Remélem lesz egy olyan kedves hozzátartozóm aki elvisz pszichológushoz, ha elkezdenék faepret magozni! OK, törekedjünk a lehető legjobb minőségre, de nekem nincs időm semmit magozni, főzés előtt választom le a csonthélyasok magját (kivéve a barack, azt cefrézés előtt.) A viszonylag kevésidőmet inkább arra pazarlom, hogy szedek még gyümit, és lesz egy kicsit több magzamatos páleszom.
Azert fejben lejatszottam, es nem tunik lehetetlennek. :)
Jo folyossa erjedt bodzacefret 2 fele rostaval szurve. eloszor lehalaszni a surejet, majd a higbol kiszurni a magokat. Egy reszet biztos el lehetne kuloniteni.
(Faepret mar magtalanitotta, probabol, szunyoghalon atmosva...:)
Meg a magizrol:
A multkor 2 reszletben foztem es finomitottam a szolot. Az elso finomabb lett. Gyanitom, hogy a masodiknal a hordo aljara leult magok miatt, inkabb torkoly lett, mint szolo.
A magja nelkul is, csak mennyiseg kerdese...:)
Szerintem inkabb vizhajto, de gyanitom, ez az anyag lebomlik, vagy nem desztillal at, mert csak a szorpnel szoktam tapasztalni.
Valszeg a magiz csokkentese celjabol magozzak Agardon.
En is mag nelkul szoktam erjeszteni, ha ugy latom, hogy minimalis veszteseggel meg tudom oldani. Viszont szeretem az olyan palinkat, ahol megjelenik egy kis magiz is. Szerencsere, a szilva-, meg a cseresznyefaim olyan fajtak, hogy mar az erett gyumolcsben is erzek annyit, ami nekem eleg. (Vagy ha nem a fajta, akkor termohelyi adottsag.)
Abban viszont nem ertek egyet, hogy a keves mereg is mereg, mert ha keves, akkor lehet orvossag is, es pl. a konyhasonak is van halalos dozisa, meg ugyebar az etanol is mereg... :)
Szerintem a mag bentléte, vagy kintléte nagyon hat az ízre. Már próbáltam mindkettőt, és (a saját ízlésem szerint ) a 100% magozás mellett döntöttem a cefrézés előtt, tehát forráskor sem lehet benne mag.... Ezért építettem magozót, és nem bátam meg... Egyik kollégám azt kérdezte a szilvámról "ha ágyas miért nem sárga ? ". Pedig nem volt ágyas,csak ágyas ízű. Korábban készítettem ágyast, azóta eszembe sem jut. Hangsúlyozom a saját ízlésem szerint döntöttem, meg azért, mert a a kevés méreg is méreg.üdv.g
A hőmérőt a második címen vettem, az elektroexpressz-en, Nagytétényben van a bolt ahová érte mentem. Az ő honlapjukon van olyan kényelmesen megoldva, hogy a közeli hőmérőtípusok között válogathatsz jobbra-balra nyíllal.
kupeci
A fórumon tavaly hülyéskedtünk a magozással, elfajult odáig, hogy a málnát is ki kell magozni, mikor gabo beírt, hogy ők a bodzát is magozzák. Akkor gondoltam, hogy ez vicc, de egyszer véletlenül úgy érkeztünk Agárdra Szilvakukccal, hogy a bodzát magozták, főzés előtt a kierjedt cefrét átengedték a magozógépen, olyan finom lyukú perforált henger volt betéve ami megfogta a bodzamagot. Ne kérdezd, hogy mit okoz a bodzamag, ha bennehagyják főzéskor, nem tudom, csak azt tudom, hogy Zsuzska bodzája nagyon jó, az idén már hibátlan, és tudtommal nem magozza ki.