Keresés

Részletes keresés

mynames Creative Commons License 2004.08.25 0 0 10681

Sziasztok!

 

Segítségeteket kérném!

Hirtelen ötlettől vezérelve ma du.-este indulunk, szállást nem foglaltunk... :) Czirkvenica esetleg Senj a legdélebbi rész ahova még lemegyek, mert utánna Velence jön :)

Tehát Bungalow tipp kellene ezen a szakaszon. Olyan ahol lehet búvárkodni is.

Előre köszi is.

Üdv: mynames

Tomcey Creative Commons License 2004.08.25 0 0 10680
Sziasztok! Mi 22.-én jöttünk haza Ho.-ból. Két hétig voltunk ott, Zadartól Makarkaig bejártuk a tengerpartot. Barcsi határátkelőn mentünk át, nem volt semmi gond az ellenőerzéssel, csak az útleveleket nézték. Kutinánál metünk fel a pályára, Plitvicét odafele ütemeztük be. Autópálya díjak: Kutina-Zagreb: 25 kn Zagreb-Karlovac: 16 kn Gornja Ploca-Benkovac: 32 kn Plitvicéhez 9 órára értünk oda, ekkor még nem volt tömeg. Az úton 70 km/h tempóval lehet menni, nem vészes. Belépő: 95 kn/fő. Mi a felső tavaknál keztünk, ugyanis 2 éves fiunkkal egyszerübb lefele ereszkedni a völgybe, nem kell felfele gyalogolni. Érdemes babakocsit is vinni, de könnyű és viszonylag nagy kereke legyen. Néhány helyen cipelni kellett a babakocsit, de egyébként nagy segítségünkre volt. A nagy túrát választottuk, gyerekkel 5 óra alatt be lehet járni, nem vészes. Busszal felmenni a felső részhez, legyalogolni a tóhoz, hajóra szállni, és ismételt gyaloglással az alsó vízeséseket megnézni, majd busszal vissza a felső bejárathoz. Délelőtt menjetek, délután már rengetegen vannak, és nagy a hőség is. Üzemanyagár: 7,26 kn/liter. Rendőrrel egyszer sem találkoztunk, pedig elég sokat utazgattunk az üdülésünk alatt. Krka vízesesésekhez belépő: 60 kn/fő. Skradin városából érdemes indulni, itt a belépő árába benne van egy 20 perces hajóút is. Parkolni csak kijelőlt parkolóhelyen tudsz, 5 kn/óra! Minél hamarabb menjetek, délutánra elviselhetetlen már a hőség, és rengetegen vannak. Fényképezni csak sorbanállással tudsz. A kijelőlt fürdőhelyen a víz nem volt hideg, a túra után jólesett. Érdemes megnézni: Primosten, Trogir, Omis, Makarska. Ha Primosten-en jársz és szereted a tengeri herkentyűket, ne hagyd ki a Giricét. Apró halak olajban megsütve. A strand öblénél kapható egy utcai sütödénél, közvetlenül a Konzum bolt mellett. 15 kn/adag és jó kiadós. Ha a Kornati szigeteket meg akarod nézni, jól válaszd ki a hajót. Mi megszívtuk. Pakostane "városból" indult a hajónk, OSLIC volt a neve. Na ezt a hajót ne válaszd. 2 éves fiunknak grátisz jegye volt, de kaját külön neki nem adtak. Vizezet vörös bor és ocsmány ízű ücsi volt (de még ezzel is spóroltak). 1 db szendvics, sülthal ebédre, és kész. Ráadásul a szikalfalakat meg sem mutatták, pedig az is benne volt az árban. Arra hivatkoztak, nagy volt a hullám. A többi hajónak miért nem volt az? Reklamáltunk, de értelmetlenül. Hazafelé autópályadíj: Benkovac-Zágreb:110 kn Zagreb-Kutina: 25 kn Tudnak autópályát építeni!! Ha bármilyen kérdésetek van, írjatok.
lborli Creative Commons License 2004.08.25 0 0 10679
A útleírás nagyon dobar. :-)
Előzmény: [vasquez] (10676)
lborli Creative Commons License 2004.08.25 0 0 10678
Segítségképpen a versenyzőknek: az étterem tavaly előtt épült; merültem az oszlopok között, amelyeken áll; nem messze van onnan az én kedves kis barlangom valami 14 méteren, amelyiken kényelmesen keresztül lehet úszni, s még egy kis "ablaka" is van; s ahol rendszerint egy polip is lakik. Nem csak szent vasárnap, de hétköznap is merültem már ott. Ennél többet én sem tudok segíteni. :-)
Előzmény: [vasquez] (10676)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10677

Ahol a tenger, a hegy, es a felhok osszeernek....

egy klikk a fotokra, es lathato nagyban!

Előzmény: [vasquez] (10676)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10676

lBorli baratomnak es minden leendo Hvar-rajongonak ajanlom az alabbi utleirast:

http://web.axelero.hu/kissarpi/2004_hvar.html

 

Sajnos odafele nem irtam az idot es a kilometereket, de visszafele bepotoltam.

 

A hvari elmenyekrol kesobb irok. Addig kedvcsinalonak ket foto:

 

 

 

Szazforintos kerdes: hol van ez a hely?

lBorli hvari maffizo nem jaccik! Egyebbkent tisztara olyan a hely, mintha a teremto szabadnapjan felkelt, kinyujtozkodott volna, es elhatarozza, hogy teremt maganak egy helyet, ahol szent vasarnap megpihen. Nnna, ejnye! Mar tul sokat segitettem.

Előzmény: lborli (10675)
lborli Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10675
Jól feleltél. Ötös, gyermekem. :-)
Előzmény: zsele5 (10673)
lborli Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10674
Mi az? Te óra alatt eszel, fiam? :-)
Előzmény: [vasquez] (10672)
zsele5 Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10673

Nem kell mindenkinek tudnia, hogy soha sem szállták meg a törökök, még a környékét sem igen portyázták. A horvát főkapitányság stabil végvárrendszere a Senj-Karlovac-Sziszak vonalon húzódott a hegyeken át. Karlobag volt talán az egyedül török kézen levő parti város, mert a délebbi területeket Szent Márk köztársasága vonta nagy lazán az ellenőrzése alá.

A muszlim pedig nem etnikum egyébként sem, még ha vallási identitásként a török hódítás által terjedt is.

Előzmény: [vasquez] (10670)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10672

En most eppen Gavrilović teapestetomot eszek, hozza Cockta-t iszok. A kifli az speciel magyar.

 

De mar keszul a dolgozat, tantobacsi...

Előzmény: lborli (10671)
lborli Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10671
Te meg, ahelyett, hogy itt mulatozol inkább írnád a beszámolót Vrboskáról. :-)
Előzmény: [vasquez] (10670)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10670

főleg a Rijeka környékiek, mert csörgedezik bennük a muszlim vér

 

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

 

 

Előzmény: Equell (10666)
zsele5 Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10669

Dehogy írtam naplót, legfeljebb most. :))

Élesek még az élmények a helyzetek. Meg általában tényleg jó a memóriám.

Örülök, hogy tetszett egyébként, mert nekem kimondottan jó volt feleleveníteni az élményeket. 

Előzmény: MrMoJo (10668)
MrMoJo Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10668

Húú barátom, hogy bírtad megjegyezni, hogy mikor hol voltál? Naplót írtál, vagy mi?

Egyébként jól szórakoztam míg olvastam.

Előzmény: zsele5 (10667)
zsele5 Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10667

Folytatnám, ha nem gond.

 

Umagban kis vásárlás-városnézés után strandot kerestünk. Dél felé a parti úton befordultam az első földutra és kiértem egy öbölhöz, ahol rendezett,pázsitos partra tudtam leállni az autóval, kibetonozott lejáró, mobil toalett, kerekesszékes lejáró volt a vízhez. A gond az volt, hogy kopár part, sekély és éles szirtű sziklák voltak vörös agyaggal váltakozva és az erős hullámzástól is felkavarva az egyébként sem kristálytisztának kinéző víz. Az apálytól szárazra került kagylók, vízinövények szaglottak rendesen. Tovább kerestünk és a szomszédos Pelegrinón találtunk egy megjárja kategóriás öblöt. Északon szép isztriai házas falucska, templom, kis védett kikötő(ahol ingyért lehet kishajót letenni a betonozott futó leengedőn), délen egy szép villa épület zárja az öblöt. Középen sajnos egy szerkezetkész üdülőfalu építkezése rontja az összképet. A tenger itt már tiszta, apró, természetes sziklateraszok egymás mellett, föléjük boruló fákkal, parkolás közvetlen az 1-1,5 m magas rézsüs part fölött, ami nagy szó;árnyékban. Itt-ott kavicsos rész. Kimondottan szép hely, csak kár, hogy nem igazán lehet búvárkodni a nézhetők hiányában. A villa tulajdonosa(azt hiszem) egyszer csak ott termett és tulajdonosi mivoltára, a parti mobil toalettre hivatkozva  20 Kn-val levett mindenkit. Igaz ebbe a sátorverés joga is beletartozott volna, ha a 4 óra körül ,pillanatok alatt háborgó tengert produkáló mistral egy gumimatrac veszteség mellett el nem üldöz bennünket.(végül 300 méterre a parton megtaláltuk egy bokorra tekeredve).

Tovább álltunk a közeli városok megtekintésének szándékával, de közben mindenhol megtekintve a partot, elemezve annak vonzerejét. Megállapítottuk, hogy ami szabad rész az rossz fürdőhely. A többi leginkább kemping, de mindenhol hiányzott valami ahhoz a komfortos  összképhez, amit elhagyott öblünk egyszerre nyújtott.  Emiatt Novigrád környékétől áttettük az érdeklődést Porecsre. Városnézés, séta, hangulatos kikötői étkezés, a széltében hosszában plakátolt, de minőségében csalódást keltő Aquarium megtekintése.  (A Camponában levő nagyságrendekkel veri)Árban nem, mivel 25 Kn/fő. Nagyon klassz látvány volt a starnd felöli nyílt kikötő háborgó vize, a part sétányon a házakig kicsapó hullám permetével. A házak között 100 m-re a védett kikötő vízén lágyan ringatódzó temérdek csónak-kishajó-yacht viszont éles ellentétben állt vele. It bent talán még a fák lombja sem rezdült.Jól lehetett parkolni majd nézelődni, mivel a sétálóutcái tele vannak üzletekkel, vendéglőkkel, alkalmi zenekar játszott délután, portrérajzolók előtt üldögéltek turisták. Zajlott az élet, áradt befele a jónép. Városnézés után Rovinj fele vettük az irányt, rövid megállóval a Limskij-fjord panoráma pihenőjénél. Nagyon szép a látvány, fényképezkedtünk én pedig az egyik nagyon kedves, magyarul is beszélni próbáló grappaárus hölgy kínálgatásának eleget téve szabályszerűen berúgtam úgy, ahogy azt kell. Végíg kínálgatta a mindenfajta, gyümölcsszeletekkel díszített különböző színű, kimondottan ízes italait egy-egy csöppnyit töltve kóstolónak, majd miután jeleztük vételi szándékunkat egy zöldcitromosra és egy fügésre, valamint néhaiTjudman elnök egészségére emeltem egy proszittal a poharam, gyorsan töltött magának is egy kupicányit és nekem is meg kellett innom a közben erős löttyintéssel megemelt adagot.  Hangos szóváltás és ott termett a szomszéd sajtárus fiú tányérnyi kóstoló szelettel. Hiába mondtam, hogy már vettem korábban Istarsko sir-t(nem annyira jó, mint amit a plitvicei-tavak mellett lehet kapni birka sajtot), végig kellett kostolni az egész repertoárját, immár hármasban poharazgatva a mosolygós nénivel, ettük a sajtját és koccintgattunk mindenkire, ki-ki a másik nyelvét törve igyekezett a méltató beszéddel. A második kóstolási kört már nehezen tűrte az asszony, mellém állt és a kocsiból fenyegetődzött, hogy ott hagy. Végül is hegynek föl, völgynek le megérkeztünk Rovinjba, ahova áradt be az autósok sora a környékről. Parkolni messze a központtól is nehezen sikerült, hihetetlen mennyien voltak. A kikötő menti rövid séta után beérkeztünk a központba ahol mintegy 20-30.000 embernyi tömeg kavargott, evett-ivott-fagyizott, nézelődött a belső védett kikötőt övező térbe torkolló sétálóutcákon. Szórakoztatásukról a teraszok különböző, de a távolság miatt nem disszonáns zenéi, szinpadról koncert előtt szóló rendesen felerősített disco, majorett műsor gondoskodott. Egy gitárral, dobbal, cintányérral, kitűnő hanggal és jó arcmimikával megáldott amorózót hatalmas tömeg vett körül, aki értette amit énekel jókat nevetett, a többiek(főként németek) pedig szórták az aprót a gitártokba. Sok helyen táncoltak, leginkább németek, kezükben jellemzően öblös talpaspohár, félig fehérborral töltve. Megállapítottam, hogy teljes asszinkronban vagyok velük, mivel egyebek mellett én már józanodtam. Nagyon jó volt a hangulat, így éjfél körül álltunk csak tovább a cél Barbarigáig, ahova Fazana, Peroj érintésével jutottunk le(körbe:délről északra), Fazana turistamentes kikötőjében a vendéglő teraszán kicsit elüldögélve egy ital mellett a helyiek között. Ezután beálltunk Barbarigán a parti kempingbe. Sorompó felengedve, senki-sehol a sötét recepción, igaz vendég is kevés volt. Sátorfelállítás 2 perc, 210*160-as ágybetét felfújása aksis kompresszorral 3 perc, és alvás hat órán keresztül. Reggel zuhany, majd visszatartó erő és pár perc keresgélés után angolos távozás. A parton egész Fazanaig áttekintettük azokat a régebben felekresett, árnyas fák alatti közvetlen parti helyeket amik most parcellázás alatt- és lekerítve voltak. A maradék kopár és előnytelen kavicsos hely még alkalmi fürdésre sem csábított. A terület nem igazán háborgatott a turisták által, többnyire a nyaralóvendégek hazaiak, saját nem kicsi nyaralóházaik gombamód nőnek ki a kővel körülkerített földecskékből, de mégsem zavarják a hagyományos isztriai hangulatú Peroj-Fazana összképét. Peroj kikötőjében is lehet letenni csónakot szabadon a leeresztőn, Fazanaban is.  Innen indul át Brijuniba a hajó. Még a reggeli órákban Pulában voltunk, a kikötő mellett a Marina Port előtti tágas parkolóban álltunk meg. Vasárnap lévén díjmentes, egyébként is 5 Kn a díj amit az autómatával kell lerendezni. Korán érkezők a mellette levő fehér murvás, 5-6 kocsi leállására alkalmas helyet is használhatják. Átsétáltunk a parkon a hatalmas datolyapálmák mellett az impozáns római kori épületromig. Körbecsodáltuk, a tilalom ellenére fényképeztünk, viháncoltunk. Tehettük, mert érdekes módon majd kilenc óra ellenére senki sem volt a környéken, egy a kezében kaszával a parkon átsétáló helybelit leszámítva. Végignézegettük a táas kikötő mindenféle hajóját, az egy szem nagyhajót, majd én horgásztam a kikötőben, míg a család sétát tett a belsőbb részeken. Fogtam vagy 20 db tenyérnyi, hátán tüskés halat, a félkilós forma, vízfelszínen magát mindenhol tömegesen láttatókból és a nagyobb, zömökebb forma, a kövezések mellől minden kisebb zajra kirontók közül nem volt szerencsém egyhez sem az alatt az egy óra alatt amit árnyékban ott töltöttem. Pulából a jobbkézre eső dolgokat megnézzük elvét követve kimentünk, de sehol nem találtunk megnyerő öblöt a napi strandolásra, mígnem leértünk a Premantura félszigeten. Itt - ott lehetett fürödni, de a nem tetszett. Volt autóbeállós, árnyas fás rész balra az úttól, sekély vízzel, tiszta is volt, de ez kisgyerek híján nem vonzott. A helyi rendszámos, láthatólag fürödni indulókat követve végül is kijutottunk díjfizetőpontokkal zárt füldutakon a természetvédelmi területnek számító Kamenjak fokra. 15 Kn a 7-22 ig tartózkodás ára, kaptunk egy zöld szemeteszsákot is. A belátható, kissé poros, ritka növényzetű fennsíkon a táj legnagyobb kiemelkedése felé vettük az irányt, aminek a tetejére felautózva egy katonai objektum, vélhetően ütegállás bunkerainak betonozásáról teljes panorámát lehetett megcsodálni. Itt volt mobil toalett is, korrekt, tiszta. Ahhoz az öbölhöz vettük az utat, amelyikben a legtöbb tengeri jármű horgonyzott és legszebb színű volt, feltehetőleg neg van az oka alapon, ami teljesen megerősítést nyert. Az öböl déli, növényzettel jobban bedőlt partját választottuk, mivel látjhatólag erre is mentek autók(horvátok) és itt a fák összefüggően, teljesen a partig értek le, szemben a szemközti ritkás oldallal(plussz hátulról ért a nap és nem szembe).   Mindössze 50 métert kelltt sétálni egy ösvényen a partig, ami minden igényt kielégített. Árnyas fák, nagy, lapos sziklás teraszok, kicsi szint tagolással a vízpartig, ahol kényelmes természetes lejárattal rögtön derékig érő kavicsos talajú fenék menetelesen, itt-ott tagoltan mélyül a kristálytiszta és különlegesen szép színű víz, a napfény és hullámzás ábráit rajzolva a fenékre. A koránérkezők bőségzavarával küzdve végül is a legjobb helyet sikerült kiválasztanunk a mellénk telepedő nagy létszámú pulai család miatt idővel kicsit összébb bútorozva. Velük jó hangulatú cserebere alakult ki, részünkről frissen főzött kávé, aksis hűtődobozból kipattanó sörös dobozok, hűtött gyümölcs formájában, amit ők sütikkel és a férj által az öbölből ólomövvel merülve felkutatott fésüskagylófélék elkészítésével és feltálalásával honoráltak.Finom volt fűszerezetten nyersen is, így még sosem ettem.

Az árnyékos part miatt a halak ide huzódtak, az apraja szinte felhőként lebegett, bár nagyobból kevés volt. A víz alatt kezünkből kenyérfoszlányokat tépkedtünk nekik a lányommal és úgy nézük hogyan eszik őket. Amikor késő délután megérkeztek újabb hullámban a horvátok, mi pakoltunk. A dagály miatt egyre szűkebb területre szorult az egyre több ember, a nap pedig árnyék nélkül tűzött immár mindenhova. Medulinnak vettük az irányt, ott is követve a láthatólag fürdőzni induló horvát autók egyikét-másikát. A belső öböl helyett, amit sekélynek ismertünk meg, a nyílt tenger felé eső részt akartuk felkeresni. A kemping által lefoglalt partszakaszon túlra akartunk kerülni, ezért a számtalan arra vezető, művelt kertek, szántók és műveletlen füves-bokros területen mentünk mi is, míg kiértünk az említett helyre, ahol a parti nádasok nyiladékaiban álltak kettesével-hármasával az autók. A szántók-legelők a tengerig értek, végükben egy vörös anyagos, poros út kacskaringózott. A tengerpart sekély vízű lekoptatott bordázott sziklák, kövek, kavicsok együttese, amit lábmosás után szitkozódva hagytunk ott a mindenhol vörös poros autó és az elvesztegetett idő/energia okán. Meg sem álltunk Duga Uvaláig, ami a következő ember által autóval járható fürdőhely. Igaz már nem fürödtünk benne, de elüldögéltünk a partján fagyiztunk nézegelődtünk. Tiszta víz, gyorsan mélyülő víz, itt-ott sekély parti résszel, nagyon szép hegyekkel koszorúzva azu elnyújtott öböl. Közvetlen a partig lehet menni rendezett, nem fizető parkolóba, talán két áruda ha van. Többnyire helybeliek látogatják, de van néhány üdülő is. Sokan horgásztak, fogtak is ezt-azt. A főutra nem mentünk vissza, beautóztuk a környéket lassan Labin irányába csorogva, meg-meg állva egy-egy szebb háznál, fényképezve. Késő este érkeztünk Labinba, félelmetes szerpentinek mindenhol. Labin szép kilátást és kevés néznivalót ad, de egy fagyis séta erejéig megéri elmorfondírozni azon, hogy ki volt az aki kitalálta az oda építkezést, ha naponta megtette azt az utat föl-le.  Rabacban éjszakáztunk kempingben, előtte korzóztunk egyet az öblőt ölelő keskeny parti sétányon, kötelesség vállalás és így veszteni való híján hagytuk magunkat megdumálni a másnapi delfin szafarira, majd jót nevettünk azon, hogy a parti szállodák teraszán hogy próbálja túljátszani egymást a két zenekar. Megállapítottuk, hogy  disszonanciában a táncolhatatlanul indulósított keringőket játszó rezesbanda magasan veri a népszerű LaPalma stílusú tüzes karib zenék összeborulóssá finomított változatát egyet balra egyet jobbra lépéskombinációra áthangszereve előadó kvintettjét. Kora reggeli indulással Plominban álltunk meg pihenni és megnézni egy nagyon olcsón hirdetett tágas, jó állapotú főút melletti, fényképek szerint páratlan panorámájú isztriai kőházat. A panoráma igaz is volt, meg minden, csak a tényleg csodás, hosszú öblöt rondította el oldalt  egy cementgyár és kikötője. Lecsorogtunk lovranig és itt a szokott helyünket kerestük fel. A partszakasz parkolási lehetőségei közel a tengerhez és a fürdőhelyekhez általában korlátosak, kivéve ezt. A főút mellett közvetlen, a tenger irányában található, egyenetlenül eldózerolt vörös murvás parkolóban nem kell fizetni, sok a hely és árnyas fák alatt lehet hagyni az autót. 60 m a tenger felé és ott a sétányról lefele több fürdőhely nyílik az igen szép stílusban épült ódon villákhoz tartozóan, de végül is közterület. Mi jobbra mintegy 200 métert megyünk, ott található a helyi plázs WC, zuhanyzó használattal, belépő nélkül. Rögtön az elején telepszünk le, itt több fa is árnyékot ad. Van vendéglő is a parton, elfogadható ételárakkal. A körben betonozott sóderes lejárójú strandról nagyszerű a kilátás a távoli szép épületekre a vize nagyon tiszta, sok benn a hal, feketekagyló, sün, van sárga színű korall is és valami pirosas lebegő vizinövény. A strandon addig maradunk míg  a nap fel nem emészti az árnyékunkat, akkor autóba, fel az első autópálya csomópont irányába és indulás hazafele. Nagyon jól lehet haladni, még az egysávos szakaszokon is. A menetidő Lovrantól Goricanig 3 óra. A kapuknál elégséges kuna hiányában euróval fizettem, zokszó nélkül elfogadták. Zagrebban nem tudott visszaadni a nagyobb cimletből, összevariáltuk Euró-eurocent-kuna-lipa összeállításban. Hválá-molim tudásommal nagyszerűen elboldogultam vele. Goricanban megszokott mód intettek, itthol a határőr kiscsajok végigszaladtak nyolc-tíz autó mellett gyors pillantást vetve a kinyújtott útlevelekre,egybefolyásra búzdították a négy sávon beáradó autósokat majd ők is halkan szitkozódva  megvárták, míg az egy szem vámos egyenként megkérdezte a kötelező kérdést, miszerint vett valamit az ember külhonban, majd továbbengedte az utazókat, akik azért európaibb elbánáshoz voltak szokva, nem pedig ahhoz, hogy visszatérési csúcsidőben egyetlen vámos dolgozik az egyik legforgalmasabb határátkelőhelyen. Tuti, hogy volt főnöke, mifenéje a madárnak bent az irodában, aki ahelyett, hogy nyitott volna egy új sort, mint ami a horvátoknál előtte tapasztalt volt, inkább bent kérődzött az irodában.

 

Szóval röviden ennyi. Jó volt, szép volt, kár volt hazajönni, de biztató, hogy nem hűl nagyon gyorsan a tenger.

Equell Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10666

Szia!

 

Az autópályadíj Zágrábig 36 kuna. Onnan Rijekáig (attól függ, hol mentek le a pályáról) még 40-50 kuna. Összességében olyan 80 kuna körül van. Zágrábnál vigyázzatok, könnyen elmegy az ember a Rijeka-Split tábla mellett, aztán a szlovén határ állít meg, szóval ott egy körgyűrű szerűn át kell térni egy másik pályára. Nem érdemes lejönni róla, mi odafelé megtettük, hogy majd "levágjuk" és nem kell pályadíjat sem fizetni, de

 

1. alagutak helyett hegyekre mászol fel és jössz le

2. állandóan városokon mész át, és minden "skola" (iskola) közelében fekszenek a zsaruk :-), ráadásul ez brutálisabb mint a honi, szóval 20-ra mindenképp le kell lassítanod, különben leszedi a kipufogódat vagy az olajteknődet

3. időrabló, rossz utak, lassú, rosszak a kitáblázások (bár ha tényleg betévedsz akkor láthatsz olyan házakat, ahol fejnagyságú repesz általi lyukak vannak a házakban, elgondolkodtató! látni a másik oldalát)

 

Szóval lejöttél Rijekánál, utána szerpentinen mész a tengerparton, és igen sokszor elgondolkodsz, hogy mi lenne ha a korlát... :-)

Senj felé kell menned, utána Jablanac-ból megy a komp. Mint írtam fejenként 11 kuna, a vezető és az autó egyben 81 kuna (remélem jól emlékszem).

 

Hát, nem tudom a szállást. A kemping jó volt, és olcsón megúszod. Lehet lakókocsikat is bérelni, ott a soron 12000 Ft volt egy éjszakára, légkondis, mikróval, székek, asztalok, grillsütő meg minden, szerintem az jó ár, ha elosztod 4-gyel, akkor 3000 Ft/éj. De azokat is le kell foglalni előre, és már telt ház van. Ha kell megadom majd a számát az ottaninak, jövőre lehet foglalni.

 

Ha nyugis helyet akartok, akkor Lopart ajánlom. Ha bulisabbat, ahol fiatalok vannak a strandon és mozgalmasabb az élet, akkor viszont Rab városát, ott a strand tényleg élettel telibb (Loparon sok a gyerekes család, de nagyon sok a baráti csoport is). Az egyik ismerősöm apartmanban volt, ugyancsak Loparon, vele a héten találkozom, megkérdezhetem, hogy mennyi volt és hogyan. Lehet, hogy még ott tudtok helyet foglalni.

 

Én azt vettem észre, hogy horvátban az nem járja nagyon, hogy majd lemegyek és találok szállást. Egy-két napra igen, de hogy olcsóbban, azt nem! Gyakorlatilag az, hogy minden házra ki van írva, hogy apartment és sobe, az csak annyit tesz, hogy ki van már adva, és csak azért írják ki, hogy lásd, hogy milyen számon foglalhatsz jövőre. Rijeka közelében egy idős pár 110 kunáért akart nekem kiadni egy szobát, ami nem volt a legbizalomgerjesztőbb (dohos szag, régi típusú szoba), és a fürdőszoba is közös lett volna. Na akkor inkább a kemping! Szóval azért elszalad velük néha a ló, ki kell fogni. Mi úgy mentünk, hogy megpróbálunk keresni szállást, aztán ha nem jön össze, nem foglalt sok helyet a két kis sátor. De mikor megláttuk a kempinget, lesz...tuk a szálláskeresést, jó volt az! Van annak is egy nagyon jó feelingje! :-)

 

Ja, és még valami. Mielőtt kimentünk (elsőként), minden (már horvátot megjárt ismerősöm) azt mondta, hogy nem kell kuna, mindenhol elfogadják az eurót. A pályán igen, de ott is szarul váltják, Rabon pedig szinte sehol! A boltokban sem! Úgyhogy inkább kunát vigyetek, és vész esetére esetleg eurót. A kétszeres váltás nem igazán jó, csak ráfizet az ember. Rab-on rengeteg pénzváltó van amúgy, de mondom, nem éri meg, kunát vigyetek, az tuti!

 

Mikor mentek? (jaj, de visszamennék én is...)

 

Ui: és egy személyes megjegyzés. A horvát pasik irtó jók (főleg a Rijeka környékiek, mert csörgedezik bennük a muszlim vér), nőket alig látni, de rondák! Úgyhogy hajrá lányok! Majd felteszem nektek a képet arról a srácról, akit megismertem Rabon és akihez visszamentem Rijekába! :-)))) Éljen Horvátország!

 

É.

Előzmény: mozartbaby (10665)
mozartbaby Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10665

Szia!

 

 

Mi most szeretnénk menni a Rab-szigetre barátokkal és szeretném megkérdenzni, hogy mennyi az autópályadíj kb. és a komp a szigetre. Ajánlhatnál valami jó kis helyet arrafelé, és gondolod, hogy a kemping a lejobb?

 

Előre is köszi, Kata

Előzmény: Equell (10646)
zsele5 Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10664

Sziasztok!

 

Az éjszaka érkeztünk vissza ad hoc kirándulásunkból. Igaz nem csak Croatia, de beszámolnék többi részéről is. Kicsit hosszú lére engedem, ha nem gond, mert nagyon tetszett ez a pár nap és ma más dolgom sincs, mint  gyereket elvinni a táborozás indulására.

Indulás csütörtök 20 óra, kialudt állapotban .

Gárdony-Gorican-Csáktornya-Ptuj-Ljubljana-Trieszt-Punta Sabbione. kb 700 km.

Balatonparton iszonyú sorok lefele, a forgalomból a többieket elengedni ki nem álló lassú járművekkel, lerobbant autót vontató Wartburggal. Később semmi forgalom, gyors, barátságos határátkelés, csak főuton a szlovén pályáig. Ptujban tankolás, majd a határátkelő előtt ismét. Olcsóbb a benzinük és jobb minőségű is. Euróval fizettem, elfogadják. Előtte megkérdeztem bent, hogy X euróért mennyit tölthetek literben.

Érkezés 6 óra kissé fáradtan, de egy kávé a kikötői áruldában rendbetesz.

A kikötő mellett az őr hiányában is a fedett-őrzött parkolóban hagytuk az autót (5 Euró)(lehet a világítótoronyhoz vezető út mellett ingyen is),  egésznapos jegyet váltottunk a vaporettókra 10,5 Euró/fő, ezzel mindenre fel lehet szállni, míg az egyszeri vonaljegy 3,5 Euró/fő. Behajózás Velencébe, a Lidó érintésével a gyönyörű St. Mark térig. Érdekes, hogy ebben az időben senki sehol, csak néhány munkába induló a hajón is, a téren csak mi. Nagyon jól esik a séta,  új csodák minden sarkon, üzleteket feltöltő csónakosok, egyebek. Séta a Rialtóig, egy kávé a kiülős vendéglő teraszán, majd vaporettó eljén ülve hajókázás a Grand Canalén a Piazzale Rómáig. Csodaszép. Itt visszafordultunk és hajókázás a St Márk térig. Bár ismét jó helyen ülünk, mindent látunk de zavar a kellemetlen zsúfoltság. Izzadó japánok-koreaiak kattogtatják a fényképezőt minden, valóban csodás momentumra. Ház-híd-templom-épületdísz. Beállunk a kb. 100 méteres széles sorba a székesegyház előtt. Kislányom közben a kezére-vállára szálló galambokat eteti az egy euróért vásárolt egységcsomagból, visongat a gyönyörűségtől. Az időközben jelentősen megkurtított láthatóság ellenére is élmény a (ingyenes) láthatóság. Már akinek, mert én a páromtól átvállalt kis hátizsák miatt (fényképező, telefon, lenge női ruha) nem mehetek be, igaz én már láttam korábban többször is. Elegünk lett a zsúfolt tömegből, úgy döntöttünk este visszamegyünk, addig strandolunk valahol. Visszahajóztunk Punta Sabbionéig(40 perc) közben gyönyörködtünk a körülvevő egyéb szigetekben, a rajtuk levő épületekben a sok vizijárműben. Strand a kikötőtől jobbra a világítótoronyhoz vezető út végén van. Helyiek által használt, ingyenes parkolással(150 m a plázs ). Tiszta homok, nagy hullámok, egy büfé az elején, majd a legelső kempingig vagy 2 km a szabad szakasz. Ritkán vannak az emberek, jól mélyül és nem koszos a víz de opálos, nincs szag.

14 óra, döntünk, nem megyünk vissza Velencébe, hanem visszacsorgunk Triesztig. Minden településre benézünk, végig autókázunk rajta és fürdünk-fagyizunk. Lido del Jesoló szép, hosszú, de semmi extra, tömeg. Caorle, sekély a part, főként helyiek. Tetszik a központja a főtérig nyúló, hajókkal zsúfolt lagunával. Hajó bajos vagyok, szeretem nézgetni őket, nagyon meg kívántam egyet, csak még nem tudom milyen legyen. Bibióne. Turistagyár szép, modern környezetben, jól mélyülő strand.  Lignanó.A starndot nem néztük meg mert az első akibe belebotlottunk, egy carabineri  virtshaft volt. Megállított, elvette az okmányokat, majd a kocsiban ülő társa majd egy óráig telefonnált. Nem igen követhettem el szabálysértést a biztonsági övön kívül, amit a meglátásakor magam elé rántottam ,de ennek ellenére volt egy kis szorongás bennünk. Végül összegyömöszölte az összes papírt egymásba, visszadta és kissé vigyorogva salutált. Na ennyi elég is volt, vissza kettő padlógáz, irány Trieszt. Montefalfone-ban álltunk meg csupán, sétáltunk a hihetetlen  zöld színű és majd kicsorduló csatorna(folyó?) partján és ettünk egyet.

A tengerparti úton mentünk, tetszett a szerpentin a látvány, bár esteledett így egyre kevesebbet láttunk, de a Miramare kastély gyors külső megtekintése még belefért. A Trieszti kikötő melletti nagy platzon  parkoltunk, átsétáltunk a főtérre. Nagyon szép monarchia korabeli épületek, körben a tér sok apró, felfele világító kék színű halogén izzóval sakktábla szerűen megvilágítva, mindenhol emberek sétálnak. Pont egy koncert kezdődött a tér közepén levő szinpadon. Végighallgattuk, majd irány Szlovénia. Itt eltévedtem, mert át lehet menni Koperba az autósztrádán kívül a közvetlen úton is, de én a hegyre kényszerből a hihetetlenül kanyargós felüljárórendszeren mentem fel. Megjött egy vihar is, szakadó esővel, alig láttam, alig mentem, a kamionok pedig szitkozódva dudáltak rám és söpörtek el az életveszélyes lejtő-emelkedő kanyarokban ezerrel. Végül is megúsztam, átértem, autópályáztam és szerencsésen leértem Koper-Capodistriába az ismételten hihetetlen kilátású szerpentinen. Már éjszaka volt, de a lenti fények pazar alakzatokban látszódtak. Semmi nyoma az esőnak, balzsamos levegő, alvás. A kikötő-hajójavító melletti parkolóba álltunk be, több lakókocsis és lakóautós mellé. A füves elválasztó szakaszra először gondoltuk felverjük a sátrat, de végül is csak a hálózsákot használtuk. Hajnali (6 óra) gyors kelés, autós-gyalogos város/kikötő nézés, majd irány Umag. Szép lankás táj, megszokott legyintős határőrök, akiknek fülig ugrik a szájuk egy autentikus köszönöm hallatán.

Equell Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10663

Szia!

 

Most meg lehet kövezni engem, de jól döntesz, hogy Rab-ot választod! Én utána Krk-en is voltam, és bevallom, nem fogott meg. Ráadásul az autóm számára valami átok Krk, mind a két alkalommal ott kezdett el nyekeregni az öreg csótány...

 

Szóval Lopar és Rab....

 

Odafelé Jablanac-ból mentünk át komppal. 1 fő + az autó 81 kuna, további személyek: 11 kuna / fő. Az út kb. 25 percet vesz igénybe. Mi is csütörtökön mentünk, délelőtt értünk oda, így elkerültünk mindennemű dugót. Mivel a komp a déli részen köt ki, ezért vissza kell menni a sziget északi részére. Elsőre furcsa lesz a sok szerpentin, mi is 40-nel ha cammogtunk, két nap alatt megszokja az ember, utána már mentem mint a huzat, apám meg "sikoltozott" mellettem... :-)

 

Amúgy vigyázz, hogy milyen autóval mentek. Mondjuk nekem tényleg egy öreg Opel Kadettem van, szegény azért megszenvedte az utat, mert Rabról kifelé 18!!!! %-os emelkedőn kell felcaplatni... ajánlom, hogy akármilyen jó is az autó, készíts be egy 5 literes desztvizet, meg alapvető szereléshez cuccokat (nekünk is a vízcsőnél a bilincs alatt szétment a gumi, szerencsénk volt) :-)

 

Loparra beérve kettéágazik az út, balra van a kompkikötő, jobbra a San Marion Autocamp. Gondolom a San Marino Hotel a kempinghez tartozik, nem figyeltem. A kemping elég nagy, de jó része "foglalt" hely, vagy lakókocsis cégek egész nyárra lefoglalt sora, vagy előre bejelentkezetteké... ez sajnos ajánlatos is, mert tényleg tömeg van, és ha nincs szerencséd, csak a klotyó mellett verhetsz tanyát. Nekünk mákunk volt, pont akkor ment el egy család, pont a "magyar sorról". :-)

 

A kemping nagyon szép árnyas, minden 5 méteren zuhanyzóval, meg egyebekkel, amit óránként takarítanak, nagyon "fájintos", jobb a magyar kempingeknél ezerszer. Minden kapható benne, van bolt, postaláda, a recepciósok beszélnek szinte minden nyelven (magyarul nem :-)), és nagyon kedvesek. Hétvégén kis mamikák is jönnek, piacolni... A part a kemping legtávolibb pontjáról is 5 perc séta, közvetlenül, jó homokos, és lassan mélyül, tehát tényleg ideális gyerekeknek. A nappal vigyázzatok, mert nagyon gyorsan leéghetnek a picik, láttam tiszta vörös hátú gyereket homokozni, éjjel meg naná, hogy sírnak... adjatok rájuk egy kis pólót vagy valamit!

 

Mindenféle vízisportot is ki lehet próbálni, kajáldák is vannak a parton. A kemping végénél, tehát ha majd nem fordultok be a kemping felé, hanem továbbmentek az úton, van egy sporttelep, minigolffal, discóval, étteremmel, bárokkal, hangulatos hely este, illetve felette - amikor mi voltunk - van egy park, aminek az elején kirakodóvásár szokott lenni...

 

Rab városát feltétlenül nézzétek meg. Ha bementek Rab-ra, van egy körforgalom. Ne forduljatok be a kikötő felé (tehát végérvényben balra), mert sorompó zárja el az óvárost), hanem menjetek a körforgalomban egyenesen. Utána lesz egy balkanyar, utána pedig jobb kéz felől egy utca, ahol a kórház található. Abban az utcában frankón lehet ingyen parkolni, és a kórház szélén járó átjárón, valamint egy kis utcán és egy sétányon át visszajuthattok az óváros felé. Gondolom van útikönyv, hogy mit érdemes megnézni. Kiemelném, hogy ne számíts a "nagy látványra" a négy torony olyan szögben való megtekintésére, mint amit a fotókon mutogatnak. Az igazság szerint ha felmész, már lefotózni sem tudod úgy, hacsak nem felmászol egy fa tetejére, mert belerondít a látványba egy ház a terasszal és a parabolaantennával... azóta ez odaépült... :-(

 

Viszont a tornyok tényleg fantasztikusak, felmászni viszont nem egyszerű. Nagyon meredekek a lépcsők, vigyázzatok, és a negyedikbe (Szent Mária) ha ki akartok menni a legfelső, teraszos szintre is, oda egy fémlépcső vezet, ami elég csúszós, és veszélyes, a gyerekekre vigyázzatok (de gyakorlatilag nem lehet őket fogni, mert ahhoz hosszú a lépcsőszakasz), és a végén egy kis ablakon kell kimászni!) De a látványért megéri mindenképpen! Nagyon jó fotókat lehet csinálni!

 

A tengerpartjára is menjetek le, több helyen vissza lehet jutni, szerintem nagyon jó, tiszta a víz, nincsennek sünök, tökéletesen lehet fürdeni. És a ligetbe is, annyira hangulatos! Ajánlom, hogy Rab városát úgy nézzétek meg, hogy már estefelé legyen, a tornyokból csodálatos, ahogy megy le a nap, és már nincs olyan meleg sem...

 

Rab-ot elhagyva ajánlom a St. Eufemia templomot, mellette egy kis, meredek utcán mögé kerülhettek, és arról a tengerpartról látni még Rab városát is a tornyokkal.

 

Hazafelé úgy jöttünk, hogy Loparból átmentünk komppal Baskara. Igaz, látványban megéri, és nem kell a szerpentinen autózni (ezért választottuk ezt), de 3-szor annyiba kerül a komp, mint a szárazföldről Rab-ra! Plusz hozzájön a 15 kunás (bár ez nem nagy összeg) Krk-i híd útdíja is. Így megnéztük valamelyest Krk-et is, és noha csodás ez a sziget is, mint mondtam, nekem Krk városa sem nyerte le úgy a tetszésem, fél óra alatt bejártam, és az emberek sem voltak olyan kedvesek...

 

Ja, a kempingben 2 kis sátorral, 3-man, 1 autóval, 3 éjszakát töltöttünk, összesen fizettünk 600 kuna alatt, tehát nem volt 20000 Ft. Szerintem elég jó ár volt, Krk-en az egy éjszakárét (1 autó, 1 személy) fizettem 80 kunát, megnéztem a kemping nevét: Jezeva... de azért az is jó volt....

 

Ha eszembe jut valami megírom...

 

 

Előzmény: Luxi13 (10650)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10662

Hmm,

ez a Lucko tiszta gaz. Vagy alig vannak (tegnap este 8-kor siman atjutottam), vagy csurig. Viszont a Lucko elotti leterest Jastrebarsko-nal csak eros idegzetueknek ajanlom. Zagreb-ig meg csak-csak, de ZG-ben semmi sincs kitablazva. Egyszeruen semmi. Ha van is valami, akkor pl. Beograd helyett Lipovac, Budapest helyett Sl. Brod - Varazdin utirany szerepel a feliratokon. Viszont a belvaros, a setalouccas negyeddel, es a vegelathatathatatlan kavezos teraszos mindenseggel egyszeruen cool! Hetfo este olyan elet van, mint Bp-en se nagyon. Minden emberi lepteku, a levego tiszta, akarcsak az utca, ohne kutyaszar. Az ott ciki lenne.

Előzmény: Emi2 (10660)
MrMoJo Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10661
60 EUR-ért is kináltak 4 fös apartmant, de aki ajánlotta elég ápolatlan volt és egy rongyzsebkendö volt a fején , a négy sarka megkötve, ahogy azt kell. Nem volt bizalmunk hozzá.
Előzmény: Axton (10658)
Emi2 Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10660

Sziasztok!!

Mi vasárnap éjjel jöttünk haza Krk szigetről.

Azért ilyen későn, mert mi is kifogtuk a Zágrábi káoszt, pontossan 16 km-es

sort sikerült találnunk az autópályán (2:30 óra).

Különben minden szuper volt, a víz az meglepően meleg, a Njivicei tengerpart meg

csodálatos!!! A kaja finom volt, kiszolgálás ugyancsak megfelelő (szija Magyaj, gyeje

hozzank eni), én baromira jól éreztem magam Krk-en már negyedszer is!!

CSODÁLATOS VOLT!!!

 

lborli Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10659
:-)))   Várom/-juk a beszámolót.
Előzmény: [vasquez] (10651)
Axton Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10658

Hmm 80 Eur/nap a 4személyes apartman?
mert ha igy van akkor az nem is drága.. mi 25 eur/nap/fő-t fizettünk Otok Krk-en...

szal 4 személyre 100eur/nap

 

hát az a szippantos kocsi:( részvétem..

nekünk akkor volt baj a szállással amikor odaérkeztünk az állitolag "400 méterre van a tengertöl" apartmanhoz.. hát.. 400m.. szerintem a tengerszint felett 400m:)

1,7km a parttol az utig:)
de szerencsére ezen kivül jo volt minden:)

Előzmény: MrMoJo (10653)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10657
Nekünk két esős napunk volt Isztrián, mégsem hűlt a víz 23-24 fok alá. Nem kell aggódni! :-))
Előzmény: Heaven (10654)
cheereck Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10656
Mi is holnap indulunk, uh nagyon bízom benne, hogy nem lesz annyira rossz idő, mint amennyire az előrejelzések mutatják. Ma reggel már csak annyit kértem, hogy a 8 napból 2 legyen napos;) Bár ahogy hallottam, a víz nagyon kellemes, így max majd állandóan a vízben leszünk:)
Előzmény: Heaven (10654)
Heaven Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10655
http://www.wunderground.com/global/stations/14240.html
Heaven Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10654

Holnap szeretnénk indulni az Isztriára.

 

Sajnos elkeseredtem, hogy milyen idő várható:

<a href="http://www.wunderground.com/global/stations/14240.html">Weather Underground: Zagreb, Croatia Forecast</a>

 

Igaz ez Zágrába vonatkozik, de vígasztaljatok meg, hogy a tengerparton ugye strandidő lesz?

MrMoJo Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10653

Sziasztok!

Kint töltöttük a 3 napos hosszú hétvégét a Pula melletti Medulinban.

Elöször jártunk Horváthországban hmm, vegyes érzésekkel jöttünk haza.

Az odaút simán ment Csütörtök éjjel nem volt sehol dugó.Péntek reggel próbáltunk szállást keresni , de mindenhol 11 órától lehetett elfoglalni az apartmanokat.

Mi kiválasztottuk szinte a legdrágábbat,4 személyes 80 EUR/ nap és odamentünk 11-re. Még vártunk 2 órát mire az addig ott lakó olaszok kikászálodtak, majd a háziak kitakarították a szobákat.

Volt a háznál 2 kutya aminek nem tulajdonítottunk nagy jelentöséget, de aztán mikor eljöttünk, a hazafelé tankolásnál vettem észre, hogy szépen összekarmolták a Lagunám fényezését.

Az ott lakásnak , volt egy kis "Macskajaj feelingje", mert szombat reggelre szippantós kocsi hangjára ébredtünk, aztán megérkezett a szag is. A szomszédban dolgoztak azok a derék emberek. Vasárnap megint szip.kocsi hangjára ébredtünk, de akkor már ott szippantottak ahol laktunk.Jóízüen megreggeliztünk, még a szagot is harapni lehetett.

Különben a tengerpart szép volt , a strand elfogadható (picit lepusztultnak tünik).

Pula, az nagyon tetszett. A grillezett halak meg fenségesek voltak. Sehol nem akartak átvágni(habár az apartman ára kicsit gyanus).

Vasárnap hazafelé a Zágráb elötti kötelezö dugóban eltöltöttünk másfél órát, de az

kutyaf...sza volt ahhoz képest ami a Balaton mellett várt. Az szinte kibirhatatlan, az a 30 km-es cammogás.

Na szóval , még ha egy kicsit negativ is ez az írás, de azért a végsö mérleg pozitív és ha alkalmam lesz délebbre is lemegyünk és több idöre.

Bocs a hosszú léért.

 

Zsóta Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10652
Kösz! Már évek óta járok ki . Mindig  azzal biztattam magamat, hogy majd jövőre. Legalább az árakat most már tudom. A Krka vízesést már sikerült 1x meglátogatnom. Nem csalódtam benne. Még1x köszi az infót. Jövőre már bekalkulálom ezt a kis kerülőt. Gondolom, hogy az autópálya elkészült, ez az útszakasz tehermentesült, így már  haladósabb a menet.
Előzmény: virág3 (10634)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.24 0 0 10651

Dobro jutro narode!

 

Nnna, en is beestem Vrboskarol. Kialszom magam es meselek. ;)

 

PS: lBorli, te maffiozo! Teged ott az oslakossag fele ismer, a masik fele pedig mar hallott rolad. Mellesleg Jagodaeknal laktam... ;)

Luxi13 Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10650

Sziasztok!

Mi éppen Rabra (azon belül Loparra) vagy Zatonba készülünk.

Equell, fedobtál az élményeddel a Rabról. Tudsz valami infot a San Marino Hotelről? Esetleg nem tudsz valami jó és strand közeli apartmant Loparon? Vagy bármilyen tapasztalatod van még szívesen veszem.  Még nem voltunk Horvátországban ill. csak gyerekként.

Ha valaki volt már Zatonban az üdülő faluban, érdekelne milyen tapasztalata volt. Ha van kedvetek írjatok és adjatok tanácsot két kisgyerekkel melyiket válasszam.

Köszi Luxi13

Laja73 Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10649
Előzmény: Equell (10646)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10648
Nekem is ez a jelző jutott az eszembe
Előzmény: konyak_ad (10645)
cheereck Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10647
Van diák is, csak nem nagyon reklámozzák. 55 kuna(augusztusban) és nemzetközi diák kell hozzá. (1300 FT + fénykép + érvényes diák kell hozzá, utazási irodákban lehet kiállíttatni.)
Előzmény: Csikihuszi (10638)
Equell Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10646

Sziasztok!

 

Lehet, hogy már valaki írta, nem olvastam vissza a többszáz üzenetet: én mindenképpen ajánlom bárkinek Rab szigetén Lopar városát (meg amúgy egész Rab szigetet). Ez volt első találkozásom a horvát tengerrel és szigetekkel, és szerencsésen megfogott. Loparon homokos strand és egy szuper kemping várja a turistát. Rá egy hónapra visszamentem Rijeka-Krk vonalra, a Preluk-i kempingbe be ne tegyétek a lábatok, az iszonyat! Inkább délebbre keresgéljetek. Krk-en Grad Krk (Krk város) egyik kempingjében voltam, huhhh, asszem Jezebica a neve, vagy valami ilyesmi, az klassz! A sátrat nem tudjátok leverni, mert olyan kemény a föld, vannak viszont kövek és sziklák, arra ki kell kötözni. De mindenképpen Rab. Ha további info kell (árak, stb), írjatok, én horvát fun lettem! Minden évben vissza fogok menni, tanulom a horvátot is, és olyan élmény, mikor válaszolnak horvátul, megérted, és visszaválaszolsz. El is csodálkozott a kempingben a muksó, mikor mindezek után átnyújtottam az útlevelem, ránézett: Madarska? :-)

 

Équell

konyak_ad Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10645
Lenyűgöző!!!
Előzmény: Csikihuszi (10643)
Csikihuszi Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10644
Na azért, végre!
Előzmény: Csikihuszi (10643)
Csikihuszi Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10643
Előzmény: Csikihuszi (10642)
Csikihuszi Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10642

 

A kép az kimaradt a hozzászólásomból.

 

 

Na így már mehet!

Előzmény: Csikihuszi (10641)
Csikihuszi Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10641
Természetesen láttuk, meg is örökítettük. Ugyanaz másik szögből.
Előzmény: Laja73 (10639)
felpillantó küllő Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10640
Nagyjából döntetlennek tűnt, a végén már inkább csak mindenki lefogott valakit. Az angolul kommunikáló fél felírta a magyar rendszámot. A magyarok menőbbek voltak, ők kamerás mobillal lefényképezték a másik autót rendszámostól. Gondolom aztán egyik sem csinált vele semmit.
Előzmény: jakuzatm (10635)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10639
Ezt láttátok a Telašćicán?:) Nekem ez a hátterem mostanában
Előzmény: Csikihuszi (10637)
Csikihuszi Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10638

Plitvicén gyerekjegyet 18 éves korig lehet váltani.

Előzmény: virág3 (10634)
Csikihuszi Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10637

 

Üdv mindenkinek!

Nemrég érkeztünk vissza Dugi Otok szigetéről, csodálatos tíz napot töltöttünk ott. Előtte meg egyet a Plitvicei tavaknál. Mivel a fórumban elég keveset lehet erről a Zadar-környéki szigetről olvasni, akinek van a hellyel kapcsolatos kérdése, annak szívesen válaszolok. Melegen ajánlom bárkinek, elsősorban a kifejezetten nyugalomra vágyóknak, ha a kabócák ciripelése nem zavazja őket. Partjai szinte kivétel nélkül sziklásak, remek fejeseket lehet ugrani, de van egy homokos partszakasza is (Sakarun), bár az egy kicsit szemetes. A víz medenceminőségű (de nem klóros), sünikre és olykor a medúzákra itt sem árt odafigyelni. A szigeten, a Telascica természetvédelmi területen a csodálatos öblöt, valamint a sós vízű tavat érdemes megtekinteni. Magyarok itt is voltak elég szép számmal, de zömmel horvátok és olaszok üdülnek errefelé (+ egy kis német, cseh és szlovén).

nagyévike Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10636

Sziasztok!

 

Rabacba mentünk el a párommal nyaralni (utazás előtt kb. 1-2 órával döntöttük el :-)) ), és minden fantasztikus volt! Megnéztük hazafelé Plitvicét is! Vissza akarok menni!!!!! :D Nagyon tetszett minden! Igazi élmény volt!

 

Évi

jakuzatm Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10635

Megvártad a végét? Ki győzött?

 

Előzmény: felpillantó küllő (10631)
virág3 Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10634

A Plitvicei tavaknál a felnőtt belépő 95, a gyerek 55 kuna, azt nem tudom, hogy hány éves kortól kell fizetni, az enyémek 8 és 10 évesek. A parkolás ingyenes, de dél körül értünk oda, elég nehéz volt helyet találni.

 

Autópályán csak Karlovacig mentünk, utána az 1-esen, Plitvice miatt. Visszafele is erre jöttünk, mert nagyon tetszett a vidék, nem siettünk.

A tavaknál helyben kerestünk szállást, nagyon sok van, könnyű találni. 30 Euro volt.

Murteren előre foglalt szállásunk volt, egy itteni kedves fórumlátogató ajánlotta, szerintem nem volt drága, 40 Euro/éj volt az apartman, tágas, nagyon tiszta, szép, a teraszról a kikötőre láttunk. Mi négyen voltunk (2 felnőtt, 2 gyerek), bőven elfértünk, elvileg 5 férőhely volt.A háziak nagyon kedvesek voltak, nekünk is hozták a fügét, mikor eljöttünk akkor meg kaptunk tőlük egy zacskó tavalyi szárítottat. Németül jól tudott a hölgy, vele e-mailen leveleztem le a szállást. Mindkét strand (a homokosabb Slanica és a kavicsos) is kb. 5 perc séta távolságra volt.

Nekünk a sziget és környéke nagyon tetszett, hihetelenül kék a tenger, tiszta a víz.

Előzmény: Zsóta (10633)
Zsóta Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10633
Mit kérnek most egy Plitvicei beugróért? Park. díj?
Előzmény: virág3 (10630)
El Che Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10632

Szia,

 

Nekünk meghiúsult a tervezett hétvégi utazásunk Murterre, de azért a közeljövőben elmennénk. Milyen volt az út, az autópálya? A szállást helyben kerestétek? Milyen árakra lehet számítani a szigeten?

Előzmény: virág3 (10630)
felpillantó küllő Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10631

Sziasztok!

Megjöttünk Primostenből. Mivel előre nem volt szállásunk, valaki kérte, írjam meg, hogyan alakulnak a dolgok.

Nem mondom, hogy tucatszám válogathattunk az ajánlatokból, mégis minden ideálisan alakult. Először Rogoznicán néztünk körül. Itt két irodában 1-1 kétszemélyes apartmant tudtak ajánlani. Az egyik rossz helyen volt, a másik tetszett, de nem volt benne tévé, és az olimpiára való tekintettel legalább hr tévét szerettünk volna nézni.

Úgyhogy a tévétlen apartmant talonban tartva elmentünk Primostenbe is szerencsét próbálni. Nem bántuk meg. 2 irodában semmit nem tudtak ajánlani, a harmadikban viszont volt (ismét) 1 db ajánlat. Az apartman az óváros közepén volt (parkolást a tulaj megoldotta), tenger 30m (az ablakon kihajolva lehetett is látni, a sikátoros utcánk végén), volt tévé. A házigazdáink nagyon kedvesek voltak. Mindig mosolyogtak, tömtek fügével, adtak 2l saját bort, egyszer meg is pálinkáztattak. Azt hiszem nagyobb apartmanjaik is vannak az épületben, ha valakit érdekel, írok telefonszámokat (a férfiember ért angolul, a nővel kár próbálkozni).

Az összes ajánlott apartman 40€ volt két főre, szerintem egyenár van.

Egyebek is jól alakultak, minden tökéletesen volt. Primostennél jobb helyet nyaralásra nem tudok elképzelni, hajókázás a Krkához, Split-Trogir ideális egynapos programok voltak...

Eddig csak Isztrián jártam, úgy vettem észre, itt délebbre az emberek általában kedvesebbek.

 

Az egyetlen negatívum: egyik délután csődület támadt a parkolónál, kiderült, hogy 2 kisebb csoport vadul püföli egymást (nők-férfiak vegyesen, ráadásul a nők voltak a vehemensebbek, valami parkolási problémán balhézhattak össze). A kurvaanyázásból és egyéb csiszolt kifejezésekből hamar kiderült, hogy az egyik küzdő oldal állampolgártársaink közül került ki. A csodálkozó nézőközönséget hallgatva (bár láthatóan jól szórakoztak) és a jelenetet látva szégyelltem, hogy magyar vagyok.

Előzmény: Frodika (10617)
virág3 Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10630

Sziasztok!

 

Szombat éjjel jöttünk haza Murterről, nagyon jól éreztük magunkat, köszönöm a sok hasznos infót, amivel előtte itt a fórumon elláttatok!

Voltunk elfele a Plitvicei tavaknál, Murter városban apartmanban laktunk, ami nagyon szuper volt, a teraszról  a kikötőre láttunk, voltunk a Kornati-szigeteknél , Sibenikben, Vodicében, Zadarban.

Ha valakit bővebben érdekel valami, szivesen válaszolok.

 

Jövőre megint megyünk, nagyon rossz volt visszacsöppenni itthon a valóságba!

 

 

fegaf Creative Commons License 2004.08.23 0 0 10629
Van e friss információ az autópályáról Posedarje-ig? Letudok ott menni Pag felé?
nogea Creative Commons License 2004.08.22 0 0 10628
Ma jöttünk haza KRK sziget Punat város FKK Konobe kempingjéből. Több éve járunk ki de ilyen negatív élménnyel még nem találkoztunk. Tudom nem ehez a fórumhoz tartozik, de le írom. Van egy jet-sky-nk. Tudjuk a szabályokat. A parttól halkan lépésben mentünk ki a nyílt vízre. Mégis beszólt egy két vendég. Ami kritikán felüli valaki megnyitotta a jet vizleeresztő szerepét. Csodával határos módon nem süllyedt el a jet. Este nagy hullámok voltak, hárman bírkóztunk, hogy kiszedjük a jetet. A parton 8 német ált és gyönyörködtek hogyan szenvedünk. Szóltam nekik segítenének e?. Az egyik a nemiszervét fogta válaszul. Az árak 38 kuna!fő Autó + sátor 65 kuna. KRK-en az étteremben lassúak, és kevés kaját adnak. Tudom ez viszonyítás kérdése, de aki evett már Murteren, vagy Omisban az tudja.
angel_fire Creative Commons License 2004.08.22 0 0 10627

Mi ma jöttünk meg Medulinból. Ez volt az első horvátországi nyaralásunk, és nagyon kellemesen csalódtunk. Az idő végig fantasztikus volt, a tengerpart szép és tiszta, csak egyetlen nap nem tudtunk fürdeni, mert behozott az öbölbe az áralmat egy halom medúzát. Aki arra jár, érdemes megnéznie a Premantura melletti sziklás partot/strandot. Ugyan fizetős (nagyon olcsó) mivel természetvédelmi területen van, de kapásból a kézbe nyomják még a szemetes zsákot is, annyira vigyáznak rá. Meg is látszik rajta.

Az emberek is nagyon kedvesek voltak, valahogy minden nagyon okosan meg van szervezve. Ha dugó van, diákok irányítják a forgalmat, mindenki nagyon segítőkész, a pincérek előre köszönnek, másnap már névről ismernek, sok helyen tudnak kicsit magyarul is.

A környéken pedig rengeteg a látnivaló.

 

Alig várom a jövő nyarat :)

Infomaker Creative Commons License 2004.08.22 0 0 10626

:) gondoltam, hogy ilyesmi :)

 

De az a két sárkány olyan drága :)

 

Majd belinkelem.

Előzmény: Törölt nick (10625)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.22 0 0 10625
Nagyon szabad fordításban kb. annyit, hogy a gyerekeink fogják megszenvedni a természethez való hevenyészett hozzáállásunkat...:)
Előzmény: Infomaker (10624)
Infomaker Creative Commons License 2004.08.21 0 0 10624

Hello,

 

most jöttünk meg KRK - Malinskáról.

 

Láttam egy konténeren egy érdekes képet:

 

Két sárkányka volt rajta, az egyik Zöld színű, az egyik fekete olajos, és mintha csöpögött volna róla az olaj vagy mi...

 

A zöld sárkány mondta a koszosnak:

 

Nas los odnos prema prirodi vratit ce se nasoj djeci.

 

 

Ez mit jelent?

 

:))

 

Majd belinkelem képet is, nagyon aranyos :)

lborli Creative Commons License 2004.08.21 0 0 10623
Ismerős a történet. Az ilidzsai kampban, Szarajevóban, minden éjjel fáztunk annak idején a nyár közepén is, a sátor csurom víz volt a harmattól, de amint kisütött a nap nem kellett egy óra, hogy csont száraz legyen, s a hőguta kerülgessen. :-)
Előzmény: anake (10622)
anake Creative Commons License 2004.08.21 0 0 10622

sziasztok

mi az éjszaka érkeztünk meg hvarrol mi már elöre foglaltunk szállást de a már Split kompkikötöbe osztották az apartmani-s cédulákat cimmel együtt Stari Gardnál álltak zimmeres bácsikák de ez multhét vasárnap az elsökompnál volt.

mi bosznián keresztül mentünk északa a hegyek közt tejfölköd és 8fok hideg ja és volt egy defektünk szoval nemigy képzeltük az utat a szigeten a házigazdánk vittel minket a gumishoz 460kn ért kaptunk ujat

vriboskán volta a szállásunk a /magyar negyedbe kb tiz magyar tulajdonu apartman/ a háziak nagyon rendesekvoltak körbe mutogattak mindent megmunták hova érdemes boltba és enni menni.

 

jakuzatm Creative Commons License 2004.08.21 0 0 10621

Haliho mindenki!

Megjöttünk, minden nagyon frankó volt:
szerda reggelre: Split
           délutánra: Stari Grad komppal
          este: Milna-i kemping (nem találtunk szállást az egész szigeten)
csütörtök reggel: sucuraj
               délben: drvenik
               délután Makarska (na itt találtunk hamar szállást azzal nem
volt gond)
1 hét makarska után
szerdán: omisban töltöttünk pár órát (ezt nagyon sajnálom jövőre többet
szeretnék nagyon jo kis hely)
csüt 03:00 -kor már itthon voltam

 

az idő végig jó volt sütött a nap csak éjszaka fújt a szél és hajnalban esett az eső de ez igazából nem zavart senkit.

Split szerintem borzalmas egy hely forgalom szempontjából nekem nem tetszett mert nagyon izgultam az auto miatt, a horvátok életveszélyesen vezetnek legyetek óvatosak.

Hvar sziget szép de az utak itt is szűkek és veszélyesek de ezt látni kell ténleg érdemes megnézni, sajnos nem sikerült ott szállást találnunk igy Makarskában kötöttünk ki ami nagyon jo kis hely tele bazárokkal éttermekkel szóval bulis hely, éjszaka sokkal többen vannak a parton mint nappal óriási a nyüzsi!

Itt nagyon sokat lehet költeni de megéri mert  nagyon szép dolgokat hoztunk mi is haza pár ezrekért (vagy még annyiért se)

Mint azt már korábban emlitették, Alkudni KÖTELEZŐ, rengeteget lehet igy sporolni mert ha már két csecsebecsét is vásárolsz szivesen engednek 10-15 kunát.

appartmant makarskán könnyű találni és nem is drága 25-40 euroig vannak.

mi 22-ért találtunk közös konyhával és fürdővel de nem volt rossz.

Voltunk Milánnal Bolon, ő egy magyarul beszélő horvát hajós kicsit szereti a bort de azért nem vészes. 130 kuna volt az ut ebben benne volt egy ebéd ahol szerintem csak halat érdemes enni, aztán 5 óra a Bol-i strandon ami szintén nagyon szép hely.

Milánt megtaláljátok a makarskai kikötőben a Delfin nevű hajót kell keresni 6 után.

Omisról:

Nagyon tuti hely, igaz csak 3 órát voltunk ott de én nagyon megszerettem ez alatt a strand szerintem sokkal jobb mint makarskán (lassan mélyül és ha bemész homokos az alja)

lehet Raftingolni is amit szintén nem próbáltunk de csábít a dolog.

 

Rendőrt nem láttam csak a kereszteződésekbe irányítani a forgalmat, az autópályán és 140-160 al jöttem végig igaz éjszaka meg odafelé hajnalban de sehol nem láttam radarost.

JA és tegnap vettem észre a kocsin a gyantát!!!!

Ha hazaértek nézzétek át (benzinnel lejön csak nem szabad hogy rászáradjon).

azt hiszem egyenlőre ennyi ha kérdés van irjatok

 

ja : a kompok árai: Split-Stari Grad(Hvar)  280 Kuna

                               Sucuraj- Drvenik 92 Kuna !!!

ahoi

kistotó Creative Commons License 2004.08.21 0 0 10620
Sziasztok,
kicsi segítségre lenne szükségem. Kedden indulnánk Horvátországba, és szükségünk lenne egy tetőboxra. Tud valaki olyan helyet Debrecenben vagy környékén, ahol tetőboxot lehet bérelni? Előre is köszönöm.
wdriver Creative Commons License 2004.08.21 0 0 10619
Ez jó!
Itt találtam a www.arz.hr oldalt, ami a Rijeka-Zagreb autópálya honlapja, van pár fezetőkapu-kamera itt is, +időjárás adatok a kijáratoknál.
informacije, video kamere.
W.
Előzmény: franjo (10618)
franjo Creative Commons License 2004.08.21 0 0 10618
Egy nagyon jó és áttekinthető oldal a horvát autópályákról:

http://www.hac.hr/eng-autoceste.php

Frodika Creative Commons License 2004.08.20 0 0 10617

Sziasztok!

 

Segitsegetek kérném. 24.-én kedden leszeretnénk menni 5 éjszakára Primosten/Trogír környékére. Szállást - 4 főre - előre nem foglaltunk. Olyan szállást (apartman) szeretnénk, amely minél  közelebb van a tengerhez, s esetleg tengerre néző terasszal rendelkezik. Ha valaki tudna címet adni, árakkal nagyon megköszönném.

Begyus1973 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10616

Szia Brizsa!

Hu, még időben bíztatsz, ma este indulunk, tán ha összeszedi magát a család, pár órán belül! Remélem, a mi autónkat is felturbózza a horvát gáz, nagyon ráférne....

Köszi a gyors választ!

Begyus

Vivat Croatia!

Előzmény: bRIZSA (10606)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10615

Szia DobiSoft!

 

Mi tavaly voltunk Brac szigeten, ott nagyon sok tengerisün volt. A boltokban mindenütt lehetett kapni gyerekeknek kis műanyag szandált, amit javasolok is! Lehet, hogy a Ti részeteken nem lesz olyan vészes/remélhetőleg!/.

Egyébként a tenger gyönyörű és nagyon tiszta!! Még nem láttam ennyire tiszta tengert sehol sem, pedig láttam párat! A kisszandál azért is előnyös, mert általában a part kavicsos, nem biztos, hogy a baba lába bírni fogja.

Nagyon jó utat Nektek!!

Ha tudok még segíteni, kérdezz bátran!!

Üdv: Timi

Előzmény: DobiSoft (10613)
kami1 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10614
Diklo-tól nem messze Zatonban voltunk. Ha nem jön be a Diklo partja, üljetek autóba és irány Zaton. Ez kimondottan gyerekbarát partszakasz. Lassan mélyül, helyenként homokos. Autóval 10-15 perc.
Előzmény: DobiSoft (10613)
DobiSoft Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10613

Szia mindenkinek

Holnap hajnalban indulunk egy hétre Diklo-ba Zadar mellé.

Most leszünk először Horvátországban.

Ha van valakinek tapasztalata azon a tájékon akkor megköszönöm ha megosztja.

 

2 felnőt 2 gyerek, elsősorban strandolás a cél. Keresünk gyerekeknek való, homokos vagy esetleg apró kavicsos nem gyorsan mélyülő kristálytiszta vizű strand lehetőséget.

A tengeri sün veszély az milyen komoly ezeken a helyeken?

 

Előre is köszi

wdriver Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10612
Vasquez,
rendőrtéma:
tavalyelőtt hazafelé fogott meg egy út szélén posztoló rendőr, akkor még nem volt azon a szakaszon autópálya. Mindenki megy, nem gyorsan mert tömeg volt, egyszercsak rámmutat, kihúzódtam, megálltam pár méterre a zsaruautótól.
Jön, mondja, hogy nem voltunk bekötve, se én sem a feleségem, 2x100HRK lesz a dolog.
Mondom máj vájf is oké, ő be volt kötve csak én nem!
Azt mondja, mutogatja, most kötötte be, papírokat kért és elhaladtunk hátra az autójukhoz. Ott még mindig mondom, hogy 1 öv hiányzott, elismerem.
Na ráállt akkor szto kuna lesz. Megyek vissza az autónkhoz, 50-est elővettem, irány a rendőrautó. Mondom neki, hogy hazafelé autobahn price és ennyi az össz kunánk.
Petdeset kuna dobre? i nyista papir... -mondom.
Körülnéz, szétnyija az útlevelet, beletettem, kiejtette és dobre,
irány tovább.
Úgyhogy biztiövre is figyelnek az út szélén.
üdv
W.
Előzmény: [vasquez] (10586)
InfYnitY69 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10611

Udvozlet Mindenkinek!

 

 

Tudom, kicsit off jellegu amit szeretnek irni, de hatha erdekel valakit...... elore is elnezest a tobbiektol!

 

Ha minden osszejon, akkor 28-an, szombaton reggel indulunk Budapestrol, Bosnian keresztul Primosten-be, es 3-an penteken reggel jovunk haza. Split folott erunk ki a partra, Trogir  -  Marina erintesevel fogunk Primostenbe erkezni.

 

Ha valaki ebben az idoszakban tervezne esetleg kirandulast a Split-Sibenik szakaszon de meg nem megoldott az utazas, eleg vallakozo szellemu, es fontos neki az utikoltseg csokkentese, akkor csatlakozhat hozzank, meg ket szabad helyunk van.

 

Ha erdekel a dolog, az InfYnitY69@hotmail.com -os cimen tudod felvenni velunk a kapcsolatot.

 

 

Mindenkinek jo idot/utazast kivanok!!!

I

lborli Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10610
Nos, akkor most törlesztem adósságom az olvtársaknak Bosznián keresztül történt hazatérésem rövid leírásával. Július 30. Vrboska indulás 4:30. Sucuraj 5:45, 57 km. A 6:30-as komppal jöttem át Hvarról a szárazföldre (10+72 HRK). Drvenik 7:15, 57 km. Metkovic 8:00, 104 km. A határátkelő ugyanolyan konténeres megoldású, mint például Neum-nál, az ellenőrzés is hasonlóan „alapos”. Mostar 8:40, 145 km. Fényképeztem az újjáépített öreg hídnál, amit két nappal korábban avattak. Találtam fizető és látszólag őrzött parkolót, de a hídhoz kissé közelebb egy fizető övezetben még szabad helyet, amit ráadásul elkerült a fizetőember. (Vannak apró örömök az életben.) A horvátok iszonyúan magas templomot építettek, betontornya, mely még nincs bevakolva, ill. festve, legalább háromszor magasabbra tornyosul a legmagasabb minaret fölé. (A Mostarig vezető úton szinte az összes település legtöbb házán óriási horvát zászlókat lenget a szél.) Továbbindultam 9:15. A Neretva-völgye, a jablanicai víztározó környéke ugyanolyan szép, mint amikor 1990-ben utoljára láttam. Ami zavaró volt, hogy a parkolókban, ahol fényképezni álltam (volna) meg, rengeteg a koldus, akik csak akkor látszottak ritkulni, amikor Sarajevo kantonba értem. Az út mellett rengeteg gyerek árul gombát, gyümölcsöt az arra járóknak. Konjic 10:25, 218 km. (Mivel a háború előtt mindig az ilidzsai kampban szálltunk meg Hvarra menet/jövet, kíváncsiságból arra mentem.) Ilidzsa 11:15, 269 km. A kamp működik, bár nem láttam sok sátrat, s a bungalók körül sem igen álltak autók. Beautóztam a Bascsarsijára fényképezni, és megnézni, hogy a legjobb csevapot készítő csevabdzsinica a „Sport”, vajon működik-e még? Zárva találtam, úgy tűnt már régóta nem üzemel. Sarajevo, amúgy vegyes arcát mutatta. Sok épületen látszik a belövések kijavításainak nyoma, vannak magasházak, melyeknek csak a tartóoszlopai, födémei maradtak meg, és vannak vadonatúj üveg-acél-márvány paloták. Összességében mégis megviseltnek, szomorkásnak tűnt, s a Bascsarsija „főterén” a muzulmánok tisztálkodó kútjánál nyüzsgő tömeg ellenére is szürkének, kedvetlennek tetszett. Lehet, hangulatomat befolyásolta a borús égbolt is. Sarajevo indulás 12:10, 284 km. Kakanj 13:20, 337 km. Zenica 13:47, 365 km. A Boszna emlékezetem szerint tisztább volt régen, bár lehet, csak a nosztalgia mondatja ezt velem. Maglaj 14:37, 418 km. Doboj 15:02, 445 km. Nem sokára tábla jelezte, hogy a boszniai „szerb köztársaság”(?) területére léptem. A reklámtáblákat nem számítva, az összes út-, és helységjelző táblán onnantól kezdve csak kockabetű olvasható, aki valamikor tanult oroszul, hasznát veheti. Figyelni kell erre, valamint régebbi térképek használata esetén arra is, hogy minden helységnév, amiben a bosanski, slavonski, hrvatski előtag szerepelt valamikor, abból kivétel nélkül mind srpski lett, a helyi demokrácia felfogás nagyobb dicsőségére. El is tévedtem Kotorovo-nál Derventa felé. Szerencsémre leltem ott egy táblát, ami az utat mutatta Belgrád(!), mint a legközelebbi és legfontosabb helység felé, s amelyet követve egy mellékútnak is alig nevezhető keskeny, gödrös, kanyargós, hepehupás, helyenként aszfaltozott valamin visszakerültem eredeti irányomra. A mintegy 15 kilométeres kerülőt végül nem bántam, hisz’ az út egyébként feltűnően szép tájon vezetett át, amit a mi Őrségünkhöz tudok leginkább hasonlítani, azonban annyi romos, illetve a szó legszorosabb értelmében megsemmisített házat láttam (talán még a helyük is sóval volt behintve), amihez képest Karlovac környéke, illetve a Krajina lerombolt falvainak épületmaradványai jó állapotúnak mondhatók. Az egykoron Bosanski Samac-nak nevezett városkába, ami ma (a szerbek számára bizonnyal egyszerűbb, ezáltal könnyebben megjegyezhető) Samac névre hallgat, 16:35-kor értem (544 km). Átkelve az újjáépített közúti/vasúti hídon, komolyan úgy éreztem, visszatértem Európába. Djakovo-n (17:02, 575 km) már nem kell át autózni, egy körgyűrűn elkerülhető. Eszék 17:40, 623 km. Udvar 18:20, 667 km. Szekszárdon megálltam a temetőben Nagymamám sírjára tenni fűszeres illatú hvari virágokból készített csokromat (19:25, 726 km) és 21:30-kor (883 km) értem Farkasrétre. Mivel a tengerre menet az új autópályán mentem, aminek elhalasztottan üzembe helyezett szakaszait indulásom előtti délután adták át, így van összehasonlításom. A horvát versus bosnyák út vitában mégsem tudok egyértelmű véleményt mondani. A Mala Kapela alagút elkészültéig Ho.-on és BiH-en át is nagyjából 14 óra a tengerpart (természetesen közép-, és dél-dalmáciai úti célok esetében), azután mindenképpen rövidebb lesz az út időben az előbbin, különösen, ha a fizetőkapuknál kialakuló tumultuózus helyzeteket jól időzített indulással elkerüli az utazó. A Neretva-völgye azonban mindig szebb marad.
Laja73 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10609
Délben lesz rtl híradóban ez a horvát kresz-téma
zsolt3 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10608
Hello konyak és vasquez! Köszi a tanácsaitokat. Pár éjszakát Rabacban majd 1 hetet Mali Losinjban fogunk tölteni. Ma éjszaka indulunk. Sziasztok
bigzee2000 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10607

Sziasztok!

 

Tegnap jöttünk haza Makarskáról! Nagggggyon jó volt! Ha esetleg valakinek van kérdése, tegye fel, ha tudok válaszolok.

 

Köszönet a fórum tagjainak, sokat segítettetek!!!

 

Z

bRIZSA Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10606

Szia Begyus!

 

Én már azt hittem elutaztál!

 

Szóval először is a gáz 3,05kn volt mindenhol. Sajnos én üres tankkal értem a határra és a méregdrága MOL kútnál tankoltam 149Ft-ért!

A lényeg, hogy az autópályán több kútnál is van gáz, én még Karlovac elött, Desinecnél tankoltam először. A következőt Zadar alatt Bibinje ipartelepén egy meglehetősen kétes kinézetű, de normális ProPlin kútnál. Az utolsó pedig Karlovacból kifele jövet(nem a pályán jöttünk haza) a fizető kapuk elött, de ott sajnos megállt a kút mielött tele ment volna a tartályom. A középsőt kivéve a többi rendes benzinkút és kártyát is elfogadnak.

Több helyen is láttam gázt, de akkor nem kellett. A minősége nem marad el a magyartól, sőt! Az autóm ilyen gyorsan még nem ment soha. Összességében olcsóbb volt, mintha suzukival mentem volna (anyu azzal jött)!

Előzmény: Begyus1973 (10593)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10605
Meggyőztél :)

A külügyről meg megvan a véleményem ezek után :/

Mondjuk nekem nem volt ovál matricám, ezek szerint biztosításom se lett volna zöld kártya nélkül?! :)
Előzmény: 405GRX (10604)
405GRX Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10604

Ezt buktad, bocs:-)

 

"A gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 171/2000. (X. 13.) Korm. rendelet 11. §-ának (7) bekezdése alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete – a Nemzeti Iroda tájékoztatása alapján - az alábbiakat teszi közzé:

...

3. A Többoldalú Garancia Egyezmény (Rendszámegyezmény) tagállamai az egyes tagországokban megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolásául - a Zöldkártya helyettesítéseként - kölcsönösen elfogadják az egyes tagországok illetékes hatóságai által az adott gépjárműre kiállított forgalmi rendszámot és a gépjárművön ovális mezőben külön elhelyezett országjelzést.

A Rendszámegyezmény tagországaiban kiadott forgalmi rendszámmal, illetőleg az országjelzéssel ellátott járművek üzembentartói a Magyar Köztársaság területére történő belépésükkor és az itt-tartózkodás tartama alatt a 171/2000. (X. 13.) Korm. rendelet 11. § (1) bekezdésének b) pontjában foglaltak alapján biztosítottnak tekintendők.

A Többoldalú Garancia Egyezmény tagországai a következők:

...

Horvátország

...

7. Magyar forgalmi rendszámmal és forgalmi engedéllyel ellátott gépjárművel külföldre történő utazáskor a 3. és 4. pontokban felsorolt országokban, valamint egyoldalú megállapodás alapján Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Jugoszlávia (kivéve az ENSZ felügyelete alatt álló Kosovó területét), Lengyelország, Macedónia és Románia területén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétét a magyar forgalmi rendszám és a gépjárművön a rendszámtól elkülönítetten, ovális mezőben lévő "H" országjel tanúsítja."

 

Forrás:MABISZ

 

Ez szvsz übereli a külügy tájékoztatóját, hiszen korm.rend. alapján tájékoztat.

Hidd el nekem, kiterjedt kutatásokat folytattam a témában indulás elött hajnali fél négy és fél hat között:-)))

Előzmény: konyak_ad (10587)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10603

:-)

Előtte Ladánk volt.......

Amúgy tényleg egyfolytában ezen hálálkodtunk utólag, másfél hónapja volt autócsere...

 

Trailerről jut eszembe - a rendőrök símán összejátszanak ezekkel, mert alig ért ki a rendőr ("alig" 35 percet vártunk rá, még szerencse, hogy komolyabb személyi sérülés nem történt), a trailer már ott volt és KÖTELEZŐEN el kellett vele menni a legközelebbi szervízig. Potom 60 € volt a 15 km-nyi út. Ki lehet számolni, hogy Rijekától mennyi lett volna....

Más lapra tartozik, hogy a szervízben eszünk ágában sem volt lámpát cseréltetni stb., de akkor is meg kellett tenni. :-( Mondjuk adtak róla számlát, majd a biztosító perkál valamikor.

Előzmény: Laja73 (10602)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10602
OK, nem tudtam, hogy Volvo:)
Bizonyára kihagytad volna az "élményt", de legalább most volt alkalom dícsérni a döntést, amikor annak idején a márka mellett döntöttetek. Belegondolni is szörnyű, milyen tortúra lehet ilyenkor trailert hívni, valahogy hazajutni, stb, és akkor a sérülésekről még nem is beszéltem.
Előzmény: Törölt nick (10601)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10601

OFF

Laja!

Nem szeretnék nagyarcúnak tűnni, de talán annyit tudnék erre mondani, hogy a Volvo az Volvo, nem ok nélkül híjják a(z egyik) legbizonságosabb ótónak. Ahhoz képest, hogy elöl-hátul törtünk, az autóban ülve nem is lehet észrevenni a törést a biztonsági zónáknak köszönhetően, a hűtővizünk se folyt el stb. Ellenberger a minket elütő 2hónapos zsírúj pözsónak fél eleje eltűnt a hűtővízével együtt.

OFFOFF

 

Nem tudom ki említette az Ucka alagutat kb. két héttel ezelőtt, hogy ott valami grimbusz van, hát jelentem, hogy nincs, símán ment a dolog oda is, vissza is. Az alagútdíj 26 kuna.

Előzmény: Laja73 (10600)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10600
Akkor ezek szerint hazajött a kocsi saját lábán? Remélem egy jövőre ingyennyaralást elintéz cserébe a horvát ipse
Előzmény: Törölt nick (10599)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10599

Megpróbálom kicsit rendszerezni a gondolataimat...

 

vasquez!

Gondolhatod, hogy "picskáráztam" én is rendesen...:-(((((((

 

KAti!

Balesetnél teendő: mindképp rendőrt kell hívni akár te vagy a hibás akár a másik, mert ahogy murray is mondta, sérült kocsival nem engednek ki a határon. A határőr első dolga velünk kapcsolatban is az volt, hogy a papírt kérte a kocsiról...

Amit mi nem tudtunk, de jó lett volna tudni, hogy az ügymenet gyorsítása végett ajánlatos lett volna ott helyben bemennünk a károkozó biztosítójához és azonnal benyújtani a kárigényt. Ez nálunk kimaradt, de mondták itthon a biztosítónál, hogy nem jelent hátrányt, max. egy kicsit hosszabb az ügyintézés, de vesszen a fejsze nyele is alapon majdnem édesmindegy, hogy nyolc, vagy kilenc hónapig húzódik az ügy, mert gyorsabban tuti nem fog menni..:-|

Legyen nálatok kék-sárga baleseti bejelentő, töltse ki mindkét fél és írja is alá!!! Lefényképeztük a sérült kocsikat, a baleset körülményeit, a károkozó biztostási papírját, kinyomtattuk és így nyomultunk be tegnap a biztosítóhoz.

Hirtelen ennyi jut eszembe.....

 

Laja73 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10598
Ezek a kompárak elég drágák, nem? Belőttük jövőre dél-Dalmáciát, de pld. egy alig pár km-es Orebic-Korcula menet oda-vissza több, mint 5000 Ft.

http://www.korcula.net/grad/pitanja/q11.htm
b.robi Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10597
Bocsi de az előző válasz volt DE NIRO kérdésére (10560)
ARic Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10596

Jó "hosszú hétvégét" kívánok mindenkinek, pihenjetek, strandoljatok!

 

Mi hétfőn indulunk Primostenbe (lehet irigyelni :DDDD), majd referálok, ha van érdemleges dolog.

b.robi Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10595

A komdíjak:  Split-Supetar 23 kuna/fő és 106 kuna/szgk, 1-1,5 órás időközönként jár.

A Makarska - Sumarti járatot nem ismerem, de ismerősök szerint az ár ua. mint a Split-Supetar útvonalon. Ha kérdésed van Brac szigetével kapcsolatban akkor írj bátran!

murray Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10594

a balesettel vigyázzatok hijjatok rendört és kérjetek tőle igazolást mert nem engednek át a határon sérült kocsival.

legalábbis ezt olvastam egy horvát kisokosban.

aztán franc tudja...

Előzmény: KAti (10592)
Begyus1973 Creative Commons License 2004.08.19 0 0 10593

Halihó Brizsa!

Hazajöttél tán már? Mert akkor gyorsan-gyorsan légyszi írj valamit az LPG-s kutakról!

Köszi: Begyus

 

KAti Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10592

Részvétem.....

Majd ha összeszeded a gondolataidat, kérlek írd le, hogy egy balesetnél mit, hogy kell és lehet intézni.

Előzmény: Törölt nick (10590)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10591

Cic,

erre egy ismerosom azt mondana, hogy "jebógá kutykurutty i mánde" (aztamindenit). :(

 

Nnna, mar csak 1-et kell alszani, aztan usgyi Dalmacija. Csak en vagyok igy besozva, mint egy gyerek, vagy ez altalanos?!?!?

Előzmény: Törölt nick (10590)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10590

Üdv!

 

Megjártuk Isztriát (Novigradot elsősorban), majd részletesebb beszámolót is közlök mindenről, most csak a minket érintő lexarabb dologról szólok, miszerint egy figyelmetlen horvát ótóstárs gondolt egyet és hazafelé jövet Rijeka előtt egy piros lámpánál az álló (!!!) autónkba hajtott, rálökve bennünket az előttünk állóra is.......... :-(((((

 

Látom lezajlott egy gyorstalpaló horvát nyelvtanfolyam is a topikon. :-))))

 

Bármi kérdés van - és persze ha tudok - szívesen válaszolok.

 

Cic

konyak_ad Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10589
"dülü-dülü-dülü szen tropé!"

:))))))))))))))
Előzmény: [vasquez] (10586)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10588
Rabac esetleg? Ott van minden, amit felsoroltál.
Előzmény: zsolt3 (10585)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10587
Horvátokhoz is kell nemzetközi bizt. zöldkártya!

"A Horvát Köztársaságba gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is. "

forrás: Külügyminisztérium
Előzmény: 405GRX (10584)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10586

Mali Losinj abszolute tuti. Minden nap mas obolben furodhetsz, lehet nagy gyalog- es bicajturakat tenni a kiepitett parti utakon. A legtutibb a Valdarke obol Mali es Veli Losinj kozott, es a sziget legdelibb csucske (egy szemettelepen(!) kell atmenni, de ez csak kb 100 meter). Van diszko, este nyuzsog a varos, de meg az elviselhetoseg hataran a tomeg. Magyar szot nem hallani. A belvaros egy obolben fekszik, es tisztara olyan, mint Saint Tropez a Louis de Funes-filmekben. Amikor megerkeztunk, es lementunk tavaly kajalni, bele is kezdtem a film egyik dalaba ("dülü-dülü-dülü szen tropé!") Tovabbi ajanlott helyek: Valun Cres szigeten (szep a strand), Lubenice (egy erod a hegyteton, amely hegy laba a tengerbe nyulik - az odaut mindket oldalan hatalmas kofal, tiszta Skocia feeling).

 

Rendortema:

a balkanon sokkal nagyobb a rendorseg iranti tisztelet, mint nalunk. Nincs duma, ha elkap, fizetsz. Ebben a perfekt horvat, szerb, bosnyak nyelvtudas se segit. Multkor Szerbiaban pl. a 60-as tablanal lemeszeltek 120-szal. Mivel pedig nem kezdtem el magyarazkodni, az 1500 dinar helyett 1000-et kert, arool adott cedulat. Pedig a jogismat is elvehette volna. Egyszeruen nem szeretik a pofazast, mellebeszelest.

Előzmény: zsolt3 (10585)
zsolt3 Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10585
Sziasztok! Csütörtök este indulunk kisebb társasággal Ho-ba. Isztriát vagy a Kvarnert célozzuk meg. Tanácsoljatok valami jó helyet, ahol lehet jet-skit és hajót bérelni, alkalmas hely csillagtúrázásra és van szórakozási lehetőség (éjszakai élet mint Vodicében, disco). Szívesen felkeresnénk olyan helyet is ahol lehet szikláról ugrálni.. Mali Losinjról és Rovinjról mi a véleményetek, mert ezeket már ajánlották. Ezek mennyire felelnek meg a fenti kritériumoknak? Jó strandot remélhetőleg mindenhol találunk. Minden ajánlatot köszönettel fogadunk!
405GRX Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10584

Nálam még a zöldkártyára se izgultak a határon. Söt, semmire nem izgultak, a kutyát nem érdekelte kik vagyunk, merre megyünk. (Lehet hogy csak az én pofázmányom sugárzott ártatlanságot:-))

Összeszámoltam és a két hét alatt összesen 14-szer mentünk át BIH-CRO érdekeltségü határon, a max amit elkértek az az útlevél volt, de azt se mindenhol. Gyakran a rendszámra nézve egy unott "tovább" intést kaptunk.

Udvarnál visszafele ráadásul tökjó fej volt a horvát határör, addigra már gátlástalanul nyomtam a népek arcába azt a kevés horváttudást, amit felszedtem, úgyhogy jól eldumálgattunk. (- Vino?- Bilo dobro, ima jedan boc. és hasonlók)

Pedig paráztam rendesen, mert indulás elötti éjjel derült ki hogy januárban lejárt a nemz. közi zöldkártya, de mintha a bosnyákokkal is lenne egy olyan egyezmény mint a horvátokkal ami alapján nem kell.

Előzmény: Törölt nick (10568)
Maribel Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10583
Hmmm.. bocs, ma talán kötekedös kedvemben vagyok. Hogy Horvátországban fejlettebb a demokrácia, ill. ott jobban betartják/betartatják a közl. szabályokat...ez megint nagyon necces téma.  Nem inkább arról van szó, hogy a nyelvtudás hiányában egy külföldi nem tudja kimagyarázni magát egy rendőrrel szemben ?
Előzmény: moat1 (10582)
moat1 Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10582
Bocsi T.Fórumosok. Nem akartam vitaindítót és a fórum témáját a közlekedési szabályok nálunk jól bevált be nem tartásának rendszerére átterelni. Az tény, hogy a frontális ütközéseket a fényszóró használatával valamilyen mértékben meg lehet előzni, ehhez viszont az is kell(ene), hogy tisztelt autós (ámokfutó) társaink az előzés 5 alapvető szabályát tiszteletben tartsák. De erről inkább máshól, térjünk vissza, legalábbis lélekben, Horvátországba, a valóságban pedig aki arra jár tartsa be a szabályokat, mert ott nem áldemokrácia van a közlekedés szabályainak megkövetelésében - nálunk csak kínlódás van, mert nincs olyan jogsztabály, ami mellett ne lenne egy diadalívnyi kiskapu beépítve - hanem valóban a balesetek számát próbálják csökkenteni.
Jadro Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10581
Sztem jó dolog ez a világítás. Pár izzóval többet meg megér ha emiatt megúszhatunk egy balesetet.
Maribel Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10580

Igy van. Ha ez a szabály, akkor minek szivóskodni.

Ezt a gyújtás+világitás dolgot a hetvenes években Svédországban találták ki. Az ottani Volvok és Saabok gyárilag igy készültek.

Előzmény: Bogie (10579)
Bogie Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10579
Az amerikai demokráciában ezt egyszerűen megoldják, ráadod a gyújtást felkapcsolódik a fényszóró is. Nincs vita. És szerintem igazuk van.
Előzmény: Maribel (10578)
Maribel Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10578

Erröl azért ne nagyon nyissunk vitát, hogy a nappali fényszóró használat jó vagy sem. Sokkal kevesebb érv szól ellene mint mellette.

Mondjuk az én Ferrarimnál elég jól megnöveli a fogyasztást mert a felnyiló lámpák 250nél jelentősen megnövelik a légellenállást :-)

Előzmény: tomcat73 (10576)
MrMoJo Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10577
Vajh a radardetektorhoz hogy viszonyulnak a horvát rendörök?
tomcat73 Creative Commons License 2004.08.18 0 0 10576
Tehát akkor ott is terem elég sok barom aki kitalálta, hogy ragyogó napsütésben kapcsoljuk be a lámpát.
Előzmény: moat1 (10575)
moat1 Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10575

 

 

MINDENKINEK, de elsősorban, aki még csak most indul kedvenc országunkaba nyaralni. JÓ NEKIK.

 

Aug 20. után gyökeres változások a horvátországi KRESZ területén.

Mai RTL KLUB híradó is foglalkozott vele, érdemes utánnanézni.

 

Pl.

Tompított fényszóró MINDEN - lakott területen belüli és kívüli - úton is kötelező.

Mobiltelefon használatára a magyar szabályokhoz hasonló szabályok    vonatkoznak. (Bár nálunk nehéz betartatni ezeket, van is elég baleset, horvát szomszédaink azonban - ott nem ajánlatos vitába szállni a közeggel - be fogják tartatni a szabályokat, másnem a pénztárcánk tartalmának megcsappantásával.)

Aki nem fizet - a hírek szerint - 2 napra elvehetik az útlevelét és a vezetői engedélyét.

 

Aki nem akar fizetni - ott nem igen vannak a jogszabályokba jogalkotóilag beiktatott kibúvók, feltehetően ők komolyan is gondolják, hogy nem csak szabályokat hoznak, hanem be is tartatják azokat -  annak ajánlatos utánnanézni a változásokat, s be is tartani a szabályokat.

Előzmény: Bogie (10565)
bRIZSA Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10574

Sziasztok!

 

Tegnap este jöttünk meg Tkonból, sajnos. Nem sok kedvem volt hazajönni, elhihetitek.

Mivel rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, most kihagynám a terjedelmes beszámolót, de majd bepótolom.

A lényeg az, hogy a határon a kutyát sem érdekli, hogy mi van az autóban! Ráadásul hajnali fél négykor térképet és prospektusokat osztottak a határon!

Egy traffipax-al találkoztunk, de nem állítottak meg senkit, pedig horvát rendszámú autót nem sokat előztünk le és mi is egy tizessel többel mentünk a megengedettnél!

Öszintén szólva nekünk nem jött be az autópálya, mivel két kocsival voltunk és persze mindenkire máshol jött rá a szükség, így a magasabb sebesség nyujtotta előnyök elvesztek a sűrű pihenők között. Hazafele viszont a hegyeken át, mindenkinek csak ajánlani tudom Obrovac környékét, gyönyörű!

 

Szóval a tenger

még mindíg kék,

a sziklák fehérek,

a bőröm meg piros.

 

sziaa Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10573

Szia Anna!

Tudom kevés a 3 nap,- de hidd el +éri.

Jó utat és jó pihenést.

Sziaa

Előzmény: Anna ) (10540)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10572
a boszanacokhoz igen, csak utlevel
Előzmény: konyak_ad (10571)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10571
de személyi nem jó, csak útlevél, ugye?
Előzmény: [vasquez] (10569)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10570
Köszi, itt aztán megvannak a komp árak minden vidékről!
Előzmény: [vasquez] (10569)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10569

nmi,

a nyari szezonban, szeptember vegeig, vagy meddig nem kell vizum Boszniaba, mehecc nyugodtan...

 

De Niro,

www.jadrolinija.hr

Van angol szekciojuk is.

Előzmény: Törölt nick (10567)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10568

nmi,

 

szeptember 30-ig nem kell vízum Boszniába. Nyárra idén is felfüggesztették a turista forgalom miatt. Én júniusban mentem át rajta és csak a zöldkártyára izgultak a határon.

Előzmény: nmi (10566)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10567
Keresgéltem-keresgéltem szorgalmasan, de nem találtam itt komp árakat a Brac-szigetre. Split-ről és Makarska-ról is érdekelne a díj. Valaki járt arra mostanában?
nmi Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10566

405GRX, vaquez

 

köszi a válaszotokat Dubrovnikkal kapcsolatban. a boszniai irány asszem bukó sajna, úgy tudom oda vízum kell azt pedig nem intéztük időben. bár ha horvátországon megyünk keresztül akkor is van egy kis szakasz Bosznia, de ott állítólag átengedik az ember fiát. ezzel kapcsolatban van esetleg tapasztalatotok?

Bogie Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10565
Ma reggel a tv valami 110 ezer forintos büntit emlegetett a Horvátországban gyorshajtóknak. Ez azért megfontolandó, főleg ha nyaral az ember, minek sietni?
Előzmény: konyak_ad (10563)
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10564

hehe, nekünk a kedvenceink a lengyelek; na azok aztán tunak vezetni :DDDD Fékezés hegynek fel és társai... ha utolérünk egy konvonjt, már röhögünk előre, h. biztos lengyel van elöl

Amikor először mentünk Ho-ba, pont elég messze, Brac-ra mentünk. Akkor még a Dinári hegységben kellett haladni, sok kamion, rengeteg autós. Nagy nehezen előzgettünk, már csak egy német volt előttünk és a lengyel között, már a német is fogta a fejét szabályosan, de tényleg...

Előzmény: konyak_ad (10563)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10563
Én először azt hittem, a tompított fény csóváját akarja jelképezni... Ha nagyon tippelnem kellett volna, ködöt mondok, de sztm nem elég egyértelmű...

Tényleg, akik kint voltatok, traffipax-al találkoztatok? Én egyet láttam, Plitvicétől visszafelé Zágráb irányába egy faluban, mélabúsan álldogált az út mentén rendőrbácsi, a lézer-pisztolyát maga mellett lógatva. Amúgy nekem úgy tűnt, az autósok általában jobban betartották a sebességkorlátozásokat mint itthon, kivétel ez alól az olasz és a horvát nemzet (mondhatnám, hogy természetes :) ), de ők is inkább csak az országúton "alkottak" szép helyzeteket, az autópályán nem...
Előzmény: Bogie (10562)
Bogie Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10562
Azért van logika a piktogramban, mert az egyértelmű, hogy valami felhőt akar jelezni. Az esőt a felhőn kívüli vonalkák, a ködöt a felhőn belüli pontok, vízszintes vonalkák, meg egyebek jelzik országtól függően. Elméletileg ezeket úgy kell megrajzolni, hogy szöveg nélkül érthetőek legyenek.
Előzmény: [vasquez] (10561)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10561

Maugli.... LOL!!! :))))

Egyebkent a gorogoknel is van ilyen, de ok legalabb kiirjak angolul is, hogy: Attention Fog! Plusz ott a hegyi autopalyaszakaszokon kozvilagitas(!) van a kodveszelyes reszeken. A horvatoknal legalabb a kijaratokat kozvilagitjak (nem ugy, mint nalun, hogy rossz idoben ugy kell keresni a lehajtot)

 

ARic,

jajj, bocs, felreertettem... ;)

 

Laja,

olyan is van, de az a kovetkezo: dž, azaz dzs.

Pl. džamija, ami ugye dzsámi magyarul :)

A đ az szimlan gy, pl. Đorđe, azaz Gyorgye, vagyis Gyorgy magyarul

Előzmény: zizi (10559)
Bogie Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10560
Hasonló ködtáblák vannak a sógoréknál is, csak nem mauglinak hívják:)
Előzmény: [vasquez] (10543)
zizi Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10559
ezeket a táblákat mi is láttuk, de miután nem tudtuk, hogy az U magli mit jelent (esőre gyanakodtunk), így elneveztük Maugli tábláknak, annak van értelme :-)))
Előzmény: [vasquez] (10543)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10558
A đ szerintem dzs-be hajlik, legalábbis én úgy tudom.
Titokzokni1 Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10557

Köszönöm a kimerítő és a még kimerítőbb válaszokat. Nahát, azt nem tudtam, hogy a Sibenik is kukacos!

Igazán aranyosak vagytok Ti fórumosok!!!

Előzmény: [vasquez] (10543)
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10556
Ettől függetlenül én akkor is kollegina vagyok, téged javítottalak.
Előzmény: [vasquez] (10555)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10555
khm-khm... az igazi keresztnevem Arpi.... ;))))
Előzmény: ARic (10554)
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10554
Kollegina.... és nem tudok, sajnos, de szeretnék!!! A szláv nyelvek között a horvát az egyetlen normális, mármint az én fülemnek.
Előzmény: [vasquez] (10553)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10553

Maga nagyon tud, kollega :)

Mindent ugy ejtenek, ahogy le van irva (a szerbek ezt ugy mondjak, hogy piši kako govoriš, govori kako je napisano - irj ugy, ahogy beszelsz, beszelj ugy, ahogy le van irva), semmi lagyitas, semmi mokuskodas, varialas. Pl. Dubrovnik az Dubrovnik, es nem Dubrovnyik. Grrr, erre harapok.... ;)

A maganhangzokat pedig valoban: a hosszu es a rovid verzio (pl az A és Á) kozott ejtik feluton.

 

Előzmény: ARic (10552)
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10552

Akkor tévedtem...

A bijela tocskát kifundáltam, meg a pozort is tudtam, csak a magli-t nem! De ezt gondolom úgy ejtik, ahogy írva van, nem malji-nak, mint az olaszban lenne?! Az a-t pedig a és á között?

Előzmény: [vasquez] (10543)
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10551
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10550
Szerintem talán először kérdezd meg, van-e helyjegy a vonatra, és meddig. Meg én ennyi napra nem mennék túl messze, max. Rijekáig, elég lesz azt végigülni, és ott a közelben keresnék kempinget előre inkább, legfőképpen neten. Időben kezdted, nem?
Előzmény: kalap_ur (10544)
maida Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10549
Két hete az ucka alagut dijja 25 kn.
Előzmény: konyak_ad (10538)
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10548
A dologhoz hozzátartozik, h. természetesen Sibenik első betűje is "kalapos", uyge tudod?
Előzmény: Titokzokni1 (10546)
H_G Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10547
Vonattal Splitig, az állomással szemben buszra szállsz és lemész Omisba, Galeb kemping. (Gyalog kicsit vissza kell jönni a főút mellett.) Nagyon király hely, nem fogod megbánni!

Előzmény: kalap_ur (10544)
Titokzokni1 Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10546
Köszi H G!
Előzmény: H_G (10542)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10545
Ja, a v-tetős S ejtése ugyanaz, mint a magyar 's'. Tető nélkül 'sz'. A C az 'c'. Tetővel 'cs'. Vesszővel 'cs' és 'ty' között, de hogy mennyire, az szavanként más (tapasztalataim szerint), inkább 'ty'. Azonkívül a horvát nem lágyít, a dvadeset kiejtve nem dvagyeszety, mint pld. az oroszban, hanem dvadeszet.
kalap_ur Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10544
Sziasztok! Elkezdtem visszaolvasni, de nagyon sok. Csütörtöktől vasárnapig tudnánk Horvátországban maradni, és úgy terveztem vonattal megyünk, és campingben laknánk. Ha valaki tudna ajánlani úticélt, azt megköszönném!
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10543

Ehun van:

 

U magli = kodben

Pozor = vigyazz

na bijele tocke = a feher korokre

3 tocke vidljive = 3 kor lathato legyen

 

 

Nyelvtan:

s = ezt sima magyar sz-nek ejtik (Split azaz Szplit)

š = megfelel a magyar s-nek (Šibenik azaz Sibenik)

đ = megfelel a magyar gy-nek (a horvatok irjak meg dj-nek is, lasd Djakovo varosnev, azaz Gyakovo)

č = megfelel a magyar cs-nek (Goričan, vagyis Goricsan - Poreč, azaz Porecs)

ć = megfelel a magyar ty-nek, de van benne egy kis c-be hajlo hangzas is, ugy mint a magyar kutya szo hangzasaban

ž = megfelel a magyar zs-nek (Žuta Lokva, azaz Zsuta Lokva)

 

Ha nem latod a horvat betuket, valtsd a bonbeszod View/Encoding menujet central European-ra

Előzmény: Titokzokni1 (10541)
H_G Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10542
A sima az SZ.
Előzmény: Titokzokni1 (10541)
Titokzokni1 Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10541

Sziasztok!

 

Segítségeteket kérem.

Olvastam itt, hogy Karlovacnál könnyen az autópályán lehet maradni. Milyen táblázottság van, ha Split felé szeretnék továbbmenni letérve a pályáról.

 

Milyen ez az útszakasz, nagyon sok a szerpentin?

 

Horvátban kétféle s betűt láttam, a simát és egy olyat, aminek tetején van egy kis v. Hogyan kell ejteni őket? Pl. a Sibenik az Sibenik, vagy Szibenik? Így is, úgy is hallom, melyik a helyes? Vagy a 6=Sest (kukaccal az első s tetején) ez seszt, vagy szeszt?

 

Előre is köszönöm!

 

Anna ) Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10540

MrB:

 

A június eljei omisi nyaralásunkkor mondta az ismerős, h azon az úton végig állni szokott a sor... Mondom biztos hülyeségeket beszél kicsit, de akkor nem.... :-//

 

Sziaa!

Akkor kb. télleg olyan idő lehet, mint Omisban volt, júniusban.

Kevésnek tartom ezt a 3 napot, de a barnálkodás vonz engem is! :)) Majd meglátjuk, hogy megyünk-e. Tényleg csak az a gond, h keveset lennénk ott. Az ismerősök még maradnak pár napot, tény, h nekik így jobban megéri...

 

A Tőletek kapott infókkal sokkal könnyebb lesz a döntés, akármilyen irányban! :)

Ezért megintcsak millió köszi! :)

 

Anna 

Előzmény: sziaa (10467)
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10539
Nem akkor van szerepük, ha esik az eső, és csúszós lehet az út?
Előzmény: [vasquez] (10536)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10538
ÁÁÁ, már világos, én nem értettem mit jelent az a tábla, csak horvátul volt kiírva - azt mondjuk vágtam, hogy különleges helyzetre szól...

Eszembe jutott még pár élmény, megosztom, előre szólok, semmi érdekes nem lesz :)

A Zágrábot elkerülő körgyűrű sztm iszonyat ramaty állapotban van, de csak Rijeka felé. Az összes többi út - beleértve a biztos nem mostanában épült országutakat is - példásan jó, persze a magyar viszonyokhoz képest szinte minden az.

Aki Isztria déli v. keleti része felé indul, Rijekánál két irányba mehet, az Ucka alagúton át, és Opátia felé. Odafelé Opátiát válaszottuk, kézenfekvőbb volt mint továbbmenni, az idióta térkép pedig egyenes országútnak útnak jelezte - hát, nagyon hosszú szerpentin, mind időben, mind távolságban, de szerintem megéri, gyönyörű, kanyargós, élvezetes, persze ehhez kell az is, hogy ne legyen gyenge az utasok gyomra :) Még hullafáradtan, egész éjszakai vezetés után is élveztem :) Visszafele az Ucka alagútnál (ami mint említettem, a part mentihez képest gyorsabb útvonal) azonban díjat kell fizetni, és meglepően sokat, ha jól emlékszem, 44 kuna volt - ezért majdnem Zágrábtól a magyar határig lehet menni az autópályán (asszem 56 kuna), és nem csak egy pár km-es alagutat kap érte az ember...

Ja, és tubós benzines autókkal vigyázzatok a 95-ös benzinnel, márkatársam másik fórumban mesélte, hogy nem tetszett az autójának.

És ha ajánlhatom, ne Letenyenénél tankoljatok, egyrészt nagy a zsufi, másrészt 4 Ft-tal drágább volt a benzin literje, mint pár km-rel arrébb Nagykanizsán. (MOL kút volt mind2)

Fagyi egységesen 4 kuna volt mindenütt, de oda kell figyelni, mert van, ahol ezért egy kb. 2.5 magyar gombóc méretű óráisadagot kapsz, van ahol viszont akkorát mint itthon (ez utóbbi jellemzően a parton lévő fagyisoknál volt így)...
Előzmény: [vasquez] (10536)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10537
iszonyat lassú nekem is, nagyon sokat várok, mire műxik
Előzmény: wdriver (10528)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10536
Ketvonalas kod? Huha, az mijjen? ;) Egyebkent a Zagreb-Karlovaci autopalyan van egy erdekes feature, bizonyara lattak mar az arra jarok. A leallosavot jelzo zarovonalra jobbrol nagy felkorok vannak festve, ugy, mintha a kor a vonalon fekudne. Ezeknek akkor van szerepuk, amikor eros kod van. A tablak jelzik, hogy ilyenkor a kovetesi tavolsag mekkora legyen: kozotted es az elotted levo kozott minimum egy vagy minimum ket feher felkor-e. Otletes, nem?
Előzmény: Triumphator (10532)
kalap_ur Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10535
Neked pedig irónia nélkül köszi! :)
Előzmény: konyak_ad (10533)
kalap_ur Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10534
Köszi a segítséget!
Előzmény: ARic (10531)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10533
18 év alatt kell, fölötte kártyás személyi is jó.
Előzmény: kalap_ur (10529)
Triumphator Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10532

szia!

hát igy nem vágom ám, hogy hol van kút.lényeg, kevés van belőle, de ki van táblázva, hogy hány km-re van a következő.egy tifon márkanevűnél megálltam egyszer, de nem tankoltam, mert a neumi occsó benzin elég volt a határig.fotók vannak, ugy 1000 kb., majd időm engedtével talán.odafelé a szerpentinig kétvonalas köd volt, fent meg sütött a nap, csodás látvány volt, meg vala örökitve.hidak, alagutak, hmmm.

Előzmény: [vasquez] (10526)
ARic Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10531
No comment....
Előzmény: kalap_ur (10529)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10530

OFF

Millen oprencer van a gepeden?

ON

Előzmény: wdriver (10528)
kalap_ur Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10529
Sziasztok! Kell most Horvátországba útlevél, vagy jó az új személyi is?
wdriver Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10528
Vasquez,
Off:
a webcam.hak.hr nekem nem jön be, valami baja van a flash player 7-el.
egy script nagyon lassú, valami ilyesmit ír ki és utána csak megy körbe középen a kis időmérő de nem megy tovább az oldal, egyszer bejöttek a pöttyök a térképen de sehova tovább.
nem tudja valaki mi lehet a gond?
On
köszi W.
Előzmény: [vasquez] (10504)
wdriver Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10527
konyak,
szerencsétek volt, mi ugyanezen az úton egy darabot sem láttunk, pedig úgy figyeltem a vizet, hogy belefáradtam... :-) na majd jövőre. :-))

Triumph,
régi barátom, :-DD jókat társalogtunk régen. ;-))

Üdv W.
Előzmény: konyak_ad (10522)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10526

Udv! Bosiljevo es Zadar kozott,  a palyan van-e benzinkut? A Sveti Rok koruli szerpentineknel a www.hac.hr jelez egy kutat, de a te tapasztalatodban jobban bizok ;)

 

Uti fotok valakinek esetleg? "Mala Kapela-i szerpentinek", "Autopalya-fotok utkozben" temak kerestetnek.

Előzmény: Triumphator (10524)
405GRX Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10525

Szia nmi, mi bö egy hete jöttünk vissza ugyanonnan:-) (pontosabban :-(, mert haza kellett jönni basszus...)

Néhány tipp:

Javasolnám neked én is Boszniát. A táv nekem 950 km volt, lefele kb 12, visszafele 14 óra volt, átlagsebesség igy 75 ill. 65 kmh lett. Szóval nem egy haladós út, de én mégis ezt javasolnám, mert:

1. Sokkal szebb a táj

2. Nem szivsz a fizetökapunál esetleges dugókban

3. Megspórolsz legalább 200 km-t

4. Nem kell végigmenni a Magistralan

5. Olcsóbb (no autópályadij+adott esetben kisebb fogyasztás, nekem 5,5-6 l jött ki egy 1.4-es benzinessel!)

Érdemes 7végén menni, mi visszafele belekerültünk Szarajevonál egy munkanapi dugóba (útépités), 1 órát csorogtunk. Lefele vasárnap mentünk és szinte alig volt forgalom. Ha bevállalósabb vagy lehet hogy gyorsabban is leérsz de nem érdemes próbálkozni mert elég sürün integetnek barátságos bácsik kék tányérsapkában, 1x engem is megsarcoltak. Hro-ban (és BIH egyes területein) érdemes hallgatni a HRT 2 rádiót, három idegen nyelven mondják a közlekedési hireket.

Mlini egyébként nagyon aranyos, több kis strandja is van, mostanra valószinüleg kevésbé tömöttek mint amikor mi voltunk. Van egy kis sétány a szokásos kávézókkal, éttermekkel. Kocsival Dub. kb 10 perc, de készülj fel, hogy elég nehéz parkolóhelyet találni, bár nem lehetetlen. Magáról a városról nem lehet mit elmondani, el kell menni és megnézni. Mi szinte minden este bementünk és mindig találtunk valami újat amire rá lehetett csodálkozni.

Srebrenonál van egy Getro nevü hipermarket, ahol mindent viszonylag szolid áron megkapsz (Dub-tól Ml. felé az elsö település elött balra kell letérni a Magistraleról, ki van irva hogy "Servisna Zona")

Érdemes elmenni a szigetekre (Lokrum, Mljet, Elafiti, Ml.vel szemben több kis sziget is van), több helyen hirdetik, Mliniben a kikötöben is. Cavtat is szép, meg Montenegroba is átugorhattok ha van kedvetek.

Röviden ennyi, ha még valami érdekel szólj.

Előzmény: nmi (10506)
Triumphator Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10524

üdv mindenkinek!

 

tegnap éjjel sikerült hazaérkezni orebicből.minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg voltam elégedve.útlevélhiány miatt nem via bosznia mentünk, hanem körbe, na az egy szívás szvsz.autópálya útminősége nagyon jó, infrastruktúra nagyon rossz, toitoiwc katasztrófa.splittól a jadranska magistrala pedig cumi.bővebben ha időm engedi, később.

[vasquez] Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10523

Hat igen, a haboru elott ugy hirdettek magukat, hogy: "Bosznia olyan, mint Svajc, csak szebb. Sot, tengerpartja is van!"

 

A kep csodaszep. Jee, ha egyet kattintasz a fotora, akkor megnyilik nagyban! tiszta hajtekk ez az index.hu ;)

Előzmény: tomcat73 (10518)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10522

Rabac-nál voltak delfinek. Volt egy hajó, ami csak delfin-kereséssel foglalkozott, 120-130 kunáért vittek el 2 órára, de odaírták, nem 100% hogy megtalálják a delfineket (amiket amúgy radarral meg mindenféle kütyükkel keresnek). Minket is érdekelt volna, de féltem, nem fogunk látni, és kiadunk két személyre kb 250 kunát feleslegesen - kicsit bizalmatlan is voltam, túl sok helyen írták, hogy nem biztos a delfin. Végül a "sima" hajókirándulás alatt is belebotlottunk egy delfin-csoportba, tehát lehet valami mégis a delfines kirándulásban... Mondjuk a 250 kunát, amiről írtál, sokallom nagyon, mert mégiscsak lutri.

 

A hajóból csinált - nem túl jól sikerült - fotóim:

 

Előzmény: kulacs (10520)
Lovaskocsi Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10521

Sziasztok!

 

Vissza olvasgattam a forumot (cca 1000 hozzászólást), sok hasznos dolgot olvastam, és a beszámolóitok ha lehetséges még jobban felspanoltak, menni-menni-menni. Úgy néz ki, hogy 27-én indulunk Rijekába busszal. A probléma az, hogy nem tudom, a busz vajon a vasút melletti buszpályaudvaron áll-e meg, ahonnan KRK-re ill. egyéb helyekre indulnak a buszok (a buszpályaudvar a vasút állomás mellett). Nem tudna valaki erről információt adni? Ill. nem volt valaki mosanában KRK-ben apartman vadászaton? Hogy kb. mennyit kósta  ott a szállás éjszaka/fő?

 

Köszönettel: Lovaskocsi

kulacs Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10520

Haj barrix!

 

Én két hétig nem láttam egyetsem.

DE a helyi csónakos gézák esküdöznek a kikötőben, hogy elvisznek téged egy delfin néző túrára potom 250 kunáért per kopf.

 

Kulacs

Előzmény: barrix (10314)
kulacs Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10519

Hali drdoctor!

 

Sv. Nedjelja-ban én is csak egy kis pékáru boltot találtam, de egész Ho legdrágábját. Képes lett volna egy 3 decis dobozos sört 10 kunáért adni. Egyből a kikötőnél van.

Azért nem olyan kis falu szerintem lenni kell valahol fent a templomnál boltnak....

 

Kulacs

Előzmény: drdoctor (10261)
tomcat73 Creative Commons License 2004.08.17 0 0 10518
Júliusban Franjo meg én Bosznián keresztül mentünk le nyaralni, a Tuzla- Szarajevo_ Mostar útvonalon. Az orasjei határátkelőtől Tuzláig szörnyen szemetes, koszos viszont Tuzla után beérsz a hegyekbe és az olyan mint Ausztria csak kicsiben. Gyönyőrű fenyvesek, kanyargós utak. Szarajevo után kezdődik a Neretva völgye a csodálatosan zöld folyóval. Ha Mlinibe akarsz menni akkor érdemesebb Bosznián menni. A Neretva völgyéről felrakok egy képet is. jó nyaralást
Előzmény: [vasquez] (10508)
Lui52 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10517

 

 Panita !

 Nagyon szépen köszönöm.

                                                 Lui52

 

Előzmény: Panita (10468)
DrShan Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10516

Igazad lehet, a szvsz lemaradt.;) Nekem Split 1 napos város, és a "nagyvárosi fertő" (igaz nem BP méretben) jelen van. Legalábbis nekem az ingerküszöb felett. Szvsz nem azért megy az ember Horvátországba, hogy kétszázezer emberrel, meg kitudja hány turistával egy fél zsebkendőnyi helyen nyüzsögjön egy héten keresztül. Ezért felesleges 800 kilométert utazni, rossz esetben helyben van. Pár Kn-ért viszont felejthetetlen élményben lehet része egy kicsit távolabb. Csak egy esetleges csalódástól szerettem volna megkímélni az előttem szólót.

Előzmény: H_G (10513)
lborli Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10515
Nem, nem. Kis türelmet kérek csak.
Előzmény: [vasquez] (10508)
ermisz Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10514

Sziasztok!

 

Szombaton érkeztünk meg Brelából. Én csak az autópályához szeretnék néhány szót írni. A pályadíj a határtól Splitig 172 kuna volt. Odafelé péntek este 8-kor indultunk három autóval, és kb. 12 órát tartott az út. Nem volt dugó simán végig lehetett menni. A pálya a Mala Kapela és a Sibeniki szakasz kivételével kész volt.

 

A hazafelé út azonban kész katasztrófa volt. A kb. 600 km-es horvát szakaszt sikerült kb. 12 óra alatt leküzdeni. Ebből a Zágrábi fizetőkapunál sikerült 13 km.-t 1.5 óra alatt megtenni. A Sveti Rocknál letereltek a pályáról mindenkit, így kezdődött a hegyen keresztül a szerpentinen a szenvedés. A Mala Kapelánál viszonylag jól átjöttünk.

 

Összességében Horvátországról nagyon jó a véleményem, kellemeset csalódtam. Azonban az autópályájuk szvsz nem sokat ér. A fizetőkapuk nagyon megfogják a forgalmat, így hiába adják át jövőre az egészet sokra nem lehet vele menni. Nem értem miért nem lehetett a matricát bevezetni.

 

Még egy megjegyzés azoknak akik most indulnak, és Karlovácnál a régi út felé akarnak menni. Mi is arra szerettünk volna. Néztem nagyon a lehajtót, mivel itt a fórumon olvastam, hogy tábla jelzi. Amikor arra jártunk, tábla nem volt, így autómatikusan az új pályára jutottunk. Amit utólag nem bántunk, amint azt fent is írtam. De a hazafelé az tragikus volt.

 

Az egészben csak az bosszantott, hogy ha a régi úton jöttünk volna, ott is dugóba álltunk volna, de az nem került volna ennyi pénzbe.

 

Ja a tankolásra nagyon vigyázzatok, tényleg nagyon kevés a benzinkút.

 

Hát egyenlőre ennyi.

 

H_G Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10513
DrShan:

egy ennyire szélsőséges véleményhez minimum egy SZVSZ-t kéne tenned! Split igen szép hely, sok látnivalóval, egy Gellérthegy-méretű parkosított hegyoldallal és szó sincs afféle nagyvárosi fertőről.

Előzmény: DrShan (10492)
H_G Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10512
Csöppet se aggódj, amikor leszállsz a vonatról, már ott fog várni egy-két öregasszony, hogy pont ilyen szállosokra hurcoljanak!

Előzmény: octagon (10491)
H_G Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10511
"Panita : nem emléxel a camping nevére ?"

Korana-nak hívják (de hogy miért nem olvas soha senki se vissza?!)

Előzmény: mniki (10503)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10510

Sziasztok!

 

Na, most lenne csak igazán szükségem segítségre!

 

Érdekelne konkrét szállás lehetőségek (név, cím, telefon, fax, email, web, stb.), melyeket Ti nyugodt szívvel tudnátok ajánlani.

Fontosabb szempontok:

- 2 fő

- reggeli nem lenne rossz, de nem feltétel

- árak, amennyiben nem túl régiek

- Kvarner öböl, Pula környéke, Krk sziget

- Tengerpart a közelben legyen (homokos vagy apróköves)

- Környéken érdekes, nevezetes helyek lehetnek

- Kire lehet (kell?) hivatkozni

 

Egyenlőre ennyi! Jöhet email-ben is!

 

Előre is köszi!

 

Gangsta

[vasquez] Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10509

Nehany foto Mlini-rol es a kornyekrol: http://dalmacija.modrojezero.org/Dubrovnik%20Riviera/index.html

 

Csodaszep hely.

Előzmény: nmi (10506)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10508

Eredetileg mi is oda mentunk volna nehany kollegammal, de ceges ugyek miatt nem tudtunk. Bp-Mlini tavolsagot tudok mondani. Ha kerulovel autozol (Bp-Letenye-Gorican-ZG-Karlovac-Bosiljevo-Sveti Rok-Sibenik-Split-Neum-Dubrovnik-Mlini), akkor ugyan az ut durvan 2/3-at avtopalyan teszed meg, de amint lejossz a palyarol (Split utan), vegig kell magad pasziroznod az adriai fouton, ahol falu falut er, napkozben lepesben lehet csak haladni. Szorozd be a balatoni viszonyokat szazzal. Igy az ut hossza kb 970-1000 km kozott van.

Bosznian keresztul rovidebb, es a zsufolt parti utat csak Ploce kozeleben ered el, onnan meg mar konnyebb. Igy kb. 200 km-t takaritasz meg, es nincsenek szivasok a tulterhelt horvat utakkal. Plusz olcsobb a benzina is (atszamitva kb. 190 HUF a literje), valamint lelegzetelallito a taj.

Iborli szaktars meg a ho elejen igert egy "Bosznian keresztul jottem" utleirast, remeljuk nem foszt meg bennunket ettol. ;)))

Előzmény: nmi (10506)
MrMoJo Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10507
Köszönöm!
Előzmény: moat1 (10502)
nmi Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10506

sziasztok

 

szombaton megyünk Dubrovnik mellé, egy Mlini nevű kis falucskába. Érdemes most az autópályán menni? Meddig van kész jelenleg? És mennyi autópálya díjra jell számolni ha arra megyek. egyébként Dubrovnikkal kapcsolatban minden jótanácsot szívesen fogadok, köszönöm előre is :).

Tamerlán Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10505

info: MLJET és KORCULA szigetek

autópálya: Gorican-Rijeka

kompok (távolsági):

Rijeka-Zadar-Split-Stari Grad-Korcula-Sobra-Dubrovnik  

Split-Rijeka (távolsági)

kompok (helyi):

Polace (Mljet) - Trstenik (Peljesac félsz.)

Orebic (Peljesac félsz.) - Domince (Korcula)

Domince (Korcula) - Drvenik

 

E témákban hosszabb beszámolót készülök írni.

Már persze, ha érdekli a t. topictársakat.

 

A fenti, előzetes ismertető alkalmazását meg mindenki szíves figyelmébe ajánlom (tavalyelőtt már többször javasoltam, de sajnos, elfelejtődött).

Pedig mennyivel gyorsabban menne az információgyűjtés, ha a részletes beszámolók így kezdődnének...

 

[vasquez] Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10504

wdriver,

en tavaly szurtam el a lejaratot a ZG-i korgyururol, es Samobornal fordultam vissza, jottem le a palyarol (onnantol lett gyanus, hogy megsokasodtak a slovenija, es a vam feliratok :)))), aztan Jastrebarsko-nal vissza a karlovaci palyara. Egesz nyugisnak tunt a kozut. Viszont ahogy a www.webcam.hak.hr-t nezem, nagyon sokszor van tumultus Luckonal, a kapuk elott. Majd kiderul... Remelem, hogy pentek kora hajnalban meg nem lesz dzsumbuj...

 

Az olaszokat nehezmenyezo topiktarsaknak a Tisza tavat ajanlom, na ott csak magyar szot fogtok hallani... Meg pecazo fritzeket ;)))

Előzmény: wdriver (10499)
mniki Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10503
Már csak pár nap és indulás a tengerpartra !!!
Panita : nem emléxel a camping nevére ? Mi pénteken szeretnénk Plitvicébe eljutni, de csak akkor, ha találunk szállást, ui. szombattól van lefoglalva apartmant Selcébe.

Más, sok helyen lehet kártyával fizetni ? Ui. nem akarunk sok pénzt kivinni és inkább eur-ot...

moat1 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10502

MrMoJo

 

Személyivel utazás Horvátországba. www.kulugyminiszterium.hu  lapon, de előtte a lapon történő "navigáláshoz" 9119-ben az iránymutatás. 

Előzmény: MrMoJo (10494)
zsele5 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10501
Köszönöm, megtaláltam benne ami érdekelt.
Előzmény: [vasquez] (10495)
gos71 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10500
Sziasztok! szept 3-tól keresek családot rab-ra.San marino campingbe,1-hétre valakit.
Megüresedett a lakókocsi melletünk.Full homokos part. Mi két pici gyermekkel megyünk.
wdriver Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10499
Vasquez,
én soxor lementem a körgyűrű után amikor kisbusszal mentem
(feleség,sátor,kutya :-) ) viszont nem egyszerű megtalálni, volt olyan év amikor nem sikerült. Az autópályadíj miatt tértünk le mert már busznak vették (...) és 2x annyit csengettünk mint a szgk-ra.
Szóval még a kapuk előtti lejárón kell letérni jobbra, és az út utána átmegy balra a pálya alatt és megy Karlovac felé. Gyorsan lehet haladni itt is és vannak szép pihenők meg egy-két étterem, nincs forgalom. Régebben tudtam a kijárat nevét is, kb. egy éve írtam be ide is de visszakeresni nem lesz könnyű.. :-)
..lehet, hogy pont Luckot ír a tábla?..
Karlovacnal aztán pontosan oda érsz ki, ahol a "régi" autópálya véget ért, a "régi" kapuk utáni kereszteződéshez. Bár gondolom most is megvan Karlovac kijárat néven minden.
Üdv W.
Előzmény: [vasquez] (10496)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10498
rengeteg az olasz nagyon untam már a végére a karattyolásukat..:-)

:))) Dettó :)))
Előzmény: murray (10497)
murray Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10497

tegnap értünk haza egy hét isztria

szállás Rovinjban szép kis város, kirándulgattunk isztrián Pulán az amfiteátrium elött magyar nyelven beszélő cigányok sózzák rá a teritőjüket a turistákra. hm.

rengeteg az olasz nagyon untam már a végére a karattyolásukat..:-)

szerintem a  horvát autópályán tök felesleges gyorsan menni a fizetőkapuknál úgyis elbukod aztaz időt a Rijeka-zagrab kapunál fél óra a 40 fokban pedig 8 kapu ment

ez az egész kapurendszer akkora fasság...

ja tavaly zadarban voltunk azóta mintha kissé megdrágul volna az autópálya....gyakorlatilag majd fél tank benzin ára mire leérsz...

de amugy jó volt.

 

 

[vasquez] Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10496

Ismetlodo kerdesek: bal oldalon tessek hasznalni a Kereses mezot. Remekul kidobja a topic azon beirasait, amik az adott kulcsszot tartalmazzak (pl. szemelyi, penzvalto, autopalyadij). Igy nincs ismetlodes. Egyebkent lehet szemelyivel.

 

Mas: probalta-e mar valaki a nagy Zagrebi fizetokaput (Lučko) kaosz idejen Jastrebarsko fele kikerulni? Vagy olyankor ott is bedugul a regi 3-as fout?

Előzmény: MrMoJo (10494)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10495

zsele,

 

http://www.aci-club.hr/index.html - ez az ACI Marina yachtkikotohalozat honlapja. Arlista is van rajta. Iranyadonak jo lesz.

Előzmény: zsele5 (10493)
MrMoJo Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10494

Bocs, lehet, hogy unalmas a kérdés; Ugye lehet személyivel beutazni Horváthországba?

Annyi helyen szó volt már róla, csak sosem figyeltem oda.

zsele5 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10493

Sziasztok!

 

Tudna segíteni valaki abban, hogy mennyibe kerülnek a kikötői díjak (kb.)?

Csütörtökön indulunk valahova Rovinj környékére és lehet, hogy húznék magammal egy 4.60-as, 1.60 széles, magaspalánkos szendvics-kompozit hajót, na jó inkább motoros horgászladiknak számítanám. Kérdezném, hogy mennyiért tehetném vízre ahol van rá lehetőség, valamint milyen bejelentési kötelezettségeim vannak? Van bejelentési kötelezettségem akkor is, ha nem vezetői engedély köteles a hajó?

 

Ha van valakinek ezirányú tapasztalata, szívesen vennék bármilyen eligazítást.

 

Üdv zsele. 

DrShan Creative Commons License 2004.08.16 0 0 10492
Nyaralni mentek? Ha rám hallgatsz, felszállsz az első buszra, ami kimegy Splitből, és ott keresel. Split sajnos minden negatívummal rendelkezik, amivel egy nagyváros rendelkezhet. Nyaralásra alkalmatlan úgy a város, mint a tenger. Viszont kiterjedt elővárosi közlekedéssel rendelkezik, közvetlen busz megy Trogirba (onnan Ciovo), és még ki tudja hova. Szállást a http://www.adriatica.net/  oldalon, illetve a helyszínen irodákban találhatsz. Amire szükséged lehet, az a http://horvatorszag.lap.hu oldalon van.
Előzmény: octagon (10491)
octagon Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10491

Sziasztok!

 

Vonattal megyünk Splitbe. Tud valaki segíteni, hogy a közelben hol találok nem drágán kiadó szobát 2 fő részére? Főleg olyan érdekel ahova nem gáz 2 nagy csomaggal gyalog/busszal elérni.

 

Thanx

x1vz2 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10490
Mindennap nagy piac, kivéve vasárnap, a spliti nagyobb.
Előzmény: fszevacsoki (10486)
DrShan Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10489

A trogiri piac mindig tele van. Ami a turista tömegcikkeket illeti. A zöldség-gyümölcs piacon vasárnap nem láttunk árusokat, de a hét többi napján, ha jól emlékszem, voltak. Szombaton volt a legnagyobb nyüzsgés. Ha valami nincs, Splitben biztosan megtalálod. A császári palota tövében.

Előzmény: fszevacsoki (10486)
lacka64 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10488

Nagyon köszi az infokat!!!!!!!!!!!

Eszerint kedden hajnalban indulhatunk a családdal, ha visszajöttünk, majd beszámolok mindenről képekben is.

 

Csocsi mindenkinek

                                      lacka

Előzmény: DrShan (10487)
DrShan Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10487

Éjfél ideális. Természetesen kiszámíthatatlan a közlekedés, de eddig nem volt gondunk odafelé. Határ nagyon sima, hajnalban a határőröknek sincs sok kedvük szórakozni. Reggel 6-7 körül a Mala Kapelánál lehet lenni, akkor még alig van forgalom a szerpentinen. Onnan autópálya Krka-ig. Sibenik előtti részen ált. 12 után kezdődik a nagy szívás.

Előzmény: lacka64 (10483)
fszevacsoki Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10486

Szia X1vz2!

Engem az érdekelne, hogy van-e olyan a trogiri piacon, hogy nagypiac nap, vagy minden nap az van? Én szept 5-én indulok 2 hétre és repülővel. Remélem még akkor is jó idő lesz!

Előzmény: x1vz2 (10466)
zizi Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10485
Nem, de többé-kevésbé azon a vidéken. Tavaly Crkvenica-n, idén pedig az Isztria másik felén (Umag). De elég sokat barangoltunk. (Plitvice valóban gyönyörű)
Előzmény: konyak_ad (10481)
fszevacsoki Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10484
Az origo/üzletinegyed megmutatja, melyik hazai bank mennyiért válta. Jelenleg a Volksbank a legjobb : 35,37.  De a legjobban lent a tengerparton váltják.
Előzmény: lacka64 (10472)
lacka64 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10483

Mikor érdemes elinduni Pestről Sibenikbe, hogy ne fussunk bele dugóba?

 

lacka

 

fekvőrendőr Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10482
A legjobb kártyával fizetni, így 33,80-ra jön ki egy kuna, ha nagyobb összeget vesztek ki ATM-ből, akkor is megéri a kártya használat, mert a tranzakciós díj eloszlik.
Előzmény: konyak_ad (10479)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10481
Ti ia Rabac-ban voltatok?
Előzmény: zizi (10476)
Axton Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10480

szerintem ha teccett a horvát, akkor ne válcsd vissza kunát..

jövöre fel lehet szinten hasznalni:)

Előzmény: konyak_ad (10479)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10479
Ahol én váltottam, az is ennyire jött ki nagyjából, csak arra még rájött a "provizje", azaz comission, és így jött ki a 35.9... Sztm csodát ne várj :) Egy kuna 34 Ft-ot kb. visszaváltáskor ér :)
Előzmény: lacka64 (10475)
Axton Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10478

Lacka: megerösitve..

hataron jol váltják. én 35.20at láttam..

de Huf-->Eur-->HRK is jo váltás.. ezen sem vesztesz sokat ha nem lesz kuna magyarban..

Előzmény: lacka64 (10475)
cdl1 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10477
Dubrovnikban csak 33 huf:)
Csak egy kicsit messze van.
De megéri a látvány...
Előzmény: lacka64 (10475)
zizi Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10476

érdekes módon (1 pincértől eltekintve) nekünk sem tavaly, sem idén egyetlen negatív tapasztalatunk sem volt, arról pedig, hogy melyik náció autósai vezetnek bunkóbb módon, elég sokat tudnék mesélni két gyerekkel az autóban... (elárulom: nem a határon túl voltak az afférok, pedig ott mintegy 1200 km-t, itt pedig csak 400-at autóztunk az idei alkalommal)

 

az pedig szvsz nem kíván komoly energiát, hogy néhány horvát kifejezést megtanuljon valaki, velünk talán ezért (is) voltak kivétel nélkül kedvesek...

Előzmény: konyak_ad (10470)
lacka64 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10475

Úgy hallottam a határ után közvetlen(Goricanban) 33-34-ért váltanak. Esetleg valaki meg tuja ezt erősíteni?

 

üdv lacka

Előzmény: cdl1 (10474)
cdl1 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10474
OTP.
Nekem 35.7 volt 2 hete.
Előzmény: lacka64 (10472)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10473
Letenyénél a MOL kútnál 35.8 volt, én a határon túl váltottam, ott 35.9-re jött ki. A bankok weboldalain ott szokott lenni az árfolyam...
Előzmény: lacka64 (10472)
lacka64 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10472

Hali mindenki!!

hol érdemes váltani forintot kunára? Esetleg tuja valaki az árfolyamot?

 

lacka

Kékbálna Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10471

Szia MrB!

Pedig ha Omisban voltál tudnod kellen a dugó okát. Omis a dugó oka. Van egy jelző lámpa a folyó hídja után. Na az kilométerekre megfogja a forgalmat. Ja és ha ezt észreveszik a rendőrök akkor ők irányítanak. Na az a nagy halál. Jó tanács. Ha délre mész kerüld Omist, mert megunod életed a dugóban. Helyette a Spliti autópálya végétől a 62-es útra mennék. Az a hegyek túl oldalán egész a Neretváig levisz. Nem jártam arra. De legközelebb tuti ezt választom ha délre megyek, Omis helyett

 

Szia

 

Kékbálna

Előzmény: _MrB_ (10469)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10470

Mi is hajnalban értünk haza, Rabac-ból. Először mentünk a horvát Adriára, én eddig 2x voltam ott, az olaszoknál, Kedvesem pedig még nem volt tengerparton. Zanzásítva a tapasztalataink:

 

- a horvátok az utakon bunkók, tolakszanak, soha semmi előzékenységet nem köszönnek meg, stb.

- Rabac gyönyörű, a part szép (érdemes a nagy strand helyett a kicsiket választani - bár itt lehúzás megy ezerrel, mert szinte csak fizetős nyugágyak vannak, 20 HRK/fő/nap, és reggel fél 9-re legkésőbb kint kell lenni ha akarsz ágyat kapni), a víz kristálytiszta, a part szélétől pár méterre már halacskák úszkálnak, még a strandokon is, a fürdőzők lábai alatt

- a boltokban 1-2 kivételtől eltekintve sehol egy mosoly, kedves gesztus, csupa unott arc, robot-eladókkal (nemtom ki írta a vendégszeretetet, hát mi nem sokat tapasztaltunk sajnos :/ )

- az árakat már mindenki leírta, kb. ennyi volt Rabac-ban is minden

- nehezebb volt apartmant kapni mint gondoltuk (állítólag 2 személyest találni eleve nem könnyű, meg is értem), végül sikerült 44 EUR/nap áron kifogni egy szépet, igényeset

- jóval kevesebb magyar nyaraló van, mint gondoltuk, az emberek olyan 70%-a olasz, 25%-a német, a maradék pedig szlovák, cseh, lengyel és magyar - nem csoda, hogy sehol semmi nincs kiírva magyarul, az étteremben ahol voltunk, kint az utcán csak a szokásos horvát-olasz-német-angol étlapon túl kérésre kaptunk fénymásolt magyar étlapot is

- nagyon "nyalnak" az olaszoknak, tiszta Balaton-német "feeling" - nem 1x volt ahol angolul kommunikáltam és olaszul köszönték meg a vásárlást, olaszul köszöntek (folyton hordott baseball sapkámon .hu-s webcím :) ), stb. ...

- a szállásadók egyike sem (akiknél voltunk megnézni az apartmant) beszélt angolul, volt, aki semmilyen idegen nyelven nem beszélt - amúgy irtó igénytelen apartmanokat mutogattak nekünk kezdetben, volt, amit 60valahány EUR/nap-ért akarták ránk sózni, hát, az összes bútor nem ért 60 EUR-t... :(

- befizettünk a 160 kunás "grill-fish" hajókirándulásra (Klinica hajó), jó kis program volt, még delfineket is láttunk

- Plitvicét nem szabad kihagyni, ha már Horváto-ban van az ember! Egy csoda!

 

Végezetül pár kép:

 

Előzmény: _MrB_ (10469)
_MrB_ Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10469

Sziasztok, hajnalban értünk haza Omis-ból, isteni volt, kisgyerekeseknek ajánlom. Aki magát a tengert szereti, annak kiábrándító a nem is olyan messze terpeszkedő Brac(?) szigete ~ :(

Omisnál nemtudom miért, de minden nap reggeltől délutánig lépésben haladtak az autók Splitből Omis felé (szombaton mikor mentünk, a 25 km majd 2 órába fájt 10:05kor áltunk be Splitnél a sorba és kicsivel 12 elött értünk oda).

Hazafelé szörnyü milyen dugók voltak 4,5 óra araszolás alatt nem tettünk meg 30km-t!!! Ebből 1,5 óra és majd 11km autópályán volt, a zágrábi kapuk elött. ~ : (

Kifelé az első fizetőkapunál sikeresen átvágtak 2kunával, szóval figyeljetek oda, mennyit adnak vissza.

Rendőrök elég sok helyen voltak, leginkább forgalmasabb kereszteződésekben, forgalmat irányítottak, mániákusan sípolva, összevissza integetve, borzalom volt. Bár nemtudom rendőrtanoncok, vagy mik voltak, mivel fehér ruhában, fiatal férfiak és nők. (még a lámpás kereszteződésben is inkább őket használták, mint a lámpát, amit narancssárga villogóra állítottak) Mérni Splitben mértek álványos készülékkel, és kézivel is. Pályán csak alagutak elött láttam belőlük. Hja, s az elektronikus kijelzőn egy csomó helyen 80-100as korlátozást tettek ki, holott semmi nem indokolta. De ahogy néztem, nem sokan vették komolyan, mindenki lépte a 120-140-et. Én szerencsére megúsztam a rendőröket ~ : )

Ha valakinek kérdése van, nyugodtan dobjon emilt, de csak 23a után tudok válaszolni, addig még szabin leszek, nagyrészt net nélkül.

[b]S köszönöm a sok segítséget, amit innét kaptam.[/b] Csodálatos 1 hét volt. S amiről nem sokan írtak, hogy bár a kaja, boltolás kint finoman szólva sem olcsó, az aranyéxerek azok. Kedvesem gazdagabb lett egy szép gyűrűvel, én pedig szegényebb 1 4fős vacsi árával. 4főre olyan 350-400 kunáért kajáltunk brutális adagokat. 400ért 2 2személyes tál 1iken grillezett húsok+beefsteak (2x35 deka hús) sültkrumplival, +lecsósrizsszerü rizzsel, másikon ugyanaz, csak beefsteak helyett rántotthússal, (2x37,5deka hús) ehhez 2 sör, +1 liter ásványvíz,+1 kóla + 2 sali 400ért, de még 1 ember bőven jóllakott volna, másik alkalommal 2 bécsiszelet sültkrumplival,+1 1kilós haltál (makrélával meg még 2féle hallal, kevés polippal, és tintahallal), ugyanugy vegyes körettel + 2sör liter víz 350-ért mivel mindkét alkalommal kapott a pincér ~ 10kuna borravalót, másodszor már kérdezte, hogy kérünk-e valami töményet kaja után grátisz(tele voltunk s töményet annyira nem szerettük, igy azt már kihagytuk) , igaz rengetek kaját vittünk is magunkkal...

Határon kifelé ahogy néztem leginkább a drágább kocsikat nézték át. Audi TT, 600as merci, 7es BMW...

Összességében csodálatos 1 hét volt, s már tervezem a visszatérést is, mint Swarczi a filmben. I'll back ~ : ) Hogy miért? Mert csodálatos, mosolygósak, kedvesek, és szép.

S hogy mi volt a keserü pirula? Forgalom + azon honfitársaink, akik kint sem voltak képesek emberként élni. Érdekes módon az összes ilyen társaság magyar volt, ez nagyon ~ : (((

Panita Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10468

Plitvicétől kb 6-7 km-re van egy kemping, innen indulva előtte. Van Bungalow, de két főre egy éjszakáért fizettünk 208 HRK-t, a másik család négy főre sátorban fizetett 160 körül.

 

Előzmény: Lui52 (10437)
sziaa Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10467

Szia Anna!

A kellemes azt jelenti, hogy nincs kánikula, hideg + pláne nics! A víz talán 1-1,5 fokkal lesz hűvösebb, mint most. Amikor hazajöttök, itthon már mindenki "kifehéredik", a határőr csak rátok néz és már tudja hol voltatok, mert "csokibarnán" jöttök haza.

Üdv: Sziaa

Előzmény: Anna ) (10456)
x1vz2 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10466
Mi egy 3 szobásban voltunk+fürdő szoba+konyha. 15800 ficcs/kop volt, de a Utazás 2004 kiállításon fizettünk be, azért volt olcsó. A földszinten volt egy kisebb apartman, de ott nem voltam. A ház hegyoldalnak támaszkodik, ezért a mi app.-unk a víz felől 1. emelet, de a grill sütögető felől földszint. a víz légvonalban talán 25m, gyalog a következő:apartman ajtaja, 20 lépcső a kapuig, 4m-es aszfalt út, fenyősor kb 10m, szikla kb 3m, ott leledzik a víz. Egyébként az út mentén mindenütt hirdetnek, azon kívül bárhova bemész, akkor adnak felvilágosodást, hogy van-e üres hely. Az egész ciovo ilyen Trogírban. A legmesszeb lévő appartman sincs messzebb 300m-nél a víztől. A szezon vége felé járunk már. A tenger 25 fokos, kint nincs kánikula, de fel lehet égni. szerintem kellemes a 30 fok, ami a víz miatt kevesebbnek érződik. üres apartman dögivel.
Előzmény: Laja73 (10465)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10465
szia betűszámbetűbetűszám,

az apartman érdekelne, mennyibe kerül, mekkora, szomszédok vannak-e, fürödni hol lehetett!

köszi
Előzmény: x1vz2 (10464)
x1vz2 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10464
Ma reggel 6-kor értem haza Trogirból. A spliti sztráda jó, csak tudni kell a forszát az indulásnak. Mi eggy hete pénteken indultunk, éjfélkor léptük át a határt Letenyénél. Reggel 8 óra 10-kor értünk a Krk vízeséshez. (60 kuna +5Hk óránként a parkoló. Az árban ingyen hajókázás stb van benne, gyönyörű.) Du. 1 körül indultunk Trogirba, érkezés 15 50-re. Szállással minden rendben, a tenger part nagyon messze volt ( :o) ) kb 25 méterre az apartman ajtajától. Az említett időpontban az úton dugó nemvolt. Visszafelé indulás szállástól (Ciovo sziget) 11-30-kor. 2 órás út után miután kb 1,2km-t haladtunk, leparkoltam. Város nézés, vásárlás után újra indultam 15-25-kor. Sibenikben voltam 18-kor. Az ok egy koccanásos baleset 18-20-kor elértem az autópályát. Ma éjjel fél 1-kor voltam Letenyében. 3 dugó volt: 1 óra Mala Kapela alagút 4 kocsi szemből összement, Zágrábi fizető kapu. A tanulság: vagy a legsötétebb éjszaka kell elindulni úgy, hogy a Mala Kapelát éjszaka kapja ki az ember. Akkor nincs várakozás. A hágón átmenni ciki, de aki nem tud eléggé autót vezetni, az ne menjen ilyen hosszú útra. ( Összesen 2210 km-t mentem, mert voltam Mostarban meg split ben.) TROGIR: csodálatos város, sok a túrista, főleg hétvégén. Hétközben csendesebb. Mi a Ciovo sziget hajógyáron túli oldalán voltunk az autós kempingtől nem messze. Ha az ember odaér a kocsival és nem akar hajnalban autókázni, akkor gyalog kell besétálni az óvárosba, meg a piacra. Kocsival hétköznap kb 50 perc ez az út, kb 1,2-1,3 km. Aki bírja csinálja. Jó nagy a piac. ( Őszi 10-12, füge 10, dinnye 2, azaz kb 1,2, 1,5 szoros itteni árak. A választék óriási. Van Halpiac is de. 10-ig. Szardínia 20 kurvenyka, skampi 100 kurvenyka. A kető között minden elő fordul. Magyarnak nem is itt kell vásárolni, hanem a Kerum áruházban, ami van Ciovón is, meg a városon kívül Split felé kb 3 km-re. Ez utóbbi jó nagy. Ezekben van friss tengeri hal a piacnál olcsóbban, és van pisztráng is 29,99 kurvenykáért (1Hk=15,90Ft.) Ennyiért a halak királynőért megvenni szinte lopás. A 95-ös benzin tegnap 7,26Hk volt. Átverni sehol, ismétlem, sehol megsem próbáltak, a borravalót vissza adják. Az ottani vendéglátásnak érdeke, hogy jövőre is menjen a túrista. A tengerpart köves, a nyílt tenger nem látszik: nincs nagy hullám, igaz süni sem. Aki látni is akar a víz helyett mást is, és a biznic is érdekli, akkor az menjen el Mostárba. A határ mindha nem lenne. Volt egy olyan érzésem, mintha az egész világon itt fogadtak volna magyarként a legnagyobb szeretettel. Hogy miért, majd leírom. Mostar felé Paszujnál (valahogy így írják) kell a határon átmenni. Itt jó az út! Mostár gyönyörű, sajnos szegény, sok a rom, de a Sztárüj Most lenyűgöző. Egyébként minden van: benzin 223Ft-ban áll, tehát a hnyaralás második felében érdemes itt a hazai útra teli tankolni. Kaját is itt lehet vásárolni közel fele áron mint Trogirban. Be mentünk egy boltba a Sztárüj Most-tól nem messze, mikor megtudták a beszédről, hogy kik vagyunk, nagyon kedvesek voltak. Megköszönték, hogy a magyarok segítették a hidat újra építeni. Ismétlem a látvány különleges, a hangulat még különlegesebb, aki még nem volt, az feltétlen autózza le ezt a 2X170 km-t Trogírtól. Aki puskát, zongorát scocialista brigád kitüntetést, szőnyeget stb-t akar vásárolni, az itt a bazárban a híd mellett megteheti. Az árak olcsók. A kézi csomózású keleti szőnyeg kb harmad annyi mint itt. Lehet ezüst, réz kávés készletet, előltöltős mordályt, mozsarat, kardot, régi 100Ft-ost kapni. Alkudni kötelező. A vendéglátás a hídra való rálátással olcsóbb mint Trogírban, (fél ár) azt csinálnak, amit a vendég akar. Természetesen a vendéglős megvédi a vendégeit az utcai árusoktól. A cigányoknak adni semmit sem szabad! A hídugró emberek 5 EU összegyűlése esetén valóságos sóműsort csapva ugranak le a hídról. Érdemes pár kunát adni a híd tövében álló "gyűjtőnek", aki minden fillér után jelenti a licit állását. Ha az 5 megvan, akkor jön a 28 méteres ugrás. Egy szó mint száz, ide el kell jönni. Nagyon jól váltják az eurót, mindenütt lehet vele fizetni, de a kunát is elfogadják. Nagy boltban csak az eurót. Sztráda díjak: Zágráb 36 Hk Bolsijevo2 39 Hk Pirovec 80 Hk. Ezek ma éjszakai árak. Aki Trogirba megy, az Pirovecnél menjen le Sibenik felé, ahonnan a tengerparton lehet menni. A bámulással vigyázni, mert könnyen lehet koccanni. Inkább álljatok meg nézelődni, a látvány csodálatos. Mégegyszer a Krka vízesésről: Az autó parkolóban elég rossz kinézetű alakok vannak, de viszont a barátom pénztárcája a kavarodásban kiesett az autóból, ezek az "alakok" 3 óra múlva hiánytalanul vissza adták, pedi volt benne lóvé jócskán. Szerintem nálunk ez elképzelhetetlen. Rendőr ritka mint a holló, ha van, akkor irányít, bár ezt inkább kiadják albérletbe a szép, fehérruhás diák lányoknak. Akik természetesen angolul és nagyon mosolyogva válaszolnak minden kérdésre, amit egy túrista feltehet. A sexuális kérdésekre nem tudom, hogy válaszolnak, de szerintem nem is érdemes ilyet kérdezni. :o)) Voltunk Split ben is egy délelőtt. Az úton figyelni kell a komp ikonját a táblákon, majd ez átvált a "car ferry" feliratra. Minden áron ezt követni, a végén ott a parkoló, ha megtelt, az említett hölgyek kedvesen másikat ajánlanak. Az óvárost meg a kikötőt ott helyben érdemes megnézni, a harangtoronyba felmenni kötelező 5 kunáért. Még árak: sör 12-15 kuna a kocsmában (3decis) a scampi egy adag Trogirban 100 kuna. Az asszony evett egy scampit, meg egy korsó tuborgot, én ugyan ezt ittam, meg valamilyen steaket, mindez 200 kurvenykámba kerölt. Hát nem olcsó. Aki elmegy mostárba, az a pasuj nevezetű határmenti településnél keresse a Lovacska nevezetű restaurantot. Erre felé a lovacska vadászt jelent. Rendkívül jól főznek. van különlegesség, specialitás, bosnyák specialitás, meg international. Az ár 50% a Trogirhoz képest, a szakács az mester, a kiszolgálás első osztályú. Hát ennyit. Ha valakit még valami érdekel. az kérdezzen itt.
Előzmény: x1vz2 (10462)
.JiM. Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10463

Befejeztem a Pag szigetes képek feltöltését.

Előzmény: .JiM. (10449)
x1vz2 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10462
Minnyárt írok
Előzmény: torcsip (10194)
Lui52 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10461

 Iborli !

 Nagyon szépen köszönöm a segíségedet. Lui52

Előzmény: lborli (10453)
__Tibi Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10460

Sziasztok!

 

Tegnap éjfélkor értünk haza a 10 napos starigradi nyaralásból.

Este írok egy hosszabb beszámolót, egyelőre annyit, hogy a visszafelé az autópálya káosz volt, Male Kapele és Zágráb környékén alig tudtunk haladni. A Horvátországba érkezők a Male Kapelei elterelésnél 10-12 kilóméteres sorban torlódtak fel.  

Amúgy nagyon jól éreztük magunkat, az idő az első napot leszámítva tökéletes volt.

   

MrMoJo Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10459

Ha a horvát vámosok ilyenek, akkor mit szóltok az amerikaiakhoz. Próbálnátok oda akár csak egy falat élelmiszert bevinni, kutyákkal szagoltatják ki a kaját a böröndödben.

Szóval máshol is megvan ez a dolog, ez nem horvát vám specifikus.

Én annak a híve vagyok, hogy azt eszem amit ott esznek ahova megyek.Persze pénzfüggő.

Előzmény: lukit (10451)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10458
Sztem kezdjuk ezt a kerdest tuldimenzionalni. Europa (es az unio) szinte valamennyi orszagaba TILOS feldolgozatlan elemiszert bevinni. Le kellene mar arrol szoknunk, hogy a fel disznovagas melle a fel teszkot bepakoljuk, es utana anyazunk a horvat vamosra, hogy hulye balkani. Vagy buntetett meg mar valakit barmilyen vamos azert, mert a megengedett mennyisegben a megengedett termekeket vitte magaval a horvatokhoz?
Előzmény: fekvőrendőr (10457)
fekvőrendőr Creative Commons License 2004.08.15 0 0 10457
Nem hiszem, hogy tészta és konzerv gondot okozna, bár ki tud itt horvát vámos aggyal gondolkozni?
Előzmény: lukit (10454)
Anna ) Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10456

Szép jó estét Mindenkinek! :))

 

Nagyon köszi a válaszokat, és a hasznos infókat!

Akkor az út nem olyan vészesen hosszú, szerencsére.

 

Szia sziaa!

A kellemes mit jelent? Fürdőidő? Vagy annyira már nem?

Abban reménykedem, hogy, ha megyünk, akkor öbölátúszásra. Akkor olyan nagyon rossz idő  nem lehet, h ne lehessen fürdeni. Okos vagyok, mi? :D

Omisban voltunk június elején. Akkor pár napot kivéve meg lehetett halni a melegtől, a víz meg olyan változó volt! :) De fürdeni tudtunk. Ennél rosszabb csak nem lesz ez sem... :))

 

Anna

Előzmény: sziaa (10442)
lukit Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10455
visszaolvastam, targytalan
Előzmény: lukit (10454)
lukit Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10454
koszonom az infot. csak lefagyasztott kajara vonatkozik? mi konzerveket meg tesztat vinnenk.
Előzmény: fekvőrendőr (10452)
lborli Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10453
Van.
Előzmény: Lui52 (10437)
fekvőrendőr Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10452

Vissza-vissza térő téma volt itt a topikon, hogy nem lehet bevinni lefagyasztott, több napra is elegendő kaját, dugig tömött hűtőtáskával, és hogy büntetnek érte.

Mindenki csak hallott róla, egy ismerősének mesélték... stb.

Én most találkoztam egy áldozattal, akit megbüntettek 600 Hrk.-ra. Nekem csak integettek a határon, hogy menjek, /mint az utazók 99%-ának/ de ez a család látványosan meg volt pakolva, szinte a fél konyhát hozták magukkal. Ez a nagycsalád tulajdonképpen három kocsival jött, és a sógorék is jöttek két nappal utánnuk, úgy hogy valószínűleg egy komplett disznóvágás anyagát hozták magukkal. Ezt kiszúrta egy vámos nő, és lecsapott. Ennyit tudok mondani a dologról, vigyázzatok, ne legyen látványosan megpakolva kajával a kocsi.

Előzmény: lukit (10451)
lukit Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10451
ez a kajas dolog hogy van pontosan? nem szabad bevinni vagy micsoda?
Előzmény: fekvőrendőr (10436)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10450
Előzmény: .JiM. (10449)
.JiM. Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10449

Elkezdtem feltölteni Pag-os nyaralásos képeinket (Mandre, Novalja, Calypso beach).

 

Akit érdekel itt tekintheti meg!

 

Folyt köv.

cheereck Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10448
Mi néhány évvel ezelőtt voltunk Pulában, és végül minden nap Medulinba mentünk strandolni. Parkolóhelyet mindig találtunk, egy szállodának a strandja volt, ahova jártunk. Ott elég mély volt a víz (minimum 3 m), az alja homokos, viszonylag sok kagylót találtunk. A part mellett volt egy szűk, elég nagy sziklás rész, ahogy még egy polipot is sikerült halásznunk:))
Előzmény: MrMoJo (10444)
MrMoJo Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10447
Köszi franjo, megnyugodtam!
Előzmény: franjo (10446)
franjo Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10446
Hello. Tavaly tiszteletünket tettük ott. Nem nagyon néztünk körül de nem tűnt barátságtalan helynek, olyan kis aranyos, tipikus isztriai nyaralóhelynek látszott.
Nem vettem észre, hogy koszos lett volna, inkább úgy emlékszem, hogy rendezett volt. Elég sok kisgyermekes család nyaralt ott, azt hiszem azért mert a strand kifejezetten ilyesmire lett kialakítva. De ha mégse tetszene, akkor a helytől 5-10 km-re rengeteg más hely (strand) van, 10 perc autózással ott tudsz lenni. Pl. Banjole, Pjescana Uvala, Premantura, stb...
Az én meglátásom szerint az útikönyvek sokszor 5 néha 10-15 évvel ezelőtti állapotokat tükröznek, sokszor egy másik útikönyv meglátásai köszönnek vissza.
Pl. a klasszikus Bács Gyula féle "A jugoszláv tengerpart"  (olyan 1970-es első kiadás...) sorait sokszor egy-egy új útikönyv "naprakész" adatai között láttam viszont.
Egyébként még mindig az a legjobb szerintem és a Panoráma kiadó keményfedeles "Horvát tengerpart" kiadványa.
Előzmény: MrMoJo (10444)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10445
Anna )

Porec BP-ről úgy 600 km, mi éjjel kettőkor indultunk, tíz után érkeztünk meg a kempingbe. Ez olyan száztíz-százhuszas tempó mellett sikerült (már ahol lehetett, persze) úgy, hogy sikerült betévedni Rijekába, illetve egyszer meg is álltunk. Szóval a hét óra reális.
MrMoJo Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10444

Hello!

Volt valaki Medulinban?

Hallottam róla jókat, de most vettem egy utikönyvet és abban nem a legjobbakat írják róla.( koszos a tengervíz, nem lehet parkolni és nem is olyan szép)A szerzö nem érti, miért mennek mégis annyian oda.

Gondoltam Aug. 20-án, kotmányunk ünnepén, mi is leutaznánk. Ki akarunk kapcsolni az "új buza, új kenyér,új kotmány" és százféle István a király fílingböl. A tüzijátékot meg már úgyis láttuk Törökbálinton.

lukit Creative Commons License 2004.08.14 0 0 10443
ha 10 sec-nel tobb 1 ilyen tranzakcio naluk, arrol nem en tehetek. ismerosom meselte, hogy kicsit nyugatabbra hidakra meg alagutra meg ilyenekre teljesen bevett szokas: gyors, alairassal se csesztetnek. ezert kerdeztem, hogy itt is hatha ... :)

amugy en koltseget sporolok meg azzal, hogy nem tartok magamnal (annyi) valutat, neki meg ott az uzlet, hogy kevesebb kp-vel kell szorakoznia zaraskor + szallitas + stb. igaz, ot le is nyulja a bank.

amugy valszeg kp lesz, mert sok helyre nem eleg meg a kartya. csak erdekelt a lehetoseg.
Előzmény: DrShan (10441)
sziaa Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10442

Szia Anna!

Mi éjjel 1 órakor Kanizsáról indultunk, és nagyon kényelmesen reggel 6 órakor már Porecben voltunk.

Az útiránnyal kapcsolatban olvasd el a10034 hozzászólásomat.

Szeptember első hete időjárás szempontjából: kellemes.

Térképlelőhely: MultiMap.com

Sziaaaa!

 

Előzmény: Anna ) (10428)
DrShan Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10441

Örülni fognak neked;)) Inkább kp-val próbálkozz. Kunát és eurot is elfogadnak, teljesen feleslegesen tartod fel a sort a kártyával. Ha nem fogadják el, akkor végképp nem lennék a helyedben.

Előzmény: lukit (10439)
sziaa Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10440
Lehet.
Előzmény: lukit (10439)
lukit Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10439
autopalyakapuknal kartyaval lehet fizetni?
Axton Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10438

Anna: utazashoz talan tudom ajánlani a www.startlap.com vagy www.startlap.hu Utazás menüpontnal Europai Utvonaltervező 1.. szerintem elég jo.. csak figyelj a mértékegységekre.. 1mérföld = kb 1,7 km.

 

Szeptember elején szerintem olyan az idö mint aug végén.. a tenger lassan hül le, igy szerintem idő jo lesz..

Előzmény: Anna ) (10428)
Lui52 Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10437

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy tudja-e véletlenül valaki, hogy a Plitvicei campingben

van-e bungaló?

Mennyibe kerül, esetleg közelben olcsó magánszállás 10 főre.

Előre is köszönöm.

                                     Lui

 

 

fekvőrendőr Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10436
A kempingben mellénk jött egy magyar család kedden, akik egy utánfutót húztak a Cliójukkal. A határon a Horvát vámos megkérdezte, mi van az utánfutóban, mire elmondták, hogy kemping felszerelés és konzervek. A kaját sokallta a vámos, és 600 kunára büntette őket. Óvakodjatok a vámos csajoktól! Én eddig ezeket rémhírnek tartottam, de most találkoztam egy áldozattal :-((
fekvőrendőr Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10435

Szia!

Én két hete vasárnap hajnalban indultam, egy dugóba fotottam csak bele Karlovác után ott ahol az autópálya elágazik az Isztria és Dalmácia irányába. Az autópálya kapu fogta meg a sort, bár a lefelé menő irányt 7 kapun engedték ki, a fölfelé jövők csak egyet használhattak. Én oda-vissza végig az autópályákat használtam, jól lehetett haladni. Ma délután már érezhető volt a jelentős kifelé menő forgalom. Én Omisban voltam, de lementem Dubrovnikba is. Nagyon jó volt, már mennék is vissza, annak ellenére, hogy ma lenyomtam 831 kilométert. Omisból 8 óra 10-kor indultam, egy bő háromnegyed órás reggeli+kávézás, 20 perces tankolás és mozgás, és egy késő délutáni siófoki egyórás ebéd /vacsora/ után nyolc órára értem haza a IV. kerületbe.

Jó utat jó nyaralást.!

fekvőrendőr

Előzmény: submarine (10434)
submarine Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10434

Szia!

 

Köszi az infot én most fogok indulni :o) Milyenek az útviszonyok?

Melyik útvonalon mentél? Határon sokan mentek kifele?

Merre jártál?

 

...egyenlőre ennyi :o)))

Előzmény: fekvőrendőr (10433)
fekvőrendőr Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10433
Most értem haza, a legpontosabb /néhány órás/ autópályadíjak a határtól Splitig: 36+39+80+17 kuna.
Előzmény: submarine (10431)
moat1 Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10432

ANNA

 

Ha eljutsz Porecbe, talán ennyi segítséggel tudok hozzájárulni  .

 

1. Budapest-Porec   612 km.  Hozzá kell tennem, hogy ez nem miliméter pontos,   mivel az új autópálya szakaszok nem ismeri még az útvonalszerkesztőm. Nagy eltérés nincs. Fő irány : Budapest - Letenye - Karlovac - Rijeka (nam kell bemenni) -

Pazin - Baderna - Porec.

 

2. Szeptember elejei időjárásról nincs infóm, de  www.horvatorszag.hr lapon 5 napos előrejelzés található, a lap magyar nyelvü.

 

3. Térkép - A horvát tengerpart atlasza - (viszonylag új, 2003. őszi lezárás, új autópálya szakaszok is jelölve) a 8002 irományomban internetes címmel.

 

Porecben 2003-ban voltunk, sok szép emlékkel.

 

 

Jó nyaralást.

 

moat    

Előzmény: Anna ) (10430)
submarine Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10431

Sziasztok az autópályadíjakat merre találom?

Esetleg valaki fejből (Splitig)

Anna ) Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10430

Inkább ne reagálj a beírásomra, ha csak ilyen stílusban tudsz.

 

1.

Bp-n lakom.

 

2.

Akkor úgy kérdezem, hogy SZEPTEMBER ELEJÉN milyen idő van. Elég sokat járnak a topic akók Horváto-ba, lehet, hogy van, aki tud segíteni...

 

3.

Nem mondod?? Tényleg?? Már nem halok meg hülyén... :-//

Nyilván INTERNETEN FELLELHETŐ térképekre gondolok, és nem azért, mert a boltit SANOS meg kell venni. Persze be lehet úgy állítani, mintha s*gg hülye lennék.

( valszeg nem tudunk használni egy térképet. )

 

Köszönöm a segítségedet, sokkal okosabb lettem.

 

A kérdeseim továbbra is fönt állnak!

Előre is köszi, Anna

Előzmény: Törölt nick (10429)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10429

""1. Hán km pontosan Porec, és mennyi idő alatt lehet leérni autóval?""

 

Poreč pont annyira van tőled, mint te Porečhoz. Mivel fogalmunk sincs hogy te hol vagy, így ha akarnánk se tudnánk kiszámolni sem, hogy hány km, de nem is akarjuk. Vegyél egy térképet!

 

""2. Milyen idő van ott szeptember eljén? Konkrétan az első 7végén?""

 

Hogy milyen idő van ott szeptember elején, pláne konkrétan az első hétvégén, azt csak a mindenható tudja.

 

""3. Tudnátok térképlelőhelyet mondani? Nem találok... :(""

 

Térképlelőhelyek: a térképboltok, könyvesboltok, stb.. Amit igazán lehet használni, azt sajnos meg kell venni,de csak ha tudod használni.

 

Jó utat!

Előzmény: Anna ) (10428)
Anna ) Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10428

Sziasztok!

 

 

Még jó pát hete írtam, hogy esetleg szeptemberben teszünk egy kiruccanást Porecbe.

 

Akkor kaptam tippeket, hogy hol tudok apartmanokat nézni. Vki még e-mailben is küldött infót.

Viszont nem sokkal ezután vírusos lett a gép, és a mail elveszett. :-//

 

Most visztont megint felszínre került a dolog ( már h elmennénk ), és szeretnék mégegyszer kérni néhány olcsó apartman tippet, vagy honlapot, ahol válogathatok.

 

Ja, és lenne még 3 kérdésem! :)

 

1. Hán km pontosan Porec, és mennyi idő alatt lehet leérni autóval?

2. Milyen idő van ott szeptember eljén? Konkrétan az első 7végén?

3. Tudnátok térképlelőhelyet mondani? Nem találok... :(

 

Mégegyszer bocsi, és köszi mindent!!

 

Anna

 

Axton Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10427

Gangsta:

mi vegyesen vittünk ki kunát is és ojrot is..

mondjuk nekem volt itthon ojrobol 300.. hozzácsaptam még 500kunát aztan ez nekem elég is volt:)

ott is lehet váltani Ojrot, és neha HUFot is elég jo áron..

Előzmény: Törölt nick (10422)
Geitenbeffer Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10426
Komoly? Az nem sima POS terminalos vasarlas?
Anno (1-2 honapja) az egesz cikket belinkeltem ide.
Vagy nem...?
Mindjart megkeresem.
Előzmény: Bogie (10425)
Bogie Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10425

Ez valami helyi horvát dolog, mert ugye itthon a legnagyobb szervizköltséget éppen a postán történő pénzfelvételkor számolják fel???

Előzmény: Geitenbeffer (10424)
Geitenbeffer Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10424
...es (ha hinni lehet az index cikkenek), vegyel ki penzt a POSTAN, mert az vasarlasnak szamit, es nem vonjak le az ATM koltseget.

Megbizhato taxivallalatokat es -arakat meg mindig senki nem tud a spliti repternel?
Előzmény: H_G (10423)
H_G Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10423
Jajj, ezt már milliószor megkérdezték! A bankkártyádat vidd, és vegyél ki kunát a helyszínen.

Előzmény: Törölt nick (10422)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10422

Haliho!

 

Kérdésem a következő lenne - így péntek délután! :-) Igen, igen... Van aki még dolgozik... Vagy legalábbis úgy csinál!!! ;-)

 

Szóval, mely pénzt érdemes vinni/váltani Horvátországba? Euro vs Kuna?

Nézegettem a neten néhány látnivalót és sok helyen Euro-ban adják meg az árakat! :-o

 

Gangsta

Laja73 Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10421
Amikor rákerestek az apartmanokra, és látjátok, hogy pld. 200 méter a tenger, akkor ez mit jelent, ott fürdeni is lehet, vagy azt nem feltétlenül? A másik, amivel bénázok, az annak az eldöntése, hogy ezek különálló apartmanok, vagy van egy épületben 2-4 hasonló. Nem is a szomszédok zavarnak, inkább én nem akarom őket zavarni.
lborli Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10420
No látod! Nem kell azonnal kétségbe esni. Nyaralj jól!
Előzmény: Törölt nick (10413)
mammamija Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10419
Ezt meg hogy csináltad?????
Köszi:)))


Most volt a Déli Hiradóban, hogy foggalmuk sincs hányan utaztak ki az Eurotourssal, de a többi iroda segít pl. a TUI hozza haza az utasokat.

Ganxta! Nagy mákod van!! Jó nyaralást!:)
Előzmény: HOOD (10414)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10418

Köszi! :-)

 

Tegnap meg nyomozgattam erre-arra az üggyel kapcsolatban.

 

Ma viszont faxoltam a hotelnek, hogy mi van a fogalalásunkkal, lakonikusan csak ennyit válaszoltak: "It will be O.K."

 

De azért én ennek is örülök! :-))

 

Gangsta

Előzmény: ARic (10415)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10417

Ha valakit erdekel: mivel aug 20-an 0:00-i indulassal es ures kocsival megyek le Kroaciaba, ezert szivesen leviszek 2-3 fot. Utvonal: Bp.-Letenye-Zagreb-Karlovac-Bosiljevo-Zuta Lokva-Zadar-Sibenik-Trogir-Split-Makarska.

 

Keress mailben!

Bogie Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10416
Ekkora mázlit! Jó nyaralást!
Előzmény: Törölt nick (10413)
ARic Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10415
Mert biztos megérdemled... Örülök, hogy örülsz!!!
Előzmény: Törölt nick (10413)
HOOD Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10414

VIR:

10316, 10097, 10019, 10007, 9706, 9699, 9698, 9691, 9684, 9681, 9666, 9653, 9652, 9427.

Előzmény: mammamija (10412)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10413

Yiiiiháááá! Mégis megyünk Uvala Scott-ba! :-)))

Az történt ugyanis, hogy mi egy kisebb irodán keresztül foglaltattunk szállást az Eurotours ajánlatából! Befizettük a szállást náluk, Ők viszont (szerencsére) még nem utalták tovább a pént az Eurotours-nak! Most Ők próbálják elintézni a szállást a hotellel, ha nem sikerül, akkor visszakapjuk a manit! :-)

 

Gangsta

mammamija Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10412
Sziasztok!

Én tisztességes, böcsületes "visszaolvasó" vagyok, de a VIR szigetről nem lelek semmit:(
A kereső azt mondja" túl rövid", ha pedig beírom, hogy Vir-sziget akkor meg minden szigetet kiad, csak azt nem.
Hol keressek???
mazdaanya Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10411
19-én este nem indul valaki Crkvenicába, vagy Selcére?
lacka64 Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10410

Hali

 

Mi neten foglaltunk szállást Brac-on és 2 felnőtt 2 gyerek 10 éjre 450 eur. + 16 eur. üh illeték. A tulaj elengedte a srácok illetékét és 47 eur/nap helyett 45-ért kaptuk meg az apartmant,de a főszezonba is beleestünk 4 napot ami 50 eur/nap lett volna. Ha így foglalsz és a tulaj is rendes szerintem elég olcsón megúszhatjátok. Nézd meg a trogir.xw.hu lapon az apartmanok helységek szerint cím alatt. Biztos találsz jó helyet. Amúgy ut.irodán keresztül a mi utunk 10 napra 165e ft lett volna. Jó mi? Mi kedden reggel megyünk.

Na csövi.

 

lacka

Zoe21 Creative Commons License 2004.08.13 0 0 10409

Mi a szálloda portáján (lopar) váltottunk eurot kunára, jobban váltják, mint itthon a forintot eurora.  Mi annyi kunát vittünk csak, hogy a pályán fizessünk vele, a többi euro volt.

 

Zoé

Előzmény: HOOD (10407)
cdl1 Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10408
11 napja jöttem vissza onnan:)
Irigyellek...
Előzmény: torcsip (10402)
HOOD Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10407
válasz | megnéz 2004.08.06 14:03:03 (10177)

Nekem egy Horvátországban "sokat-látott" ismerős a Gorican-i pénzváltót ajánlotta! Azt mondta, ott érdemes váltani Ft-ot Kuna-ra! Más tapasztalat? :-o

Karlovarská Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10406
Hali!

Gondolom ezeregyszer megkérdezték már, de most nem tudok visszaolvasni, úgyhogy segítsettek lécci: hol érdemes kunát váltani, és
forinttal vagy euroval érdemes kimenni?

a választ előre is köszi
santanna Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10405

Sziasztok,mostanában érkezett valaki Primosten vagy Bilo környékéröl? Mi a véleményetek, négy före, egy hétre kaphatunk apartmant max napi 50 euróért? Aug16-tól mennénk, még csúcsszezon.. Eddig kempingeztünk, az jóval olcsóbb volt. De idén anyukám is velünk jön, emiatt a kényelemigény.  A különböző szállásajánlatok magánapartmanokra nekünk nagyon drágák, 65 EU-nál kezdődnek.  Köszi, ha irtok!!

Holdanyó Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10404
Mail ment!
Előzmény: Sun flower (10392)
Tibor1 Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10403
Mi is Trogir mellé szeretnénk menni pontosabban Okrug Gornjiba és mi is 19-én  este szeretnénk indulni.
Előzmény: torcsip (10402)
torcsip Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10402

Hi

Trogirba megyünk és szerintem is 19.-én indulunk.

thx

Előzmény: cdl1 (10361)
maida Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10401
Még annyit,hogy itt van egy jó keresés:Google accomodation Rovinj kidobja az Istra.com oldalt és ott van 51db ajánlat.Ár fénykép,távolságok,név,tel.szám.Sok sikert.Bármi kérdés válaszolok!
Előzmény: Sun flower (10392)
maida Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10400
Szia.Én csak odajárok.www.ljeto.com,vagy olvasd el az aug-1 utánni hozzászólásaimat.Kérdezz!Válaszolok.
Előzmény: Sun flower (10392)
janicsak Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10399

          

 

Most hallottam,hogy megszünt az Euroturs utazási iroda. Sajnálom akinek most kellene utznia és saját hibáján kívül maradnia kell, még a pénze is úszik/valószínű/.

Mi 21-én indulunk és az Internettravelnél van befizetve a Horvátországi utunk.Érdeklődöm,hogy ki utazott már velük, milyen a vélemény az utazási irodáról.

Zaara Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10398
                                Sziasztok!

 

Mindenkinek köszönöm szépen az infókat, hihetetlenül sokat segítettetek, de még kérdeznék valamit!

Azt, hogy a nemzetközi diákigazolványt a horvát (helyközi, távolsági ) buszokhoz is igénybe tudjuk-e venni?

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10397

Hidd el, az első gondolatom nekem is ez volt, de szerencséjük van - én egy szelídebb típusu gangsta vagyok! :-(

 

Próbáltam elérni az Eurotours-t, de természetesen sikertelen volt minden próbálkozásom... A másik iroda, akin keresztül a foglalás ment, szintén nem tud nálam többet! Majd értesítenek! :-o

 

Gangsta

Előzmény: lborli (10395)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10396

Banyek, most olvasom:

 

http://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2004-08-12&d=2004-08-12&c=108&fr=ec

 

Becsodolt az EuroTours...

Előzmény: Törölt nick (10390)
lborli Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10395
Egy igazi gangstát nem veti szét az ideg, de ő az irodát. Lásd Törökbálint! :-)
Előzmény: Törölt nick (10390)
lborli Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10394
Vörös-tenger?
Előzmény: gestas (10387)
lborli Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10393
Csak annyit, amennyit a királyi tévé képújsága írt, azaz pont annyit, amit te.
Előzmény: Törölt nick (10390)
Sun flower Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10392
hali .most mennék Rovinjba  a családda,l szented találni apartmant,esetleg mennyiért?Esetleg konkrétumot nagyon köszönök.
Előzmény: drdoctor (10382)
gestas Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10391
Aha, csak oda macerás kocsival átjutni.
Előzmény: [vasquez] (10388)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10390

Hát mindjárt szétvet az ideg!!!! :-[

Aug. 28-tól volt(??) szállásfoglalásunk az Eurotours-on keresztül - amely iroda sikeresen csődöt jelentett! :-(

Állítólag a még el nem utazottak visszakapják a befizetett összeget az Atlasz Biztosítótól... Na igen, de mikor..??! :-(

 

Tudtok valamit erről az egészről??! :-o

 

Gangsta

graho Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10389

Köszi az infókat. Tudom, hogy Karlovac után Plitvice felé nincs pálya ! A régi útra gondoltam, hogy mi van kiírva Karlovac-nál, merre kell menni ? Keresem majd a "nagy sárga SPLIT felíratú" táblát.

Szombaton este indulunk Vranjica-ba, Trogir mellé.

Mindenkinek jó pihenést és jó időt. Annak is aki itthon "nyaral"(vagy dolgozik)

[vasquez] Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10388
Tuneziat meg dicserik...
Előzmény: gestas (10387)
gestas Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10387

Kedves horvát tengerpart ismerők!

Az utazási irodák ajánlataiban úgy látom, szeptember végén szinte minden bezár.

Valaki tapasztalt ember meg tudná mondani, hogy október eleje melyik szélességi körtől délre elviselhető, ahol még élet is van és nem csak fakutyázni lehet?

marant Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10386

Szia Aquary!

 

én inkább Hvart ajánlom, hihetetlenül szép, hangulatos hely.

Béreljetek robogót , és feltétlenül menjetek el az Azur barlangot megnézni ( hajókirándulás), de jelentkezzetek idejében, mert annyira népszerű, hogy megeshet, lemaradtok róla, ha az utosló napokra hagyjátok!

ahogy leszállsz a kompról, rögtön ajánlanak szállást.

ha Hvar mellett döntesz, kérdezzél, amiben tudok, segítek!

 

szia

Marant

 

Előzmény: Aquary (10383)
Jadro Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10385
A vonatra feltétlen váltsatok helyjegyet, ha nem akarok állni!
Előzmény: Aquary (10383)
H_G Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10384
Semmi baj nincs a vonatozással, sem a helyszíni szálláskereséssel, mi is úgy szoktuk csinálni. (Igaz, nem a főszezonban.) És idén mi is megcélozzuk Bracot, mert ott még nem voltunk.

Egyébként úgy tudom, ketté kell válsztani Bolt, ami egyész Horváto. legismertebb fürdőhelye, annek megfelelően nagy nyüzsgéssel és a sziget többi részét, ami nem tartozik a legnépszerűbb célpontok közé -- Bracnak a növényzete is, a történelme is szegényesebb, mint Hvaré vagy Korculáé, nincsenek olyan szép városai, inkább nyugalmas fajta nyaralásra való.
Előzmény: Aquary (10383)
Aquary Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10383

Sziasztok!

 

véleményeteket kérném abban, hogy érdemes-e úgy menni Horváto.-ba, hogy nincs szállásunk, de nem kocsival mennénk, hanem levonatoznánk Split-be.

Split-ben maradnánk, vagy szívesen átmennénk Brac szigetére, mert mindenki nagyon dícséri.

Szerintetek 2 fő könnyen talál szállást, vagy azért érdemes előre foglalni valahogyan (valamilyen egyszerű, olcsóbb magánapartmanra gondoltunk)?

Illetve ha már ott vagyunk, akkor mivel tudnánk ott mozogni? Lehet robogót bérelni, vagy vannak valamilyen helyi buszjáratok (vagy vizitaxi?)

 

köszi

 

Aquary

drdoctor Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10382
Emlitetted, hogy nincsen bolt a faluban. Erdekes a delvideki baratom most beszelt a hazinenivel es ezeket sorolta fel: a. pekseg, b. 2 ABC, c. 3 etterem. Erdekes, de mindegy, izirajder ocsem, izirajder. Koszi az informaciokat! -drdocotr
Előzmény: tomcat73 (10270)
lborli Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10381
:-))))
Előzmény: Axton (10380)
Axton Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10380

Iborli: mindkettö vagy egyiksem:)
valami dráma mindig kell hogy legyen az életben nem?:)

 

Aric: hu akkor legalabb ezért nem lesz eljárás ellenem:))

Előzmény: lborli (10379)
lborli Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10379
"...az asszony ott volt..." Most dicsekszel vagy panaszkodsz? :-)
Előzmény: Axton (10373)
ARic Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10378
El, egy tizessel
Előzmény: Axton (10377)
Axton Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10377

Aric: el is felejtettem kérdezni.. remélem elmultal 18:))

mert ha nem akkor nem tettünk semmi csunyát asszonnyal.. sőt! veszekedtünk és ruha nélkül birkoztunk:)

Előzmény: ARic (10375)
Axton Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10376

mgesa:

Krk szigetröl jöttem vissza 1 hete, igy az alapján irom a következöket:)

Homokos tengerpartot nem igazan találtok, Punatban a buvárközpontban (magyarok) azt mondták hogy 2 homokos part van.. Egyik asszem Malinska a másik Baska.. habar én ugy vettem észre ezek is inkabb nagyon-apro-kavicsosak..

 

Vrbnik: Sziget keleti felén van, egy hangulatos kisváros. Ha bementek a város központjába akkor talaltok egy kis öblöt, ahol fürdenek.. az öböl északi oldalán van egy 2lépcsőböl álló parkolo, a déli részén egy nagy hegyoldalra épitett parkolo (4kuna/ ora, vagy 25/nap). Ha az egybefüggő nagy parkolóban állsz le, akkor rögvest le is mehetsz egy sziklásabb tengerpartra, a viz tetején néha uszott békanyál vagy mi, de a viz tele van halakkal, és tiszta. Itt van egy fehér aprokavicsos rész is.. kicsit maldiv szigetek feeling. Ha viszont a parkolo és a parkolo melletti erdöben mentek a kis uton akkor 400 méter után talaltok egy elhagyatott öblöt.. arra ritkán szoktak menni.. fügefa, kaboca, és szép azurkék part, halakkal meg rákokkal.. sőt piros tenegrirozsa vagy mik is szép számmal..

 

Stara Baska: punatbol visz az ut.. az hoyg hol van a strand azt meg fogod látni.. oda érdemes reggel menni.. szerpentin ut, zárovonallal, de ez enm érdekel senkit, ott kocsisorok szoktak parkolni.. sok kis öböl, meg miegymás..

 

Risika, vagy mi... St. Marek. 10 kuna volt a beugro/nap.. mi ugy talaltuk meg hogy Vrbnik táblát követtük, jo hosszu lejtős ut, a tenger felé vezet.. majd egy sorompo.. ha a sorompo elött kiszálltok, és a parton elött levő házat meg akarjátok kerülni, ám ebben a cselekedetben megakadályoz egy vörös fejű német, akkor biztos hogy jo helyen jártok..

 

egy kisebb kiépitett strand.. a parton nagy a nyüzsi.. föleg a homoksabb részen.. de miutan tulúszol a "mélyviz" kötélen, nagyon szép a táj.. mi a parton usztunk és kisebb barlangokat talaltunk, volt olyan sziklaformácio ami alatt csak ugy uszhattunk át ha nagy levegőt veszünk..

egyebkent nem muszaly leállni a legelsö nyüzsis parton hanem mehetsz tovább

az uton.. földesut.

 

ezek strandolni jok..

Kisvárosnak meg Krk, punat, Baska, Vrbnik.. ezek este hangulatosak..

 

de ha nyugisabb helyet akarsz akkor Cres-Losinj.. a helyiek szerint is nagyon nyugis, és ugyanolyan tiszta a viz..

Előzmény: mgesa (10358)
ARic Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10375
:DDDDD
Előzmény: Axton (10373)
Axton Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10374

Zaara: az biztos hogy buszjáratok szinte féloránként mentek.. Rijeka-Krk, Rijeka  -Baska, sőt mintha láttam volna olyat is hogy Rijeka - Rab, de a Krk szigeten keresztül megy és utána kompozik is..

szal buszjárat az van..

csak nemtom honnan és mennyiért:(

Előzmény: Zaara (10346)
Axton Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10373

Kornic táblát valaki elegánsan átirta Pornic-ra..

mondjuk mivel asszony ott volt velem, igy valamicskét tettünk a név érdekében:)))

Előzmény: ARic (10335)
S Balage Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10372

Szia!
Mi Mandre-ban nyaraltunk, de elmentünk szétnézni Novalja-ra is.

Szép hely, az tény.

Zrce-n nem voltunk, de Novalja-n fizettünk be egy egész napos hajókirándulásra a Kornati nemzeti parkhoz. Novalja-ból vittek busszal zadarba, onnan egy Franko nevű hajóval. De bitos olvastad a beszámolómat. Óriási élmény volt számunkra.

Árak: parkolás 1 óra t kuna

Étteremben Novalján 1 szer ettünk, nem tudom mi a neve, de ott van, azon az utcán, amelyik a kikötőből jön felfele Pag felé. Ott sütik azt a birkát. 2 adag sültkrumpli, 1 adag birka (40 dkg helyett csak 30-at kértem), 1 adag csivebcsicsa és 1 adag saláta, meg 1 sprite (2 dl) és 2 dl ásványvíz volt 143 kuna. Korrekt.

Fagyi: kikötöben csavart 4 kuna / db.

Jó tanács: ha autóval mész és mondjuk Pag felől, akkor mikor beérsz a városba az első útkerszteződés balra a temető parkolójába visz. Rögtön az úz mellett még látni is lehet. na mi itt ingyen parkoltunk. A kikötő onnan kb 8 perc kellemes séta. Ezt az a kis fiatal lány mondta, akinél befizettünk a hajókirándukásra.

Más étteremben nem ettünk itt, csak mandre-ban. Nagyon fincsi 2 személyes haltálat. (Beszámolóban részleteztem)

Képeslap 3 kuna/ db.

Ásványvíz étteremben 15 kuna / 2dl

Kenyér 5,5 kuna talán fél kilós

zsömle, kifli 1 kuna

szezámmagos és nagyobb is mint az előző 2 kuna / db

Gyümölcs 10-12 kuna körül kilója, szőlő 25, de király

Paradicsom paprika, 6,5 -10 kuna-ig.

ha ott vagy, nézd meg Mandre-t nagyon szép, csendes, nyugodt.

Szüleim pénteken indulnak Mandre-ba. Nekünk ott volt szállásunk, de előre foglaltunk. Egyébként az egész szigeten mindenfele láttuk a "sobe, apartmane" táblákat.

Jó nyaralást:Balage

Előzmény: biii (10355)
moat1 Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10371

 

 

Tibor 1.

 

Igen, eredetiek.

 

moat 

Előzmény: Tibor1 (10370)
Tibor1 Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10370
És azok eredetiek amiket ott árultak?   Neki valódi kell.
Előzmény: moat1 (10363)
Holdanyó Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10369

Hali!

 

Rovinj-ban annyi étterem és pizzéria van, mint égen a csillag..

Sétálsz a belvárosban 20 percet, ezalatt látni fox 35 db éttermet. Ki vannak téve az árak a bejáratnál, és  tudsz viszonyítani.

Egyébként nagyjából azonosak az árak... (jó vannak extra csicsás helyek is természetesen, de azokat már ránézésre is ki lehet szúrni).

Pizzák egyébként 28-35 Kuna körül vannak..

 

Üdv: H.

Előzmény: BubuZeg (10352)
psoos Creative Commons License 2004.08.12 0 0 10368

Hali!

Sibenik felöl Skradin felé menet a campinget egy nagy tábla jelzi. Nem tudod kikerülni. Július közepén majdnem üres volt, ezért gondolom nem kérnek sokat. Ha már odáig elérsz, a többit megtudod. (Skradin - vízesés, hajóval ingyen)

Előzmény: lacka64 (10367)
lacka64 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10367

Helló  mindenkinek!

17.-én indulunk Brac-ra, de megállnánk Skradinnál megnézni a Krka-n a vízeséseket.

A régebbi térképek jelölnek itt kempinget, de az újak nem. Ha tudnátok segíteni megköszönném.

Hol találjuk a kempinget? Mennyi egy éjszakára egy négytagú családnak? Fél nap alatt merre érdemes mászkálni, vagy hogyan lehet megnézni a vízeséseket?

Azt hiszem ennyi kérdés elég lesz.

 

Köszi

            lacka

KGaBo Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10366

Hali !

Nagy sárga táblán Split felé mutató táblánál kell letérni Karlovacnál (legalábbis egy hónapja még az volt ha jól emlékszem sárga tábla).

Előzmény: graho (10357)
csirketojas Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10365

Szia Mgesa,

en voltam KRK-en is es Cres-en is, sot, a szarazfoldon Opatijatol Sibenik-ig is tobb helyen. :-)

Nekem Cres a nagy kedvenc, a legkevesbe felkapott a turistak altal, vegig a partszakasz teli oblocskekkel, bar ezekhez arkon-bokron keresztul lehet altalaban lejutni es mind sziklas. A sziget nyugati oldalan kristalytiszta a viz, ez van ugyanis legmesszebb a szarazfoldtol. Magyar buvarok is eloszeretettel latogatjak emiatt.

Mi Martinscica-ban szalltunk meg a kempingben, ez kulonben egy kis falu szelen van, nem tul porgos hely. Cres varosa viszont annal inkabb nyuzsgo. Vagy Mali Losinj, ha lejjebb mentek.

Mi iden KRK szigeten voltunk, igaz, most mar 17 hos gyerkoccel es terhesen, igy kicsit mas parameterek szamitottak a szallasvalasztasnal. Viszont KRK-en Stara Baska es Punat kozott is volt sok kis oblocske, de mi Baska-ban szalltunk meg a tengertol 20 m-re, mert itt lassan melyulo kavicsos a part es gyerekkel ez igy volt praktikus. Es nem mellesleg Baska gyonyoru kisvaros, este fantasztikus hangulatu nyuzsivel (es - bar ezert a velemenyemert mar kaptam a topic-on- keves magyarral. Ellentetben Punattal es Krk varosaval. :-)) )

Szia,

Cst.

 

Előzmény: mgesa (10358)
mgesa Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10364

Szia!

 

Egyáltalán nem zaklattál, sőt, nagyon örültem, mint minden javaslatnak. Nem feltétlen gondolkodunk szigetben, csak gondoltam, hátha ott kevesebben vannak, mint az Isztrián. De megnézem, amit ajánlottál és köszi!

moat1 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10363

 

Üdv Tibor 1.

 

Bocs, ha Téged is feleslegesen zaklatlak. Odakint is lehet cápafogat kapni, de - ne nevess ki nagyon - én a gyereknek Veszprémben a vár bejáratánál vettem szinte fillérekért, ott több féle méret is volt. 

Előzmény: Tibor1 (10356)
moat1 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10362

 

Üdv mqsa

 

Bocs, hogy ilyennel zaklatlak, mivel Te szigeteket keresel, de személyes tapasztalataim szerint a Porectől 10 km-re északra lévő Lanterna félsziget, annak a strandje és apartmantelepe pontosan a Te általad leírt igényeknek felel meg. Ezt abból gondolom, hogy mi is ilyen helyet kerestünk, s maximálisan meg voltunk elégedve. Nem zsúfolt, de szép, buvárkodásra alkalmas part körbe az egész félszigeten.

 

A környéken lévő városok, Porec, Novigrad, Rovinj - bár sok túrista keresi fel - szerintem nem túlzsúfoltak, esténként mindegyik hangulatos.

 

Egy a gond az igényeiddel kapcsolatban, nem sziget, csak félsziget.

 

Bocs, ha feleslegesen fárasztottalak.

 

moat

 

Előzmény: mgesa (10358)
cdl1 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10361
19.én este.
Hidd el,igy jársz a legjobban.
Bár elég sokan lesznek az utakon igy is,reggelre lent lehetsz a parton.
20.án már M.országon sem lehet megmozdulni szvsz.
Hová indulsz?
Előzmény: torcsip (10359)
mynames Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10360

Én pünkösdkor voltam arra. Milyen régi út? Karlovactól nincs pálya Plitvice felé! Csak a főút! De az nagyon szép helyeken megy. Gondolom a cél a Plitvickaja Jezera :)

Amúgy ott lekanyarodni tök szívás, én táblát nem láttam és  valami autóút záróvonalán fordultam vissza, hogy nehogy Szlovéniában kössek ki.

Vagy lett volna pálya csak elmentem melette??????????????????????????????????

Előzmény: graho (10357)
torcsip Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10359

Sziasztok

 

Olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek melyik nap induljak HO-ba.

Aug 20 vagy 21.

Ahogy olvastam a szombat nem valami ideális de a másik az a 20.-ai ünnep, és az a félelmem, hogy akkor is sokan mennek le a tengerhez.

Tudom, hogy hülye kérdés de hátha....

Thx.

mgesa Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10358

Sziasztok!

 

Végigolvastam nagyjából a topicot és a segítségéeteket szeretném kérni. Hétfőn indulnánk ketten Ho-ba, egyelőre Krk van tervben, de bármire vevők lennénk az északibb részen, így azok véleményét szeretném kérni, akik errefelé (főleg Krk-en) jártak.

 

A kérdés az, hogy melyik városba menjünk, hol találjuk meg leginkább azt, amit keresünk? Ez pedig a következő:

 

1. Elsősorban heverészésre, búvárkodásra alkalmas szép tengerpart, strand, ami nem annyira túlzsúfolt, nem kell egymás szájában feküdni, stb., lehet még dolgokat felfedezni, stb.

 

2. Olyan városban / közelében, ami szintén nem iszonyúan túlzsúfolt és turisták tízezrei vannak (tudom, hogy augusztusban mindenhol sokan vannak, de mégis...), de azért nem is nagyon kicsi falu, tehát este lehet nézelődni, sátálni, vacsorázni, esetleg szórakozni is, nem unatkoznánk.

 

Vagy ez a két dolog kizárja egymást Krken és augusztusban? Tavaly Novalján voltunk, ott lehetett eldugott "strandokat", öblöket egész közel a szállásunkhoz találni, szinte érintetlen vizivilágot a part mentén is, mégis közel volt és volt élet... Nem tudom mennyire vagyok érthető...

Főleg kikapcsolódni szeretnénk és viszonylag közel, mert kevés időnk van, ezért gondoltunk Krkre, de nyitottak vagyunk másra is, ami hasonló távolságra van.

 

Appartmannt szeretnénk 2 személyre, fő szempont, hogy közel (nagyon) legyen a tenger, a többi nem olyan fontos, lehet fapados is... ha esetleg valakinek van 1 jól bevált, egy ilyesmi városban (kerestem neten is, de egyelőre nincs konkrét hely, ezért kérdezem itt), nagyon hálás lennék.

 

Szóval Krken: Baska, Vrbnik, Punat, Njvice? Más szigetktől sem zárkózunk el (Cresről keveset hallottam itt pl.)

 

Köszönöm előre is!

graho Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10357
Valaki tud segíteni, hogy KARLOVAC-nál milyen táblát kell néznem, ha a régi úton szeretnék menni. (Plitvice felé) Karlovacig biztos, hogy pályán megyünk, utána még nem döntöttünk. Köszi az infot
Tibor1 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10356
Kedves utazók ! Szerintetek lehet Horvátországba cápafogat venni ? Az egyik haverom mér két hónapja azért könyörög, hogy hozzak neki cápafogat, ha megyek. Ha valaki tud segíteni ebben az extrém dologban kérem írjon. Egyáltalán, ha lehet venni mennyibe kerül ? Én már voltam HO-ban, de még nem láttam seho se , bár nem is figyeltem. Köszi.
biii Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10355

szia

 

most voltál Novalján?

mi tavaly ott voltunk é sszombaton indulunk megint vissza oda..

most lehethog ykempingben kötünk ki. Tavaly sem foglaltunk szállást de volt szabad apartman.

t ehol szálltál meg?

árakról irnál még, mi mennyi??

voltatok Zrce-n?? (jetski, banánhajó stb)

mindenféle ár érdekelne, mert  már elfelejtettem.

kedvenc éttered melyik lett?  hol volt a legjobb kaja?

köszi

ildi

Előzmény: S Balage (10148)
cheereck Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10354

Selce jó hely;)

Azon a hétvégén szerintem nagyon sokan fognak leugrani pár napra, így ha tudsz, akkor próbálj meg előre szállást szerezni. Ott lent helyben valószínűleg csak valahol feljebb a faluban fogsz kiadó apartmant találni, ami végülis nem távolság, attól függ, mennyire akarsz sétálni:)

Előzmény: mazdaanya (10351)
r_e_w Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10353

Én júl. 31-én délután jöttem haza, alig volt forgalom, egyedül a zágrábi kapunál kellett kb. fél órát lépésben haladni. A másik irányba sem láttam igazán erős forgalmat.

Ennél sokkal rosszabb volt, hogy 2 órába telt eljutni a Balaton egyik végéből a másikba.

Előzmény: pl63 (10350)
BubuZeg Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10352

Sziasztok!

 

Rovinjba indulok a hétvégén.

Légyszi ajánljatok ott egy jó pizzériát vagy egy megfizethető éttermet!

Milyen árakra lehet számítani?

mazdaanya Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10351

Sziasztok!

Én Selcére szeretnék menni 19-22-ig. Van valakinek infója a priválszállásokról, vagy menjek blindre, találok-e szálláslehetőséget vagy aludjak a kocsiba? A neten sajnos nem találtam érdemlegeset. köszi a segitséget!

pl63 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10350

Hali!

 

Mi két héttel ezelőtt mentünk (27-én), semmilyen elterelés nem volt Karlovacnál. Szépen lehetett menni az autópályán végig, de ha jól emlékszem, a Split tábla a régi utat mutatja Karlovacon, és ha át van húzva (erre nem emlékszem), ezért lehet.  A Rijeka felé mutató A1-es autópályán kell továbbmenni. Mi nagyon jól tudtunk haladni, de hétvégén állítólag marha nagy dugó van a kapuknál. Láttam egy képet is az egyik újságban, hát nem semmi volt júl. 31-én.

 

Üdv: PL

 

Előzmény: Polgi (10343)
H_G Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10349
Buszmenetrend itt: http://www.autotrans.hr/Home.aspx?PageID=3

Ahogy látom, 41 kunáért visznek Rijekából Punatba.

Előzmény: Zaara (10346)
cheereck Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10348

Érdemes lenne rákeresnetek a horvát nemzeti busztársaság weblapjára, sajnos a címe nem ugrik most be. Az viszont biztos, hogy a buszmegálló ott van vasútállomás előtt, szóval ha kijöttök, és elindultok jobbra, akkor előbb utóbb észre fogjátok venni. Esetleg meg lehetne keresni a horvát idegenforgalmi irodát (akár ott v előre emilben) hogy hogyan és miként lehet a legegyszerűbb átjutni a krkre.

Előzmény: Zaara (10346)
S Balage Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10347

Igen.

A párom volt tavaj görögben, és azt mondta, hogy a horvát tenger sokkal tisztább. Igaz, mandre kis csendes falu, görögben meg nagy volt  a tömeg.

Az apartman árak elfogadhatóak, magyarorországtól való távolsága is egész jó (modjuk mi Nyíregyről mentünk).

Nagyon sokat olvastam a topicot (elolvastam az egészet) és nagyon sok szépet írtatok róla.

Valóban nagyon sok helyre el lehet menni.

Egyedüli hátrányának talán a partjait tudnám felsorolni, de  aköves-sziklás résznek is megvan az előnye.

Mi például imádtuk felvenni a szemüveget, pipát és 1 órát is képesek voltunk csak a tengeri élővilágban gyönyörködni.

Mondjuk egy fehér homokos partot is kipróbálnék-Maldív-szigetek

balage

Előzmény: ARic (10345)
Zaara Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10346
Sziasztok!

 

22.-e körül indulunk Horvátországba vonattal, és ezzel kapcsolatban lenne Tőletek pár kérdésünk. A vonatunk Rijekába érkezik, és sajnos nem tudjuk, hogy onnan hogyan juthatnánk el a KrK-szigetre. Gondoltunk az ottani helyközi buszokra, kompokra, de ezek létéről, áráról és indulásáról sehonnan sem tudtunk fellelni információkat. Másik kérdésünk, pedig a camping árakról lenne (sátorozás) + üdülőhelyi díj (sátorozás esetén is van-e?), mert ezekről is elég változatos információkat sikerült találnunk a net-en.  Nagyon örülnénk, ha ezekben a kérdésekben valaki tudna nekünk segíteni, vagy bármely csekély információt nyújtani. Előre is köszönöm, szeretettel:

                                            Zaara

ARic Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10345
Azért látom, ez az egy látogatás is mély benyomást tett rád, és lelkes rajongó lettél!
Előzmény: S Balage (10344)
S Balage Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10344

Hali!
Én még most először voltam horvátban és csak Pag-szigeten, meg Plitvicén. Annyira összehasonlítási alapon ezért nincs. Én is szeretném naggyából bejárni az országot. Amit eddig láttam belőle az szép. Jó lenne egyszer igazán délre is menni.

Jó nyaralást.

Előzmény: ARic (10342)
Polgi Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10343
Üdv!

 

Mindenkinek!

 

Péntek este 9-kor indulnék Primostenbe, Budapestről. Természetesen az autópályát szeretném használni, amíg lehet. Sok helyen olvastam, hogy dugókra lehet számítani.

Ez igaz az éjjeli-éjszakai közlekedésre is?

Ismerősöktől hallottam, hogy 2 héttel ezelőtt az autópályáról Karlovac-nál ok nélkül leterelik a forgalmat (Split áthúzva a táblán), és utána vissza. Pedig semmi ok nincs rá, ugyanúgy lehet ott is menni!!!

Ki tud erről valami mostani, bővebb infót?

 

Köszönöm a válaszokat!

ARic Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10342
Köszönjük szépen, de Primostenbe megyünk most mindenképpen. Azért Pag-ra is eljutunk 1x, remélem! Meg Hvar-ra is, meg még egyzser Brac-ra. (az app. választásnál azért nem az ár az elsődleges, csak ha a többi szempont megfelel. Ha csak 50-ért találunk, akkor annyiért megyünk...)
Előzmény: S Balage (10340)
S Balage Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10341

Bocsi!
100-120 méter -akart lenni!

Balage

Előzmény: ARic (10338)
S Balage Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10340

hali!

Én tudok 22 E -ért Pag szigeten, ha közvetítőnél mész, és 20 ha magától a tulajtól.

2 személyre és a tenger kb 100-020 méter, rendezett ház és a környezet is.

Balage

Ui: szerintem már mind foglalt.

Előzmény: ARic (10338)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10339

Ez a Topli Bok tenyleg eleg huzos, nekunk 4 napra 33 EUR/fo/nap-ot mondtak. Ennyiert teljes apartmant adnak (igaz, nem mindig part mentit).

 

lborli,

a regi kocsim tipusjelzeset vettem csak ki a nickbol, ezert a csere. ;) Egeybkent tegnapig azt hittem, hogy a borli elott betu "i". A CTRL+F-nel jottem ra, hogy kis "L" ;)

ARic Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10338

Az tényleg biztos, hogy az utcán senkinek nem kell aludnia...

 

Mi ide megyünk:

http://www.infoadriatic.com/oglasivac.php?rb=108&lang=en

ezen az oldalon is írtam a jobbaknak, még két másik lett volna jó aug. végétől, de ez olcsó is, 25 Eur a 2 fős (! rákérdeztem). Ilyen olcsóban még nem voltam, júniusban is 36-ot fizettünk Krk-en.

 

Jó utat, majd írjál, ha hazajössz!!!!

Előzmény: felpillantó küllő (10337)
felpillantó küllő Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10337

Köszönöm az infokat. A Tepli bok tetszik, de nekem is kicsit drága.

Két szállással próbálkoztam, amik tetszettek. Az egyiknél helyből visszajött a levél, a másik eddig nem válaszolt.

Marad a kinti keresés, de a biztonság kedvéért lesz a csomagtartóban sátor is, úgyhogy nagy bajba nem kerülhetünk.

Előzmény: ARic (10336)
ARic Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10336

Szia,

 

mi is Primostenbe megyünk, de csak 23-tól. Én a biztonság kedvéért foglaltam helyet, most nem tudom, h. mondjam-e vagy ne, de sok helyre írtam, mi eredetileg 20. körül szerettünk volna indulni, de sehol nem volt szállás, csak később. Én a helyedben megpróbálnék írni pár helyre, nekem mindig rögtön válaszoltak. Ez a Teplibok tényleg szép hely lehet, nekem kicsit drága. Ilyen színvonalhoz szoktunk, de alacsonyabb áron...

Előzmény: felpillantó küllő (10315)
ARic Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10335

Na csak a Pornic miatt kérdeztem, te célozgattál v.mire, de megértem, h. nem részletezed. :DDDDD

 

Először úgy volt, h. mi is ott lakunk majd, de a néni pofátlanul magas árat kért, és habár üres volt az összes appartmanja, egy szélső picikét adott, így ott is hagytuk, és szerencsénkre így jutottunk Punatra! Úgy döntöttem, az előszezonban mindig ide megyünk majd! Vagyis szeretném....

Előzmény: Axton (10321)
Avet1 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10334

Köszi még egyszer!

Tuti meg fogjuk nézni az általad ajánlott helyeket!

Bye: Avet

Előzmény: akicoj (10319)
Emi2 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10333
Silvercar!!
Add meg a mailcímedet, és küldök rá egy telefonszámot Omisalji apartman ügyben.(magyarúl jól beszélő hölgyel)
Maga az apartman messze van a víztől, tehát autó nem árt.
Előzmény: silvercar (10313)
Halesz Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10332
Illetve ezt most elszámoltam :)) Kicsit több, mint egy nap... csütörtök reggel 6-7 fele indulunk... Bekavart a sziget, asse tudom hány óra :) Na jóéjt mindenkinek! :)
Előzmény: Halesz (10331)
Halesz Creative Commons License 2004.08.11 0 0 10331
Jókor mondod :) Már kevesebb mint egy nap és indulunk mi is :) Juhéé :)
Előzmény: jakuzatm (10330)
jakuzatm Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10330

haliho!

 

már csak 2 és fél óra a start nagyon izgulok ti már többen átéltétek ezt az időszakot szerintem ez a legrosszabb, sok elintéznivalo van még most is...

megyek is még irok

amugy minden rendben ha ajánlhatok valamit a közeljövőben indulóknak:

előre készitsetek listát mindenről hogy ne felejtsetek el semmit és a lényeg:

ne az utolsó két napra hagyjátok:)

 

zorka99 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10329
Maximálisan egyetértek veled! Én is nagyon jól éreztem magam!
Előzmény: heti (10328)
heti Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10328

Még mindíg ajánlom Neked is, Primostenben, www.teplibok.com .

Primosten előtt, az út jobb oldalán, Hotel Tepli Bok, szembeötlő nagy parkoló, benne egy recepciós épület, közvetlenül mellette egy másik helyi utazási iroda is van. Ha nyitvatartási időben mentek - 08.00-20.00 - között biztosan találnak helyet a környéken.

Előzmény: felpillantó küllő (10315)
sziaa Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10327
Szia! Az ismerősöd ismerősének az ismerőse valszeg a külügyminisztériumi ajánlást olvasta, onnan lehet ez a "holtbiztos" infója.
Előzmény: Törölt nick (10253)
lborli Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10326
Meg, sőt válaszoltam is. :-) Mi ez az új nick?
Előzmény: [vasquez] (10305)
lborli Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10325
Én a tenger felől jöttem és a centar-, illetve a stari most táblát követtem. Találtam egy őrzött, de legalábbis fizető parkolót a közelben, majd egy fizető övezetet, amit nem őriztek, csak néhány rendőr álldogált arra, ráadásul a fizetős ember nem járt arra, míg ott parkoltam. -)
Előzmény: Halesz (10294)
pl63 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10324

Az ötlet szerintem is jó. Mi is egy ottani utazási irodában kerestünk szállást, segítettek is, jót is találtunk. Olcsóbb volt mint az internetes foglalás. De a házigazdánk már a második napon mondta (kicsit tudok horvátul, és ezt nagyon díjazta), hogy az egy "maffia". Szerintem 3-kunánál többet is meg lehet naponta takarítani, és nem mindegy, hogy első kézből vannak infóink egy-egy szállásról. Úgyhogy én mindenképpen támogatom a topicot.

 

Üdv: PL

Előzmény: pt13 (10278)
pl63 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10323

Szia Tomchy!

 

Nem tudom, mennyibe van a víz, mi ásványvizet vittünk, ivóvizet meg nem kellett vennünk, a mi apartmanunknak volt egy ciszternája, ahova hoztak. De egy tök jó bolt van Virben, olcsóbb volt, mint a Zadar melletti bevásárlóközpont(ez nem a Getro volt). Ott láttam 5l-es kiszerelésben ivóvizet, ásványvizet meg a szokásos 1-1,5 l-ben árulnak. 5-6 kuna lehet szerintem.

Üdv: PL

Előzmény: tomchy (10300)
kuff Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10322

jaja, mondjuk sz.r helyen van nyaralója Hansnak :)

elő és utószezonban viszont már nincs sorompó és sokkal kevesebb a nép.

 

kuf

Előzmény: Axton (10321)
Axton Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10321

Aric: Kornicban volt a szállás:)

a St Marak-nál 10kuna a dij egesz napra.. délutan 4vagy 5 utan csak a fele.. 6 utan meg már nincsenek is ott..:)

Első alkalommal amikor odaértünk csak meg akartuk nézni a vizet.. igy a sorompo elött parkoltunk és mászkáltunk a parton.. erre egy német üvöltött: Privato, meg gondolom anyazott és mondta hogy mennyünk onnan..

 

mint kiderült az ott az ő területe volt. csak a keritést nem épitette ujra és tábla sem votl hogy magan... kivancsi vagyok nyáron hányan mentek oda..

 

egyebkent a figurának mocskos nagy vörös feje volt.. érdemes megnézni:)

Előzmény: ARic (10298)
Axton Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10320
ismerem azt az uccát:)
voltunk azon a St Marekon is:)
az si szép hely..
Előzmény: kuff (10283)
akicoj Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10319
Hát ha emlékeim nem csalnak a Poseidon hotel pont a kikötőben van,előtte pálmafasorral és kavicsos stranddal.Ha igazán klassz helyen akarsz fürdeni a közelben találod a Gradinai öblöt(Uvala Gradina) , pici barna táblákkal jelölik az utat.Kb 2-3 km a hoteltől északi irányba.A másik kicsit távolabbi nagyon jó hely a poplati öböl.(Poplatska luka).Ide a hajógyár után (neve Greben)rögtön jobbra fordulva jutsz el.Egy ideig aszfaltozott majd murvás úton kell menni.(kb 5 km).Szintén barna táblák jelölik az irányt.Az út nagyon rossz minőségű de hidd el megéri legalább 1X elmenni ide.Kicsit olyan az egész mintha lemennél a térképről a senki földjére. Jó nyaralást! akicoj.
Előzmény: Avet1 (10288)
S Balage Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10318

szia!
Mi idén voltunk a parkban.

reggel 8 kor nyit és este 7ig van nyitva.

A belépő felnőtteknek 95 kuna. Ha 8 előtt mész, jegy nélkül is bemehetsz, de így nincs hajókázás. a jegyet csak ott kérik.

Maga a tórenszer gyönyörű. Nem fogjátok megbánni.

Balage

Előzmény: tgyongyi (10306)
S Balage Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10317

Szia!

 

Be kell menni egy Autoklub irodába, és ott tudsz venni egy ilyen kártyát 627 Ft-ért. Értelemszerűen kitöldöd (saját adatok, időtartam, autó adatai..). Ezt beviszed a cégedhez és a főnökkel aláíratod és lepecsételteted vele. Kell 2 tanú is.

Ha kész, visszaviszed az Autoklubb irodába, és ott is lepecsételik.

Szerintem ennyi időt és pénzt megér.

Csak tudnám mi köze az autoklubbnak egy céges kocsihoz, de így legalább nagyon hivatalosan néz ki.

Egyébként a határon még a jogsit se kérik, csak az útleveled-ha kedve van.

Kutya nem fogja nézni, de nem árt ha van.

Egyébként kiállítástól számítva 1 évig érvényes.

Balage

Előzmény: submarine (10287)
Bormester Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10316
Hello SC! Mi tavaly voltunk a Krk szigeten ilyen időtájt, előre foglalt apartmanban Porat-ban. Míg ott voltunk, testvéremék megkértek itthonról, hogy nézzünk nekik valahol 4 személyre apartmant, milyenek vannak. Először Njivice-ben mentünk be, az első utunkba eső irodába, csomó ajánlatuk volt. Utána Malinskán néztünk körül 3 irodában, a főtéren, mindegyik tudott 50-100 euró között apartmanokat ajánlani. A 100 eurós már légkondis sokcsillagos luxus apartman volt. Én ebből azt gondolom, hogy nem nagy rizikó foglalás nélkül lemenni. Nekem mondjuk Malinska nem nagyon tetszett, én a csendesebb, nyugisabb, sziklás, nem kiépített partot szeretem, amit néhány kilométerrel alatta meg is találtam. Üdv. Bormester
Előzmény: silvercar (10313)
felpillantó küllő Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10315

Sziasztok!

Bizony annak a magánszállás ajánlónak én is nagy hasznát venném...

Pénteken indulunk Primostenbe (esetleg Rogoznicába), mert itt többen is kedvesen meggyőztek, hogy oda kell menni.

Szállást (2 személyre apartman) a tervek szerint ott keresünk, de ha valakinek lenne konkrét élményeken alapuló javaslata elérhetőséggel, az azért sokat segítene (nyugodtabb az ember, ha nem a bizonytalanba indul).

Irodában nem foglalok, ezek az internetes foglalások a megvágott képek alapján meg elég lutrinak tűnnek.

Üdv: FK

barrix Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10314

 

Sziasztok!

 

Kollégám szeretné elvinni a barátnőjét néhány napra Malilosinj szigetére. Járt már itt valaki közületek? Mivel ez egy meglepetés-út lenne, a legfontosabb kérdés, hogy tényleg lehet-e delfineket látni ott, ha igen milyen feltételekkel? A lány ugyanis nagy delfin-rajongó. Egyéb információk is érdekelnek: szálláslehetőség, kajáldák, programok.

 

Köszi a segítséget: barrix

silvercar Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10313

Üdv,

segítséget kérnék. Jövő szerdán megyünk Krk-re és két barátnunk jönne velünk, de nincs szállásuk. Összesen 5 napra megyünk, mit gondoltok helyben találunk nekik apartmant csak úgy vakon?

 

SC

tgyongyi Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10312

Köszi a válaszokat!

Sziasztok és mindenkinek jó nyaralást!

 

S Balage Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10311

Hali!

Az ötlet jó! nekem tetszik.

Mi mikor eljöttünk a szállásadónk adott egy papírt, amin minden rajta volt, név, cím, telefonszám, fax....

Megkérdezte, mi hány eurót fizettünk a szállásért, és kiderült, ha nem közvetítőn keresztül mész, akkor 3 euróval olcsóbb az apartman naponta. Nem sok, de 7 éjszakánál már egy jó vacsora.

Balage

Előzmény: pt13 (10278)
405GRX Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10310

18 kuna volt a 6-os csomag másfélliteres Kristina márkájú viz a Getroban. Számitsd át, nem sokkal drágább mint itthon. (Persze van jóval drágább is.)

Felesleges itthonról vinni ilyeneket szerintem.

Előzmény: tomchy (10300)
kuff Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10309

Szerintem 8 körül, de ha rám hallgatsz, nagyon korán, kb 5kor indultok Krk-ről, mert a partmenti szakaszon (ha arra mentek) nagyon durva forgalom szokott lenni:(

 

kuf

Előzmény: tgyongyi (10306)
[vasquez] Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10308

http://www.np-plitvicka-jezera.hr/page.aspx?pageID=115&lan=en

 

Itt mindent megtalalsz angolul. Egyebkent 9-17h kozott van nyitva.

Előzmény: tgyongyi (10306)
ARic Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10307
Na köszi, ezt elmentem. Szép helynek tűnt, ezért kérdeztem. Kisgyerek (még) nincs...
Előzmény: kuff (10304)
tgyongyi Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10306

Sziasztok!

Nagyon örülnék ha valaki tudna abban segíteni, hogy reggelenként a Plitvicei nemzeti park mikor nyit. Krk-re megyünk jövő héten nyaralni, és egyik nap átmennénk a nemzeti parkba. Szeretnénk korán odaérni és minél többet megnézni belőle. Előre is köszi a sergítséget.

Sziasztok

Gyöngyi

[vasquez] Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10305

A makarskai rivieran van olyan, hogy csendes kis halaszfalu, sziklas, oblos partszakasszal (istencsaszar pekseggel!), vagy nyaron heringtanya az egesz part?

 

lborli,

megkaptad a mailemet?

kuff Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10304

Nah, ha sikerül, linkelem a képet.

 

 

Rt.Sv. Marak

 

 

Térkép nagyban!

 

Vrbnik felé kell menni, majd majdnem elérve lesz balra egy szerpentín szerű feljáró,ott arra. Utánna jön Risika, a városon belül van 1 nagyobb kereszteződés, egyenesen tovább Cizici/Soline/Hlapa, de nekünk jobbra lefele, egy lejtős úton kell menni. Jön egy posta épület a lejtőn, itt végig lefelé, de van is egy picit St. Marak tábla.

 

Sajnos az utóbbi 2 évben fizetős lett ez a partrész, DE csak pár kúna és relatív kultúrált parkoló van, édesvizi kúttal (csak fürdésre szvsz!). Illetve büfé is van a parton. Sajna csúcsban elég nagy a tömeg, de a homokos part miatt kisgyerekeknek ideális lehet.

 

üdv,

kuf

kuff Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10303

Próbálok keresni vmi térképet, mert elég nehéz megtalálni..

 

kuf

Előzmény: ARic (10297)
Agave Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10302

Sziasztok,

tisztelettel érdeklődnék, van-e bárkinek tapasztalata a Rabac (esetleg Pula v.Rovinj) - Velence közötti katamarán hajóúttal kapcsolatban? A www.venezialines.com oldalon már szinte mindent megtaláltam, de nem tudom Rabacból honnét indul a hajó, hol tudok jegyet venni, hol hagyhatom az autót, illetve hogyan tudom a kedvezményes oda-vissza utat válaztani, ami csak Isztriai kiindulással él ( a honlap szerint). Természetesen fel tudom venni a kapcsolatot az olaszokkal, de én a helyszínen szeretném a jegyket megvenni, nem on-line foglalással, fizetéssel stb. Egyébként szept 6.-17-ig megyünk Lovranba immár másodszor, és szeretném meglepni páromat.

Aki bármilyen infoval tud szolgálni (mármint a hajóútra vonatkozóan) megköszönöm a segítségét!

Üdv.

Agave

tomcat73 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10301

Bocsi. Az előbb nem jött össze a kép feltöltés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: lborli (10290)
tomchy Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10300

Szia pl63!

 

Köszi az infót. A víz kb. milyen áron fut? Mert sok helyen azt olvastam, hogy nagyon drága. Mármint az ásványvíz. Én láttam a zadari Getroban egész elfogadható áron. Csak ezért kérdezem, mert ha nagyon horror, akkor viszünk innen. Bár hely az nem sok lesz neki...

 

Üdv:

T.

Előzmény: pl63 (10236)
tomcat73 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10299
Lehet, hogy csak Zavalában van, annyira nem néztünk körül benne. Viszont meglehet nézni az alábbi képen, hogy milyen a látvány az alagút kijáratánál. Kicsit felhős és szeles volt az idő
Előzmény: lborli (10290)
ARic Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10298
Mit is csináltatok ti Kornicban?!
Előzmény: Axton (10282)
ARic Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10297

Szia Kuff,

 

ezt merre kell keresni? (Jövőre megint megyünk Punatra)

Előzmény: kuff (10284)
jakuzatm Creative Commons License 2004.08.10 0 0 10296
Sziasztok valami nem kóser a browseremmel át kell állitanom kod-ra hogy tudjak begépelni remélem mükszik, szoval lassan eljön a hőn várt indulás igaz még 22 óra de ez már nagyon közelinek tünik iszonytos nagy az izgalom remélem ez természetes csak tudnám mikor nyugszom meg....
Halesz Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10295

Szia :) Köszönöm az élménybeszámolót... hát igen, már 2002-ben is tapasztaltuk, hogy nagyon kontrasztos város Mostar. Az óvárost leszámítva szinte az egész szét van esve, rengeteg romos épület... aztán beérsz a központba (iszonyú nehéz volt megtalálni :) és meglátod a folyót és ezeket a régi épületeket... mintha visszamennél az időben... Mi egy esős nap mentünk át, pont azalatt az egy óra alatt nem esett, míg ott voltunk és iszonyat varázslatos színek voltak:

 

 

 
Előzmény: franjo (10293)
Halesz Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10294
:) Akkor ez jó hír :) :) :) Lehet parkolni kocsival a környéken? Van esetleg őrzött parkoló? Legutóbb valami kis utcában álltunk meg, megmondom őszintén rendesen féltettem az autóm, míg vissza nem értünk gombóc volt a torkomban :)
Előzmény: lborli (10292)
franjo Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10293
Helló.

Én és TomCat73+4 fő láttuk, nagyon impozáns látvány.
Volt olyan szerencsém, hogy hajdanán láttam az eredetit is, ráadásul pont aznap amikor a hagyományszerű Neretvába ugrálás történt.
Hát azóta Mostar "kicsit" megváltozott, jobbára nem előnyére.
Érdekes a kontraszt: csak új épület (rajta kis táblácska ki a donátor, akinek a pénzéből felépült az épület, általában: USA,D,EU) vagy romépület, teli golyó/gránátnyommal.
Érdekes a két kultúra, vallás találkozása, ott ér össze az iszlám és a katolikus érdekszféra. A horvátok szerint az iszlám fundamentalizmus inkább.
Mindenhol demontstratív módon építkeznek, hirdetve a két világvallás "egymás feletti" mindenhatóságát.
Sehol nem láttam még ilyen magas katolikus templomokat és a boszniai átlaghoz képest jóval több minaret is van.
A Mostar felé magasodó hegyre a horvátok felállítottak egy hatalmas keresztet (kép)
A háborúban jobbára a Neretva volt a határ, most is nagyjából ott húzódik a határ a muzulmánok és a horvátok között.
Mi 3 nappal az avatás előtt voltunk ott de nem engedtek fel a hídra, le volt zárva.
Mint megfejtettük, az átadásra érkező politikusok (5 államfő+Károly herceg+mások...) biztonsága miatt történt mind ez.
TomCat látott egy igazi -amolyan al Kaidás kinézetű - muzulmán férfit is, nagyon durván rám dudált az autójával, így hajlok én is rá, hogy tényleg az lehetett...
De mindenképpen kötelező megállni és megnézni, szabályos kis történelemóra.


Előzmény: Halesz (10286)
lborli Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10292
30-án láttam. Olyan, mint régen csak tiszta új. :-)
Előzmény: Halesz (10286)
lborli Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10291
Én is ott csináltam a PADI AOWD-met.
Előzmény: kuff (10284)
lborli Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10290
Zavalában.
Előzmény: tomcat73 (10270)
heti Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10289

Ne dölj be az ijesztgetésnek, baromság. Én minden esetben nagyobb biztonságban éreztem magam Horvátországban, mint itthon. Csak példák: El tudod képzelni nálunk, hogy a kikötött csónakban éjszakára bent hagyják a motort? Mi maradna M.o-on az éjszakára a parton hagyott büfé asztalokból és székekből? Ha kint hagyod a matracodat reggel nagy valószínüséggel a helyén találod!

Mindez nem mentesít azért az általános odafigyeléstől pl a benzinkutaknál (nullázás, pénz visszaadás) a fizetőkapuknál (pénz visszaadás) de ezek az egyedi kísérletek összességében elenyészőek.

Menjetek és érezzétek jól magatokat.

Előzmény: Törölt nick (10253)
Avet1 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10288

Hali!

Akicoj, Kékbálna: köszi szépen a válaszokat, nagyon sokat segítettetek. Egyébként a Posejdon hotelben lesz szállásunk.

Bye: Avet 

Előzmény: akicoj (10199)
submarine Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10287

Sziasztok!

 

Kérdés: céges autóval való utazáshoz kell valami külön papír?

Halesz Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10286

Sziasztok! Jó rég írtam már ide, de mindig olvaslak benneteket! Külön jól jött a tipp a Budapest-Tucepi útvonalra!

Ugyanis elvileg csütörtökön indulunk Tucepibe. Három egymást követő apartmanozás után (Dubrovnik, Dubrovnik, Trogir) most kitaláltuk, hogy hotelbe megyünk (Hotel Alga), meglátjuk milyen lesz így, hogy nem nekünk kell főzőcskézni :)

Egyik tervünk, hogy átmegyünk Mostarba, megnézni az Öreg hidat. 2002-ben láttuk, akkor még sehol sem tartottak az újjáépítéssel. Most végre kész. Látta mostanában valaki?

Mindössze attól félek, hogy eddig mindig augusztus 21 után mentünk Horvátországba, azaz a főszezont követően. Szerintetek mennyivel lesz nagyobb a forgalom augusztus 12 és 22 között?

Bogie Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10285

"sznorring" (snorring) biztosan nem a horkolásra gondoltál:))

snorkeling (snorkel = búvárpipa) merülés (pipával)

 

De az a lényeg, hogy jól éreztétek magatokat!

Előzmény: Axton (10282)
kuff Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10284

Szóval St.Marak, vagy magyarosan szveti marek:)

Ez egy kis félsziget, egyik oldala homokos part, másik sziklás, utóbbi gyakran a búvárok kedvenc gyakorló területe :)

 

kuf

 

 

A homokos oldalUgrálás szikláról

 

Sziklás oldalA félsziget, balra sziklás, jobbra homokos
kuff Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10283

Axton,

 

huh, utcanevet nemtudok, mert elég eldugott, de van egy 19. travnica vagy milyen tábla, na ott. Van egy tér egy ABC-vel, na azelőtti úton kell jobbra menni.:)

St. Marak-ot ismeritek?

 

mindjárt keresek képeket!

kuf

Előzmény: Axton (10282)
Axton Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10282

Kornicban milyen részen szálltok meg?

mármint max utca szinten kérdezem..

mi is ott voltunk, mármint Kornicban de vigyazzatok mert azota a helyi lakosok átkeresztelték Pornic-ra:)
Vrbnikben a parkolonal levö (nem öböl) kis strand nagyon teccett. meg a Stara Baska is..

Baska viszont nem jött be.. nekem tul zsufi..

igaz mi "buvarkodni" mentünk..

sznorring vagy mi a hivatalos neve..

Punat, Vrbnik és Krk szép helyek..

49+36+15 kuna lesz az dij ha az autopalyan-hidon mész:)
és jo nyaralást:)

Előzmény: kuff (10276)
Lui52 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10281

 

   Sziasztok !

 

  Üdvözlök Mindenkit, és nagyon köszönöm a sok segítséget, amit a vissza olvasással kaptam. Két hete jöttünk meg Biográdból, és előtte találtam rá erre a

szuper topikra. Nagyon jónak találom a szálláshely ötletet. Mi egy autós campingben

voltunk, amire szintén véletlenül találtunk rá. 80 méterre volt a tengertől, egy fenyőerdőben. Van kiadó lakókocsijuk, bungalók, légkondis mobilhome, és apartmanok. Nagyon szuper volt, ezért két hét múlva visszamegyünk.

Ami a lényeges, hogy kiadják 1-2 napra is.

 

 

Mégegyszer köszi mindent        Lui 

Előzmény: pt13 (10278)
travel_to_croatia Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10280

Sziasztok!

 

Kicsit off leszek, de valahogy ide tartozik. idén úgy döntöttünk, hogy ha már annyira dél Ho-ban nyaralunk, ugorjunk át Montenegroba. Szüleimnek régről jól csengett Budva, Kotor, Sveti Stefan és Ulcinj neve. Ez utóbbi már az albán határ mellett van. Olyannyira, hogy a szerbet sok helyen meg sem értik már. Ahogy átérsz Montenegróba, a szegénység rögtön látszik. Pedig a part ugyanaz, de nem tudnak vele mit kezdeni. mondjuk a strandokon ugyanúgy lehet fürdeni, de a tusolok is már primitívek, szemetes, stb. Pozitívum, hogy olcsóbb, mint Ho., talán a Mo-nál is. Ha arra jártok, a 2 literes sört 1 Euro-ért ne hagyjátok ki!!! J, ott csak euro van. A Burek is olcsóbb, mint a horvátoknál. Mi ezeket tudjuk leginkább. Ulcinjnak 8 km-s homokos strandja van. Sveti Stefan mesés. Amúgy egész úton egy határnál sem volt gond, nem néztek semmit. Ha kérdésetek van, írjatok.

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10279

Köszi mindenkinek a segítséget! Igazán meglepő az volt, hogy aki mondta, eddig még nem "hatázott"... Legalábbis nem tudok róla...! ;-)

De aztán belegondoltam, hogy sok bosszúsága volt az úton - gondolom ezért látta olyan sötétnek azokat a dolgokat!

 

A Ti véleményetek alapján én is úgy gondolom, hogy nem lesz semmi gáz!

 

Gangsta

pt13 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10278

SZIASZTOK!

 

Mi a véleményetek egy olyan új topik nyitásáról, aminek a címe lehetne pl. "Horvátországi privát szállások". Itt összegyűjthetnénk néhány saját kedvező tapasztalataink alapján egymásnak ajánlható magánszállásadó címét, telefonszámát, esetleg fényképekkel illusztrálva. Ezzel egyrészt lehetőség nyílna közvetlen kapcsolatfelvételre a szállásadóval, ami azt jelentheti, hogy az utazási irodák hasznát megspórolva olcsóbbá tehetnénk jövőbeni utazásainkat, másrészt, mivel egyikünknek sem érdeke a szépítés csökkennne a rossz szállásválasztás esélye. 

 

kuff Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10277

Beszéltem a pannon üszivel, megtudtam pár érdekes dolgot. Idén már a VIPNet-et javasolják, mert a HT Cronet valami akció (!?) miatt most drágább, kb 240ft / félperc, míg a VIPnet 183ft / félperc. (bruttó árak!)

 

Érdekes akció lehet.. a másik ami érdekes,h mikor júniusban voltam lent, akkor HT Cronetet használtam és simán 1 perces egységenként számlázták ki, nem fél percesként. Megjegyzem a Pannon legfrissebb Üzletszabályzatában meg másodperc alapúnak írják, már ami az én havidíjas csomagomra vonatkozik:)

 

Ennyit kibírok, adatforgalom nem nagyon lesz, napi 2-3 email csak.

 

kuf

Előzmény: Axton (10274)
kuff Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10276

Axton,

 

köszi a kimerítő infokat:) A szállással tuti nem lesz baj, oda járunk már 4 éve, idén is voltunk már, csak túl későn nem szeretnénk beesni. Konkrétan Cornic-ban lesz a szállás, egy ismerős párral megyünk, akik előszőr lesznek lent, bejárjuk Vrbnik-et, Krk-et, Baska-t.. meg pár strandot:)

Tuti nem a hungárián megyünk, ami nekem bejött, az az m3-koós károly stny. - andrásy út - deák - astória - erzsébet - hegyalja - budaörsi - m7 ,erre járok melózni is!

 

kuf

Előzmény: Axton (10275)
Axton Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10275

Kuff: az idö attol függ milyen dugoba keveredtek..

mi Kecskemét-Dunaföldvár-Tamási-Letenye utvonalon mentünk mert tamasiban csatlakoztak hozzánk..

vw passat combi 1,9pTDI-vel.. mindkettöben 5 ember és tökig megpakolva..

neked m3-m7es gyorsabb lesz ha minden igaz.. kivéve hogy ha fél haromkor indultok és budapesten mentek át.. probaljatok ne a hungária körut fele menni.. ott dugo szokott lenni.. de ez sem törvény érvényü.. szal ha ezen tul vagytok akkor a következö bajos rész a balatonpart.. Fonyod, Siofok.. utana már forgalmi dugot szerintem nem kaptok.. határnál ha minden igaz nem sokat vártok.. és remélem nem pakoltatnak ki benneteket sem:)
Zágráb és Karlovac környékére meg csucsidő utan értek igy szerintem ott sem lesz problema.. szal nem lehetetlen fél 9re odaérni.. de azért remélem a szállással megbeszéltétek az idöpontot.. nehogy akkor kelljen keresni mert este 9kor szerintem elég körülményes:)
Gorican - otok Krk lejáro az a 2.20 kb. utana szerpentinezés hid sziget. az kicsit lassabb de nem vészes.

Merre mentek Krk-en?

Előzmény: kuff (10273)
Axton Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10274

Kuff: szerintem megérné egy gprs telcsit szerezni arra az idöre, ha sokat hasznalod a netet..

Krk szigetén föleg Cronet hálozatot talaltunk..

ugy tudom a kinti roaming dijak 125-150 forint/perc.. szal ha napont a 15percet lennél fenn akkor a gprs.szel olcsobban kijössz.

 

www.pgsm.hu

 

de ami a legjobb ha bemész, vagy pannon tudakozo..

ott tudjak legpontosabban megmondani

Előzmény: kuff (10271)
kuff Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10273

Axton,

 

irtad,hogy 2 óra 20 perc volt Gorican - Otok Krk.. milyen kocsival mentetek, ill hány személy, stb? Mi 4en megyünk majd egy corollával, Aszódról, (m3-bp-m7..) és próbálom kalkulálni,h mikor érünk le. Délután fél3kor tudunk indulni hétköznap és este 9re max jó lenne lent lenni.

 

kuf

Előzmény: Axton (10272)
Axton Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10272

Gangsta:

 

amikor kinn voltunk Ho-ban a határon meg sem nézték hogy kik vannak a kocsiban..

 

kocsi lefékez

- Dobra vecser, passport.

megnezte a legfelsöt és pá.

 

ha pénzt akarnának szedni akkor szimplan trapifax.. abbol legálisan is megszedhetik magukat..

valamint a kocsivontatás..

parkolo dij 3-5 kuna/ora.. de érdemes oda állni a hegyes tájakon, mert Vrbnik-ben egesz délelött szállitottak a parkolon kivül hagyott kocsikat.. aki a kocsisor közepén parkolt az járt jol mert mindig csak a sor elején és végén levöket tudtak lebilincselni és trailer-re rakni.. és onnan kiváltani idő, bosszuság +305kuna..

és amikor mi Krken voltunk a szállitok tényleg nem cicoztak.. és a fényképezés is folyt rendesen..

 

Előzmény: Törölt nick (10258)
kuff Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10271

Sziasztok!

 

Szept közepén megyünk vissza Krk-re néhány napot, de sajnos a munkám miatt szükségem lesz netre. Az lenne a kérdésem, nem tudja megmondani valaki,hogy konkrétan egy kinti pannonos telcsiről magyarországi mezei számot hívva mennyi a telköltség?

 

Tudom,hogy kint 2 mobilszolgáltató van, talán a VIP és Crotel, most nem emlékszem pontosan, szóval meg tudná mondani valaki az ő tarifáikat? vagy hogy merre keressem?

 

hogy pontosítsak, nem GPRS/WAP kapcsolatot használnék,hanem laptop és egy mobil lenne a "modem", egy magyarországi számot hívva.

 

Köszönöm!

 

üdv,

kuf

tomcat73 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10270
Ha Sucuraj felől mész Sv. Nedjeljába szép kanyargós utad lesz kb. 60 km. A faluba egy - a helyiek szerint a Titoé volt  - alagúton visz át az út, ami egysávos és júniustól szeptemberig működik. benne forgalomirányító lámpa.  Az alagútból kiérve csodás fényképeket csinálhatsz. Jó időben látszik a Peljesac fsz., Korcula. Bolt valóban nincs viszont isteni strandja van, a helyiek is oda mennek fürdeni. Nagyon jó kis kocsnák is vannak/szintén helyiek szerint/ A legközelebbi bolt azt hiszem Jelsában van. Jó nyaralást.
Előzmény: drdoctor (10261)
G24 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10269

Sziasztok!

 

Teljesen új vagyok még, és szükségem lenne egy kis segítségre.

Mielőtt azt írnátok, hogy olvassak vissza, jelzem, hogy már megtettem.

 

Az lenne a kérdésem, hogy járt-e valaki idén Otok Lastovo szg-en.

 

Ha van valaki köztetek aki igen az jelezzen nekem vissza.

 

Előre is köszi

 

 

akicoj Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10268
Biztos! A 2-es végű az a földszinti kissebb apartman.(Mert kettő is van ám nekik):-)
Előzmény: Bogie (10218)
Tentás Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10267

Sziasztok!

 

Itt egy hosszabb élménybeszámoló - utazással, képekkel, árakkal - az Isztriáról. Rabac, Labin, Ravni stb.

 

 

Ravni, Rabac, Labin: Isztria-kóstoló
zorka99 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10266
Nyugi! Szívesen cserélhetnénk velük közbiztonság terén. Ha végigolvasnád az egész topicot, kevés rossz véleménnyel találkoznál és azt hiszem, ez jelent valamit. Menj nyugodtan.
Előzmény: Törölt nick (10258)
tomcat73 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10265

Szevasz Franjo!

 

Megnéztem a képeidet a tavakról. Isteniek. Profi fotós csinálta

 

 

Előzmény: franjo (10243)
El Che Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10264
Horvátország azért nem riasztó ennyire. Sőt, egyáltalán nem az.:) Mielőtt minden szörnyű hírt komolyan vesz az ember, érdemes végiggondolnia, mi vár egy külföldire Pesten. A kosz mellett például igen sok átverésre szakosodott ember... Két japán vendég volt itt a múlt héten, elvittük őket vacsorázni. Mesélték, milyen furcsa kalandjaik voltak... Szóval Pesthez képest Horvátország sem rosszabb. Itt is vannak radaros rendőrök, zsebtolvajok és svindlerek, mint máshol, és ahogy itt sem lóg ki a farzsebedből egy köteg tízezres, óvatosnak kell lenni az Adrián is az értelmes mértékig. És kész. Egyébként meg szerintem szuperül lehet nyaralni odalenn.:))))
Emi2 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10263
Hol volt ez Palesztinában??????
Azért nem kéne mindent elhinni...
Most komolyan parázol?? Ne csináld!!!!!!
Előzmény: Törölt nick (10253)
pt13 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10262

Hali gregreg!

 

Az, akit nem kapott "telibe" a meduza és a mérete is kisebb volt valóban könnyebben átvészelte a csípést, de aki nem volt ennyire szerencsés több, mint 2 hét eltelte után még most is magán viseli a találkozás nyomait és - a kezdeti zsibbadó, fájó érzés után ma már csak - viszkető következményét. A Fenistilt a helyiek is ajánlották, talán segített valamit.

Az időjárás egyébként itt igen kedvező volt strandolásra és kisebb kirándulásra egyaránt. Az ilyenkor szokásos tikkasztó meleg helyett a 28-30 fok nekünk pont megfelelt. (Néhány km-rel északabbra viszont, pl. Rabacnál gondolom részben a hegyek miatt lényegesen hűvösebb volt). 

 

 

Előzmény: gregreg (10257)
drdoctor Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10261
Ahoj, mi penteken indulunk negyen Hvarra, Sv. Nediljaba 8 napra. A szallasban http://www.adriatic.hr/show_obj.php?id=111 a kornyek fogott meg, a problema az, hogy amik meg tetszettek es nem ennyire a legeldugottabb helyen voltak, azok mar mind foglaltak voltak. Hamarosan felhivatom az egyik ismerosommel a haziurat, hogy adjon bovebb informaciot, mert egy kicsit kellemetlen tunik az a hir, hogy meg kisbolt sincsen ebben a faluban. Udv, drdoctor
psoos Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10260

Szia.

Itt egy honlap: http://www.skoljic.htnet.hr/

Előzmény: gelico (10247)
anake Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10259
kösz ez megnyugtatott akkor készitünk aprot a jardnak
Előzmény: 405GRX (10252)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10258

Hali!

 

Köszi a megnyugtató szavakat, nekem is furcsa volt, amit mondott! Túl nagy volt a kontraszt az elötte hallott hallott és a mostani sztorik között! :-)

 

Csak hát leendő horvátországi turistaként a rossz hírekre is fogékony vagyok!

 

Gangsta

Előzmény: S Balage (10254)
gregreg Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10257
Hi pt13! Milyen időtök volt? Ugye jobb mint itthon!?!? Asszem fenistil gél jo a meduza csipésre is, amugy nem vészes, ha nem allergiás rá vki!
pt13 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10256

Sziasztok!

 

Egy héttel ezelőtt érkeztünk haza a Pula és Medulin szomszédságában lévő Premanturából.  Az említett helyeken idén elszaporodtak a medúzák, és többünket megcsíptek. Legyetek óvatosak!

mammamija Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10255
JiM!
Engem is érdekelne a Pag-i beszámoló. Novaljában van a Kolibri diszkó?
Előzmény: .JiM. (10241)
S Balage Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10254

Szia!

Szerintem ez hülyeség. Nekünk nem volt kinn semmi problémánk. Ez csakis valami vaklárma lehetett.

Mi mindig magunknál hordtuk az útlevelet és a kocsi papírjait.

Sőt a strandon volt aki még a kedvenc helyén a polifoam-ját is kinnhagyta, ne foglalják el a helyét. reggel a helyén találta!

Szerintem felesleges miatta idegeskedned. Ha ilyen lenne  a helyzet, akkor menne szerintd ennyi túrista?
Balage

Előzmény: Törölt nick (10253)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10253

Hali!

 

Egy ismerősöm ismerősének a valakije - tudjátok hogy van ez - nemrég ért haza Horváto.-ból és olyanokat mondott, hogy na!!! :-(

 

Példának okáért:

- fénymásoljam le az iratainkat (útlevél, szig, stb.) és az utazás alatt tegyük az erdetiket egy széfbe! A másolatokat elfogadják, ha kérik - ez azért fontos, mert állítólag előszeretettel lopkodják az útleveleket (is)

 

- nem szabad sok kp-vel mászkálni

 

Meg ilyenek...!? :-o Hát én most tökre kivagyok... Ennyire gáz a helyzet?!

Mondjatok már rosszakat is Ho.-ról, hogy fel tudjak készülni... Mivel autóval megyünk, így nem elhanyagolható számomra a biztonság kérdése!

 

Köszi! Gangsta

405GRX Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10252

HULLAZSÁK????

Hát nemtom ez nekem inkább rossz viccnek tünik, biztos hogy nem kekeckedni akartak a rendörök velük valami beszólásért?

Mi is BIH-n mentünk odavissza, engem egyszer állitott meg a rendör, lefele menet Dobojnál 50-es táblánál 66-ot mutatott a radarpisztolya (bokorban jól elbújtak a mocskok). Kemény 5 azaz öt EUR-t kért tölem, natürlich zsebbe és barátságban elváltunk.

Amúgy tényleg rohadt sok a zsernyák BIH-ban de a seb.mérésen kivül én mást nem láttam hogy érdekelte volna öket. (Tölem még a jogsit se kérte el amikor megállitott.)

Oda kell figyelni mikor mennyivel mész, ennyi. Ami nem könnyü mert elég kaotikus a táblázás, pl. lakott település vége tábla mint olyan nem létezik, seb. feloldás se mindig, szóval nem könnyü kitalálni hol mennyivel mehetsz épp.

Bö 12 órát számolni kell az útra (attól függöen honnan hova mész), k... fárasztó és lassú, cserébe viszont gyönyörü, szvsz megéri arra menni.

Előzmény: anake (10239)
Laja73 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10251
Én most nyáron láttam kétütemű (magyar) trabit
kuff Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10250

Mi láttunk már magyar rendszámú kispolskit is Krk-en:)

 

kuf

enid2004 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10249
Szia!Július közepén utaztam azon a környéken. Akkor Biográdnál mentünk fel a pályára,majd kis idő múlva letereltek bennünket.Split felé vissza lehetett volna menni,de nem érdemes. Plitvicén keresztül igen jó az út,és megfelelő sebességgel lehet haladni.Karlovacnál újra autópálya. Biograd-Zalaegerszeg:6óra.De ha jól emlékszem,akkor a múlt héten a Zalai Hírlapban azt írták,hogy most adták át teljes hosszában az autópályát.
Előzmény: fegaf (10244)
heti Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10248

Te biztosan feljutottál, anélkül hogy felforrt volna a vized, míg más márkák ugyanezt nem mondhatták el magukról, vagy fel se jutottak.

Egyébként az alapkérdésre visszatérve a Yaris-sal nyugodtan el lehet indulni, aki siet majd megelöz.

Előzmény: HOOD (10237)
gelico Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10247

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni egy honlapcímmel, ahol megtalálom a Lovisce-Jezera kempinget?

Illetve van-e valakinek tapasztalata e kemping környékén motoros kiscsónak vagy egyéb vizijármű bérlési lehetőségről?

Köszönöm előre is.

S Balage Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10246

Hali JIM!

Na mesélj, milyen volt!!!!

Én is ott voltam-gondolom emlékszel előtted 1 héttel.

A szüleim meg most pénteken indulnak.

mesélj. nekem is gyönyörű volt az a hely, hallani akarok róla,

PLLÍÍÍZZZZ!!!!!
balage

HegyenVolgyon Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10245

Sibeniktől biztos végig tud jönni, hogy a Splitig tartó részt átadták-e már, arról nincs infóm.

Odáig meg az Adria-főúton (~300 km)

Előzmény: fegaf (10244)
fegaf Creative Commons License 2004.08.09 0 0 10244
Egyik ismerősöm megkért küldjek neki infót az autópálya helyzetről. Holnap indul Dubrovnikból és végig jönne Letenyéig autópályán. Mire számítson? Köszi a segítséget.
franjo Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10243
Hvar panorámája a várból TomCat73 "tollából"

Hvar a la TomCat
Kitty Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10242

Sziasztok!

Tegnap jöttünk meg a gyönyörű Bol-ról (Brac). Már többször jártam Horvátországban, de ilyen jó még sehol sem volt. Lefele hatalmas dugókban szívtunk órákon át (Bosiljevo2 fizetőkapunál, Mala Kapela, Brinje-i autópályafelhajtó, Sibenik, kompkikötő előtti utcák). Úgy terveztük, hogy 9-re érünk Splitbe, a kompkikötőbe, ehhez képest 3-ra sikerült. A második kompra sikerült feljutni, innentől kezdve a hullafáradtságtól eltekintve semmiféle gond nem volt. Interneten (www.bol.hr) foglaltunk szállást, az Bol-i irodában borzasztóan korrektek voltak, a gazdaricával is szót lehetett érteni. A tengertől mindössze egy házsor választotta el az utcánktól, a 'centar' 3-4 perc gyaloglásra volt.  Ez volt az első olyan hely Ho-ban, ahol a vizitaxis és a piaci kofa is jól beszélt valamilyen idegen nyelvet. A Zlatni Rat-ra először kisvonattal próbáltunk meg kijutni (5 kn), majd miután elegünk lett a feljutásért vívott közelharcból, vizitaxira váltottunk, ami ugyanennyiért vitt ki a strandra. A strand méltó hírnevéhez. A földnyelv északi részén felfele gyönyörű kis homokos-kavicsos, pár személyes öblécskék vannak, kár, hogy csak utolsó nap fedeztük fel őket.  A strandon nagyon korrekt étterem van, ami nem használja ki a monopolhelyzetét és nincsenek csillagászari árak (nagy pizzaszelet 12 kn, makréla+sültkrumpli v. csevapcsicsa 30kn - a kisvonaton kapott jegyet felmutatva 10% kedvezmény mindenből). Az esti hangulat igazi mediterrán, sülthal-illat, élőzene, kivilágított kikötő, hangulatos éttermek és kávézók, megfizethető árak. A város Zlatni Rat-tal ellentétes oldalán 3 kisebb, hangulatos strand van, a legszebb egya kolostor aljában fekszik, itt melegebb a víz és nagyon szép darabokkal bővítettem a Brac-i márványkavics-gyűjteményemet. A legnagyobb gond az volt, hogy kevés volt az egy hét. Egy biztos: jövőre semmilyen kaját nem fogunk vinni. Isteni péksütiket lehet reggelizni (éljen a sajtos burek + tej), ebéd a strandon, vacsi a városban. Kiszámoltuk, hogy pénzben alig drágább valamivel, és legalább nem kell bevásárolni, cipekedni, fözni, mosogatni. Egyetlen magunkkal vitt kajának vettük hasznát: 7days croissant és strudel.

Egy jó tanács: kerüljétek el a Moby Dick pizzériát, egy óra alatt sütik meg a pizzát, fél óra alatt hozzák ki az italt, a számlát, borzasztó, viszont pazar a kilátás.

Hazafele a harmadik kompra jutottunk fel, majd következett egy órás Sibenik-i vánszorgás és fél órás újabb vánszorgás után a Lucko-i fizetőkapunál. Ezt és a jó nagy esőt leszámítva nagyon jól lehetett haladni.

Tanulság: legközelebb nem szombaton utazunk, az biztos (hacsak nem fezetnek be matricarendszert).

 

Jó nyaralást mindenkinek!

.JiM. Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10241
Megjöttünk Pag szigetről, eszméletlen jó volt! Novalja tuti bulizós hely, Mandre pedig pont az ellentetje: nyugis, búvárkodós. Majd írok még bővebben.
Axton Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10240

Ahoj mindenki:)

Na megvolt életem első tengerhez utazása..

Krk sziget.

 

julius utolso szerdáján indultunk.. elöször féltünk hogy a rossz idö minket is elér..

amikor mentünk át a dinárin akkor még esett.. utána csak akkor esett amikor már visszafele tartottunk az Krki hidon..

 

Autopályát a magyarok is megirigyelhetnék szerintem.. Goricantol az Otok Krk lejárojáig 2ora 20 perc alatt tettük meg. az ár kicsit drága (85 kuna) , nem vészes.. plane ha azt nézzük hogy milyen ütemben épitik a pályát és mik vannak ott.. alagut-viadukt..

 

árak sztem olcsobbak mint a balcsinal..

a viz tiszta.. Vrbnik, Stara Baska szép helyek..

8 nap 7 éjszakat voltunk ott.. de még maradtunk volna pár hetet:)
ha bárkinek kérdése van Krkkel és környékével kapcs szivesen válaszolok:)

 

Axton

anake Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10239

sziasztok a haveromék most jöttek haza hr böl bhc keresztül és a renrörök végignézték a kocsit hogy mi van és mi nincs neki pl.: HULLAZSÁKUK hiányzott fiyelmeztették öket hogy szerezzenek be.

 na eddig ok mi szombaton indulunk és van egy hülye kérdésem honnan szegyünk HULLACSÁKOT? elégy nagy fekete zsák vagy kapásbol egy kiásott gödröt is vigyünk  fejfával?

zizi Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10238
Mennyire szerethettek a mögötted autózók :-)))
Előzmény: HOOD (10237)
HOOD Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10237

Trabanttal is meg lehet oldani.

20 éve felmentem vele a Grosgloknerre, végig 1-esben.

 

pl63 Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10236

Szia Tomchy!

 

Mi is szerettünk volna vizibiciklit is meg jetsky-t is bérelni, de nem láttam sehol (legalábbis a mi strandunk közelében) ilyen lehetőséget. De sok magyar van ott, majd kérdezősködj.

A víz tényleg sós, lajtos kocsiban, kis teherautókkal maszekok hordják az ivóvizet (Pitna Voda felirattal). De a boltban is lehet venni, 5 l-es kiszerelésben láttam. Nekünk szerencsénk volt, mert a házigazdánknak volt egy 14m3-es tavernája, ahova hetente egyszer hoztak ivóvizet lajtoskocsival.

A pizzériát könnyű megtalálni. mindig a Centrum feliratú táblát kell követni, ami körbevisz a városkában (egyirányú utcák is lesznek). Maga a pizzéria közvetlenül a tengerparton van, lehet parkolni is mellette.

Ha bármi más érdekel, szivesen válaszolok, ha tudok.

Jó nyaralást!

Előzmény: tomchy (10104)
PÍT Creative Commons License 2004.08.08 0 0 10235

Szvsz igen, de nekünk 1,6 Astránk van, Fiume utáni emelkedőn(haza felé) ki kellet kapcsonom a klímát, hogy 5-iket tudjak kapcsolni+volt olyan lejtő is, ahol 160-nál 5-ikben még javában gyorsult... Ilyen szép hegyek vannak arra felé.

Előzmény: Lacivill (10234)
Lacivill Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10234
Szerintetek egy literes Toyotaval 5 személlyel tetőboxxal megoldható egy kiruccanás a tengerpartra főképp autópályán?
repcese Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10233

Tavaly és idén is Crikvenicán nyaraltunk. Nagyon szép,hangulatos városka,a fizetős strandja szuper/ belépő 8 kuna ill. 4 kuna/,de a szabad strandok is nagyon jók. Mellette Selce és Novi Vinodolski is megér egy kiruccanást,vagy hajóval Vrbnikre a Krk szigetre. Az autopályán nem kell Rijekáig menni,hanem előtte kb.25 km-re van egy lehajtó: Crikvenica- Ota Krk.Kissé kanyargós,de jó út és ezen közelebb.

Előzmény: janicsak (10226)
zizi Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10232
Bocs, banya voltam. :)))) Így jár akinek a párja is indexezik és nem nézi, hogy ki van bejelentkezve. :)))
Előzmény: zizi (10231)
zizi Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10231

Semmi extra rémség. Recseg egy picit a padló, csöpög a csap, az ágy nem a régi ruganyos, ilyesmi. De abszolút elviselhető és mondom mégegyszer: tiszta. Nem kell megijedni, csak azért mondtam, hogy tudd, mire számíts. Inkább kellemesen csalódj! :) A kaja jó volt (félpanziónk volt: svédasztalos reggeli, menüválasztásos vacsi), a pincérek nagyon kedvesek, szolgálatkészek.

Nekünk tengerre néző szobánk volt erkéllyel, valami eszelősen szép kilátással. A naplementéket mindig onnan néztük, feledhetetlen!

A strand gyönyörűen gondozott (apropó: aprókavicsos! Kell a fürdőcipő.), van budi, zuhanyzó, étterem, szelektív! hulladékgyűjtő. Szóval tiptop. :)) A szálloda előtti strand lassan mélyül. Amúgy van még sziklásabb, mélyebb partszakasz is a közelben.

Maga a város pici, de aranyos. Van egy akváriuma, érdemes megnézni. Szép a parti sétánya is.

Előzmény: janicsak (10229)
kulacs Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10230

Hali H G!

Tudod a neten kinézi az ember a kempingeket, meg olvasgattam a fórumot is és a tékép alapján a Mala Milna-i kempinget tűztem ki célul. Akkortájt, mikor írtad ezt a nudista dolgot (asszem H A nick-ed volt) én bátorkodtam itt egy kérdést is intézni hozzád a kempinggel kapcsolatban, válasz nem jött.

Azért már tapasztaltabb vagyok annál, mintsem csak úgy vaktában leforduljak egy meredek úton valami kis faluba az adrián a 6m-es lakókocsimmal. Most is gyalog lementem és szemre vételeztem a dolgot, majd megállapítottam, hogy az nékem nem frankó. Azért egy félnapos fürdőzésre elruccantunk később és csak úgy brahibúl besétáltam a kempingbe. Az a bizonyos kempinges öböl szép volt, ha olyan a nudis rész is akkor az igen ajálnható másoknak is. Az biztos, hogy igen elzárt a külvilág elől. (mer én nem vettem észre).....

 

Üdv.:

 

Kulacs

Előzmény: H_G (10214)
janicsak Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10229

  Köszi banya a válaszodat. A kérdésem az lenne,hogy pontosan mit jelent hogy lelakott a szálloda. A strandon található-e wc, zuhanyzó /Rovinjban nem volt,és egész nap kellemetlen volt a só a bőrön/, Crikvenicáról mi a véleményed?

banya Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10228

Tavaly ősszel voltunk Crikvenicán, a Hotel Therapiában. :))) Nekem igen kellemes élményeim vannak. :))

Maga a szálló szép helyen van, tiszta is, de egy picit lelakott. A kaja jó. Van saját medencéje is, de a tenger a szállótól kábé 200 méter.

 

Konkrét kérdésre kapsz konkrét válastz, akár itt, akár e-mailben: banyav@yahoo.com.

Előzmény: janicsak (10226)
Kékbálna Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10227

Szia Avet1!

 

A kérdésedre válaszokat a nem túl távoli 9895, 9240-es hozzászólásokban is kaphatsz.

 

Kékbálna

Előzmény: Avet1 (10155)
janicsak Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10226

 

    Ha valaki tud információt Horvátországi Crikvenicáról írjon. 2 hét múlva indulunk a 

    Hotel Therapiában van a szállásunk.

Varga László2 Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10225
Sziasztok! 3 napja jöttünk haza HVAR-ról. Ha valakinek kérdése lenne ez ügyben írjon a varga2@freemail.hu címre.
405GRX Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10224
kéz hét=két hét
Előzmény: 405GRX (10223)
405GRX Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10223

Bog mindenkinek, tegnap éjjel értünk haza. Végetért sajnos a kéz hét, és ez az egyetlen rossz amit el tudok mondani róla...

Ha valakinek tudok segiteni friss infókkal Dél-Dalmácia ügyben, kérdezzen bátran!

Törölt nick Creative Commons License 2004.08.07 0 0 10222

Sziasztok!

Bevallom töredelmesen, én nem olvastam vissza semmit, mert csak a tapaszatlataimat szeretném megosztani Veletek.

2003-ban voltunk Horvátországban, Brac szigetén, Bolban /Dalmácia/. a szigetre komppal mentünk át, amely Splitből indult. Gyönyörű a tenger! Egyénileg mentünk, nem foglaltunk szállást. És ezt mindenkinek tudom ajánlani. Dálelőtt 9 körül értünk Bolba. A kisvároska "főutcáján" mindenütt integettek a háziak, hogy oda menjünk, ott szálljunk meg. Biztosítást kötöttünk itthon, de más semmi konkrétum nem volt.

Az árakról:

50Euro volt négyünknek a szállás, két külön lakrésszel két külön fördőszobával. Konyha csak az egyik részhez volt. Az apartman olyan szép volt, hogy azt hittük, a háziak lakása. Tv-vel , Hi-Fi- vel, vidaóval, hűtőszekrénnyel felszerelt. Az erkélyünk közvetlenül a tengerre nézett. Semmilyen uatzási irodánál nem találtok ennyi pénzért ilyen színvonalú és tengerre néző apartmant.

A házinéni nagyon kedves volt, németül perfekt beszélt, teljesen megértettük egymást.

Ha van valakinke bármilyen jellegű kérdése, szívesen válaszolok.

Üdv: Timi

Laja73 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10221
Én valami Zlatorog nevű világosat ittam, az nagyon fini volt.
Előzmény: lborli (10220)
lborli Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10220

Nyeltanilag: jó kis freudi elszólás. Már, ha valóban az általam lenyelt Borostyán sör az oka. :-)

Most ittam ilyet először. Kár, hogy a horvátoknak nincs félbarna sörük.

Előzmény: lborli (10219)
lborli Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10219

Naj lepsa Vam hvala za korrekciju!

 

Lehet a mondat vége nyeltanilag ismét hagy kívánnivalót maga után. :-)

Előzmény: Törölt nick (10135)
Bogie Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10218
Jocika, biztosan jó a helyesbítés? Nem 2 a vége?
Előzmény: akicoj (10207)
lborli Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10217
Könyörögve kérem az újonnan felbukkanó olvtársakat: olvassatok vissza és akkor kérdezzetek, ha nem találtatok választ a kérdéseitekre. Az utóbbi legalább ezer hozzászólás ugyanazon pár kérdés ismételgetése. Megölitek ezt az eddig egészen jó topikot.
fszevacsoki Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10216
Hol van az a bizonyos Gyuri bácsi grill kajálda?
Előzmény: El Che (10161)
Triumphator Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10215

üdv!

 

kérdésem, hogy a kártya formátumú személyit elfogadják-e boszniai tranzit során a bosnyákok?

 

H_G Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10214
kulacs:

"Bár itt régebben valaki írta, hogy a fele nudista kemping én azt valahogy nem találtam..."

Azt lehet, h. én írtam, tehát úgy is van! :) A "rendes" kemping strand-öblöcskéjén túl emelkedik egy domboldal, azon kell átmászni, hogy odajuss. Még egy uolyan szép öböl van ott, mint a textiles oldalon.

Az tény, h. a milnai kemping szűk útról nyílik és zegzugos-teraszos, inkább sátorral használható, mint lakókocsival. Motorosoknak ideális.

Előzmény: kulacs (10026)
Tibor1 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10213
kiselo-savanyú,    vrhnje-tejföl, én tökéletesen beszélek csehül, de a horvát nyelv mégis más, de azért megértek mindent.
nead Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10212

Javitanom kell önmagam, szóval NEM olyan savanyú mint itthon. De már látom, mások sokkal pontosabb infoval szolgáltak a tejfölről.

Megjegyzés: nyaralás után olvasni a topicot és irigyelni azokat, akik most mennek, az aztán igazán savanyú.

nead Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10211
Emlékeim szerint kimondott tejföl nincs, joghurtnak hivják, de olyan savanyú, mint itthon.
Előzmény: Trappho (10175)
nead Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10210
Nem illik tenmagamat reklámozni, de a 9796-n irtam Trogirról is.
Előzmény: torcsip (9968)
banya Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10209
A visszaadásnál "véletlenül" elszámolták magukat, egyszer pedig más tételt (drágábbat) számlázott.
Előzmény: konyak_ad (10208)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10208
hogyan próbáltak meg átverni?
Előzmény: banya (10205)
akicoj Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10207
Bocsesz rosszul adtam meg a kódját! Helyesen:MP-2402-1-A1 Jó nézelődést! Akicoj
Előzmény: konyak_ad (10204)
banya Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10206
Ja! Porec magasságában láttunk két (szerintem eltévedt) delfint. :))))))
Előzmény: banya (10205)
banya Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10205

Jó nyaralást mindenkinek!

 

Mi múlt szombaton jöttünk haza Isztriáról. Szuper volt!

Az időjárás remek - ez az a hét, amikor itthon nagyon vacak volt. Kint viszont napos (olyan 28 fok körül), egy picit szeles, esténként befelhősödött, egyszer volt egy kis éjszakai eső.

 

Amin viszont meglepődtem, mert ilyet tavaly nem tapasztaltunk: az egy hét alatt legalább háromszor próbált meg pincér átverni a fizetéskor.

 

Kétszer egy órás tötyörgés volt az autópályán/úton Karlovac és Rijeka magasságában. Az Ucka járható, bár előtte is kell kb. 10-15 percet álldogálni.

 

Egyébiránt rengeteget és finomakat ettünk (szállodában voltunk, svédasztalos félpanzióval), kirándultunk Triesztbe, Postojnára, hajóztunk a Lim fjordban, megnéztük Porecet és Rovinj-t. Aki arra jár, ne hagyja ki, mert csodás!

Meg persze fürdés, kis napozás, pancsi. :)))

konyak_ad Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10204
aszongya nekem, a MP 2402-1A-1 nem található :/
Előzmény: akicoj (10203)
akicoj Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10203
Sokat autózva Miskolctól Vela Luka kb 1300 km.Ha csak splitig mész kocsival kb 1000 km.Én Pénteken reggel 8-kor indultam és kényelmes tempóban,nézelődve szombat reggel 10-re voltam ott a hosszabb úton.(kevés autópálya és hajó használatával , közben kb 3 órát álltam Plitvicénél és 3-at aludtam Makarskánál a kocsiban).Visszauton hajó Splitig.Indulás du 14:30-kor Vela Lukából érkezés Splitbe 19-kor.Majd autópálya majdnem Sibenikig utánna mellékút a Murteri autópályafelhajtóig.Innen a határig autópálya(A mala kapelai rész nincs kész).A balatonnál kb 4 órát aludtam a kocsiban.Érkezés Miskolcra másnap reggel 08:30-ra.Egyébként a házigazdánk elmondása szerint abban az öbölban elég gyakoriak a delfinek.Ha valakit érdekel az Adriatica.net-en megnézheti a szállásunkat,csak a keresőbe be kell ütni a kódját (MP 2402-1A-1)Ez nem a reklám helye:-)
Előzmény: Bogie (10202)
Bogie Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10202
Delfinek??? Még a végén lemegyünk mi is. Ez most felkeltette az érdeklődésemet. Milyen messze is van (óra, vagy km)?
Előzmény: akicoj (10199)
akicoj Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10201
Avet1! Bocs de elfelejtettem megirni mi Miskolcról indultunk úgyhogy a km-ket innen számoltam. Akicoj.
Laja73 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10200
Közben látom, hogy feleslegesen koptattam a billentyűzetet, már rég válaszoltál. De érdekes, hogy a tejtermékek nemhogy országonként, de még országon belül is eltérnek. Szabolcsi haverom pld. nem ismerte korábban a körözöttet. Svájcban nincs túró, csak valami olyasmi, mint nálunk a tejfölös túró. Ehhez képest nagyon kellemesen csalódtam a horvát tejfölben, igazán finom volt, ugyanolyan, mint a magyar. A pékáru is remek, ettől is féltem. Sajnos nem próbáltuk ki az itt felsorolt finomságokat, de jövőre olyan felkészült leszek mindenből, hogy az csak na...!
Előzmény: vasquez_147 (10198)
akicoj Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10199
Szia Avet1! Két hetet voltam Vela Luká-ban Júliusban.A szállásom az Uvala Nova nevű öbölben volt .Ez 6 km-re van Vela Lukától.Odaúton a régi útón mentem a Plitvicei tavak felé majd rá az autópályára a Murteri leágazásig.(eddig van kész)Onnan végig a tengerparton a Makarskai riviérán keresztül,majd végig a Peljesac félszigeten Orebicig(Ez az út kb 1300 km ).Itt komp át Korculára,majd végig a szigeten a célig.Mehetsz Splitből is hajóval egyenesen Vela Lukába de ez elég drága(szgk:312,felnőtt:35 kuna)A hajó út 4 óra.(Splitig kb 1000 km)Korculán nézd meg a várost!Meseszép!Marco Póló szűlőháza be van zárva!Ha az első úton mész ne hagyd ki Ston várát a Peljesacon és a Trsteniki öblöt!Korculán menj el a pupnati öbölbe.Az egyik legszebb hely szvsz Korculán!Az odavezető ut nagyon rossz minőségű murva ugyhogy csak óvatosan.Egyébként a sziget csak 45 km hosszú úgyhogy autózd végig ha kedved tartja!A vizben ahol mi voltunk rengeteg a sün,úszócipőt feltétlenül vigyél!Nagyon sok tengeri csillagot láttam amit máshol eddig nem.Ha szerencséd van még delfineket is!Mi láttunk!! A gyerek majd megőrült az örömtől.A viz és a part az átlagosnál jóval tisztább.Ahol nekünk volt a szállásunk magyarok rajtunk kivül nem is voltak,csak szlovének és helyiek.Vela Luka a sziget északi végében van. Egy kisváros semmi különlegeset ne várj tőle.Vásárolni a Kerumba menj.(ez az ottani Tesco)A hajógyár melleti út visz oda.Sör (Karlovacko fél literes dobozos 6.40,kenyér 4-6,dinnye 2-3 kuna kilója ,tej 4-6 kuna)Tankolni Vela Lukában tudsz a kikötőben.Ha tudsz menj el Dubrovnikba (165 km).Megéri! Egyenlőre ennyi.Ha megirod hol lessz a szállásod talán többet tudok segiteni mert bejártuk az egész környéket. Üdv akicoj!
Előzmény: Avet1 (10155)
vasquez_147 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10198
Ez igy van. Az edes-tejfol, a tejszin, az a slatko vrhnje.
Előzmény: Laja73 (10191)
H_G Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10197
És még egy, Korculára néző a Peljesac-csatorna időjárási adataival: http://www.korcula.net/weather/default.htm

Előzmény: franjo (10195)
H_G Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10196
Gyorskajából a Delta hálózat nagyon ajánlható; az alap-szendvicsük olyan, mint egy gyros, de hús helyett keménytojással és nagyon jó a diós csokitortájuk. Az édességek közül meg ne felejtsük ki a Burpy mogyorókrémet sem, SZVSZ állati finom. (A Cockta viszont borzalmas egy lötty, csak azoknak fogyasztható, akik már gyerekkorukban hozzászoktak -- ajánlhatom helyette a Virgin kólát :)

Vörösborból az Ivan Dolac és a Postup is nagy presztízsű márkák, fehérből főleg a Posip Cara nevűt dicsérik.

Előzmény: bacsig (10190)
franjo Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10195
Előzmény: marant (10192)
torcsip Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10194

Sziasztok.

Tudtok valami friss infoval szolgálni arrol ,hogy split-ig mennyi autopálya van átadva?

Vagy inkább csürjek le balra karlovácnál?

Köszi

Laja73 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10193
nem tudom, mire kell, de itt van egy:


http://www.webcam.hak.hr/
Előzmény: marant (10192)
marant Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10192

Sziasztok!

 

létezik weboldal a dalmáciai webkamerákról?

dubrovniki lenne a legjobb!

ha tudtok ilyet, szóljatok!

 

köszi

Marant

 

 

Laja73 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10191
Tök jó, ez a kérdés hogy jutott eszedbe? Azért kérdezem, mert én bajban voltam a boltban, nem voltam ilyen előrelátó, mint te. Ott álltam a pult előtt, és néztem a sok műanyag poharacskát, mint a boci...de szerencsém volt, mert az egyik pontosan olyan volt kinézetre, mint a magyar tejföl: piros-fehér abroszkocka minta. Szóval kiselo vrhnje, mert van más vrhnje is, de az már tejszín.
Előzmény: Trappho (10175)
bacsig Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10190

Megmutattam a páromnak a kajás listát, és a következő választ adta:

 

 

Uzenem az embernek, akarki is az, hogy kiraly az izlese es remek a

szeme!!!

Hozzatennem, mar csak gourmet-kedes miatt:

* Kras napolyik, az alufolias verziok barmelyike

* Domacica (ha szereti a csokisat)

* raznjici (rablohus nyarson)

* Sampjer (Szent Peter hala, gondolom a St Pierre elferditese)

* girice (a kis aprohalak)

* lignje (tintahal)

* a gorbe kisujj-szeru rakocskak (nem jut eszembe a neve)

* DINGAC vorosbor (ha szereti a klasszikus jo bort, k draga de hyper)

Előzmény: vasquez_147 (10150)
S Balage Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10189

Hali!

 

DE JÓ NEKTEK!

Én itt irigykedek, pedig egy hete még én is strandon feküdtem és miközben majdnem kopasz fejemet égette a nap, addig én jó hideg sörrel hűtöttem a vesémet.

Jó uatat és kellemes pihenést!
Várjuk a beszámolót.

Balage

Előzmény: _MrB_ (10183)
lborli Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10188
50.
Előzmény: vasquez_147 (10138)
vasquez_147 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10187

Tejfol = Kiselo Vrhnje

Ugyanolyan kiszerelesben kaphato, mint nalunk:

2 dl-es normal es

5 dl-es king size meretben

Előzmény: Trappho (10175)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10186
jó hogy szólsz, én a Tátra utcaiba mentem volna váltani :/
Előzmény: _MrB_ (10183)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10185
A Horvát Nemzeti Bank jól váltja a Forintot:

http://www.hnb.hr/tecajn/evazeca.htm

Eszerint 2,961309 Kunát adnak 100 Ft-ért, azaz 33,76 Ft egy Kuna.



Valakinek van személyes tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Előzmény: konyak_ad (10182)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10184

Nekem egy Horvátországban "sokat-látott" ismerős a Gorican-i pénzváltót ajánlotta! Azt mondta, ott érdemes váltani Ft-ot Kuna-ra! Más tapasztalat? :-o

 

Gangsta

Előzmény: konyak_ad (10179)
_MrB_ Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10183
Én körbenéztem, nem sok jóval kecsegtettek. Max +-20fillér, az még 2000 kunánál sincs 20kuna nyereség. OTPből a Nándor ut 6ban tudsz csak váltani, meg valahol a 3. kerületi fiókjukban, többinél nem tartanak.
Szürke mitchu? Hát max omisban futunk össze vagy nem, fehér swiftben majdnemkopasz őrült magyar honfitársad én leszek ~ : )
Most viszont haza, és pakolás.
Előzmény: konyak_ad (10179)
konyak_ad Creative Commons License 2004.08.06 0 0 10182
OTP: 35.44
Előzmény: gregreg (10180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!