Nem kéregmoly.Vmi belülről indul kifelé,belülről hal el.Az ágak külső 1-1,5 cmes sávja egy darabig él ,terem is,de merev lesz,könnyen törik...aztán jön a fűrész,meg a fejsze.Mindegy,ezeket a fákat idővel lecserélem idevaló alanyúakra.
Nálam nem lesz lemosózás,egyszerűen időm nincs rá.A lombhullás változó.A hegyen ma néztem ,a Sylreden már nincs levél,mellette az Orangereden meg szinte az összes rajta van zölden...
Nem tudom, mi miatt mennek ki a mandula alanyú fáid. A mandulának van némi mészigénye, de nálad nemigen lehet kimondott savanyú talaj. Nem tartasz esetleg kéregmolyt? Igaz, az az őszit is imádja, de talán véletlenszerűen a mandulákba ment.
Erről még nem hallottam, hogy sárga húsúra sárgát kellene tenni, fehérre fehéret.
Az biztos, hogy fehéren a nektarin is nagyon nőtt.
Szerintem alacsonyra visszavágod őket, 2014-ben teremnek, ami nem tetszik, átszemzed, még ki is hajt. A következő évben már rendes faméretű lesz. Csak 1 évet veszítesz vele.
Egyébként összenézve mindent én a Bergeron származékokat : Bergeval,Bergarouge,Tardicot javasolnám ill. a Kioto-t.Fedőszín,keménység stimt ,a Bergeront talán neked sem kell bemutatni,itthon a legfagytűrőbb a régebbiek közül,ezen kívül a Kioto-t is jó fagytűrőnek írják ,valamint kisebb növekedési erélyünek,ami lehetővé teszi a nagyobb sűrűségű ültetvény létrehozását is.
Almából már a 90+-os a sláger a nagybanin, de a kis kosaras piacon 65-70es viszik a 90+os nem veszik, csak a zöldségesnél, mert ott nincs más, és ha megromlik a termelőt szidják.
A kereskedő nem mondja el, hogy minél nagyobb annál hamarabb romlik.
Az a baj hogy a fogyasztó is pont azt akarja mint a kereskedő, és mikor rájön hogy sz@r, akkor nem az adott fajtát hanem magát a gyümölcsöt írja le. Hányszor hallottam már hogy a mostani paradicsomoknak semmi íze, holott nem a mostaniaknak nincs, hanem azoknak a szemeteknek amit árulnak. A megoldás nyilván a fogysztói igény megváltozása lenne, de addig az az érzésem hogy néhány korty vizecske lecsúszik még a Dunán.
Esetleg megpróbálhatod un. 'asztal' koronává átalakítani. Ld. Metszés Fórum 305 és 331. hsz. képei. /A 305. képen az almafák mögött jobbról a 2. és a 3. fatörzs így nevelt őszibarackfa./
Javaslat: vágj el tavasszal minden vastagabb ágat 1,7-2 m magasan. A lejebb lévő felfele törekvő vesszőket kötözd le vízszinteshez közelire. A vágás környékén sok uj vessző hajt, ezeket nyáron kötözd le, ernyő szerűen. A felfele törőket folyamatosan vágd ki. 1-2 év alatt jóra jön. (Van ilyen fám! Majd lefotózom.) Sok munkával, állandó figyeléssel jár.
Sajnos magyar leírásokkal nemigen tudok szolgálni,bár a Cotokat termesztő boldogkőváraljai ill. siófoki cég tapasztalatairól jelent meg 1-2 cikk ill. a Palesitsnál beszerezhető fajtákat termelőkről is,viszont ezek inkább dombvidéki termőtájak,de semmi esetre sem alföldi így nem biztos,hogy mérvadó a leírásuk.
Szerintem egyébként a fajták mellett az alanyra is oda kell figyelned.
Piros fedőszínűeket a francia és a kanadai fajták között találsz,az olaszok is inkább narancssárgák,bár itt is előre törtek a sötétebb naracssárga fajták.
Hát nem akarlak elkeseríteni,de az őszi a kajszival ellentétben "kiválóan" kopaszodik,nem hajt ki rejtett rügyről.Amit fiatal korban nem tartasz rendben később már nem nagyon lehet jóvá tenni.
Ez gondolom talajfüggő,mert nálam a mandula-alanyuak mennek ki sorban,csak akkor vettem ezen az alanyon,ha ragaszkodtam az adott fajtához és nem volt magonc alanyon...aztán addig bírja ki amíg szaporítok róla.Én csak magoncra szemzek /ill. most már az olaszokra is.../.Mondjuk arra is célszerű talán figyelni ,hogy sárga húsút lehetőleg sárga magoncra,fehéret fehérre,de én nagy ügyet nem csináltam eddig belőle.Amiről tudom,hogy magoncként nagyon erős az a gumibarackom,más kérdés,hogy a termése gyakorlatilag uaz,mint a nemes /tehát ezzel mákom volt :) /
Kaptam néhány magoncot, tavalyelőtt ősszel lettek a magok elvetve, most 1,5-2m magasak. Aki adta, állítja hogy ezekből a magokból mindig jó fajta termésű fa lesz. Most nem nagyon tudom mit ketzdjek velük. Szeretnék egy sort ősziből a ribizli sor fölé, (majd megmutatom ha jössz) de nem tudom hogy ebből csináljam-e. Meg azt sem hogy szemezzek-e rá, vagy maradjon úgy. Nagy dilema.
A ház meletti kertben az eddig nmem metszett barackfa nagyon magas lett mintegy 4 m és teljesen fel van kopaszodva mind a három fő ága ami 6-8 cm átmérőjű. Hogyan lehet ebből a fábol kicsit tömötteb fát csinálni és egy kicsit kisebbet levághatóak a fő ágai és ott ki fog még törni valahol a fa???
Saját tapasztalatom erről nincs, viszont azt olvastam, hogy vadőszi alanyon vagy bármilyen magonc alanyon rövidebb az élettartama, mint mandulán.
Előny: gyorsabb növekedés, termőre fordulás.
Az viszont már saját tapasztalat, hogy nem minden fajta magonca fejlődik jól, tehát alanynak sem alkalmas mind. Pl. a Championról írják, hogy annak kiváló gyökere van. Ellenben a munkahelyemen lévő apró szemű parasztbarack alanyként semmit nem ér. A volt barackosom szomszédjában lévő fehér húsú akármik viszont rettentően nyomják a ráoltott fát, mindig elkértem a szomszéd szőlője alatt kikelt magoncokat.
Őszibarack magoncokkal kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Nem a termés és ellenállóság érdekel, hanem a növekedési ereje, és élettartam. Én azt vettem észre hogy a magoncok korán öregednek. Ha magoncra van nemes szemezve az milyen fát eredményez?
Az lenne a kérdésem milyen célra termelnéd elsősorban.mert ugye a magyarok nagyon jó beltartalmi értékűek lekvárnak,pálinkának,rostos lének nagyon jók,de...pulton tartani nem,mert nagyon gyorsan puhulnak.Ellenben a nyugati /francia,kanadai,olasz,de a németek is/ fajták előállítói nagy hangsújt fektetnek a húskeménységre is.
Ez egy francia oldal jó fajtákról.Nekem az Orangered és a Hargrand van ezek közül ami már terem.Ezek nálunk is beszerezhetőek jó esetben.Van még Bergevalom is ,ezt tavaly szemeztem,tavasszal ültetem a helyére.A Hargrand nagy termőképességű,nagyon finom,kemény húsú,kicsi maggal /a kicsi mag egyébként is jellemző a nyugati fajtákra/.Fedőszín narancssárga /nem sötét/,vörös beütés minimális.
Az Orangered nálam nem bőtermő,de ez lehet az én hibám is...Közepes méretű,kemény,szintén finom.Szép ,mosott vörös fedőszínű.
Moniliára gyümölcs/ sztem a magyaroknál kevésbé érzékenyek,a hidegtűrésük jó,de az én területem adottsága ugye más mint a tiéd,így nem minden adat lehet mérvadó.
Azért leírom az össz meglévő kajszifajtámat :
Termő /min 1szer már termett/ : Orangered,Hargrand,Bergeron,Ceglédi bíbor,Ceglédi arany,Ceglédi óriás,Harmat,Pannónia,Sylred,Pinkcot,Mandulakajszi
Még nem termett: Barbora,Kuresia,Kioto /ez lehet hogy meghal.../,Aurora,Big Red,Bergeval
Ami érdekel: piros fedőszín, téli hideg igénye, virágzás ideje, méret, nem baj, ha jelenleg itthon nem elérhető, csak legalább Európában termelésbe legyen.