Nekem van kadarkám. Csapadékos időjárás esetén kétségkívül hajlamos a rothadásra, de nem olyan mértékben, hogy feldolgozhatatlan legyen. A rothadás ellen nekem bevált a fürtök lemosásszerű permetezése.
Napégéstől vélhetően. A kép valamelyik forró égövi szőlőskertben készülhetett. Egy ismerősöm Peruban dolgozott egy ilyen ültetvényen, ott is ezt a technológiát alkalmazták, papírral vagy banánlevéllel takarták el a fürtöket, ugyanis a nagy felvásárlók (esetükben tesco) előre megszabott színskálához igazítva veszik át a portékát.
Igazándiból nem buta kérdés ez. Sőt, ez lenne a normális és elvárható. Egyébként nem kizárt, hogy lesz egyszer egy ilyen kezdeményezés és az biztos, hogy én támogatni fogom.
Az, hogy miért nincs ilyen és miért nem volt eddig együtműködés? Hát, tudod... ez az ország most nem az együtműködésről szól. A "közösség" szó nem nagyon szerepel ám a magyar szótár elmúlt sok-sok évtized kiadásaiban. Sorolhatnám az elkeserítő példákat. A termelők egymást jelentgetik fel ostobaságok miatt, elhúzód tyúkperek rontják a hangulatot. Ez azzal nem hajlandó egy asztalhoz ülni, az meg amazzal. Ha az egyik kitalál valamit, akkor a másik már csak azért sem támogatja. Ez hazudik annak amarról, erre amaz elterjeszti emerről, azt hogy... A három nagy (Tornai, Demján, Kreinbacher) pedig mintha három külön világ lenne... együtt őket sem látad még sehol a Somló érdekében leülni. Pedig sikeres, eredményes, értelmes vállalkozó mindhárom.
De a lényegi együtműködést szerintem az gátolja, hogy iszonyatosan nagyok a minőségi különbségek az egyes termelők borai között. Még mindig túl sokan használnak büdös, rosszul kezelt hordókat. Még mindig sokan azt hiszik, hogy a 3-4 évig hordóban érleléstől lesz Somlói a somlói. Még mindig sokan keverik az üres, tartalmatlan bort és metsző savakat az elegánssággal. Még mindig vannak akik ha véletlenül jól viszik a bort akkor a fogyást zánkai borral pótolják ki. Még mindig csak a termelők töredéke érti, hogy egy 1-2 hektáros birtoknak nem kell fajélesztő és még mindik nem értik meg sokan, hogy nem a vegyszeres gyomirtástól lesz szépen ápolt az ültetvény. Még az élvonalba számító termelők töredéke sem igazán kiváncsi a borvidék valódi multjára, kultúrális hagyományaira... és inkább olcsó, bugyuta baromságokal etetik és szar borral itatják a szerencsétlen bortúristát.
Lehet hogy nagyon buta kérdés, de miért nem állnak össze helyi termelők, akik hasonlónak érzik magukat, és akkor tudnának kicsit marketingre is költeni, akkor akár internetes áruházon keresztül is lehetne rendelni, stb. Pl el tudnám képzelni hogy ti ott a Somló hegyen termelők összefognátok, csinálnátok egy jól felismerhető egységes cimkét, amit könnyen meg lehet látni a polcon, persze minden ugyan úgy saját néven, csak vagy az üveg, vagy a cimke hasonlítana. Mint a "Magyar termék" felirat. Csak ez más néven. A társaság szavazhatna a tagfelvételről, stb... Vagy lehet hogy már van is ilyen? Bár igazából nekem mindegy, csak ne kelljen 200km-t mennem ha bort akarok venni tőletek. :-)
Doktori disszertációt lehetne írni abból, hogy miért van ez a helyzet ma Magyarországon.
A fő baj az az, hogy óriási a szakadék a vidéki és a fővárosi borkínálat (és borfogyasztó közönség) között. Országos borkereskedés csak egy van, a Bortársaság, ők pedig nyilván nem tudnak minden borvidékről minden jó bort forgalmazni. Az élelmiszerhálózatok pedig messze nem tudnak mit kezdeni a kistételes, prémium borokkal. Vagyis a kisbirtokok, drágább borai szinte csak a főváros fogyasztóihoz jutnak el. Sokan pedig még oda sem jutnak el és így soha nem kapnak érdemi visszajelzést a kifinomultabb fogyasztóktól.
Látod itt jön elő amit kicsit régebben írtam. Van igény a jó borra? Van. Van jó bor a piacon? Van ahol van, és sok helyen nincs. A Dem...-féle egyébként drágább volt mint a tiétek, de az is lehet hogy csak a kereskedő a jópofa. Ezen kívül még hozzáférhető a V csodapincészet juhfarkja. Kisebb pincészeteké nem igazán kapható erre felénk.
:) Hát nem ott ahol ezt vetted (a weboldalunkon találsz erről információt, itt direktbe had ne reklámozzak)
Ez a Badacsonyi Pincegazdaság bora. Ez az az a "birtok" és pincészet ami az ország leggazdagabb emberének Demján Sándornak a darutollas kapapjának legszebb masnija... vagy 70 hektár olyan területe van a Somló hegy lábánál amelynek nem szabadna a Somlói boirvidékhez tartoznia de a kombinátos szemlélet és a lobbi csak elérte, hogy ez a kukoricának például kiváló terület mégis oda tratozzon.
Ez az a pincészet amely a csilliárdos vagyonú tulajdonos ellenére még soha egyetlen palack olyan bort nem hozott forgalomba amely akár a Somló-hegy árnyékához méltó lenne. A művelésmódjuk kizárólag gépesített, intenzíven vegyszerközpontú és a termésből pedig egy másik borvidéken a bortörvény minden lehetőségét kihasználva csinálnak vacak bort.
Remélem nem törtelek le nagyon. De ez az a bor ami ameddig létezhet addig a Somlói borvidéknek esélye sincs a felemelkedésre.
(Hogy pontosan értsd, azért jár a buktatás, ha valaki a mérési pontossághoz képest fölöslegesen sok jegyig adja meg az eredményt. Na jó, kicsit túloztam.)
ja... a maradékcukor mérése és az alkohol mérése között utóerjedt gyorsan :) Nagyon máshogy nem lehetett :)
Amúgy meg szavam nem lehet. Mindig amiatt panaszkodom, hogy túl hamar elfogynak a borain és emiatt túl fiatalon kerülnek forgalomba az új borok. Na most a hatóság gondoskodott arról, hogy a Furmintunk kapjon plusz két hónap palackos érlelést :)
Persze, hogy nincsen "hiteles" mérés. Ez teszi az egész dolgot abszurdá... a hatóság lényegében büntet azért mert a termelő mérése pontatlan.
A mi esetünkben 0.5vv%-kal volt több a szesz a borban mint amit én az engedélykérőre írtam. Fél tömegszázalék!!! Ez a mustban 8g tévedést vagyis 3%-os hibát jelent... 0.6 mustfokot... 21 mustfok helyett 21.6 volt a mustfok. Ennyi elég a hatóságnak ahhoz, hogy visszadobja a forgalombahozatali engedélyt. Van olyan józan ember ebben az országban aki szerint nem idióta ez a rendszer?
Pont azért mert a mérés hitelessége jogi kérdés abszurd, hogy a hatóság egy köztudottan nagy hibahatárral működő mérési technika eredménye alapján büntet. Mert ez büntetés. Szerintem az OBI (tudom, hogy már nem ez a neve) a forgalombahozatali engedélyeztetés olcsóbbá tételét reagálja le azzal, hogy értelmetlen okok miatt visszadob borokat. Vagy egyszerűen valamelyik kretén vezetőnek akarják a keménységüket bizonyítani egy elfogadott-visszautasított arányszámmal.
Mondom, szétzavarni, lebontani, eltüzelni... felsózni a helyét.
A méréstechnika és a mérésügy trükkös terület. A "hitelesítés", "hiteles mérés" egyébként nem metrológiai, hanem jogi fogalom. Nem az a hiteles, ami pontos, hanem amire az OMH (van még?) ráüti a pecsétjét.
Emlékszem, volt egyszer egy blog, amikor W.B. valamelyik tokaji termelő borát kóstolta. A termelő információi alapján W.B. négy tizedesre (!!!) adta meg az alkoholtartalmat. Aztán nem értette, hogy mi baj van ezzel. :) Szerencsére jobb magyar egyetemek laborgyakorlatain egyelőre még buktatnak az ilyesmiért.
Sajnos a matek ennél egy kicsit több. Bárcsak egy 3000 forintos bornál 2700 forint tisztán a termelő csebében landolna mint bizalmi fizetés.
Nem akarok végtelen számításokba menni, de egy 3000 forintos borban a bor ára úgy 800 forint, a csomagolás 300, a fuvarozás, tárolás 100, az áfa ugye 800, a kereskedő is úgy 800-ért dolgozik maradék 200 forintból még ki kell hozni a könyvelőt, a tébét, a súlyadót, az engedélyeztetést. Lényegében örül az ember ha nullára kihozza a rendszert. Megélni ebből csak úgy lehet, hogy akkora mennyiséget termel az ember, hogy az egy palackra eső költségek alacsonyak maradjanak. Ugyanakkor a nagyobb mennyiségnél már sokkal nehezebb olyan minőséget produkálni amiért a fogyasztók adnak 3000 forintot.
A fogyasztó szemszögéből: a 3000Ft-os borból 100Ft a szőlő, mondjuk 400 forint a termőhely, 800Ft az adó, a maradék pedig a bizalom, hogy "úgy" lett megtermelve az a szőlő, és "úgy" készült a bor.