Keresés

Részletes keresés

Kriszta721 Creative Commons License 2011.06.26 0 0 4870

Köszi.

Előzmény: elefada (4869)
elefada Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4869

Méhésztöl szerintem féláron.

Előzmény: Kriszta721 (4847)
elefada Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4868

Ovisok készítették, tavaly. Ez is sajt!

Nem nagy kunszt egy  alapsajtot összeállítani, de még EGY jó sajtot sem csinálni, annál inkább az, ha 10 *megközelítöleg u.o. készítesz, és az jó.

Azért tavaly óta várom ám a sajtos képeket, amit beigértél!

Előzmény: krezidiesel (4849)
elefada Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4867

Nem! Sok sok változata közül, az toxint termel, ez nem.

Előzmény: Törölt nick (4860)
elefada Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4866

Ha nem ereszt levet, és száraz a felület. Hol tartum? Akár a konyhapulton.

Előzmény: Törölt nick (4861)
elefada Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4865

Vajsavas erjedés ellen. Ez nálunk nem aktuális.

Kecskével nem etetünk silótakarmányt.

Attol lehet.

Előzmény: Kecskeb (4863)
Kecskeb Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4863

Háááát....ezt nem én találtam ki, hanem valami sajtos irományból idéztem....gondolom nemcsak akadályozza a puffadást, hanem fertőtlenít is....de nem vagyok benne biztos...

:-)

Előzmény: genziana (4859)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4861

Nos, tegnap megcsináltam életem első melegített tejből készült sajtját, 7 literből. (Ez most két napi tej, kiskecskék mellett, meg az egyik anyakecske a kettőből beteg és kevesebbet ad. Ilyen zavaró tényezők nélkül ez egy napi lenne...) Kaváncsi leszek rá - a csöpögtetés (kis préselés) után a levágott perem olyan finom volt, hogy só nélkül is megettem volna. Emlékeztetett az íze és állaga a bolti félkemény tehénsajtokéra, de azoknál egy kicsit porhanyósabb volt - meglátjuk, lehet, hogy érés közben javul még. Most a sófürdő után a hűtőben pihen.

 

Elefada, mikor szoktad viasszal bevonni? Hol kell ahhoz tartani, hogy kellően leszáradjon? A következőnél talán kipróbálom, és leteszem a 18 fokos pincébe.

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4860

Én ezt inkább nem használnám, már a korai puffadás gátlását, mert máskülönben mi jelezné, hogy ne együk meg, mert hasmenés esedékes? :)

 

Egyébként mondja meg nekem valaki, ez ugyanaz a coli baci, mint ami miatt nyugaton ez a hisztéria alakult ki, vagy az valami extrémebb változat?

Előzmény: Kecskeb (4855)
genziana Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4859

Elefada, ment a levél.

genziana Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4858

De legalább kárpótolt a dologért, hogy a gyerekem végre életében először belepisilt a WC- be, meg az udvaron is , letolta okosan a naciját, és szépen pisilt.

Talán végre leszokunk a pelusról, már ideje lenne:)))

genziana Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4857

Ha gondolod, és eljössz felénk neked adom:)))

 

Előzmény: krezidiesel (4849)
genziana Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4856

Nos ez úgy történt, hogy az esti+ reggeli fejésből készítettem, ez csütörtökön történt. Két 20 literes fazékban, míg én elvoltam a gyerekkel a gyógypedre, az uram elkezdett termizálni.

Szóval hazaértem, a fazekak, már bent hűltek a kádban (erre is ki kell találni valamit, mert az akrilkádam már tiszta karc), szóval, cserélgettük a hidegvizet, hogy minél hamarabban hűljön. 

Aztán 33 fokon anykultúra, aztán oltóztam, szépen meregettem a savót, csináltam 4 féle ízzel, formába az alvadékot, forgattam, és amikor pénteken hajnalban kivettem a formákból az összes szivacs, és savó.

Annyira ideges voltam, hogy bőgtem..........

 

Előzmény: elefada (4845)
Kecskeb Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4855

Genziana

 

 

Talán segít:

 

A sajt korai, baktériumok által okozott puffadásának megakadályozására kálium-nitrát használható. Adagolása 5-10 g 100 liter tejhez. A túlzott mennyiség a sajtban íz- és színhibát okoz, és csökkenti az oltóhatást. A sajt késői puffadása ellen lizozim enzimmel védekezhetünk (10-15 g/100 l).

Előzmény: genziana (4803)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4854

USA-ban meg sem engednék, hogy eladd vagy akár elajándékozd a pasztörizálatlan tejterméket, és itthon is jól láthatóan fel kell rajta tüntetni :) Szó se róla, nem szerencsés, ha valaki épp nincs beoltatva kullancs ellen, és ezzel kapja be az agyhártyagyulladást.(Nekünk pusztult már el így kecskénk.) A Lyme ellen nincs is oltás, de el lehet kapni vele. A régi idők óta sok minden változott, pl. ezek a betegségek elterjedtek.

 

Amúgy termizálni már a régi szerzetesek is szotkak, csak nem ezzel a szóval mondták nyilván. Sok titkos sajtreceptben volt ez az akkor még tudattalan, megfigyelésen alapuló technika, amivel stabilizálták a minőséget, és amihez még nem kell CaCl2 meg plusz tejsavbaktérium.

Előzmény: krezidiesel (4850)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4853

Ezt a termizálást én sem igazán értem. Ez már a modern kor technikája, ha valaki olvassa a Terék-féle könyvet, ott a francia parasztasszony mindíg nyers tejből csinálja a sajtot. Én is.

Előzmény: krezidiesel (4850)
krezidiesel Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4852

Hiszek Neked!

Jövő héten lehet elkanyarodok Feléd, régen láttalak!

Előzmény: Kriszta721 (4851)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4851

Cseréljük, mostanában nagyon jó sajtokat csináltam. Legalábbis szerintem.

Előzmény: krezidiesel (4848)
krezidiesel Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4850

(Van otthon több mint egy éves sajtom , és azt reszelgetem a milánóira. Lassan fogy mert rajtam kivül senki se mer enni belőle. Hűtetlenül becsomagolatlanul áll a spázjban, nem penészedik, és kőkemény, a reszelő alig viszi.)

(ja és soha nem pasztőröztem tejet, mert szerintem a tej halála)

Előzmény: krezidiesel (4849)
krezidiesel Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4849

Én soha semmilyen sajtomat nem dobtam ki, szerintem nincs olyan sajt ami nem ehető, vagy megromlik.

(ami tejből van)

Max több vörösbor kell hozzá.

Előzmény: genziana (4837)
krezidiesel Creative Commons License 2011.06.25 0 0 4848

A viasz ugyanaz mint húsboltban a zsirpapir.

Azzal együtt adod el a termékedet, és amig olcsóbb mint a sajt addig keresel rajta.

Ráadásul segit megőrizni a sajt nedvességtartalmát, és ezzel a súlyát.

Spanyoloknál láttam kemény sajtot olivaolajjal tartósitva és lezacskózva.

Ha érdekel van egy negyedkilós bontatlan most épp a hűtőm aljában, kecskesajtra elcserélhetjük.

Előzmény: Kriszta721 (4847)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4847

Látod, nekem eddig ez meg sem fordult a fejemben. Mindig az "érlelő" hőmérsékletével és páratartalmával kűzdök, már szinte mániákusan. Igazából egy jó pincére vágyom, de az mostanában nem lesz nekem. Most nézem a mosonmagyaróvári papírokat, 1 kg viasz 1650 Ft. Köszönöm az ötletet!

Előzmény: elefada (4841)
elefada Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4846

Üdv sajtoló!

Örülök, hogy ujjra itt vagy s segíted a munkánkat.

Előzmény: sajtoló (4834)
elefada Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4845

Azt gondolom, megvan!

37 LITER, NEM A 24 ÓRÁS TEJED.

Ha már beindult,az édes gomolya technologiával tuti túlfut.

Előzmény: genziana (4843)
elefada Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4844

Szivacs hökezelés után? Mikor veszed észre? Savanyodás alatt? Hütöben hütsd le.

 

vagy úgy gondolod, tülsavanyodott?

Tegnap örült meleg volt. Ha a sofürdöt nem hűtötted, lehetett 25 fok körül, s nem akasztotta meg a savanyodást.

Csak egy ötlet....ha ilyen meleg van, kisavanyodás után tedd egy kicsit lehülni a hűtöbe. Ez megállítja.

Előzmény: genziana (4843)
genziana Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4843

Egyik se, szivacs, és savócsorgás.

Tegnapi 37 liter tejből. Előtte nem a tegnapi igen, ma is forgatok, nem szivacs, nem savós, de valahogy mégsem tetszik....

Előzmény: elefada (4839)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4842

és a viaszt utána újra lehet olvasztani, különszedni a sajtmaradványoktól? Vagy egyben lejön? Csak mert nem olcsó mulatság. Igaz, nekünk van pár tíz kilóval, csak úgy "egyszer csak jó lesz valamire" alapon.

Előzmény: elefada (4841)
elefada Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4841

Ha leszáradt sajtot beviaszolsz, steril körűlmények közt érik, nem számít az érlelő hömérséklete, páratartalma.

Ha sok a tej, így tejinséges időben is van sajtod eladó.

Előzmény: Kriszta721 (4840)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4840

De mi van a kéreggel a viasz alatt? Tudod, én rengeteget agyalok ezen a sajtgyártáson, de itt nagyon sok a tej, nem érek rá kísérletezni. A tejhűtő ugyan sokmindent kibír, de ha 100 liter tejet elcseszek.... 

Előzmény: elefada (4822)
elefada Creative Commons License 2011.06.24 0 0 4839

Mi a baj? Penész, vagy savanyú?

Előzmény: genziana (4837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!