A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
sajnos azoknál a pici tárcsás darálóknál egy ricni állítás elég nagy változást eredményez a szemcsemértben. korrigálni kell a dolgot az adagolás és a tömörítés változtatásával (tudom, ilyet nem illik, de ha nincs jobb megoldás...)
Ma reggel a 10 dkg Brasil Santos nevű kapucineres kávé nem volt elegendő a daráló beállításához.
Nem hiszem,hogy ennyire béna lennél. Valami gubanc van,szerintem egy módszertani foglalkozás keretében kiderülne,hogy valamit nagyon nem jól csinálsz. Persze hogy meg tudod csinyálnyi nem vagy Te béna:-))
Lehet, hogy én leszek a fórum töténetében az első, aki a Gaggia gép mellé a daráló kipróbálása után visszatér a téglákhoz. Ma reggel a 10 dkg Brasil Santos nevű kapucineres kávé nem volt elegendő a daráló beállításához. A téglákkal legalább folyamatosan elő tudtam u.azt a szar, de mindig iható minőséget állítani!
Itt meg sorra dobálom ki a hatezer forintos kávékat, mert vagy átesik, vagy megfullad a gép, vagy lejön az előírt mennyiség a 25 mp alatt crema nélkül!
Még ha tud Luigi szerezni valami jó kávét és azzal sikerül, akkor tovább próbálkozom, de ha nem akkor eladó lesz egy kitűnő, újszerű állapotú svájci Turmix daráló!!! :-((((((((((((((((((
Hát biztos így van, de nekem oyan furcsa lenne, ha vennék egy ilyen Silviát pl. aztán kéne vinnem SID-hez, hogy "könnyen segítsen rajta egy termosztátcserével". Brrrrr....:-((((
Világos, maszív alsó és fölső, + valami ami a kettőt masszívan megtartja egymáshoz képest. Ez lehet fából is, a fényképeken az látszik, nem föltétlenül rosszabb anyag a műanyagnál.
DJG!
Ez úgy is értelmezhető, hogy a Silvia minőségi kategóriát ugrik fölfelé a PID-től. Én nem bánnám, direkt örülnék neki.
Továbbá ha már monyesz állandóan fényezi azt a Solist, (:-) jegyezzük meg az valami elektronikával elég stabilan tartja a hőmérsékletét. Annakdején Vén Resu is említette, hogy nem föltétlenül kötelező a PID, egyszerű elektronikai elemekkel is megvalósítható a hőmérséklet stabilizálás. Hogyan, mit használtak erre az ókorban amikor a Solist kieszelték ? (Amúgy valóban jó gép.)
Mindegyikkel kell szörfözgetni (illetve, nem kötelező, de ha csinálod, jobb lesz a kávé). Vagy PID, vagy pedig egy-két kategóriával a Silvia fölött kell keresned azt, amivel már nem szokás szörfözgetni. Ámbár egyébként egy E61-gyel is kell játszani, ott meg fordítva, hűteni kell egy kicsit a fejet főzés előtt, mert túlhevül az állásban. Végül is mi nem vagyunk kávéházak, állandó üzemmenettel...
Ami nem tiszta, spekulatív úton azt hittem, hogy az egyenletes darálmányhoz kell a kések köré egy masszív váz ami stabilan helyén tartja őket. A zassenhaus őrlő meztelenített képén ez jól láthatóan egy bivaly öntvény keret amin tank is átmehetne károkozás nélkül. Az Iberitálomnál műanyag minden, de abból is lehet precízet és masszívat fröccsönteni. Hogyan oldod meg ezt a masszív váz dolgot? Vagy rosszul gondolom?
OFF
köszönöm a J.D. Gross akciós szólást. 2. Lidlben sikerült is vennem.
Bp-ieknek tapasztalatmegosztás.
Két Lidlben voltam. Az üllői útiban, és a glóriett vagy milyen telepnél.
Üllőin se válogatás, se helye, se árcimkéje.
A glóriettnél vagy hol... van, DE A RENDES ÁRÁVAL volt kiírva, azaz 699ért!. Vettem 3at, mondom max írok egy keveset a felügyeleti szerveknek. Lehúzva akciós áron voltak!.
Még volt belőle. ~ : D
Csak az elv maradt un. kézihajtány féle gyári, ami egy menetemelkedést 6 felé oszt, de ez nem nyujt elég finom beállítást. Ez egyébként 1 anyacsavar amin vannak az osztások.Itt van a kép bal oldalán az eredeti és mellete a kicsit módositott. Ezeket most nem használom mert lecseréltem egy 40 fogazatú fogaskerékre, ami már tökéletes beállítást tesz lehetővé. Ha az anyát csavajuk jobbra,az őrlőtest állórész irányába akkor finomodik a beállítás. + van rajta egy rögzitő is ami biztositja az anyát.
Valamelyik nap szivesen szétszedem, csak pár pillanat az egész és lefotózom neked. Megvárom, hogy elfogyjon a mostani kávé, mert szétszedés után újból bekell állítani, de ez nem gond mert új kávé más beállításokat igényel. üdv!
Engem is érdekelnének a részletek, mert a lényeg nem látszik pont. A daráló állítása akkor a gyári megoldás, ugye ? Ha minden igaz ilyen van a Satrapomban, ami egy Via Veneto Combi gyakorlatilag.
Zseni vagy, de tényleg! Bérmunkát nem vállalsz? (Kellene valaki, aki megjavítja a Peugeot darálómat -- szerintem a kúpok távolságát szabályozó mechanizmussal lehet baj, nem az őrlőkkel magukkal.)
Van nálam fél kiló Bristot bar espresso-d! Kéred még? Ha nem, akkor írd meg lécci, ne álljon nálam sokat. Lenne rá jelentkező, de mivel te kérted, ezért téged illet meg az elsőbbség! ;-)
Bizony, Family-n a 107 fokos thermosztát is sok, lefelé kell szörfözni. A hátrány, hogy 100 fokosat eddig csak az olasznál láttam eddig, Expolygonnál is 107°C-os van, meg 90 körüli, már nem emlékszem pontosan.
DJG is említette, hogy a Silvia túl magasra fűt azután onnan kell lefelé szörfözni, és hogy Te ezen könynen segítenél termosztát cserével. Ezek szerint nem a vakvilágba beszélt:-)