Keresés

Részletes keresés

Heesh Creative Commons License 2008.06.11 0 0 4579
És aztán lenyugodott? :)
Előzmény: farenheit007 (4577)
Heesh Creative Commons License 2008.06.11 0 0 4578
Igen, az már nehezebb, ha pl. megfog, vagy nem?
Előzmény: farenheit007 (4577)
farenheit007 Creative Commons License 2008.06.11 0 0 4577
Szia

Ne gondolj semmi látványosra, a jóember két kézzel előremozdulva próbált ellökni, én csak egy irimit meg egy atemit csináltam egy kitéréssel egybekötve, amitől rögtön a földre eset, és a földre éréskor a karjánál fogva hasra fordítottam és leszorítottam. ennyi. semmi látványos flik-flakk, de úgy gondolom hogy az aikido alapja az irimi és az atemi, és ez minden szituban működik, az ezt követő "technika" pedig az így kialakult szitutól függ, vagy a legjobb esetben, már az se kell, mert az irimi+atemivel sikerült jobb belátásra térítenünk. Habár meg kell jegyeznem hogy nagyban megkönnyítette a helyzetet, hogy elsőszándékból, lendülettel támadott. (Bár úgy gondolom a legtöbb utcai helyzetben így csinálják, főleg ha némi alkohol ad egy kis plusz önbizalmat hozzá).
Jó edzést.
Előzmény: Heesh (4576)
Heesh Creative Commons License 2008.06.09 0 0 4576
Esetleg elmesélnéd részletesebben a szitut? :)
Előzmény: farenheit007 (4542)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2008.06.07 0 0 4575
Na jól van megbocsájtom, hogy "érdeklődni" merészeltél :), bár én inkább egy provokatív élt véltem felfedezni a hozzászólásodban (tudod ott ahol az a jógázós rész volt :DDDDDD). Megjegyzem én se tudok aikidozni :DDDD, így a technikai finomságokkal és gyakorlati alkalmazásokkal sajnos nem vagyok tisztában. Ettől függetlenül, biztos vagyok benne, hogy azok az aikidosok akik keresztbe edzenek (nem csak saját edzőtermükben, saját stílusukban, ismerős környezetben) és a saját rendszerük technikáit "széleskörűen" megtanulják alkalmazni, azoknak nagyon nem kell tartani egy egy olyan helyzettől sem amit esetleg szavakkal nem tudtak feloldani.
Előzmény: Mrija (4574)
Mrija Creative Commons License 2008.06.07 0 0 4574
Elnézést hogy érdeklődni mertem a gyakorlati részéről, végülis igazad van, mert a filozófia topikban van :) De mondjuk, az Aikido azért harcművészet is, nem csak filozófiai irányzat, akárhogy csűrjük-csavarjuk. Még mielőtt azt hiszed hogy azt hiszem tudok aikidozni: nem, megnyugtatlak :))
Elnézést, hogy érdekelt a téma.
Előzmény: f_zsolt_01 (4561)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.06 0 0 4573
Takeda Sokakuról.

Hogy Sokaku valóban hatással volt O-senseire, igaz.
Ki volt Sokaku? Ha hihetünk a korabeli beszámolóknak /és miért ne hinnénk/ kora egyik legnagyobb harcművésze. Tanult tőle O-sensei? Igen, a mesterének tekintette.
Egy ideig.
Később is tisztelettel bánt vele, azonban erőszakos embernek tartotta /mivel az is volt/, nem volt róla valami jó véleménnyel, és igencsak örült, mikor sikerült tőle megszabadulnia :) Meglehetősen sok pénzébe kerültek O-senseinek Takeda Sokaku tanításai. Legalább is a források, és O-sensei nyilatkozatai alapján. Minden esetre az AIKIDO-t nem Sokaku tanításainak folytatása ként tekintette, sőt nemleges választ adott az erre irányuló konkrét kérdésre.
Ez a "megtagadása" a mesternek nem meglepő a tanítvány részéről, hiszen O-sensei mind technikáiban, mind eszmerendszerében jóval túllépett Sokakun, szembe fordult vele a tanításaiban.
O-sensei Sokakutól a háború előtt tanult, amikor a saját rendszerét még AIKI-Jutsu-nak nevezte, és ekkor még valóban felfedezhetők közös vonások. Azonban a háború alatt és után szakítva saját korábbi nézeteivel /hiszen valljuk be O-sensei sem volt mindig pacifista/ - amiben közre játszott a japán nép tragédiája, a háborúk értelmetlenségének belátása - AIKIDO-nak nevezte el művészetét.
Ugyan így nem tekinthetünk a kardvívás, vagy a lándzsa vívás folytatásaként az AIKIDO-ra, pedig ezeket szintén tanulta, és az aikido mozdulatok lényeges jellemvonása.

O-sensei gondolatainak értelmezéséről /ami a saját véleményem és remélem nem sért senkit :)/

Hogy O-sensei gondolatai nem mindig világosak és, hogy ebben a fordítási pontatlanságok, félreértések is hibásak, nos ez igaz. /Tessék megtanulni japánul :)/
Japánul sem azok. Sajnos a zsenikkel mindig ez van. József Attilát sem mindig értjük, pedig ő magyarul írta verseit. Azonban aki a békéről beszél, a békéért imádkozik és a harc szükségtelenségét hirdeti, azt nehéz a harcra való buzdító ként értelmezni.

Tízezer "technika". Még sincs egyetlen támadást indító mozdulat sem köztük.
Vajon miért?


Jó gyakorlást! :)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.06 0 0 4572
:) Tökéletesen egyetértek Veled!

A harcok elvezetnek a felismerésre. Így igaz!

És valójában mi ez a felismerés?

Harcoltam magam is, hiszen versenyszerűen űztem a küzdősportokat. Cselgáncsot és karatét. Mit jelentett a harc? Felkészülést, küzdelmet. Győzelmet és vereséget. Mi volt a felismerés? Hogy bármennyit edzem, nem leszek legyőzhetetlen. Senki sem az. A vereségből pedig fel lehet állni, össze tudom magam szedni és újra tudok harcolni. A sebek begyógyulnak, idővel a lelki sérülések is. És tudjuk, hogy "ami nem öl meg az megerősít". Ezt vehetjük akár pozitív tapasztalatnak is.

Az életet is felfoghatjuk harc ként, folyamatos küzdelem ként, hiszen konfliktus helyzetekbe kerülünk és meg kell védeni magunkat, vagy érvényesíteni kell az igazunkat.

Tényleg szükség van erre? Valóban harcolnunk kell? Vagy egyszerűen csak szeretünk harcolni, szeretjük próbára tenni magunkat, szeretjük érvényesíteni az akaratunkat mások felett, szeretjük a sikert, szeretünk győzni. Veszíteni annyira nem szeretünk :)

Valóban nincs más lehetőség? Nem lehet rávezetéssel, megegyezéssel zárni egy konfliktus helyzetet? Ütközés nélkül? Anélkül, hogy bárki sérülne?

A harc nem ad választ ezekre a kérdésekre, mert a harcban csak győzelem és vereség van, ellenfelek és ellenségek vannak. Elkezdett hát érdekelni: Mi van a harcon túl?
Igen, ehhez valóban kellett élettapasztalat és harci tapasztalat is.

Az AIKIDO számomra választ ad a kérdéseimre, hiszen visszájára fordítja a harcot, beláttatja, hogy valójában nincsenek ellenfelek, képessé tesz, hogy a másik szemével is lássam a világot /tenkan/, hogy valójában partnerek vagyunk.
Persze ebben az is benne van, ha rosszat akar nekem ebben megakadályozom, de nem kell feltétlen "legyőznöm".

Hiszen O-sensei maga mondta: - Az AIKIDO nem arra jó, hogy legyőzhetetlen harcossá tegyen. Az AIKIDO azért született, hogy békét teremtsen az emberek között!


Jó gyakorlást! :)
Előzmény: pupakkk (4570)
bout Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4571
Ezen a fórumon arról értekezni, hogy O-Sensei mire gondolt, vagy mit miért tett kábé annyira értelmes és hasznos, mint száz éve írt verseket elemezni. Lehet próbálkozni, de biztosan soha nem tudhatod, hogy ez, vagy az az idézet, cselekedet valóban abból az indíttatásból történt-e, mint azt te, vagy a műelemző hiszi. Minél jobban ért valaki a témához, talán annál pontosabb, de elég csak azt megkérdezni, hogy O-Sensei tanítványai mennyire értették, hogy miről beszélt mesterük és látszik, hogy 5 tanítvány kb. 6 féle értelmezést tudna felsorolni. De mi majd megmondjuk (nekik is).

O-Sensei dokái japánul íródtak, ráadásul klasszikus nyelvezettel. Mire magyarul is elolvashattuk őket legalább egy fordításon átestek. De még mindig nem jöttek át az esetleges többértelműségek, szimbólumok akkori értelmezései.

O-Sensei aikidoja pedig O-Sensei aikidoja. Igyekeznünk kell megérteni és lehetőség szerint belőle minél többet elsajátítani, de mi soha nem az ő aikidoját fogjuk művelni. Ha húzok egy vonalat szabadkézzel és valaki mellé húz egy ugyanolyat, az akkor sem lesz az én vonalam, mégha nagyon hasonlít is hozzá. Az az ő vonala lesz, amit az enyém nyomán rajzolt. Egész másért rajzolta, mint amiért én rajzoltam. Én magamért, vagy azért rajzoltam, hogy ő lemásolhassa, ő pedig azért, hogy az én vonalamat leutánozza, esetleg megértse.
Különben is: O-Sensei aikidoja látványos változásokon esett át az évek múlásával akkor is, amíg még élt. Ki tudja, milyen formája lenne az aikidonak, ha Morihei még ma is élne? Talán rá sem ismernénk.

Szerintem a legjobb, ha megpróbáljuk egyszerre figyelni saját fejlődésünket, közben a közvetlen előttünk járót és még a vonalvezetőt. Ha még O-Sensei is belefér a látószögbe, akkor rossz úton nem járhatunk.
Ha ő nem, még akkor sem biztos, hogy baj van, max tényleg nem fogjuk megközelíteni O-Sensei aikidoját. :)
Ha nincs vonalvezető, akkor az már csak egy önképző kör. Ha saját oktató sincs, csak O-Sensei távoli tanításai, akkor pedig az ego növekedett túl nagyra.

Én azért szeretem az aikidot mert sokszínű. Annyi különféle fizikumú és lelki beállítottságú ember tudja gyakorolni habitusától, hozzáállásától, fizikai képességeitől függően különböző módokon és a felhasználása is legalább ennyire sokszínű. Persze nem biztos, hogy mindenki tudna mindenkivel gyakorolni, mert vannak bizonyos szempontok, amik meghatározzák egy adott csapat gyakorlási módját és ha azt valaki nem tudja elfogadni, az más oktatót/társaságot kell, hogy keressen.
Az, hogy ma már nem sorolják az überhatékony stílusok közé, az inkább azért van, mert a nagy hatékonysághoz komoly, elméllyült gyakorlás kell sok próbatétellel, jó fizikum és elsősorban ennek megfelelő oktató. Erre csak egy elit képes. De míg sok helyütt máshol azokat, akik nem férnek bele ebbe az elitbe nagyon hamar eltanácsolják az edzéstől, itt ők is kapnak lehetőséget ebben, vagy abban a klubban.
Ebben problémát nem látok addig, amíg nem táplálunk illúziókat arról, hogy ha elolvasunk pár O-Sensei könyvet (főleg az Aikido esszenciáját, mert abban a "lényeg" van benne :) ) és lejárunk heti kétszer másfél órát edzeni, akkor is ugyanolyan jók leszünk, mint ha naponta egy-hat órát gyakorlunk és minden figyelmünket ennek szenteljük.
Mindkét helyen ugyanolyan jól érezhetjük magunkat, de jó pár szempont szerint figyelve különböző lesz a fejlődésünk mértéke, illetve iránya.

Amin mindenkinek dolgoznia kell, hogy ezeket az illúziókat mihamarabb eloszlassa és reális képe legyen önmagáról, valamint képességeiről. Ha ez az újjászületés/ébredés elérkezett, onnan már szép és hasznos dolgokat is építeni. Jó munkát!

bout
pupakkk Creative Commons License 2008.06.05 0 0 4570

Szerintem a "helyes hozzáállás"-t csak harcok árán tudod megszerezni, mint ahogyan önmagadat is csak harcokon keresztül tudod megismerni.

Egy konfliktus helyzetben derül ki, hogy hogyan viselkedsz. Úgy ahogy képzeled, hogy kéne, vagy pedig máshogyan.

 

Honnan tudod, hogy az a "helyes hozzáállás" amit te gondolsz/érzel ? :-) Lehet, hogy nem az. (lehet, hogy tévedsz) (Csak akkor tudod meg, hogy tévedsz-e vagy nem, ha próbára teszed magad...)

 

Aki úgy "magabiztos", hogy nem tudja, hogy ami mögötte van az valóban tudás-e vagy csak vélt tudás, az inkább vakmerő :-)

 

Félre ne érts, nem bíztatni akarlak a harcra, csak azt mondom, hogy harc(ok) nélkül nem lehet megérteni a harc-művészet lényegét.

 

Uesiba mester sem azt mondja, hogy nincs győzelem, hanem azt, hogy állandóan a győzelem állapotában vagy. Az ellenfeledet kontrollálod. Mindvégig.

(Egyébként halkan jegyzem meg,hogy Uesiba mester erre a felfedezésre 40 éves kora után jutott. Addig ő is a győzelem titkát kutatta, és sok harcban vett részt -hisz akkoriban háborús helyzet volt. :-)(rendőröket és katonákat is oktatott)

 

Olvasd el ezt elég jól rávilágít arra a tényre, hogy mennyit kellett a mesternek harcolnia, mire eljutott a felismerésig...

 

Fontos az is, hogy kitől tanult (ki volt rá a legnagyobb hatással) Takeda Sogaku , aki egy igazi szamuráj volt.

 

Filozófiáját pedig a japán sintoizmus nagy mértékben áthatotta. (mint Oyamáét is, akinek a példaképe Musashi vol - szintén egy szamuráj)

 

Szóval, ha tényleg érdekel az aikido, akkor tanulmányozd azokat akiktől a mester tanult és azokat a hatásokat amik a mestert érték. Jobban meg fogod érteni a lényeget.

 

Na, szép napot és jó gyakorlást!

Előzmény: Sza_Ky (4568)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4569
Jópofa történet, hogyan születtek az egyes "technikák".

Köztudott, hogy O-sensei nem tanított semmit szisztematikusan. Járta a maga útját, és elviselte, hogy vannak akik kitartóan követik.
Lement a dojo-ba, ahol a tanítványai edzettek, és elkezdte gyakorolni azt amit előző éjszaka megálmodott. Uchideshi-jei a soha nem látott mozdulatok láttán kérték, ugyan mondaná el, mi a neve ennek a "technikának". O-sensei vállat vont
- Mit tudom én, adjatok neki nevet.
És otthagyta őket.

A tanítványok próbálták értelmezni, és a látottakat elnevezték Irimi-nagenak, Shiho-nagenak, és Uchikaiten-nagenak.
Így születtek az egyes "technikák" :)

Való igaz, hogy fia, Kisshomaru foglalta rendszerbe az AIKIDO-t, többé kevésbé a ma ismert formájában.


Jó gyakorlást! :)
Előzmény: Paleokrites (4559)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4568
Tiszteletben tartva a véleményedet, egy másfajta megközelítésből szemlélve értem és értékelem amit mondasz!

AIKIDO vonatkozásában azonban /szvsz/ értelmetlennek gondolom győzelemről és vereségről beszélni. Megkockáztatom, hogy abszúrd - de hát ez volt O-sensei véleménye: - Az harcol a leghatékonyabban aki elkerüli a harcot. Hiszen aki nem harcol azt nem lehet legyőzni.

Viccesen kamu harcművészetnek szoktam nevezni az AIKIDO-t, hiszen milyen harcművészet az amiben nincs harc. Olyan mint egy ZEN koan :)

Mert mit jelent a győzelem a sportban: Legyőzni valakit aki gyengébb nálad. Nem nagy dicsőség, sajnálatos, ha az ego erősítéséhez erre van szükség. Megverni valakit az utcán: ez inkább szégyellni való.

Mit jelent a vereség a sportban: kikapni olyasvalakitől aki jobb nálad. Nem szégyen ugyan, de magadra vess, ha sérül az önbecsülésed. Megveretni magad az utcán, magadra vess, ha engedtél a provokációnak.

AIKIDO vonatkozásában /szvsz/ fontos a megfelelő értelmezés és a helyes hozzáállás, fontosabb mint a reflexív mozgásra való törekvés. Az majd jön a gyakorlás során.

"Gyakorolhatsz tíz éven keresztül napi tíz órát, mégsem teszel semmit a haladásod érdekében a helyes szellemi hozzáállás nélkül. Inkább csak az idődet vesztegeted. Lehet jobban jártál volna, ha egy ivóban beszélgetsz a barátaiddal." Ez egy ZEN mondás, de illik ide is :)

A mennyiségi edzés nem változik át minőséggé egyértelműen. Tapasztaltam mikor évekig AIKIDO-t gyakoroltam hetente ötször, emellett IAI-DO-t BATTO-DO-t, JO-DO-t
Nem mondom, hogy haszontalan volt, mert megtanultam rendesen esni :) és az alapokat is természetesen, de egy idő után éreztem, hogy ez kevés, mert csak fizikai síkon mozogtam.

Szellemileg jobban fejlődöm ma, kevesebb, de minőségi edzéssel, és megkockáztatom, hogy jobb az aikidom is. Jobban értem.


Jó gyakorlást! :)
Előzmény: pupakkk (4566)
farenheit007 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4567
OSU Pupakkk!

Szívemből szoltál!
Előzmény: pupakkk (4566)
pupakkk Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4566
Minden technika működik amúgy. Mármint egy "civil" ellen. Egy technika is elég, ha azt elégszer gyakorlod.

Papp Lacinak pl asszem egy vagy két kombinációja volt. Semmi több. De azokat orrba szájba gyakorolta. Így aztán meccs közbe "gondolkodás nélkül" reflexből le tudott nyomni ilyen kombinációkat. Elég hatásos volt - szerintem :-)

Persze, ha vízben állva derékig, vagy egy liftben, vagy az ágy alatt, egy ladikban, mozgó vonat tetején, tömött buszun, stb...:-) akarsz harcolni, akkor lehet, hogy a jól bevált technikával semmire se mégy és marad a jó öreg intuíció, meg a reflexek... :-)

Az én nagymesterem (Oyama) azt tartotta : 1000 nap edzés után kezdődik el a gyakorlás (addig azt se tudod mit kell gyakorolni, vagy nem tudod, hogy hogyan kell - ez kb amíg fekete öves leszel...) és 10000 nap után (kb 30 év?) kezdődik el, mikor már a technika magától működik. Szóval bőven van mit gyakorolnia annak, aki azt akarja, hogy a technika "magától működjön".

Mire a technika "magától működik" addigra már nem is lesz rá szükséged, hogy használd. Hisz, ki támadra rá egy öregemberre ? :-)
Amíg viszont még nem működik a dolog, addig jópár harci helyzetbe belekerülhetsz. és nem biztos, hogy mindig győzöl (ez csak akkor történne, ha mindig gyengébbekbe kötnél bele) de a vereség a mi legjobb barátunk. Ugyanis egy vereségből 10-szer többet lehet tanulni, mint 10 győzelemből...

A legyőzhetetlenség felé vezető úton sokszor legyőz(het)nek ;-) Pláne, ha mindig jó(vagy jobb) ellenfelek ellen harcolsz - akiktől tanulhatsz is valamit)

Harc-művészet "harc" nélkül pusztán mozgás művészet. Az is jó sok mindenre, de Uieshiba mester is harcolt eleget - tudtommal - épp ezért is mondta (meg mindegyik mester, aki sokat harcolt életében ezt mondja), hogy a harc a legvégső lehetőség, de ha kell, akkor a leghatékonyabban kell eljárni. A lehető legegyszerűbb mozdulatok a leghatásosabbak. Minden edzésen - általában az alapokat gyakorolják a legtöbbet - hisz az alap dolgok működhetnek a legjobban - hisz azt gyakorlod a legtöbbet :-)
m.musashi Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4565
jaja.csak úgy szemet szúrt ez a szitú és nem bíram elképzelni:))
Előzmény: Szabb1 (4564)
Szabb1 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4564
Világos, de konkrétan nem arra gondoltam, hogy a kocsmába ütik le.
Lehet az bárhol, pl. egy metro aluljáróban is....itt a hangsúly azon van hogy ha valaki küzdősportot tanul azzal hamar, rövid idő alatt ér el látványos eredményt. Még aki harcművészetet annak sokkal-sokkal több idejébe fog kerülni, de kellő kitartással sokra viheti.
A kocsmában a legkeményebbnek lenni egy cél a provokátor számára.
Tudom, hogy egy aikido-s nem fog lealacsonyodni kocsmai verekedövé.
Az aikido-s elkerüli a harcot (amég lehet...)
m.musashi Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4563
tiszteletem
ez amit mondtál:hogy kocsmában a kocsmadoka leüti az aikidokát olyan elképzelhetetlen mint víz alatt napozni. nem azért mert nem tudja, hanem maga a szituáció. mert ha mégis ilyenbe keveredne az az én véleményem szerint még nem aikidos. /ha autóval versenyzek valakivel,attól még nem leszek autóversenyző/
Előzmény: Szabb1 (4562)
Szabb1 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4562
Persze az utcán a túlélés a lényeg, ott nincsenek beállások, pihenők, szabályok, stb.
Lehet, hogy pont karmolni esetleg harapni fognak, vagy szemet kinyomni...

Erre nehéz felkészülni.

Az aikido egy hosszú gyakorlást igénylő művészet. Itt nem lehet 2-3 évről beszélni, mert az kb. arra elegendő, hogy megtanuljunk előrefelé gurulni. 10 évekkel kell számolni.

Persze van aki azzal jön, hogy ha megtámadnak, akkor majd mondhatod, hogy még nem gyakoroltam eleget, szal most nincs kedvem. (ez is igaz valamilyen szinten)

Persze ahhoz hogy valaki a kocsma királya legyen, elég elmenni fél évet bokszolni és már nagy valószinüséggel az is lesz. És igen, le fog tudni ütni egy több éves tapasztalattal rendelkező aikidost is. (főleg ha az előtte nem csinált mást)
De nekem nem ez a célom.

Én elötte csináltam egyég ütő-rugó sportokat (pl. kick-box) szal így azért van fogalmam róla, tudom, hogy egy utcai támadás során mire számítsak, számíthatok.

De azért érdekes, hogy pl. nem rég kesztyüzgettem egy ismerössel aki régebb óta bokszol és nem tudott eltalálni. Egyszerűen eltudtam hajolni az ütések elöl, igaz úgy hogy nem védtem abszolult a fejemet és ha betalált volna akkor valószinü padló lett volna. Én ezt betudom a néhányéves aikido gyakorlásnak.

Tissier sensei mondta azt, hogy küzdött kick-boxosokkal és tahi-bokszosokkal és amikor felvette a stilusukat akkor kapott, de amikor a saját aikidoját "csinálhatta" akkor nem volt hátrányban.

Igaz elötte ő is kick-boxozott szal nem ismeretlen számára a dolog.

Gyakorolni az aikido-t minden nap! :)
Előzmény: pz_new (4539)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4561
Off

Bocs srácok, hogy beleszólok. Miről is van szó? Van egy HM/KS múlttal nem rendelkező okostojás, aki hallott valamit valakitől és volt egy félrészeg balhéja amiből levon bizonyos következtetéseket. Szóval szerintem nem kellene ennyire körülírni a dolgokat.
Érsd nyugodtan el kell küldeni hegyet hengergetni, meg távolba nézni az igen tisztelt "nagytudású" hozzászólót. További szép napot.

On
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.04 0 0 4560
Mikor mesterem kerestem
sok helyre benéztem
és hallottam sokszor ekképpen:
- O én már saját utamat járom,
saját AIKIDO-mat tanítom.

Erre csak mosolyogtam,
meghajoltam,
majd gyorsan leléptem.

Most jó helyen vagyok, úgy érzem.


Jó gyakorlást! :)
Előzmény: Paleokrites (4559)
Paleokrites Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4559
Uesiba Morihei szavai halála előtt....

"Életemet adtam azért, hogy feltárjam az Aikido ösvényét, de amikor visszanézek, azt látom, hogy senki sem követ engem." Egyszer egy amerikai tanítványa ezt mondta Moriheinek: "Én tényleg a te Aikidódat szeretném csinálni." Morihei így válaszolt: "Milyen szokatlan! Mindenki más a saját Aikidóját akarja gyakorolni.""

A mester nagyon sokat tapasztalt különböző harművészetek terén, gyakorolt és edzette magát, így szelleme is kiteljesedett a világra...., mindig mozgásban volt...., így harmonizálta energiáit.....
Előzmény: Sza_Ky (4558)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4558
Az ÉLETnek van áramlása.
Az AIKIDO egyfajta gyakorlási mód az ÉLET áramlásának megtapasztalására.
Következésképp az AIKIDO maga az ÉLET :)

Kérlek szépen, olvassatok O-senseit!
Ki tudhatta volna jobban Őnála,
miért alkotta e művészetet a világ számára? :)


Jó gyakorlást! :)
Előzmény: Paleokrites (4556)
Paleokrites Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4557
" Hogy hatékonyan meg tudd magad védeni egy esetleges verekedésben, elegendő - kellő határozottsággal alkalmazva persze - megtanulni három, esetleg négy un. "technikát"."

Persze relatív, hogy kik ellen elegendő 3-4 technika...
Előzmény: Sza_Ky (4555)
Paleokrites Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4556
Szerinted egy Aikidó-snak mit kell megtanulnia? Mit kell fejlesztenie? Mit kell tapasztalnia?
Ha az Aikidónak nincsennek technikái, hanem energiaáramlásai vannak....., akkor ez miben nyílvánul meg, mi igazolja ezt az elmélkedést?
Előzmény: Sza_Ky (4553)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4555
Az önvédelemről /szvsz/

Hogy hatékonyan meg tudd magad védeni egy esetleges verekedésben, elegendő - kellő határozottsággal alkalmazva persze - megtanulni három, esetleg négy un. "technikát".

Na most összehasonlítva küzdősportokkal és más un. "harcművészetek"-kel, ahol is az alkalmazott "technikák" száma százas nagyságrendű, az aikido-ban alapszinten ismerünk /legalább is a szakirodalom szerint/ 2600 un. "technikát" vagyis megjelenési formájában többé-kevésbé elkülöníthető gyakorlatot. Figyelembe véve a különböző variációkat, kombinációkat és kontra-technikákat, ez a szám lehet akár tízezer is. Azonban, ha mutatsz nekem tízezret, én mutatok neked egy tízezer egyediket :)

Mire is jó akkor ez a sok "technika" ?

Nem arra, hogy a különbözőségek helyett inkább az azonosságokat lássuk?
/Csak kérdezek/


Jó gyakorlást! :)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4554
Hallottam én is nemrég egy beszélgetést a villamoson.

Ismét csak két "C" kisebbségi közül az egyik /a feketébb/ a másiknak:
- Ja testvér, karatézom Csepelen, meg ajkídózom is. Tudod, sztívenszegál. Kéz és lábtörés ...

Csodálkoznék, ha a "csávó" valaha is részt vett volna egyetlen aikodo edzésen is :)


Jó gyakorlást! :)
Előzmény: Mrija (4547)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4553
A válasz benne van a kérdésben :)

Az AIKIDO gyakorlata maga a gyakorlás.
Az Uke nem "hagyja magát" vagy elszenvedője a gyakorlatnak, hanem részt vesz a mozgásban.

Az AIKIDO mozgása, "technikája" két /vagy több/ ember interakciója által kel életre.

Ez a fizikai és szellemi kapcsolat harmóniáját jelenti. A kötözködés az Uke részéről, az ellenállás, a kapálózás nem jellemző az aikido-ra /ha csak a Tori ezt kifejezetten nem kéri, hogy megtapasztalja az ellenállást/

Az AIKODO minden mozgásában az alapelemeket, alapelveket jelenítjük meg, mert valahogy meg kell jeleníteni és meg kell tapasztalni az erőt és a harmóniát.
Végső soron - O-sensei szavait idézve - az AIKIDO-nak nincsenek technikái.
Az energia áramlása van amit nevezhetünk bio-energiának, univerzális-energiának, Ki-nek, de hogy van, működő és irányítható, más energetikai folyamatokkal pl. víz, gáz, gőz, villamos energia összehasonlítható, azt mint energetikus is igazolhatom :)
Take-muszu-aiki ahogy O-sensei fogalmazott.

Jó gyakorlást! :)
Előzmény: Mrija (4546)
Sza_Ky Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4552
Igen, rendszeresen használom az AIKIDO dojo-ban tanultakat a mindennapokban pl.:

1. tömegben való mozgásnál, hogy gyorsan tudjak haladni, mégse ütközzek bele senkibe

2. tömegközlekedési eszközön kapaszkodás nélkül tudjak állni /központosítás, súlypont sülyesztés/

3. tömegben, pl disco-ban , hogy utat adjanak, mert pl. poharat viszek a kezemben és nem szeretném, ha kilöknék: csak emeld a szabad kezed fejmagasságba. senki sem szeret az arca előtt egy kezet látni. önkéntelenül hátrafelé mozdulnak

4. igen volt egy esetem nemrég két kötözködő "C" kisebbségivel. /bocsánat az érintettetektől/ verbálisan intéztem el a dolgot, anélkül, hogy aikido-rol szó esett volna, de beláttattam velük, hogy ők járnának rosszabbul. nem ment volna, ha nincs kellő magabiztosságom amit edzésen szereztem.

5. tárgyalások alkalmával, hogy ütközések nélkül jussunk eredményre, vagy ha végképp nem megy, hát hagyom, hogy essen ahova esni akar :)

verekedéskor? verekedéskor még nem használtam :) de nem is volt még szükség verekedésre, hogy megoldjam a problémáimat. csak az verekszik, akinek szüksége van bizonyításra.
nyereség amit az aikido-tól kaptam: alkalmazkodás emberekhez, helyzetekhez, hogy ezt ne vereségként éljem meg, hogy a legjobbat hozzam ki a történésekből, az előre látás /jövőbe látás :)/ képessége.

"A vizet nézd, ne a halat
lásd az utat amin halad
s tudni fogod merre kell fordulnia"

és az edzések mindennapi öröme, a jó társaság és a mozgás élvezete :)


Jó gyakorlást!
Előzmény: Mrija (4534)
m.musashi Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4551
nincs2 egyforma támadó,sem támadás.tehát 1-1 technikát több féleképpen kell tudni. ezért láthatsz minden dojoban más más kivitelezést. blokkok pedig nincsenek,csak elvezetés.
azt tudom csak mondani amit Tamura sensei is mondot: keiko,keiko,keiko!
Előzmény: Mrija (4544)
XXL 206 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 4550
PS
amúgy ne legyenek illuzioid
O-Sensei is durván pofonverte azokat akik "probálkoztak" ezzel azzal

egy ido után minden szkeptikus rájon hogy felesleges találgatnia - spekulálnia

én rengeteget láttam aikidobon ...
még nem találkoztam technikával vagy belépéssel ami nem mukodott volna ..
még ilyen uchikatenes technikák is ...

de oszintén szolva mit az interneten látok videokon néha szégyellem hogy milyen nevet csináltak az aikidonak ... meg mi lett belole ..

andris
Előzmény: Mrija (4547)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!