A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A karos gőz- és vízcsap nagyon jópofa ezen a gépen. Magad felé húzod a kart, akkor nyit a gőzcsap. Egyszerűbb és gyorsabb elzárni, mint egy tekerős csapot.
Készséggel, ha úgy gondolod, én csak rövid ideig Brikkáztam, de kifejezetten az volt a tapasztalatom (nem magamtól, hanem a ti tanácsotokra), hogy ha keresűnek tapasztalom, akkor vegyem durvábbra. És lőn, olyan durvára daráltam késessel, mint a szecskavágó (mivel volt mellette rendes főző, mindig szemes kávé volt az alapanyag, előredaráltat évek óta nem veszek), és úgy lett a legjobb. A kávék ugyanazok voltak, mint amiket amúgy főztem, Molinari, Lucaffé, amikről akkoriban értekeztünk, akkor még nem volt – legalábbis számunkra – Bristot meg a pár másik új jövevény.
Keresek használt,jó állapotú la Pavoni karos kávéfőzőt.(kép mellékelve) Visszaolvastam 2006 elejéig, és még úgy sem tudott eltéríteni a szépsége másfelé.
Vagy valaki nem ismer egy más tipusú de hasonló kinézetű,megfizethetőbb áru darabot?
Mingyá kóstolom, ez 6szögletű dobozos, levágott sarkú téglalap dobozú, Petit Chocolat (kékdobozos), ami nálam van. De még két mésik ilyen is van ha jól láttam. Belül 4 féle csoki van van.
A 6félés is le van, vagy csak a 3féle "tejes"?
Mert nekem pont az a 2-3 féle jönne be, ami asszem csak a 6osban volt. (Madagaskar pl)
Amugy nem jó hír ez nekem, mert nagyon nincs a környékünkön Lidl. ~ : (
Viszont pénteken talán sikerül befutnom 1ikbe, mást nem Veszprémben.
Amúgy aki ismeri a Brikkát és a Lidlt, az tudja, hogy mindkettő képes az embert alaposan meglepni, hol pozitív, hol negatív értelemben... (Attól, hogy a második által bennhagyott üvegszilánkot az első nem szűrné ki, nem félek, ha egyszer a kávészemcsék sem jutnak át a csészébe. De ezt ne tekintsék engedélynek, hogy szabad nyugodtan bennehagyni! :)
Ez igaz, a szerintem kifogásolható mondat: "A szokásos darált kávéknál durvább őrleményt igényel, tehát szemes kávét kell vásárolni, és daráló is kell hozzá (de megfelel a háztartásokban szokásos egyszerű és olcsó késes daráló is)," valóban megvan mindkét oldalon! Ennek egyik állításával sem értek egyet (a folytatás jó).
"Igyál sok bellaromot mert az tényleg finomabb mint a mokambo oro."
Ahogy mondtam, ez engem is meglepett -- de hát ezért kell kísérletezni, mert az ember előfeltevései olykor nem jönnek be.
*Te* tulajdonképpen próbáltad?
"Amúgy a dizájn az egy az egyben a régi monte santos."
Ha már alternatív kávézás a téma, én a minap nagyon jó filterkávét ittam Dallmayr Prodomo-ból. (kicsi kétcsészés, csöpögtetős kávéfőző) Kapucsínós csésze félig és hozzá kb egy ujjnyi tej. Nagyon finom, diós, karamellás íze volt.
Kedves H G az a rész a kávékorzón erről topikoldalról való, amit folyamatosan gyomlálunk és javítgatunk, mert valóban tartalmaz hibákat.
De azért kedves tőled, hogy említetted, majd megnézem és kijavítom. Igyál sok bellaromot mert az tényleg finomabb mint a mokambo oro.
Amúgy a dizájn az egy az egyben a régi monte santos. Más kérdés, hogy a lidl nemrég visszavont egy kávészállítmányt mert üvegszilánkot tartalmazott, de természetesen ez szubjektív és ízlés kérdése.
Ha neked a bellarom meg a tchibo ego ízli, szíved joga, és fogyaszd örömmel, nekem ezek nem jöttek be, de ugye ízlések és pofonok.....
Brikka News: egész jó kávét ittam 300 Ft/20 dkg-ért. Bellarom Espresso 100% Arabica -- Lidlbe járók tudják, ez ott a második legjobb csokimárka, kávéként eddig nem volt ismert. A fémdoboz igazán szépre sikerült, Velence híres hídját ábrázolja mákosan elmosódva, erről sokkal nívósabb gyártók is példát vehetnének.
Az "eszpresszó" természetesen kamu, mokka-őrleményről van szó, ami persze remekül működik a Brikkában. (Bár a Kávékorzón, számomra érthetetlenül, az ellenkezőjét állítják, a Brikka jól bírja az előredaráltak elég széles skáláját, legdurvábbtól a filteresbe szántig.) A főzet nem olyan harmonikus, mint az előző (Milani) volt, de azért kellemes cukrászda-hangulatú, domináns keserűmandula-aromával, amit enyhébb dióolajos és étcsokis kísér, érzésem szerint elég bőséges koffeintartalom mellett.
A reggeli nagynyomásos Mokambo Orómat, amit ugye már frissen bontva is az igazi karaktert nélkülöző keveréknek találtam és azóta már némi állott-fanyarság is megjelent benne, simán felülmúlja élményszerűségben.