Keresés

Részletes keresés

Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4635

Nem beszélek tehéntejről, tényleg van 100 kecském.

Előzmény: Törölt nick (4630)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4634

De igen, működik. Mindig.

Előzmény: elefada (4626)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4633

na ezt nem tudom.

én legutóbb benn felejtettem háztól kapott tejet a hűtőben zárt palackban két hétre, savanyú volt és nem volt büdös, abból lett csodaszép túró.

Előzmény: Törölt nick (4623)
genziana Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4632

Csütörtökön megpróbáltam a krémsajtot, hát nem tudom, hogy jól készítettem, és tényleg ilyenenek kell-e lennie?!

1/2 4-kor beleraktam az anyakultúrát a tejbe (3,5 l volt), elmentünk a fodrászhoz , meg ide- oda, aztán hazajöttem neki kellett állnom fejni, szóval 1/4 8-kor jutottam el odáig, hogy belerakjam az oltót. 1 cseppet, meg még egy nem egész cseppet, pénteken délután háromkor felvágtam kockákra, és kimertem szürőbe, ma reggel beraktam a hűtőbe, aztán majd délután megnézem, hogy milyen lesz.

Jól lecsepegett, egy picit belenyalakodtam, és finom is.

Mondjuk ahogy összeállt, tiszta olyan volt ahogy a túrót készítettem, ez jó?

 

Hát remélem jó lesz.

 


( a hétvégén bucsu lesz nálunk, és az önkormányzattól bérelünk egy területet, ott szoktunk kaszálni a kecsóknak, nagyon szép, füves- lucernás terület. megy az uram tegnap este kaszálni, jön haza, és mondja, hogy ott egy darabig nem lehet kaszálni, mert az önkormányzat emberei lefűnyírózták az egészet. szerintem a bucsusokat oda akarják tenni, na de könyörgöm, mi azért éves szinten nem kevés pénzt fizetünk, milyen alapon, és milyen jogon? hát hétfőn bemegyek a hivatalba és nagyon kiverem a dilit....)

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4630

Nem lehet, hogy tehéntejről beszél? :)

Előzmény: Törölt nick (4629)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4628

(Mármint inkubátort, termosztáttal. :D)

Előzmény: Törölt nick (4627)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4627

Odagondoltam a leírásba a 2-3 óra szünetet. :)
Meglátjuk, mi lesz. Azt hiszem, ha termosztátot építek, az olyan lesz, hogy a 28 fokot is tudja tartani.

Előzmény: elefada (4626)
elefada Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4626

"frissen fejt tejet a napra."

Nahát ez az ami nem fog működni!

Előzmény: Kriszta721 (4624)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4625

Rendben van, holnapután megpróbálom, a mostani már sajt. :) (Holnap meg a TeSzedd viszi majd el az időmet.) De párszor már próbáltam hasonlóképp (mondjuk a 24-26 fokot nem egyszerű biztosítani, még az is lehet a baj, hogy ez nem sikerült, mert a minap a szobahőmérőm is tönkrement), de a vége az lett, hogy kijött a kecskeíze, adhattam a kutyának. :S

 

Amúgy meg valamitől mindig colis lesz a sajt, ha kezeletlen tejből készítem, pedig nincs tőggyulladásuk. :) Szalma nincs a kecskék alatt, hiszen hat éve nem termesztettek a környéken búzát. Így a kipocsékolt, trágyás szénán fekszenek éjjel, szóval a szőrük valószínűleg elég szennyezett. Másra nem tudok gondolni, mint hogy az fertőzi meg, ha belehull fejé közben.

 

Én csak azt nem értem, hogy itt ez a Kecsketenyésztés c. könyv, de egy olyan tejtermék-recept sincs benne, ami eddig bevált volna, vagy legalább hasonló sikerült volna. És vajon üzemben hogyan készítenek kecsketúrót?

Előzmény: Kriszta721 (4624)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4624

Most jó idő van, tedd ki a frissen fejt tejet a napra. Másnapra megalszik. Nehogy már azt mondd, hogy néhány szőrszáltól colis lesz. Nem kell termizálni sem pasztőrizálni. Az Előtted szóló elmondta a biztosat, csináld úgy, ahogy ő írja. Jó lesz.

Előzmény: Törölt nick (4623)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4623

Ha a nyers tejet nem pasztörizálom vagy legalább termizálom, sosem alszik meg, csak undorító íze lesz. Vagy felhabosodik, nyilván a colitól. Az ellen nem tudok mit tenni, egy-egy szőrszál mindig jut bele szűrés előtt, fejés közben. Ráadásul ha valamit nem hermetikusan zárok le, akkor két nap alatt elkezd penészedni is. :S

Előzmény: Törölt nick (4622)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4622

most akkor túrót akarsz készíteni....?

 

 

mert akkor:

egyszerű. lábosba /fazékba teszed megaludni. ehhez meg kell várnod, míg megsavanyodik (hűtőben is meg fog)

ha megaludt, felteszed melegedni, lassan, nagyon lassan (ha gáz, tegyél alá lángelosztót)

nem piszkálod, csak néha beledugod az ujjad

amikor már nem tudod bennetartani az ujjad, lezárod

megvárod, amíg alig langyosra hűl

utána szűrőbe tett konyharuhán (egyéb szűrőféle rongyon) átöntöd, és megvárod, amíg lecsöpög

aztán eheted a túrós tésztát

 

nem kell hozzá semmiféle oltó meg ilyesmi

Előzmény: Törölt nick (4621)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 4621

Mint kiderült, csak a széle volt fél centis, amúgy fél millis. Az egész ugyanúgy szétmállott, mint eddig, mihelyst megkavartam melegítéskor. Nem értem, mit szúrok el. :S Most a penész nem jelent meg a tetején, és savó is volt külön, ez betudható annak, hogy lezárt üvegben savanyodott. De egyszerűen valahogy nem olyan az alvadék, mint lennie kellene. Előtte felmelegítettem a 10 l tejet, és vajkultúrát is adtam hozzá, fél grammot, elvileg csak a tejsavbaktériumoknak volt lehetősége elszaporodni.

 

Szemétbe azért nem megy, mert a tavalyiakhoz hasonlóan finom, de azért egyszer túrót is jó volna készíteni, anélmül sem stíriai metélt, sem túrós csusza nincs :S

Előzmény: Törölt nick (4620)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 4619

No, megpróbáltam az aludttejet, üvegbe tettem, hogy lássam. Ugyan két nap alatt, de végre lett a tetején néhány centi savó. Most az egyik négy literes üveggel majd megpróbálom kimelegíteni.

 

A tetején mindnek van egy fél centis fehér réteg, az tejfölnek számít, vagy minek? :D

genziana Creative Commons License 2011.05.18 0 0 4618

Szerintem ma nem lesz semmi a krémsajtból..

Mindjárt megyek a gyerekért, aztán házit kell csinálni, aztán délután évzáró koncert, aztán rohanás a fogorvoshoz........

genziana Creative Commons License 2011.05.18 0 0 4617

Nem kontárkodtál bele.

Mindig hálás vagyok az ötletekért!

Előzmény: tavaszváró68 (4615)
tavaszváró68 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4615

Nem akarok belekontárkodni, de szerintem amit Te szeretnél, azt lágysajttal lehet megcsinálni. Én félig-meddig gomolyát csinálok, arra biztosan nem tudnám rátenni utólag a fűszert.

Előzmény: genziana (4604)
elefada Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4614

Igen, 3-4 óra a krémsajtnál.

 

Előzmény: genziana (4613)
genziana Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4613

Az anyakultúrának is kell enyyi idő?

Előzmény: genziana (4611)
genziana Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4612

Hm, a lágy sajtról szinte semmit nem tudok....

Megpróbálom az a leírást ami a te hsz-ed volt, amit lejjebb leírtam, egy picit több oltóval, ahogy írtad.

Remélem sikerül....

Előzmény: elefada (4608)
genziana Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4611

Ezt akkor én baromira elszúrtam, általában 40 percet szoktam várni.

 

Előzmény: elefada (4607)
krnemarika Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4610

Köszönöm. Remélem, sikerül elkészítenem.

 

Előzmény: elefada (4609)
elefada Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4609

Ha hökezeled, érdemes 85 fokra vinni,( több, vízkötöbb) de lehet hökezelés nélkül is.

30 fokon , 0,5 dl kultúra, vagy élöflorás tejföl, vagy pár szem CHN. 

Hagyd, hogy meginduljon a savanyodás.

2-3 óra mulva 5 l -be 2 csepp oltó elég.

6-8 óra alatt megalvad, de még várj, kostold meg, még édes.

Kb. kezdettól 16-18 ó után, mikor már savanyú, leszedem a tejfölt, sfelvágom,  hagyom 1/2  vagy 1 órát,

leöntöm, vagy leszívom a savót

vékony rétegbe kiteritve csepegtetem, de elég jól adja a savót ezen a höfokon, akár fel is akaszthatod, mint a kimelegítettet.

Krémesebb, kevésbé savanyú túrót kapsz.

Előzmény: krnemarika (4599)
elefada Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4608

Gomolyánál csak alvadékba, lágysajt, krémsajt meghempergethető.

Előzmény: genziana (4604)
elefada Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4607

Szerintem kb.

Pasztörözéskor savfokcsökkenés következik be.

Előzmény: L.Myke (4606)
L.Myke Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4606

Gomolyánál, ha pasztőrözöm a tejet és kultúrázom is, akkor 2 óra kell a kultúrának?

Előzmény: elefada (4598)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4605

Nem lehet, hogy akkor kellene, mikor kiszeded az alvadékot és még nedves, még össze kell állnia? Én nem tudom, a fűszeres sajtokat mindig összegyúrtam a fűszerrel, de ha ilyen fűszerbevonatosat akarsz, az ennél később szerintem mindneképp lehullana róla.

Előzmény: genziana (4604)
genziana Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4604

Olyan sajtot szerettem volna készíteni, aminek a külsejét megforgatom zöldfűszerbe.

És nem tudtam "ráragasztani" a petrezselymet meg a kaprot, egyszerűen lepotyogott róla.

Bocs a hülye kérdésért, de hogyan ragasszam rá?

Arra is gondoltam, ha belerakom a formába, és megfordítom 5  perc múlva, akkor még elég nedves a felülete, akkor ha megszórom, akkor rajta is marad?

Vagy ehhez másfajta sajt kell? úgy értem, hogy lágyabb sajt és nem gomolya?

 

Bocsi a sok butaságért!

genziana Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4603

Aha értem, úgy emlékeztem én is, hogy a tiéd volt, de nem voltam benne tökéletesen biztos.

Most már tényleg kipróbálom....

Előzmény: elefada (4594)
genziana Creative Commons License 2011.05.16 0 0 4602

Csak annyira takargattam, hogy rajta volt a fedő, hála istennek jó idő volt, és nem volt a konyhába sem hideg.

Tegnapi meg ma is azzal lőttem be a sajtot.

 

Előzmény: elefada (4595)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!