Idáigi tapasztalataim alapján mindig más volt, amikor utópárlatra kellett állni. Az utópárlatot külön gyűjtöm, már van 5L meggy-vadkörte-narancs összeöntve...ha lesz 10-15L akkor megpróbálom ujra főzni vegyesnek.
Almaborhoz hol jutottál hozzá? Az önmagában is finom:)
Megpróbálom egymondatba sűríteni:Ha nagyon zavarom a tüzet, az én kis 22-es páracsovemben nem lesz megfelelő a deflegmáció,így ott a kívánt és nemkívánt ízek összekeveredhetnek.
Ugy tudnám neked érzékeltetni a dolgot hogy képzelj el magad előtt egy szállitószalagot amin mondjuk almák utaznak,90% jó és 10% rosz. Ha ki akarod kapkodni belőle azt a 10% rosszat neked az lenne a jó ha lassabban haladna előtted a szalag,ohgy legyen időd eldönteni melyik a jó vagy rosz.
Ha nagy sebességgel halad előtted, megsik hogy a roszból benne hagysz a jóból meg kidobsz!Tehát ha lassabbaan ereszted egyrészt neked is több időd lesz dönteni hogy mi a jó és mi a rosz.Más részt pedig ha gyorsan rohan az üstből kifele az anyag, neked már ott is lesz egy akár nagyfokú összekeveredése a jó és rosz ízeknek!
Nem tudok úgy szemléltetni mint Öveges prof,de így egy kicsit érthetőbb?:)))
Szerintem deflegmációval lehet ezt a fazék ízt a legjobban elhúzni. Deflegmáló hatást sokminden adhat, még a páracső meredeksége is, de a lassú tüzeléssel tényleg jól lehet ezt szabályozni. Az én főzőm olyan egyszerű mint egy fakocka, nem sorolnám épp legjobb főzők közé, de lassú egyenletes fűtéssel 35-40 fokig nincs savanyú íz, viszont ha kapkodva, gyorsan főzők, akkor sokkal hamarabb megjelenik.
Jól értem, ha lassabban főzöm később jelentkezik a fazék íz?
Mondjuk eddig csak a narancsnál jelent meg viszonylag hamar...de azt is lassan csorgattam, csepegtetni fával nem tudok, mert akkor már csak parázslik a fa,és ha nemteszek rá többet abbamarad a csepegés, hateszek rá, akkor ujra lassan csordogál.
Nem engem szólítottál meg, de az én kis ketyerémnél ezt úgy lehet elérni hogy lassabban eresztem,és így jobban szét tudom húzni a 3 párlatrészt. Több időm van az elkülönítésre. Na ez aztán nem mindíg sikerül!!:)))
Hát szerencsétlen kutya úgy meg lesz kötve, hogy belepusztul:-))))
Az étolajat, fritőz olajat belefőzzük az ételbe, belesütjük a pörköltbe és nem érzünk semmi kellemetlen szagot.
Hajdanában előfordult azonban, hogy edényhiány miatt valaki olajos hordóba szedte a szilváját, természetesen valamilyen mosás után. Az eredmény kiábrándító volt. Ebből gondoltam, hogy egy 130 fokra felhevített valamilyen olaj néhány molekulája is veszélyes lehet.
Nem baj, ha nem értesz velem egyet de ígérd meg, hogy a kutyát békén hagyod:-)))
Igazából ennyi anyagom volt,megnyomattam a fedőt,meg a "sapkát",a maradékból pedig így jött ki a palást max. felülettel. talán 40 beleférne,de akkor már nincs 10 centi a peremig.Remélem nem a készülékben a hiba
Szia! Ma godoltam arra, ha nem látlak a topikon, akkor felhívlak, hogy mi van veled. Mostmár olvastam a többi hozzászólásaidat és láttam, hogy "palástoltál". Szokás szerint szép munka! A baj, hogy ezentúl ez alá nem adhatod a minőséget! Pálinkában se! :)
Szia! Almával idén (tavaly) én is hasonlóan jártam, annyi különbséggel, hogy 60 fok alatti rész "isteni" lett. Amiket Tőled kérdeztek arra nekem mindenre nem lenne a válaszom. Nem most főztem először, almát is minden évben csináltam, de így még sose jártam. (Most nem saját termésű almából cefréztem!) Azóta se tudom az okát!:(
...nagyon jónak tűnik ez a "szerkó", gratulálok, saját tervezés..??...nagyobbnak gondoltam a kép alapján...tényleg csak 30-as, vagy csak a cefre volt annyi és nem volt tele...
Azt a bizonyos ebet én is odakötném.Ugyanis ha egy kis olaj, fritőz olaj belekerül az üstbe abból nem gondolnám hogy gond lenne. Gondolom ezt azért mert én szoktam 3 evőkanálnyi étolajat tenni kb 35L nyi szőlőcefrémhez hogy ne habozzon,és az étolaj íz még nem ött át soha.
a sisakot hegesztés után átmostam szalmiákszesszel,és át is főztem rajta pár l vizet. az üst saválló, ott talán nem lehet gond. A páracsövön érzem erősebben
Bocs én nem is a fatüzelésben kerestem a hiba okát,ha nem az intenzitásban.Ezért is javasoltam a gázfűtést.Azt azért tüzelési tapasztalat hijján könnyebb beállítani.
nyomáspróbáztam vízzel, 2 helyen javítottam,a varratok (eddig még) tömörek. Vakartam is a fejem eleget,hol lehet a hiba. Látom,most már más is... De tényleg köszönöm az önzetlen segítséget!