Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45591

ez a Müller olyan ismerős :-)

Előzmény: szilvakukc (45590)
szilvakukc Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45590

Sőt, a Müller szerint ő találta fel. Dehát messziről jött Müller.............

Előzmény: Törölt nick (45586)
barkócza Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45589

Ebben nemigen tudunk segíteni. Itt, azt hiszem, mindenki erősítő feltét nélküli, kétszer főzőtt kisüstit csinál.

Előzmény: BerkóEde (45587)
köműves Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45588

Végre valaki leírta a frankót!
Mélységesen egyetértek veled!
Kisebb változtatásokat én is szoktam csinálni mikor a szomszéd átjön csak
fogja a fejét mi a szarnak.
Neki csak egy csupasz főzője meg egy fokolója van mégis egész jókat főz!

Előzmény: barkócza (45572)
BerkóEde Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45587

Segítségeteket kérném az új berendezésem építéséhez. Igazából a töltött oszlop méretezésénél akadtam el.

(Főzőm 70 literes, egyenes csőköteges hűtővel.) mekkora felületü töltet lenne optimális?

Ha túl kicsi, akkor nem lesz elég"elméleti tányér", ha nagy akkor meg gazdaságtalanná válik(sok fűtés), és talán a túlerősítés már aromátlanít is.

Elképzelésem szerint 20-25mm -es rozsdamentes csődarabokból lesz a töltet. Ezt a feltétet csak finomításkor használnám a párlatrész határok kitolása érdekében.

Van valakinek gyakorlata töltött oszopos főzésben?

 

 

barkócza Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45585
barkócza Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45584

Üdv!

 

Ezek szerint olyan, mint egy csigalépcső. Hogy lehet biztosítani, hogy a reflux egyenletesen csorogjon, teljes szélességében?

Előzmény: BerkóEde (45582)
BerkóEde Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45583

BerkóEde Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45582

Üdv Mesterek!

 

Szerintem az aromaspirál, egy spirál alakú lemeztekercs(mint egy földfúró) sűrű menetemelkedéssel.

Valójában egy rendezett töltetes rektifikátor, amire fentről, a deflegmátorról(vagy refluxból) érkezik a lecspódott flegma.

Amit a pára újra felmelegít így "erősit",mindez nagy felületen alakül ki.

 

 

Előzmény: barkócza (45575)
paducs77 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45581

Hát akkor kuka. Azért megéri beruházni egy hellyel-közzel pontos hőmérőre.

 

Előzmény: rézműves1 (45463)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45580

igazad van, jó az úgy is:)

Előzmény: templomhegyi (45578)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45579

nekem már elfogyott a különlegesség mintasor:(

Előzmény: barkócza (45577)
templomhegyi Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45578

hali

én speciel bort párolok torony meg spirál nélkül,de azért igy se rossz

Előzmény: zsuzska60 (45576)
barkócza Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45577

Jaja, kortyolgatni csak este. Párologtatnivaló is van, még egy vödör kiforrt narancs, és van még erjedő csipke is. Csak ez a fene munka... :) Mindenesetre tegnap is kortyoltam egy kis szuperbodzát!

Előzmény: zsuzska60 (45576)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45576

annyit párologtok, biztos munkában vagytok, és nem ihattok:-))

Előzmény: barkócza (45575)
barkócza Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45575

Aha. Akkor félreértettem, a spirál külsején csapódik le a pára, nyilván a spirálban vizet áramoltatnak úgy, hogy fölfele folyamatosan hidegebb.

Előzmény: Miklós1 (45567)
fusion33 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45574

Azt hittem ez páracső nem hűtő.

Előzmény: barkócza (45572)
snapszmester Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45573

Csak járkálok a nagyok fesztiváljára, mindig viszek magammal valakit, ha elájulnák legyen segítség. Még nem kellet. :-)

Előzmény: barkócza (45572)
barkócza Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45572

Nem, itt simán a hűtő van feltekerve spirálba.

 

Szerintem a különböző erősítőfeltétek közt nem elvi, hanem praktikus különbségek vannak, mindegyiknek van előnye és hátránya, mindegyikkel lehet jót (és rosszat) főzni, más dolgokra kell odafigyelni. Viszont mind a pálinkafőzdéknek, mind a lepárlógyártóknak kizárólag marketing szempontból szükségük van új és új bedobható szavakra. Olyan ez, mint a mosópor. Valamikor bioaktív, aztán enzimes, később intelligens mosóporral mostunk, most meg nanotechnológiással. Természetesen valamilyen fejlődés is van a nevek mögött, de elsődleges a marketing. Ugye, pl. mondjuk, "Magyarországon egyedül mi rendelkezünk a különleges aromaspirállal is ellátott lepárlóval, amivel mindenkinki másnál illatosabb pálinkát tudunk főzni, stb. Nem kell túlértékelni ezeket a dolgokat.

Előzmény: fusion33 (45569)
Feriba51 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45571

Üdv Miklós1!

 

...."Az aromaerősítő oszlop minőség javító szerepe ott emelkedik ki, hogy az oszlopban egy meghatározott emelkedéssel rendelkező spirál kerül kialakításra, melyen a szeszpára többször lecsapódva az aromákban gazdag párákat is magával viszi a késztermék felé."..

 

Ez az oszlop majdnem hasonlít az elképzelésemhez, csak bizonyosan komplikáltabb konstrukciót igényel. A leírás továbbá nekem is zagyva.

Jó nedűt!

Előzmény: Miklós1 (45567)
barkócza Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45570

Mindig jót mulatok, amikor "párákról" beszélnek szakkönyvek, szakszövegek. Pára az egy van, aminek van egy összetétele. Ez az összetétel változik, ahogy a pára (és nem párák) halad fölfelé az oszlopon, páracsövön, stb. :)

Előzmény: Miklós1 (45567)
fusion33 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45569

Nem ez az?

Előzmény: Miklós1 (45567)
barkócza Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45568

Megjegyzem, ez teljesen más, mint amiről szó van. Ha jól értem, az aromaspirál egyszerűen egy feltekert páracső, ami fölött van egy deflegmátor.

Előzmény: comad (45562)
Miklós1 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45567

Nem tudom én sem milyen az aromaspirál, A Ruszkai cég gyárt ilyet, az ő honlapjukról idézek:

"A másik lepárlási mód (kétlépcsős lepárlás): a klasszikus, kétlépcsős lepárláshoz képest ebben az esetben a szeszpárákat a finomító üstről egy aromaerősítő oszlopra vezetjük. Az aromaerősítő oszlop minőség javító szerepe ott emelkedik ki, hogy az oszlopban egy meghatározott emelkedéssel rendelkező spirál kerül kialakításra, melyen a szeszpára többször lecsapódva az aromákban gazdag párákat is magával viszi a késztermék felé. Így az aroma gazdag párák nem kerülnek leválasztásra. Tehát egy gyümölcsre jellemző gazdag illat és íz világot nyerünk a gyümölcspálinkának, mely ettől egyedivé válik, a korábbiakhoz képest.A késztermék még kisüsti pálinka."

Ebből nekem nem derül ki semmi, általános duma a deflegmációról, ráadásul bénán fogalmazva.

Előzmény: barkócza (45560)
Feriba51 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45566

Ez sajnos már "ellépett" a kisüstitől, de bizonyosan molekulákra bont

Előzmény: comad (45562)
Feriba51 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45565

Hát igen, a lényeg, hogy a flegma visszafolyása lassítva van. Ezzel biztosítják az újramelegedést, a rektifikációt (?)

Jó nedűt!

Előzmény: barkócza (45560)
sztaki05 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45564

köszönöm a válaszaitokat. valamit megprobálok kiügyeskedni és az eredményröl beszámolok!

még 1x köszi

Előzmény: Feriba51 (45559)
nabiti Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45563

... erre a deflegmátor alá beépített terelőlemez + spirálra nagyon szép példát lehet látni az "egyik nagy" főzdében található "mini üstöcskén" !

 

... ha az ott dolgozó kedves topiktársunk elküldte volna nekem azt  a képet amit (múlt) hétfőre megígért, akkor most be tudnám mutatni !!

 

 olvastad kolléga ???  :-)))

Előzmény: barkócza (45560)
comad Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45562

Erről ez a kitekert lepárló jut az eszembe:

Előzmény: Feriba51 (45559)
zsuzska60 Creative Commons License 2011.02.03 0 0 45561

én még nem állok a tudás olyan magaslatán, hogy ilyenekkel kísérletezzek:-(((

így még nem is érdekelt, sajnos nem tudok segíteni...

Előzmény: sztaki05 (45554)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!