A gyengébbek kedvéért:
MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV
(Codex Alimentarius Hungaricus)
2-85 számú irányelv
Száraztészták
2. kiadás, 2006.
1. §
1. Ezen irányelv az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII törvény 17. § (2) b) pontja alapján a
száraztésztákra vonatkozó ajánlott irányelveket tartalmazza. Célja, hogy segítse a gazdaság
szereplőit azzal, hogy leírja e termékekkel kapcsolatban kialakult magyar szokásokat és az
ezekből következő fogyasztói elvárásokat.
2. A száraztészta gabonafélék őrleményeiből, vízzel, tojással vagy anélkül, esetleg egyéb
anyagok felhasználásával, keveréssel, gyúrással, formázással és szárítással előállított élelmiszer.
A termékek különböző formában, csomagolva, főzésre készen kerülnek forgalomba.
2. Ezen irányelvnek nem tárgya a friss tészták (szárítás nélküli, töltött, hűtött) termékcsoportja.
2.§
A száraztészták csoportosítása
1. Összetétel szerint
1.1. Tojás nélküli száraztészta: Triticum aestivum1 vagy Triticum aestivum1 és Triticum
durum2 őrleményeiből tojás nélkül, ivóvíz felhasználásával készült termék.
Azonosító szám: MÉ 2-85/1
1.2. Tojásos száraztészta: Triticum aestivum vagy Triticum aestivum és Triticum durum
őrleményeiből legalább 1db/száraztészta kilogramm teljes tojást vagy annak
megfelelő tojáskészítményt tartalmazó, ivóvíz felhasználásával készült termék.
Azonosító szám: MÉ 2-85/2
1.3. Durum száraztészta: kizárólag Triticum durum őrleményéből ivóvíz felhasználásával
készített termék.
Azonosító szám: MÉ 2-85/3
1.4. Tojásos durum száraztészta: kizárólag Triticum durum őrleményéből, legalább
1 db/száraztészta kilogramm teljes tojást vagy annak megfelelő tojáskészítményt
tartalmazó, ivóvíz felhasználásával készített termék.
Azonosító szám: MÉ 2-85/4
1.5. Házi jellegű tojásos száraztészta: olyan tojásos száraztészta, amely legalább
6db/száraztészta kilogramm teljes tojást vagy annak megfelelő tojáslevet tartalmaz.
Azonosító szám: MÉ 2-85/5
1.6. Egyéb száraztészta: olyan tojással vagy tojás nélkül készített száraztészta, amelyben
a búzaőrlemény mellett vagy helyett más gabonaőrleményt, gabonakészítményt,
gabonahelyettesítő készítményt (pl. amarant, hajdina), egyéb ízesítő vagy dúsító
anyagot tartalmaz.
1 Közönséges búza
2 Durum búza
Azonosító szám: MÉ 2-85/6
2. Alak szerint
2.1. Szálastészta: 100 mm-nél hosszabb tészták (csőtészta, cérnametélt, spagetti,
hosszúmetélt. fodros metélt stb.).
2.2. Aprótészta: 100 mm-nél rövidebb tészták (gyufametélt, csusza. kagyló, csiga,
tarhonya stb.).
3. Az előállítás módja szerint
3.1. Gépi gyártású száraztészta: olyan száraztészta, amelynek előállításánál legalább
egy művelet géppel történik
3.2. Kézi készítésű száraztészta: olyan száraztészta, amelynek előállításánál minden
műveletet kézzel végeznek, szobahőmérsékleten szárítanak és legalább 6 tojás
felhasználásával készítenek.
3.§
Felhasználható anyagok
A termékek gyártásához csak a vonatkozó kötelező előírásoknak (törvény, rendelet, MÉ I.
kötet), nemzeti szintű ajánlásoknak (MÉ II. kötet, szabvány), ezek hiányában a szokásos
kereskedelmi követelményeknek és az étkezési célnak megfelelő minőségű, a következőkben
felsorolt anyagok használhatók fel.
1. Gabonaőrlemények
A tésztagyártásra alkalmas Triticum aestivum és Triticum durum őrleményei, speciális
tésztafajtákhoz egyéb gabonaőrlemények.
2. Tojás
Tojás3 vagy fizikailag tartósított élelmiszer-ipari tojáskészítmények. A tojástartalom esetében 1
tojásnak a 45 g tömegű héj nélküli tojás, illetve az ezzel egyenértékű tojáskészítmény felel meg.
3. Víz
Ivóvíz minőségű.
4. Ízesítő- és dúsítóanyagok
Olyan anyagok, amelyek a termék tápértékét, élvezeti értékét javítják (pl. paraj, paradicsom
stb.).
5. Adalékanyagok
Száraztésztához adalékanyag nem használható fel.
3 Héjas tyúktojás, jelenleg a tojásra vonatkozó egyes forgalmazási előírásokról szóló 1907/90/EK Tanácsi rendelet
szerint
4.§
Csomagolás
A száraztészták kizárólag csomagoltan hozhatók forgalomba. A termék csomagolására csak az
élelmezés-egészségügyi előírásoknak megfelelő csomagolóanyag használható. A
csomagolóanyag óvja meg a termék minőségét, biztonságát.
A száraztészták csomagolására nem alkalmazható olyan csomagolóanyag, amelyben a tészta
intenzívebb sárga színt mutat, mint csomagolatlanul.
5.§
Élelmezés-egészségügyi követelmények
A mindenkor érvényben levő élelmezés-egészségügyi előírások szerint.
6.§
Minőségi követelmények
1. Érzékszervi tulajdonságok
Külső megjelenés:
Gépi száraztészta: a száraztészta alakja feleljen meg a megnevezés szerinti alaknak; közel
azonos méretű és falvastagságú, felülete egyöntetű legyen, ne legyen
repedezett, légzárványos. Az üreges jellegű tészták ne legyenek
lapítottak, illetve felnyíltak (cső, szarvacska, kagyló).
Kézi száraztészta: a száraztészta alakja feleljen meg a megnevezés szerinti alaknak, a
felület lisztes, érdes.
Szín: egyenletes, a termék jellegének megfelelő színű legyen; fodros tésztánál
a hullámos és egyenes rész találkozásánál fehéres felület megengedett.
Illat: (nyersen és főzés közben): jellemző illatú, idegen szagtól mentes legyen.
Íz (főzés után): jellegzetes ízű, idegen íztől mentes legyen.
Állomány: nyers állapotban különálló darabok legyenek, megfőve rugalmas
maradjon, alakját tartsa meg, ne legyen nyálkás, ne ragadjon össze.
2. Fizikai tulajdonságok
Szétfövés mértéke4: legfeljebb 10%
Törmeléktartalom(az eredeti méret 1/3-ánál nagyobb mértékben törött tészta): legfeljebb 5% (m/m)
azonban fodros szélű tészták legfeljebb 10% (m/m)
A tészta törmelék ne tartalmazzon lisztes, porszerű részt.
4 A főzési időtartam és a főzés közben felvett víz mennyiségének meghatározása az MSZ 20500-1 szerint.
3. Kémiai tulajdonságok
Nedvességtartalom: legfeljebb 13,0% m/m
Savfok: legfeljebb 5,0 ºSH
Tojástartalom5: db/száraztészta kg, a deklarált névleges értéknek megfelelő, megengedett
legnagyobb negatív eltérés:
kevesebb mint 4 db/kg tojástartalmú száraztésztánál 15%
4 – 6 db/kg tojástartalmú száraztésztánál 20%
több mint 6 db/kg tojástartalmú száraztésztánál 25%
7.§
Jelölés
1. Megnevezés
A termék megnevezése tartalmazza:
– a 2. § 1.1–1.5. pontok szerinti nevet;
– a 2.§ 1.6. pont szerinti száraztésztánál az “egyéb” szó helyett a termék jellegét meghatározó
anyagot (parajos, sárgarépás stb.);
– tojást tartalmazó termékek esetén a tojástartalmat a “...... tojásos” kifejezéssel megadva (a
kipontozott helyen betűvel vagy számmal a száraztészta 1 kg-jához felhasznált tojások
számát kell feltüntetni);
– a tészta egyedi alakját, amennyiben az a csomagoláson keresztül nem azonosítható.
2. Egyéb jelölés
A hatályos jogszabályokban előírtak szerint.
Megjegyzés: a fogyasztók valósághű tájékoztatása érdekében – az élelmiszerekről szóló 2003.
évi LXXXII törvény 10. § (2) bekezdése valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II.
28.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelete 6. § (2) bekezdése alapján – ezen irányelvben
szereplő megnevezések nem használhatók olyan termékre, amely az irányelvnek a
megnevezéshez tartozó leírásától eltér.
5 A tojástartalom meghatározása az MSZ 20500-4 szerint.