Keresés

Részletes keresés

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.02.06 0 0 1923

Nem csodálom, hogy ez a két típus maradt a végére, ebben a kategóriában a többiek kicsit lemaradnak...

Ami a billentyűk közötti egyenletlen hézagot illeti, gyakran megemlítik külföldi fórumokon is, ugyanakkor aligha befolyásol a fejlődésben.

 

Az ES-110 billentyűzete nem véletlenül kapta a RH-C = Responsive Hammer - Compact nevet, bár meglepne ha a fentről lefele úttal lenne a gond, pivot hossz, miegymás számít sokat... Leginkább látni kellene a billentyűzetmechanikákat egymás mellett kiszerelve :)

 

Ami a hangot illeti, ez egy tipikus lényeges különbség, jellemzően a Roland hangja megosztó, van aki oda van érte, van aki utálja...

Amúgy a Roland kifejezetten erős technikai specifikációt rakott össze az árszinten, de valahogy az összképben, a billentés és hangzás együttműködésében a Kawait sokan dícsérik.

 

A Bluetooth MIDI-t milyen oprendszerrel használnád? Tudtommal elég limitált a támogatott oprendszerek választéka mindkét gyártónál...

A Midi-USB átalakító nem egy nagy ügy. Profi zenészek jobban szeretik a klasszikus MIDI-t, az USB egy csomó zaj forrása lehet (földhurok pl.)

 

Ami a könnyebb-nehezebb billentést illeti, a dolog akkor számít igazán, ha profi zenészként járod az ország-világot és mindenféle zongorán el kell boldogulj: ebben az esetben a nehezebb billentésről könnyebb alkalmazkodni a könnyebbhez mintsem fordítva. Különösen a finom, gyakori ismételt leütéseknél számít.

 

Van állandó tanárod? Ha igen, érdemes lehet kérni ezekben a kérdésekben a segítségét :)

Előzmény: mizu12 (1922)
mizu12 Creative Commons License 2018.02.06 0 0 1922

Sziasztok,

 

Korábban 1-1.5évet játsszó, majd lelkes újrakezdő, kis lakásban élő zongorakedvelőként az igényeim és lehetőségeim alapján végre sikerült leredukálnom 2 típusra a végső bevásárlólistát:

  • Roland FP-30
  • Kawai ES110

Preferenciáim: legyen jó billentése, legyen könnyű (mert el kell pakolnom minden gyakorlás után), és lehetőleg legyen benne Bluetooth MIDI (erről esetleg le tudok mondani, de ahogy az netes demókon láttam, nagyon kényelmes a használata tablettel, és rengeteg lehetőséget rejt).

 

Gyakorlatilag elolvastam az interneten mindent, amit erről a két zongoráról írnak, a héten pedig már sikerült őket egymás mellett kipróbálnom.

 

Az elmúlt időszakban nem volt lehetőségem nagyzongorán játszani, főleg egy Fatar SL-880-on gyakoroltam rendszeresen.

 

Mivel kezdő vagyok, ezért a tapasztaltabbakat kérdezem, hogy jól éreztem-e bizonyos különbségeket a két zongora közt:

- ES110: kicsit "műanyagos", kevésbé "masszív" a billentyűzete és annak tapintása, a billentés nagyon(túl?) könnyű, és valamiért az az érzetem, mintha a lenyomás után túl rövid lenne az út, amit egy billentyű a végállapotig megtesz (nem tudok nagyzongorához hasonlítani), a billentyűk közti hézag tényleg nem egyenletes, ez picit "olcsó" érzetet keltett bennem.

- FP-30: gyönyörű kinézetű, jó tapintású billentyűzet (a piros filc sokat dob az összhatáson), az egész klaviatúra minőségibb érzetet kelt, mint az ES110, billentése érezhetően nehezebb az ES110-nél, és lassabban tér vissza

- kezelőfelület: mindkettő puritán (ebben a szegmensben ez nem csoda), de az ES110 kezelése sokkal nehézkesebb

- hang: számomra mindkettő megfelelő volt

 

A fenti lista nagyon szubjektív, ezért a sok idézőjel.

 

További kérdéseim:

- a Bluetooth MIDI használható-e, vagy egy olyan exta, mint a karácsonyfán a csillagszóró, vagy az USB kimenetet is lehet használni tablettel (ez utóbbi nincs a Kawai-on, de más típusoknál pedig csak ez jöhet szóba, esetleg MIDI-USB átalakító)?

- kezdő zongoristáknál fontos-e, hogy milyen nehéz a billentése a klaviatúrának? Azaz az FP-30 kifárasztja-e a kezet, vagy a kezem erősödik hozzá, vagy az egésznek nem nagyon van jelentősége, ez már személyes preferencia?

 

(Nem titok: a netes leírások alapján az ES110 volt az elképzelt befutó, de kipróbálása után az FP-30 lett a szimpatikusabb, egyedül a billentés "nehézsége" bizonytalanított el...)

 

Előre is kösz a tanácsokat.

zso85lt Creative Commons License 2018.02.01 0 1 1921

Koszonom a hozzaszolasokat, vegul ugy dontottem, h elhagyom a vasarlast egy par honapot es a yamaha dgx 660 vasarolom meg. 

Minden jot, Zsolt.

djuice Creative Commons License 2018.02.01 0 0 1920

Olcsó pénzért ne várj csodát, pláne ne a legjobbat! Mercedes S osztályt se adnak 50 ezerért.

Akkor azt kell venni ami a legolcsóbb vagy használt, megkímélt darabok közt nézelődni, esetleg gyűjteni a komolyabb modellekre. Nincs más alternatíva!

Előzmény: zso85lt (1917)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.31 0 0 1919

Ha "a szinti és ritmus rész másodlagos" és ennyire érzékeny vagy a büdzsére, akkor én azt ajánlom, bármennyire is szeretnéd, hogy ez a másodlagos dolog benne legyen, engedd el és koncentrálj az elsődlegesre, ami gyanítom a billentyűzet-mechanika, illetve a zongorahangszínek és ezek összképe együtt.

 

Továbbra is a Casio PX-160 (esetleg PX-150 de annál nem korábbi), Kawai ES-110 (ha látsz nagyon olcsón, ES-100 is szóba jöhet, bár itt valamivel nagyobb a különbség), Roland FP-30, Yamaha P-45 / P-115 zongorákat ajánlom figyelmedbe elsősorban, az elsődleges szempontokra koncentrálva.

Ha behozod a másodlagos szempontjaidat és nem emeled meg a büdzsédet durván, akkor kb. oda lesznek az elsődleges szempontjaid.

Előzmény: zso85lt (1915)
MidiTom Creative Commons License 2018.01.30 0 0 1918

A CDP130-ban és 230-ban egy egyszerű, de azért játszható kalapácsmechanikás billentyűzet van. Az AP és PX modellekben lényegesen jobb minőségű a billentyűzet.
Bármely gyártót lehet szidni meg dicsérni, de összehasonlítani csak konkrét modelleket érdemes, mégpedig hasonló árfekvésben. Ezért írtam, hogy az árfekvésükben a Casio zongorák nagyon jól szerepelnek. 

Előzmény: zso85lt (1917)
zso85lt Creative Commons License 2018.01.30 0 0 1917

Hat ez egy hajszal hijan pontosan duplaja a casionak, amit kineztem. Ennyi penzt nem szeretnek bele tenni, 

Előzmény: djuice (1916)
djuice Creative Commons License 2018.01.30 0 0 1916

Automatakiséretes zongora, profi minőségben, kiváló árfekvésben jelenleg ez ami ajánlható ha ilyen igények vannak:

https://hu.yamaha.com/hu/products/musical_instruments/pianos/portable_grand/dgx-660/features.html#product-tabs

Előzmény: zso85lt (1915)
zso85lt Creative Commons License 2018.01.30 0 0 1915

Koszonom a velemenyeteket. A szintetizator es ritmus resz masodlagos, de szeretnem ha benne lenne. Ahogy lattam inkabb ajanlottatok olyat amiben nincs benne. A casio cp 230 r set - 155000 forint (igazabol ennel tobbet nem szivesen aldoznek)(itt romaniaban 145000 ft lenne), a casio ap 260 set  - 233000 forint. 

Igazabol a billentyukre panaszkodtak itt egy paran, h zajos es maga a casio termekek, h nem jok, ezert gondoltam, h rakerdek hatha van vkinek tapasztalata konkreton ezzel a modellel. A nem jo nem tudom, h sokaknal mit jelent ... hamar elromlik az elektronika, esetleg a billentyuk nem idotalloak ? Ez bizonytalanitott el es ezert kerdeztelek Bennetek, h erdemes casiot vasarolni vagy inkabb mas markaba /modelbe gondolkodjak.

Egy regi Vermona 15000 forintos zongorat hasznalok heti 2-3 oraban.

 

Koszonom, Zsolt

 

djuice Creative Commons License 2018.01.29 0 0 1914

A minőség kérdését mindig a mihez képest határozza meg!

Ha te örömed leled a Casioban és nyilván nincsenek összehasonlítási alapjaid magasabb minőségi kategóriákkal, akkor a saját véleményed a döntően meghatározó úgy is. Mindig szoktam hangsúlyozni, mások véleménye a sajátunkhoz képest max. 50% legyen döntésileg!

Előzmény: zso85lt (1911)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.29 0 0 1913

Vagy akkor már inkább egy PX-160. Érdemes lehet összehasonlítani akár a CDP-130-cal.

 

Ha kicsit mehet felfelé még a büdzsé, akkor a Kawai ES-110 és Roland FP-30 amin érdemes gondolkozni.

 

Referenciának még érdemes lehet megnézni ennél az árszintnél egy Yamaha P-115-öt is, bár a Kawai és a Roland szerintem "zongora részben" veri, leginkább annak ajánlom, aki hozzászokott már egy bizonyos akusztikushoz, amihez pont ez esik közelebb érzésre..

Előzmény: MidiTom (1912)
MidiTom Creative Commons License 2018.01.29 0 0 1912

"Inkabb a zongora resz es hangzas erdekel, a ritmus es a tobbi hangszin masodlagos. "

Ezt a hangszert pont azoknak találták ki, akiknek a zongorán kívül kell a szintetizátor, szekvencer és kísérőautomata rész is. Ha valakinek ezek nem érdekesek, ott van a CDP-130, mindenféle extrák nélkül, mindössze pár hangszínnel. USB viszont azon is van, tehát ha megjön az ember kedve kottázó programmal, stúdiószoftverrel vagy szoftver szintetizátorokkal dolgozni, akkor egy számítógépre kötve az is megoldható.
A Casio ebben az árfekvésben teljesen jól használható digitális zongorákat gyárt. A pici hangszórók miatt persze nem kell elvárni egy komolyabb modell telt hangzását, de ott van pl. a Casio AP-260 vagy az új 270, azok megszólalás szempontjából is nagyon jók, na és  ugye a billentyűzet egy nagyságrenddel jobb, mint a CDP szériában. Árban pedig nem kerülnek sokkal többe, mint egy CDP-230.

Előzmény: zso85lt (1911)
zso85lt Creative Commons License 2018.01.29 0 0 1911

Sziasztok, egy casio cdp 230 r tipusu digitalis zongorat ajnlottak. Nemreg kezdtem el zongorazni, hoby szinten szeretnek vele foglalkozni, csak magam szorakoztatasara. Olvasgatva a forumon, meglepodtem, h milyen rossz velemennyel vannak egyesek a casio termekeirol. 

Van vkinek konkret tapasztalata ezzel a modellel ? Esetleg hasonlo arkategoriaban mit javasoltok ? 

Sajat hangszoroit hasznalnam, hangzasilag milyen elmenyt nyujt ? Inkabb a zongora resz es hangzas erdekel, a ritmus es a tobbi hangszin masodlagos. 

Koszonom, Zsolt.

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.19 0 0 1910

Náluk a CN-14 kapható, ami tudtommal két dolgoban tér el a KDP-90-től:

  • színben: fekete vs. rózsafa
  • más sales csatornákon jut el a kereskedőkhöz
Előzmény: djuice (1909)
djuice Creative Commons License 2018.01.19 0 0 1909

Sajnos ezt a KDP90-est a Thomannál se lehetett még látni. Kíváncsi vagyok az utóda megfog-e ott jelenni!

Előzmény: ÁsítóSárkány (1906)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.19 0 0 1908

Sajnos csak kb. márciusra várható, mire eléri Európát...

Előzmény: ÁsítóSárkány (1907)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.18 0 0 1907

KDP110 New Features & Improvements (compared to KDP90)

  • New: Responsive Hammer Compact II keyboard action (3-sensor version or RHC)
  • New: Shigeru Kawai SK-EX grand piano sounds
  • New: Virtual Technician 'Smart Mode' (10 presets) and 'Advanced Mode' (13 parameters via iPad app)
  • New: Integrated Bluetooth® MIDI for wireless communication with smart devices
  • New: USB to Host port (standard MIDI connectors still available)
  • New: SHS headphone enhancements
  • New: Brilliance setting
  • Improved: Upgraded amp/speaker system (26W --> 40W)
  • Improved: 1/4" and 1/8" headphone connectors
  • Improved: Additional Reverb types (3 types --> 6 types)
  • Improved: Additional Lesson books added (2 books --> 5 books)
  • Improved: Updated cabinet design (music rest, KAWAI logo, button panel)

Forrás:

 

http://forum.pianoworld.com/ubbthreads.php/topics/2705972/re-kawai-announces-kdp110-digital-piano.html#Post2705972

Előzmény: ÁsítóSárkány (1906)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.18 0 0 1906

Breaking news: nemrég jelentették be a KDP-110-et!

http://www.kawai-global.com/product/kdp110/

 

Még pár hónap lehet mire ideér, meglátjuk mi lesz az ára (pl. a thomann.de-t lehet érdemes nézni addig is, amíg a magyar forgalmazónál nem jelenik meg...

 

Várhatóan lenyomja a KDP-90 árakat egy kicsit (legalábbis a meglévő eladatlan de új + bemutató darab készletet, idehaza nem lehet sok belőle, Németországban/Ausztriában lehet jópár), de lehet hogy érdemes megvárni, illetve kipróbálni az ES-110 billentését addig is)

Előzmény: Törölt nick (1898)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.18 0 0 1905

Annak meg egy generációval korábbi a billentése... és épp itt sokan mondják, hogy érdemi előrelépést hozott az új.

 

No meg, ha nem kell a Bluetooth akkor az F-130R is megteszi, ha még kapható valahol...

Anno az F-130R-et próbáltam, és a saját hangszóróin keresztüli hanggal nem voltam megelégedve, abban a KDP-90 messze jobb... Az RP501R meg RP401R gondolom büdzsé fölött van még mindig...

 

(Érdemes összehasonlítani az RP501R/RP401R-et meg az F140R/F130R-et fülhallgatóval meg anélkül... Én anno megtettem az RP401R és F130R összehasonlítását, döbbenet volt. Ugyanaz a billentés, hanggenerátor, szóval fülessel ugyanaz az élmény... De a saját hangszóróval óriási volt a különbség a hangban, sokkal többet számított a bútor, mint amire számítottam volna...)

Előzmény: djuice (1904)
djuice Creative Commons License 2018.01.17 0 0 1904

Sajnos az olcsó müa. feelingen az sem segít. Akkor már ott házon belül az F140R

Előzmény: dez1 (1903)
dez1 Creative Commons License 2018.01.17 0 0 1903

Ha megveszed az FP30 hoz a gyári állványt, akkor már egész jól néz ki....

Előzmény: Törölt nick (1895)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.17 0 0 1902

Kicsit átsiklottam afelett a megjegyzés felett, valóban...

Persze az is egy kérdés, mennyit módosítanak a percepción az állvány és a pedálok.

 

Közben még valamit kihagytam: érdemes lehet kipróbálni a Kawai CL-36-ot is.

A CL-36 valamivel régebbi modell, de a Responsive Hammer billentése valamivel jobb, mint a KDP-90 AHAIV-F billentése. Kicsit nagyobb a hangszórók teljesítménye is. Cserébe a KDP-90 előnye a magasabb polifónia, ha jól értem, a damper pedál kezelése is jobb, illetve a teljes bútor változat ami a saját hangszórók használatakor előny.

 

Ld. még itt az összehasonlítást: http://www.kawai-global.com/product_comparison/detail.php?n=1168,1192&ct=36

 

Előzmény: ÁsítóSárkány (1900)
djuice Creative Commons License 2018.01.17 0 0 1901

FP30-ra pont írta hogy a gagyi müanyag kizáró ok. Normális fa bútorzatú hangszerre meg mondtam hogy az nem 200-nál kezdődik...

 

Balukaputány, esetleg próbáld ki a Korg LP380-at! Az már normálisnak mondható bútorzattal rendelkezik és az RH3 kalapácsmechanikája is jó. Gyakorlatilag a milliós Korgokba is azt szerelik! 250-ből meg már megvan a hangszer.

Előzmény: ÁsítóSárkány (1900)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.01.17 0 0 1900

Ha a minimálbútor is érdekel, akkor a Roland FP-30 és Kawai ES-110 szetteket (álvánnyal, pedállal) lehet igazán érdemes kipróbálni még.

 

Bár valamivel drágább, összehasonlítási alapnak érdekes lehet a Yamaha YDP-163 vagy CLP-525, de ha a KDP-90-be beleszerettél, akkor valószínűleg nem fog bejönni annyira (jellemzően olyan gyakorlott zongoristák szeretik, akik nehezebb akusztikus billentéshez szoktak korábban).

Előzmény: Törölt nick (1898)
gyorsmanó Creative Commons License 2018.01.17 0 0 1899

Sziasztok,

 

eladósorba kerül Casio AP-250 zongora. Az ok egyszerű, nincs időm zongorázni. Most volt pucoláson, makulátlan állapotban van. Akit érdekel írjon bátran, szívesen küldök képeket.

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.17 0 0 1898

Értem. Igazából a KDP-90-be kicsit beleszerettem és hajlandó is volnék rá áldozni annyit amennyibe kerül. Esetleg azon az árszínvonalon érdemes lenne még mást is megnéznem? 

Előzmény: djuice (1896)
MidiTom Creative Commons License 2018.01.16 0 0 1897

Küldtem egy emailt, talán érdekes lehet.

Előzmény: Törölt nick (1895)
djuice Creative Commons License 2018.01.16 0 0 1896

200 fabatkáért legfeljebb használt hangszert kapsz olyat. Azért az a szint nem itt kezdődik!

Előzmény: Törölt nick (1895)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.16 0 0 1895

Sziasztok!

200 ezer környékén szeretnék társasházba digitális zongorát. Nem szeretném sehova se cipelni magammal, az viszont fontos lenne, hogy olyan igazi zongora érzésem legyen, szóval "bútor zongorában gondolkozok". Minimal stílus is bejön, csak ne legyen ilyen műanyagos, szintetizátor feelingje, mint mondjuk a nagyon dicsért Roland fp30-nak, amit szívesen vennék, ha nem így nézne ki.  Nem szeretnék semmi fejhallgatót erősítőt stb, csak a zongora hangszórójával használnám.  Olvasgattam a fórumot és a Kawai KDP-90 az pl. kifejezetten tetszik, de kicsit drágának tartom. Tudnátok mondani még hasonlóakat? 

djuice Creative Commons License 2018.01.15 0 0 1894

Ha van kék aljzat a rózsaszín mikrofon bemenet mellett, akkor oda dugd be, az a LINE IN. Ha a windows dönti el az aljzatról hogy mi legyen, kimenet vagy bemenet, az eszköz fajtájától függően amit bedugsz, az már univerzális csatlakoztatás. Elvileg annak is menni kéne, persze a cicergést még az egér mozgatása is okozhatja a hangban. Ilyen általában a rossz tápegységszűréstől is lehet. Látatlanban nem lehet mit mondani. Szakembernek kéne megmutatni... Vagy vegyél fel ezekről egy videót, hangfájlt stb.

Előzmény: davidthepianist (1893)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!