Keresés

Részletes keresés

Moka25 Creative Commons License 2002.12.10 0 0 490
Szoval a masik lehetoseg az immunszupresszio...
Most olyan allapotban van a macs, hogy az antibigyot konzervhusiba csomagolva meg eppencsak megeszi (sajnos, csak par falatot, ugyesnek kell lennunk), kefirt nyalogat, RC kitten szaraz tapot szinte egyaltalan nem eszi. Az etvagya kb. a tizede a reginek. Es nagy pocakja van, mikozben pl. a lapockaja majd kiboki a boret. Szore valoban elhanyagolt, nemigen mosakszik. Maszkal, kovet minket a lakasban, de ha 2 percig egy helyben maradunk, akkor mar inkabb elfoglalja az aktualis helyisegben levo kedvenc helyet es gubbaszt, gubbaszt, gubbaszt.
Szerintetek milyen eselyei vannak az immunszupressziora?
Ahogy tegnap este elneztem, ketsegeim tamadtak, hogy ki fogja-e birni a csutortoki altatast:(
Előzmény: Antisystem (487)
Tibbe Creative Commons License 2002.12.10 0 0 489
Igen, nagyon is tudom, tudtam.
A remény hal meg utoljára!
Előzmény: Moka25 (488)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.10 0 0 488
Igen...? Ujra itt vagyok.
Ez sajnos nem moka:(
Előzmény: Tibbe (484)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.10 0 0 487
FIP/3. (A lényeget elmondta Wet RinR barátunk...)

Mai tudásunk szerint ez a betegség nem gyógyítható, azonban egyfelől a fertőzött nyauk egy részében meg se jelenik a betegség, másfelől a megbetegedettek egy részében is krónikus lefolyást ölt, a cica kezeléssel sokáig normális állapotban tartható.
A kezelés lényege a Zsolt által említett új szeren túl - nyilván az immunrendszer gátlása. Magam a szakirodalomban emlitetteket jóval meghaladó, a szervátültetésben használatos prednizolon-mennyiségektől láttam jó hatást.
(1 amp Di-Adreson F aq/kg!!! 3 napig, utána 2x1 tabl Oradexon/kg 2 hétig, utána csökkentve...)
Nyilván az állatgyógyászati készitmények (a második az is, ugyanolyan összetétellel) is jók, csak általában hígabbak, és egy cicának nehéz 10 ml-t beadni. A 4 kg-os cica 4 Di-A-ját meg 2 oldószerében oldva (2 ml) simán. Ha van, jobb - mert kevesebb mellékhatással bír - a metylprednizolon (Metypred, NEM A DEPOT!!!!) egy 250 mg-os feloldva, és a 3 napra szétosztva egy átlag macsnál - na ezzel tömik az embereket veseátültetésnél többekközt...
Állítólag szintén jó - és jóval kevesebb prednizolont tesz lehetővé a Cyclosporin (Sandimmun) - ez a másik szer ma transzplantnál, anno én nem tudtam ezt organizálni, így személyes tapasztalatom nincs vele...
Ha valakinek kell, a dózisát megadhatom, de a Google is jó nagy számban ad találatot a + cyclosporin +FIP kérdésre...én is onnan szedtem anno.
Meg szóba jönnek a klasszikus immunszupresszió szerei (Imuran, 6MP, Cyclophosphamide) is.
Emellett természetesen elsőrendű a fertőzés elleni védekezés - hisz az immunrendszer nullázott, a vitamindús teljesértékű táplálás, a megfelelő diéta (a prednizolon mellé kálium kell!!! + nagy a fehérjevesztés a hasűri izzadmánnyal.)
Fontos a hasűri izzadmány csapolása, mert egy idő után a keringés összeomlását okozhatja, illetve a mellüregi is, ha fullad a cica.

Ezeken felül a tüneteknek megfelelő tüneti terápia - tudomén görcsök esetén görcsoldó, vesebaj esetén vízhajtó, ilyesmi.

Megfelelő kezeléssel szerencsés esetben az állat _nomális minőségű_ élete elég szépen meghosszabbítható.

Végül (és elsősorban) a megelőzés:
A Primucell-FIP nevü - orrba csepegtetendő - oltóanyag első évben 2x aztán évente adva az esetek 70%-ában megelőzi a maradék 30-ban meg lényegesen jóindulatúbbá és enyhébbé teszi a betegséget.

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (481)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.10 0 0 486
Kigyógyult nem volt. Szerencsés esetben (kb. 20%) fél-egy éves túlélés lehetséges, ennél többet még nem sikerült elérnem. De ez az új gyógyszer lehet, hogy segíthet, csak sajnos elég drága(6-8 e forint/hó). Zsolt
Előzmény: Törölt nick (485)
Tibbe Creative Commons License 2002.12.10 0 0 484
Moka------?!
Előzmény: Moka25 (478)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.10 0 0 483
Helyes, már éppen reklamáltalak volna, hogy add hozzá a témához a klinikus tapasztalatát..

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (482)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.10 0 0 482
Egy kis pontosítás (mert én is szeretek kötözködni ;-) a fertőzés inkább orron át (ráprüszkölnek egymásra) történik. Ez nagyon fontos tényező a fertőzés megelőzésében, mivel ezt a betegséget tipikusan a kijáró (verekedő, rendszeresen pározó) kandúrok és nőstények(ritkábban) kapják el, valamint az egy helyen nagyobb számban tartott tenyészállatok. Vagyis egy egyedül tartott, csak a kertbe kijáró ivartalanított állat fertőződésének esélye minimális! (Persze ez biológia, kivételek vannak)
A betegség tipikus formája a nedves forma: a cica hasa feszülésig telt a gyulladásos izzadmánnyal ( a hasat megszúrva jellegzetes, sárgás-nyúlós folyadék ürül). A gazdi sokszor azzal is hozza az állatot, hogy hirtelen nagyon meghízott a macs, pedig valójában csontsovány, mivel a szervezet összes fehérjéje a hasüregben van.
A betegség gyógyítása meglehetősen kilátástalan. A nedves formánál a hasüreg lecsapolása átmenetileg könnyít a cica állapotán, de sajnos hamar újraképződik a folyadék. Gyulladáscsökkentőkkel gyengíteni lehet az immunrendszert, így csökken az immunkomplexek képződése, de az egyéb fertőzésekre is fogékony lesz. Egy új szer a Vetri-DMG nevezetű immunerősítő, amit kifejezetten a FIP kezelésére hoztak forgalomba. VAnnak vele pozitív tapasztalatok, de főleg a korán felismert és a leukózissal nem szövődött (gyakori a kettős, FIP+FeLV fertőzés!) esetekben hatásos. Zsolt
Előzmény: Antisystem (479)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.10 0 0 480
FIP/2 (részletekben írom, nehogy elszálljon)

Mindkét forma elhúzódó lefolyású az esetek többségében. (az enyémnél spec nem volt az, olyannyira, hogy a diagnózist csak a kórbonc tisztázta véglegesen...:-()
Mindenképpen közös tünet lehet a lesoványodás, a bizonytalan lázas állapotok, nyirokcsomók megnagyobbodása, sápadt nyálkahártyák, elhanyagolt bunda, ilyesmi.
A nedves forma - amiről a betegség a nevét kapta - legjellegzetesebb tünete a bőséges és jellegzetes izzadmánnyal járó hashártyagyilladás. Itt a hascsapolási tünet meglehetősen jellegzetes, elkülöníteni a májbajok egy részétől kell. Az izzadmány néha megjelenik a mellhártyák-mellüreg vonatkozásában is, ekkor a tünet a fulladás, nehézlégzés az előbbiek mellett. A vese is érintetté válhat, veseelégtelenséget okozva, és a máj is, ekkor a krónikus májgyulladás tünetei jelenhetnek meg.

A száraz forma döntően az idegrendszer megbetegedése. Erre a bénulások, görcsök, viselkedési zavar, vizelettartási zavar szemgyulladás a tipikus. (ilyet láttam, az egyik szem másfélszeresére duzzadt a másikhoz képest, és a pupilla drasztikusan kitágult a beteg gyulladt szemen. A civa kórtörténete meg úgy kezdődött, hogy az egyik melső lába fél évvel elötte lebénult...)

A laborértékek eltérését nem sorolom, az előbb emlitett könyv szerint FIP-re jellemző, ha a hascsapolás által nyert váladékban az összfehérje több 35 g/l-nél, és ennek több mint fele globulin.
(folyt kicsit később.)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (478)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.10 0 0 479
Na, akkor FIP:

(elöljáróban ez egy olyan betegség, ami nem minden részletében tisztázott még pontosan, van amiről csak elméletek vannak, pl. hogy az egyik macska miért lesz beteg, a másik miért nem.)
A kórokozó egy coronavírus, ami szoros rokonságban van a FEC-vírussal - a hasmenéses fertőzés egyik fajtáját okozó vírus -, feltehetőleg ezutóbbi mutánsa.
A Vörös-féle könyv (ÁO. tankönyv) szerint ma az az elfogadott nézet, hogy a FEC fertőzés után a macskák mintegy 5%-ában jön létre és okoz betegséget ez a mutáns.
A betegséget valóban nem a vírus közvetlen kártétele okozza, hanem az, hogy a vírus ellen termelt ellenanyag és a vírusantigén találkozásakor csapadék formájú komplexek jönnek létre, amelyek kicsapódnak a kiserek falában, eltömítve azokat. Eközben gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel (hisztamin, prosztaglandin, interleukin, tudomén)(olyan, mint emberben a nem csoportazonos vér átömlesztése után - az érthetőség kedvéért)
Maga a fertőzés szájon át történik, és a kölykök néha már az alomban vállnak fertőzötté.

A fertőzés lappangási ideje cc. 1/2-6 hónap.

A fertőzött állatok nem mindegyikében alakul ki klinikai betegség. Maga a betegség rendkívül változatos töneti képpel járhat, alapban két fő formáját, az un. nedves és szárat alakot különböztethetjük meg.
(az én egyik cicámnak az előbbi a barátoméknak az utóbbi volt...)
Folyt. köv.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (476)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.10 0 0 478
Talan arra van esely, hogy megsem FIP.
Tulelesre, attol tartok, nem sok:(
De majd Antisystem felvilagosit mindannyiunkat:)
Előzmény: Törölt nick (477)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.10 0 0 476
Szia Safi!

Hat ez nem:(
FIP = feline infectious peritonitis
Azaz fertozo hashartyagyulladas. Virus okozza, es ha jol ertettem tegnap este a dokit, akkor nem maga a virusfertozes vegzetes, hanem ha ez vmi immunrendellenesseggel parosul.
Vmi olyasmit mondott, hogy a macska szervezete tobbfele ellenanyagot is termel a virus ellen, amik osszakapcsolodnak es kicsapodnak, lerakodasokat kepeznek a szervezetben. Es pl. ez okozz a hashartyagyulladast.
De meg en is keresgelem az infokat.

Előzmény: Törölt nick (474)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.10 0 0 475
Sziasztok!

Ez a FIP tényleg nem jó hír, mint a topic kezdetén valahol már írtam, ez az egyik mumusom.
Most elmegyek boltba, azután ha visszajöttem, megpróbálom összeszedni, amit erről a nyavajáról tudni lehet.
A neve különben Feline Infectiosus Peritonitis, magyarán macskafélék fertőzéses hashártyagyulladása.

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (474)
orbi Creative Commons License 2002.12.10 0 0 473
WetRinR: Egy kis kötözködés néha kell és úgy látom Antisystem sem sértődött meg :)
Mellesleg először ötletszegénynek gondoltam a németeket, de lehet, hogy ez inkább jó üzleti fogás, és nem annyira nevetséges, mint elsőre hangzik, hiszen ha német nyelvterületen a patikában bármilyen „szemkenőcs”öt kérnek akkor a gyógyszertáros automatikusan az Augensalbe-t adja.

Antisystem: Köszi a tippeket... ez már a második kenőcse volt Vadócnak anno, mikor az elsőre nem reagált.
Óránkénti cseppentés: szerencsére nem ennyire súlyos a helyzet Azt se tudom, hogy viszem majd, mert olyan kicsi, hogy a hámot nem lehet rátenni, de nagyon be tud pörögni meg rossz látni, hogy reszket, ha el akarjuk kapni. Azt hiszem egy hétre való kaját viszek makkaelőcsalogatónak. :(
Moka25 Creative Commons License 2002.12.10 0 0 472
Szia Antisystem, szia Wet RinR!

Sajnos az ordogot nem Te fested falra, az mar ott van. Tegnap este elvittuk megmutatni a dokinak, szerinte is FIP-gyanus.
Viszont azt mondja, tesztet nem erdemes csinalni, mert annyira megbizhatatlan. Inkabb egy poci-csapolast csinal csutortokon.
Mit lehet ilyenkor tenni? Van vmi olyan vizsgalat, amit a csapolt folyadekbol vegeznek es megbizhatobb eredmenyt ad?
Elore is koszi a segitseget, barmelyikotok is ir.
Udv:
Moka

Előzmény: Antisystem (462)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.10 0 0 471
Szia kedves safi95!

Valóban, olyan humángyógyszerek, amelyek a kutyák-macskák gyógyászatában is alkalmazhatóak.
A Garasone-val semmi gond sincs, csak szintén prednizolon tartalmú - Gentamycin + prednisolon - ezért én ilyen kandúrverekedés eredetű traumás szemgyulladásban nagyon nem tartom jónak. Mondjuk kutyák krónikus szaruhártya-gyulladására meg kiváló...
Náthára - embernek - szigorúan szakmailag nézve (szobatudós szinten :-)) szintén ellenjavallt. Persze ettől még én is hasonló kotyvalékokat használok, mert az, hogy a betegség időtartamát ugyan hosszabbít(hat)ja, de a tüneteket jól enyhíti, náthában egy jó kompromisszum szerintem :-))) (egy Di-Adreson F. szárazampullát szoktam feloldani egy Novorin orrcseppben)

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (470)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.09 0 0 469
Szia Zsolt, örülök, hogy újra a fedélzeten!

Néha tényleg szeretek kötekedni - ha felhúz a politika:-))) -, spec most ebben ártatlan vagyok, ezt a kenőcsöt tényleg nem ismertem eddig (ld 466), és ez a név nem is inspirált azonnali lapozgatásra - mea maxima klumpa :-). Nálunk a ludoki Garason-mániás, nekem arról kell lebeszélni...

ÜdV

ps: ha már itt tartunk, én a Brulamycin szemcseppet favorizálom mint antibiotikumot, attól láttam már csodákat is...iszonyú, pokolian gennyedt szemet hozott rendbe hogy fél napon át óránként lett cseppentve...

Előzmény: Wet RinR (468)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.09 0 0 468
Orbi! Augensalbe-t előzetes vizsgálat nélkül ne használj (az okokat nagyon jól leirta Antisystem), egy kis bórvizes mosogatás is elég egyelőre, antibiotikumos szemcsepp, -kenőcs csak akkor, ha nem javulna.
Antisystem! Azért Te is szeretsz kötözködni! Az Augensalbe az előző gyógyszerkönyvben is benne van, így Te is ismerheted. Igaz, hogy hülye nevet kapott, már engem is kiröhögtek miatta a germán szakos tulajok. Zs
Előzmény: orbi (463)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.09 0 0 466
Ettől még az Augensalbe tényleg csak annyi, hogy szemkenőcs. Dehát ha van "hagyományos mosópor" is...különben most, hogy mondtad, az enyémben is benne van, megnéztem.
Szóval szerintem ilyet a prdenizolon-tartalma miatt ne tegyél bele, mert az többet árt, mint használ adott (szaruhártya-sérülés, vírusos vagy gombás fertőzések) esetben. A patikában kapsz recept nélkül Irgamid vagy Septosyl augensalbe-t :-) azt nyugodtan.

Különben sajnos az állatorvosok egy része gátlás nélkül osztogatja a prednizolonos szemkenőcsöket. Nekem is hosszas hitvitám volt, hogy a macsekjaim szemfertőzéseire csak anélkülit...

ÜdV

Előzmény: orbi (465)
orbi Creative Commons License 2002.12.09 0 0 465
Antisystem: bocs, most kissé gonosz leszek, de hogy tényleg kellene neked az új gyógyszerkönyv :)) ugyanis ez a neve a gyógyszernek és a nagynál ezt (is) használtuk. Összetétele: Neomycinsulfat, Bacitracin, Prednisolon. (gyártó: Cp pharma) - remélem ez segít.

Létrehoztam egy fórumot Állatkórházak, patikák, panziók, menhelyek cimen. Remélem nem tüntetik el azzal, hogy hirdetésnek minősítik. Irjatok ti is cimeket!

Előzmény: Antisystem (464)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.09 0 0 464
Kedves orbi!

Az "Augensalbe" annyit tesz mint szemkenőcs. Milyen szemkenőcsöt?

ÜdV

Előzmény: orbi (463)
orbi Creative Commons License 2002.12.09 0 0 463
Moka: ezek nem túl jó hirek...

Augensalbe-t adhatok a 3-4 hónapos mütyür szemére mig nem indulunk 1. vizitre vele?

Antisystem Creative Commons License 2002.12.09 0 0 462
Szia Moka25!

Nálam a negatív az, hogy a 399.-ben említett guppy végül is megboldogult, valszeg már későn lett kezelésbe véve. Ettől mondjuk eredendően is tartottam, a dolog eredménye így annyi, hogy most már tudom, hogy legközelebb mit és hogyan. Sajnos az akváriumi halak gyógyászata Magyarországon a semmitől alig tart jobb helyen...

Az egyéb szőrős, meg páncélos meg pikkelyes jószágok megvannak, úgy tűnik.

Az Augmentin tényleg széles spektrumú, meg tud ilyet, köll mellé adni kefírt, joghurtot. Egy másik bélflóra-károsító hatását meg a Klion tudja helyrecsapni. (ez az álhártyás kolitisz nevű dolog, arról szól, hogy a normál bélflóra kiirtódásával túlnőnek az anaerobok, amire nemigen hat)

Viszont csináltatok már ezen a cicán FIP-tesztet?
(nem az ördögöt akarom a falra, csak kérdem)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (461)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.09 0 0 461
Szia Antisystem!:)

Hogy is mondjak, "szeles hatasspektrumu"? = a belflorat biztosan kiirtja...
Szegenykem, ugyanugy meg a hasa tole, mint nekem az Augmentintol:))

Amugy sajna eleg rosszul nez ki a szentem: sovany, de nagy kerek lett a pocakja. Mint egy etiop cica:( De nem faj neki, ugy tunik, hagyja megnyomkodni a hasat.

Nagyon izgulok miatta. Mi lesz itt csutortokon? Hetvegen elhoztam otthonrol vastag harisnyat, hogy majd abbol szabok neki "ruhacskat", ha esetleg mutetre kerul a sor...
Remelem, a Te allatseregleted jol van!:)
Minden jot, udv:
Moka

Előzmény: Antisystem (445)
eMM Creative Commons License 2002.12.08 0 0 458
Tudod még reménykedtem.
Meg a maccsaim kifejezetten útálnak autózni, másik állatorvos 3X akkora távolságra van amiről tudok.
Egyébként itt két doki van és az általam át nem látott rendszer szerint váltják egymást.
De azért felteszem a kérdést, tud valaki Dunavarsány pár km-es körzetében "igazi" állatorvost?
Előzmény: szuszmok (457)
szuszmok Creative Commons License 2002.12.08 0 0 457
Ne haragudj, lehet hogy már írtad, csak nem olvstam vissza, de ha ennyire rossz véleménnyel vagy a dokiról (mert eddig csak csupa rosszat olvastam róla), akkor miért nem keresel másikat, akiben jobban megbízol?? Másik kerület, másik település esetleg. Lehet, hogy kicsit több nyűggel járna, de lehet, hogy megérné, hiszen akkor lehet, hogy lehetne részed egy kis pozitivumban is...
Előzmény: eMM (453)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.12.07 0 0 456
Add át gratulációmat a kismamának! :-))))
Előzmény: Törölt nick (455)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.12.07 0 0 454
Szasa írd majd meg mi volt a baja szegény szukának!
Előzmény: Törölt nick (449)
eMM Creative Commons License 2002.12.07 0 0 453
Akkor bepereljük a dokit főleg hogy a veszettség ellenire is visszük a 2 maccsot együtt, le merem fogadni hogy aztat is 1 tüvel adja be.
Le kéne videózni kár hogy kiszúrná.
A szuper állatorvos.
a macsaim túlélték mamár rosszalkodnak is ,de ugye nem az lenne a cél hogy attól rettegjünk hogy nem e okozott valami plusz gondot az állatorvos.

Muster Mark Creative Commons License 2002.12.07 0 0 452
Talán mert túl vannak tenyésztve?
Előzmény: Törölt nick (449)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!