Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2002.12.13 0 0 555
Szia Moka25!

Valóban az antivitamin fogalom nem a vegyészet témaköréhez kapcsolódik, perverz biológus-agyszülemény. Egyszerűen jelöl minden olyan anyagot, ami az élő szervezetben megakadályozza, hogy egy vitamin kifejtse a hatását. Ennek többnyire persze az az oka, hogy biokémiailag hasonlóan viselkedik, beköt az adott receptorra, de nem fejt ki hatást - kompetitiv antagonizmus. De lehet persze egyéb oka is, pl. megakadályozza az adott vitamin felszívódását, elősegíti a kiürülését, tudomén...
Ha javasolta a doki - mert vérszegény a nyau például - akkor egy ideig lehet többet is, mintegy lökéskezelésként. Így talán a nyers MARHAmáj a leghatékonyabb. Az malacz mája nyersen tilalmas dolog.
Hol dolgozol? Nekem pont az jutott eszembe erről az anyagról, hogy van ismerősöm peptidkémián...
(ELTE)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (550)
Tibbe Creative Commons License 2002.12.12 0 0 553
Nem akarok nagyon belebeszélni, de a Béres az nagyon jó....és " magyar termék"!
Én azt venném a helyedben.
Én most adok egy kuttynak, és ugy csinálom,hogy kikanálnyi teába teszem a cseppeket, azt felszivja maradék nélkül a { tű nélküli} kis fecskendő, és azt a szájába nyomom, de nem zutty.,;hanem amennyire lehet, lassan,hátra, oldalt a szájánál,nehogy félrenyeljen.Kajába keverve nem eszik meg.....
A kaját már ne keverd gyógyszerrel, mert elmegy a kedve az evéstől.
A nap egy határozott pontján gyorsan túlestek a béres-cseppes tortúrán, és utána figyelemelterelés,játék.
A kaját ne kösee össze a gyógyszeradagolással, hogy megszeresse az étkezést, mint olyat!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na, pofa be nekem..
Előzmény: Moka25 (551)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 551
Ja, amugy mennyi az a nagyon draga?
Előzmény: Antisystem (549)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 550
Szia Antisystem!

Te jo eg... Vegyeszmernok letemre meg sose hallottam antivitaminrol. Az meg mi a csuda?
(Bar a neve alapjan nem tunik tul szimpatikusnak:))
A majacskat egyebkent kifejezetten javasolta a dokink, mondvan hogy nagyon verszegeny a cicmok.
Es telleg, ahol rozsaszinnek kene lennie (fule, popoja), ott eleg feher:(
De akkor nem tomenyitunk be majilag...

A Vetri-DMG-t neztem... Ecceru aminosavkeszitmeny, ha jol latom. Fenebe, miert nem a szerves tanszeken vagyok, lehet, hogy ilyet en is tudnek csinalni;))

Előzmény: Antisystem (549)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 549
A kalcium-foszfor aránya rossz a szárazföldi szervezeteknek, meg talán van benne valami antivitamin is ha jól rémlik...(mondjuk az a káposztában is van :-))
Szerintem különben semmiben se jó az egyoldalúság, hol egy kis sajtocska, hol egy kis májacska (na az minden nap tömény életveszély, A vitamin túladagolódás okán, de hetente 1-2 alkalommal jóóó), hol egy kis szardíniácska, némi pipihusi persze valami rostanyaggal kiegészítve.

ÜdV

ps: nézted ezt a Vetri-DMG-t?
Jó dolgnak tűnik, nekem csak az fexi a gyomromat, hogy mitől ilyen qrva drága...persze valszeg azért, mert import.

Előzmény: Moka25 (548)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 548
Szia Antisystem!:)

Latod, ilyen piszok rossz gazdi vagyok, mert a Berest mar irtad tegnap is es meg nem vettem:(
De mar irom a listat!:)
Csak azt nem tudom, hogyan nyerjem vissza a bizalmat kajailag... mindent olyan gyanakodva eszik. Miniatur falatokat harap es azokat is iszonyu alaposan megragja. Mindenben gogyszert sejt:(
Meg tegnap az a szardinia, az ment neki nagyon. Bar azt tudom, hogy csak azon meg nem szabad tartni, mert abbol meg vmi fontos anyag hianyzik. Mi is az?

Előzmény: Antisystem (546)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 547
Sőt, ha pénztálcád engedi, az alább Wet RinR által említett Vetri-DMG-t is. Az ugyanis egy általános immunfokozó, mindenféle fertőzésben jót tesz.
Ha tudsz angolul itt tlálsz egy leírást róla

ÜdV

Előzmény: Moka25 (545)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 546
Kedves Moka25!

Ezek tényleg jó hírek, meglátjuk, és reméljük, hogy jóra fordul a dolog. Azért majd tudósíts gyakran, és a fehérjedús kaját meg a Béres-cseppet így is javaslom erősen. Tudod, főtt zsenge pipihusikát a cicukának :-)))

ÜdV

Előzmény: Moka25 (545)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 545
Sziasztok Antisystem, Wet RinR!

Nektek is elujsagolom a jo hireket:
a dokink nem csapolta le Marcipanunk hasat, mert nem talalta veszesnek a meretet. Stagnal meretileg, amint azt irtam is. Elpanaszoltuk neki is, hogy nem birjuk beadni neki a gyogyszert, ugyhogy most nehany napig szuriban kapja. Lazas is volt, vszu pont emiatt, hogy kimaradt a hatoanyag.
Es: a dudor a hasaban egyre inkabb megy ossze, mar csak cseresznye nagysagu!
Egyszoval, lenyeg a lenyeg, a dokink ugy latja, hogy megsem FIP, aminek termeszetesen
hip-hip-hurrra!:)))

Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 544
Kedves Moka25!

Légyszi majd tudósíts, hogy mi volt a viziten.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (532)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 543
Neked szabad :-)))
Visszatérve a fogalmazás-témára, sok esetben az a baj, hogy nincs rá egyszerű jó magyar kifejezés.
Az ascites - mint alább gyakran használt szó - megfelelője a "hasüregi folyadékgyülem" olyan kis mesterkélten hangzik, és nem jár rá a szája. Mondjuk aminek van, pl a hőemelkedés, arra senki nem mond szubfebritást...
Kárpótlásul:-) elmesélve magyarul a tisztelt laikus olvasóknak:
Szal arról van szó, hogy a tipikus FIP-ben megjelenik ez a folyadék a hasüregben. A hasüregi folyadékgyülemnek több fajtája van. Az egyik, ami a vérkeringés zavara folytán kerül oda - tipikus idült májbajokban illetve a jobb szívfél elégtelen működésében - nem tartalmaz több fehérjét, mint a vérfolyadék maga. Ezt jól ki lehet üríteni vízhajtó gyógyszerekkel.
Egy másik fajtája az, amikor a hashártya gyulladásos folyamata miatt választódik ki. Ez nyilván tele lesz fehérjével, adott esetben kórokozóval, gennyel, miegyébbel...
Itt a gondot az jelenti, hogy ugye ide fehérje legnagyobb részben a vérből választódik ki - honnan máshonnan - és mivel a fehérje megköt bizonyos mennyiségü vizet (kolloid) azt viszi magával. Ennek köszönhetően a vérben egyre kevesebb lesz a fehérje, és egyre inkább ki akar lépni a folyadék a hajszálerekben az érfalakon át. (ez utóbbi folyamat eredményezi gyulladás nélkül az éhezők "nagy hasát", az úgynevezett éhezési ödémát). Tehát itt a folyamat öngerjesztővé válik, és a vérkeringés is egyre rosszabb állapotban lesz, hisz csökken a keringő vér mennyisége. Zsolt doktor arra hívta fel a figyelmet igen helyesen, hogy ilyenkor - amikor a folyadékgyülem mellett fehérje-hiány is van - nagy hiba lenne erős hatású vízhajtót adni, mert az a vérkeringés teljes összeomlását eredményezhetné. Másfelől pedig a vízhajtó hatására mégjobban besűrüsödött vérben még nagyobb töménységben lennének azok az immunanyagok is, amelyek a károsodásokat végül létrehozzák.
Én meg ezzel értettem egyet természetesen.

ÜdV

ps: tanulság: ne add a cicának ilyenkor a nagyapó Furosemid tablettáját...:-))) Ennél fontosabb tanulság, hogy ha ilyen állatot gondoz valaki, a fehérjedús kaja a legelemibb gyógyítási tényező.

Előzmény: Wet RinR (542)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.12 0 0 542
eMM! Bár nekem nem kell annyira érthetően fogalmaznom, mint Antisystemnek :-), de szerintem a képlet elég egyszerű: veszettség, kombinált macskanátha-panleukopenia, leukózis, FIP. A statisztikák szerint ez a fontossági sorrend. Attól függ, hogy mennyi pénz szánsz rá. Antisystem szerint az utolsó kettő felcserélendő az ő körzetében, mivel neki több macskája hullott el FIPben és egy sem leukózisban.
Ha valamit nem értesz, akkor szólj, szívesen megmagyarázom. A szakmai duma nem a laikusok kirekesztésére szolgál, csak egyszerűbb igy fogalmazni. Zsolt
Előzmény: eMM (540)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 541
Kedves eMM!

Célzást vettem, mit nem fogalmaztam érhetően?

ÜdV

Előzmény: eMM (540)
eMM Creative Commons License 2002.12.12 0 0 540
Ahogy nézem a FIP oltás szükségessége legalábbis vegyes megítélésü.

Azért kérném az állatorvos és főleg az amatőr állatorvos hozzászólókat hogy fogalmazzanak érthetőbben, netán megmagyarázva a latin kifejezéseket,hiszen ez a topic elsősorban nem profiknak orvosokank, hanem macskatartóknak készült.

Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 539
Kedves Zsolt!

Ezek végülis tök jogos meggondolások, nekem se jutott volna eszembe egy igazi kacs-diuretikum, mint a Furosemid. A Verospironnal viszont az a tapasztalat, hogy önmagában nem csinál jelentős erős diurízist, viszont az ascites-ujratermelődés-gátlás mellett további kellemes hatása, hogy visszatartja a káliumot, így kikerülhető a prednizolon melletti kálium-adás. Mondjuk csak egy ötlet.

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (538)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.12 0 0 538
Antisystem! Szerintem a nedves FIP és az ascites kialakulása eltérő jellegű folyamat, ezért vizelethajtóval nem próbálkoztam még. Ráadásul a legyengült szervezetet egy forszirozott diurézissel csak tovább gyengitenénk. Igaz, hogy a fehérjeveszteség talán csökkenne, de az immunkomplexek képződése tovább folytatódik, ami a máj, vese, stb. végleges károsodásához vezet. Zs
Előzmény: Antisystem (536)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 537
Felejtsd el, a Lycurim injekcióról van szó (ritosulfan) ami tényleg jó volt lokális ip. használatra - és meggyőződésem szerint itt baromira használna az ascites-ujraképződés ellen -, de már nincs forgalomban. legalábbis a legújabb OEP-adatbázisban nem szerepel.

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (535)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 536
"A 492-ben mi izgat konkrétan?" - hogy adtál-e már Verospiron tablettát cicának (vagy ismersz-e ilyen tapasztalatot a környezetedben), és ha igen, lassitotta-e az ascites ujraképződését - ami azt hiszem, itt egy kulcskérdés a fehérjevesztés-cahexia okán.
Ugyanezért izgat a másik is, mindjárt utánanézek.

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (535)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.12 0 0 535
Antisystem! A tesztet inkább csak a hamis pozitivitás miatt birálják, mivel csak a coronavirust mutatja ki, ami az ismert okok miatt még nem jelent semmit. Viszont, ha gyanú (hosszú, hetekig tartó láz) mellett lesz pozitiv, abból nálam mindig FIP lett.
Én leukózisos (nem fertőzött, beteg!) állatot nem vakcináznék. Kérdéses, hogy milyen minőségű immunválaszra képes az ilyen cica.
A 492-ben mi izgat konkrétan? Sajnos humán kérdésekben meg abszolút járatlan vagyok, így ebben nem tudok segíteni. Zsolt
Előzmény: Antisystem (534)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.12 0 0 534
Szia Zsolt!

Nálunk se az általában - ld 514,522 - de mindenesetre a semminél tényleg jobbnak tartom. Semmi alatt meg azt értem, ha az adott településen nincs olyan állatorvos aki ért is hozzá!
Tényleg, itt kibontakozott alább egy vita a Primucell-FIP mellékhatásairól, illetve, hogy a tesztek megbízhatatlansága miatt alkalmaznató-e biztonságosan.
Neked mi a tapasztalatod?

ÜdV

ps: és a 492 még mindig izgat :-)
A másik, ami izgat, hogy volt egy occso oszt jó originális magyar alkiláló citosztatikum, ami direkt javallt volt ip. alkalmazásra (embernél) ilyen asciteses folyamatok kapcsán, csapolás után. Most az Istennek sem jut eszembe a neve...:-( Nem rémlik erről valami?

Előzmény: Wet RinR (533)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.12 0 0 533
eMM! Nem szoktam a kollégáimat birálni, de ha tényleg ezt mondta (FIP-oltás), akkor sürgősen keress másik orvost. A csepegtetést azért érdemes az állatorvossal végeztetni, mert ha netalán egy jót prüszköl közben a cica, akkor lehet ismételni az egészet. Az már csak hab a tortán, hogy az állatorvos sem receptre nem irhatja fel, sem kézbe a tulajnak nem adhat ki vakcinát. Lehet, hogy Antisysteméknél ez gyakorlat, de kivétel minden szabály alól van. Zsolt
Előzmény: eMM (518)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.12 0 0 532
Szia Safi!:)

Hat az, hogy be tudom adni, az eros tulzas. Ma reggel pl. egyetlen mg sem csuszott le neki.
A tegnap esti "sikeren" felbatorodva az osszenyomkodott szardinia melle beraktam neki a talba a mackosajtba bugyolalt gyogyszert. Persze, hogy az elso falatok egyikeben raharapott a gyogyszerre, na onnantol kezdve a halat se ette:(((
Ilyenkor picit hasznal, ha beengedem Bencet, mert hat azert az irigyseg eleg eros motivalo tenyezo:), akkor o is ujra nekiall. Kicsit kesobb megmelegitettem neki a maradek konzervet, villaval osszenyomkodva eletettem, de hat abbol is csak csipegetett. Belenyal, a legkisebb falatot is alaposan megragja, nehogy veletlenul lenyeljen vmi nem oda valot...
Az a modszer, hogy lefogom, mar ott behal, hogy kinyissam a szajat. Ha veletlenul megis sikerul, olyan vergodesbe kezd, hogy csak na! Annak az eselye, hogy a gyogyszerrel eltalald a garatjat, kb. 1:10000.
De multkor a dokinkon mulattam a legjobban. Ez pont az az ominozus alkalom volt, amikor a doki eszrevette nala a bucit a hasaban. Mindkettojuknek kellett fereghajto. Leult a doki Bencussal szemben, kinyitotta a szajat, elegans csuklomozdulattal becelozta a garatjat es hopp... Szaj becsuk, torok simogat, mar meg is volt. Kovetkezik Marcipan, doki megfogja, kinyitja a szajat, benez es nem dobja a gyogyszert. Azt mondja: "ez igy nem fog menni, mert kifele iranyulo mozgasokat vegez a nyelvevel!"
Na akkor kaptuk meg "hazi feladatnak", hogy otthon adjuk be vmi finomfalatban. Akkor meg bejott, azota mar ugy kikupalodott:))
Na, jol eldumaltam az idot... Mennem kell...

Előzmény: Törölt nick (531)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.11 0 0 530
De, azert voltak nyomai, egyszer szemtanuja voltam. Csak szerintem azota annyira keveset evett, hogy nem tudott ervenyesulni.
Most vagyunk tul a vacsin, a gyogyszeradag felet sikerult egy kis mackosajt-gombocban veletlenul lenyeletni:) Pedig eloszor eleg remenytelennek latszott:)
A szardinia jo otlet volt, azt vacsiztak mindketten, most egesz sokat evett!:)))
Mar kicsit aggodom is, nehogy ez a hirtelen "sok" kajalas megartson...
Előzmény: Antisystem (529)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.11 0 0 529
Jól van, akkor "szélesspektrumu-ártalom" nyomokban se mutatkozik. Amit még teljes nyugalommal adhatsz a cicának - mert minden betegségben jó tud lenni - az a Béres féle csepp. Lehet, hogy étvágyat is csinál - szokott az esetek egy részében. Nekem szopornyicás kutyán jött be, de nagyon. Nem kell a spéci állatos, jó az embernek való is, amit SzVSz minden patikában lehet kapni.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (528)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.11 0 0 528
Semmi extra, normalisabbakat kakal mint a Bence. Csak keveset.
Bencenek szerintem azert lagy, mert amit Marcipan nem eszik meg konzervhusit arra o lecsap:). Es neki meg a konzerv ugye...
Előzmény: Antisystem (527)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.11 0 0 527
Tényleg, és milyen a macska széklete?

ÜdV

Előzmény: Moka25 (525)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.11 0 0 526
Igazán nincs mit :-)
Ilyenek ezek a döggencsek. Amikor a nagyobbik maccsom rájött, hogy gyógyszerrel preparálom az addig kedvencének számító halas macskakonzervet, akkor 1 hónapig nem volt hajlandó halasat enni, még száraztápban se. Később már a kezemet is figyelte, tehát addig kellett beletennem, amíg nem volt ott a konyhában.
Pedig nem volt rossz ízű a gyógyszer. (Ketofen, izületi fájásra)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (525)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.11 0 0 525
Koszi, Antisystem!
Nagyjabol erre tippeltunk mi is, hogy sajnos olyan veszett sokat nem hasznal neki ez az antibiotikum. Pedig mult heten, mikor a doki injekcioban adta, akkor nagyobb javulast mutatott.
Szoval akkor nem erdemes nagyon eroszakosnak lenni.
Azert olajoshalat veszek:), hatha ennek fejeben megbocsatja nekem Macipan a "toltelekes" husgombocokat:)
Előzmény: Antisystem (524)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.11 0 0 524
Szia Moka25!

Ez nem jó hír. Szerintem semmit nem számít, ha olyan baja lenne, amire ez az antibiotikum használ, már rég sokkal jobban nézne ki.
Szerintem próbáld meg az olajoshalat mint "csomagolóanyagot", de vigyázz, ne a csípős fajtát vedd meg. Ami még be szokott jönni, az a sima kenőmájas.
Különben önmagában az, hogy nincs étvágya, nem valami szörnyű előjel. Ilyen állapotban az emberek-állatok többségének nincs étvágya, ha jól meggondoljuk. Meglehetőst természetes velejárója minden súlyosabb betegségnek.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (523)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.11 0 0 523
Szia Antisystem!

Egy kis helyzetjelentes: Marcipan stagnal hasmeretileg, etvagyilag egyre csokken. Tegnap este ota szinte alig birtunk belediktalni gyogyszert (azt a korabban emlitett antibigyot). Eddig olyan ugyesen megette konzervhusiba csomagolva, most meg mar azt is kikopi. Nagyon eroszakos nem akarok lenni, mert az eddig csak rontott a helyzeten. Ma reggel vegul porra torve, husiba keverve valamicsket evett belole, de gyanitom, hogy messze nem volt teljes adag.
Szerinted mennyit ront ez a helyzeten? Holnap reggelig kell meg gyogyszerezni, szoval ez mar elegge a kura vege.
Fel nem adom, ma vettem mackosajtot, este azzal probalkozom...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!