Csütörtökön megpróbáltam a krémsajtot, hát nem tudom, hogy jól készítettem, és tényleg ilyenenek kell-e lennie?!
1/2 4-kor beleraktam az anyakultúrát a tejbe (3,5 l volt), elmentünk a fodrászhoz , meg ide- oda, aztán hazajöttem neki kellett állnom fejni, szóval 1/4 8-kor jutottam el odáig, hogy belerakjam az oltót. 1 cseppet, meg még egy nem egész cseppet, pénteken délután háromkor felvágtam kockákra, és kimertem szürőbe, ma reggel beraktam a hűtőbe, aztán majd délután megnézem, hogy milyen lesz.
Jól lecsepegett, egy picit belenyalakodtam, és finom is.
Mondjuk ahogy összeállt, tiszta olyan volt ahogy a túrót készítettem, ez jó?
Hát remélem jó lesz.
( a hétvégén bucsu lesz nálunk, és az önkormányzattól bérelünk egy területet, ott szoktunk kaszálni a kecsóknak, nagyon szép, füves- lucernás terület. megy az uram tegnap este kaszálni, jön haza, és mondja, hogy ott egy darabig nem lehet kaszálni, mert az önkormányzat emberei lefűnyírózták az egészet. szerintem a bucsusokat oda akarják tenni, na de könyörgöm, mi azért éves szinten nem kevés pénzt fizetünk, milyen alapon, és milyen jogon? hát hétfőn bemegyek a hivatalba és nagyon kiverem a dilit....)
Odagondoltam a leírásba a 2-3 óra szünetet. :) Meglátjuk, mi lesz. Azt hiszem, ha termosztátot építek, az olyan lesz, hogy a 28 fokot is tudja tartani.
Rendben van, holnapután megpróbálom, a mostani már sajt. :) (Holnap meg a TeSzedd viszi majd el az időmet.) De párszor már próbáltam hasonlóképp (mondjuk a 24-26 fokot nem egyszerű biztosítani, még az is lehet a baj, hogy ez nem sikerült, mert a minap a szobahőmérőm is tönkrement), de a vége az lett, hogy kijött a kecskeíze, adhattam a kutyának. :S
Amúgy meg valamitől mindig colis lesz a sajt, ha kezeletlen tejből készítem, pedig nincs tőggyulladásuk. :) Szalma nincs a kecskék alatt, hiszen hat éve nem termesztettek a környéken búzát. Így a kipocsékolt, trágyás szénán fekszenek éjjel, szóval a szőrük valószínűleg elég szennyezett. Másra nem tudok gondolni, mint hogy az fertőzi meg, ha belehull fejé közben.
Én csak azt nem értem, hogy itt ez a Kecsketenyésztés c. könyv, de egy olyan tejtermék-recept sincs benne, ami eddig bevált volna, vagy legalább hasonló sikerült volna. És vajon üzemben hogyan készítenek kecsketúrót?
Most jó idő van, tedd ki a frissen fejt tejet a napra. Másnapra megalszik. Nehogy már azt mondd, hogy néhány szőrszáltól colis lesz. Nem kell termizálni sem pasztőrizálni. Az Előtted szóló elmondta a biztosat, csináld úgy, ahogy ő írja. Jó lesz.
Ha a nyers tejet nem pasztörizálom vagy legalább termizálom, sosem alszik meg, csak undorító íze lesz. Vagy felhabosodik, nyilván a colitól. Az ellen nem tudok mit tenni, egy-egy szőrszál mindig jut bele szűrés előtt, fejés közben. Ráadásul ha valamit nem hermetikusan zárok le, akkor két nap alatt elkezd penészedni is. :S
Mint kiderült, csak a széle volt fél centis, amúgy fél millis. Az egész ugyanúgy szétmállott, mint eddig, mihelyst megkavartam melegítéskor. Nem értem, mit szúrok el. :S Most a penész nem jelent meg a tetején, és savó is volt külön, ez betudható annak, hogy lezárt üvegben savanyodott. De egyszerűen valahogy nem olyan az alvadék, mint lennie kellene. Előtte felmelegítettem a 10 l tejet, és vajkultúrát is adtam hozzá, fél grammot, elvileg csak a tejsavbaktériumoknak volt lehetősége elszaporodni.
Szemétbe azért nem megy, mert a tavalyiakhoz hasonlóan finom, de azért egyszer túrót is jó volna készíteni, anélmül sem stíriai metélt, sem túrós csusza nincs :S
No, megpróbáltam az aludttejet, üvegbe tettem, hogy lássam. Ugyan két nap alatt, de végre lett a tetején néhány centi savó. Most az egyik négy literes üveggel majd megpróbálom kimelegíteni.
A tetején mindnek van egy fél centis fehér réteg, az tejfölnek számít, vagy minek? :D
Nem akarok belekontárkodni, de szerintem amit Te szeretnél, azt lágysajttal lehet megcsinálni. Én félig-meddig gomolyát csinálok, arra biztosan nem tudnám rátenni utólag a fűszert.
Nem lehet, hogy akkor kellene, mikor kiszeded az alvadékot és még nedves, még össze kell állnia? Én nem tudom, a fűszeres sajtokat mindig összegyúrtam a fűszerrel, de ha ilyen fűszerbevonatosat akarsz, az ennél később szerintem mindneképp lehullana róla.