Benned volt minden reményem..... (merthogy beleolvasgattam a régebbi írásokba-írásaidba)
Ujjgyakorlatnak?????!!!!!
Nálunk a füstölt parenyica lenne a sajtok királya....ha sikerülne......:-((((
(érlelgetni nem nagyon merek, mert nem szeretném, ha valami rossz baci folytán megmérgezném a családot, meg a rokonságot)
Bááár....talán ha majd eljön az anyósom.....
:-)))))))
Szóval a bátorságom csak a sima gomolyáig, meg a joghurttal beoltott gomolyáig vitt el. (estleg zöldfűszeres változatban)
A joghurttal beoltott gomolya keményebb lesz, kevesebb savóval.....ebből szoktam olajos sajtot csinálni (felkockázva szárított bazsalikom, szines bors, fokhagyma, kakukkfű, kömény)
Készítettem joghurttal beoltott fetát.....savóban érlelve. Majdnem egy évig elállt a savóban .....de nem voltam elégedett vele ...az íze nem rossz, de kemény....nem olyan krémes mint a görög feta. (éppen most kaptam meg Mó.várról az R-703 nevű kultúrát....kifejezetten fetához gyártják. Elég vicces sajt lett belőle....szerintem sokat tettem a tíz liter tejhez.....de azért eltettem sós savóba....kíváncsi vagyok milyen lesz)
Bocs...úgy látszik szómenést kaptam...
:-)))))
Szóval muszáj parenyicát gyártanom. Itt állok napi tíz liter tejjel....( 5 kecském van) és már lassan a kutyának kell adnom, mert persze a gyerekek vagy a bolti 800 ft-os trappistát hajlandóak megenni, vagy az általam gyártott parenyicát.
Végső kétségbeesésemben megrendeltem a DVSSTI-12 -es kultúrát....ez gyúrt sajtokhoz való....
Hááááát ..... kíváncsi leszek.....
Bocs ha hosszú voltam....
Azért majd zavarnálak egy-két részletkérdéssel, ha nem bánod...
Eeeegen....ez gond...igényli a 20 fok feletti hőmérsékletet.
Egyébként még a tehéntej is igényli a oihentetést. Friss tejjel csak kínlódva sikerült....de ha hagytam pihenni a tejet min. 12 órát vagy egy napot (kb.8-10 fokos kamrában) akkor az egy napos gomolya tökéletesen nyújtható alapanyagot adott.
A kecsketejjel az lehet a baj, hogy erősen baktericid hatású...nem akar savanyodni.
De hátha kapok itt valami jó tanácsot egy profi sajtostól....
Én almafán füstölök....fenséges ízt ad a parenyicának!
Amikor tudok értelmes tejet szerzni, akkor szólok. Egyébként a múltkor valószínű azért nem sikerült, mert még hűvös volt idebent, és megfázott az alapsajt.
Mi is szereztünk bükk faforgácsot, csak nincs mit füstölni:)))
Mert ugye én kis naiv, azt hittem majd itt ontom a parenyicákat, de az első sikertelen próba után, most megint tuningolnom kell magam, hogy nekiálljak...
Takarmánymész hiánya okozza a gondjainkat, vagyis már csak a tiédet! Vettem takarmánymeszet nekik és azóta mindegyik sajtom olyan mint előtte! Tehát a gond oka KÁLCIUMHIÁNY!
Köszi azért mindenkinek! A takarmánymeszet, meg ne felejtsétek el sosem az abrakból!
Ja, egyébként idegbeteg, lábránhgatós kecskéink vannak, nem egyszerű úgy fejni, hogy a földről smemit se kalamoljanak bele a tejbe. Ha a habra mégis jut valami, azt leszedem azonnal, ha tudom, de hát sosem lehet tudni.
Én 4 db kávészűrőn szűröm. Csak pár hete használom őket, műanyag, és klórral fertőtlenítem, mint mást is. Elképzelhető amúgy, hogy a napra kitett cucc a napsütéstől ment tönkre, mert én hülye átlátszó üvegbe tettem. Ma kipróbáltam még egyet, lábosban áll kint.
Elefada egyébként tejfölről írt, ha jól emlékszem, hogy azt kellene beletenni, ha előzőleg melegítem. De olcsóbb megoldás nincs ilyenre? A joghurt azért jó, mert abból a pár ezer forintnyi kultúrából ki lehet hozni több száz litert, de így a túró drága mulatság lenne, ha minden alkalommal egy-egy pohát tejfölt el kellene használni. Pedig biztosan van valami olyan kultúra vagy technológia, amit a nagyüzemekben is használnak.
Új fiú vagyok, bár a fórumot régebb óta olvasgatom. Segítséget szeretnék kérni. Parenyicát szeretnék készíteni kecsketejből.
Az eljárást ismerem, tehéntejből nagyon finomat tudok készíteni. Sajnálatos módon viszont kecskéim vannak és az istennek sem akarnak tehéntejet adni.
Szóval a gond az, hogy a kecskegomolyám nem akar megfelelően viselkedni a vízben gyúrás eljárás során. Szemcsés, darabos, de nem nyúlik. Gondolom valami savanyodási probléma lehet. Próbáltam két napig pihentetni a tejet, próbáltam simán szűrőben, de pelenkában is, napon is, árnyékban is. Még a pelenkás módszernél kezdte elérni a legjobban nyúlós szintet, de mire elérte, addigra magától elmászott a sajt a tányérról....
:-((((((
A pelenkából egy nap után kikellett vennem, mert elkezdett szagosodni....(még csak a ruha) utána egy rácson érlelgettem tovább....de mire nyúlós lett....tönkre is ment.
M.óvári oltót használok, alvadékot kaszabolom, kétszer-háromszor lemerem a savót, és aztán megy a szűróbe, vagy a pelenkába.
Ma reggel megint kidobtam a tegnap készült gomolyámat...:(((
Már a múlt hét végén is kidobtam..
Már tegnap is gyanús volt az alvadék...
Olyan szivacsosan kemény,és ahogy megnyomtam leves volt, de mégsem kolis (szerintem)
Aztán gondolkodtam, most is úgy készítettem, hogy mivel még nem volt kész az anyakultúrám, ezért egy kis tejben elkevert sima kultúrát tettem bele, de szerintem sok volt a kultúra, és nagyon beindult a puffadás tőle, na de ilyen hamar beindulhat ez a folyamat?
Annak, aki sajtozni akar kecsketejből, de nincs kecskéje és drága a piaci 300Ft/liter... és relatív közel lakik Sümeghez...
1-5 literig: 250 Ft
6-10 literig: 200 Ft
11-15 literig: 150 Ft
16 felett: 140 Ft
Így 20 liternél 190,5 Ft-ra jön ki egy liter, 30 liternél 173,6 Ft-ra.
Számlaképes vagyok, az engedélyek egyelőre folyamatban.
Tudom, hogy lázadást szokott kiváltani, ha valaki túl olcsón adja a tejet, olyan termelők körében, akik amúgy nem akarnak venni, csak eladni. DE mivel még ez is jóval jobb, mint a felvásárlási ár, így nekem addig megéri, amíg nincs helységem a tej további feldolgozásához. A disznóól is folyamatban, így max a kutyákat hízlalom rajta, ami nem tesz túl boldoggá.
Legelőn tartott egészséges állomány, gépi fejés. Megtekinthető.
Látta, hogy érik a cseresznyém, erre motoros permetezővel lefújta, bár ők hetente permezetznek. Most gyűjtök egy kis bátorságot, és megkérdezem, hogy mennyi a várakozási idő annak a permetnek, amivel fújtak, ugyanis nincs kedvem mérget enni, meg befőzni.
Bár úgyis tudom, hogy mi lesz a válasz..., Hogy ne felejtsem el bármikor feljelenthet a kecskék miatt (nem is értem, hogy miért hiszi, hogy ettől én megijedek).