Az égő át van alakítva földgázra pébéről! A lényeg: 2 mm fúvókafurat tökéletesen bevált! Egyszer már leírtam . Mindenki saját felelősségre alakítgasson! A gáztömlő nem maradhat használaton kívűl nyomás alatt, megfelelő csappal el kell látni a gázvételi helynél (csőlecsatlakozásnál) mindig el kell zárni.
Én ezeket alábakat átalakítottam anekem megfelelő magasságra, az üsttől való távolságra. Végül is magasabb lett a láb , viszont gázégő feletti lábrész megszünt, így állítottam be optimális távolságra a gázlángot. Öntvény pálcával hegeszd, a láb anyaga is öntvény! Ezt a pálcát arany áron mérik, de két szál bőven elég.
Hát mint egy átlagos szeszesüveg, vagy egy PET palack kupakja. Csak egyszerűbb így megadni, mint ilyen kis mennyiséget számokban. Egyébként ha jól tudom, 250ml-1l a hivatalos hektoliterenként.
Literenként rakj a pálinkába egy negyed kupaknyi alacsony zsírtartalmú tejet, rázd össze, és rakd ki hidegre. 4-5 napon belül a tej leülepedik, kávéfilteren addig szűrheted amíg ki nem jön belőle a tej. Ha viszont nem nagyon opálos, akkor megpróbálhatod magában a kávéfilteres szűrést, háromszor-négyszer. Ha nem tisztul, marad a tej.
Azért nem teljesen törvényszerű. Sok olyan 40 fokos pálinkám van, amit sose szűrtem, mégis teljesen tiszta marad 40 fokig is akár. És van olyan ami eleve Szőllősy-szűrűn folyt át, és még mélyhűtőztem is utána, mégis opálos lett 45 fok környékén. A fene se érti ezt :)
Szia rézműves1! Ha jó a 16 óra utáni időpont akkor szívesen megpróbálok átmenni. Addig a gyereket kell utaztatnom, utána is el kellene menni érte, de (ott hagyom :) ) megpróbálom elintézni, hogy más hozza haza.
A választ magad adtad meg -ha nem vettél el a cefre főzéskor kozmaolajat akkor azon hogy 40% -ra hígítottad szinte( törvényszerű) az opálosodás !
Ha deszt vízzel teszed a hígítást még akkor is van rá esély hogy opálos lesz !> ha van még magasabb alkoholfokú azonos pálinkád tegyél hozzá belőle míg vissza áll az eredeti (opálmentességre )>esetleg tedd fagyasztóba és szűrd le - sok sikert - de legk.. kérdezz s utána cselekedj(ez csak jó tanács)
A következő problémában kérnék segítséget, ha lehet:
Az elkészült körtepálinkámat 48 fokosra állítottam be még karácsony előtt. Szénsavmentes ásványvizet használtam. Minden rendben volt, nem opálosodott be. Egy hete 40 fokosra higítottam fel. Sikerült is meg nem is: az íze finomabb lett, viszont beopálosodott. Lehetséges még, hogy színre letisztuljon? Mit lehet tenni esetleg az ügy érdekében? A higítást most is szénsavmentes ásványvízzel csináltam. Szobahőmérsékletű volt a pálinka és a víz is. Az opálos pálinka jelenleg a kb. 5-6 fokos pincében van. A kozmaolajat főzés során nem választottam le.
Azon fórumtársak segítségét kérem akik a képen látható gázzsámolyt használnak. Nem tartózkodom otthon szerda reggelig és nem tudom megmérni a jelzett távolságot, viszont ma este szükségem lenne a méretre. Ha valaki tud segítsen és írja le ide nekem. Köszi.
Ha hígabb alszeszből indulsz ki, akkor csak csekély mértékben lesz hígabb a végterméked, viszont sokkal kevesebb is lesz - persze, a célt eléred, mert kevesebb pálinkához kevesebb desztvíz kell higításra...
Az alszesz hígításához nem kell deszt. víz. Tökéletesen megfelel a csapvíz. A finomított pálinkát érdemes desztvízzel hígítani, de .... Többen írták itt a fórumon, hogy ők kútvízzel, forrásvizzel, vissszahűtött forrralt vízzel, ásványvízzel hígítanak. Én az utoljára főzött szőlőpálinkámat ásványvizzel hígítottam. Az alszesz 20- 21 - .. 25 fokosra történő hígításának a finomításkori elválaszásnál an szerepe. Igaz, hogy így több folyadékot kell felfűtened, ergo több energiát használsz, de a végeredmény kárpótol.