A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én megvédem a Nespresso-t, ahogy H_G is írta van kb 3 kapszulájuk, ami igazi eszpresszót ad (Ristretto, Arpeggio és Roma) és a többi is nagyon finom, ha megfelelően van elkészítve.
Pl. a café cremának szánt zöld "Capriccio" kapszulából ne főzünk eszpresszót, mert annak nem jó.
Ugyan az egész marketing, ami körülveszi, trendi konzumsznobizmustól ordít, ettől függetlenül a rendszer jól működik.
Pl. ha bemész a Nespresso boltba és ecseteled, hogy milyen kávéfajtákat szeretsz, akkor kiválasztják a neked valót és nem lőnek mellé.
A kapszulák dobozán olvasható ízleírás is nagyon pontos és használható.
A kapott kávé minősége egyáltalán nem híg lötty, sőt sűrűségre olajosságra veri a legtöbb ESE podot.
"de 10 különböző típusú szemek keveréke, melyet " Értem én, hogy megerőszakolják a nyelvet, de minek? Tessék szétkapni a mondatot kettőre, és máris lesz két értelmes, érdemi infót közlő mondat. ~ : D (Pedig anno nekem dobták vissza a 3 tagmondatból álló mondatom, hogy ezt bontsam szét már rövidebb, kevésbé összetett mondatokra, mert az átlag ember nem érti már meg.)
Eddig még nem volt dolgom Molinari 100% arabica espressoval, most végre bontottam egyet. Nagyjából már sikerült belőni rá a darálót, bár egy kissé gyengédebben tömörítek, viszont kissé várakozásaimon alul szerepel egyelőre. A crema még a dupla szűrővel is elég világos árnyalatú, és nem is túl vastag, ezt tudjuk be a 100% arabicának. De valahogy ízvilágra sincs még teljesen egyben. Hozzátenném azért, hogy épp most fogyott ki a Lucaffé Piccolo&dolce, ami nálam magasra tette a mércét, ez az egyik kedvencem, teljesen más karakterrel. De visszatérve, szerintetek érdemes elmenni a még sokkal finomabb darálás és gyengédebb tömörítés felé? Vagy csak a gép nem szereti? :)
Hehe, nem fogod sosem eladni, max veszel másikat. Teljesen jó kávét főz, mindenféle trükk nélkül. Bolondbiztos technológia és valóban jó (ha az alapanyag jó)
"Cellini kávét hol lehet beszerezni? Szemes változat is és pod is érdekelne."
Gondolom, a szokásos utakon: könyörögsz az itteni forgalmazónak, vagy rendelsz neten keresztül. Nem biztos, h. érdemes, legalábbis engem az előredaráltjuk (azt közönséges Smatchban vettem) nem győzött meg -- tipikus savanykás 100%-os arabica, amiben vannak ugyan finomabb diós ízek is, de elég sokat kell trükközni a hőmérséklettel, hogy előjöjjenek.
Nem, ez csak egyéni balszerencse lehetett, hogy még a kapszulásat is elrontották (pedig azt nehéz), ahol próbáltad! A Nespressónak a legtöbb kapszulája túl világos eszpresszónak, a német ízlés kedvéért tett engedmény, de a legsötétebb 2-3 tekjesen elfogadható, aromagazdag és friss hatású eszpresszót ad. (Ha az Opera közelében jársz, ugorj be egyszer a mintaboltba megkóstolni!) A Senseo ennél nagyságrenddel löttyebb lötty.
Nem tudom, valahol én is összefutottam vele kényszerűségből, nekem nem az eszpresszó kategóriájának a benyomását keltette. Ráadásul a beszerzésnél, ha jól tudom, a teljesen ostoba klubos-hálózatos ötletükre vagy rászorulva. Aki, mondjuk, Senseót vesz, az is hasonló löttyöt kap, de legalább a napi bevásárlása során csak leemeli a polcról.
És amúgy 89-ért már kávét is lehet kapni. Sőt, hóval olcsóbban is.
Most volt a HVG-ben egy cikk, olvastátok? Ott is lelkendeztek a Nespressóról (nyilván nem ingyencikk volt), hogy így prémium, megy úgy, 19 bar, példálóztak az Illyvel, na hiszen, látszik is belőle, mennyit értett meg (akart megérteni) az egészből az újságíró...
A pod nem főgép, de a játszásnál messze több kávés élmény várható tőle. Ha valaminek az íze szemesben 8 pont akkor podként is hoznia kell 6-7-et sztem.
Nekem az egészben éppen a széles választék tetszik, bármikor bármit ihatok. A Nespresso éppen a számomra fő élményt nem adja, a sokféleséget.
Jobb is a termosztátos. Egy bonyolult elektronikával kevesebb ami elromolhat.
Nekem nem pattog. Sztem szét kell szerelni és meghúzni a csavarokat. (Meg amúgyis szét kell szerelni, de ezt tegnap monyesznek már kifejtettem:-)))
Megjegyzem nekem tán 8 termoblokk összeszorító csavarból 1, és éppen a készülékházhoz fogató 4 csavar egyike olyan volt, hogy az anyán nem volt menet, csak úgy lifegett a csavarsón.
Mind1, összességében hülyén hangzik, de megvettem "játszani". Amolyan próbálgatom, azt valami lesz vele, max eladom gépként. Eddig nem bántam meg, pedig tegnap este főztem, le 2 POD-ot vele csak, egész addig a nappaliban pihent. 1xü, mint a faék, bemelegedve viszont hozza atomstabilan a 30 mpenként 1 espressot minden gond nélkül. Tetszik. Soha nem lesz fő gép, de amire vettem, tökéletes.
Viszont kattog. Mmint nemtudom, hogy fűtéskapcsolása ad-e ki olyan élesen pattanó hangot, vagy mi, de amég melegedett (~ 15-20 percet), párszor hallottam. Nem mentem oda nézni, mert ismerőssel beszélgettünk közben... Majd legközelebb megnézem, mikor pattan.