Keresés

Részletes keresés

kemorgo Creative Commons License 2014.07.22 0 0 13377

5 ml/10 liter víz

Előzmény: hoffmann eta (13376)
hoffmann eta Creative Commons License 2014.07.22 0 0 13376

Egy kérdés: A Vertimecet milyen töménységben használtad - 0,05 v 0,1? 

A furcsa egyébként az, hogy a csomagolásra rovar ellen van írva kívül, belül meg a részletek csak atkáról szólnak.

 A boltost is félrevezette: az nem atka ellen van, mondta, a rovar az nem atka, de ha kell, vigyem csak, őneki 30 év tapasztalata van... A könyvében is megnézte, ott is rovarolőnek titulálják. Mert hogy mondtam neki hogy a másik két szer már nem használt idén, amit tőle vettem. Ezt  esetleg magára vette, azt hitte, őt okolom az atkáim miatt. Persze, eszembe sincs. Valószínű én terjesztettem el az egész kertben, nyilván nem ő...

 

Előzmény: kemorgo (13375)
kemorgo Creative Commons License 2014.07.22 0 0 13375

Hát nem tudom...

Kényes kérdés, ez a vegyszerezés kérdése.

Én úgy gondolom - és ez itt szigorúan a magánvéleményem - hogy sajnos, a mai világban iszonyú nehéz vegyszermentesen bármit is termelni. 

Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de nagyon sok múlik az adottságokon.

A sajátnál tudom, hogy mikor, mivel permeteztem, tudom, hogy mennyi az ÉVI-je, sőt, én inkább bővebben rászámolok, ha kell, inkább leszedem a színesedő paradicsomot, de tuti, hogy lebomlik -vagyis, amennyire a határértéket számítják - mire a kövit leszedem.

Én sokkal jobban félek a piaci akár "őstermelői", akár nagybaniról származó zöldség-gyümölcstől, mint attól, amit a hiperekben lehet venni. Kicsit néznek hülyének, hogy miért hiszem el, mondjuk a Tesco esetében, hogy oké(bb) az áru, mint a piacon. Hát mert János bácsi, vagy Mari néni szórja eszetlenül, meg szedi eszetlenül a cuccot, ami aztán holnap ott vigyorog a pulton. XXX Kft, vagy Zrt. mittudom én, 50 ezer kilós-mázsás-tonnás tétellel azé nem játszadozik, főleg, hogy a multiknál iszonyú szigorú nyomonkövetés van, állandó minőségi felügyelettel, meg mintavételellel. De azért az a legbiztosabb, hogy én fújom le, és tudom, mikor, mit kapott.

Nem itt meséltem el, hogy én elég sokat időzök a gazdaboltban, és egyszer bejött egy bácsi. Kért permetszert a boltostól cseresznyére. Az eladó nagyon profi, abszolút tájékozott és visszakérdezett, hogy milyen célra szeretné.

Bácsi- hát ő nem tudja, csak ilyenkor szokott permetezni, és most venne vegyszert.

Boltos- de hát mire, termésfokozásra, kártevőre, gombás biszbaszra?

Bácsi- hát ő  nem tudja, csak adjanak valamit, ami jó cseresznyére.

Ekkor szakadt el a cérna, és beleszóltam. Megkérdeztem a bácsit, sok cseresznyéje van-e?

Bácsi- Ó, hát rengeteg szokott lenni, itt szokta árulni a piacon.

Erre én- szuper, akkor legalább tudom, hogy kitől ne vegyek cseresznyét...

Utána a boltossal kitárgyaltuk, hogy ez a világ vége, amikor csak úgy, szórnak bármit. Ez a boltos nem adott semmit, de nem kizárt, hogy máshol nem voltak ennyire határozottak.

 

A koktélban azt tartom jónak, hogy egyfelől nem csinálok plusz munkát, plusz terhelést magamnak se, úgyis kell kalcium, úgyis kell napalm, úgyis kell gombaölő. Ha ezek keverhetőek, akkor simán megcsinálom egy menetben, és lehet, hogy megelőztem a nagy bajt. Azt a mesét már én - a magam kárán megtanulva - nem hiszem el, hogy semmit nem kell permetezni, mert úgyse lesz baja. Meg a mezőgazdaság is olyan, mint az orvoslás - megelőzni sokkal könnyebb, hatékonyabb, olcsóbb.

És igen, itt is kukacos a dió, tiszta pötty a burok, meg a levél. De azt már tényleg nem fújom, ha olyan, hát olyan. A dió nem érint meg túlságosan.

Előzmény: hoffmann eta (13373)
rama.rama Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13374

Az Amistart ha magában használod, akkor baromi gyorsan "akklimatizálódnak" hozzá a gombák. Az első kezelés még jó, a második már so-so, a továbbiak pedig a bányagödör mélységében lesznek a hatékonyság szempontjából. Érdemes több (=min. kettő) felszívódó hatóanyagot használni. Pont a strobilurin (azoxistrobin és tsai) hatóanyagokkal szemben alakul ki rezisztencia a leghamarabb.

Valóban nem csak blokkban működik, de pl. szántóföldi körülmények között, vagy zárt termesztésben nagyon fontos, hogy megfelelő védelmet nyújtson a teljes időszakban, és ott csak rotációval+ kontakt kombinációval működhet. Ami háztájiban keserű tapasztalat, az a piacra termelőknél (el)guruló forintokat jelent. :)

Előzmény: anegytech1 (13368)
hoffmann eta Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13373

A koktél-megoldás biztos kényelmesebb, mint az, amit én csinálok, hogy 10-féle zöldségre próbálom külön-külön eltalálni a saját igény szerinti levet és pót-

tápanyagot és kiszórni, s mindig a környezetbarátabb szerrel kezdem.

Azt hiszem, ez nevezik tudományosan okszerű növényvédelemnek, s támogatják is, mert környezetkímélőbb(nek tűnik). De nem biztos, hogy így kevesebb mérget permetezek ki összességében, mintha „összeszűrném” a leveket – viszont többszörös munkát csinálok. Talán nem is házikertre vonatkozik, erre a célra, ahogy emlékszem régről, ún. kombi-csomagok voltak forgalomba, egybe kiszórandó. Másrészt van rá jó esély, hogy elkések – sok szert az első tünetek megjelenésekor kellene alkalmazni, de azt könnyű elnézni, meg érteni is kellene hozzá.

Az uborkám egyébként szintén mindig tönkremegy – akármivel trágyázom, akármivel permetezem. Ezt aztán biztos jövőre ha már egy rendes levele is nő, megpermetezem. A babot is megtámadta az atka, de a futóbabok megmenekültek mind, még a Sanmite is segített (alul sárga kicsi levelek, felül hatalmas zöld lombok), de a bokorbab tönkrement napok alatt  – sokkal fogékonyabb.

Vajon hányan lehetnek, akiknek mindenféle növényük hirtelen tönkremegy, de nem tudják azonosítani a betegséget, s a melegnek, a hidegnek vagy akárminek tudják be. Valahogy – a fogyasztó szempontjából szerencsére? – nincs a köztudatban, hogy többnyire mindent és mindig permeteznek mert kell – kivételek vannak csak. A facsemetével együtt még csak-csak kap az ember egy tanácsot a faiskolában, de itt sem mondják meg előre, hogy az összes szilvafa előbb-utóbb vírusos lesz, kivágandó, az összes dió férges, és gombás – permetezendő stb stb. Diót permetezni – ezen régen csak röhögött volna a paraszt. 

Előzmény: kemorgo (13367)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13372

Tavaly leteszteltem, hogy az atkával sűrűn borított paradicsomot is kikúrálta a nagyobb dózisú kén (Thiovit) + normál dózisú Vektafid A egymás utáni kijuttatása. Persze a növények visszamaradását nem tudta orvosolni, de ami atkát ért, az elpusztult. Idén már gyakrabban használok ként, és egyelőre nincs atka, bár csapadékosabb is volt az év, mint tavaly.

Előzmény: anegytech1 (13371)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13371

Ja, ahhoz képest, hogy itt nagyban ajánlgatom a vertimecet, most nézem, hogy ez II. foramlazási kategóriájú, tehát csak úgy nem lehet megvenni. Szóval marad a sanmite.

kemorgo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13370

Ahhoz képest, hogy milyen nehéz hozzájutni, talán a tíz nap jobb lenne, szakértő úgy javasolta, hogy akkor biztosabban hat, kicsit korainak tartom én a három napot. De ha hatásos volt, akkor hurrá! Vagy nálam iszonyú nagy a fertőzési nyomás, és lehet, elférne a harmadik is a sorban, de azt még nem próbáltam.

Sokat számít, hogy milyen a környezet, nálam három oldalról akkora gaz van, hogy azt hiszem, már a lovas se látszana ki belőle... Ott biztos, hogy van hol elbújjanak, meg kiteleljenek. Sajnos, ez a lehetőségem, ezzel kell együtt élni.

És hogy on is legyek, minden nyomorúságom ellenére már ettem két szem érett paradicsomot a kertből: az első, a leggyorsabb egy goldene königin volt, a második pedig egy goldkrone.

Az udvaron, erkélyládában, meg egy-egy kis cserépben van játékparadicsomom - ahogy anyám nevezi :D- Vilma és Vénusz, na ők már az első kötést le is adták, felfaltam magában. Most érik a második emelet is. 

A többi kertire, azt hiszem, azért még várnom kell pár hetet :(

Előzmény: alfi13 (13364)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13369

Én már akkor sem javasolnám a flumite-ot, mert ahogy olvashatod is lentebb, nincs rá megadva évi, így csak tippelni lehet, hogy mennyit kéne várni utána. Én azt még virágzás kezdetén adtam, bogyós állapotban már nem adnám. Használj vertimec pro-t az is jó szerintem.

Előzmény: hoffmann eta (13365)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13368

Az amistar sem csak blokkban működik, csak úgy ajánlják. Én sem blokkban használtam, hanem kb egy hónap volt a két amistaros permetezés között és szerencsére gombás tünetek nincsenek.

Előzmény: Törölt nick (13366)
kemorgo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13367

Azt hiszem, én emlékszem is, hogy hogy került be hozzám. Van vagy hét éve, akkor még csak a saját paradicsomfajtáimat - háromféle erdélyi szívparadicsom, meg a nagy fodros - tartottam, csak hát azok kissé későbbiek, és vettem pár palántát a piacon, hogy nyár derekán már legyen paradicsomom,  talán manó, vagy mi a tök lehetett, na azok haláloztak el július végén most már tudom, hogy atkásak voltak. Talán azóta talán küzdök vele, csak megvilágosodni későn világosodtam meg. És hogyha nem lett volna a tavalyelőtti Tumbling Tom Red, ami egy hét alatt ment gallyra, akkor nem teszem fel ide a képet, és Nóra nem azonosítja a problémát, akkor talán még mindig ott tartanék, hogy július végére, augusztus elejére "felsül" a paradicsom, és kész. :( Így azért még van remény :D

Nálam ilyen koktélt kapnak hogy Amistar, Ca, némi levéltrágya, kétszer napalm. Ha még szükséges a szezon végéig, akkor már nem Amistar, hanem Ridomil gold, vagy valami hasonló. Most az első permetezésbe belekevertem már a Ca-ot, az még folyékony volt, a második már Calcinit volt, de olyan apró betűkkel írnak mindent a csomagolásra, hogy csak irányzomra kevertem, kicsit meg is égette de majd helyre jön. Viszont cserébe nincs kalciumhiány-tünet, ami most fontos, mert különböző okokból rengeteg paprikalakú paradicsomot ültettem ki, azok meg nagyon érzékenyek a kalciumhiányra.

Ezt a koktélt kapja mindenki a kertben, paprika, padlizsán, uborka, tökfélék. A szomszédomban az uborka kb egy hét alatt lett oda, totál sárga, kókadt - lehet, ott is atka rág, de nem vagyunk beszélő viszonyban - így nem szóltam :D. Nálam minden szép. Csak a karalábén van az üvegházi molylepke, de azzal nem foglalkozom :D

Előzmény: hoffmann eta (13356)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13366

de miert lesz Amistar, ha az csak blokkban mukodik?

mire?

 

az alternaria nem gyogyithato

a mozaik plane

 

mire fujod az Amistart?

baratilag?

 

jovore erdemes Amistar blokkot csinalni

Előzmény: Andrea555 (13352)
hoffmann eta Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13365

Az én paradicsomjaim teljesen zöldek még, 3-4 hétre is lehetnek még az éréstől. 

Előzmény: anegytech1 (13357)
alfi13 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13364

Köszönöm én is Vertemic-et használtam tavaly és teljes volt a siker, igaz 3 nap múlva megismételtem a permetezést és a beteg leveleket is eltávolítottam még a permetezés előtt.

Előzmény: kemorgo (13354)
Rhéman Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13363

Kerestem, és nem találtam. De lehet, hogy rosszul kerestem, ezért inkább kérdezek. :)

 

 

Előzmény: beetee (13358)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13362

Amúgy most, hogy jobban utánanéztem, ilyenkor talán a vertimec a legjobb szerintem, ennek 3 nap az évije parira. Én ilyenkor már nem szoktam atkát irtani, általában nyáron már nincs nálunk. Ja és valamiért a tujákat jobban szeretik, azok meg kaphatják bármikor, mert nem eszem meg őket :D.

Előzmény: anegytech1 (13361)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13361

http://www.kemkh.hu/files/04-N%C3%B6v%C3%A9ny-%20%C3%A9s%20Talajv%C3%A9delmi%20Igazgat%C3%B3s%C3%A1g/Flumite%20200.PDF

 

Ez egy 2012-es határozat, nem olvastam el részletesen, de azt hiszem, ez egy eseti szükséghelyzeti engedély, tehát általánosságban tényleg nincs engedélye lágyszárúakra. Viszont a határozat engedélyezi szójára, kukoricára és uborkára is, ezek lágyszárúak.

 

Még itt is írja az uborkát, bár a csomagolásán nem szerepel:

http://www.kwizda.hu/flumite_200_lejart

 

Ebben ír a paradicsomról is:

http://www.agrochemie.hu/files/flumite_hatarozat_2013.pdf

 

Ebben leírják, hogy parira is kértek engedélyt, de mivel nincs rá szermaradék vizsgálati eredmény, azért nem ajánlják a használatát. Mindenesetre úgy gondolom, hogy ha uborkára kaptak engedélyt 7 napos évivel, akkor nem lehet gond, ha időben alkalmazzuk. Terméséréskor már inkább nem használnám, elnézést, ha valakit megtévesztettem. Igazából csak benyögtem, hogy én ezt szoktam használni, de én ezt csak tavasszal, fiatal korukban, hogy elteljen legalább 3-4 hét termésérésig.

Előzmény: beetee (13358)
beetee Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13360

Ja, most olvasom, hogy ez egy szükséghelyzeti, pár hónapos engedély...

Előzmény: beetee (13359)
beetee Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13359

Érdekes, hogy az uborka csak az engedélyokiratában szerepel, de webshopokban nem láttam kiírva.

Paradicsomra továbbra sincs.

Előzmény: anegytech1 (13357)
beetee Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13358

Ha rákerestél, akkor tudod, hogy nincs neki.

Lágyszárúakra nincs engedélye, csak fákra, bokrokra jó hónapos ÉVI-vel...

Előzmény: Rhéman (13355)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13357

Paradicsomra nincs megadva sehol, szabadföldi uborkára 7 nap. Én igazából paradicsomnál termésérés idején már nem próbálkoznék, pont amiatt, mert biztos info nincs. Én most főleg dísznövényekre alkalmazom a flumite-ot, a parikra és paprikákra még kiültetést követően és virágzás kezdetén alkalmaztam, azóta már eltelt egy hónap. Most már inkább mást alkalmaznék, talán vertimec pro-t, mert annak 3 nap az évi-je és elég hatásosnak tűnik a leírtak alapján.

Előzmény: Rhéman (13355)
hoffmann eta Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13356

Kösz. Megpróbálom beszerezni. 

Olvastam, amit korábban írtál erről. Igen, pontosan így van: az atka is példa arra, hogy aki csak a régi-hagyományos, azaz elültetem-megnő-szüretelem termesztést ismeri (pl. az - igazán, azaz nálam is öregebb :) - öregek és nem tud utána nézni a neten), nem érti, mi történt... a szomszédaim is, akiktől igyekeztem eltanulni régebben a dolgokat, nem hittek nekem, amikor javasoltam, nézzék meg, van-e valami a levélen. Mert pár éve még ott sem volt atka. De valahogy behurcoltuk.

Meg állandóan kérdezik tőlem: miért kell megint permetezni?  Bár ne kellene, én unom a legjobban, és félek is tőle, mert az van kitéve a legjobban a mérgek hatásának, aki dolgozik velük. Próbálom mondani az új, "import" kórokozókat meg a rezisztenciát, de ezek igazából kínaiul hangzanak annak, aki nem küzd velük naponta. 

Előzmény: hoffmann eta (13351)
Rhéman Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13355

Mennyi a Flumite-nak az ÉVI-je paradicsomnál?

Előzmény: anegytech1 (13350)
kemorgo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13354

Lásd Etának írt válaszomban...

Előzmény: alfi13 (13344)
kemorgo Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13353

igen, eddig egyedül ez hat :(

 

Előzmény: hoffmann eta (13351)
Andrea555 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13352

Köszönöm szépen,akkor Amistar lesz....

Előzmény: beetee (13349)
hoffmann eta Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13351

a napalm az a Vertimec lenne?

Előzmény: kemorgo (13342)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13350

Sziasztok! Nekem is meggyűlik a bajom a rovarokkal, de ez esetben nem a zöldségeken. Van egy hatalmas borókánk, és egy ideje elkezdett rendesen hullani a levele. Én hülye nem nagyon foglalkoztam vele, de most már elég feltűnően hullott, így szemügyre vettem közelebbről.

 

Sok apró vattaszerű valami van rajta, néhol ragacsos cucc, mint amilyet a lepkekabóca csinál (apropó, korábban elszóltam magam, hogy én ilyet még nem is láttam, azóta kettővel is találkoztam, egyikkel a szedren, a másik a kezemre repült, azt egy kis szemezés után szét is lapítottam).

 

Utánanéztem a borókának, ez bizony tetű, valószínűleg gyapjas és pajzstetű együtt. Hál Istennek a parikon-paprikákon eddig nem tapasztaltam őket, remélem, nem is fogom. Van elfekvőben Actarám, mert a zöldségekre mostanában már nem akartam ilyet fújni-locsolni, így megkapja a boróka, a tuják és a rózsák (ezekről a virágokat eltávolítom, mert méhet irtani nem szeretnék.) Már csak abban reménykedem, hogy a boróka nem fog kimúlni :(.

 

A parikra (és minden másra) atkák ellen én csak Flumite-ot használtam, és úgy néz ki, hogy nem is jelentek meg, vagy nagyon hamar elcsíptem őket. Ez azért jó, mert felszívódó szer és viszonylag sokáig hatásos. Összesen kétszer használtam őket, kb egy hónap szünettel.

beetee Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13349

Paradicsomra Amistar, vagy Ridomil gold ezeknek kicsi az ÉVI-jük, ha ez nem szempont, akkor mehet más is.

 

Uborka: Amistar, Previcur, Ridomil gold.

 

vagy ha nem akarsz a kúra után felszívódókat, akkor hagyományos réz-kén (de ez perzselhet)

Esetleg Vegesol a nyári hígításban...

Előzmény: Andrea555 (13348)
Andrea555 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 13348

Köszönöm! (Tűbe cérna előbb utóbb összejön,pláne ha zsákvarrótű  :) )

Akkor milyen gombaölőt javasolsz most?

Előzmény: beetee (13347)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!