenkaáztatás, így sikerült de.10 órára kifogyasztanunk a bojlert csapivízhidegségig. Aznap estére nem lett melegvizünk (napközben elvileg félóra ráfűtés, hogy ez megtörtént, vagy sem, nem tudom, de nem látszott az eredményen). Másnap reggelre sem. Mikor este 8-kor sem volt változás (30 óra), akkor hívtam az ÉDÁSZt. Végül kilenckor bekapcsolták, és reggelre lett melegvizünk.
Mondjuk nagyon szar a falu hálózata, amikor a szomszédságban elindul egy daráló vagy egy cirkula, jelentőset bír halványulni a világítás. Szeles időben meg folyton újraindul a számítógépem, úgyhogy az is elképzelhető, hogy egész egyszerűen áram nem volt, nemhogy kapcsolójel.
Ettől függetlenül érdekelne az a trükközés. Sima szinuszos az a vezérlőjel? Mekkora az amplitúdója? Mennyi ideig tart?
Előzmény: Advantech (313)
bobbobek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 315
kosz a tippet a UTP-vel, de az a baj, hogy mar van vagy 20 meter telefonvezetekem (orokoltem az elozo tulajtol) ugyhogy elhasznalom elobb azt
Előzmény: greenlak (312)
bobbobek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 314
idozito: ma elmegyek egy masik aruhazba. tegnap az a huje noci is vagy negyed ora varakozas utan kerult elo - nem ugy nez ki az a hely, mint ahol nagyon torodnek a vevovel, ugyhogy valasztasom se nagyon lehetett. volt ott egy tagbaszakadt gyerek penzbehajto frizuraval, majdnem ketteharapta a not, olyan ideges volt.

szunetmentes tap tehat lekerult a porondrol... kosz a velemenyeket a coax ugyben. meg egy kerdes, ezzel az arnyekolassal kapcsolatban jutott eszembe. mit tanacsoltok, milyen tavolsagra vezessem ezeknek a gyengearamu vezetekeknek a muanyagcsovet a sima 220-as villanyvezetekek nyomvonalatol? 10cm? 20cm? vagy azok sem zavarnak be?

Degeczi, van valami megoldas, amivel le tudom meg plusszban arnyekolni a coax-ot? most jut eszembe, hogy ahol vezetem a nyomvonalat ott holtbiztos, hogy a 220-as nyomvonalat fogja keresztezni min. 2 helyen.

udv, B&B

Advantech Creative Commons License 2002.01.24 0 0 313
A 10/1999. (III. 19.) GM rendelet a lakossági fogyasztók részére szolgáltatott villamos energia árának megállapításáról 3§-a alapjan a szolgalatatonak naponta osszesen minimum 8 ora idotartamra kell biztositania a vezerelt vetelezesu berendezesek energia ellatasat. (Ha keri valaki, elkuldom a teljes rendeletet.)

csotri: Egyebkent hogyan allapitottad meg, hogy 30 oraig nem volt bekapcsolva a kutyu? Ott alltal egesz nap mellette?

En meglepodtem, mikor uj alberletbe koltozve, ahol villanykalyha van es villany bojler, hogy az "ejszakai aram" nappal is bekapcsol. Aztan kiderult, hogy csucsidoszakon (8-14) kivul kell bekapcsolniuk. Nalam eddig nem volt gond sem a melegvizzel sem a futessel. (kopp-kopp:o))

A.

Előzmény: villany (311)
greenlak Creative Commons License 2002.01.24 0 0 312
Szia dobbek!
"...meg tudna nekem valaki mondani, hogy ha a telefont meg a tv coax kabelet akarom a lakas egyik pontjabol a masikba atvezetni, akkor azokat szabad egy muanyagcsoben kozosen tartani? nem zavar be vajon az egyik a masiknak?"
Nyugodtan beleteheted egy csatornába vagy csőbe nem fogják zavarni egymást, de ha elfogadtsz egy tanácsot a telefonnak min. 4eres PVC-t használj vagy PC -re is gondolva még jobb megoldás a UTP kábel.
üdv.
greenlak

Előzmény: bobbobek (307)
villany Creative Commons License 2002.01.24 0 0 311
Kedves Csotri!

A jószágot, ami a bojlert kapcsolgatja HFKV (HangFrekvenciás Kör-Vezérlés) vevőnek hívják. Úgy működik, hogy a 120kV-os alállomásban minden egész órakor (bizonyos területeken minden félórakor is) 166 és 2/3-ad Hz-es (területileg változhat, de 150-200 Hz között van) kódolt (ha jól emlékszem sima AM bináris) jelet csatolnak a hálózatra. Ez a 120/kf, és kf/0,4 kV-os transzformátorokon+vezetékeken átjutva elér a vevőhöz. A vevők négy(?) kód csoportba kapcsolhatók. Ha a saját csoportjának be-, vagy kikapcsoló kódját vette akkor mozgat egy relét, ami átengedi a villanyt a bojler (etc.) felé.
Tehát erősen kétlem, hogy lenne annyira intelligens, hogy bármit is ellenőrizni tudjon, szerintem még a saját üzemkészségét sem.
Ami a problémádat illeti kb. 4 éve beszélgettem egy ELMÜ-s kollegával, ebből az derült ki, hogy minden bojlert legalább napi 5 órára be kell kapcsolniuk. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos bojler napi egyszer fel tudja fűteni a vizet a maximális hőmérsékeltre. Azaz ha ennek figyelembe vételéves sincs melegvíz akkor valaki beteg, vagy a bojler, vagy a HFKV vevő, vagy egyszerűen akkora a csillapítás a 166,6 Hz-es jelre, hogy bizonytalan tőle az egész. Ez utóbbi kettő kijavítása az áramszolgáltató feladata és addig nem szabad békén hagyni őket, ami rendbe nem rakják.
Trükközés: olyan készülékről ami kapcsolgatná nem tudok.

Üdv v.

Előzmény: csotri (306)
Macimedve Creative Commons License 2002.01.24 0 0 310
A szolgáltatói szerződésben benne van, hogy naponta mennyi időre kell bekapcsolniuk a csúcskizárásos áramot.... Ha ezt nem teszik, szerződésszegést követnek el. Figyeld rendszeresen, és ha tényleg kevés reklamálni kell. Lehet, hogy az órád nem tökéletes.
Ha minden hatástalan, akkor esetleg fogyasztóvédelem.....

Nálunk (ELMŰ terület) egyébként hibátlanul működik....

Előzmény: csotri (306)
Degeczi Creative Commons License 2002.01.24 0 0 309
A telefon nagyon nem zavarerzekeny, az antennakabel mar inkabb, de jo arnyekolassal nem az, es egyebkent sem a telefon szokta zavarni (jonehany nagysagrend elteres van a ket madzagon halado jelek frekvenciaja kozt).

A surge protectorok csak a hirtelen feszultseg(nem aram)-tuskektol vedenek, az ingadozasoktol nem. Nagy erteku, gyakran keszenletben levo cucc (PC, TV, video) ele erdemes tenni.
A szunetmentes tap egyreszt kis terhelhetosegu (marmint az egesz lakas igenyehez kepest), masreszt az egyszerubbek nem is szinusz, hanem negyszogjelet adnak a kimeneten, ezt nem minden szereti. Masreszt szinten az egyszerubb tapok nem allandoan dolgoznak, csak kimaradas eseten kapcsolnak be - azaz semmit nem vedenek az ingadozasok ellen. A gepre erdemes egy jobbfajtat rakotni, de a tobbit megfizethetetlen igy ellatni.

Idozito: katalogusuk nincs? Abban ramutacc mi këll, es nincs problema (legutobb mindharom hirdetett ilyet, mondom). Mondjuk ha villanyos cuccrol van szo, akkor helybol nem is csajt keresek a kerdessel, illetve eleve a helyi OBI-ban kezdek, itt van egy igazi ezermester jellegu eladojuk, mindenben szokott tudni segiteni.

Előzmény: bobbobek (307)
bobbobek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 308
mit gondoltok, nem lenne jobb, ha ez a topik is atkerulne az epitkezos tema ala?....
bobbobek Creative Commons License 2002.01.24 0 0 307
'reggelt mindenkinek.

meg tudna nekem valaki mondani, hogy ha a telefont meg a tv coax kabelet akarom a lakas egyik pontjabol a masikba atvezetni, akkor azokat szabad egy muanyagcsoben kozosen tartani? nem zavar be vajon az egyik a masiknak?

a masik dolog meg aramingadozassal kapcsolatos. van ugyebar par elektromos cucc, amelyik nem szereti ezeket az ingadozasokat, amire az egyik megoldas, hogy egy spec. hoszabbitoba dugjuk oket, amelyikre ra van irva, hogy "surge protection" vagy "überspannungfilter", stb.
Ismer valaki olyan lehetoseget, amivel az egesz lakasban az osszes konnektort el tudnam latni ilyen vedelemmel? tehat valami olyasmire gondolok, amit mar a kismegszakitok kornyeken beinstallalnek, aztan azon keresztul kotnem be a konnektorok vezetekeit...
Azt csak halkan kerdeznem meg (en, az abszolut alapos ember :-)), hogy a szamitogepeknel hasznalt szunetmentes tap megoldhato-e valahogy ilyen feladatra? az lenne meg csak az igazi!

Degeczi,
ugye mondtam, hogy nem lesz egyszeru az idozitot beszerezni. tegnap bementem a Lurdy melletti praktikerbe: a csaj a villamos osztalyon asse tutta, mirol beszelek! a vegen azert csak sikerult valami fenyt villantani az agyaba, erre ravagta, hogy nekik olyan nincs. akart valami szarsagot 16e forintert ramvarrni, de mondtam, hogy koszonom, meg nezelodok :)

csotri Creative Commons License 2002.01.23 0 0 306
Villanybojlerünk van, ún. éjszakai áramról működik. Ami nem éjszakai most már, hanem a kis terhelésű időszakban kapcsolja be az áramszolgáltató, távvezérléssel: a fogyasztó villanyóraszekrényében elhelyezett kapcsolót egy, a központból kiküldött, a hálózati feszültségre transzponált hangfrekvenciás jel kapcsolja ki- és be. Egyszer elbeszélgettem a hibabejelentővel, mert nagyon nem adtak áramot, de a LED-ek érdekeseket villogtak. Azt mondta a manyus, hogy most éppen nem adnak áramot, ami ledvillogást látok, az csupán azt jelzi, hogy parancsot fogad a készülék a központból. Milyen parancsot, kérdeztem én. Mire ő: kb. félóránként kiküldenek egy kikapcsolás parancsot ráfűtési időszakon kívül is, hátha valaki megtrükközte a kapcsolót és bekapcsolta. És azt hogy lehet, kérdeztem. Nevetés: Hadd ne én adjak tippeket.
Hát tisztelt topiktársak, törvénytelen vagy sem, engem nagyon érdekelne, hogy ha félórára is, de be lehetne kapcsolni azt a rohadt kapcsolót! Ugyanis gyakran van olyan fogyasztási csúcs (éjjel nappal dolgoznak az ipari fogyasztók), amikor cca. 30 órán át egyáltalán nem kapcsol be az a dög. Melegvíz meg kéne. Ki látott/csinált/használt már olyan kütyüt, amivel -gondolom, azonos fázison lévő konnektorba dugva a lakásban- a megfelelő jel hálózatba küldésével bekapcsolható az "éjszakai áram"?
SebDani Creative Commons License 2002.01.18 0 0 305
Tegyél a monitorodra egy monitorszűrőt! (És azt "jól" földeld le!)
Előzmény: Trin Dorg (304)
Trin Dorg Creative Commons License 2002.01.18 0 0 304
A segítségetek kérném (ez nem vicc, ami itt leírok):

a számító gép előtt ülve mintha feltöltődnék elekromossággal (a szobában járkálva pl. nem, kipróbáltam!). Már félek bármihez hozzányúlni (fém ablak, fém ablakpárkány, szekrényzár - ez sötét helyen van, látszanak a szikrák ahogy kisülök, vízcsap, számítógépek földelt fémdoboza stb.) mert kegyetlenül szikrázom egyet és kegyetlenül csíp is egyet. olyan ez, mint egy kínzóeszköz és nagyon elegem van. Semmilyen ruhadarabot nem változtattam mostanság, nem cseréltek padlóburkolatot, a gépem is ugyanaz. Hol a hiba? Normális ez? Van megoldás? A munkatársaim is csak annyit észlelnek, hogy időnként mintha rettegnék a tárgyaktól, még nem jöttek rá, hogy csak azoktól félek, amik elektromosan vezetnek, de látom a kérdést a szemükben, hogy valami baj van?

Kérem, valaki adjon tippet, hogy tudnám ezt megoldani, mert nem merek lassan semmihez sem hozzáérni. Ebbe bele lehet bolondulni!

Degeczi Creative Commons License 2002.01.10 0 0 303
Na ja, nem is a megfizethetetlensegrol van szo (5 koruli a szamla), de regebben messze nem volt ilyen sok es ami igazan zavar: nem ertem mitol eszik ennyit.
3 kWh az ugye pl egy 1000W-os fogyaszto 3 oran keresztul, vagy 500W 6 ora hosszan at, nem? Szerintem ennel joval kevesebb kellene legyen a gep+monitor.
Előzmény: SebDani (302)
SebDani Creative Commons License 2002.01.10 0 0 302
A felháborodásig, és az értetlenkedésig már én is eljutottam, és én is (nem tapasztalati úton) a PCre fogtam a magas fogyasztást... :-)
(Persze, kinek mennyi a sok... havi 6eFt sok?)
Előzmény: Degeczi (301)
Degeczi Creative Commons License 2002.01.10 0 0 301
Valami baromi sokat fogyaszt nalam.
A szamla hatasara elkezdtem irni a villanyora allasokat reggelente.

Eredmeny: nagyjabol 7-8 kWh atlag egy napra, mig az ikerszomszedunknak (egy helyen van a ket ora, osszehasonlitas kedveert folirtam azt is) ennek epp a fele, pedig nala asszem hagyomanyos izzok vannak, mig nalam mind kompakt fenycso. Eloszor a ket hutogepre gondoltam mint nagy fogyasztora, am amig nincs otthon senki, reggeltol estig alig 1 kWh fogy el, tehat nem azok a bunosok.

Az utobbi nehany napban azonban epp csak egy felora-orara kapcsoltam be a gepet, szemben a szokasos 4-5-6 oraval szemben - es a napi fogyasztas mar nem eri el a 4 kWh-t sem! Tehat joreszt a gep az. Meglep, mert amugy egy oreg PIII 450, igaz, a monitor 19"-es es a hang miatt egy erosito is be van kapcsolva rendszerint. Rosszul gondolnam, h ha a tap ugyan 300W-os, de a gep ennek (saccra) csak ugy a felet igenyli, akkor az nem is fog ennel sokkal tobbett folvenni?

Kovetkezo lepeskent azt kellene kideritenem, h vajon a gep vagy a monitor eszik-e ennyit, de addig is erdekelne: mas kiserletezett-e mar ilyesmivel?

Degeczi Creative Commons License 2002.01.09 0 0 300
Az egy-ket hete kapott OBI reklamanyagban biztosan van, asszem 1800-ert az elektronikus, LCD kijelzos. De ugy remlik a masik itteni ketto (Baumax, Praktiker) is volt, csak az egyikben mechanikus kapcsolo.
Előzmény: bobbobek (299)
bobbobek Creative Commons License 2002.01.09 0 0 299
OK, kosz a valaszt, bar egy kicsit feladtad most a lecket: nem tudom te voltal-e mar barkacsboltban mostanaban, en valahogy sose talalkozok olyan eladoval, aki valamit is ertene a dolgokhoz. :/
Előzmény: Degeczi (297)
rayn Creative Commons License 2002.01.05 0 0 298
Elhalványul? Lehet, hogy a csak a földelésen keresztül folyik az áram? Akkor vigyázz! Nem lépj nagyokat és esőben ne menj ki az udvarra! Már ha az van amiről írok. Szóval ilyenkor mindenképpen szólni kell a szolg.-nak.
Előzmény: Siluro (289)
Degeczi Creative Commons License 2002.01.05 0 0 297
1-2 ezerert barmelyik barkacsaruhazban kaphatsz, akar digitalisat is.
Előzmény: bobbobek (296)
bobbobek Creative Commons License 2002.01.05 0 0 296
uccso kerdes bojler ugyben: tudtok ajanlani valamilyen idozitot, ami megfelelne erre a celra?

a manualis kapcsolgatas szoba sem johet :)

hGege Creative Commons License 2002.01.04 0 0 295
Termeszetesen bojlerrol van szo :)
Előzmény: hGege (294)
hGege Creative Commons License 2002.01.04 0 0 294
Sziasztok!

Boylerhez: kevesbe kenyelmes, de nem a termosztatot kell tekergetni (felteve ha van rajta) az ejszakai aram biztositekat lekapcsolni, ha epp nem kell futeni.

Egy kerdes: 10 emeletes panelhaz. Lekapcsolt kismegszakitok mellett a fazisceruza vilagit a konnektorba dugva. Ez vajon mitol lehet?
A konnektor nem foldelt, bar ez azthiszem nem lenyeges.

Gege

Előzmény: Szecső (292)
Szecső Creative Commons License 2002.01.04 0 0 293
Siluro

A piros LED hibát jelez (szakadást), mindenképpen vissza kellene hivni a szerelőket. Ha nullázásos a hálózat akkor lehet valami sérülés a nulla vezetőben még a földelés és a nulla összekotése előtt és ez már ELMÜ-s szakasz.

Szecső

Előzmény: Siluro (289)
Szecső Creative Commons License 2002.01.04 0 0 292
Kedves bob & bobbek

1. Te magad játszod az időzitő szerepét:) Ha felfűtött letekered a termosztátot, ha kifogyott a melegvíz vissza, ha elfelejted hideg vízben fürdesz.

2. Beszerelsz egy olyan termosztátot amin állítani lehet a min és max hőfokot. (Két termosztát + 1 relé)

3. A villanyóra szekrénybe fikszen bekötve beszereled az időzitőt.

4. A bojler aljába, a termosztát mellé szereled be az időzitöt.

5. Hőveszteség szempontjából lehet, hogy jobb ha 40 fokra állítod a bojlert. Vagy a számodra még elfogadható minimumra. Ebben az esestben a legkevesebb a kárba vesző energia.

6. Elcseréled egy kissebbre a bojlert.

Szecső

Előzmény: bobbobek (291)
bobbobek Creative Commons License 2002.01.03 0 0 291
Szevasz Siluro,
en olvastam a kerdesed mar, de sajnos en nem tudom a valaszt, ezert nem irtam semmit. sorry.

tobbieknek:

van esetleg valami otletetek, hogy hogyan tudnek ilyen idozito szerkezetet beiktatni az ejszakai aramos villanybojlerem ele? utananeztem a dolognak, valo igaz, ugy van, ahogy irjatok: tilos megbontani a tapot.

udv, bob & bobek

Előzmény: Siluro (290)
Siluro Creative Commons License 2002.01.02 0 0 290
Szóval, kell-e aggódni a villanyóra piros ledje miatt?
Siluro Creative Commons License 2001.12.30 0 0 289
A nyaralónkban nemrég kicserélték a villanyórát. Azóta furcsán viselkedik a villany a házban, egyik lámpa bekapcsolására a másik elhalványul vagy elalszik, a villanyórán időnként kigyullad egy piros LED (ez mit jelez, túlterhelést?), néha ráz a fűtéscső (!) stb. Lehet hogy az ELMÜ profi szerelői b.tak el valamit?
Szecső Creative Commons License 2001.12.23 0 0 288
Szia

Tudtommal is fixen kell bekötni az éjszakai áramra kapcsolt fogyasztót.
De ha pl beleépíted az időkapcsolót akkor már fixen van bekötve.....

Szecső

Előzmény: SumQuiSum (287)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!