A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"Megerősítem amit Portafi írt, a mi méréseink szerint is megdöbbentő a hőstabilitás: folyamatos csapolás esetében sem lehet lejebb vinni a bojler hőjét mint 95 C."
Ez a folyamatos csapolás mit jelent pontosan ? Mondjuk 20 perc előmelegítés után, mennyi vizet kell a karon kifolyatni ahhoz, hogy bekapcsoljon a fűtés. A Solisnál a piros lámpa újbóli bekapcsolása leállítja a szivattyút, gondolom a hőfok érzékelő ekkor jelez annyira alacsony hőmérsékletet, hogy a fűtőszál nem bír utána menni.
A Gaggia Classic csészemelegítője passzív, tehát a bojler hője melegíti. Szép, nagy felület, inoxból van az is: sokkal jobban felmelegszik, mint pl. a Gaggia Pure műanyag csészemelegítője...!
Ahogy Yeahhh is előttem írta, fél óra alatt átmelegszenek a csészék..., DE: teljesen felesleges "aszalni" fél órát a csészéket és nyúzni a tömítéseket meg a termosztátot az indokolatlanul hosszú előmelegítéssel, úgyhogy én forróvizet csapolok a csészékbe főzés előtt: ezzel két dolgot is nyerek: hamarabb melegszik a gép és forrók lesznek a csészék. Ezzel a módszerrel nyolc-tíz perc alatt üzemkész minden!
Szóval, balze 73, a háztartási eszpresszó kávéfőzőgépek (szerintem!, tehát privát véleményem) eszpresszó készítésére készültek és nem tejhabgyárnak vagy csészemelegítőnek..., ezért kérdésedre válaszolva én a csészemelegítőket dísz csészetartóknak nevezem. Ipari gépeknél, ahol 10-12 órát folyamatosan be vannak kapcsolva a gépek (ráaádsul a legtöbb gépben aktív melegítő van), ott nyilván van idő a felmelegedésre, de nagyon sok helyen forróvizes csapolással vagy forróvizbe merítéssel melegítik a csészéket, nagy olasz kávébárokban is ezt lehet látni... Ahol nagy a forgalom, ott még arra sincs idő, hogy az elmosott poharakat a csészmelegítőn melengessék újra..., úgyhogy forróvízzel melegítenek.
Azért még azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy korábban a Gaggia Classic karosszériáját nikkelezett lemezből készítették, és kb. 5 éve álltak át az inoxra. A vastag inoxból készült ház sokkal stabilabb, erősebb, nemvbeszélve arról, hogy nem sérülékeny (a nikkletezett/krómozott felületek bizony sérülnek!).
Ha igaz, hogy ennyire meghibásodásmentes a Classic, akkor miért veszitek meg újan ? Pont ilyen gépet érdemes használtan venni - feléből megáll postával együtt.
Koszonet :) Az enyem kb 1 het amire ide fog erni. De mar az enyem :)
cumpika : csak ugy ne menj a Miramax-hoz mert par darab erkezett csak. 1,5 hete beszeltem veluk akkor 1 darab volt meg. csorogj rajuk mielott mennel. eselyes, hogy nem lesz.
hasonlo aron (319 eur) szallitassal egyutt 2 ev garival egy olasz ceg is szallit hozzank.
Jó félóra után erős kézmelegek a felrakott - persze, fejjel lefelé! - csészék, ami nem sok, ezért a bevett metódus: csészéket 2/3-ig töltöm vízzel, és 35 másodperc mikrózás, aztán kiöntöm a vizet, és a kávékészítésig (2-3 perc) "üresben" pihennek.
Ma Lamborghini kávét tesztelek a kávékorzónak és el kell mondanom, hogy a többek által keserűnek nevezett Lambo. ideális körülmények között elkészítve egy nagyon kellemes kávé, nulla keserűséggel. Nagyon finomra kell őrölni, hogy egészen vékony, jobog szavaival élve "bébiegérfarokban" csorogjon le.
Sajnos a gépek alapvető műszaki felépítéséből következik, hogy nem tudják rendesen átadni a hőt a csészemelegítő felületnek.
Ugye a bojler tetején jönnek ki a fűtőszál elektródái, a thermosztátok is itt csücsülnek a legtöbb gépen, tehát nincs lehetőség, hogy a csészemelegítő plató közvetlenül érintkezzen a vízmelegítő egységgel.
Nem győzöm fényezni az öreg Quick Mill-t: 1976-ban bezzeg tökéletesen megoldották ezt a problémát is.
A QM thermoblokkjának az oldalán vannak a thermosztátok és a fűtőszál és a víz is oldalról van bevezetve, ezért aztán a teteje teljes felülettel közvetlenül érintkezik a csészemelegítő platóval.
Fél óra után, ha ráteszem a nedves csészét, a víz sercegve elpárolog. Lehet, hogy még tojást is süthetnék rajta. ;)
Kevesebb, mint fél óra melegítés után olyan forrók a rápakolt csészék, mint egy nagy La San Marco tetején.
külön fűtött csészemelegítő platnit értenek alatta.
a legtöbb kis gépnek kevés a veszteséghője ahhoz, hogy akár fél óra alatt átmelegítse a rápakolt csészéket, ezen segít a külön fűtőszállal fűtött csészemelegítő. a Classicban nincs ilyen, szerintem ez valami mostani típus "parasztvakító" újítása lehet.
A Silvia a hagyományos, vendéglátós gépek építkezési elveit követi, azért olyan súlyos. Azaz nem önhordó karosszériával rendelkezik, mint a Gaggia, hanem van egy súlyos fém keret benne, egy alváz :) ezen áll a gép és erre van csavarozva a bojler is.
Ezért a nagy önsúly és ennek köszönhetően nem nyeklik, nyaklik a kasztni, amikor egy erős mozdulattal felhúzzuk a kart a helyére.
Ezt meg tudoom erősíteni. A kar is, a gép maga is jól tartja a hőt. Egyébként közel sem kell neki fél óra, ahogy sok helyen mondják. A kar-főzőfej páros a lényeg, és az nagyon gyorsan megérinthetetlen lesz.
Peppino kőkemményen szörfözik, mert a fránya PID-hez amit vett, nem talál 50x50x80 méretű alu vagy műanyag dobozt... Vennie kell egy laposat...
Hát igen... elég sok vizet lecsapolok kvfőzés előtt... De a PID eztremélhetőleg megoldja. Auberins lesz a cél, de mostanában többet leszek külföldön, mint itthon, úgyhogy jövőre....