A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Javítsatok ki, ha tévedek, de az őrlemény finomságán, a kávé mennyiségén, és a tamperolás erősségen kívül mást nem tudok változtatni. Mint már említettem, a daráló nem megoldott. Dupla adagos szűröm van, ennek megfelelően több és kevesebb kávéval is próbálkoztam már. A tamperolás erőssége a maxon van :), ha jobban nyomom, beszakad a pult. Eredmény: egy sötét lötty :(
Tudom, daráló kell, de addig nem is tudok vmi presszóhoz hasonlót készíteni? Komolyan mondom, másodpercek alatt lefolyik annyi, hogy ha a cirka 30 másodperces időt tartanám, egy lavór tellene meg. Vmi nagyon nem jó.
Én nem nevezném markánsnak az eltérést, de mindegy, a fő problémához ennek most nincs köze.
Igazából egy Saecónak az említettek mindegyikéből elfogadhatót kellett volna gyártania, szóval mégsem lehet ott rendben az adagolás, tamperolás vagy nem tudom, mi... Meg lehetne próbálni még a Cellinivel, ami mindkettőnél finomabb vagy a Hausbrandt hengerrel, ami az általam eddig látott legporszerűbb előredarált, de inkább azt a rejtett problémát kellene megoldani.
A Davidoff ugyanaz a finomság (szvsz összetételük is nagyrészt megegyezhet), ha azzal nem volt jó, nem lesz az EGO-val sem, itt vmi más bajnak kell lennie!
Srácok, ha valaki veszi a fáradtságot, és leírja, készít pár fotót, szívesen kiteszem a korzóra. Ráadásul ha valaki szándékszik több ilyen akciót is csinálni, annak szívesen küldök kártyát is (mer már az is van ám :D )
Látod, régebben volt, most meg már annyira nem emlékszem a részletekre (bár ha jól rémlik, nem is tömörítettek), hogy össze merném foglalni, de azt tudom, hogy a reptéren az Illyben pocsék kávét ittam vagy fél éve... :-)
Egy via Veneto-n lehet normális presszót főzni? Egyelőre a daráló nem megoldott, marad a tégla. Ebben lehet olyan őrleményt venni, ami ehhez a géphez aránylag megfelelő? Az a bajom, hogy bármennyi kávé esetén és erős tamperolás mellet is átzuhog a víz a kávén. Mint a Niagara. Volt már Lavazza, Davidoff, Segafredo, de az eredmény ua. Javaslat? Köszönöm!
Még egy forrás: http://www.bellabarista.co.uk/bellabarista_detail.asp?ProductID=46 ..."Grinding blades ø 64 mm"... Gondolom ezek egymástól független szakmai honlapok.
Szia SiD! Bocs, nem ellenkezni akarok, de emlékszem rá, sokat olvastam róla. Azért kérdeztem. Pl:
http://www.home-barista.com/forums/mazzer-mini-e-doserless-type-type-b-t292.html ..."The burrs and carrier on the MME are larger than its Mini sibling (64mm versus 58mm), although both share the same-sized housing."...
jaja SiD nem eppen a kozpontban lakik en a multkor majdnem voltam nala amikor az expolygonban jartam, de vegul megsem ugrottam be... de lattam merre lakik a gps-en :)
en is hamarosan meglatogatom ha megjon a Gaggia Classic gep angliabol....
Semmi extra, azt leszámítva, hogy mikor hazaértünk még csak csepegett az eső, mikor elindultunk, már esett, útközben meg néhol szakadt. Cserébe SID az jóisten háta mögött lakik kicsivel. És hazafelé még tetézte az időjárás, köd is termett. ~ :)
Hiányzik az eredeti üveg víztartály, a hátfal, a csapóajtó a tetőről, az alaplemezt és a tartály melletti oldallemezt pedig leszereltem, mert rozsdásak voltak.
A Mazzer, akár más darálógyártók (Anfim, Gino Rossi, Obel-Bregant stb) is sok-sok más kávégépes cégnek szállítanak, szóval igen, sokféle néven találkozhatsz velük.
Az én régi OBEL EB-1-esemet pl. láttam már Carimali és La Pavoni névvel is vagy ott van az Anfim Best, amit árulnak ECM Casa vagy Pasquini Moka néven is, sőt még az Olympia Express is árulta anno saját neve alatt.