A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Akkor meg lehet, hogy PID. Egy ilyen mikrokontrolleres egység (pláne, ha se kijelző, se állíthatóság, se a paraméterek programozhatósága, mert adott alkalmazáshoz belövik gyárilag) gyártói szemmel nézve bagatell összeg, nem egy Nivola, de egy Gaggia árába is röhögve beleférne szerintem. De nyilván itt is igaz, ami például az autóknál: valahogyan szét kell húzni a mezőnyt, hogy legyen indok a drágább modellért több pénzt elkérni.
Attól, hogy PID, még nem feltétlenül digitális csodaeszköz. PID-et analóg áramkörökkel is lehet csinálni, sokkak egyszerűbben, nyilván nem lesz programozható meg nem lesz szép számjegyes hőmérsékletkijelzője, de működik. Vén Resu ért ehhez, majd elmondja biztos. De hogy a Solisban van-e valami hasonló, arról fogalmam sincs...
Azért megnézve Peppino videoját, ott a tömörítés elég elnagyoltnak tűnik.
Te igenis vedd elő a mérleget, darálj le 14 grammot, 15kg-mal tömörítsd le, és idő nézd meg mit főz le, milyen az eredmény. Aztán lehet plusz-minusz állítani a darálón és figyelni a változást, lefolyási időben, a kv minőségében. Következetesen haladva adódik valami eredmény. Ki kell hogy jöjjön, hol a hiba !
paljoc ne tízdeka kávékat vegyél. Olvasd el a kávékorzón andrew7 cikkét a kávé frissentartásáról, veszel egy kilót és tízdekánként szétcsomagolod vákumos zacskóragasztóval, félévig is friss marad. Azután egyszer belövöd a daráló beállítást, adagolás-tömörítést, és ha tízdeka rámegy is, a többi kilencvenet már szépen lefőzöd. Tízdekánként átállni újabb és újabb kávékra, egy nem is túl jól állítható őrlővel, ez másnak is szenvedés lenne.
Egyébként a kávékorzós tesztekhez tízdekákat szoktunk kapni, és még a háklis kávék beállítására is rá szoktunk jönni ennyiből hőmérsékletszörfözéssel, mindennel együtt.
De. Nekem az adagolás szintezéssel fix, a tamper erő Casadióval fix, csak a darálóval kell játszanom, ez két lefőzésből meg szokott lenni. Igaz Iberitált használok, az finoman állítható.
ha a ketszemelyes gaggia professionalt hasznalod akkor 14 grammot tegyel bele ha pedig a felcsiszolt (megcsinaltad?) marzocco kettest akkor abba 16-17 gramm kell, tampertol fuggoen meddig er bele....
a daralot amikor megvetted peppino beallitasaval sem produkalt jot ? onnan mar nagyon eltekerted ? szamotott ?
mert ha igen akkor kerhetsz tampontot peppinotol, hogy kb neki hol volt a "joker" beallitas es onnan lehet finoman ide-oda mozogni a hasznalt kave ismereteben
Igen, a videódat mindig meg szoktam nézni és tudatosítom magammal, hogy a daráló rendben van. Kétszemélyessel próbálkoztam, de lehet az volt a baj, hogy túl megraktam. Figyelek a hét /ill. 2x 7 grammra/ holnaptól!
Örülök, hogy meg vagy elégedve a Silviával!!! :-)))
És mintaöntés megy, vagy "csak" a hab tökéletes??? Mert nekem ez utóbbi!
Pont 7g legyen, lehetőleg frissen bontott, tamperold finoman, aztán hadd szóljon.
Mennie kell, nekem az a Turmix daráló tök stabil örleményt produkált. Egy vagy kétszemélyes szűrővel próbálod?
Nekem a Silvia kétszemélyes szűrővel csinál szép kávét. Az egyszemélyes mindig szőke, mint a fiam.
Egyébként a Silvia stabilan ugyanazt hozza minden hőmérsékleten. Szörfözni csak az ilyen elvadult őrültek szoktak mint mi. Minden reggel tigrispárduc kandikál ki a bögréből, pedig van, hogy egy hógolyónyi csipával a szememben főzök. Ki tudja olyankor mit szörfölök... :-D
Rájöttem a tejgőzölés nyitjára, most már szépen megy.
Igen, kevesebb őrleménnyel már lejött a kávé. Kicsit olyan érzésem volt, mint a Molinari előredaráltjával. Az folytotta meg a gépet állandóan, pedig alig nyomtam meg. De a legnagyobb problemám ez a videó:
Tehát daráló u.az. Kávéfőzőben gondolom a Gaggia EVO tudja azt, mint a Turmix 560. Marad két változó még: a kávé ill. én. Már csak ebből kell eldönteni melyik a szar és azt kidobni! :-)))
"Sajnos" a lefőtt kávé, crema hiánya ide vagy oda, nagyon finom volt ebből a Brasil Santosból. Csak hát hun van az a vastag crema, mint Peppino videóján???????
Szerintem a finom szabályozáshoz elég, ha a fűtőszálat nem ki-be kapcsolgatja egy elektronika (érdekes de a Solisnál nem hallani, hogy a relé ki-be kapcsol, DeLonghinál ez elég jól megfigyelhető), feltételezem hogy itt a megoldás kulcsa. Még nem pid, de már egy bronzbojlerrel párban jól működik.
sajnos azoknál a pici tárcsás darálóknál egy ricni állítás elég nagy változást eredményez a szemcsemértben. korrigálni kell a dolgot az adagolás és a tömörítés változtatásával (tudom, ilyet nem illik, de ha nincs jobb megoldás...)
Ma reggel a 10 dkg Brasil Santos nevű kapucineres kávé nem volt elegendő a daráló beállításához.
Nem hiszem,hogy ennyire béna lennél. Valami gubanc van,szerintem egy módszertani foglalkozás keretében kiderülne,hogy valamit nagyon nem jól csinálsz. Persze hogy meg tudod csinyálnyi nem vagy Te béna:-))
Lehet, hogy én leszek a fórum töténetében az első, aki a Gaggia gép mellé a daráló kipróbálása után visszatér a téglákhoz. Ma reggel a 10 dkg Brasil Santos nevű kapucineres kávé nem volt elegendő a daráló beállításához. A téglákkal legalább folyamatosan elő tudtam u.azt a szar, de mindig iható minőséget állítani!
Itt meg sorra dobálom ki a hatezer forintos kávékat, mert vagy átesik, vagy megfullad a gép, vagy lejön az előírt mennyiség a 25 mp alatt crema nélkül!
Még ha tud Luigi szerezni valami jó kávét és azzal sikerül, akkor tovább próbálkozom, de ha nem akkor eladó lesz egy kitűnő, újszerű állapotú svájci Turmix daráló!!! :-((((((((((((((((((
Hát biztos így van, de nekem oyan furcsa lenne, ha vennék egy ilyen Silviát pl. aztán kéne vinnem SID-hez, hogy "könnyen segítsen rajta egy termosztátcserével". Brrrrr....:-((((
Világos, maszív alsó és fölső, + valami ami a kettőt masszívan megtartja egymáshoz képest. Ez lehet fából is, a fényképeken az látszik, nem föltétlenül rosszabb anyag a műanyagnál.
DJG!
Ez úgy is értelmezhető, hogy a Silvia minőségi kategóriát ugrik fölfelé a PID-től. Én nem bánnám, direkt örülnék neki.
Továbbá ha már monyesz állandóan fényezi azt a Solist, (:-) jegyezzük meg az valami elektronikával elég stabilan tartja a hőmérsékletét. Annakdején Vén Resu is említette, hogy nem föltétlenül kötelező a PID, egyszerű elektronikai elemekkel is megvalósítható a hőmérséklet stabilizálás. Hogyan, mit használtak erre az ókorban amikor a Solist kieszelték ? (Amúgy valóban jó gép.)
Mindegyikkel kell szörfözgetni (illetve, nem kötelező, de ha csinálod, jobb lesz a kávé). Vagy PID, vagy pedig egy-két kategóriával a Silvia fölött kell keresned azt, amivel már nem szokás szörfözgetni. Ámbár egyébként egy E61-gyel is kell játszani, ott meg fordítva, hűteni kell egy kicsit a fejet főzés előtt, mert túlhevül az állásban. Végül is mi nem vagyunk kávéházak, állandó üzemmenettel...
Ami nem tiszta, spekulatív úton azt hittem, hogy az egyenletes darálmányhoz kell a kések köré egy masszív váz ami stabilan helyén tartja őket. A zassenhaus őrlő meztelenített képén ez jól láthatóan egy bivaly öntvény keret amin tank is átmehetne károkozás nélkül. Az Iberitálomnál műanyag minden, de abból is lehet precízet és masszívat fröccsönteni. Hogyan oldod meg ezt a masszív váz dolgot? Vagy rosszul gondolom?
OFF
köszönöm a J.D. Gross akciós szólást. 2. Lidlben sikerült is vennem.
Bp-ieknek tapasztalatmegosztás.
Két Lidlben voltam. Az üllői útiban, és a glóriett vagy milyen telepnél.
Üllőin se válogatás, se helye, se árcimkéje.
A glóriettnél vagy hol... van, DE A RENDES ÁRÁVAL volt kiírva, azaz 699ért!. Vettem 3at, mondom max írok egy keveset a felügyeleti szerveknek. Lehúzva akciós áron voltak!.
Még volt belőle. ~ : D