A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Brikka News: egész jó kávét ittam 300 Ft/20 dkg-ért. Bellarom Espresso 100% Arabica -- Lidlbe járók tudják, ez ott a második legjobb csokimárka, kávéként eddig nem volt ismert. A fémdoboz igazán szépre sikerült, Velence híres hídját ábrázolja mákosan elmosódva, erről sokkal nívósabb gyártók is példát vehetnének.
Az "eszpresszó" természetesen kamu, mokka-őrleményről van szó, ami persze remekül működik a Brikkában. (Bár a Kávékorzón, számomra érthetetlenül, az ellenkezőjét állítják, a Brikka jól bírja az előredaráltak elég széles skáláját, legdurvábbtól a filteresbe szántig.) A főzet nem olyan harmonikus, mint az előző (Milani) volt, de azért kellemes cukrászda-hangulatú, domináns keserűmandula-aromával, amit enyhébb dióolajos és étcsokis kísér, érzésem szerint elég bőséges koffeintartalom mellett.
A reggeli nagynyomásos Mokambo Orómat, amit ugye már frissen bontva is az igazi karaktert nélkülöző keveréknek találtam és azóta már némi állott-fanyarság is megjelent benne, simán felülmúlja élményszerűségben.
Segítség, a pod eddigi igehirdetőjét, az aranykezű SiD mestert lefizette, hálójába kerítette a Nestlé... Vagy az is lehet, hogy valahol egy sötét zugban tartják fogva, 3-in-1-eket itatnak vele, és közben a nevében leveleznek velünk... ;-))
Mint a Pelican új gazdája (ami ugye afféle második gépként funkcionál a Gaggia mögött, mellett) azt kell, hogy mondjam, az említett 3 kapszulából veszett jó eszpresszó készíthető. Össze kell szedni magamat, hogy a Nagy Tesóval jobbat készítsek..
És az eredmény mindig-mindig-mindig ugyanolyan (jó).
A kizárólagosság, magas ár és az egészet körülvevő konzum-sznobizmus és egyebek tényleg vérlázítóak, de a rendszer működik és minőségi kávét ad.
Ismerősöm ki volt akadva a "Ristretto" elfogyasztása után, mert az ő fejében is a nescafe-s emlékek éltek, na ez nem az volt :)
Ízre is finom, teljesen korrekt. Tényleg annyi a negatívuma, hogy csak a Nestlé néhányféle kapszuláját iszogathatod. Viszont cserébe olyan sincs, mint ami az ESE podnál azért előfordul, hogy hazaviszed a 100Ft-os podot és átpisili a gép.
A kedvencem akkor is a Miele konyhaszekrénybe építhető Nespresso-főzője, négyszázharmincvalahány ezres átnyújtásáért cserébe (nem is tudom, ez nettó-e vagy bruttó, de nagyon nem is érdekel)... :-)
Hát, nem tudom. Én már meg nem tudom mondani, melyiket ittam, végszükség esete volt :-)), de nem győzött meg. Ugyanakkor feltétlenül üdvözlendő minden olyan lépés, amelyik a kotyogós-Alvoradós-instantos világból próbálja meg kiráncigálni az embereket (ámbár speciel pont az instant legnagyobb gyártójától, hát, vicces egy kicsit), csak nem kellene túllihegni, és úgy csinálni, mintha ez lenne itten rögtön a Kánaán. De jó, nem magunkat kell meggyőzni róla, aki meg tehet róla, azt úgysem fogjuk... :-)
Én megvédem a Nespresso-t, ahogy H_G is írta van kb 3 kapszulájuk, ami igazi eszpresszót ad (Ristretto, Arpeggio és Roma) és a többi is nagyon finom, ha megfelelően van elkészítve.
Pl. a café cremának szánt zöld "Capriccio" kapszulából ne főzünk eszpresszót, mert annak nem jó.
Ugyan az egész marketing, ami körülveszi, trendi konzumsznobizmustól ordít, ettől függetlenül a rendszer jól működik.
Pl. ha bemész a Nespresso boltba és ecseteled, hogy milyen kávéfajtákat szeretsz, akkor kiválasztják a neked valót és nem lőnek mellé.
A kapszulák dobozán olvasható ízleírás is nagyon pontos és használható.
A kapott kávé minősége egyáltalán nem híg lötty, sőt sűrűségre olajosságra veri a legtöbb ESE podot.
"de 10 különböző típusú szemek keveréke, melyet " Értem én, hogy megerőszakolják a nyelvet, de minek? Tessék szétkapni a mondatot kettőre, és máris lesz két értelmes, érdemi infót közlő mondat. ~ : D (Pedig anno nekem dobták vissza a 3 tagmondatból álló mondatom, hogy ezt bontsam szét már rövidebb, kevésbé összetett mondatokra, mert az átlag ember nem érti már meg.)