Fahengerbe csavart facsavar, egyszerű és nagyszerű ha motorosra készíted lehet érdemes megfontolni a tengelyre műanyag siklócsapágyat tenni mint a szőlő-alma darálókon, mert akkor nem égeti a fémtengely a fát és könyebben forog. Ha a fém vagy műanyag siklócsapágy tetejére fursz egy lyukat ott tudod olajozni és onnan nem megy az olaj a a darálékba. Meg a hengerrel szembeni fadeszkát lemezzel borítani ha még nincsen borítva.
Itt látható a videón a prés is ráakasztva szövet ami fehér színű és az ők tipikus darálójuk ami egy hengeres de ez jobban pépesebbre darál csak tettek rá egy villanymotort amúgy kézi ez is.
Az AZ-15 darálónak a hengerpárja 16cm széles tehát 2-3 almától nem darál egyszerre töbet hiába van tele töltve és ez nem vágja, szeleteli, hanem marja szaggatja körmökkel, amik nem egy sorban vannak elhelyezve tehát nem egyszerre fejtenek ki erőt hanem átlósan. Ez és a műanyag siklócsapágy a titka a nem túl nagy erőkifejtésnek. Amerikában és más országokban nagyon elterjedt ez a típus de ott darálás után a szőlőprésbe szövetet tesznek szűrő gyanánt, utána a ledarált almát és kipréselik almalének, almabornak ott ez olyan mint nálunk a must, bor készítése. Ezért is láthatóak gyerekek a videón nem trükk és nem reklám miatt, csak készítik a saját otthoni almalevüket. Felnőttek almaborukat mint látható.
Gyerekkoromban ez a daráló volt elérhető még ma is használják de akkora súly üresen is, hogy embert próbáló. Öntvény és Kb 40-50kg. Ha ezen daráltál azért volt nehéz. A vidón szereplő daráló ugyanolyan mint egy szőlődaráló sőt mitőbb lehet cserélni a hengerpárt és akkor szőlődaráló robix.hu-találni róla bővebb információt én is onnét rendeltem a hengerpárt és a műanyag siklócsapágyat ezért is könyebb tekerni mert nem vas vason csúszik.
Már hamarabb hazaértem! :) Sőt most kóstoltam a körte-nektarin kombinációt. Finom! Köszönöm szépen! Persze lehet, hogy ennek hatására "kötözködtem" az előbb. :)
Akit másfajta gyári késes almadaráló érdekel az Szegeden lévő Szevafém KFT-nél tud beszerezni 49.500Ft kézihajtású gyümölcsdaráló néven, örökélet mert 30 kilós öntvény horganyozva porfestve. Így néz ki.
Kedves Feribá51! Remélem nem sértettelek meg, nem állt szándékomba! A pontosítást két okból írtam.
- laszlo1220-at nehogy csalódás érje, mert kevesebb jött le
- nekem kb. 20 éve van pálinkám, de minden évben legalább egyszer beleesek ebbe a csapdába. Arról nem is beszélek, hogy kiszámolom, hogy kellene lenni pl. 4 liter 50 fokosnak, és amikoe befejeződik a főzés nincs csak 3 liter. Igaz az kb. 65 fokos. Csak hígítás után lesz a számított értéknek megfelelő.
A kettő egyszerre nem megy! :) Vagy sok, vagy jó! De gondolom már elolvastál sok-sok hozzászólást és ezt Te is tudod! Az igaz, hogy ahhoz hogy jó legyen nem olyan sokat kell elvenni, nem túl nagy a "veszteség".
Most az alamdaráló project fut a hengerpárt már meg tudtam venni nagyon brutális van vagy 8 kiló és 29 E Ft. Később megveszem a suőlődarálót és abban cserélem a hengerpárt. Vehetnék egyben is almadrálót de így a szőlődaráló hengerpár pluszba van ugyanannyi kiadás mellett. Meg a szőlődaráló hengerpáron lévő fogaskerékpár jó pótalakatrésznek ha elkopik vagy tönkrmegy az almadaráló hengerpáré. Fogaskereket nem adnak alkatrészként csak kompletten. Az alamdaráló túl van árazva 10E ft-al.
Csak annyit mondok, hogy ebben az esetben kis eltérés mindig belefér. Az a 22 % sem pontos, az 50 fok is lehet 48-52 között, szóval nem patikában vagyunk. A lényeg, hogy lesz neki 8-9 liter pálinkája és ennek tudatában édesebben alszik:-)))