Aztán, most, hogy fel lett vetve a téma, újry bepróbáltam, kitettem a napra, aztán délután 5 körül bevittem a szélfogóba, ahol volt vagy 40 fok. Másnap reggel kicsit megdöntöttem a fazekat, és össze volt állva:))
Lágy, szinte aludt tejhez hasonló volt, és baromira csondálkoztam, hogy milyen jól lett..)))
Nem hinném, hogy tőggyulladása lenne a kecskéimnek, semmi erre utaló jel nem volt, még ülepítettem is a tejet és semmi. Ennél tisztábban meg már nem tudok fejni, minden eszköz és edény fertőtlenítve, üveg kifőzve, stb. A fejőkancsóból már rögtön szűrőkön ötöm át, 3 db. kávészűrőn. Ráadásul azt a tejet direkt be sem hoztam a házba, nehogy beleszálljon valami penészspóra. Mit lehet még végiggondolni? :S Annyi történt útközben, hogy míg nem voltam itthon, jött egy tízperces zápor, és az talán lehűtötte. Mindegy, szerintem nem erőltetem addig, míg el nem készítem az inkubátort, ahol stabil 28 fokon tudom tartani (feltéve, ha annál hidegebb helyen van), akkor a hőmérsékleti tényezőt kizárhatom. Csak azt nem értem, hogy ha tökéletes joghurtot (szakasztott, mint a danone natúr, csak kecske az alapanyag) tudok készíteni, akkor ez meg miért nem megy? És miért nem megy papírforma szerint a vajkultúrából?
Egyébként hogyan kellene kinéznie nap végére? Meg az ízéről is csak gondolom, hogy rossz, mert nagyon nem ízlik, de igazság szerint utoljára kb. 8 éves koromban ettem normál aludttejet, az is tehéntejből volt, szóval nem emlékszem az ízére és szagára.
Szia! A túróba keverek oregánót, bazsalikomot, fokhagymát és sót. Savanyú paprikába betöltöm, aminek kiszedem a magházát. Én ilyen típúsú túrót csak nyáron csinálok, ilyenkor nagyon sok a tej, rakom a mélyhűtőbe. Hűvösebb napokon krémsajtot csinálok, amit Elefada-tól tanultam. Azzal is nagyon jól lehet paprikát tölteni.
Sziasztok! Régóta olvasgatom a fórumot, még nem szóltam hozzá, de most kérdeznék. Ebben a melegben elég rosszul érzik magukat a sajtok. Arra gondoltam, hogy egy borhütőben jó helyük lenne.Van-e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Ha szabad kérdeznem, hogy készíted a túróval töltött paprikát ? Normál paprika, savanyúpaprika ? izesített túró ? Rosz idő esetén (napokon), hogy készíted a túrót ?
Olyan szívesen megmutatnám Neked! Én is megcsináltam, gyönyörű túró lett belőle. Szerintem végig kéne gondolnod a fejéstől kezdve mindent, mert egészséges állattól Nálad sem lehet más a tej, mint nálam. Írod, hogy coli-s sajtokat is sikerül összehoznod, annak mind oka van. Valahol, valamit elrontasz menet közben, amiről nekem persze fogalmam nincs. Látni kéne.
Jelentem, tegnap kipróbáltam ezt a napra kirakósdit. Egy íztelen, jellegtelen, tej-állagú lötty lett, nem aludt meg kicsit sem. Undorító volt a maga íztelenségében. Legközelebb megpróbálom termizálva. De túl sokat nem jó kísérletezni, mert már most is le lettem dorongolva, hogy csak kidobom a tejet, adjuk el inkább akkor a kecskéket...
Nekem ugyan nincs 100 kecském :), de én is úgy csinálom a túrót, ahogy Kriszta. Tény, hogy savanyúbb, mint a tehéntúró, de sokkal lágyabb, krémesebb. Ha nem kap elég meleget, akkor leül, úgy néz ki mint az aludttej (sztem az is) és fent lesz a savó. Abból is megcsinálom a túrót, csak sokkal apróbbak a rögök, és kevesebb a kinyert anyag. Pogácsának kiváló.
Köszönöm! Van valami különleges technológia hozzá, pl. hőmérséklet, idő? Vagy csak kétnaponta új tejbe kell tenni? Kell-e termizálni a tejet előtte? (Gondolom kell, azt olvastam.)
simika: Már gondolkodtam a beszerzésén, de sosem jutottam el odáig. Attól félek, hogy esetleg meghalasztanám, a kombucha gombát is mindig sikerült elbénáznom. :D De milyen fajta, kaukázusi típusú vagy sima? (Nem vagyok ezekkel anyira tisztában, hogy milyen gomba milyen kefirt eredményez.)
Persze hogy minden évben fölmerül, mert egyik évben sem sikerül nekem. :DDD De természetesen köszönöm, kipróbálom, mihelyst a kistesóim hagynak egy kis tejet. :) Jó lenne viszont tudni, hogy nagyüzemben hogyan csinálják, a pontos technológiát. Igazából már csak a rendes aludttej és a túró az, amit eddig nem sikerült előállítani (na meg a kefir, gomba híján), más már egész jól megy.
Na igen, én már anapi 40-60 litertől is megőrültem, mikor 16 anyát fejtünk. Annyit feldolgozni, a napom is ráment, főleg ha joghurt készült. (Jó neked, hogy el tudod adni, itt minekünk egy 7000-es nagyközségben két vevő, nem sok, annyit sem sikerült szerezni, ez egy ilyen, garast fogához verő környék. :S Igaz, őstermelői híján nem is hirdethettük magunkat.)
Sajnos ásványvizes palacba nem megy, próbáltam, de amelyik kecskéket megtartottuk, azoknak nagyon gyorsan, vastag sugárban jön a tejük, lehetetlenség becélozni egy centikről is egy olyan kis lyukat. :) Nem mondom, hogy tisztátalanul fejek, mert nagyon figyelek, de a sima 2 literes kancsó szájába még a levegőből is belemehet bármi. Minden kecske után azonnal szűröm amúgy. Nem is értem, miért mindig colis a sajt, de az, így kezelnem kell a tejet. Általában csak joghurtkultúrásat csinálok, ami elnyomja a colit, de most elfogyott az alapkultúra.
Figyelj: én nem is akartam ebbe beleszólni, de minden évben felmerül többször is ez a kecsketejből túrógyártás-téma. A frissen fejt, meleg tejet kiteszem a tűző napra. Semmi oltó, semmi kultúra. Megalszik másnapra, alárakom a gázt. Közben időnként megkeverem, hogy lássam, mi is történik az edényben. Nem melegítem agyon, mert akkor egy kemény, száraz, morzsálódó szar lesz belőle. Így viszont egy kenhető, általam túrónak nevezett valami. Hidd el, én nem vagyok szakember, gyakran a saját miértjeimre sem tudom a választ. A saját káromon tanultam meg sokmindent, tyúkok, disznók soha olyan jól nem éltek. Tonnányi colis sajtot is sikerült az évek alatt összehoznom, mára már egész jó a helyzet. 60 anyát fejünk csak, a többi fiatal. Szó nincs napi 300 liter tejről, bele is bolondulnék. A fejőgép pedig egy ravasz szerkezet, észnél kell vele lenni, már ami a kitakarítását illeti. Kézzel is lehet tisztán fejni, nálunk az ásványvizes palack vált be. Utána persze át kell szűrni. Visszatérve a túróra: ez csak az én tapasztalatom, de ha nagyon szar lenne, nem tudnék eladni egy szem kőrözöttet, vagy éppen túróval töltött paprikát sem. Meg mást sem.
Értem, de akkor ennyi kecskéhez már nyilván fejőgéped is van, ami ha megfelelően ki van takarítva használat után, nem szennyeződik a tej. Lehet, hogy ez a lényegi különbség.
Egyébként ekkora tejmennyiséget (napi 3-4 hektora tippelek, ha mind a 100 tejel) helyben dolgozzátok föl, vagy eladjátok üzembe? :)
Csütörtökön megpróbáltam a krémsajtot, hát nem tudom, hogy jól készítettem, és tényleg ilyenenek kell-e lennie?!
1/2 4-kor beleraktam az anyakultúrát a tejbe (3,5 l volt), elmentünk a fodrászhoz , meg ide- oda, aztán hazajöttem neki kellett állnom fejni, szóval 1/4 8-kor jutottam el odáig, hogy belerakjam az oltót. 1 cseppet, meg még egy nem egész cseppet, pénteken délután háromkor felvágtam kockákra, és kimertem szürőbe, ma reggel beraktam a hűtőbe, aztán majd délután megnézem, hogy milyen lesz.
Jól lecsepegett, egy picit belenyalakodtam, és finom is.
Mondjuk ahogy összeállt, tiszta olyan volt ahogy a túrót készítettem, ez jó?
Hát remélem jó lesz.
( a hétvégén bucsu lesz nálunk, és az önkormányzattól bérelünk egy területet, ott szoktunk kaszálni a kecsóknak, nagyon szép, füves- lucernás terület. megy az uram tegnap este kaszálni, jön haza, és mondja, hogy ott egy darabig nem lehet kaszálni, mert az önkormányzat emberei lefűnyírózták az egészet. szerintem a bucsusokat oda akarják tenni, na de könyörgöm, mi azért éves szinten nem kevés pénzt fizetünk, milyen alapon, és milyen jogon? hát hétfőn bemegyek a hivatalba és nagyon kiverem a dilit....)