Keresés

Részletes keresés

gabocsiga Creative Commons License 2008.05.21 0 0 2803
Kollégámnak a kéményesek mondták meg hogy mekkora kéményt rakjon. Csak mint kiderült túl nagyot számoltak, mert akárhogyan tüzelt mindíg kátrányosodott. Ki kellett béleleltetni,  akkor majdnem ráborította az asztalt a hivatalban a manusra... 
Előzmény: kunzoo (2799)
siokemeny Creative Commons License 2008.05.20 0 0 2802
Szasz ronkovik!

Nem teljesen jól értetted. Én most leírom, hogy nálunk ez hogy működik.
- kisméretű tömör téglából épített kéményt akát Te is megépíthetsz, a lényeg, hogy tartsd be a kéményépítésre, valamint a kéményekre vonatkozó szabványokat, előírásokat. Mi nem kérjük a bélelést ezekhez a kéményekhez, de ha bélelni akarod, akkor azt is megcsinálhatod Te magad is. A lényeg, hogy a felhasznált béléscsőről, idomokról legyen érvényes minőségi tanúsítványod. Persze a rejtett hibákért felelősséget nem vállalunk. Ezért jó, ha olyan emberrel béleltetsz, aki tud kivitelezői nyilatkozatot adni, mert ha valami gáz van a kéménnyel le lehet rajta verni.
- az, hogy mi építési engedély köteles, vagy mi nem azt rendelet szabályozza a kéményseprőktől függetlenül. A kész szerelt kéményt felállíthatod akár Te magad is, de nem "gyárthatsz"!
- A sch... lei... kéményeket is összerakhatod, még a gyártó cég sem kéri a regisztrált kivitelező általi felépítést, megadja rá a garanciát, a lényeg, hogy csakis a sch...-es anyagokat használd, és a szerelési útmutató alapján dolgozz.

A legjobb választás? Nehéz kérdés. Én például kifogtam, akciósan tudtam venni egy sch... SIH 20-as 7 méteres kéményt 130.000-ért. Ha ez nem lett volna, akkor falazott rm csővel bélelt kéményem lett volna.
Előzmény: ronkovik (2801)
ronkovik Creative Commons License 2008.05.20 0 0 2801
T.Siokémény és a többiek.
Korábban már volt 1-2 kérdésem, de most tisztáznom kell a fejemben a képzavart.
Eddig azt silabizáltam ki,h.:
- kisméretű tömör téglábol csak akkor lehet kéményt építeni ha bélelve van,(területfüggő) a béleléshez használt rm. csőröl és szigetelésről EMI engedélyes papír van, a kémény építője nyilatkozatot ad ki ( tehát magam nem építhetem, az építő, valamilyen vállalkozó, szakhatósági eng.-el rendelkezik,- esetleg pont a helyi kéményseprő ) ha esetleg én építem fel sk. a szabványoknak, építési engedélynek megfelelően, akkor a kéményseprő nem veszi át a fent említettek miatt, vagy ha mégis, minden felelősséget rám hárít...
- rm. acélkémény ( gyári, szerelt ) nem építési eng. köteles (???) holott itt is szilárdtüzelésű berendezés égéstermék elvezetőjéröl beszélünk. Még ha én rakom össze az egészet, mivel van EMI minősítése átveszik, nem kötekszik a kém. seprő. (kér ilyenkor kivitelezői ny.-t? ezt nem tudom)
- a lei... sch... stb kémények, aminek van EMI engedélye stb.ép.eng. köteles, sk. is összerakható, lényegében egy Lego, akár "szerelt kéménynek" is nevezhetnénk, a kisméretű téglábol épülthöz hasonlóan kivitelezői nyilatkozat nélkül nem veszik át, pedig bevizsgált, engedélyezett rendszert alkot.
Kérdem én hol itt a logika? Na meg azt is, hogy anyagilag,(építtetés, anyagköltség) technikailag, minőségileg melyik a legjobb választás.
kunzoo Creative Commons License 2008.05.20 0 0 2799

Üdv Siókémény!

Hát ez érdekes lehet. Egyébként ha köteleznek valakit arra hogy utólag béleltessen van valamiféle huzatmérés előtte aztán -jó sok pénz elköltése után- utána is? Emlékszem hogy valaki panaszkodott emiatt hogy a bélelés után sokkal rosszabb a huzat. Mert az autómról se ránézésből mondják meg hogy rossz a fékje hanem mérik! És ha nem megy át a vizsgán akkor javítás után újra mérik! Ha rosszabb mint volt nem fizetek a szerelőnek. Tehát nem ártana anyagi felelősséget vállalnia annak aki arra kötelezheti a polgárt hogy költsön el egy párszázezer forintot. A pöcsétes papír nem minden esetben növeli a huzatot:(

siokemeny Creative Commons License 2008.05.20 0 0 2798
Én nem értek egyet azzal, hogy kisméretű tömör téglából nem lehet kéményt építeni, ez azért egy kicsit nonszensz. Ismerek olyan szolgáltatót, ahol nem veszik ezeket át, csak akkor, ha ki van bélelve. És érdekes módon a bélelő cég vezetőjét erősen rokoni, vagy pénzbeli érdekeltségű szálak fűzik a kéményseprőhöz, sőt, maga a kéményseprő végzi a bélelést.
Előzmény: kunzoo (2797)
kunzoo Creative Commons License 2008.05.19 0 0 2797
"A gond ott van, ha a szabványokat pontról pontra betartó szolgáltatóval kerülsz szembe" Nos -sajnos vagy szerencsére- ilyen gond nincs. A T. szolgáltatóval utoljára kb. 30 éve találkoztunk, mikor átvette a 14x14-es falazott kéményt. Azóta semmi. De ahogy olvasgatom a hozzászólásokat valahogy egyre kevésbé fájlalom ezt. A kéményrendszerekről egy kérdés: Hogy lehetséges akkor hogy egy falazott kémény összehozható a béleléssel? Ha jól emlékszem a kéménytéglából most a kéményen kívül szinte bármi építhető:))) Igazán nem kötekedésként kérdem csakhát szeretném MEGÉRTENI a dolgok logikáját. Mert nekem az magas, hogy a gyártó tudja előre hogy a béléscsövét miféle kéményekbe húzzák bele utólag! Én olyan cuccokat vennék amik arra valók és én arra is használnám amire kitalálták őket! Azért is kérdezgetlek benneteket mert ti vagytok a kéményguruk, mellesleg meg felajánlották a boltban hogy összeszerelve kihozzák ha kérem 3x-os pénzért. Na annyiért mi is tudunk ám szerelni! Dehát a szabály az szabály tudom:(((
siokemeny Creative Commons License 2008.05.19 0 0 2794
Én eddig még nem említettem semmilyen magasságra vonatkozó adatot, az a Kolja volt.
Előzmény: kunzoo (2792)
siokemeny Creative Commons License 2008.05.19 0 0 2793
Szasz kunzoo!

A kitorkolási magasságnak könnyen utánanézhetsz, ha felmész a gmbsz.hu-ra és ott a 6-os mellékletet áttanulmányozod. Szerintem mindig a helyileg illetékes szolgáltatót kell megkérdezni, mert sajnos tényleg nem egységes az állásfoglalás.
A sch... kéményt azért rakhatod össze akár saját magad is, mert az egy engedélyezett kéményrendszer, amit pedig Te szeretnél készíteni az nem az. Az sajnos nem jelent semmit, hogy mindegyik felhasznált anyagnak megvan az minőségi tanúsítványa, mert a komplett kéményrendszernek nincs!
Tapasztalataim alapján én személy szerint nem bánom, hogy nem építhet meg bárki egy saját maga által kitalált, jónak vélt kéményt, amiről azt hiszi, hogy milyen könnyű is összeszerelni. A minőség és az esztétika rovására megy.
Előzmény: kunzoo (2792)
kunzoo Creative Commons License 2008.05.19 0 0 2792

Szervusztok!

Siókémény köszi a hozzászólást. Amit nem értek az a szabványokkal való bűvészkedés. Lehet hogy túl egyszerű ember vagyok de hogy egy adott épületre akár háromféle kéménymagasságot is meg lehet határozni háromféle szabvány alapján és az a tisztelt hatóság hangulatától függ hogy éppen melyiket kéri számon tőlem...? Az utolsó amit ajánlottál már gyárkémény:))) Ott szvsz. állékonysági problémák is lehetnek! Egyébként az a rm. acélcső amit kinéztem nem más mint kéménybéléscső. Volt itt vita arról hogy a sch. kéményt össze lehet-e szerelni házilag és úy vettem ki a hsz.-ból hogy van ahol ok. van ahol nem. Most attól mert ez a kémény nem sch. hanem más már nem is szerelhetem? Akkor a sch.-hez tulajdonképpen miért is adnak összeszerelési utasítást mikor hozzá sem nyúlhatok?

Még egy adalék: A "szakemberek" megpróbáltak rábeszélni az euroclick rendszerre miközben az gázra és olajra van engedélyezve! Magyarázkodhattam volna utólag mi?

siokemeny Creative Commons License 2008.05.19 0 0 2791
T SolnesM!

Az 7 éve volt. A 37/2007 (XII.13.) ÖTM rendelet 1. melléklete egyértelműen kimondja, hogy csak az épített égéstermék elvezető építése építési engedély köteles. A szerelt kémény állítása még a legszigorúbb önkormányzatoknál is csak bejelentési kötelezettség alá esik.
Eddig a szerelt kémény is építési-engedély köteles volt, jogosan kérték a kéményesek a papírt, hiszen akkor azt náluk is egyeztetni kellett volna, bár hozzáteszem mi nyilatkoztunk nélküle is, az, hogy volt-e építési engedély az legyen a tulaj gondja, felelőssége. A szomszédok (a ráérősök) általában intézkedtek is ezügyben.
Előzmény: Törölt nick (2790)
siokemeny Creative Commons License 2008.05.19 0 0 2789
T kunzoo!

Amit nem szabad figyelmen kívül hagyni:
- a falazott kémény építési engedély köteles, a szerelt kémény pedig nem
- kettősfalú hőszigetelt fémkéményt Te saját magad nem készíthetsz. Persze biztosan működne, de gond akkor van, ha valaki feljelent (rossz szomszéd), és bevizsgáltatja a kéményedet.
Előzmény: kunzoo (2787)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.05.17 0 0 2788
T kunzoo!

Tudom, hogy az előző hozzászólásokban kérted, hogy ne a szabványokat papolják neked (ez siókémény és az én reszortom itt) de MatthiasI-nek igaza van, még a méretezési szabvány szerint is kb 50cm-el kellene megemelni a kitorkollás magaságát, de egy másik elgondolás értelmében (szerintem amúgy helyesen) az MSZ EN 13384-1 alapján a gerinc alatt mindössze 70 cm-el nem kell számítani széltorló hatásra, ami ugye a rajzon szerplőhöz képest úgy +1,3m.
A gond ott van, ha a szabványokat pontról pontra betartó szolgáltatóval kerülsz szembe mert jogosan kérheti tőled az MSZ EN 12391-1 (26. ábra és 50.oldal) szerinti kialakítást, vagyis a gerinc felett minimum 40 cm kitorkollási magasságot. Ami ha jól számolom +2,4m ami nem kevés csengő magyar forint. (ja meg kicsit randa is).
Szvsz acélbélelt falazott kémény, gerinc alatt 70 cm-en a kitorkollás, közte hőszigetelve.
Sok sikert .... :)

kolja

Előzmény: kunzoo (2787)
kunzoo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 2787

Szervusz Matthias!

Lehet hogy mégis csak a kazán mellett lesz a kémény.  A rajzon látható megoldásra azért gondoltam mert így lenne a legkisebb ellenállása a kéménynek. A köpennel meg úgy vagyok hogy rozsdamentes acél örök darab, ráadásul a fal az utca felé néz, ronda lenne a homlokzaton egy rozsdásodó vaskémény. Az aluból vastagabb falvastagságú kellene hogy ugyanezt a szilárdságot elérjem, úgy meg már nem is lenne sokkal olcsóbb. Ráadásul az egyik fémszaküzletben olyan r.m. acél csöveket árulnak amit mint a kályhacsöveket lehet összeilleszteni 1m-es darabokból. Így sokkal egyszerűbb szerelni mint ha egybe lenne,az ára pedíg kedvezőbb mint a sch.

A szigetelés lenne csak schiedel, van nekik erre a méretre 2cm-es szigetelésük.

Üdv Zoli

kunzoo Creative Commons License 2008.05.16 0 0 2784

Szervusztok! Köszi a véleményeteket. Sajnos nem vagyok egy rajzolós ember ezért előre is bocsi a "rajz" minőségéért de talán nagy vonalakban értelmezhető lesz hogy mire gondoltam. A kormolódásról: egy kazán jobban kormol egy kályhánál(hidegebb tűztér)? Száraz fával fűtök és számomra rengetegnek tűnik az a korommennyiség amit írtatok. Nekem sokkal kevesebb volt az is inkább finom fahamu. Ám biztos ami biztos lehet hogy akkor inkább földön álló lesz a kémény csk akkor szerintem min. 150-160-as belső mérettel kell megcsinálni de így a külseje már200-as lenne és az átmérő növekedésével a rozsdamentes acél iszonyúan drágul. (Kívül-belül rozsdamentes acélból lenne) A különböző teljesítményekről: Arra céloztam hogy egy barnaszénre megállapított 20KW-os kazán fatüzeléssel szerintem max. 12KW körüli teljesítményű lehet és pl. a comfort típ. fatüzelésű központi fűtésre kapcsolható 12KW-os kandalló  füstcsonkja 130-as. Fatüzeléssel az én kazánom se tudna többet. Üdv. zoli

siokemeny Creative Commons License 2008.05.16 0 0 2782
T kunzoo!


Érdekes amit felvetettél, de nem ilyen egyszerű a dolog. Az áramlástechnika komoly szakterület.

Nem szabad keverni a gravitációs áramlást a mesterséges áramlással. A kéményátmérő csökkentésnek határt szab a rendelkezésre álló huzat mértéke. Nem tudom tényleg így van-e a cserépkályháknál, hogy szűkítik a járatokat (én még nem hallottam), de ha igen akkor annak is meg lehet a magyarázata, hiszen adott a kémény huzata, addig lehet szűkíteni a járatokat amíg a huzat legyőzi azok áramlási ellenállását, természetesen megtartva egy olyan áramlási sebességet ami a cserépkályha helyes működéséhez elengedhetetlen (ne legyen túl lassú, a kondenzáció ne történhessen meg a cserépkályhán, de még a kéményen belül sem).

A kéménynek azonos keresztemetszetűnek kell lennie végig, vagyis a szabvány azt írja, hogy szűkíteni nem lehet (a bővítésről nem ír). A bővítés szívó hatást fejt ki, gondoljunk csak a termofor kémények szívófejére.

Az általad leírt problémát (kisebb nagyobb hőigény)csak úgy tudnád teljesíteni, hogy a kazán füstcsövének átmérője, valamint a kémény átmérője teljes hosszában állítható lenne. Szerintem ilyen még nem létezik:-)
Előzmény: kunzoo (2778)
siokemeny Creative Commons License 2008.05.15 0 0 2781
T kunzoo!

Nem lenne szerencsés, ha megcsinálnád a kazán füstelvezetését az általad leírtak alapján. Léteznek olyan kandallók, melyek működhetnek így (de ott is különféle előírásokat be kell tartani pl: a kémény súlya nem terhelheti a kandalló szerkezetét, illetve a csatlakozásnak füsttömörnek kell lennie, de bonthatónak is, valamint a visszahulló korom, pernye, stb eltakarítása a tulajdonos feladata), mivel tűzterük ezek szerint van kialakítva, gépkönyve engedi. Egy kazán biztos, hogy teljesen szabálytalan lenne a fent leírt módon, hiszen tűztere sem úgy van kialakítva, hogy ezt biztosítsa.
Amúgy szerintem elvileg működne, de nagyon sűrűn kéne tisztítanod, pucolnod. Én nem ajánlanám!
Előzmény: kunzoo (2777)
siokemeny Creative Commons License 2008.05.15 0 0 2780
T MatthiasI !
1. Nem tudom honnan veszed amit írsz, de igencsak kevered valamivel.
2.Hogy jön ide a tűzhely?!?!
Ha figyelmesen olvastál volna, akkor tudnád, hogy azt írtam, hogy "gázkészülékek bélelt kéményeihez" találták ki.
3.Miért kéne rá számítás?
Kísérletezés.
Előzmény: Törölt nick (2772)
kunzoo Creative Commons License 2008.05.14 0 0 2778
Bocs lehet hogy a kérdés nem fontos, de lehet hogy van jelenősége. A kazánt elsősorban fatüzeléssel használnám és csak alkalmanként szénnel. (Ez szerintem a koromképződés szempontjából nem mindegy) Mennyi lehet egy barnaszénre megéllapított kazán teljesítményesése keményfa(cser+cseresznye;meggy;szilva) esetében? Ez szerintem befolyásolhatja a teljesítményhez rendelt kéményméretet is!!! Nem mindegy szerintem hogy pl. 0c° körüli hőmérsékleten (mikor a huzat nem túl jó) a szükséges hőmenniséget erősen gázosodó barnaszénből állítjuk elő vagy ehhez képest kevésbé gázosodó fából. Mikor -20°c a hőmérséklet akkor meg a valódi kazánteljesítmént is ki lehet használni barnaszénnel mivel sokkal jobbak a huzatviszonyok. Ezért gondoltam a 140-es kéményméretre, meg ha jól emlékszem egy csőrendszerben egy tágítás igazából akár nagyobb ellenállást is jelenthet mint egy azonos mémrtékű szűkítés! (Valami Venturi cső:))) Ha nem csal az emlékezetem, akkor a cserépkályháknál az 1.2.3.4. füstjáratok átmérőjét szűkebbre veszik pont a hőfokcsökkenésből adódó térfofatcsökkenés miatt. Ez miért nem áll a kéményekre is miközben a kéményben a füst-valamilyen mértékben-tovább hűl? Nem lehetséges az hogy a nagy kéményméretek miatt muszáj extra szigeteléseket alkalmazni miután a füst a nagy átmérőben lelassul: -van ideje hűlni-végül is adott hőmenniség átadása az időtől is függ. Szerinten az a VEGYESTÜZELÉS lényege hogy a kisebb hőigényt kisebb energiájú tüzelővel oldjuk meg intenzív égetés mellett  és a nagyobb hőigényt egy "energiadúsabb" tüzelővel. Így egy adott kémény -az energiahordozótól és a környezeti viszonyoktól függőem más-más teljesítményre nyújtja az optimumot. Nem zudom volt-e már erről vita de erről érdemes lenne egy pár szót váltani. üdv: Zoli
kunzoo Creative Commons License 2008.05.14 0 0 2777
Bocs de nem bánnám ha hozzászólnátok a kérdésemhez. Tehát: müködhet egy vegyestűzelésü kazánra ráépített lemezkémény felső füstcsöves kivezetés esetében? A füstcsonk a legszűkebb átmérőnél 125mm (kúpos kiképzésű) Amúgy 140-es csövet lehet ráhúzni. Tervem a következő: 140-es rozsdamentes acél a belseje erre jönne 2cm kőzetgyapot szigetelés+180-as rozsdamentes acél köpeny. A füsttcsonk felett közvetlenül egy tisztítóajtós idom lenne 140-esből, a födémtől lenne dupla falú szigeteléssel. A kazán a garázsban lenne és 5m kéménnyel számolva a hatásos kéménymagasság 6m-re saccolható(A kazán rostélyától mérve a füstcsoknk 1m-re van.) Sok problémáról hallottam a kémény felső részének lezárásáról. Erre azt gondoltam ki hogy a tetejét egy 140/180-as szűkítőidom ráhúzásával oldanám meg. ennek a kialakítása a két méret között 45°-os, számomra ez beázás szempontjából biztonságosabbnak túnik mint egy gallér. (A 140-es belső rész kb. 20cm-el túlnyúlna a 180-as külső köpenyen.) A hozzászólásokat elsősorban a rendszer hanálhatóságával kapcsolatban várnám, nem ami a vonatkozó rendeletekkel van kapcsolatban.  A rögzítése bilincsekkel történne a tűzfalra. A tető fölé 1m-rel nyúlna ki, a tető lejtése 30°-os. A kémény a tető gericvonalától 4m-re lenne déli irányban.
enrico111 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 2775

 Az építési engedélyt már beadta a tervező , kéményről nem tudok semmit

 de rémlik vmi 14 ×14 es méret. 

Előzmény: Törölt nick (2774)
enrico111 Creative Commons License 2008.05.14 0 0 2773

Sziasztok

 Segítséget szeretnék kérni.

  Most építkezek , szeretnék egy kandallót mily és mekkora kémény kell csináltatnom.

  Egyenlőre csak a kémény lesz meg csinálva.

 

pjotrkolja Creative Commons License 2008.05.14 0 0 2771
T siokemeny!

Speciális kialakítású, formájú kitorkollás módosítókról is piszok nehéz kimuttani, hogy jelentősen csökkentik a bukószél hatását, mellesleg egy meidinger és egy "esővédő" tárcsa kialakítása az általános gyakorlatban (valljuk be) jottányit sem tér el egymástól vagyis kijelenthetjük, hogy funkciójuk is azonos, vagyis hogy hogy hívom szinte mintegy. De ettől még igaz amit írtál.

kolja

Előzmény: siokemeny (2760)
kunzoo Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2770
Servusztok a tanácsotokat sszeretném kérni. Van egy ÉGSZÖV totya super 20 típusú még soha nem használt kazánom. A füstcsonkja 135-ös, felső kivezetésü. Kérdésem a következő: Hasonlóan szeretném megoldani a kéményt mint a kandallóknál,tehát egy lemezkéményt szeretnék ráépíteni 140-es saválló acélból+szigetelés kb. 5métert. Így a hatásos kéménymagasság 6m lenne. A kéménynek így szerintem minimális lenne az ellenállása (nincs benne könyök) ám így gyakorlatilag a kazán lenne a koromzsák. Serintetek ez a redszer müködőképes? Gondolom a kazánt sürübben kell pucolni bár azt így is úgy is kell. Szerintem ha jó a szigetelés akkor a kondenzvízképződés nem léphet fel. Előnyének  a kisebb ellenállás mellett az olcsóságát gondolom. Előre is köszi!
siokemeny Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2769
Grossbaunak!!

Tudod az a baj, hogyha egy laikus ide beír, hogy tanácsot kérjen, az ilyen "nagytudásúak", mint Te a felületes tudásoddal félrevezetik a népet.
Itt értelmes tanácsokat kéne adni, nem pedig azon vitázni, hogy ki mekkora marhaságot írt (ami egyébként nem lenne baj, csak el is hiszi, hogy úgy is van, és megsértődik ha valaki szól neki)
Na mindegy, ilyenek mindenhol vannak.
A csúnya szavakat meg szerintem mellőzd. Vagy máshogy nem megy?
Előzmény: Törölt nick (2766)
siokemeny Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2768
T MatthiasI!

Ha hiszed, ha nem gázkészülékek bélelt kéményeihez találták ki bukószél ellen (és én a meidinger tárcsáról beszélek, nem holmi fémdarabról, amit a kémény tetejére rakott valaki az eső ellen), mert a gáztüzelésnél a kisebb füstgázhőmérséklet miatt sokkal kisebb a felhajtóerő (huzat), mint a vegyes tüzelésnél, így sokkal érzényebb a bukószélre.
Előzmény: Törölt nick (2765)
_lala_ Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2767
A 8x4,2 m területű nappalinkban - melynek magassága 2,6 m- kandallót szeretnénk üzemeltetni, ehhez új Sch.... kéményt építtetünk.
Szükséges-e külön légbevezetés építése ekkora területű szobában? A kémény építője szerint nem, de ha kérjük beépíti.


Ha az a kérdésed, hogy noha a kandallód a szoba levegőjét fogyasztja, feltétlenül szükséges-e neki levegőbevezetés, vagy elegendő neki a mindenkor a nappalidban bent levő levegő, akkor a válasz egyértelmű: a nappalidban bent levő levegő nem elegendő, előbb-utóbb elfogy, ezért valahonnan levegőt kell bejuttatnod, az ablakaid/ajtajaid pedig igen jó eséllyel vannak annyira szigeteltek, hogy a réseken ne tudjon elég levegő bejönni.
Előzmény: Feek (2764)
Feek Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2764
A 8x4,2 m területű nappalinkban - melynek magassága 2,6 m- kandallót szeretnénk üzemeltetni, ehhez új Sch.... kéményt építtetünk.
Szükséges-e külön légbevezetés építése ekkora területű szobában? A kémény építője szerint nem, de ha kérjük beépíti.
Tudna - e valaki ebben segíteni? Köszönöm előre is.
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2763

Nekem egy érdekes élményem volt.

Zuglóban tavaly kijöttek ellenőrizni.Az albérlő,nem szólt,hogy a szekrény mögött van a nyílás...igaz 1990-óta húzogatjuk,ha jönnek....

No meg is állapították,hogy nincs és így szabálytalan a kémény,a kazánnál is hibásnak találták a bekötést.A 11 m magasan levő kéményt is életveszélyesnek nyílvánították a kertből felnézve...Van kibúvó is..

 

Na tavaly írtam is nekik,hogy faszságot állítanak,ott leszek nézzék meg..megis tették..jé nekem volt igazam..

 

Na erre mi történik..jelzi a kisgyerek,hogy korrodálódik az eternit béléstest..

 

Na ne mond??..Osztán át van jukadva,bele van egy darab is hullva??Eddig mi a szarra fizettem az ellenörzésre??...

 

Nem,csak ez nem szabványos!!!

 

No megkérdeztem,hogy az meg kit érdekel??Anno az volt,nem szivárog a falon a takony,semmi jele,hogy gond lenne...

 

Erre idén küldenek egy papírt,csak úgy bedobva..Hogy elkészült a szakvélemény..idei helyszíneléssel,a díjáról a csekket náluk kell átvenni..és a poén a kémény használatáért én felelek...

 

No innentől lehet a popsimat kommunikatívan fényesíteni!!

Ha építkezek,régi házat veszek és a kéményét nem bontom le,majd köré épül az új!!Kéményes többé be nem teheti hozzám a lábát

halaloszto Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2762
Nekem is pont igy tortent. Csak nalam helybol volt kibuvo a turboshoz is, es a speci vizsgaloidomot is szoltak elore hogy legyen ha nem akarok macerat.

vajk
Előzmény: memorix (2761)
memorix Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2761

Hogy ebéli örömödet tovább fokozzam a Turbos zártégésű kéményemet (gyári vaillant szet) bevizsgálták...eredetileg egy mérő gyűjtő idom volt hozzá azonban a kéményesnek nem tetszett mivel nem lehet bele látni és neki nem olyan készüléke volt. Igy egy másmilyen az ő készülékével kompatibilis mérő gyűjtőt kellett beszereltettnem...+13eFt és +munkadíj... (régi idom a polcra) a turbó cirkó kémény méréséjért pedig a 28.5eFt elkért + 8.3eFt a tartalék kéményért amin semmi sincs...

 

A tartalék kémyény mellett volt kibúvó nyilás a turbos mellett nem és szeretett volna...kapott helyette létrát amin úgyan úgy kimehet a tetőre...amikor 2005 -ben elkeztem akkor a turbost nem kellett bevizsgálni és nem volt a kéményesek engedélyeztetési látókörében...2008-ban amikor a használatba vételit kértem akkor már igen...és közben a helyi rendeletünk megváltozott amit sehol sem lehet elolvasni csak a minisztériumba vagy szóbeli tájékoztatást lehet kapni...és visszamenőleg kérnek mindent...nesze neked kiszámítható építkezés...a római jog meg smafú...

 

Vitatkozni meg kár mivel lehet pereskedni több évet adig pedig a bank kiveti a nagyobb dézsmát ha nincs használatba vételi...úgy is mondhatnám bármennyire is lehetsz szép és lehet igazad...az semmit sem ér....a lobbyk is tesznek róla, hogy lehúzzanak...

Előzmény: Törölt nick (2759)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!