Keresés

Részletes keresés

Aragorn Creative Commons License 2007.06.01 0 0 387

Ne haragudj, de ez az egyik legnagyobb baj a honi médiában: még az intelligens, okos emberek jó része is azt tartja, hogy az újságíró dolga jól odamondogatni. Pedig erről szó sincs.

Ha nekem tenne föl egy ilyen kérdést egy Kóczián-féle macskajancsi, valszeg csípőből visszakérdeznék: magát kirúgták innen meg onnan, ugye - tán megszánta a Széles Gábor, hogy itt kapott állást?

Előzmény: Törölt nick (363)
Jethro Gibbs Creative Commons License 2007.06.01 0 0 386
Megnéztem az interjút. Szerintem rossz döntés volt Széles részéről, de joga van hozzá. Ennyi a történet.
PGuszti Creative Commons License 2007.06.01 0 0 385

Jellemző erre a vitára is, hogy az a tény, hogy 2 millió magyar által is lakott Erdély egyetlen, állítólag "multikultúrális" állami egyetemén kirúgnak egy oktatót, mert "Dohányozni tilos" táblát mer magyarul kihelyezni, senkit sem izgat, Kócziánt pedig végképp nem.

 

Kóczián és az őt itt védők mindenáron a bátor magyar polgárjogi harcost, egyébként mindenképpen sikeres ifjű fizikust akarják megalázni.

 

Kóczián vastagon megérdemli, hogy ezentúl ott keresse kenyerét, ahová való: a posztkommunista, balliberális médiamocsárban.

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 384
Én itt most közvetlenül watchdog azon megjegyzésére írtam, hogy ő meg nem akar PhD-t. Mire megírtam neki, hogy nem is kell az boldog-boldogtalannak; az egy belépő bizonyos életpályához, aki nem abban gondolkodik, annak nincs rá szüksége.

Hogy Hantz Péter mibe nyúlt, az egy másik dolog.

Ami hihetetlenül idegesítő, az a tudományos teljesítmény felfújása, valamint más célok érdekében háttértámogatásként történő bevetése. Mégpedig azért, mert ezzel a ténylegesen teljesítők megbecsülését rombolja. Akik nem használják a doktori címet, nem hívatják magukat professzornak stb. Én is Dr. (PhD), valamint dr. habil vagyok és hamarosan DSc is leszek... a diákjaim pedig máig tegeznek, ki nem tojja le az összes ilyen vacak papírt, ami ahhoz kell, hogy valahol el legyen könyvelve az előmenetel. A lényeg az, amit magamból adhatok, azért becsüljenek meg tiszteljenek, ha megérdemlem.

Másfelől pedig az az attitűd, hogy aki valamihez nagyon okos, az attól kezdve szakértő. Pl. amikor tudósokat kérdeznek arról, hogy mi a megoldása egy társadalmi problémának, azon az alapon, hogy hát biztos nagyon okos dolgokat fog mondani. Ha csak nem a szakmájába vág, pont annyit ér a véleménye, mint egy intelligens laikusé az utcáról.

Nem véletlen, hogy ha megfigyeled, komoly emberek nagyon gyakran utasítanak el ilyen kérdéseket azon az alapon, hogy ők ebben nem kompetensek. És ezzel nem azt akarják mondani, hogy nem foglalkoztatja őket, és nincs esetleg saját, jól átgondolt véleményük, hanem hogy pl. tudományos státuszukkal nem kívánnak a vélemény nyilvánítás tekintetében visszaélni.

Másrészt meg tipikusan kik írják ki a Dr.-t nagy betűkkel a személyibe, meg a névtáblára. Ügyvédek, akik 4 év egyetem után diplomával kapnak dr. címet, orvosok, akik hasonlóképpen (megjegyzem, csak kisbetűs dr-hez). Törvény adta joguk van hozzá, de tipikusan komoly tudós neve előtt nem fogod ott látni a Dr. előtagot, mert az neki olyan, mint a D kategóriás jogosítvány (mondjuk német nyelvterületen dívik a Prof. Dr. kiírás, de ott egyébként is nagyon formálisak ebben a tekintetben), és a professzor megjelölést is csak akkor, ha annak valami lényegi mondanivalója van (mondjuk hivatalos közegbeli bemutatásról van szó, vagy ajánlólevelet szignál, amikor lényegi infó, hogy az illető egyetemi tanár/tudományos tanácsadó, mert más ilyen megjelölést nem használhat).

A magyar természettudományos körökben az ilyen címek állandó explicit használata tipikusan a rangkórság jeleként értelmeződik.
Előzmény: lakattt (379)
Derek Creative Commons License 2007.06.01 0 0 382

"Ha nem akarsz tudományos kutató lenni, pontosan úgy nincs rá szükséged, mint ahogy nekem sincs pilóta vizsgára vagy D kategóriás jogosítványra."

 

 

Ez igy azert nem igaz,igaz en inkabb az amerikai viszonyokat ismerem. PhD-vel azert sokkal nagyobb az esely bekerulni egy cegnel is jobb allasokba mint egy master fokozattal.  Pontopsabban leginkabb azzal van esely bekerulni.Latom a nalunk PhD-t kapott sracok es lanyok kesobbi karrierjet kisebb reszuk maradt a szorosan vett akademiai kutatasi teruleteken ,inkabb nagy vegyipari ,gyogyszergyarto es hasonlo profilu multiknal helyezkedtek el joval nagyobb jovedelemmel,mint amit egyetemi karrierrel valaha el tudnanak erni. Es ott sem szorosan vett kutatasi teruleteken.

Előzmény: Törölt nick (377)
Aragorn Creative Commons License 2007.06.01 0 0 381

Na végre, egy ember, aki a konkrét ügyben foglal állást!

Egyetértünk.

Előzmény: Ceterum censeo.. (300)
watchdog Creative Commons License 2007.06.01 0 0 380
Ok!
akkor ezt jól el is osztottuk!
:)))
Előzmény: lakattt (379)
lakattt Creative Commons License 2007.06.01 0 0 379
De itt nem is a PhD-ről van szó, hnem egy ujságíróról aki egy PhD-st kérdezett miután az sz@rba nyúlt...
Előzmény: Törölt nick (377)
watchdog Creative Commons License 2007.06.01 0 0 378
Ok!
akkor ezt jól el is osztottuk!
:)))
Előzmény: Törölt nick (377)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 377
A PhD nem több, mint a tudományos karrier egy állomása, mégpedig az első, ami igazán fontos.

Kb. annyit tanúsít, hogy képes vagy önállóan végigvinni egy kutatási feladatot, eredményre jutni és azt leközölni. Mondjuk azon a szinten, hogy ha megkapod a problémát, onnantól magad képes vagy felderíteni az irodalmat, elindulni a probléma megoldásában és eredményt elérni, mégpedig olyan szinten, ami elegendő egy bizonyos színvonalat elérő nemzetközi tudományos folyóiratban történő közléshez.

Ha nem akarsz tudományos kutató lenni, pontosan úgy nincs rá szükséged, mint ahogy nekem sincs pilóta vizsgára vagy D kategóriás jogosítványra.
Előzmény: watchdog (376)
watchdog Creative Commons License 2007.06.01 0 0 376
én meg soha! :))
nem is tervezem!
:-DDD
Előzmény: Jo Tunder (359)
watchdog Creative Commons License 2007.06.01 0 0 375
"fiatal, eszes jobbos újságírókra (a felmérések szerint van bőven),"
a felmérés legfeljebb a bővent mutathatja ki. ez igaz, mert minden görbe fánál képeznek kommunikátort.
az eszes jobbos ügyben Tamás vagyok.
tapasztalatból is, többek között. 100-ból ha kettő alkalmas, sokat mondok.és onnantól szinte mindeg, h j v b,, bár aki a meggyőződését beleviszi a tényekbe, az csak agitpropos.
Előzmény: mos (364)
csanad.b Creative Commons License 2007.06.01 0 0 374
 hatalmi érdek mindenekfölött ...  nehogymár azt kérdezzen egy riporter amit akar , vagy amiről azt hiszi hogy az olvasókat érdekli .. nehogymár hatalmi érdekeket sértsen ... óóó hát tudják ezek mi a demokratikus médiakultúra
Előzmény: Törölt nick (368)
lakattt Creative Commons License 2007.06.01 0 0 373
"felhívta Szélest, hogyha jót akar magának rúgja ki."

Azt hiszem fordítva diktálnak ott....
Előzmény: Jo Tunder (369)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 372
Még azt akartam írni, hogy az meg persze lehet, hogy a Babes-Bolyain tényleg nagy igazságtalanságok történnek, és érdemes érte harcolni (ehhez nem értek, nem vagyok benne, nem tudom, csak amit röviden pár embertől -- többek között éppen a riportalanytól -- hallottam), tehát amúgy lehet, hogy a közvetítendő üzenet jogos lenne, csak hát a cél nem szentesítheti az eszközt.

Főleg, mert ezzel el is hitelteleníthetik a célt, mégpedig alaposan.
Előzmény: Jo Tunder (371)
Jo Tunder Creative Commons License 2007.06.01 0 0 371

 

 OK. elfogadom.

Előzmény: Törölt nick (370)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 370
Hűha... elég egyedi eset lehetsz.

Nézd, az ő esete elég egyszerű, mert magyar állami pénzen, államilag finanszírozták az alap, majd a doktori képzését, elitkollégiumba került (Bolyai Kollégium, ha ez mond valamit, www.bolyai.elte.hu). Itt nem valami tragikus körülmények által akadályoztatott emberről van szó, hanem megkapta a lehetőségeket, mégpedig nagyon alaposan.

A személyes tapasztalataimat most nem is veszem elő, mert egyébként jól ismerem, tehát az adott esetben nagyon is jól tudom, miről beszélek.
Előzmény: Jo Tunder (367)
Jo Tunder Creative Commons License 2007.06.01 0 0 369

 

 ezt így elvileg el tudom képzelni. de szerintem nem ez történt. Kóczián miatt feldühödött valamelyik FIDESZ-vezető és felhívta Szélest, hogyha jót akar magának rúgja ki. erre Széles felhívta az ECHO-t hogy tudnak-e prezentálni valamilyen nem nagyon ciki kirúgási alapot és ezt sikerült megtalálni.

Előzmény: Törölt nick (368)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 368
Hát igen. Ugyanis a képlet nyilvánvaló.

Politikai okokból a következő képet kellett volna lefesteni:

itt van ez a nagyon fiatal, nemzetközi színvonalú kutató, magas szintű tudományos eredményekkel;

-- Néző: hű, ez a kölyök nagyon okos, nézd már, és le is tett valamit az asztalra.

és csesztetik azért, mert a Babes-Bolyain fel mer lépni az önálló magyar felsőoktatás érdekében.

-- Néző: hű, ér még bátor is, nyilván az a provinciális, kontraszelektált Causeascu korából visszamaradt egyetemi hatóság tol ki vele.

Ehelyett a riporter lehet, hogy elolvasta a honlapot, aztán felhívott egy-két fizikus ismerőst: figyeljetek, hogyan értékelhető ennek a pofának a teljesítménye? Csak tudni szeretném, hogyan érdemes méltatni, mit lehetne kiemelni belőle... erre kapott egy bizonyos választ, és hát ez a nyomorult riporter nem tudta befogni a pofáját, nem tudta kiszolgálni a propaganda igényt. Ki az ilyennel gyorsan, mindenhova zombik kellenek! Ha meg állást akar, legközelebb már ő is tudni fogja, hogyan kell rendes fiúnak beállni a sorba.
Előzmény: csanad.b (366)
Jo Tunder Creative Commons License 2007.06.01 0 0 367

 

  Amikorra megkaptam a Ph.D-met már régen  publikáltam a teljes Ph.D disszertációm, nem is akárhol, és többször kellett kérvényeznem, hogy NE adjanak Ph.D-t nekem. Minden előfordulhat, ha az ember külföldön él. Egy erdélyi fiatalemberről van szó, azaz román állampolgárról és fogalmam nincs róla, hogy milyen problémái lehettek.

Előzmény: Törölt nick (365)
csanad.b Creative Commons License 2007.06.01 0 0 366
ok az hogy kicsit rosszul sült el a kérdés  ... ezért nem kellett volna kirúgni...  mert a kirúgása az meg mégszarabbul jön ki  
Előzmény: Ceterum censeo.. (353)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 365
Fizikusnak ez nagyon késő lenne. Nem ismerem a tudományágadat, mondjuk ez minden tudományágban elég későnek számít (talán csak filozófiában nem :)).

Továbbá az sem ér, ha korábbi doktorid PhD átminősítését vagy egyenértékűsítését kaptad meg akkor.
Előzmény: Jo Tunder (359)
mos Creative Commons License 2007.06.01 0 0 364
Kócziánnak van agya, Csontosnak nincs. De hagyjuk Kócziánt, nem ő a lényeg, hanem az, hogy sürgösen le kéne cserélni a csontosokat fiatal, eszes jobbos újságírókra (a felmérések szerint van bőven), ha akar valamit itt az ellenzék. A sokadig választás veszik el a csontos-féle vadbarmok miatt.
Előzmény: Törölt nick (362)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 363
Érdemben válaszolni: pl. elmondani, hogy magától az oxfordi egyetemtől kapott meghívást, mert hallottak róla, hogy milyen híres tudós. Vagy reálisabban: megpályázott egy full post-doc állást. Az ilyenre egy Oxford szintű helyen több száz pályázat érkezik. Na azt megkapni már valami.
Előzmény: Ceterum censeo.. (353)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 362

Csontosról nem tudom, hogy zsoldos-e. Talán igen. De az is lehet, hogy valóban ellenszenvezik a regnáló hatalommal. Kócziánról mindig is tudtam, hova húz, hogy szívből rühell mindent és mindenkit, aki szemben áll az uralkodó maffiával. Egy ilyen fazon vajon miért nem az ATV-nél ügyködött eddig is? Nekem van elképzelésem.

Előzmény: mos (355)
Jo Tunder Creative Commons License 2007.06.01 0 0 361

 

  azért kérdezi így, mert ha nem kérdezi így, akkor a riportalany elalszik. így legalább van valami csekély motivációja, hogy elmondja, hogy ezt és ezt csinálta.

Előzmény: Ceterum censeo.. (353)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.01 0 0 360
Ez a Guest Lecturer, ELTE is jópofa.

Először, saját jogán nem is adhat elő, mert nem habilitált.

Másodszor, megnéztem a tanrendet, 2007-ben nem volt a nevén kurzus.

Ráadásul ez parasztvakítás, angoloknál a lectureship az egy komoly állás, kb. mint nálunk a docens. Aki angol nyelven elolvassa, az odáig lehet tőle, közben meg lehet, hogy kapott megbízást egy gyakorlat megtartására. Amire tipikusan 23-26 éves doktoranduszok szoktak, megjegyzem.
Előzmény: Jo Tunder (327)
Jo Tunder Creative Commons License 2007.06.01 0 0 359

 

  Én 33 éves koromban Ph.D-ztem. :)) 

Előzmény: Törölt nick (336)
watchdog Creative Commons License 2007.06.01 0 0 358
Kösz, ez jó! :)
Előzmény: hurráoptimista (354)
watchdog Creative Commons License 2007.06.01 0 0 357
Dehogy jobb!!!
:DD
Előzmény: mos (355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!