Keresés

Részletes keresés

Táborozó Creative Commons License 2016.04.21 0 0 2880

Szerintem felejtős a telek, mert garantálni semmit nem lehet. A méhek viselkedése mindíg az aktuális körülményektől függ. Főleg az időjárási tényezők játszanak szerepet viselkedésükben. Lennének napok amikor problémák adódnának. Szeles időben alacsonyan repülnek a méhek tömegesen, mint amilyen mostanában van. A frontokra is lehetnek agresszívek, valóban rákaphatnak a medence vizére, stb. Bár a veszély csökkenhető, de  garantálni semmit nem lehet. Mi méhészek nem igazán veszünk fel napi néhány szúrást, de szerintem laikusoknak rémísztő helyzetek is adódhatnak. A gyerekek miatt én biztos hogy nem akarnék ilyen telekre építeni. Ha csak néhány kaptárról lenne szó max egy tucat, és minimum 50-60 méter távolság, talán nem is volna vele sok gondotok. Nézzetek másik telket az a biztos, minek kockáztatni biztos akad másik telek is jobb helyen. 

Előzmény: sanett01 (2879)
sanett01 Creative Commons License 2016.04.21 0 0 2879

Sziasztok,

 

A dilemmámra kerestem választ a guglin, így találtam ide. Kérdezni szeretnék, mégpedig a méhekkel való együttéléssel kapcsolatban.

Építeni szeretnénk egy házat, a férjemmel három közös gyerekünk van 2-6 év közöttiek és van még másik három az előző házasságából. A telket úgy néz ki, hogy megtaláltuk, egyetlen dolog miatt vagyunk bizonytalanok: a szomszéd méheket tart, ha jól emlékszem, 30-40 kaptára van.

Ezzel nincs is problémánk, szeretjük a méheket, nem akarjuk a szomszédot arra kérni, hogy vigye el őket vagy ilyesmi, viszont aggódunk a gyerekek miatt.

Pro és kontra hallottunk érveket a telek megvásárlása mellett és ellene. Többször jártunk már ott a telket nézegetni, de méhhel még nem futottunk össze. A szomszéd megnyugtatott minket, hogy semmit sem fogunk észlelni a jelenlétükből, sőt... megegyeztünk hogy a két kert közötti jelenlegi drótkerítést 2-3 méter magas tömör kerítéssel váltjuk fel. Azt mondja, ha esetleg kirajzanának és a mi egyik fánkkon telepednének meg, akkor csak szóljunk és elviszi őket.

Ezután beszéltünk egy másik méhésszel. Aki teljesen mást mondott. Szerinte felejtsük el a mezítlábazást a kertben, a kinti sütögetést, kávézást, gyümölcsevést, sörözést, medencézést, mert a méhek azonnal megjelennek és megzavarnak minket.

Ezután beszéltünk egy harmadikkal is, akinek a véleménye a szomszédéhoz volt hasonló, miszerint a kerítés megépítése után nem fogunk több méhet látni, mint egy bármilyen másik kertben.

 

Ezek után kérlek, írjátok meg a veményeteket! A gyerekek miatt jó döntést kell hoznunk és jelenleg döntésképtelenek vagyunk...

 

Köszönöm!

Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.20 0 0 2878

Valóban érdekes volt a kaptár képe, mert a bölcsők inkább a keretek szélén voltak, de nem 20 vagy sok, hanem csak 3-4. Az anya egyébként tavalyi, és nagyon szépen muzsikált már tavaly is. A méhek most is folytak kifelé a keretek közül, és a legtöbb keret tele van fiasítással, ezért gondoltam, hogy rajt akart ereszteni.

Persze ha valamiért anyát cserélnének, nem fogom akadályozni őket, így, akác előtt sok bajom nem lehet belőle, ha meg lenne még 1-2 bölcsős keret, legalább tovább tudnám osztani a vérvonalat: arra gondoltam, ha továbbra is lenne még fedett bölcsős keret, akkor visszasöpröm a kaptárba a népet a bölcsős keretről, egy másik, gyengébb családot meg többfelé veszek, abból a nép egy részét rásöpröm a félretett bölcsős keretre, aztán elosztom a fias kereteket a két kaptár között. Ez hülyeség?

Előzmény: Cirkusz01 (2877)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.04.20 0 0 2877

Hát igen,ezzel sokan vagyunk így. Tartalék kaptár nálam általában 2-3 van előkészítve a méhesbe,saját rajnak. 1-2 meg otthon a idegen rajoknak.

A csapolás önmagában nem veszi el a rajzási kedvet. Bár ahogy írod,nem is biztos,hogy rajozni akartak.

A rajbölcsőkből sok van 10-20 legalább ,és a keretek szélén.A váltóbölcsőkből sokkal kevesebb,és a kertek közepe tájékán. 5-6 szokott lenni. Általában nem egy kereten,hanem távol egymástól.

Egyéb ként ez se szent írás,de a kevés bölcső nem szokott a rajzás jele lenni. Inkább anyát akarnak cserélni. Néha én sem értem,de nem szoktam a méheket felülbírálni. 

Amit akarnak úgy is meg teszik.

Üdv

 

Előzmény: Jam Clerk (2876)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.19 0 0 2876

Sajnos, továbbra is csak "tervszerűen" méhészkedem. Értem ezalatt, hogy vannak terveim, hogy mit, hogyan, aztán borul az egész :)

Illetve, továbbra is igyekszem megcsinálni az Örösinél olvasott módszert, mármint a 3 keretre történő leválasztást, és dajkacsaládoknál történő anyanevelést, de az egyik kiszemelt tenyészcsalád a jelek szerint nem győzte kivárni az általam jónak gondolt időszakot, ezért kellett elvennem tőlük azt a 2-3 keretet, hirtelenbe'. Esetleges volt ez a szaporítás, nem így terveztem, de vasárnap, a helyszínen ez tűnt jó megoldásnak. Egyetlen pozitívum, hogy a háromból kettő pont abból a családból van félretéve, amiből egyébként is szaporítani akartam.

A te 5 keret Hunorod felületileg majdnem ugyanaz, mint az én 3-4 keretem; ahol négyet raktam félre egybe, ott meg is egyezik, tehát az erősség miatt nem annyira aggódom: ez így sikerült. Bár szerintem tavaly sem volt több a kezdő mennyiség a 3 szaporításomnál, és azok is sikerültek, remélem, ezek is megoldják ennyiből. Ha el tudnak indulni, még mindig könnyebben tudom majd támogatni a kevesebb bővítést fias keretekkel meg néppel, mint ha a 12 kaptáramból csinálok hirtelenjében duplát vagy triplát, de mézem meg nem lesz idén. A terv idénre legfeljebb 20 családra emelni az állományt (ahhoz a mostani három mellé még 5 kellene, az valószínűleg összehozható), de ha kevesebb sikerül, viszont azok erősek lesznek őszre, és biztonsággal át tudom őket telelteni, meg idén még tudok pörgetni is, akkor inkább kis lépésekkel, de biztosan haladnék.

Holnap, ha jó idő lesz még estefelé, belenézek a megcsapolt kaptárakba, hogy nem húznak-e bölcsőt. Ha húztak, akkor valószínűleg az anya az elvett keretek valamelyikén volt - de legalább tudom, hogy hol keressem :)

Előzmény: Cirkusz01 (2875)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.04.19 0 0 2875

Szia! Másképp kell rajt csinálni egy álló méhésznek,és egy vándornak. A különbség nem sok,de fontos. A vándor ,aki a készítés után elviszi a méheket ,nem kell figyelni  a méhek összetételét.

Vagyis a megfelelő nagyság után,bezár,és viszi őket.

Az álló méhészeknek figyelni kell a népet honnan szedi össze,durván 1-2 keret néppel erősebbre kell készíteni a szükségesnél.A méheket a fészekből,és az épülő keretekről kell seperni.

Ezeket a családokat,erősen szűkíteni,és párnapiig itatni,esetleg etetni kell.

A bölcső kelés ellenőrzésekor a felesleges kereteket el szoktam venni.

Minimum 3 keretnyi nép kell ahhoz,hogy a család önállóan segítség,babusgatás nélkül elboldoguljon. ez független a keret mérettől.

Saját tapasztalat,minél erősebbre készül egy raj,az anyjuk annál biztosabban be tud pározni. Nálam 5 keret egy induló raj. az év minden szakában.Ettől ritkán térek e sose lefelé,hanem felfelé.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (2874)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.19 0 0 2874

A kijárókat rendesen szűkítettem, nagyjából 1-2 méh fér ki rajtuk egyszerre :)

A bölcsők fedettek voltak, ezért is raktam félre őket.

Népesség szempontjából pedig: előzőleg leráztam minden új kaptárhoz 1-1 mézes keretet, az tehát nép nélkül került be, azok mellé tettem a bölcsős keretet a rajta lévő néppel együtt, és tettem emellé 1-1 sima fedett fias keretet is az azokon lévő néppel, illetve kaptak 1 üres keretet is. Kívülre pedig egy vakkeretet, amely majdnem akkora, mint az egész keret, lényegében csak alatta tudnak közlekedni.

A három keretből tehát 1 darab az mézes, azt elvileg nem kell annyira takarniuk, kettőn meg volt nép, azok meg csak takarnak eleget. Felülre kaptak szigetelést is. A keretméretem ugyebár 42 X 32.5, és ezekből van most bent 3, ez 6 darab 1/2NB-keretnek felel meg, azon van 4 félkeretnyi nép, ennyinek szerintem kezdésként elégnek kell lennie.

Hirtelen mást nem tudtam kitalálni, nem is számítottam arra, hogy találok bölcsős kereteket, sőt, amilyen szél volt, nem is nagyon akartam kaptárat bontani, vártam 1-2 órát, mire csendesedett kicsit. Már annak is örültem, hogy épp volt kéznél 3 üres kaptáram.

Előzmény: Táborozó (2873)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.19 0 0 2873

Nem jellemző ilyenkor a kutatás, de szűkített kijáró kell az anyátlan családnak. Ez a hőgazdálkodás miatt is fontos, várnod kellett volna hogy a bölcsőket befedjék, lehetőleg érett bölcsőkkel érdemes kölyökcsaládokat létrehozni. Nagy a veszélye, hogy nem tudja a kiscsapat kellően melegen tartani. 

Előzmény: Jam Clerk (2872)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.19 0 0 2872

Annyiból talán hasznos számomra ez a hidegfront, hogy mivel ilyen időben eleve kisebb a mocorgási kedv, így a félretett bölcsősök is hátha inkább csak megülnek a lépeken, meg a többiek se mennek oda kutakodni (rabolni). Nem szeretnék drasztikus állomány-emelést, de azért jól jönne néhány új család, remélem, megmaradnak.

Táborozó Creative Commons License 2016.04.19 0 0 2871

Férne még bőven, tegnap volt egy komolyabb hordási nap, kb 4 kilós volt a gyarapodás ez bőven csak saccolás mert digitális mérleggel mérek, nincs hőkompenzálása. Így, csak közel azonos hőmérsékleten lehetne pontosabb mérést végezni vele. Ma már ide is elérkezett a hidegfront, 13-14 fok, így ma nem várható komolyabb erdemény. 

Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.18 0 0 2870

Hasonló a helyzet, "az ország közepe, erős szél, száraz idő, és a kaptár még mindig üres" :)

Két hete kíváncsiságból föltettem egy fiókot a legerősebbnek tűnő családra, aztán egy hete meg a többire is, az első fiók talán még adna is valamit, a többi igen karcsú... ráadásként az első család még nekilátott rajbölcsőt is ereszteni, úgyhogy tegnap 2 kaptárból összesen 3 darab rajbölcsős kerettel meg 1-1 mézessel és üressel félre is tettem a népesség egy részét...

Előzmény: Ben657 (2867)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.17 0 0 2869

Nállunk ömlenek a méhek a repcére, valamelyik éjszaka volt jelentősebb eső, bár a szél itt is nagy. A méhek nagyon alacsonyan, szinte földközelben repülnek. Az időképen most néztem: " Nyugaton, északnyugaton jelentősen visszaesik a hőmérséklet, de délkeleten még 24-26 fok lehet. Hazánk nagy részén 17-23 fok várható." 

Remélem nállunk sem lesz jelentős visszaesés, mert a repce azért halad. Hely meg még akadna a kaptárban. 

lowpici Creative Commons License 2016.04.17 0 0 2868

Ez a száraz, meleg szél tönkre teszi a nektárhordás reményét. A méhek se nagyon járnak. Legalább a szél hagyna alább. De az előrejelzés nem mond semmi biztatót. Pest megyében most ez a helyzet.

Előzmény: Ben657 (2867)
Ben657 Creative Commons License 2016.04.17 0 0 2867

Nektek hogy ál a repce mert edig elég gyenge és rosz időt mond a jövő hétre.

Táborozó Creative Commons License 2016.04.16 0 0 2866

Volt ugyan  hogy a napraforgót már junius végén pergettük, 1-2 pergetési nappal csúsztunk át júliusba. Nállunk inkább jellemzően július végén szoktunk a napraforgóval végezni. Ilyenkor már az anyák lendülete fékeződik, a mézzel is kiszorítják, a pergetéssel adunk hellyet a fiasításnak. Ilyen esetben már szó sem lehet szaporításról, már a télre készülünk. 

Előzmény: Jam Clerk (2865)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2865

Hasonlóképpen értettem én is, a napraforgó az utolsó pörgetésem elvileg (bár tavaly az után még sikerült egy valami, talán aranyvessző), tehát a "nyár vége felé" az a pörgetésen múlik. Ebből kiindulva, ez az eset olyan július közepe körül lehetett, bár nem írtam fel.

Előzmény: Táborozó (2864)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2864

Konkrétan mit takar nállad a "nyár vége"? Én alapból augusztust már a nyár végének tartom főleg méhészeti szempontból. 

Előzmény: Jam Clerk (2862)
gero19992 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2863

Üdv az Uraknak!

 

Érdeklődnék, hogy méhész kaptárakra mekkora igény lenne? Van néhány elfekvőben és még egyéb kellék, jó állapotban(garázsban van hosszú évek óta és elvileg nem károsodtak semmi féle módon). Pár képet tudok csatolni ha kell.

 

Ha esetleg rossz helyre írom, akkor bocsánat.

 

Üdv.

Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2862

Mivel eleve csak a rajbölcsőből tettem félre szaporításnak valót, és az áfejtéssel meg is zavartam őket, így "csak" 30-40 %-os bővítést csináltam volna tavaly, azaz, ha fölösleg alakult ki a törzscsaládokban, onnan könnyen meg tudtam támogatni a kölyköket, ezért is lettek viszonylag erősek. Ettől még az anya is ígéretesnek tűnt, rendesen építtette ki a műlépes kereteket, és volt friss fiasítása is bőven.

Előzmény: Táborozó (2860)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2861

Elnézést, akkor rosszul fogalmaztam.

Nem nyár végén készítettem, csak az anyát ekkor toltam el. Addigra már szépen fiasított, kb. 6 keretet takartak, ezeken majdnem mindenütt volt fiasítás is, ha hozzáveszem a napraforgót és a többi időszakot, télre simán elérték volna azt a 9-10 keretes méretet, amennyivel a többiek átteleltek. Sajnáltam is nagyon őket, mert tényleg erősen dolgozott, jó családból származott.

Előzmény: Táborozó (2860)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2860

Nyár vége felé volt a fő gond, ekkor már nem készítünk kölyökcsaládokat. Ezeket legkésőbb julius első hetében lehet még készíteni. De már ez az időpont is nagyon feltételes. Minél később készítünk egy családot, annál erősebre kell készíteni, továbbá rögtön petéző anyával kell ellátni. Nyár vége felé, a legtöbb helyen hordástalanság van, ekkor már nagy a kutatás és a rablásveszély. 

Előzmény: Jam Clerk (2859)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2859

Az átrázásnál arra mindenképp figyelj, hogy ha van rá időd, anyakereséssel együtt csináld, még véletlenül se sérüljön: az óvatos áthelyezés az anya esetében soha nem árt :)

Az egyik jónak ígérkező kölyökcsaládomat tavaly nyár vége felé így veszítettem el, bár nem az átrázásnál, de akkor is, az én hülyeségem miatt "anyátlanítottam". Pikk-pakk le is rabolták, föl kellett osztanom a népet és a lépeket.

Ha most 5-10-akármennyi méh sérül is, az még pótolható, igaz, az anya is, csak az nehezebben :)

Előzmény: Törölt nick (2858)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2858

Igen, valószínű így "akciózom" le, egyből megkapják a kétfiókos fészket, aztán rendezkedjenek...

Köszi!

Előzmény: Jam Clerk (2857)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2857

Szerintem ha már a Hunor-fiókból kezdenek kifolyni, és vannak kiépített félkereteid, lehet, hogy nem is kell két hétre lebontani ezt az akciót, mivel a két félkeret lépfelülete 2 X 15 centi, a Hunoré meg 25 centi magas, tehát nagyjából annyi történne, mintha kapnának még egy Hunor-fiókot, csak nem föléjük teszed, hanem alájuk. Nem hiszem, hogy sok kifogásuk lehetne ez ellen :)

Előzmény: Törölt nick (2854)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.15 0 0 2856

Üdv,

az Egységes keretméret nem a Hunor, ez annál magasabb, 32.5 cm. A fészket 10 ilyen keret alkotja, és azt nemigen kell túrnom, szeretik is a jelek szerint. A méztérben 9 darab 1/2NB mérettel dolgozok, tehát könnyű fiókokkal szedem le a mézet. A tavalyi évem eredményével annak ellenére is meg vagyok elégedve, hogy akác előtt átálltam más rendszerre, nem érzékeltem számottevő különbséget (illetve, nem hiszem, hogy többet tudtam volna pörgetni). A fészket nem bántom, a mézet fölhordják, azt meg leveszem, de marad nekik is elég lent. Fészekből a méztérre átlógatnom soha nem kellett, hordták anélkül is, és eltekintve a kezdőségemből fakadó, esetleges szükségtelen hozzányúlásaimtól, szerintem nem is túlzottan munkaigényes ez a rendszer. Úgy érzem, nekem bevált.

Előzmény: Cirkusz01 (2855)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.04.14 0 0 2855

Szia ! Egységes? Akkor te Hunor fészek, feles méztérrel dolgoztál ? Úgy is jó . Bár a legjobb a Hunor egységes 12 kerettel. 3 fiókon. Ennek is vannak hátrányai,mint minden típusnak.

Neki a nehéz fiókok.  Én vállaltam a nagy súlyt. A 10 keretesek,meg ,ha nincsenek csapolva akkor tornyokban laknak. Szóval valamit,valamiért.

 Üdv

Előzmény: Törölt nick (2854)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.14 0 0 2854

Ismét üdv Mindenkinek!

Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsokat és hozzászólásokat. Jó volt olvasni, hogy szinte magatokénak érzitek a "problémát" és a megoldhatóság volt a célotok.

A hunor tényleg jól összetartja a családot, a félkeretesre való átállás oka elsősorban az egységes fiók és keretméret, ami lehetőséget ad a kombinálásokra.

Tehát marad a fél fiók kiépített keretekkel, lerázás, anyarács, és a hunor, majd később jöhet a fészek másik fiókja.

A méhek rugalmas kis jószágok.Szerintem menni fog!

 

Előzmény: Jam Clerk (2852)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.14 0 0 2853

"Friss fiasítás ezután már nem kerül beléjük, mézet ennyi idő alatt gyűjthetnek bele, azután meg pörgethető, levehető és eladható..."

 

B-változat: az elvétel (esetleges pörgetés) után alátenni 1-1 aljat, föléjük 1-1 tetőt, szaporítást tenni a keretekre, és vagy átteleltetni vagy még idén eladni, mint kölyökcsaládot, kaptárastul.

Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.14 0 0 2852

Illetve, ha már egyszer félkereten volt a méztér, akkor kiépíttetni sem kell.

Egyszerűen fölszedi a Hunort, helyére rak két félkeretes fiókot (néhány mézes kerettel, vagy akár üresen, mindegy), lerázza a családot, fölteszi a rácsot (valószínűleg van az is), fölrakja a Hunor-fiókot, és addig hagyja fönn, amíg a méhek kikelnek. Friss fiasítás ezután már nem kerül beléjük, mézet ennyi idő alatt gyűjthetnek bele, azután meg pörgethető, levehető és eladható...

Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.14 0 0 2851

"akác előtt 1-2 héttel betettem az addigi félkeretes kaptár helyére a magasabb fiókot 10 darab szűzléppel, a teljes bogármennyiséget leráztam a fészekbe, anyarácsot tettem a keretekre, és mindezek tetejére visszakaptak 1 darab félkeretes fiókot a már bepetézett félkeretekkel. Akác utánra, olyan június-július környékére teljesen kiépítették a fészket"

 

Ha a kérdező esetét veszem, talán még egyszerűbb dolga lesz: ha a Hunor-fiók alá betesz egy szűzlépes félkeretes fiókot, és arra rázza a családot, meg erre teszi az anyarácsot, akkor a félkeretnyi lakrészt jóval hamarabb ki tudják építeni és belakni, mint az én dupla méretű lépjeimet lakták. Jó eséllyel (hordással vagy etetéssel) egy héttel később már kaphatnának is egy újabb félkeretes fiókot a Hunorok és a  rács alá. Ha erre megint egy hetet számolunk, az kb. 2 hét, amire kiépül a kétfióknyi "fészek", annál erősebb család meg nem jellemző. A két hét alatt a Hunorokból is jórészt kikelnek a méhek, és le lehet szedni a fiókot mindenféle rombolás nélkül (ezáltal a fiók és a lépek is eladhatóak maradnak).

 

Rosszul gondolom?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!