Keresés

Részletes keresés

főszakács69 Creative Commons License 2011.11.10 0 0 6112

Sziasztok--van 2 poinchter barackmagom--az úgy jó hogy cserépbe ültetem-aztán a pincébe teszem?Üdv Robi

Csarli1 Creative Commons License 2011.11.10 0 0 6111

Januárba ha a hőmérséklet felmegy +5 fok fölé 4-5 napig ismételd meg.

Előzmény: Vebber (6095)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 6110

Nem kéregmoly.Vmi belülről indul kifelé,belülről hal el.Az ágak külső 1-1,5  cmes sávja egy darabig él ,terem is,de merev lesz,könnyen törik...aztán jön a fűrész,meg a fejsze.Mindegy,ezeket a fákat idővel lecserélem idevaló alanyúakra.

Előzmény: Flanell (6108)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 6109

Nálam nem lesz lemosózás,egyszerűen időm nincs rá.A lombhullás változó.A hegyen ma néztem ,a Sylreden már nincs levél,mellette az Orangereden meg szinte az összes rajta van zölden...

Előzmény: Vebber (6095)
Flanell Creative Commons License 2011.11.08 0 0 6108

Nem tudom, mi miatt mennek ki a mandula alanyú fáid. A mandulának van némi mészigénye, de nálad nemigen lehet kimondott savanyú talaj. Nem tartasz esetleg kéregmolyt? Igaz, az az őszit is imádja, de talán véletlenszerűen a mandulákba ment.

 

Erről még nem hallottam, hogy sárga húsúra sárgát kellene tenni, fehérre fehéret.

Az biztos, hogy fehéren a nektarin is nagyon nőtt.

Előzmény: Törölt nick (6091)
Flanell Creative Commons License 2011.11.08 0 0 6107

Szerintem alacsonyra visszavágod őket, 2014-ben teremnek, ami nem tetszik, átszemzed, még ki is hajt. A következő évben már rendes faméretű lesz. Csak 1 évet veszítesz vele.

Előzmény: gergerg (6090)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6106

...ja igen,az én Bergevalom oltóanyaga innen származott : http://www.schreiber-baum.at/marillen.htm

Előzmény: Csarli1 (6104)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6105

Hát talán egy telefont megérne ,rákérdezni.

 

Egyébként összenézve mindent én a Bergeron származékokat : Bergeval,Bergarouge,Tardicot javasolnám ill. a Kioto-t.Fedőszín,keménység stimt ,a Bergeront talán neked sem kell bemutatni,itthon a legfagytűrőbb a régebbiek közül,ezen kívül a Kioto-t is jó fagytűrőnek írják ,valamint kisebb növekedési erélyünek,ami lehetővé teszi a nagyobb sűrűségű ültetvény létrehozását is.

Előzmény: Csarli1 (6103)
Csarli1 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6104

Almából már a 90+-os a sláger a nagybanin, de a kis kosaras piacon 65-70es viszik a 90+os nem veszik, csak a zöldségesnél, mert ott nincs más, és ha megromlik a termelőt szidják.

A kereskedő nem mondja el, hogy minél nagyobb annál hamarabb romlik.

Előzmény: gergerg (6102)
Csarli1 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6103

Kösz az infót, de sajnos nem írják a hidegigényt, és a virágzás idejét.

Előzmény: Törölt nick (6094)
gergerg Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6102

Az a baj hogy a fogyasztó is pont azt akarja mint a kereskedő, és mikor rájön hogy sz@r, akkor nem az adott fajtát hanem magát a gyümölcsöt írja le. Hányszor hallottam már hogy a mostani paradicsomoknak semmi íze, holott nem a mostaniaknak nincs, hanem azoknak a szemeteknek amit árulnak. A megoldás nyilván a fogysztói igény megváltozása lenne, de addig az az érzésem hogy néhány korty vizecske lecsúszik még a Dunán.

Előzmény: Csarli1 (6101)
Csarli1 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6101

Tudod Ali-bá a kereskedőnek egy a lényeg mutatós, nagy, és kemény legyen az árú, íz  és hogy a fogyasztó mit akar, nem érdekli.

Sajnos a piacon ő diktál, mert a termelők nem hajlandók összefogni.  

Előzmény: Ali-bá (6100)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6100

Van egy rózsabarack fám, az elég pirosas gyümölcsöket terem. (De gondolom ez már elavult fajta a mai fajtaözönt látva!) 

Előzmény: Csarli1 (6083)
gergerg Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6099

A V alak nem tetszik, az fontos?

 

( Nyitottam egy sövény topicot http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9210772)

Előzmény: Ali-bá (6098)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6098

A vízszintes karok kihagyásával igen. (A Nap, a kis emberke az üveggel és az ollóval, no meg az őszibarackfa V alakra nevelve stimmel!)

Előzmény: gergerg (6096)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6097

Esetleg megpróbálhatod un. 'asztal' koronává átalakítani. Ld. Metszés Fórum 305 és 331. hsz. képei.  /A 305. képen az almafák mögött jobbról a 2. és a 3. fatörzs így nevelt őszibarackfa./

Javaslat: vágj el tavasszal minden vastagabb ágat 1,7-2 m magasan. A lejebb lévő felfele törekvő vesszőket kötözd le vízszinteshez közelire. A vágás környékén sok uj vessző hajt, ezeket nyáron kötözd le, ernyő szerűen. A felfele törőket folyamatosan vágd ki. 1-2 év alatt jóra jön. (Van ilyen fám! Majd lefotózom.) Sok munkával, állandó figyeléssel jár.

Előzmény: delon77 (6089)
gergerg Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6096

Szerintetek őszibaracknál ez működne?

 

 

Vebber Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6095

Mai nap megcsináltam a lemosópermetezést. A fák teljesen elhulajtották a lombjukat.

Ti, hogy álltok vele?

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6094
Előzmény: Csarli1 (6086)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6093

Akkor magyar oltványok nem is jöhetnek szóba.

 

Sajnos magyar leírásokkal nemigen tudok szolgálni,bár a Cotokat termesztő boldogkőváraljai ill. siófoki cég tapasztalatairól jelent meg 1-2 cikk ill. a Palesitsnál beszerezhető fajtákat termelőkről is,viszont ezek inkább dombvidéki termőtájak,de semmi esetre sem alföldi így nem biztos,hogy mérvadó a leírásuk.

Szerintem egyébként a fajták mellett az alanyra is oda kell figyelned.

Piros fedőszínűeket a francia és a kanadai fajták között találsz,az olaszok is inkább narancssárgák,bár itt is előre törtek a sötétebb naracssárga fajták.

Előzmény: Csarli1 (6086)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6092

Hát nem akarlak elkeseríteni,de az őszi a kajszival ellentétben "kiválóan" kopaszodik,nem hajt ki rejtett rügyről.Amit fiatal korban nem tartasz rendben később már nem nagyon lehet jóvá tenni.

Előzmény: delon77 (6089)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 6091

Ez gondolom talajfüggő,mert nálam a mandula-alanyuak mennek ki sorban,csak akkor vettem ezen az alanyon,ha ragaszkodtam az adott fajtához és nem volt magonc alanyon...aztán addig bírja ki amíg szaporítok  róla.Én csak magoncra szemzek /ill. most már az olaszokra is.../.Mondjuk arra is célszerű talán figyelni ,hogy sárga húsút lehetőleg sárga magoncra,fehéret fehérre,de én nagy ügyet nem csináltam eddig belőle.Amiről tudom,hogy magoncként nagyon erős az a gumibarackom,más kérdés,hogy a termése gyakorlatilag uaz,mint a nemes /tehát ezzel mákom volt :) /

Előzmény: Flanell (6088)
gergerg Creative Commons License 2011.11.06 0 0 6090

Kaptam néhány magoncot, tavalyelőtt ősszel lettek a magok elvetve, most 1,5-2m magasak. Aki adta, állítja hogy ezekből a magokból mindig jó fajta termésű fa lesz. Most nem nagyon tudom mit ketzdjek velük. Szeretnék egy sort ősziből a ribizli sor fölé, (majd megmutatom ha jössz) de nem tudom hogy ebből csináljam-e. Meg azt sem hogy szemezzek-e rá, vagy maradjon úgy. Nagy dilema.

Előzmény: Flanell (6088)
delon77 Creative Commons License 2011.11.06 0 0 6089

Sziasztok!

 

A ház meletti kertben az eddig nmem metszett barackfa nagyon magas lett mintegy 4 m és teljesen fel van kopaszodva mind a három fő ága ami 6-8 cm átmérőjű. Hogyan lehet ebből a fábol kicsit tömötteb fát csinálni és egy kicsit kisebbet levághatóak a fő ágai és ott ki fog még törni valahol a fa???

Flanell Creative Commons License 2011.11.06 0 0 6088

Saját tapasztalatom erről nincs, viszont azt olvastam, hogy vadőszi alanyon vagy bármilyen magonc alanyon rövidebb az élettartama, mint mandulán.

Előny: gyorsabb növekedés, termőre fordulás.

Az viszont már saját tapasztalat, hogy nem minden fajta magonca fejlődik jól, tehát alanynak sem alkalmas mind. Pl. a Championról írják, hogy annak kiváló gyökere van. Ellenben a munkahelyemen lévő apró szemű parasztbarack alanyként semmit nem ér. A volt barackosom szomszédjában lévő fehér húsú akármik viszont rettentően nyomják a ráoltott fát, mindig elkértem a szomszéd szőlője alatt kikelt magoncokat.

Előzmény: gergerg (6087)
gergerg Creative Commons License 2011.11.06 0 0 6087

Üdv!

 

 Őszibarack magoncokkal kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Nem a termés és ellenállóság érdekel, hanem a növekedési ereje, és élettartam. Én azt vettem észre hogy a magoncok korán öregednek. Ha magoncra van nemes szemezve az milyen fát eredményez?

Csarli1 Creative Commons License 2011.11.06 0 0 6086

Piacra.

Ezért fontos a piros fedőszín, és a keménység.

Előzmény: Törölt nick (6084)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.06 0 0 6085
Előzmény: Csarli1 (6083)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.06 0 0 6084

Az lenne a kérdésem milyen célra termelnéd elsősorban.mert ugye a magyarok nagyon jó beltartalmi értékűek lekvárnak,pálinkának,rostos lének nagyon jók,de...pulton tartani nem,mert nagyon gyorsan puhulnak.Ellenben a nyugati /francia,kanadai,olasz,de a németek is/ fajták előállítói nagy hangsújt fektetnek a húskeménységre is.

 

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=fr&u=http://www.crosviguier.com/abricotiers/orangered%25C2%25AE-bhart-cov/&ei=eZO2TvfAKsnwsga6ocXSAw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=8&sqi=2&ved=0CE4Q7gEwBw&prev=/search%3Fq%3DOrangered%2Bbhart%26hl%3Dhu%26biw%3D1024%26bih%3D573

%26prmd%3Dimvns 

 

Ez egy francia oldal jó fajtákról.Nekem az Orangered és a Hargrand  van ezek közül ami már terem.Ezek nálunk is beszerezhetőek jó esetben.Van  még Bergevalom is ,ezt tavaly szemeztem,tavasszal ültetem a helyére.A Hargrand nagy termőképességű,nagyon finom,kemény húsú,kicsi maggal /a kicsi mag egyébként  is jellemző a nyugati fajtákra/.Fedőszín narancssárga /nem sötét/,vörös beütés minimális.

Az Orangered nálam nem bőtermő,de ez lehet az én hibám is...Közepes méretű,kemény,szintén finom.Szép ,mosott vörös fedőszínű.

Moniliára gyümölcs/  sztem a magyaroknál kevésbé érzékenyek,a hidegtűrésük jó,de az én területem adottsága  ugye más mint a tiéd,így nem minden adat lehet mérvadó.

 

Azért leírom az össz meglévő kajszifajtámat :

 

Termő /min 1szer már termett/ : Orangered,Hargrand,Bergeron,Ceglédi bíbor,Ceglédi arany,Ceglédi óriás,Harmat,Pannónia,Sylred,Pinkcot,Mandulakajszi

 

Még nem termett: Barbora,Kuresia,Kioto /ez lehet hogy meghal.../,Aurora,Big Red,Bergeval

 

Idén szemeztem : Sweet Red,Tardicot

 

..ja még egy oldal ahol érdemes körülnézni : http://www.boku.ac.at/iam/apricot/cv_bhart.html

Előzmény: Csarli1 (6083)
Csarli1 Creative Commons License 2011.11.06 0 0 6083

Tisztelt Hölgyeim és Uraim információt szeretnék kérni kajszi fajtákról 4 hektárt akarok beültetni.

Ami érdekel: piros fedőszín, téli hideg igénye, virágzás ideje, méret, nem baj, ha jelenleg itthon nem elérhető, csak legalább Európában termelésbe legyen.

Területem sík alföldi homok kb. 50 cm-re hordalékos talaj, észak-déli sorirány lehetséges.  

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!