A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Mielőtt valaki lecsapna rá: most jutott eszembe, hogy volt egy előjegyzésem podos gépre, aki elsőbbséget élvez. Holnapra kiderül szerintem, hogy igen vagy nem.
Újabb podos gép érkezett: SGL Prima Bar, a PodStar nagytestvére.
Ugyanazt tudja, mint a kistesó, csak kicsit nagyobb minden:
Nagyobb víztartály (kivehető vízlágyítóbetéttel), alacsony vízszint esetén figyelmeztetőlámpa, nagyobb, kihúzható csepptálca, fém készülékház, csészemelegítőfelület. Teljesen újszerű állapotban, eredeti dobozában eladó.
Használati tárgyainkat nem azért szedjük szét mert elromlottak, hanem mert kíváncsiak vagyunk. ;-) És mint az összeszerelés világosan megmutatja, jelentősen több csavar volt bennük a szükségesnél:-)
A Silviánál éppen ez tűnik kis gondnak, a termosztát magasan kapcsol ki (téged nem zavarna, kicserélnéd), ezért kell várni valamennyit, de ez már nem olyan stabil, kézben tartható, reprodukálható dolog, hogy mennyit esik a hőmérséklet megadott idő alatt.
Venusnál nekem ilyet sosem kellett csinálnom, pontban a fűtés kikapcsolásakor kezdem a főzést, és éppen így jó. És a termosztát nyilván nem változik napról napra.
Aha, én ebédkor megnéztem az otthoni kis acélbojlert ami szét van döntve: 3 tekerés a spirálon, egy esik a felső felébe a bojlernek, 2 meg alulra. Tehát ez erősen gépfüggő akkor.
Alul a főzőfej van. Szerintem a Silvia felépítése teljesen tipikus, mondhatni adja magát, a Solis is nyilván alapjában éppen ilyen, az én kis Saecóm is meg sok tucat hasonló konstrukció. (Még nem nézted meg a Solisodat?)
Viszont a Saecóm (és gondolom minden hasonló gép is) a kávéfőzéshez a vizet föntről vételezi egy főzőfejből fölágaskodó csövön keresztül. Éppenilyen érdekes az, miként fogadja a bojler a bejövő vizet. Ha rosszul akkor az egyből bejuthana a csövön keresztül a főzőfejbe teljesen elrontva a kávét. Ehelyett a Saecó a főzés közben bejövő hideg vizet oldalt és lefelé a forró kazán oldal mellett áramoltatja, ami ezután még át kell törjön az időközben bekapcsolt fűtőszál spiráljai között, és ezután éri el a fűtőspirál belső, fölső, központi részén tátogató csővéget ami a fejbe vezeti. (Eddigre kb. ki is ment a dupla.) De még ez a csővég is a régi öntvénykazánban egyik irányba enyhén meg van hajlítva, vagyis az áramló víz egy meghatározott pontjáról vételez, nem csak úgy akárhonnan. Az újabb lemezkazánoknál ilyen csővég hajítás már nincs, szívjad ecsém ahol éred, ennyit a technikai fejlődésről.
Vagyis műszakilag egyszerű, majdhogynem primitív szerkezet egy főző belülről, de azért ki van találva mi hogyan áramoljon benne ahhoz, hogy jó kávé legyen a végeredmény, + az egyszerű szerkezetet is érdemes minőségi anyagokból építeni valamint bőkezűen méretezni.
Sziasztok! Elnézést mindenkitől, utoljára hozom fel a témát: Úgy tűnik a Mazzer Minim csütörtökön érkezik, és egy kollága, akit érdekelt volna a második daráló, visszalépett. Szerintem 50ezer pénz nem sok érte, ha valakit érdekel, este 8-ig jelezze, utána vissza kell írnom a tulajnak, hogy 1 vagy 2 gépet hozzon. Ha kell, számla (ÁFA rádobásával) megoldható!! Tehát aki teheti, le tudja írni a gépet - én ezt teszem.
Mondjuk értem is meg nem is. OK, hogy nem önti el a víz, ha felül van, meg hogy igy a "hulladékhővel" lehet csészét melegíteni, de nekem akkor is az lenne a természetes, ha egy bojlert vagy bentről, középről, vagy lentről melegítenének.
Az sok ! :) El sem hiszem hogy ennyi, annyira sok.
A fűtőszál ugye alul van, ezért elég érdekesnek tartom az alul ennyivel hidegebbet, hiszen fűtés közben ott melegebbnek kéne lenni. Ha nem fűtési szakaszban van, akkor is sok, mert hogy hül le ennyire az alja, ha a bojler anyaga elég jól melegíti !?
Megaztán a Balaton felső tíz centije a meleg, alatta a következő mondjuk 40 centi hűvösebb, aztán megy szépen lefelé. De a bojlerben a víz önmagában 10 centi magas, az alja és a teteje között nem lehet nagy hőmérséklet különbség. Plusz ha a bojler anyaga átmelegszik és képes a benyomott vizet felmelegíteni (itt jön a bronz és alu előnye) és nem kell a fűtőszálra "várni", akkor a hőstabilitással nincs gond.
Ok, kösz! Vélhetőleg nem előre iszom a medve bőrére, mert a QM még darabokban.. :) Levelemet olvastad? Mi lehet ez a csatlakozó amit bejelöltem a rajzon?
Szerintem a Venus hőstabilitásával nem lehet baj, inkább a lomha szabályozással. Valamihez viszonyítanod kéne a csapolás kezdését. (fűtés vége után 5-10mp, ilyesmi)
A Gaggiák a fürgébb hőfokszabályozásuk miatt tűnnek stabilabbnak.