Hm...DVS-STI-vel én is hasonló tapasztalatokat szereztem....majd harmadával csökkent a kihozatal (bár lehet, hogy a súlya megvan, csak tömörebb), .....csikorgós, gumis.....majdnem nyúlik.....és mégsem megy a parenyica...
Nem adom fel!!!
Meg fogom próbálni a 4-6-dik órától óránként ellenőrizni....aztán az STI adag növelését is....és a fele tehén-fele kecskét is...
Most már abszolút nem tudom, hogy mit rontok el hétvégente. De szerintem megérdemelnék egy Oscar szobrocskát, a "hogyan rontsuk el a sajtot kultúrával" kategóriában.
Elfogyott az anyakultúrám, elfelejtettem készíteni, és úgy jártam, mint amúlt héten, meg előtte héten.
Ma reggel kivettem a formából a sajtot, és szivacsos, csorog belőle a savó. Felvágtam, és tiszta szivacslyukas, de mint előtte is, most is azt mondom, hogy nem kolis. Egyszerűen lehetetlen, vagy legalább is igen kicsi az esélye, hogy csak, mindig szombaton készítek kolis sajtot.
És nem tudom, hogy MIÉRT?
Ugyanúgy készítek mindent, csak sima kultúrával, 11 liter tejem bánta....:(((
Most forraltam tejet, készítek anyakultúrát, és este nekiállok újra, de nagyon idegesít, hogy miért?
Lenne egy kérdésem: Valahol azt olvastam, hogy a röglyukas sajt, meg a kólis között az a különbség, hogy a kóli az szabályos egyforma lyukakat gyárt, röglyukas viszont elrétő lyukas.
Jabocs, hát tehéntejből nem csoda, ha más lesz. :) Figyelj, akkor ha keményet akarsz, azt kell csinálni, amit én is mondtam. Azaz mint a lekvárból, 85 °C körül elfőzni belőle a víz egy részét, hogy kb 80%-ára sűrűsödjön, akkor jó szokott lenni a joghurt, gondolom a kefirnek is az az ideális. Persze ha nem kaarsz vele tökölni, akkor marad az ivókefir, végtére is a kaukázusi is ilyesmi állagú. :) (Amúgy az első kefirek és joghurtok is mind kecsketejből voltak a Kaukázusban.)
Olvass vissza nem tudom, hogy hol van (nem kell visszamenni 30 oldalt:))), szóval, Elefada engem már kioktatott kecsketúró ügyben, és úgy csináltam, oltós volt, és jó volt.
Próbáltam ezt a napra kitevős módszert is, de csak egyszer, az is jó lett.
Igazából azt próbáld meg, amelyik neked jobb.
Én az esetk 99.9%-ban Elefada módszerével készítem, krémes és finom, már túró rudolfot is készítettem ebből a túróból.
Ha nem találod, akkor jelezz, leírom, de csak este, mert most nagyon el vagyok havazva.........
Ha neki csak úgy is olyan lesz a kefirje, az lehet attól pl., hogy olyan kecskefajtája van, aminek zsírosabb a teje. (Asszem pl. az anglo-núbiai, meg a keresztezett utódai is, de rég néztem utoljára.) Vannak magyar parlagi variánsok is, aminek ugyan nincs több teje 2 liternél, de az zsírosabb, sűrűbb. Fene tudja. A joghurthoz sem írnak elvileg sűrítést, de az én alpesi kecskéim tejét mégis sűríteni kellett, különben híg lett. Az meg úgy nem az igazi.
Hasonló eredmény, bár kevéske savóval, és az íze finom lett. Elképzelhető, hogy azt kell csinálni, mint a joghurtnál - elfőzni a vizet a tejből, mielőtt elkezdenénk belőle készíteni, hiszen a semmitől nem lesz keményebb. Ilyenkor tavasszal a kecsketej általában még több vizet tartalmaz, főleg, ha bőven van inniuk az állatoknak. A sűrűbb tejből sűrűbb kefir/joghurt is lesz; a sima, rövid ideig melegített tejből a joghurt is folyós. De pár decivel nem fogok szórakozni, míg meg nem nő a gomba, azt majd ha öt litert készítek. :) Amúgy ezt vettem észre, érdemes legalább 2 napig úgy hagyni, mert akor savasabb lesz. Azt viszont nem tudtam megállapítani, hogy miféle kefir ez, de talán nem kaukázusi.
Melegítsd fel a nyers tejet 26 fokra, hagyd állni 12 órát majd pelenkába öntöd az alvadékot és hagyod 12 órát csöpögni. Kiveszed, kicsit megtöröd, kész.
(bár, ha jól látom atomcsapás érte a sajtkészítőket!!!)
:-))))))))))))
Eddig egyet próbáltam.....pár kanálnyi tejföllel beoltottam a tejet, árnyékos de meleg helyen érleltem, aztán bele az oltót és simán pelenkába kaszabolás nélkül átmertem. Krémes....de egy kicsit fojtós...tömör lett a család szerint.
Nekem volt, hogy a sörösdoboz végigrepedt. Nem a fagyasztástól, mert csak háromnegyedig töltöttem, de lehet, hogy a hő és a jég együttes hatását nem bírta...
Nagyobb füstölőnél jó lehet a nagyobb konzervdoboz....tele jéggel...