Kaptam néhány magoncot, tavalyelőtt ősszel lettek a magok elvetve, most 1,5-2m magasak. Aki adta, állítja hogy ezekből a magokból mindig jó fajta termésű fa lesz. Most nem nagyon tudom mit ketzdjek velük. Szeretnék egy sort ősziből a ribizli sor fölé, (majd megmutatom ha jössz) de nem tudom hogy ebből csináljam-e. Meg azt sem hogy szemezzek-e rá, vagy maradjon úgy. Nagy dilema.
A ház meletti kertben az eddig nmem metszett barackfa nagyon magas lett mintegy 4 m és teljesen fel van kopaszodva mind a három fő ága ami 6-8 cm átmérőjű. Hogyan lehet ebből a fábol kicsit tömötteb fát csinálni és egy kicsit kisebbet levághatóak a fő ágai és ott ki fog még törni valahol a fa???
Saját tapasztalatom erről nincs, viszont azt olvastam, hogy vadőszi alanyon vagy bármilyen magonc alanyon rövidebb az élettartama, mint mandulán.
Előny: gyorsabb növekedés, termőre fordulás.
Az viszont már saját tapasztalat, hogy nem minden fajta magonca fejlődik jól, tehát alanynak sem alkalmas mind. Pl. a Championról írják, hogy annak kiváló gyökere van. Ellenben a munkahelyemen lévő apró szemű parasztbarack alanyként semmit nem ér. A volt barackosom szomszédjában lévő fehér húsú akármik viszont rettentően nyomják a ráoltott fát, mindig elkértem a szomszéd szőlője alatt kikelt magoncokat.
Őszibarack magoncokkal kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Nem a termés és ellenállóság érdekel, hanem a növekedési ereje, és élettartam. Én azt vettem észre hogy a magoncok korán öregednek. Ha magoncra van nemes szemezve az milyen fát eredményez?
Az lenne a kérdésem milyen célra termelnéd elsősorban.mert ugye a magyarok nagyon jó beltartalmi értékűek lekvárnak,pálinkának,rostos lének nagyon jók,de...pulton tartani nem,mert nagyon gyorsan puhulnak.Ellenben a nyugati /francia,kanadai,olasz,de a németek is/ fajták előállítói nagy hangsújt fektetnek a húskeménységre is.
Ez egy francia oldal jó fajtákról.Nekem az Orangered és a Hargrand van ezek közül ami már terem.Ezek nálunk is beszerezhetőek jó esetben.Van még Bergevalom is ,ezt tavaly szemeztem,tavasszal ültetem a helyére.A Hargrand nagy termőképességű,nagyon finom,kemény húsú,kicsi maggal /a kicsi mag egyébként is jellemző a nyugati fajtákra/.Fedőszín narancssárga /nem sötét/,vörös beütés minimális.
Az Orangered nálam nem bőtermő,de ez lehet az én hibám is...Közepes méretű,kemény,szintén finom.Szép ,mosott vörös fedőszínű.
Moniliára gyümölcs/ sztem a magyaroknál kevésbé érzékenyek,a hidegtűrésük jó,de az én területem adottsága ugye más mint a tiéd,így nem minden adat lehet mérvadó.
Azért leírom az össz meglévő kajszifajtámat :
Termő /min 1szer már termett/ : Orangered,Hargrand,Bergeron,Ceglédi bíbor,Ceglédi arany,Ceglédi óriás,Harmat,Pannónia,Sylred,Pinkcot,Mandulakajszi
Még nem termett: Barbora,Kuresia,Kioto /ez lehet hogy meghal.../,Aurora,Big Red,Bergeval
Ami érdekel: piros fedőszín, téli hideg igénye, virágzás ideje, méret, nem baj, ha jelenleg itthon nem elérhető, csak legalább Európában termelésbe legyen.
Ma végeztem a gödörásásokkal...persze ez nem jelent 100 %-os ásást.A 34 gödörből felét tudtam rendesen kibányászni /mondjuk a körték alá kisebb gödröket ástam ill. az az M9 alanyú almák alá is kisebbek lesznek/.A körte soron kívül a következő őbarack-orsó sor volt a fő cél . Ez a fentiből 15 gödröt jelentene, 10-et sikerült a többit csak félig engedte a talaj. 6-ot el is ültttem. Ahol régóta nem volt művelve max 15 cm-t lehetett haladni,egy részében kb 25-30 ra jutottam...mindegy,majd tavszra leázik aztán folyt köv.
Mellesleg most derült ki,hogy a tavalyi szemzésnyilvántartásomat elcsesztem,így nem mindegyik elültettről tudom most,hogy mi is az ...várhatok amíg terem :( Még jó,hogy szemzéskor volt annyi sütnivalóm,hogy az újak mellé saját került,vagy szőrös mellé kopasz,így majd be tudom azonosítani,mert az eredeti szemzési sor megvan /csak hát sok nem eredt meg belőlük.. és azok bezavartak a képbe-mivel ne vágtam ki őket,hanem most augban újra rájuk szemeztem.
Én csak azokat a gyümölcsöket mondtam neked amiket oltani szeretnék (mivel nem ismerem a kínált alanyokat) de megtudnád mondani milyeneket fogok kapni? Csak hogy addig is utánna tudjak nézni és tudjak tervezgetni.
Számozás az érési időre utal, a gyenge növekedés viszont alany vagy talaj esetleg tápanyag probléma.. Moníliára használj Chorust esetleg Merpánt július végén megéri.
Nagyjából azt tudom mondani,mint Csarli. A moniliára oda kell figyelni,de sztem tafrinára nem érzékenyebb,mint a többi.
Viszont /lehet kicsit elfogult vagyok vele./ máskor szoktunk többből befőttet csinálni ,idén már csak abból,utánozhatatlanul legjobb annak,én spec frissen is szeretem,nekem az íze nagyon bejön,az meg hogy rágni kell...hát az almát is kell,nem ...Ami még pozitívum /nálam legalább is/ rengeteget bír teremni,kicsiben nem árt ritkítani,mert szétszakad,annyi van rajta...és ritkítva szép méretes.Nekem a régi termő nem tudom melyik /az eredeti fát még apám ültette kb 22-23 éve./ fajta,aztán van egy olasz, a Federica ez idén termett először,jó lesz ez is,de ez korábbi ill. szemeztem Csarli Babygold 6-osából /úgy néztem az én régim nem olyan/.Szóval egynek mindenképpen jó ha szorít helyet az ember.
Én is szeretem rágni a gyümölcsöt és egyik kedvencem a gumi barack. Babygold 6, de még inkább a 7. A 6-os nálam gyengén növekszik, mindenáron teremni akar és mind a kettő éréskor erősen moniliásodik. (Csak tavasszal permetezem őket tafrina ellen esetleg nyáron tetű ellen vadászó permetezést kapnak, de érés előtt-közben semmit. Amennyi enni kell igy is megterem.)
Találkozott valaki kékesvörös vagy inkább lilásvörös gumibarackkal? Táborfalván a postahivatal kertjében volt egy fa, de mire odáig jutottam, hogy szemzek belőle, kipusztúlt.
A Manon-t is nagyon csípem,de vhogy elég keveset terem /sőt.../pedig már nem kis fa ,egyébként egészségesnek tűnik..szóval.,a régebbi fajták közül meg a Suncrest amitalán az átlagnál jobban bejön,ja é s én nagyon szeretem a gumibarackot.Igaz,hogy ezt rágni kell,de az íze...hm.:)
Nehéz ügy...igazából olyan ami nem jó,nincs....de ha mindenképpen választani kellene a kevésbé savasakat tenném előre,pl Royal Glory,Big Top.,de mondom én mindegyiket szeretem,ami van ...ezért is vannak.
Atifoci! A fajták minősítésének szubjektív oldala is van és tényleg függ a termőhelytől. Ha úgy teszem fel a kérdést, hogy a saját őszibarackjaid közül melyik ízlik legjobban, akkor az első 3-5 helyre mit írnál be? A különböző évjáratokat minőségét átlagolva.
Mivel Csarli révén van lehetőségünk új alanyokat beszerezni,így néhányan persze hogy élünk vele,mert szeretnénk kipróbálni,mit tudnak...de ettől függetlenül "hagyományos",nálunk elérhető alanyokkal is lehet kísérletezni.Én is próbálom az őszimagoncra kajszit,szilvát,myrabolánra nektarint stb.
Nagy öröm,ha az ember saját gyártmányú fáiról ehet gyümölcsöt :))
Lehet egy kicsit szentimentális a kérdés de legalább választ kapok.
ugye most azon vagytok,hogy új alanyokra oltsatok, szemezzetek új fajtákat.
Nos gondolom akkor csak az alanyt veszitek. Ezeket mikor lehet szemezni vagy oltani?
Mert már olyan is megfordult a fejemben ha már most is lehet akkor ha vki beszemezné nekem és úgy küldené persze egy árat mondva a szemzésre lehet én is rendelnék.