Keresés

Részletes keresés

nohab Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39061
Sőt, Nespresso-alapgép újonnan 110 EUR körül is van az Ebayen.
Előzmény: SiD- (38839)
monyesz Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39060
Van, ami önmagában nem jó ízű (nekem), de jót tesz egy keveréknek, kisebb mennyiségben. Tehát egy Kenyát nem biztos hogy jó inni, de jól adja magát egy keverékben.
Előzmény: paljoc (39056)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39059
jovanna... vmit hallok oszt kesz :) :) :)
Előzmény: luigi- (39057)
peppino Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39058
Az termosztát lesz...
Előzmény: blaze73 (39055)
luigi- Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39057
Annem relé, hanem a termosztát hangja. A relét hallanád. Én először megijedtem tőle amikor csapolásnál kattant a Faemában. :-D
Előzmény: blaze73 (39055)
paljoc Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39056

"Az a kávé magában is iható, így igaz !
A többi is, csak nem biztos hogy célszerű."

 

Ezt nem igazán értem, kérlek! :-) Milyen többi és mi az, hogy nem célszerű önmagában???????????

Előzmény: monyesz (39045)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39055
Gaggia Evolution-nal lehet hallani a relet eleg rendesen amikor kapcsolgat :)
Előzmény: peppino (39054)
peppino Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39054

Lehet, hogy ebben is szilárdtest relé van, csak nem hagyományos tokban, hanem az egyes alkatrészek külön vannak hűtőbordára szerelve.

Képet dobjál róla ha szétszeded.


Egyébként nincs relé egy gépben sem szerintem, annak az élettartama túl rövid lenne ekkora áramok kapcsolásához. A termosztátok kapcsolnak, és van amelyiknek a hangja nulla. Pl. a Turmix is hangtalan volt.

Előzmény: monyesz (39052)
monyesz Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39053
Egytől nem fog zúgni ! 3-4 dupla után legfeljebb. :)
Előzmény: peppino (39048)
monyesz Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39052
Igen, igazad lehet, az is megoldás, ha ki-be kapcsolgatja a fűtőszálat. De mint írtam, ez nem a hagyományos relés megoldás, mert semmi ilyen hangja nincs.
Panel van a gépben, Mintha SiD mutatott is volna egy Solis tuningot, ahol egy potméter ki volt vezetve és a panelról.
Előzmény: Vén Resu (39051)
Vén Resu Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39051

Szerintem a finom szabályozáshoz elég, ha a fűtőszálat nem ki-be kapcsolgatja egy elektronika

 

Pedig hőmérsékletszabályzásnál ez a legegyszerűbb és legcélravezetőbb módszer (ki-be kapcsolgatás), csak a periódusidőt hozzá kell igazítani a szabályzott szakasz domináns időállandójához. Nálam (és másoknál is) a PID is így működik, csak szilárdtestrelét használok a kapcsolgatáshoz. Kötve hinném, hogy fázishasítással, vagy valamilyen kapcsolóüzemű konverterrel folytonosan szabályoznák a fűtőáramot a gépedben, de ha még így is lenne, egy sima visszacsatolással nem lenne stabil a szabályzás. Amire esetleg látatlanba tippelek, az egy "elektronikus termosztát" valamivel szűkebb hiszterézissel mint a bimetálnál.

Előzmény: monyesz (39019)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39050
60% robusta az nem gyenge :)

en is iszok most egy kavet, csak nem cetliztem fel es nem tudom minek lehet a maradeka.... :) vagy Mokambo Argento vagy egy Pascucci. fene tudja de finom :)
Előzmény: peppino (39048)
Vén Resu Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39049

Annakdején Vén Resu is említette, hogy nem föltétlenül kötelező a PID, egyszerű elektronikai elemekkel is megvalósítható a hőmérséklet stabilizálás.

 

Valószínűleg azt írtam, hogy egy ügyes kezű amatőr egy mezei mikrokontrollerrel simán megcsinálja a PID szabályzót. Én most már biztosan nem kínlódnék műveleti erősítőkkel meg RC tagokkal, mikor egy tokba olyan diszkrétidejű PID algoritmust programozol amilyet akarsz.

Előzmény: jobog (39013)
peppino Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39048

Azért megnyomkodtam, de csak az acéltamper pereménél, hogy egyenletes legyen. Lehet, hogy nem volt 15 kg, de 10 tuti megvolt, tesztelgettem mérlegen.

 

Hoztam Németországból egy Cellini Caffe Crema Forte csomagot, ma este lefőztem egy adagot, és előjött a durva leopárd minta. 60 % robusta, kíváncsi leszek mikor kezd el zúgni a zagyam. Elég markáns íze van, tejjel nagyon finom.

 

cellini

 

 

1

 

 

2
Előzmény: monyesz (39027)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39047
igen az tutira tul finomra van orolve... az nem minden kavenak jo

erezni kell a kezed kozott a szemcseket, ne puder legyen :)
Előzmény: paljoc (39042)
monyesz Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39046
Most volt egy olyan tapasztalatom, hogy egymás után főztem két adagot, az egyiket viszont finomabbra daráltam és vékonyabb valamint lényegesen világosabb cremát kaptam, azaz "átfordult" a kávé ! Nem tudom ez minden blendnél lehetséges-e, de azt nagyjából észrevettem, hogy a robusztásabb keverékeknek általában nem tesz jót a túl finom darálás, még akkor sem, ha vissza van véve a tamperolás, tehát a lefolyási idő korrekt végül.
Előzmény: portafi (39033)
monyesz Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39045
Az a kávé magában is iható, így igaz !
A többi is, csak nem biztos hogy célszerű.
Előzmény: paljoc (39043)
monyesz Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39044
Az túl finomra van őrölve, vegyél vissza, míg szemcsésséget nem érzel a kezeddel morzsolva. Nem finomliszté kell őrölni a kávét !
Előzmény: paljoc (39037)
paljoc Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39043
Próbáld ki a Brasil Santost!!! Függetlenül attól, hogy ma reggel majdnem felrúgtam miatta az egész kávés hóbelebancomat, az íze nagyon finom volt. Szinte semmi keserű nincs benne. A főzése annál keservesbb volt, de arról én tehetek! :-)))
Előzmény: blaze73 (39041)
paljoc Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39042

Persze hogy vízes, hiszen 30 mp főzés alatt egy csapp kávé sem jött ki.

 

Jól érzékelem a következőt??:

 

Ahogy öregszik a kávé, egyre finomabbra kell venni az őrlést, az egyszemélyes használatánál pedig picit durvábbra????

Előzmény: blaze73 (39039)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39041
:-)

nekem ez kell csak :
Palermó Aranya
Eredeti olasz recept alapján pörkölt aromás kávé, amely megdobogtatja a szívét.
300 Ft/ 100g

Mas Palermo nem erdekel :)
Előzmény: paljoc (39040)
paljoc Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39040

"foleg a Paloma Aranya"

 

Majd adok én neked Palomát. Az a Palermo Aranya! :-)))

Előzmény: blaze73 (39036)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39039
lefozes utan a kavepogacsa vizes-all rajta a viz vagy normal szarazabb allapotu ?

lehet nagyon finomra van veve es az orlemeny mar majdnem puder :)
Előzmény: paljoc (39037)
paljoc Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39038
Hehe!!! A Molinari előredarált espresso-ja ehhez képest olyan, mintha kohósalakot dörzsölnék az ujjaim közt! :-)) Nah, lehet, hogy ez a taperolás lesz az út a kívánt eredményhez! :-)))
Előzmény: paljoc (39037)
paljoc Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39037

Ahaaaaa... Most megtapogattam egy pici őrleményt, amivel reggel szenvedtem. Már kipucoltam, de egy szegletből tudtam csippenteni egy picit. :-) Hát itt kérem semmiféle szemcse nincs. Ez púder, de az is a selymesebb fajtából.

Darálót "durvítani"!

Előzmény: portafi (39033)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39036
igy van, igazabol a jol eltalalt es robusta hanyaddal is rendelkezo blendek tudnak crema-t produkalni
a kapucziner kavek nalam igy is jol szerepeltek.

foleg a Paloma Aranya

friss porkoles eleve crema fokozo tulajdonsag :)
Előzmény: portafi (39035)
portafi Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39035
Mármilyen fajta kávé ami nem több összetevőből áll, tehát nem keverék, sosem lehet crema szempontjából tökéletes. Rengeteg kávéval próbálkoztam különböző helyekről, még a Kapuzinertől is. Önmagában ízre lehet finom pl. egy Kenya, de keverékben az igazi. Nem azt akarom mondani, hogy értek hozzá, szó sincs róla csak sokféleképpen próbálkoztam és ezt szűrtem le belőle. Egy tökéletes keverékben nem csak az ízre figyelnek hanem vann benne keményebb kávé is amit a daráló durvábbra őröl, meg jobban széteső szétporladó fajta is. Hogy melyek ezek a fajták? Ez bizony egy nagyon nagyon jó kérdés. A választ nem tudpom, csak próbálkozom.
Előzmény: blaze73 (39028)
portafi Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39034
Azt javaslom a daráló alapbeállításához, hogy még lefőzés előtt két újj közé csippents egy kis kávét, ée ha első érrintésre érzed a szemcsét akkor még túl durva az őrlemény. Ha azonban puha az érrintése és csak 1-2 morzsolásra érzed a durvább szemcséket akkor nagy a valószinüsége,hogy már csak + - finomítani kell a darálón. Ezt csak 1 kiindulási alapnak tekintsd, tapogasd,tapogasd!
portafi Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39033
Én azt tapasztaltam: minél durvább az őrlemény annál több a crema.Sokáig próbálkoztam túlzottan finom darálmánnyal de az nem ad semmi crema-t. Volt időszak amikor a kézi hajtányom 1-ik fokozata még nem volt jó, a következő meg már nem volt jó. És akkor a SID által is megemlített gépi darálmányhoz hozzákevertem nagyon apróra őrölt kézit, mert azzal akár púderfinomságura is lehet darálni. Elsőre 50-50 %-ra, és utánna módositottam az arányokon ha kellet. Ezt a megoldást nem ajánlom mert a 2 őrlemény összekeverése feleslegesen szellőzteti a kávét, ami veszít az aromájából.
Előzmény: paljoc (39031)
blaze73 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 39032
Okes, ertem.
Probalj visszavenni 14 grammra a szurohoz, vagy MAX 15.
es majd lassuk van-e valtozas....
Előzmény: paljoc (39031)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!