Arra figyelj, hogy kisgéppel ne kezdj, lehet hogy az órabére kevesebb, de sokkal több időt tölt el a fakiszedéssel. Nálam Poclain óránként 90 db fát szedett ki és 12 óra alatt végzett is óránként 10000 Ft.
Hektáronkénti Költség:
-1000 mázsa trágya 250 Ft/mázsa
- trágyaszórás 80 Ft/mázsa
-szántás 80000 Ft/Ha
-oltvány 1000 db/ha 800 Ft/db
-kerítés 420 Ft/m + munkadíj
Ha számlát kérsz + Áfa, és ezek az árak már 15%-al egyből magasabbak is, valamint még kb. 50-100000 Ft járulékos költség.
Ha pályázol, akkor kell még locsolórendszer, vízügyi engedély a kútra, szivattyú.
Ha újratelepítesz a vad őszi és a keserű mandula alanyokra szemzett fákat talajuntság miatt nem telepíthetsz, csak GF 677-esen vagy GXN-15-ösön levőket.
Most ahogy neten a sziklakertet néztem itt a barackosban a michelinit mondják nagyon finomnak. Lehet olyat kellene venni?
Hódmezővásárhelyen lakom. Itt anno 3 helyen is lehetett kapni de mára csak egy fiatal pár csinálja. Ma voltam megnézni szép kis fák. Csak amint látjátok is kevés a választék. Bár összebeszélve lehet rendelek a sziklakerttől is és ami itt is van azt beszerzem helyben.
Ha valakit érdekel a Battisti faiskolából tudok fákat hozni, de az áruk elég húzós 8 Euró/db. A honlapjukon lehet nézelődni http://www.battistinivivai.com/
Nekem a következő fajták vanak: Early redhaven, Sunbeam, Aranycsillag, Regina, Elvira, Inchrocco, Champion, Michellini, Padana, Redhaven, Suncreast, Cresthaven, Meystar, Szegedi arany, Nektar-H, Elberta, Csallóközi fehér, + kb. 3 ismeretlen.
Inkább csak saját fogyasztásra termelek, így a minőséget tartom legfontosabbnak. Alacsonyra metszem a fákat, hogy ne kopaszodjanak fel és létra nélkül minden termést elérjek. Most akarok venni Calred fajtát, csak vártam a megerősítésedre.
Ezt a leírást találtam az interneten, ami elsőre nem volt elég meggyőző:
"A Padana fajtát 5 nappal követően érik ez a kaliforniai származású fajta. Gyümölcsminősége nem éri el a 'Padana' fajtáét: mérete kisebb, alapszíne zöldes, fedőszíne kisebb arányú (5). Termőképessége közepes. A későbbi érésű, jó áruminőségű fajták honosítása a további évek feledata."
....lassan befejezem a gyűjtést /jövő évtől se oltványt,se szemzőágat...ez már tuti ! /...inkább megkezdek egy fajta szelekciót,hogy vmi üzletforma is legyen végre.
Régóta ?...idén termett először, 3 éves a fa, így a kérdések egy részére nem tudok válaszolni /pl kopaszodás/.Ráadásul abban a sorban van,amelyiket a legjobban érintette az idei szárazság.Így megint csak nehéz pontos képet adni róla.Az íze jó,nincs mellékíze.Növekedési erélye ...olyan ,mint a többi...az átlag.Sztem jól kezelhető...de mondom igazán még nem tudok használható véleményt mondani róla....de az is vmi,hogy a kései időszakban ez egy normálisnak mondható fajta / az Indán asszem erről is raktam fel képet/.
Neked milyen fajtáid vannak ? Hogy alakítod őket ? ...merre felé termelsz ?
Látom, hogy régebb óta foglalkozol Calred őszibarackkal, kíváncsi lennék a tapasztalataidra. Én most akarok ültetni egyet, hogy ezzel zárjam a sort. Padanám már van, hozzá képest milyen az íze? Mennyire lédús, van-e kesernyés mellékíze, hullik-e a fáról, elnyújtottan érik-e stb. Milyen a fa növekedési eréje, hajlamosabb-e felkopaszodásra? Vagyis érdemes-e foglalkozni vele, vagy csak annyi előnye van, hogy a legkésőbbi nemes barack?
Ha elég vastagok a magoncok, akkor biza Ali-bának igaza van, már szemezhetted volna. Na, de majd jövőre!
Ott elképzelhető, hogy jó a magonc alany, de én (ez a "mániám") még gyorsan vetnék a leendő helyére, hogy ne kelljen átülteni, pár mandulát is. Ha lent van a talajvíz, néha nagyon jól beválik homokon is. Ha meg nem, pár év alatt úgy is kiderül, addig meg nem foglal nagy helyet.