Keresés

Részletes keresés

afcajax Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7381

A Buteyko légzés technikáról halott már valaki vagy rendelkezik bármi féle tapasztalattal e téren?

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7380

Miért van, hogy a The Red House című képével  1908-ban Claude Monet merte így, ilyen eszközökkel ábrázolni a valóságot, s mi félünk az idegen, szokatlan megközelítésektől? Attól, hogy kiszakadjunk a klisékből, a hagyományos módszerek nyújtotta biztonságból akár a betegség-gyógyítás és megközelítés terén? Monet bátrabb volt? Tehetségesebb? Jobban látta a valóságot? Vagy csak emberibb, kreatívabb korban élt? 

S miért ragaszkodunk mi annyira (én nem :) ) a 30-40 éve lefektetett doktrinákhoz, a tekintélyes orvosok által hirdetett megoldások üdvözítő voltához? Miért nem merjük a dolgokat továbbgondolni? Miért vagyunk kisé zártak az újfajta megközelítésekre? Mi, a betegek? (Mert az orvosok függelmi viszonyai, elkötelezettsége érthető..)

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7379

Igen, s pont emiatt mondják azt bizonyos vidéki körorvosok, hogy a reflux nem is igazi betegség, hanem divatkór...:)

afcajax Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7378

Ez is csak azt bizonyítja, hogy maga a reflux diagnózisa is nehéz, mert elég elmosódott a határ az egészséges és a refluxos beteg között. Ha valakinek 39-szer jön fel az belefér, 41 meg már sok. Mi van ha valakinek érzékenyebb a nyelőcsöve és már napi 10-től is felmaródik, mi van ha valakinek 50-szer jön fel de nem érzékeli és tünete sincsen.Érdekes, hogy az is beteg akinek panaszt nem okoz, felmaródása sincs, de ugye eléri mondjuk a 40-es számot.

Előzmény: Törölt nick (7376)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7377

Végül:

 

"Hogy nektek, ha valamiről szó esik, azonnal véleményt kell mondanotok: ez ostobaság, ez okos dolog, ez helyes, ez csúf! Mit ér ez? Rájöttök talán bármilyen tett belső összetevőire? Biztonságosan meg tudjátok állapítani az okokat, amely miatt az történt, ami történt, és miért úgy, ahogy? Ha értenétek a hogyanját, nem ítélkeznétek olyan sietve." 


(Johann Wolfgang von Goethe)

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7376

oké! Csakhát idő! az a nagy versenytársam:)

 

Ha a képen ez egy kubai zenész, akkor annak az élete Buena Vista, tömény gyönyör...:)

 

Más:

 "Ezentúl normális jelenségnek tekintjük, ha napi 30-40 alkalommal a gyomornedv kissé visszacsorog a nyelőcsőbe. (A következő nyelési hullám a gyomorba visszajuttatja a savas tartalmat.) Valódi (erosiv, felmaródásos) reflux betegségről akkor beszélhetünk, ha a nyelőcsőben időző savas tartalom ennek hámján felmaródást okoz. Ha nem látható semmi kóros a nyelőcsőben, de napi 40-nél több visszacsorgásos epizódot sikerül kimutatnunk (lásd később), akkor is reflux betegségnek szokás elnevezni a panaszokat, csak non-erosiv (felmaródás nélküli), NERD elnevezéssel illetjük."  - by Szűcs Zoltán, s mennyire igaz. Nem kell félni a savtól, ha nem túl gyakori....:)

Előzmény: hbummm (7375)
hbummm Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7375

Igen míg alszik laza szegény ember,de mikor fölébred milyen keserű élete lehet,sajnálom az utca emberét,de lehet egy ilyen ember lelkileg stabilabb,mint az ki családban él.    A házi orvosomnak szívesen bemutatlak,nagyon jó ember, s jó hatással van rám,energia árad belőle,teljesen pozitív.

Előzmény: Törölt nick (7374)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7374

Csak lazán...

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7373

Jó kis háziorvos lehet, szívesen megirmerném....:)

Előzmény: hbummm (7371)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.30 0 0 7372

ha a reflux ki tud jonni stressz nelkul is es stressz mellett se biztos, hogy kijon, 

 

Az emberekről (egy adott  emberről) két dolgot sohasem állíthatunk bizonyossággal (vagy ha azt tesszük, akkor az állításunk nagy valószínűséggel hamis):

 

1. Semmilyen stresszhatás nem érte őt, mégis refluxa van (tehát a kettő között nincs kapcsolat)

2. Komoly stresszhatásnak van kitéve és lám nem refluxos (tehát a kettő között nincs kapcsolat)

 

A stresszt én komplex értelemben fogom fel, vagyis olyan hatásként, amely alkalmas arra, hogy a lelki egyensúlyunkat valamilyen szinten felborítsa, huzamosabb vagy rövidebb ideig, s ezáltal létrehozzon egy tünetegyüttest. Merthát a lelki egyensúlyt a tudat önszemlélő dioptriájának kiszámíthatatlan változásai következtében egészen apró dolgok is módosithatják. Ugyan ezekről egy külső, akár közvetlen környezeti szemlélő  miként is  szerezhetne tudomást, mikor az elszenvedő ember sincs tudatába soxor? Tehát néhány hatás:

 

- megváltozik a környezetünk (akár jó, akár rossz irányba), utazás

-anyagi helyzetünk változik (akár megnyerjük a lottó főnyereményt), kár ér minket

-megváltoznak céljaink, reményeink, kilátásaink egyéb (külső, belső) változások következtében

-megváltozik a környező emberi közeg, új ismerősök, munkatársak, barátságok jönnek létre

-házassági, párkapcsolati problémák jönnek létre, vagy készülődnek

-hazugság, csalódás áldozataivá válunk

-haláleset, egészségügyi komoly gond a környezetünkben, vagy erről szóló hírek

 

Sorolhatnám, s nem csak a nagy, látványos, könnyen mesélhető stressz "behatássokat". Kicsi dolgokat, pláne ha kettő vagy több jelentkezik egyidőben. Ugyan ezekről ki tudhat? 

 

Hogyan is lehetne tehát az 1-es és 2-es állításokat megtenni, s azok alapján kételkedni általános jelleggel a stressz/lélek és areflux szindróma összefüggésében? 

 

 

Előzmény: sogormail (7369)
hbummm Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7371

Én is hiszem,hogy lelki eredetű,ez betegség s szívesebben elmennék egy pszichológushoz aki rendbe tenné a lelkemet. Mint egy dokihoz aki mindenféle,gyógyszert ki ír,sőt még sokszor a mellékhatásokkal is meg kell küzdeni. Nekem a házi orvosom is alternatív párti, sok jó tanácsot, tud adni ő a meditációt,tartja előnyben.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (7370)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7370

Igen, lehetnek más faktorok. Én abban hiszek, hogy alapvetően lelki eredetű, s ilyen-olyan összefüggésben a stressznek (szélesebb és komplex értelemben vett stressznek) kiemelt szerepe van a létrejöttében...

Előzmény: sogormail (7367)
sogormail Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7369

A vege lemaradt..

Tehat ha a reflux ki tud jonni stressz nelkul is es stressz mellett se biztos, hogy kijon, akkor legfeljebb az lehet igaz, hogy valoszinuleg van valami szerepe es az is valoszinu, hogy van olyan csoportja a refluxosoknak akik stressz vezereltek..

Forditva viszont nem igaz, tehat nem altalanos:)

Előzmény: sogormail (7367)
hbummm Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7368

Köszönöm hogy ki nevetsz !

Előzmény: Törölt nick (7354)
sogormail Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7367

Sejtettem, hogy erdekes konkluziot hoztok ki:)

A tanulsag csak annyi, hogy a stressz vagy kivaltja a refluxt vagy nem. Hosszutavon hullamzo a dolog. Olyan is volt amikor kijott a reflux stresszre meg ahogy lentebb is irtam, hogy nem.

K. nem vagyok stresszre kondicionalva, utalom es kerulom. Nem is vallalom be hosszu tavon.

A lenyeg csak annyi, hogy altalanos konkluzio nem vonhato le ugymint a reflux "lelki eredetu" betegseg mert ugy nagyjabol x mas faktor is van a kepletben..

Előzmény: Törölt nick (7363)
afcajax Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7366

Ez így van, a belső nyugalom és harmónia nem egyenlő a minket körülvevő környezet jelentette békességgel. Lehet valaki a tengerparton ha belül kétségek és feszültségek gyötrik. Illetve a legváratlanabb időben és helyszínen is "megvilágosodhat" valaki és rátalálhat a nyugodtságra.

Előzmény: Törölt nick (7363)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7365

Ezt a tagesz, akit idéztem úgy értheti: sokkal egyszerűbb a múltban élni, mint bátran felvállalni, hogy ami volt, az elmúlt, s csak a tanulságokat megőrizni. Nézzünk szembe, hogy életünk egyes szakaszai lezárultak. Napjaink fogyogatnak. Ehhez passzol még az a gondolat, hogy hibázni nem bűn s nem szégyen, de ha újra ugyanabba a hibába esünk, amibe már volt részünk, az komoly hiba. Mert nem tanultunk a múltból.:)

Előzmény: hbummm (7359)
afcajax Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7364

Jogos amit Sógor te mondasz is, de az is igaz, hogy mindenkinél mást jelent a stressz vagy nevezzük pszichés háttérnek vagy előzménynek. Nálam pl. ha van pszichés háttere, akkor azt inkább hosszú szorongásnak nevezném nem is stressznek, ami hónapokig is tarthat és nem feltétlenül ölt ez idő alatt testi tünetet, sokkal inkább a legváratlanabb időben fordul elő a kiváltott betegség. Egyébként én se vitatom, hogy nem  a pszichés tényezők játszanak 100%-ban szerepet az összes reflux betegnél, de az is bizonyos, hogy azon betegségekhez tartozik ahol az említett faktor nagyon nagy szerepet játszhat, nem véletlenül állnak sok eset előtt az orvosok tanácstalanul.

Előzmény: sogormail (7358)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7363

Igen, a valódi nyugalom lehet egyesekre pont akkor köszönt rá, ha teljesíthetnek, dolgozhatnak, s terhelést kapnak. A reflux nem a stresszel egyenló, hanem a valódi belső nyugalmunk szintjétől függ, s ez csak a normál, szimpla  esetben  arányos a  stresszel  fordítottan . Dehát kit mire kondicionáltak. Akad olyan ember, akiben a külső körülmények csendesülése, a nyugalom társadalmi sztereotípiái valójában egyfajta veszélyérzetet ébreszt, a vihar előtti csend készültségének szindrómáit  váltják ki.  A lelki egyensúly bonyolult dolog, s nem függ feltétlenül a reklámba illő nyugalmi ideáktól (tenger, pálmafák, tétlenkedés..) Gondolom én...:/

Előzmény: Kordina (7360)
hbummm Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7362

Igen lehet neki figyelem elterelésre lenne szüksége,amit szívesen ajánlok neki ha megnézi a 7266-os hozzá szóláshoz,mellékelt képet.

Előzmény: Kordina (7360)
hbummm Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7361

Nagyon jó rálátás, igaz amit írsz,nekem pl megmondta a Gasztros doki, ha változtatok ,s nem stresszelem magam, lassan, de sokkal jobb lesz az állapotom,mivel pszihés eredetű. Igazad van. Hbummm.

Előzmény: Kordina (7360)
Kordina Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7360

Maga nagyon különleges eset...nálam pont fordítva van...mindenki saját magán tudja kitapasztalni mitől jön a refluxos időszak...az pech, hogy nyugalomban jön, lehet hogy magának elfoglaltságra van szüksége és akkor nem jön a reflux....

Előzmény: sogormail (7358)
hbummm Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7359

Milyen bátorság kell hozzá hogy tanuljunk a múltból? Hisz a múlt már a hátunk mögött van, s lehet el is felejtettük, ha jó volt,ha rossz. Mindig a jelen számít nekem, amiben most élek, mert én csak a mának élek. Hisz kitudja mit hoz a holnap. Minden napot úgy éljünk meg mintha az lenne az utolsó.

Előzmény: Törölt nick (7357)
sogormail Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7358

"Márpedig ha a mozgásszervnél lelki tényezők játszanak szerepet, akkor elképzelhető, hogy a gyomor és bélagy vezérelte emésztőrendszer milyen erős szálakkal kötődik a tudatunkhoz, lelki életünkhöz, s végső soron a stresszhez."

 

Eletem egyik legerosebb reflux hullama akkor tort ram, amikor:

-Mediterran orszag, tengerparti varosaban laktam

-5csillagos szallodaban honapokig

-Minden koltsegterites, ertsd minden etkezes, havi 1 repjegy a taxikkal fizetve

-Sofor aki hoz visz a meloba

-Melom tanacsadas volt, de a fogado csapat "nem ert ra" vele foglalkozni:) ergo napimunka= email olvasgatas, netezes es max. fel ora melo

-Legnagyobb gondom az volt, mikor menjek edzeni, szaunazni es epp melyik etteremben kajaljak

-Mindezert egy olyan fizu, hogy ..

-NULLA stressz!!!

 

Jelenleg az elmult 3 honap szo szerint eletem egyik legstresszesebb idoszaka. Napi melo messze nem 8 ora, sok melo hetvegen etc. Rendszeres gyomorideg, stressz. Osszevisza eszek etc. A refluxom meg koszoni szepen de k. jol van:)

 

Nyilvan van hatasa a stressznek, de mielott nagyon kialtalanosodik ez stressz=reflux, gondoltam szolok:) 

Előzmény: Törölt nick (7345)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7357

Bátorság kell ahhoz, hogy tanuljunk a múltunkból, és ne benne éljünk.


(Sharon Salzberg)

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7356
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7355

Örülök, hogy tetszik Kordina.

Előzmény: Kordina (7353)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7354

Hbummmm a Cod tea egy David Tamás nevű orvos felfedezése, amit egy indián törzstől lesett el, s alkalmaz, erősen daganatellenes hatással. A hivatalos orvoslás képviselői persze szkeptikusok, de Dávid szerint a kemoterápiával szemben nagyon célravezető. (szerinte a kemo csak lökést ad a rákbetegségnek, vagyis elősegiti az immunrendszer gyengitésével a betegség kifejlődését):)))))

Előzmény: hbummm (7352)
Kordina Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7353

A 7345-ös bejegyzést lájkolom! 

 

hbummm Creative Commons License 2013.09.29 0 0 7352

Köszönöm most már ezt is tudom,szóval Coelho egy író, ami manapság nagyon divatos a romantikus hölgyek körében.Ezt is értem, ez idáig rendben. Akkor mi az a Cod tea? az is egy író vagy valami romantika, ami divatos az extrém hölgyek körében.

Előzmény: Törölt nick (7351)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!