Ha nem is jövőre,de utána tuti. Találkoztunk egy szerb- magyar idegenvezetővel aki már 25 éve él Kotorba. Annyira megörült Nekünk :) elbeszélgettünk,telszámot cseréltünk és azt mondta,hogy Kotorba megyünk,mindenképp jelentkezzünk. Fantasztikus programokat szervez nekünk :D
Keves Buhul, és többiek! Ez a fórum a tapasztalatok és élmények megosztásáról kellene, hogy szóljon! Az hogy beszólogatunk másoknak, az nem méltó egyetlen jószándékú utazó társunkhoz sem. Kedves Buhul, nem hiszem hogy vagyunk olyan nexusban, hogy így beszélj velem! Szervezkedőnek igaza van jobb innen kiszálni! Örülök, hogy azok a "régi motorosok" annyi sok hasznosat megosztottak velünk! Én is kiszáltam, mert sajnos ez már csak egy vitafórum!
Ugyan, eszem ágában sincs veszekedni! Ahány ház, annyi szokás. Mi próbáljuk mindkét módszert alkalmazni: olcsó, költséghatékony nyaralás (főzni akkor sem :)), néha megyünk mi is hajnaltól éjjelig, de úgy hiszem, kell néha a "parton fekvős-lustulós-semmittevős" nyaralás is. Én sem bírnám ki, hogy hetekig a parton fetrengjek anélkül, hogy közben az országból bármit is látnék.
Jól van, én sem akarok veszekedni. Ki így-ki úgy, ezen ne kapjunk már össze! Huszonévesként nyilván mi is máshogy fogtuk fel és bulinak tartottuk az egész utazást, ma már családosként nekem is le kell higgadnom. Mivel mi ugye megszívtuk idén a szállást, úgy döntöttünk, hogy ezentúl ott helyben foglalunk, ami tetszik, kivesszük. Néhány éven belül pedig szeretnénk venni egy lakóautót, na az lesz az igazi. Akkor jöhetnek a tuti családi kirándulások.
Így gondolom én is. Mi is sokszor helyi gazdáktól vásárolunk, akik az út szélén árulnak helyi dolgokat. Nekünk ez valóban nagyobb élmény mint beülni zsúfolt éttermekbe.
Így kifejtve érthetőbb a hozzáállásotok. Mi is szeretünk főzni, de csak itthon. :) A költséghatékony utazás sem ismeretlen fogalom számunkra sem, mi is igyekszünk a lehető legtöbb helyre eljutni, és alacsonyan tartani a költségeket.
Tipp a szállással kapcsolatban: én sosem érem be pl. a booking.com -os fotókkal az adott helyről, elég sokat guglizok az út előtt, hátha egy elégedetlen nyaralótól valós képet kapok a helyről, ahová készülünk. Eddig (kopp-kopp) sikerült is elkerülni a komolyabb csalódásokat.
A helyi gasztronómia nem feltétlen jelleggel étterem kötődésű, sőőőőt, inkább függ a helyi alapanyagoktól és módszerektől, amivel az éttermi árak töredékéből jön ki az ember. Az igényes ember jobban szereti azt, ha tudja mit használ fel. Egyszóval miért ne lehetne egy nyaralás örömteli velejárója a sütés-főzés is, nem mindenki van beájulva a pancsikálásokkal járó tömegnyomortól. Egyébként Crna Gora sem kizárólag tengerből áll.
" Mi abban a nyaralás, hogy a konyhában állsz? Ezt otthon is megteheted. "
Ez egy döntő kérdés. Anno, amikor elkezdtünk csapatostul nyaralni, leültünk és megbeszéltük, hogy mi legyen a lényeg. Ne vergődjünk a pénztárcával és legyen egy hét Horvátország, vagy kössünk kompromisszumot ( főzzünk magunknak, sátrazzunk vagy csak úgy kifeküdjünk a partra aludni ), de akkor nyaranta 5-6000 km kirándulás 12 napra. Mindenki bevállalta ezt. Így már 3-szor voltunk Monte-Carloban, Nizzában, Cannesban, St.Tropezben, Marseilles-ben, 3-szor Veronában, Pisaban, Firenzében, Velencében, háromszor Athénban és környékén, egyszer Szicíliában, Rómában és Barcelonában, kétszer Párizsban ( ez év közben tavasszal ). ÉS hasonlóan megvolt az elmúlt kb 15 évben: Milano, Bologna, San Marino, Nápoly, Bari, Padova, Genova, Trieszt, Pula, Rovinj, Opatija, Makarska, Dubrovnik, Split, Budva, Bar, Kotor, Sveti-Stefan, Ulcinj, Sarti, Marathon, Napflio, Meteorák, Krk, Krakkó, Szarajevo, Mostar és szerintem még egy csomó helyet ki is hagytam. Mi ebben a nyaralás? Mi láttunk benne rációt. Ahogy öregszünk, már egy nyáron csak néhány város fér bele, de általában rengeteg helyen járunk. Voltak persze más típusú útjaink is, de az már csak családi és ott mi is belecsaptunk a lecsóba. De az Los Angeles és Las Vegas volt.
Apám származása révén tökéletes képem van a balkán kultúráról, kajáról. Otthon rendszeresen esszük a tipikus balkáni kajákat. A szerb határtól 3 km-re lakunk és elég sokszor vagyunk a határon túl. Szóval ez nekem nem újdonság. Amúgy imádunk főzni, már-már hobby, az a napi másfél-két óra ( ennyi van egy étterem is ) pont kell ahhoz, hogy boldogok legyünk. A mosogatás is jó dolog, ha az ember a szeretteivel van. Étterem helyett inkább múzeum vagy ilyesmi, nekünk ez fontosabb. Szóval az éttermezésre aligha lehetne rábeszélni minket. Persze az otthonról vitt kaja is pénz, de faluban ott van minden a spájzban jóval olcsóbban mint bárhol máshol. Volt, amikor két bérelt mikrobusszal mentünk 18-an, ha mindenki csak 2 ezer forint értékben hozott ezt-azt, akkor számoljátok ki, mi minden volt ott.Amúgy nekünk a nyaralás sosem a pihenésről szól, hanem a menésről, a fotózásról, a mit nézzünk még meg érzésről. Ezért nem ritkán reggel 7-kor kelünk, hajnalban fekszünk, aludni otthon is tudunk. Pihenni a tenger után szoktunk egy belföldi nyaraláson. De volt olyan is, amikor tengerről hazajöttünk és mentünk újra külföldre. Mi inkább a mennyiségre adunk, minél több helyen minél többet látni. Nekünk egy hét nem elég egy nyáron. Elkölthetnénk mi is 2-300 ezret egy hét alatt, de azt inkább félretesszük 2-3 nyaralásra ( mármint egy nyáron ).
Az idő is pénz!! Amit hagymaszeleteléssel, krumplihámozással töltesz, azt az időt tengerben is "elpocsékolhatnád", vagy városnézéssel, stb. Mi abban a nyaralás, hogy a konyhában állsz? Ezt otthon is megteheted.
Ha egy hónapra megy az ember nyaralni, érthető, hogy kell néha főzőcskézni, mert annyi ideig valóban megterhelő lehet éttermezni napi szinten, de egy-két hét - különösen Montenegróban- igenis megoldható olcsón. Én inkább mennék rövidebb időre, de az a felhőtlen pihenésről szóljon, kikapcsolódásról, ne mosogatásról.
Meg egyébként...gulyásleves Montenegróban? Ugyan már...ennél nyitottabbnak kell lenni, kipróbálni a helyi gasztronómiát, azzal is közelebb kerülsz a helyi életérzéshez. Ha pedig főzés, akkor is érdemes kipróbálni a helyi alapanyagokat, már egy ottani piacra is érdemes ellátogatni a hangulata miatt.
Én valóban számoltam egyet gyors egy párnak aki Budvába menne és étteremben enne. Erre mondtam ,hogy minimum 100 fejenként. A két fő a leggazdaságtalanabb nyaralás (persze az egyedüli után). Már négy főnél jobban megoszlik a benzinpénz, az autópálya matrica és jó esetben a szállás is becsúszik 10 euró per fő alá, kb 8 euróra. Az eddigieket nem lehet megúszni, de mi mindig spórolunk a kaján, sosem éttermezünk, ez sokkal olcsóbb és többet eszünk ráadásul. Ötünk 10 napos nyaralása mindennel együtt így kijön 50 ezerből fejenként. És akkor minden este söröztünk, boroztunk a szálláson, voltak grillezések, sült hal, gulyásleves, olasz kaják, dinnyézések. Reggelire sonka, kolbász, sajtok, felvágottak, zöldségek, rántották. Mondjuk mi sok alapanyagot viszünk is magunkkal, ezt a csapat mindig összedobja. Amikor még szállás nélkül nyaraltunk, akkor 35-40 körül 12 napoztunk pl francia riviérán, szicliában, barcelonában, rómában..
Becsaptak minket, ennyi. Nem azokat a fotókat láttuk, ahol végül szálltunk. A telefonban meg hazudtak. Ennyi. Soha nem vertek minket át, nem gondoltuk, hogy pont egy magyar fog. Amúgy nem tudom a fejenként 100 ezret honnan veszed, ennyiért mi sem mennénk sehova. Ennek töredékéért nyaralunk, sőt kb 10 éven át még szállásunk sem volt. Azok a pálmafás, csillagos éjjelek.....
Igen, jó helyen van, jó a kaja....csak nem mindenki eshet bele egy akcióba. Vagy ami Neked akciósan jó, az másnak úgyis sok. Csak az otthon maradás olcsó :)