Tisztelt Uram! Szeretném megkérni ha sikerül hozzáférni a Direkt termő fajtákhoz értesítsen ! Engem is érdekelnek ezek a fajták sajnos felénk teljesen kivesztek! Várom megtisztelő válaszát!
Szia! Köszönöm hogy válaszoltál.Azt szeretném megtudni hogy vesszőt hol kaphatok? Talán valaki oltványt is készít ezekből a direk termő fajtákbó!? Minden megoldás érdekel!
Rossz hírem van számodra. Nem fogsz Te direkttermő oltványokat kapni, úgyanis a direkttermők saját gyökerüken is megélnek, így nem kell oltani. Talán gyökereztetett hajtatott vesszőket esetleg, de ilyent Te is tudsz könnyedén előállítani, ha kapsz sima vasszőket.
Köszönöm szépen. már most írhatok, feb. 26.-án érkezem, 27.-én tartok az egyetemen egy kurzust és 4.-én utazok vissza; örülnék, ha addig valamiképp beleférne. Flanell 2.-án jön.
Ültettem 3 új szölöt. De ami a sor elején jobbra van, lehet, hogy ki kellene vágni, mert nem teremnek.
Szia RAMBO, lesz az idén metszés? Most már csak ritkán jövök, és jó lenne, ha márc elsö napjaiban sor tudna kerülni rá. Ráérsz?
Lehet, hogy csemegeszölönek nem való ez a radikális fiatalító módszer, amit az ipari termelésnél használnak? Valahogy most nagyon kevés termés lett, és mintha az új vesszök is hitványabbak lennének, mint ezelött.
Köszönöm a választ! A favorit fajtán én is gondolkodtam illetve teljesen nyitott vagyok más fajtákra is. Az említett 3 tűnt a legszimpatikusabbnak az internetről, de jobban bízok azoknak a tapasztalatában akik termesztenek, mint az oltványkereskedők leírásában. Saját (és családi) fogyasztásra tervezem ültetni így tényleg jobb ha többféle van. A palatina is nagyon "jól hangzik". Mivel nem ültetni hanem átoltani tervezek ezért nagyban függ attól is, hogy mely fajtákból sikerül vesszőt szereznem. Ezzel kapcsolatban a kedves fórumozóktól kérnék segítséget.
Szerintem ne érd be ezzel a 3 fajtával -márhoyha saját fogyasztásra gondlod . Szerintem jó és értékes késői fajta a Moldova. Két helyen is vann nekem igaz csak egy-egy fiatal tő. Kötött agyagos talajon nekem nincsolyan jó, mint jó vízáteresztésű talajon. Igaz itt a fekvés is ideális, amott pedig kissé északias. A jobb helyen fenomenális jól beérve. A Helikon szépét is ismerem, -nem nevezném rossznak kifejezetten jól beérve, vagy túlérve finom. De az érésének elején amikor már más szőlő ugyanabban az érési fázisban már jól fogyasztható, akkor ez még szerintem nem túl harmónikus. Van benne valami enyhén diszharmónikus növényi íz. Külsőre persze nagyon mutatós. De szerintem semmiképp se ültess ebből 1/3-ad részt. Már csak egy rezisztens Palatina is jobban bejön nekem. Vagy a Favorit, és a Kozma Pálné muskotály. Ezeket tavaj ültettem, a termésüket a zöldségpiacról ismerem. Nyár vége felé azért szezonálisan kapható felénk magyar szőlő, csak az árúsok jellemzően nem nagyon vannak tisztában vele hogy mi is a portékájuk valódi fajtaneve. Ezeket kóstolás után a neten leírások és mellékelt fotók alapján azonosítottam. Évá-ból 1 db. tő van nekem már nem tudom hogy melyik, vagy nem is termett még... ? Így ahoz nem tudok hozzászólni.
Korábban is volt szó szöllő felújítás során a bújtatásról. Ebben az esetben a szöllő vesző legyökeresedik és így alakítjuk ki az új tőkét. Filoxéra szempontjából ez tulajdonképpen ugyan az mint ha oltvány nélküli sima vesszővel teleítenénk.?
Mennyire veszélyes ez? Kötött hegyvidéki talajon...
Szeretnék tavasszal az olaszrizlingemből 3 rövid sort föláldozni a csemegék érdekében, mert egyenlőre még nincs semmilyen csemegeszőlőm. A neten böngészbe a MOLDOVA, a HELIKON SZÉPE és az ÉVA fajták mellett döntöttem. A moldováról elég sok leírást találtam a neten de a másik kettőről nem, így ha valakinek van tapasztalata az Éva vagy a Helikon termesztéséről és megírná, nagyon megköszönném.
Továbbá ha bárki tudna adni (eladni) oltóvesszőket a három fajta valamelyikéből azért is nagyon hálás lennék!
"Igazából az egyesfüggöny egy iparszerű módszer, nem számoltak benne pl. a terméskorlátozással."
Igen ez nekem is feltűnt.
A másik "kedvencem" az, amit pár éve láttam a dél-balatoni borvidéken, Karád közelében. Kb. 100 cm.-re felengedett karok, rövid, alig méteres tőtávolág. Első évben csodálkoztam is; mi lesz ebből ? Sövény? Aztán két év múlva láttam az igen rövid karokat, 2-3 termőalappal. Automatikus hozamkorlátozás. Ez tetszik. :-D)))
Igazából az egyesfüggöny egy iparszerű módszer, nem számoltak benne pl. a terméskorlátozással.
A helyedben modern kordont vennék, alumíniumot, mert az állítható befűzőszálakkal a zöldmunka lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, mint a kordonhoz kötözgetni a szőlőt. Akkor zacsi magasságban kell a metszést is csinálni, a terméskorlátozást is.
Én nem javaslom az egyesfüggöny művelést, írd be a keresőbe, és olvasd végig a tapasztaélatokat.
Amiért én nem javaslom: ahogy írtad saját magad műveled, saját célra. Ekkor bizony sok élő munka lesz, amit kényelmesen kell elvégezni, és törekedni kell a legjobb minőségű termésre.
Magyarul: nagyon rossz dolog ágaskodva metszeni, szüretelni. A permetezésnél 2 méternél magasabb lomb esetén a permetlé nagy része visszahull rád. A nagy sortáv miatt intenzíven kellene trágyázni- műtrágyázni, hogy gazdaságos termésed legyen, de viszont akkor tőkénként magas termésárlagot kellene hozni, ami meg a minőség rovására megy, stb.
Tőkénként max. 1 kg szőlőből lesz jó minőségű bor. Több tőke, kisebb terhelés, biztosabb termés éveken át.
Amint írtam, a környéken cabernet sauvignont és kékfrankost termelnek többen is, jól terem, és finom borokat ad. Sajnos mások még nem alkalmazták az egyesfüggöny művelési módot. Itt a hegyen még sok olyan birtok van, amit az „öregek” művelnek. Ők, a sima hagyományos kordonművelést részesítik előnyben, nem a Moser félét. (Alsó szál 50-70 cm. magasan, ez tartja a kart egy, vagy két irányban, felette két, esetleg három sorban a többi huzal, ha szimpla, kötöznek, ha dupla, bújtatják a hajtást.) A terület nem különösebben fagyveszélyes, tulajdonképpen egy dombon fekszik az egész szőlőhegy, nekem pedig kelet-nyugat irányú az ültetvényem, úgy, hogy a legmagasabb ponttól enyhén nyugatra lejt a telek. Az egyik ok, amiért ezt a művelést szeretném, az a kisebb (zöld)munkaigény, legalább is a szakirodalom szerint. Birtokot eddig is, és ezután is magam művelem, a nagysága nem akkora, hogy érdemes lenne gépesíteni (1650 m2). Ez az a méret, amit még egyedül meg tudok művelni. Bort magamnak készítek, csak ha van felesleg, azt értékesítem, de nem direkt, ha valaki kér, annak adok el, de reklámot nem csinálok. 2012-es éjáratból nincs eladás.
Még rengeteg időd van felkészülni: nézd meg a környéken milyen művelésmódon termelik a legjobb szőlőt, és a bort ( a kettő különbözik), milyen fajtákat termelnek, és a saját lehetőségeid milyenek.
Talaj, terület, hőmérséklet, csapadék, fagyok, permetezési ciklusok, fajták, ez arra a területre jellemző.
Szabadidő, segítség a munkálatokban, trágya- műtrágya lehetőség, szőlő- bor fajta szeretet, tárolási körülmények, fogyasztási lehetőségek, stb. a saját igényeid szerint.
Saját magad akarod művelni, vagy gépesített művelésért fizetsz?
A szőlőt-bort saját magad akarod elfogyasztani, vagy értékesíted?
A segítségetekre, illetve a tapasztalatotokra volna szükségem. Jövőre szeretnék vörös borszőlőt telepíteni. Az egyik fajta midenképpen a kékfrankos, a másik cabernet sauvignon, merlot, vagy oporto. A metszésmód, terveim szerint egyesfüggöny lenne. Ez egyszerűbb támberendezét igényel, illetve egyszerűbb lenne a zöldmunka. A Czáka-Valló féle "Metszés ABC-je" című könyben azt írják, hogy minden olyan szőlőfajta alkalmas erre a metszésmódra, amelyik szálvesszőzhető. A Prohászka könyv szerint ezek a fajták alkalmasak erre. Van-e nektek erre vonatkozó tapasztalatotok?
A terület kelet-nyugati lejtésű, erősen kötött talajú. (Kaposfüred-Szőlőhegy). A helyi gazdáktól érdeklődtem, illetve kóstoltam a boraikat. (Hivatalból, kötelességből :-D ). A kékfrankos, és a cabernet sauvignon szereti ezt a helyet, illetve finom borokat ad.
Ha esetleg nem jönne be ez a metszésmód, visza lehet e állni a kordonművelésre?
(Az időképes széltérképről jutottam ide. Mintha régebben a többi autópályáról is lett volna adat, de az most nincs. Az ÁAK oldalán nem találok meteo adatokat.)