Valaki itt a fórumon javasolt egy módszert hogy az Atkákat hogy lehet meglátni a növényeken. A módszert a "Növényvédelem" fórumban írtam le és tettem be képet is.
Azt gondolom ezt inkább nekem szántad . Ugyanis nekem mondtad a paradicsomra,hogy alternariás. Viszont hidd el hogy így laikusként ,hozzá nem értőként,nagyon nehéz eldönteni esetleg mi a gond ,milyen betegség ,kártevő az ami látszik a növényeken. (Ne vedd magadra de ugye mikor itt is több félét olvasok,az sem egyszerűsíti le a dolgot,de legalább némi kiindulási pont lehet,és hálás is vagyok mindenkinek aki próbál segíteni) Mostmár tudom hogy a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Viszont az egy tő paradicsom volt,amiről a képet csináltam.Másik leveleken láttam élősködöt ezért fújtam rájuk a rovatölőt és lehet hogy az amistar már felesleges volt,de így egy kicsi reményem még maradt hogy esetleg tudok valamennyi termést betakarítani.
Érdekes álláspont. Jó neked, hogy csak az egyik problémát érzed a magadénak – azt, hogy nem működnek a szerek. Én ezzel is és a másik gonddal, amit te az ellenkezőjének nevezel, a veszélyektől való félelmekkel is küszködök. Az új nekem ebben az, hogy azt hittem eddig, mert ezt is tapasztaltam naponta, hogy az a baj fő oka, hogy a kórokozók rezisztensekké váltak és válnak folyamatosan, nem pedig az, hogy „gyengék” a szerek. A „200 %-os” biztonságról sem hallottam még – nyilván neked ilyen információid vannak, s így nem kell arra gondolnod mindig (mint nekem), hogy veszélyes mérgekkel van dolgod.
gombára champion 50wp vagy joker77(biotermesztésben engedélyezett réztartalmú kontakt gomba,és baktériumölő(megegyeznek,csak a gyártó más)Ezzel elég megelőzésre,néhány alkalommal egy szezonba!Rovar ellen csak ha muszáj .
Ezt a hurcibálást én is csináltam (panel hatalmas keleti ablak + erkély). Lehet, hogy áprilisban a telekre költöztetve estek vissza. Mindenesetre a Tieid a legszebbek, és hétfőn, amikor utoljára kint voltam, már mind piros volt. Hétvégén ehetjük. Nagyon hálás vagyok:)) Nálam pedig szépen nő a paprika alakú, majd írok, ha szép érett lesz.
Március 15.-én vetettem, minden évben akkor szoktam. Ahogy kezdett jó idő lenni, ki-be hordoztam őket. Nappal a teraszon éjjel a konyhában. Egy hete volt az első érett parim. Örülök hogy megmaradtak a palánták, remélem az ízük is tetszeni fog.
Nálam 2-3 nap és vödörszám kezdődhet a pari befőzés érdekes, hogy a szabadföldi csak egy héttel maradt el a fóliástól .
persze már 2 hete esszük a parikat de befőzős mennyiség most érik be. A sherrola a legfinomabb koktélom jobb mint a coralina és kétszer nagyobb a fürtje is és a szemek is kövérebbek.
Nálam azok pirosak, amiket fórumtárstól kaptam palántaként májusban, igen szép, fejlett állapotban: szív paradicsom és a Schott szív és -lugas. Én az enyémeket márciusban vetettem, ő pedig feltehetően január-februárban. Vagyis szerintem a vetésidő is nagyban meghatározza az érést. Csakhát ugye a korai vetéshez jó körülmények, elsősorban sok fény kell, ami nekem olyankor még nincs.
végre beérett az első paradicsomunk! :) tavaly csak aug 10 körül kezdtük el enni, de szerintem még lehet majd rajta gyorsítani :)
De nem gondoltam volna hogy a Cheriola (..hmm vagy Cherolia... mindig elfelejtem :D ) gyorsabban beérik mint a sweet pea, sőt van egy manó méretű determinált paradicsombokron, azon is előbb érnek a parik. A hidegtűrőim se nagyon akarnak érni, valószínüleg a sárga lesz a következő ami beérik... a Tiny Timnek is még legalább 2 hét kell ahogy elnézem...
az lenne a körkérdésem, hogy szabadföldön kinek milyen fajta pari érett be először? próbálom megtalálni a legkorábbi faját.... :)
En hetvegen szereztem 30 db 2-2,5m-es karokat paradicsomnak es at is csereltem oket,nagy melo volt az igaz de megerte.Regi karokat amik 1 meteresek voltak zomeben azokat kihuzgaltam,kotozo madzagokat kibontottam,nagy karo lenyom a regi helyere es ujra kotozes.Nem egy szuper melo foleg az atkotozes es tartani a tovet ami dugig van paradicsommal,de hat most jutottam hozza a karokhoz.A meteres karok meg mennek a paprika melle.Masfel hete szinten 30 karot szereztem azokat meg a koktel parik melle lettek leszurva.Komposztomon kelt vagy 60-70 db koktel paradicsom,na azokat/50 cm magasak voltak/ szetultettem az udvarban,nem volt szivem kidobni oket.Csaladban senkinek nem kellett,ismerosoknek sem igy ugy voltam veluk,hogy lofasz a seggukbe es megtartottam mindet.Egyik leghalasabb paradicsom a koktel paradicsom,de ha mas nem igy latja azon nem tudok segiteni.Az uj tovek kore szinten vittem a komposztbol,na mar azokon is kijottek a kis koktel paradicsomok/1-2 cm-esek/,meg vagyok aldva veluk.
Én öszintén szólva már régen nem értem ezt a rugózást és páni félelmet a növényvédöszermaradványok miatt. Nekem épp ellenkezöleg, az a problémám, hogy mindent egyre inkább túlzásba visznek, így a közönséges halandók számára még egyáltalán hozzáférhetö szerek már teljesen ártalmatlanok, és jóformán alig töltik be az eredeti funktiójukat, a kórokozók hatástalanítását. Az EVI-k is hasonlóképpen túl vannak mértezve és nyilván 200 % biztonságra megállapítva.
Nálam is vannak olyan parik, amiknek kanalasodik a levele, én is arra jutottam, hogy ez nem okoz komolyabb gondot és egyszerűen a sok oldalhajtás eltávolítása miatt van, főleg a folytonnövő parikon.
A nagyáruházat sokkal gyakrabban ellenőrzik, mint a kistermelőt, vagy a kisboltost. Többek közt azért, mert ha baj van a termékkel, akkor abból itt nagyobb, több embert érintő baj lesz, és mert az ellenőrök sem tudnak piszlicsáré tételekkel bevételt termelni stb. A gyakoribb ellenőrzésből az a látszat keletkezik, hogy ott gyakoribb a probléma. Ehhez hozzáadom a jelenlegi, erősen a hazait támogató politikát és médiát, és kijön, hogy a kistemelő akármilyen mérget beletehet, vagy hagyhat, ritkán derül ki, ha lehet, erről csendben vannak. Végeredmény: fogalmam sincs, melyik a rosszabb...ettől még lehet az áruházi is.
Én a méz vagy hasonló fórumon ütődtem meg egy méhész elképzelésén, miszerint az egész környezetünk, az egész mg. el van szennyezve, minden csupa méreg – kivéve a méhek és méz, az maga a mennyei manna. És aki azt meri mondani (én voltam),hogy a méh is része a mindennek, az az ő megélhetését veszélyezteti, aljasul, és legyek szíves, ne tegyem.
A kanalasság több órai esö után se szünt meg. Sárgulást ezeken viszont nem látok. Ezexerint tehát atkásak? Asszem ezek pont a determinált fajták, nagyon le vannak viszont maradva a növekedésben: az elsö kör szépen kötött, továbbiakat meg egyszerüen nem növesztettek. Mikor áll meg egy determinált paradicsom?
Sehogy. Vagy túl rövid, semmire se elég évröl-évre rövidülö "karómaradványokkal" vagy túlságosan gyönge, hosszú vékony pálcikákkal. Nagyon kellene egy adag rendes, jó 1,5 m-es vastag karó.
Akkor nem kellett volna kidobnom az ilyen aljú paradicsomokat.
Ez így van. Mert ahogy írtam is, amikor kértem a Vertimecet atka ellen, azt mondta, az rovarirtó. Mondom én: ajánlották...Ő: megnézem a könyvben is: rovarirtó. És 30 éves tapasztaltom van. Kibontom: mondom neki: nézze meg, belül már atkairtó.
Sőt: a gyártó honlapján is ez van: "A Vertimec felszívódó rovarölő szer."
De, ahogy írtam, gondolom ezt összefoglaló névként adták, mert pl. tripszek ellen is jó, amik ugyebár már rovarok, és aknázólegyek elle is, melyek talán szintén rovarok. Arány 2:1. Úgyhogy valami igazuk azért van. De attól még megtévesztő.