Keresés

Részletes keresés

Baracilin Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45336

Idáigi tapasztalataim alapján mindig más volt, amikor utópárlatra kellett állni. Az utópárlatot külön gyűjtöm, már van 5L meggy-vadkörte-narancs összeöntve...ha lesz 10-15L akkor megpróbálom ujra főzni vegyesnek.

 

Almaborhoz hol jutottál hozzá? Az önmagában is finom:)

Előzmény: rézműves1 (45335)
rézműves1 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45335

...én most zártam  el az almabor tisztázást (5-órát jött szép vékonyan), de ha igaz az, hogy a fazékíz "cuccfüggő", akkor

az enyémet hálistennek sikerült jól eltalálni, mert 40%-ig semmi rosszat nem éreztem, se ízben, se "bűzben"..., de mivel

pont ez volt a téma, kiváncsiságból a többit, külön eresztve 20%-ig, alig-alig jelentkezett a fazék íz-szag...

...azért lehet, hogy ez anyagfüggő is, mert a körte vegyesemnél, ezt már hamarabb éreztem, kb-40%-nál...

Előzmény: Baracilin (45329)
Baracilin Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45334

Spájt=Spájz...

Előzmény: Baracilin (45333)
Baracilin Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45333

Spájt!

Vadkörte!

Egs!:)

Előzmény: kupeci (45332)
kupeci Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45332

Akkor most spájz!:))

Előzmény: Baracilin (45331)
Baracilin Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45331

éés most összekapcsoltad a fejemben a deflegmációt a tüzelés mértékével! köszi:)

Előzmény: kupeci (45330)
kupeci Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45330

Megpróbálom egymondatba sűríteni:Ha nagyon zavarom a tüzet, az én kis 22-es páracsovemben nem lesz megfelelő a deflegmáció,így ott a kívánt és nemkívánt ízek összekeveredhetnek.

Előzmény: Baracilin (45329)
Baracilin Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45329

Köszi a könnyebb elválasztás része világos!:)

Erősebb tüzelésnél gyorsabban csorog, gyorsabbanvált utópárlatra...

Az alacsonyabb szeszfokon megjelenő rossz íz, pedig ezek szerint deflegmáció kérdése.

Előzmény: kupeci (45328)
kupeci Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45328

Ugy tudnám neked érzékeltetni a dolgot hogy képzelj el magad előtt egy szállitószalagot amin mondjuk almák utaznak,90% jó és 10% rosz. Ha ki akarod kapkodni belőle azt a 10% rosszat neked az lenne a jó ha  lassabban haladna előtted a szalag,ohgy legyen időd  eldönteni melyik a jó vagy rosz.

Ha nagy sebességgel halad előtted, megsik hogy a roszból benne hagysz a jóból meg kidobsz!Tehát ha lassabbaan ereszted egyrészt neked is több időd lesz dönteni hogy mi a jó és mi a rosz.Más részt pedig ha gyorsan rohan az üstből kifele az anyag, neked már ott is lesz egy akár nagyfokú összekeveredése a jó és rosz ízeknek!

Nem tudok úgy szemléltetni mint Öveges prof,de így egy kicsit érthetőbb?:)))

Előzmény: Baracilin (45325)
Tan-csi Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45327

Én is itt a fórumon olvastam valakitől.

Konyhasó és ecet sűrű keveréke, dörzsölni is lehet vele és belsőleg is alkalmazható.

Régen szezon előtt sós ecetes vizet forraltam víz nélküli hűtővel és a gőz jól tisztította a spirált.

Előzmény: Baracilin (45318)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45326

Szerintem deflegmációval lehet ezt a fazék ízt a legjobban elhúzni. Deflegmáló hatást sokminden adhat, még a páracső meredeksége is, de a lassú tüzeléssel tényleg jól lehet ezt szabályozni. Az én főzőm olyan egyszerű mint egy fakocka, nem sorolnám épp legjobb főzők közé, de lassú egyenletes fűtéssel 35-40 fokig nincs savanyú íz, viszont ha kapkodva, gyorsan főzők, akkor sokkal hamarabb megjelenik.

Előzmény: Baracilin (45318)
Baracilin Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45325

Jól értem, ha lassabban főzöm később jelentkezik a fazék íz?

Mondjuk eddig csak a narancsnál jelent meg viszonylag hamar...de azt is lassan csorgattam, csepegtetni fával nem tudok, mert akkor már csak parázslik a fa,és ha nemteszek rá többet abbamarad a csepegés, hateszek rá, akkor ujra lassan csordogál.

Előzmény: kupeci (45323)
kupeci Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45324

A kutyára való tekintettel én a 45320 hsz ben már lazítottam a madzagon!:)))

Előzmény: Feriba51 (45322)
kupeci Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45323

Nem engem szólítottál meg, de az én kis ketyerémnél ezt úgy lehet elérni hogy lassabban eresztem,és így jobban szét tudom húzni a 3 párlatrészt. Több időm van az elkülönítésre. Na ez aztán nem mindíg sikerül!!:)))

Előzmény: Baracilin (45318)
Feriba51 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45322

Hát szerencsétlen kutya úgy meg lesz kötve, hogy belepusztul:-))))

 

Az étolajat, fritőz olajat belefőzzük az ételbe, belesütjük a pörköltbe és nem érzünk semmi kellemetlen szagot.

Hajdanában előfordult azonban, hogy edényhiány miatt valaki olajos hordóba szedte a szilváját, természetesen valamilyen mosás után. Az eredmény kiábrándító volt. Ebből gondoltam, hogy egy 130 fokra felhevített valamilyen olaj néhány molekulája is veszélyes lehet.

 Nem baj, ha nem értesz velem egyet de ígérd meg, hogy a kutyát békén hagyod:-)))

Jó nedűt!

Előzmény: kupeci (45315)
IG39 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45321

Igazából ennyi anyagom volt,megnyomattam a fedőt,meg a "sapkát",a maradékból pedig így jött ki a palást max. felülettel. talán 40 beleférne,de akkor már nincs 10 centi a peremig.Remélem nem a készülékben a hiba

Előzmény: rézműves1 (45316)
kupeci Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45320

Amúgy meg jártam már úgy hogy annak az ellenkezője történt mint amiben hittem!

Így aztán azt az ebet lehet elkell majd engednem!:)))

Előzmény: kupeci (45315)
jatti1 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45319

Szia! Ma godoltam arra, ha nem látlak a topikon, akkor felhívlak, hogy mi van veled. Mostmár olvastam a többi hozzászólásaidat és láttam, hogy "palástoltál". Szokás szerint szép munka! A baj, hogy ezentúl ez alá nem adhatod a minőséget! Pálinkában se! :)

jatti

 

Előzmény: bobi51 (45269)
Baracilin Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45318

Szép estét mindenkinek!

Tan-csi:

Menyi sót érdemes beleteni az ecetbe? (Miért jobb a sós az ecet?) Ezt meddig hagyod benne állni acsőrendszerben?

 

Kormoss:

Írtad, hogy jobb főzőkben a fazék íz később jelentkezik...tehát ezt valahogy befolyásolni lehet...de hogyan? Deflegmáció növeléssel?

Előzmény: Tan-csi (45312)
jatti1 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45317

Szia! Almával idén (tavaly) én is hasonlóan jártam, annyi különbséggel, hogy 60 fok alatti rész "isteni" lett. Amiket Tőled kérdeztek arra nekem mindenre nem lenne a válaszom. Nem most főztem először, almát is minden évben csináltam, de így még sose jártam. (Most nem saját termésű almából cefréztem!) Azóta se tudom az okát!:(

jatti

Előzmény: IG39 (45314)
rézműves1 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45316

...nagyon jónak tűnik ez a "szerkó", gratulálok, saját tervezés..??...nagyobbnak gondoltam a kép alapján...tényleg csak 30-as, vagy csak a cefre volt annyi és nem volt tele...

Előzmény: IG39 (45313)
kupeci Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45315

Azt a bizonyos ebet én is odakötném.Ugyanis ha egy kis olaj, fritőz olaj belekerül az üstbe abból nem gondolnám hogy gond lenne. Gondolom ezt azért mert én szoktam 3 evőkanálnyi étolajat tenni kb 35L nyi szőlőcefrémhez hogy ne habozzon,és az étolaj íz még nem ött át soha.

Előzmény: Feriba51 (45311)
IG39 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45314

Lúgos oldatos mosást kapott,bár az csodát nem tett.  A sisak ok,a csövön kicsit érezni

Előzmény: Tan-csi (45312)
IG39 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45313

Hétvégén alágyújtok,ez hamar kiderül...

Előzmény: Feriba51 (45311)
Tan-csi Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45312

Mármint a kellemetlen szagot?

A páracsövet és a hútőt átmostad-gőzölted valamivel?

Ecetes-sós oldat csodákat tud tenni!

Előzmény: IG39 (45310)
Feriba51 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45311

Azért én még "kötöm az ebet a karóhoz":-)))

A nyomáspróbánál annyit láttál, hogy nem nedvesedik át sehol. A forró olaj ilyen hosszú időn keresztül képes átillanni.

Szerintem főzz benne egy kevés tiszta vizet, ha nem észlelsz semmi szagot, nem látsz a tetején úszó hártyát, akkor kiküszöbölheted ezt.

Természetesen tévedhetek:-)))

Jó nedűt!

Előzmény: IG39 (45307)
IG39 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45310

a sisakot hegesztés után átmostam szalmiákszesszel,és át is főztem rajta pár l vizet. az üst saválló, ott talán nem lehet gond. A páracsövön érzem erősebben

Előzmény: Tan-csi (45308)
kupeci Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45309

Bocs én nem is a fatüzelésben kerestem a hiba okát,ha nem az intenzitásban.Ezért is javasoltam a gázfűtést.Azt azért tüzelési tapasztalat hijján könnyebb beállítani.

Előzmény: Feriba51 (45304)
Tan-csi Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45308

Ha jól értem, az első főzés?

A főző ki volt mosva, gőzölve?

Előzmény: Tan-csi (45306)
IG39 Creative Commons License 2011.01.30 0 0 45307

 nyomáspróbáztam vízzel, 2 helyen javítottam,a varratok (eddig még) tömörek. Vakartam is a fejem eleget,hol lehet a hiba. Látom,most már más is... De tényleg köszönöm az önzetlen segítséget!

Előzmény: Feriba51 (45304)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!