Keresés

Részletes keresés

zsuzska60 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45373

Barkócza mester!

Illatra a galagonya, ízre a som a király!

deszegregator Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45372

 

 

Az égő át van alakítva földgázra pébéről! A lényeg: 2 mm fúvókafurat tökéletesen bevált! Egyszer már leírtam . Mindenki saját felelősségre alakítgasson! A gáztömlő nem maradhat használaton kívűl nyomás alatt, megfelelő csappal el kell látni a gázvételi helynél (csőlecsatlakozásnál) mindig el kell zárni.

Előzmény: deszegregator (45371)
deszegregator Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45371

Én ezeket alábakat átalakítottam anekem megfelelő magasságra, az üsttől való távolságra. Végül is magasabb lett a láb , viszont gázégő feletti lábrész megszünt, így állítottam be optimális távolságra a gázlángot. Öntvény pálcával hegeszd, a láb anyaga is öntvény! Ezt a pálcát arany áron mérik, de két szál bőven elég.

Előzmény: Tico64 (45355)
kupeci Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45370

Köszi csak vicceltem! Most a narancsomon kipróbálhattam volna de nem mertem, inkább leszűrtem.

Előzmény: Kormoss (45369)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45369

Hát mint egy átlagos szeszesüveg, vagy egy PET palack kupakja. Csak egyszerűbb így megadni, mint ilyen kis mennyiséget számokban. Egyébként ha jól tudom, 250ml-1l a hivatalos hektoliterenként. 

Előzmény: kupeci (45368)
kupeci Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45368

mekkora a kupak?:)

Előzmény: Kormoss (45367)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45367

Literenként rakj a pálinkába egy negyed kupaknyi alacsony zsírtartalmú tejet, rázd össze, és rakd ki hidegre. 4-5 napon belül a tej leülepedik, kávéfilteren addig szűrheted amíg ki nem jön belőle a tej. Ha viszont nem nagyon opálos, akkor megpróbálhatod magában a kávéfilteres szűrést, háromszor-négyszer. Ha nem tisztul, marad a tej. 

Előzmény: tszilard1 (45360)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45366

Azért nem teljesen törvényszerű. Sok olyan 40 fokos pálinkám van, amit sose szűrtem, mégis teljesen tiszta marad 40 fokig is akár. És van olyan ami eleve Szőllősy-szűrűn folyt át, és még mélyhűtőztem is utána, mégis opálos lett 45 fok környékén. A fene se érti ezt :)

Előzmény: norris53 (45361)
rézműves1 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45365

...OK, az teljesen jó, csak gyere nyugodtan...T.......i barátunk hoz egy kis narancsot,

majd jól el (le) bíráljuk...

Előzmény: jatti1 (45363)
nyulica Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45364

Nyugodtan próbáld ki a tejes derítést. Segíteni fog!

Előzmény: tszilard1 (45360)
jatti1 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45363

Szia rézműves1! Ha jó a  16 óra utáni időpont akkor szívesen megpróbálok átmenni. Addig a gyereket kell utaztatnom, utána is el kellene menni érte, de (ott hagyom :) ) megpróbálom elintézni, hogy más hozza haza.

jatti

Előzmény: rézműves1 (45342)
norris53 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45362

Pálinkás jó napot !

norris53 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45361

Szevasz !

A választ magad adtad meg -ha nem vettél el a cefre főzéskor kozmaolajat akkor azon hogy 40% -ra hígítottad szinte( törvényszerű) az opálosodás !

Ha deszt vízzel teszed a hígítást még akkor is van rá esély hogy opálos lesz !> ha van még magasabb alkoholfokú azonos pálinkád tegyél hozzá belőle míg vissza áll az eredeti (opálmentességre )>esetleg tedd fagyasztóba és szűrd le - sok sikert - de legk.. kérdezz s utána cselekedj(ez csak jó tanács)

Előzmény: tszilard1 (45360)
tszilard1 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45360

Sziasztok!

 

A következő problémában kérnék segítséget, ha lehet:

 

Az elkészült körtepálinkámat 48 fokosra állítottam be még karácsony előtt. Szénsavmentes ásványvizet használtam. Minden rendben volt, nem opálosodott be. Egy hete 40 fokosra higítottam fel. Sikerült is meg nem is: az íze finomabb lett, viszont beopálosodott. Lehetséges még, hogy színre letisztuljon? Mit lehet tenni esetleg az ügy érdekében? A higítást most is szénsavmentes ásványvízzel csináltam. Szobahőmérsékletű volt a pálinka és a víz is. Az opálos pálinka jelenleg a kb. 5-6 fokos pincében van. A kozmaolajat főzés során nem választottam le.

 

Előre is köszönöm a segítséget.

Tico64 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45359

Köszönöm, segítettél.

 

Szerda reggel miután haza értem lemegyek a pincébe és iszok az egészségedre egy pohárka 2008-as meggypálinkát.

Előzmény: nabiti (45357)
BJ46 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45358

A lábak leszerelhetők.

A lábak nélküli magasság 90 mm.

Nagyon jól szabályozható égő.

Előzmény: Tico64 (45355)
nabiti Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45357

19,5 cm.

Előzmény: Tico64 (45355)
rézműves1 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45356

...keresd az olasz66-ot,  neki tuti van ilyen...

Előzmény: Tico64 (45355)
Tico64 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45355

Pálinkás üdvözletem!

 

Azon fórumtársak segítségét kérem akik a képen látható gázzsámolyt használnak. Nem tartózkodom otthon szerda reggelig és nem tudom megmérni a jelzett távolságot, viszont ma este szükségem lenne a méretre. Ha valaki tud segítsen és írja le ide nekem. Köszi.  

 

 

firekiller Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45354

arra egy 30-50 liter közötti főző lenne az ideális.

Előzmény: naksi555 (45353)
naksi555 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45353

kb. négy fajtából

Előzmény: firekiller (45352)
firekiller Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45352

Szia! Ezt nézd meg!

 

http://epitkezes-otthon.vatera.hu/kert_mezogazdasag/boraszati_kellekek/palinkafozo_1438542958.html

 300-400 liter cefre, hány fajta gyümölcsből jön össze??

 

Előzmény: naksi555 (45351)
naksi555 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45351

 

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Pálinkafőző berendezés vásárlásán gondolkodom és e témában körülnéztem a neten.

Találtam szimpla falú főzőt üst betéttel, szimpla falú üstöt keverővel és dupla falu üstöt.

Szerintetek melyik típus a jobb?

A családban évente körülbelül 300-400 liter cefre jön össze, ehhez a mennyiséghez milyen méretű főző (60, 80 vagy 100 l-es) optimális?

Esetleg tud valaki ajánlani olyan helyet ahol jó áron lehet jó minőségű pálinkafőző berendezést vásárolni?

 

Előre is köszönöm a segítségeteket.

 

 

vf1 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45350

Igen.... három is....

Előzmény: Feriba51 (45349)
Feriba51 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45349

Hááááát, ennek még nekifuthatsz még egyszer, mert eléggé gyanús az értelmezés (???)

Legalább is szerintem:-)

Jó nedűt!

Előzmény: barkócza (45348)
barkócza Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45348

Ha hígabb alszeszből indulsz ki, akkor csak csekély mértékben lesz hígabb a végterméked, viszont sokkal kevesebb is lesz - persze, a célt eléred, mert kevesebb pálinkához kevesebb desztvíz kell higításra...

Előzmény: macokk (45345)
rézműves1 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45347

...azért célszerű, Mesterünk tanítása szerint, 25%-osra kihígítani az alszeszt, mert

így a finomításnál sokkal könnyebb a párlatrészeket elkülöníteni...akinek még ebben

nincs elég gyakorlata, az lemehet 20%-ig is, avval csak könnyebb az elválasztás...

...a finomítványt nem kell feltétlenül, deszt vízzel hígítani, pláne gyógyszertárival,

megteszi a jó csapvíz is (előtte próba), vagy a szénsavmentes ásványvíz, vagy az ioncserélt

víz is...jó nedűt...

 

Előzmény: macokk (45345)
Tico64 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45346

Az alszesz hígításához nem kell deszt. víz. Tökéletesen megfelel a csapvíz. A finomított pálinkát érdemes desztvízzel hígítani, de .... Többen írták itt a fórumon, hogy ők kútvízzel, forrásvizzel, vissszahűtött forrralt vízzel, ásványvízzel hígítanak. Én az utoljára főzött szőlőpálinkámat ásványvizzel hígítottam. Az alszesz 20- 21 - .. 25 fokosra történő hígításának a finomításkori elválaszásnál an szerepe. Igaz, hogy így több folyadékot kell felfűtened, ergo több energiát használsz, de a végeredmény kárpótol.

Előzmény: macokk (45345)
macokk Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45345

Sziasztok,

Ha az alszesz kb. 27%-os, akkor - mint sok helyen le van írva - fel kell a második főzés előtt higítani 25%-osra.

De akkor a tisztázó főzésnél a lejövő eredmény majdnem 70%-os lesz, és ha gyógyszertári desztvízzel higítom, az elég drága.

Lehetne tovább is higítani az alszeszt a tisztázó főzés előtt? Mondjuk 22% vagy 20%-osra? Miben lenne más az eredmény?  

Tico64 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 45343

Pálinkás üdvözletem!

 

Pecamatyi! Hol vagy, elvesztél? Ez rád vár.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!