Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2011.06.02 0 0 4697

Nincs savanyodás.

Sajtkultúra csak a félkemény, kemény sajthoz kell, az érést befolyásolja, de nem az indítja meg a savanyodást.

Savanyodáshoz vajkultúra kell, én CHN22 használok. Ez nem csak savanyít, aromaanyagot is termel.

Vegyél élőflórás tejfelt, 10l-hez 1 dl, azzal probáld meg.

Előzmény: norissz (4695)
genziana Creative Commons License 2011.06.02 0 0 4696

Friss anyakultúrával, vagy csak simán a kultúrával?

Amúgy nagyon érdekelne a dolog. És nagyon hálás lennék egy on- line "kecskesajt tanfolyamért". De én lágysajtot még nem készítettem, krémsajtot, amit a múltkor beszéltünk azt igen.

Fogalmam sincs, hogy mit hogyan kell csinálni. Egyenlőre annyit hámoztam ki a könyvecskéimből, hogy nagyobbakra(olyan kb. 2 centis kockákra) kell hagyni az alvadékrögöket, nem szabad annyira felaprítani, mint a gomolyánál.

 

Holnap készítek friss anyakultúrát, mert elfogyott ma, 20 liter  tejjel dolgozom ma:))

 

A pincének mindenképp nekiugrunk, és még szellőző is van benne, ez külön öröm..

Előzmény: elefada (4693)
norissz Creative Commons License 2011.06.02 0 0 4695

Sziasztok!

Lenne egy két kérdésem ha lehet?! Vajon mitől lehet az hogy mostanában a tej amiből a sajtot csinálnám nem adja le a savót magából! Összedarabolás után nem jelenik meg a savó csak nagyon lassan és a hevítésnél sem válik ki belőle igazán! Előtte meg a hevítés után már leült az aljára az alvadék és simán le tudtam róla önteni a savót, most meg szűrögetni kell meg még préseléskor sem adja ki magából rendesen! Ja oltót és sajtkultúrát használok! De most valami helyettesítőkultúrát adtak a régi helyett! Ez a probléma viszont már előtte jelentkezett!

Köszi előre is a segítséget!

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.01 0 0 4694

Én is kihazsnálnám az enyémet, de még vagy 100 ezer Ft lenne rendbe tenni :S

Előzmény: elefada (4693)
elefada Creative Commons License 2011.06.01 0 0 4693

Örülök, hogy segített az ötlet. Vigyázz, a 3. 4. naptol kicsit lassabban dolgozik.

Friss kultúrával kb müködne egy szájbarágos lágysajt.

Ha ki akarod próbálni, holnap írom az időket.

Nem fontos hozzá a camembert, simán a hütőben eltartható, érlelhető s szinte másnap akár fogyasztható is.

A pince kincset ér, ha nekem lenne, biztos kihasználnám.

 

Előzmény: genziana (4692)
genziana Creative Commons License 2011.06.01 0 0 4692

Nagyon szépek!

Bár én is bepróbálnám a camamber jellegűt. De félek tőle..

Kultúrám sincsen, mármint olyan penészes. Meg nem tudom, hogy mi az igazság abból amit hallottam róla. Nevezetesen, hogy nagyon körültekintően kell alkalmazni, mert a többi sajtot is "megfertőzhetem" vele. És igazából az egészről fogalmam sincs.

 

Amúgy az anyakultúra nagyon jó dolog, halál egyszerű adagolni, és jól is működik...

 

Bár van egy pincehelyiség 16 fokos, csak ki kellene meszelni, picit rendberakni.

Előzmény: elefada (4690)
elefada Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4691

Jut eszembe!

Kultura nélkül, sima nyers kecsketejes gomolya kisavanyodása ebben a melegben 36 óra.

Ha a koli támad, ez az idő már tul sok. Megoldás: intenzív savanyító, vagy 63 fok, vagy mindkettő.

Előzmény: L.Myke (4688)
elefada Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4690

A szenes most krémsajt, a múltkori lágysajt volt.

Pár nap és jelentkezni kell a penésznek. REMÉLEM:-)

 

Előzmény: genziana (4685)
elefada Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4689

Majdnem.

Méhész barátomtól kaptam méhviaszt.

 

A másik sárga , a lapos kerek, lágysajt, a faszénporos camembert anyagából, szerintem brevis, bár nem célzottan, csak lett, de nagyon kellemes pikáns íze van.

Nem tudatosan alakítottam, véletlenek sorozata, de nekem eddig ez az egyik nemvárt nagy meglepetés.

Előzmény: L.Myke (4688)
L.Myke Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4688

A sárga nem paraffinba van mártva? Arra tippeltem volna. Egyébként gyönyörűek. :) Hamarosan készítek én is újakat, majd jönnek a képek. :)

Előzmény: elefada (4682)
bs '74 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4687

Köszönöm.

 

Rendeltem kultúrát.

 

Üdv:

Konyak

Előzmény: genziana (4683)
genziana Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4686

Egyébként most sajnálom, hogy nincs fotó masinám.Megmutatnám a sajtocskáimat, a megvehagymás nagyon finom lett.....

Vasárnap én is kidobtam a sajtomat.

Szivacsos, csurgott belőle a savó, de szerintem nem volt kolis...

Na mindegy fertőtlenítettem...

genziana Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4685

Jajj de szépek!

A szenes az krémsajt?

És a sárga az mitől sárga? Annyira a nyelvem hegyén van a sárga fűszer neve.............................................jaj, na kurkuma?

Előzmény: elefada (4682)
genziana Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4684

Nem hiszem, hogy oltó baj, tavaly én is májusban rendeltem, és működik...

Előzmény: ferdor (4679)
genziana Creative Commons License 2011.05.31 0 0 4683

Én mosószeres, fertőtlenítős meleg(tehát a kezem épp elbírja) vízzel mosom ki, nem forróval, mert valahol hallottam, hogy akkor beleégetem a tejet. Aztán sokszor kiöblítem, aztán egy fazékba felrakom a gázra és legalább fél óráig főzöm, aztán teregetek, aztán vasalok. Nem tudom, hogy ez jó e de szépek a sajtruháim...

Előzmény: bs '74 (4676)
elefada Creative Commons License 2011.05.30 0 0 4682

Csalhatatlan bizonyíték:

itt a nyár:-)))))))))))

Node azért semmi gond, nem fog ki rajtunk.

Előzmény: bs '74 (4671)
elefada Creative Commons License 2011.05.30 0 0 4681

Nem!

Te csinálsz valamit rosszul:-(

Előzmény: ferdor (4679)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.30 0 0 4680

Szerintem valami más szúródik el, nekem még a két éves, párszor kintfelejtett oltó is tökéletesen működik, kicsit nagyobb dózissal. Nem túl romlékony.

Előzmény: ferdor (4679)
ferdor Creative Commons License 2011.05.30 0 0 4679

Sziasztok kedves sajtkészítő kollegák!

Képzeljétek milyen problémával kűzdöm, de ha valaki tud gyógyírt rá kérem segítsen!

Körülbelül két hete vettem a chymax oltót mosonmagyaróvárról.

Pest megyében lakom,

tehát amíg elér hozzám az oltó az több mint fél napot is igénybevesz és természetesen hűtés nélkül.

Régebbir endeléskor az oltó -a megadott előírások szerint használva-tökéletesen működött, remek gumis sajtok készültek, de ezzel a mostanival mindíg morzsalékos lessz az alvadék és nem lessz megfelelő a sajt.

Szerintetek elképzelhető,hogy az oltó hatékonysága romlott a meleg közegben?

Minden segítséget előre is köszönök!

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.30 0 0 4678

Azért kell maximum hőfokon mosni a sajtos dolgokat. :) Mondjuk ha melegíted, én inkább közvetlen a sajtkészítés előtt tenném (ha 2-3 napnál nem tárolod tovább), akkor biztosan tiszta lesz a kezdetkor. És hát a vajkultúrát nem jó elfelejteni, különben nem lesz semmi.

Előzmény: bs '74 (4676)
bs '74 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 4676

Az.  Colis. Alighanem a többször használt sajtruha. 70°C-ON MOSVA SEM VISZI KI MOSÓSZERREL A MOSÓGÉP. Egyelőre erre gyanakszunk.

 

Előzmény: Törölt nick (4675)
bs '74 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 4673

Nem, csak oltót.

Előzmény: Törölt nick (4672)
bs '74 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 4671

Sziasztok!

 

Amikor fater levette a mankókerekeket a kisbiciklimről, na akkor estem-keltem enyit, mint most a sajttal.

 

Fejés után minden tejet 70°C-ra melegítünk, utána megy a hűtőbe.

Sajtkészítés előtt felmelegítem 35-40 °C-ra, onnan hűl vissza.......

33 °C-on oltottam, 40 percig hungarocell dobozban alvadt, majd függőlegesen, két síkban 1,5 cm-es oszlopokra vágtam, 15 percet hungarocell dobozban állt, utána merőkanállal 1,5 cm-es kockákra szedve átmertem fazékba, utána 35 °C-os fürdőben 30 percig kevergettem, majd lenvászonnal bélelt műanyagrácsba mertem. Fordítottam 3 perckor, 10 perckor, 30 perckor, 90 perckor, 180 perckor, ekkor kivettem a formából, annak tetejére raktam és száraz lenvászon került alá-fölé.

20 óra múlva 18%-os sófürdőben 2*1,5 óra, majd száraz sóval átdörzsöltem. Konyhaasztalon állt további 20 órát. Felülete ragacsos, belseje lyukacsos, az egyik felfújódott.

 

Mi nem jó?

 

 

 

Kösz előre is.

 

 

elefada Creative Commons License 2011.05.29 0 0 4670

Igen, és szénpor.

11-12 fokon volt, penész megjelenéséig párásítottam.

Előzmény: Törölt nick (4669)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.27 0 0 4669

Ez camambert? A pincénk egész nyáron 18-20 fokos, ott lehetne alkotni, talán... :D

Előzmény: elefada (4668)
elefada Creative Commons License 2011.05.27 0 0 4668

Lágysajtok érlelésére szuper, pl:ez is abban készült.

Tárolásra a sima hűtő

Előzmény: tejeslány (4657)
elefada Creative Commons License 2011.05.27 0 0 4666

(4652)

Előzmény: Törölt nick (4661)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 4664

Még annyit: kenhető, nagyon jó ízű és kecske. 50 liter tejből 9kg. 

Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.27 0 0 4662

Én értetlenül állok a dolog előtt, de most lefényképeztem az enyémet.

Előzmény: Törölt nick (4661)
genziana Creative Commons License 2011.05.27 0 0 4660

Tavaly én is megpróbáltam, de bebüdösödött..

Aztán, most, hogy fel lett vetve a téma, újry bepróbáltam, kitettem a napra, aztán délután 5 körül bevittem a szélfogóba, ahol volt vagy 40 fok. Másnap reggel kicsit megdöntöttem a fazekat, és össze volt állva:))

Lágy, szinte aludt tejhez hasonló volt, és baromira csondálkoztam, hogy milyen jól lett..)))

Előzmény: Kriszta721 (4655)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!