Keresés

Részletes keresés

t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.20 0 0 315
ráadásul hülyeséget írtam a képre: a redőnytok egészen a merevített keretig leér, nemcsak a két takarólécet fogja át. Most már abbahagyom...
Előzmény: t3v3d3s (314)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.20 0 0 314
persze, hogy összecsúszott. csináltam inkább képet:

gurtniterasz

Szóval szerinted érdemes-e áldozni a "lyukáthelyezésre"?
Előzmény: t3v3d3s (313)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.20 0 0 313
Köszi szépen. Ahogy nézem, pont akkor járt itt egy szerelő, amikor írtál, és secc-perc alatt végzett is a gurtnicserével. Újra tudunk szellőztetni!

Azt mondta, hogy ez ugyanilyen szépen fog kopni továbbra is, mert ugyan oldalvást nem ferdén van átvezetve, de függőlegesen rossz helyen van a lyuk: sokkal feljebb fúrták, mint azt az izét, amire a tokban fel van tekerve a gurtni, így a kelleténél sokkal nagyobb súly nehezedik rá, és jobban kopik, mint egyébként kopna (mellesleg megnyugtatott, hogy a sima redőnyök gurtniját is négy-öt évente ki kell cserélni??).

megpróbálom lerajzolni. Így van most:
__
/
O


és ha jól értettem, szerinte így kellene lennie:
__
O



Már előtte mondtam neki, hogy az előre beépített redőnyeinkkel nincs ez a gond, nagyon könnyű őket felhúzni, a gurtninak semmi baja, erre megnéztem, ott valóban lejjebb, a keretbe fúrtak lyukat, nem a felette lévő takarólécbe, szóval valószínűleg olyan magasságban, ahol a tekercsről letekeredik a gurtni.

Szerinte azért csinálták így, mert könnyebb volt: ott nincs vasmerevítés, és könnyebb volt átfúrni. (Ez az egész ablak- és ajtópanel, ami a terasz falát adja, műanyagból van, felül végig két takarólécszerűség, aztán alatta rögtön a keret, ami belül fémmel merevített. Egy ajtó és két ablak rögtön egymás mellett, téglafal nincs. A redőnytok kívül a műanyagba fúrt két kampóra van felakasztva és simán le lehet emelni.) A folytonos vonal a két takaróléc, a szaggatottak a fémmel merevített keretek (remélem, nem tolja el az index).

_________________
_________________
----------------------------
| | | |
| | | |
| | | |
| |--------- |----------|
| | itt tégla van
------

Javasolt valami betétet a furatba, mert szerinte a széle is reszeli a gurtnit (tény, elég sorjásnak festett a lecsavarozott görgő alatt). Meg persze, hogy ha van kedvünk és pénzünk, lejjebb fúrja a lyukakat (és ott marad a régi), amik kisebbek lennének, hogy az ajtót merevítő vázat minél kevésbé rombolja, és hengeres zsinórt fűzne beléjük a lapos helyett, mert csak annak lenne hely.

Hadd kérjek második véleményt: szerinted ez tényleg megoldaná a kopás problémát? (A második, valamivel rövidebb redőny gurtnija is foszlik, amit majdnem ugyanilyen gyakran használunk, és elég szörnyű kilátás, hogy évente lecseréljem őket, és közben egész évben szösszel legyen tele minden).

(Egyébként az elsődleges gondom az volt, hogy nem találom a számlát, s ezzel a telefonszámot, így nem is tudom pontosan, mikori a redőny, persze nem mintha azzal akartam volna megjavíttatni, aki készítette, de mindenképpen szeretném vele közölni, hogy a jó édes anyját.)
Előzmény: Zsozso007megmondja (311)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.03.20 0 0 312
Ha üveg pálcás súlyzáras típus, azt én csak egyszerően leakasztom mosogató szeres langyos vizzel lemosom, majd letusolom, és hagyom megszáradni, ha jó a mosogatószer töbnyire foltmentessen szárad, ha nem ilyen típus akkor kicsit nehezebb, de nem kivitelezhetetlen. 
Előzmény: Alfa_n (310)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.03.20 0 0 311

Hali!

 

Sajnos a leírásodból arra következtetek, hogy nem strukturális hibáról van szó, hanem mechanikai hibáról.

Feltételezem, hogy nem egyenes ablakkávád van, vagy így épült az épület, vagy utólagos szigetelés eredménye, ilyen esetben a gurtnis átvezetés nem oldható meg minden esetben probléma mentessen. (A gurtni csak fel, le, irányban enged jelentős szögeltérést, jobb, és bal irányban nagyon minimális eltérés engedhető meg.) 

 

Ilyen esetben a zsinóros megoldást kell választani, mert az minden irányban probléma nélkül átvezethető.(Ennél a megoldásnál viszont a redőny súllya jelent gondot, egy nagyobb erkély ajtónyi redőnyt nem biztos, hogy egyszerű halandó fel tud húzni, mivel ez már a zsinór fogóból is kicsúszik, és puszta kézzel csak kemény fickók tudják fel húzni.)

 

Ezért ilyen esetben sok kompromisszummal, és körül tekintően kell az átvezetést el végezni. (Érdemes bekukkantani a furatba, mert a benne lévő fémprofil lehet, hogy nincs megfelelően kimunkálva, vagy az átvezetés iránya nem megfelelő, lehet, hogy kis korrekcióval a probléma kezelhető.)

 

Gurtnit kis mennyiségben, festék boltokban, barkács boltokban, találhatsz, a minőségről ott helyben szemrevételezéssel tudsz dönteni.

 

Ja, a garanciád már lejárt? ( A tokot nem kell szétszedni a gurtni cseréhez, viszont, ha emeleten laksz nem javaslom, hogy leszereld a redőnyt, ha mégis megteszed és lezuhan, és benned, vagy másban kárt tesz, a felelőség téged terhel, nem a kivitelezőt.) 

 

Üdv Zsozso 

Előzmény: t3v3d3s (309)
Alfa_n Creative Commons License 2006.03.18 0 0 310
Sziasztok,

Arra lennék kíváncsi, hogy ki hogy tisztít reluxát? Nekem nagyon nem megypróbáltam vizes ronggyal, tisztítószeres ronggyal, foltos maradt urána. Ráadásul halványzöld színű a reluxa, a legkisebb por is meglátszik rajta. Így piszkosan nem a legszebb látvány. :(
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.17 0 0 309
Sziasztok, kedves Zsozsó mester!

Leszakadt a redőnyöm, mármint elszakadt a gurtni. Mivel már szinte az elejétől fogva erősebben kopott a másik két mellészereltnél, azt gyanítom, valamiféle strukturális hiba esett a felszerelés során.

Lehet rosszul felszerelni egy redőnyt? Próbáltam nézni, de az ajtó-ablak belsejébe nem látok bele, lehet, hogy vmi ott dörzsöli szét?

Műa ablakokon van, teraszon, az ajtó húzogatója szakadt le (90x260). A mellette lévő kettő 130x210-es teljesen jó, pedig ugyanannyit húzogatjuk. Mivel a többi szobán beépített tokos redőnyt adtak a lakáshoz, az is látszik/érezhető, hogy az utólag felszereltetett teraszredőnyök gurtnija rosszabb minőségű.

Hol lehet jó gurtnit kapni nem Pesten? Neve?
Van esélyem, hogy ketten ki tudjuk cserélni, és nem kell szerelőt hívni? Ahogy elnézem, le tudnánk akasztani, csak nem tudom eldönteni, hogy az alu dobozt is szét kellene-e szedni a szalagcseréhez, ami viszont szegecselve van.

előre is köszi a segítséget,
t3v
TommyGun Creative Commons License 2006.03.17 0 0 308
Köszi a gyors választ!
Előzmény: Zsozso007megmondja (307)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.03.17 0 0 307

A legolcsóbb megoldás szerintem ha felhasználod a már beépített vakolható tokot.

A vakolható tokos redőnyöknél gyakran történik a beépítés 2 lépcsőben, így csökenthető az építkezés alatti sérülések veszélye, majd az építkezés befejezésekor, a többi alkatrész is beépíthető, valamint javítható.

 

A tetőtéri ablakokhoz, azonos minőségű, azzal kompatibilis, de jobban személyre szabható, (szín, anyag választék, és mechanikai komfortosság), mindezt a nyílászáró gyártók árai alatt.

 

Üdv:Zsozso

Előzmény: TommyGun (306)
TommyGun Creative Commons License 2006.03.16 0 0 306

Üdv Zsozso Ügynök,

 

úgy látom te vagy ennek a topicnak a megmondója :) Tanácsod kérem.

 

Most építik a lakásunkat XVI. ker-i malomdombon. Irreális árat adtak redőnyre, és nem fogadtuk el. Lassan elkészül és szeretnék érdeklődni, milyen lehetőségeink vannak. 3 db 90*140-es ablakunk lesz, meg egy 90*200-as erkélyajtónk, amire szeretnénk szúnyoghálós műanyagredőnyt. Vakolható a tokja, melyet alapból beépítettek elvileg (még nem láttuk). Első kérdésem, ha beépítették-bevakolták, akkor még utólag szerelhető még a redőny ugye? Ha nem akkor külsőtokos megoldás megy még? Mi az olcsóbb - Vakolt tokba redőnyt szereltetni, vagy egy külső tokos megoldás?

Mennyibe kerül ez kb. a piacon? (gulyastamas kukac yahoo.com)

 

Másik kérdésem, hogy a hálószobán tetőtéri ablakok lesznek, és ezekre valami belső árnyékolót szeretnénk, ami tökéletesen árnyékol. Mit tudsz ajánlani? Láttam három állásban beakasztható, automatikus feltekerésű árnyékolót. Valami ilyensmit szeretnénk. Az ablaktípus még nem tudom.

 

Segítséged előre is köszi!

 

TommyGun

hondavti Creative Commons License 2006.03.05 0 0 305
Üdv!

Ezúton keresek tapasztalatcsere miatt olyan segítőkész fórumozókat, akiknek a Baltavari Kft. B-Rekord redőnyszekrényes áthidalója van beépítve a kérójába.

kérem dobjon egy mailt a hari@boly.hu -ra

Köszönettel:

hondavti

u.i.: ha be van szerelve a redőny + a szúnyogháló, az maga lenne a megtestesült álom...
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.23 0 0 304

Én azt javaslom neked, hogy elérhető közelségben válaszd ki a kivitelezőt, (200km távolságból sok nehézséggel járhat, egy garanciális igény érvényesítése!) ennek az árúcsoportnak a minősége, és ára is igen széles skálán mozog, de a legalcsonyabb árkategóriába tartozó termék is igen nagy összeg szokott lenni, így érdemes körbe járni a dolgot, a döntés elött!

 

A topik témájába, belefér minden árnyékoló rendszer, szerintem, de tapasztalatom szerint ebből a topikból még nem utáltak ki senkit, semmilyen kérdés, vagy válasz után sem. (Ez egy király topik!) 

Előzmény: szs75 (303)
szs75 Creative Commons License 2006.02.23 0 0 303

Sziasztok!

 

Nem tudom, mennyire fér bele a topik témájába, én NAPELLENZŐvel kapcsolatban érdeklődnék.

Egy 6x2.8-as teraszt szeretnénk lefedni/árnyékolni vele. Nézegettem a neten, óriási a választék, de nem tudom, kivel érdemes illetve kivel nem érdemes csináltatni.

Pozitív és negatív tapasztalatokat várnék az ügyben.

 

Köszi.

Axióma Creative Commons License 2006.02.22 0 0 302
Maganban gondoltam, de igy is jo! Ha aktualis, jelentkezem. (Azota lehet, hogy valtozik a helyzet mert ha nagyjabol atlatszatlan keritest engednek akkor nem kell az ablaknal varialni es inkabb szalagfuggony lesz, de gondolom ez tok mind1:)
Előzmény: Zsozso007megmondja (301)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.22 0 0 301

Nem tudtam, hogy nem vagyok publikus, jó, hogy mondod.

Belefér.

 

Elérhetőségeim:

mobil: 0620 910 42 93

Tel./Fax: 0627 304405

E-mail: zsooter@msn.com

Előzmény: Axióma (300)
Axióma Creative Commons License 2006.02.21 0 0 300
Koszonom mind a ket valaszt! Nem vagy publikus, ezert ha neked meg a mukodesi teruletedbe belefer Pomaz, akkor irj legy szives egy elerhetoseget, amin alkalomadtan (nem most lesz sajna hacsak ki nem huzzak a szamainkat:)), szoval ha lesz mibol akkor elerhetnelek.
Előzmény: Zsozso007megmondja (299)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.21 0 0 299

Az alulról felfelé húzott variáció nem egy szokványos megoldás, de ez a szakma elsősorban a kreativitásról szól, ami mellé szükséges a szaktudás is, de aki jó műszaki érzékkel rendelkezik, természetessen saját maga is meg tudja ezt oldani.

Ha eltávolitanám a saját ablakomról valami érthetetlen okból, az árnyékolókat, akkor Átm. 8mm-es műanyag dugóval (természetessen a nyílászáró színével megeggyező) fedném el a lyukakat.

Előzmény: Axióma (296)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.21 0 0 298
Roletta anyagokban nagyon széles a választék, én azt szoktam javasolni a vevőnek, hogy először válaszon a neki tetsző anyagból, szíve , és izlése szerint, és ez után szoktam megnézni, hogy mennyibe kerül. Az esetek nagy hányadában, (kb. 90% felett) az olcsóbb kategóriákból választanak, ez azért van így mert a drágább anyagok általában nem a szépségükkel, hanem különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, (pl. tűzálló, stb.)
Előzmény: Axióma (296)
MrsCroft Creative Commons License 2006.02.21 0 0 297

Zsozso007, miro_13

 

Köszönet a válaszokért, megnyugtató hogy lehet ilyet kapni, így most már tudom hogy a majdani hosszú ablakaimat mivel sötítítem a konyhában.

Axióma Creative Commons License 2006.02.20 0 0 296
Eddig jol hangzik, es milyen arat jelent mindez? Gondolom a teljes ablakra kell (bar lehet hogy nekunk kisebb magassag is eleg lenne!), a nevleges meret 120x150 es jo sok van belole (4+1 biztos, esetleg az oldalso szobak is akkor +3, sot lehet +2 db 90 szeles). Erkelyajtora is megy (90x240, ha felemagassagot bir mar jo ott mar magasabban vagyunk)?
Az ablak ala szerelesnek azert annyi elonye meglenne, hogy ha valamikor valamiert lekerul onnan, akkor azt a lyukat konnyebb javitani... vagy a mua. ablakkeretnel is van legalabb felig jo megoldas?
Bocs a rengeteg kerdesert, igerem most mar abbahagyom.
Előzmény: Zsozso007megmondja (295)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.20 0 0 295
Ha jól értem a problémádat, szerintem egy rugós tetőtérinek nevezet roletta típussal megoldható az alulról felfelé húzás, ezeknél megoldható, hogy az ablak szárnyra legyenek szerelve, és több ponton megállitható legyen, természetessen fényáteresztő anyagból, igy nem lehet majd belátni, de elegendő fény jut a lakásba.
Előzmény: Axióma (294)
Axióma Creative Commons License 2006.02.20 0 0 294
Lattam valamelyik lakber. ujsagban olyat, hogy roletta de alulrol felfele. Mivel elegge az utca szajaban van a nappalink nagy ablakokkal raadasul alacsonyan (parapetmag. 90 ellenere) mert mar addigra is lejt a telek, ez a megoldas tunik eddig a legjobbnak (nejlonfuggony nekem nem jon be, takarni kell, fenyt kizarni nem, arra lesz kesobb redony de ugye azt se tudnam ott bezarni ahol belatnak csak ha teljesen zarom). Ez mennyire maceras dolog, esetleg tudsz-e mas olyan megoldast ajanlani, ami hasonlo hatast erne el? Ami biztosan kilove, az a kivulrol tukor belulrol atlathato ablakfolia, nagyon nem ide valo megoldas lenne. Nekem tok tetszene a szalagfuggony is, de azt hogyan lehetne beallitani ugy hogy atereszt fenyt de nem latnak be (atlosan se)? Esetleg erdekelne, hogy a rolettas megoldast hogyan erdemes szerelni ha megoldhato, a mua. ablak keretere, vagy csakis a falba az ablak ala? Sajna van ahol kb. 20 centi van a radiatorig... meg a falba modszernel nem nagyobb problema (rombolas) az, hogy tevedesbol ra lehet nyitni az ablakot?
Bocs ha nagyon hulyeseg amit kerdeztem... de meg csak a sotetben tapogatozom.
Előzmény: Zsozso007megmondja (291)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.20 0 0 293
Ha nem laksz messze, és igényled fizikailag a segítségemet, keress meg! Megoldom a problémádat olcsón, tisztán, gyorsan. 
Előzmény: ujtulaj (288)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.20 0 0 292
Ez sajnos csak félig oldja meg a problémát, mert így nem fog felhúzódni a redőny akárhogy cibálod!
Előzmény: miro_13 (287)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.20 0 0 291
Feltételezem rolettát láthattál, árnyékolástechnikai szakemberek általában az eredetivel kompatibilis de árban kb. a feléért tudnak méretre szabottat különböző, választható, színben és minőségben kínálni, akár teljessen fényzárót is.
Előzmény: MrsCroft (285)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.20 0 0 290
Szakember ezt problémamentessen, és rövid idő alatt meg tudja oldani, a falat sem kell megvésni sem összekenni, igazából egy ilyen javítás annyira olcsó, hogy kezdőknek nem is érdemes vele birkózni.
Előzmény: ujtulaj (284)
Zsozso007megmondja Creative Commons License 2006.02.20 0 0 289

Bocs, hogy eddig nem válaszoltam, de sajnos kicsit elfoglalt vagyok, így nem mindíg sikerűl figyelemmel kisérni a változásokat.

 

A te meglévő redőnyöd úgy hiszem 55mm-es házgyári maxi lécből épül fel, sajnos ezt a típust éppen azért mert szétszakad a perforáció mentén, már több mint 10 éve nem gyártják, bontásból talán hozzá juthatsz, de az sem lesz tartós.

Szerintem jobban jársz, ha elkezdesz gyűjteni egy ezt a típust leváltó 55-ös maxi íves lécre, olcsó, szép, és ha jó szakember építi be legalább 30 évig nem lesz vele gondod.

 

üdv.Zsozso

Előzmény: miro_13 (283)
ujtulaj Creative Commons License 2006.02.20 0 0 288

Köszi a választ.

Ez a kábelbehúzó aztán fel tudja valahogy tekerni a redőny tárcsájára a gurtnit?

 

Ugyanis nem tudom tekerni magát a tengelyt, mivel azon rajta van a nagyon nehéz redőny, leengedve. Feltolni meg nem lehet, próbáltuk párszor.

Tehát, a behúzás nem gond, mert az új gurtnit kézzel is át tudom dugni a lukon, csak feltekerni nem tudom.

Előzmény: miro_13 (287)
miro_13 Creative Commons License 2006.02.20 0 0 287

szerezzel kabelbehuzot egy villanyszerelesi boltban. Azt ledugod a gurtni helyen es behuzod vele az uj girtnit a falba. A kebelbehozo par szaz forint kb 50 m es felcsavart fem szalag...

 

/m

Előzmény: ujtulaj (284)
miro_13 Creative Commons License 2006.02.20 0 0 286

Hali

 

Az IKEA ban es a Kikaban is lehet kapni kulonbozo rolokat. En az Ikeaban vettem olyat ami csak szuri a fenyt. 4 db csavarral kell felszerelni amit mellekelnek a csomagolasban. Ablakra es ablak keretre is szerelheto ahogyan akarod.

 

/m

Előzmény: MrsCroft (285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!