A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Üdvözlöm a régieket, köszöntöm az újakat :-D, rég jártam erre, nincs mostanában időm :-( Amiért bekukkantottam, hogy segítséget kérjek, a BAR14 gépemen egyik napról a másikra alul (a főző talpánál) kezdett el jönni kifelé a víz, a szűrőnél semmi. Ugyanúgy csinálom, mint eddig, bemelegítem ~30perc, kávét bele, majd bekapcsolom, a hangján nincs túl nagy változás, viszont a víz nem ott jön, ahol kellene, a konyhapultot jól eláztattam vele :-D
Mi lehet a baj, hova tudom vinni orvosolni a problémát?
Oly.Club 1300W-os és kb 12 perc alatt éri el az általam beállított 0.8 bar nyomást, amikor is lekapcsolja a nyomáskapcsoló a fűtést. Ekkor elméletben már használható a gép pár üres csapolás után, de valójában még kb 30 perc kell neki a teljes hőstabilitás eléréséhez.
gyárilag szerintem van hozzá egy- és kétszemélyes szűrő.
a dupla thermoblokkos akkor jó ötlet, ha gyakran fogadsz vendégeket, akik lattét vagy kapucsínót fogyasztanak.
a hétvégén nálam volt a szűkebb családi kör vendégségben és elfelejtettem befűteni az Olympiát, úgyhogy a kis QM-mel kellett csapolnom, gőzölnöm, csapolnom gőzölnöm. A QM nagyon gyors, de még így is zavaró volt a várakozás.
Ha magamnak vagy 2 főre kell kell csak kávét készíteni, akkor ez nem gond.
A korábban emlegetett QM (Orione) egyre valószínübb befutó. Bár nem akarnám elkiabálni/elkapkodni a dolgot:). Pedig a jövő hét elejéig döntenem kéne......
Van belőle dupla blokkos, érdemes arra áldozni?
Azt sem bírtam kinyomozni, hogy gyárilag adnak-e/van-e hozzá 1személyes szűrő.
A gaggia fűtése 95 fok körül kapcsol be, de csak 10 másodpercre és csak a 6.-k mp után kezd emelkedni a hőfok. Kikapcsolás után még 40 mp-ig emelkedik, mire eléri a 107-110 fokos csúcsot. Nálam fixen felvan szerelve 1 maghőmérő a készülékre és figyelemel kisérem a működését. Abako.hu-n lehet kapni ilyet akit ez a dolog érdekel.
Mielőtt valaki lecsapna rá: most jutott eszembe, hogy volt egy előjegyzésem podos gépre, aki elsőbbséget élvez. Holnapra kiderül szerintem, hogy igen vagy nem.
Újabb podos gép érkezett: SGL Prima Bar, a PodStar nagytestvére.
Ugyanazt tudja, mint a kistesó, csak kicsit nagyobb minden:
Nagyobb víztartály (kivehető vízlágyítóbetéttel), alacsony vízszint esetén figyelmeztetőlámpa, nagyobb, kihúzható csepptálca, fém készülékház, csészemelegítőfelület. Teljesen újszerű állapotban, eredeti dobozában eladó.
Használati tárgyainkat nem azért szedjük szét mert elromlottak, hanem mert kíváncsiak vagyunk. ;-) És mint az összeszerelés világosan megmutatja, jelentősen több csavar volt bennük a szükségesnél:-)
A Silviánál éppen ez tűnik kis gondnak, a termosztát magasan kapcsol ki (téged nem zavarna, kicserélnéd), ezért kell várni valamennyit, de ez már nem olyan stabil, kézben tartható, reprodukálható dolog, hogy mennyit esik a hőmérséklet megadott idő alatt.
Venusnál nekem ilyet sosem kellett csinálnom, pontban a fűtés kikapcsolásakor kezdem a főzést, és éppen így jó. És a termosztát nyilván nem változik napról napra.
Aha, én ebédkor megnéztem az otthoni kis acélbojlert ami szét van döntve: 3 tekerés a spirálon, egy esik a felső felébe a bojlernek, 2 meg alulra. Tehát ez erősen gépfüggő akkor.