A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
SID jóvoltából üzembe került a Nivola. SID-nél elsőre (számomra) tökéletes espresszót főztünk vele, hazahoztam, és megpróbáltam megismételni! Persze naná hogy nem sikerült!
Kávédaráló Cafe Lux kicsi expoligonos. Kávé Lucaffe dolce and gabana :-). Daráló 2-e közöt van, egyszemélyes szűrővel meg is tamperoltam, (nem tudom erősen vagy gyengén) szóval viszonylag gyorsan jön, crema kicsi, kevés, a zacc csurom víz.
Ha finomabbra darálom, akkor alig jön, és szintén vizes a zacc.
Az OPV és a 3-way hiánya ellenére is az Elektra Nivola nagyon jó benyomást tett rám. Elég gyors a bemelegedési ideje és fürge a hőmérsékletszabályzása.
Van pár jópofa "bolondbiztos" kényelmi funkciója: pl. hiába rakod gőz állásra a funkcióválasztó tekerőgombot, addig nem hajlandó gőzt nyomni a gőzcsövön, míg nincs a kellő hőmérsékleten a gép. Ugyanez igaz a csapolásra. Addig nem hajlandó vizet adni, míg megy a fűtés. Ebből következik, hogy a légtelenítést nem lehet úgy csinálni, hogy megnyitjuk a gőzcsapot és indítunk a csapolást. A dolog úgy történik, hogy bekapcsolás előtt gőzfunkcióra tekerjük a választógombot, majd így kapcsoljuk be a gépet. Ilyenkor kb 5mp-ig sípoló hangot ad a gép, majd elkezdi a légtelenítési procedúrát, azaz kb fél percig vizet nyom felváltva a gőzcsövön és a fejen.
Utána lehet alaphelyzetbe kapcsolni a gépet és beindulhat a felfűtés.
Molinari 100% arabicával gondoltam egy merészet, tekertem az Ibin még vagy 3x 360 fokot finmomabb irányba, alig tamperoltam 6-7 kg-mal a 14 g-ot. Majdnem lefullasztottam a gépet, az elején csak cseppenként indult meg, majd gyerek egérfarokban. 32 sec alatt jött le úgy 2*230-240 ml, na ez már egészen közel van a jóhoz, már majdnem ristretto.
Amikor visszakerestem, többen írtátok, hogy az előre darált Molinari 100% nagyon gyengéd bánást igényel. Valószínűleg nem véletlenül darálják ennyire finomra gyárilag, ez kell neki. Ennyit még kávéval nem küzdöttem, hogy jó legyen, de a végén úgy látszik, mégis megéri, mert arabicához mérten a crema is elfogadható most már, és kezd szépen kinyílni az aromavilága is.
Ja, hát lehet, hogy én jobban bírom a keserűséget nálad (a Brita-víz ügyében is így tűnt). Akkor a nagyközönség számára talán mindkét álláspontot meg kellene fogalmazni -- van, aki szerint elmegy a finomabbal is, de ha úgy keserűnek tűnne, akkor szecska.
"Én annál a legolcsóbb MoKambót is jobbnak találom, igaz nem is sikerült olyan ízeket elővarázsolnom a bellából amiket itt olvasok."
A Brikka nem lebutított eszpresszó, eléggé eltér az ízlése a nagynyomású gépekétől. Több olyan kávéval találkoztam már, ami így elkészítve remek volt, eszpresszónak legfeljebb középszerű. (Lavazza Rossa, Mauro.)
Gyerekkoromban ilyenen daráltuk a kávét, nekem mondod ? Mindig én kapcsoltam be. Emléxem, a végén, mikor már kevés volt benn, ugráltak a babok a tölcsérben, és az nagyon tetszett ! :)
~ : ) Na, azt a csokit ahogy olvad a szájban... s kitölti az érzékskálát szinte tetőtől talpig... azt tudom legjobban hasonlítani a Bristot 50-50hez. ~ : D
hja, nemtudom. Azt hiszem, a piros, vagy a barnás dobozosban van 6féle, gyakorlatilag a tejtől a HC étig skálázva. Azt vettem, mert érdekelt. Tejes vége so-so, a nagyon ét vége meg mindig a többet nem, de mégis kategória. A közepéről 2-3 meg a nemtudok betelni vele. ~ : )
Nekem éppen van egy kilós szemes ajándék Bellarom kávém. Én annál a legolcsóbb MoKambót is jobbnak találom, igaz nem is sikerült olyan ízeket elővarázsolnom a bellából amiket itt olvasok.
Nem fájdalmas közértkávé, de semmi olyasmi amiért inni akarnám.