Keresés

Részletes keresés

dcsabi8 Creative Commons License 2009.09.08 0 0 55

Tudsz esetleg ajánlani valamit?

Ami kell: E14 11-15W körüli mini globe(csak az a lényeg ne lógjon ki a búrából nagyon, ami 8cm körül van), nappali fény(K 4-5000 körül), normális szinvisszadással elfogaható árban. Csak ennyi! :)

A ledek nem nagyon jöttek be. A fénye nagyon kékes, és kis szügben szórja a fényt...

Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.08 0 0 52
Több dolog is együtt.
A színkép az egyik. Az ember évmilliók óta a napfényhez van „hangolva”. Valamikori fotós multamban az 5500 K színhőmérsékletű fényt tekintettük a napfénnyel azonosnak. Valahol e körül kell lennei a mesterséges megvilágításnak is, gondolom.
A tárgyak színe nem önnön tulajdonsága. Az a megvilágító fénytől függ. A tárgy színe attól függően változik, hogy ebből a fényből mit nyel el, mit ver vissza, vagy enged át.
A természetes fehér fény a szívárvány színeiből áll össze. Kikeverhető akár háromból is (kék, zöld, vörös), de ez mégsem ugyanaz, mint a természetes.
Élettani hatása biztosan eltérő a kétféle fénynek. Hogy ez hogyan jelentkezik, nem tudom.
Előzmény: Soká (51)
Soká Creative Commons License 2009.09.08 0 0 51
aha, szóval a hajlítástól kompakt, nem a beleintegrált elektronikáktól! Köszi!

Szerintem kicsit szűkre lett szabva a topik címe, de hogy tovább ne offoljak, érdemes lenne tisztázni az olvasók számára, hogy ez a bizonyos "egészségtelenség" mire is vonatkozik? A kisebb fényerő, az egyenetlen színkép, az elektromágneses vagy egyéb sugárzások?

A 3 kontra 5sávos vita meg abban az értelemben eléggé parttalan úgy, hogy a gyártók döntő többségének nincs is a palettáján más, mint 3sávos. Ha marketing oldalról nézem, akkor valószínűleg az ötsávost akkor fogják "felfedezni" ha már a háromsávos úgymond kifutott és az érdeklődés fenntartása érdekében újítani kell majd valamit.
Előzmény: Törölt nick (45)
dcsabi8 Creative Commons License 2009.09.08 0 0 48
tuutuu Creative Commons License 2009.09.08 0 0 47

A Kossuthon most hallottam a Joliot-Curie főosztályvezetőjét.

Aszonta, a fejedtől 30 centi távon túl már a megengedett sugárzásnál gyöngébb.

A hülye seggfej akkor a mobiltelefonnal mit kezd??

Jézus-Mária, ennyi hülye szabadon rohangálhat??

Degeczi Creative Commons License 2009.09.08 0 0 44
ma már valóban a korábbi értelmezés mondható hibásnak, hiszen kevés kivétellel senki nem arra gondol
Előzmény: Soká (43)
Soká Creative Commons License 2009.09.08 0 0 43
"legaljabb termék" - jó ez a kifejezés :))
Nem arról van szó, hogy adott egy jól bevált és nagyon elterjedt foglalattípus (pl. E27) amihez a fénycsöves technológia megpróbál igazodni? És ez talán érthető is, hiszen hány millió lámpatestet kellene kidobni csak azért mert új fényforrás van terjedőben? Persze ezt lehet nevezni megerőszakolásnak, hiszen amíg az izzónak elegendő volt egy körte méretű kubus ahhoz, hogy megfelelően világítson, addig a fénycsőnek sokkalta nagyobb felületre van/lenne szüksége.
De azt azért a fénycső-pártiak is beláthatják, hogy nem mindig szerencsés, ha egy lámpatest akkora, mint amit a fénycső megkívánna. Ráadásul azzal a berögződéssel is meg kell küzdeni, ami a fénycsöveket a köztudatban az ipari, közületi, intézményi "fílinggel" ruházta fel. Én legalábbis így látom.

legipra, kuzo
tisztázzatok légyszi számomra egy fogalmat! Mit jelent szerintetek a "kompakt" kifejezés a fénycső előtt? Mert én idáig - lehet, hogy helytelenül - éppen azokat a fénycsöveket neveztem kompaktnak, amelyekbe beleintegrálták az előtétet, szükséges elektronikát, vagyis elsősorban azokat, amelyek úgymond a hagyományos izzók helyett használhatók.
Előzmény: legirepa (41)
nord Creative Commons License 2009.09.08 0 0 42
legirepa Creative Commons License 2009.09.08 0 0 41
Egy dolgot el kéne fogadni. Ti itt a világítástechnika legaljabb termékéről beszélgettek, az ún. "becsavarható" kompakt csőről. Semmi köze a valóban 3 vagy 5 sávos kompoakt csövekhez. Sem hatásfokban (lm/W) sem színvisszaadásban nem veszik fel a versenyt. Egy normál "igazi" kompakt fénycső nincs összeépítve a működtető szerelvénnyel, előtéttel. Ezek valóban tudják azt, ami reájuk van írva, és valóban jó minőségűek. Csaképp a lakásvilágítás terén nemigen elterjedtek, és az áruk sem néhány száz Ft, de bőven megérik a felárat.
Néhány típusnak azért nézzetek utána:

GE/OSRAM/PHILIPS:
FDD vagy DD vagy PLC ... 13, 18, 26W
FDL vagy DL vagy PLL ... 18, 24, 36, 40, 55W

Ezek "a" kompakt fénycsövek.
A kompakt fénycsövek a normály fénycsövek megerőszakolásából alakultak ki, és a kompakt fénycsövek megerőszakolásából lettek ezek a becsavarós izék. Aki igazán jó világítást szeretne keressen ilyen lámpatesteket, és ne akarjon az izzó helyére szenvedős megoldást találni. Nem beszélve a környezetszennyezésről, amit a fényforrás és elektronika együttes kidobása okoz, pedig csak az egyik megy tönkre.

Tehát próbáljatok meg egy kicsit elszakadni a tescótól, mert vannak igazi világítástechnikai cégek, ahol be lehet szerezni mindenféle kelléket, alkatrészt egy kis házi barkácsoláshoz is akár.

Előtét, foglalat, fényforrás, stb...
Rumcice Creative Commons License 2009.09.07 0 0 39
Ja, akkor félreértettem. És kompakt fénycsőben 5 sávos vagy széles spektrumú létezik egyáltalán?
Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.07 0 0 37
Én legutóbb OSRAM tipust vettem.
Előzmény: Rumcice (36)
Rumcice Creative Commons License 2009.09.07 0 0 36
Fölhívtam a helyi Tungsram boltot, 5 sávos kompaktra azt mondta az eladó, ismeri, de nem volt még olyanjuk soha. Akkor széles spectrumú Tungsram AD néven keressem? Annak mennyibe kerül saccra darabja?
Előzmény: Törölt nick (29)
Freeman Creative Commons License 2009.09.07 0 0 35
Nem, csak akkor, hogy ha nem tudja bizonyítani az állítását.
Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.07 0 0 34
Nyilván minden olyan tudós ember, aki mást mond, az a globális ármány kiszolgálója. :-)
Előzmény: Freeman (31)
Freeman Creative Commons License 2009.09.07 0 0 31
Akkor egészségtelen ha megeszed vagy kidobod a kukába, egyébként nem igazán.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.07 0 0 30
Egybeépített, valszeg az, könnyű műanyag. (azért "valszeg", mert nem egészen tudom/értem, mi is az "előtét").
Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.07 0 0 27
Mégegyszer kösz a tájékoztatásaidat. Itt amatőrök vannak. Ha a "leggyakoribb" a Tungsramnál a 82, már régebben is mondhattad volna.
Mindig arra gondolj, ha vállalod a tájékoztatás nem könnyű feladatát: "amatőrök", laikusok, hozzá-nem-értőknek szólsz.
Kösz.
Előzmény: Törölt nick (23)
_lala_ Creative Commons License 2009.09.07 0 0 25
A Tungsram XM szeriaja, a 827-es (F82-es) pedig bizony tok jo.
Marmint a 9-11-15-20W-os modellek. Van belole 23W-os is, na az nem jo!
Előzmény: Törölt nick (24)
Rumcice Creative Commons License 2009.09.06 0 0 22
Kitekertem egyet a plafonról, de nem tudom beazonosítani. Az eddigiekből azt vettem ki, hogy a 3 jegyű számnak 8-assal vagy 9-cessel kellene kezdődni, de ezen olyan nincs. Ezt a kompakt fénycsövet kb 1 éve vettem. Ezerpárszáz forint volt ha emlékezetem nem csal.

Tungsram
E6 20W/XM F82
220-240V 50/60Hz 150mA
Made in Hungary

CE
362GB/S

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 21
Ilyesmire? Eredeti...
Előzmény: Szeretném tudni (18)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 19

Semmi sem egészséges.

Miért lenne egészséges a kompakt fénycső?

Az egész élet egészségtelen, azért telik le egyszer mindenkié. Ehhez a kompakt fénycső is hozzájárul, de minden más is. Semmi sem kivétel. Nincs olyan dolog, ami meghosszabbítja az életet.

De attól sem kell félni senkinek, hogy a kompakt fénycső számottevően közelebb hozza a halálának az időpontját. A dohányzás pl. valószínűleg sokkal károsabb. Bár ez sem biztos. Még az sem kizárt, hogy valaki azért hal meg, mert megfosztják a cigarettázástól. Vagy épp a kompakt fénycső használatától.

Szeretném tudni Creative Commons License 2009.09.06 0 0 18
Barátaim!   Pedig egyszerű a dolog. A mai orvostudomány már a 7%-nál tart és ebbe beletartozik a szemünk is. A friss puha kenyér egészséges, nem árt a gyomornak és a beleknek, vagyis egészséges, de:   arra senki sem gondol, hogy rágás nélkül a fogak tönkremennek.  Hiába a fogmosás, gyengülnek a fogak, tönkremennek, pedig milyen jó lenne azoknak a fogaknak egy hetes kenyérkét elrágcsálni jó kemény hússal.    Én valami ilyesmire gondolok.
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 16
Én tavaly köralakút vettem, doboza már nincs meg. Vélemény?
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 13
Hát a köralakú kompakt fénycső?
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 12
?
CiluHS Creative Commons License 2009.09.06 0 0 10
El ne hidd, hogy a 3 sávos káros. Full spektrumú meg csak a mesében létezik.
Előzmény: Bojnak (5)
Szeretném tudni Creative Commons License 2009.09.06 0 0 9

A hideg villanófény akármilyen frekvencián is van és bármilyen porral van töltve,  egészségtelen. A csodállatos napfény után a gyertya és a petróleum lámpa a legjobb. A technika fejlődésével megjelentek az egyenáramú ívlámpák és a szénszálas izzólámpák. Ezek is bőséges meleg fényt adnak.      Ami fényt ad és nem melegít, sőt villog azokat nem nevezném egészségesnek.

Bojnak Creative Commons License 2009.09.06 0 0 7
Ezen csak annyi van : 224 Warmwhite
Vajon mit takar a 224 ? Egyébként tűrhető a fénye. Több éve üzemel már.
Egy korai kompakt fénycső is látszólag fehér fényt adott, egyedül a vacsorám rizskörete volt zöldes színű. Azt hittem, a feleségem próbált ki valami konyhai újdonságot.
Előzmény: Törölt nick (6)
Bojnak Creative Commons License 2009.09.06 0 0 5
Az otthoni fénycsövemről hogy tudom megállapítani, hogy hány sávos ?
Egy CD lemez segítségével megnéztem a színösszetevőket. Találtam benne pirosat, sárgát, zöldet, majd egy kis hézag, türkiz(?)kéket, szünet, lilát, szünet, és a végén egy kevés "nagyon lilát"
Nem igazán tudományos a megfogalmazásom, de 27 éve nem tanultam fizikát, és akkor is kihagyták az optikát.
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 4
De, de az. És jól kibeszélgettük magunkat. :-)
Előzmény: Törölt nick (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!