Keresés

Részletes keresés

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.07.02 0 0 74095

Pár kiegészítés:

 

Mélée:

"The object was to capture opposing knights so that they could be ransomed, and this could be a very profitable business for such skilled knights as William Marshal. There was a tournament ground covering several square miles in northern France to which knights came from all over Europe to prove themselves in quite real combat. This was, in fact, the original form of tournaments and the most popular between the twelfth and thirteenth centuries—jousting being a later development, and one that did not completely displace the mêlée until many more centuries had passed.

 

The original mêlée was engaged with normal weapons and fought with as much danger as a normal battle. Rules slowly tempered the danger, but at all times the mêlée was more dangerous than the joust."

 

Úgy tűnik, hogy az ellenfél - lovag - elfogva kissé értékesebb volt, mint lekaszabolva. Egy ismeretterjesztő film szerint (talán History Channel) az sem volt tilos, hogy egy embert többen támadjanak meg. Érdemes elolvasni a William Marshalról szóló szócikket. Bizonyára van némi túlzás abban, hogy 500 embert győzött le, de nekem a 100+ is igen impozáns szám.

 

A lovagot védelmező fegyverhordozókra bizonyára már nem annyira vigyáztak.

Előzmény: Annatar (74093)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.07.02 0 0 74094

Annatar,

 

Köszönöm, hogy észrevetted ;-)

Egy ilyen "ősre" igazán büszke lehet az ember.

 

 

Ulrich von Liechtenstein (1200–1275)

 

 

Előzmény: Annatar (74093)
Annatar Creative Commons License 2012.07.02 0 0 74093

Ulrich von Lichetnstein:

Én Froissart-tól vettem a dolgot, (a Saint Inglevert-i torna volt az egyetlen amiről elég hosszan, és több forrásból származó krónikát találtam), de igazad lehet.

 

(ld még: http://www.nipissingu.ca/department/history/muhlberger/froissart/inglever.htm )

 

(ha már a nevedet leírtam, t. névadódnak mind az Arturs- mind a Venusfahrtért visszamenőleg nagy gratula.

nameg a másik: Az egyik legjobb filmes lovagi torna pont a Lovagregényben van)

 

 

Bela_Vak:

Lovas. (vagy vegyes) A gyalogos viadal alsóbbrendű volt, bár pl VIII. Henriknek nagy kedvence volt.

Na ezért alakultak ki az egyre "lágyabb" tornaváltozatok, mint pl a kopjatörés. (extra páncél, extra kopja, extra korlát az összeütközés ellen (á outrance persze korlát se volt, voltak is csúnya esetek emiatt))

Az eredeti mélée-ben semmi nem garantálta a túlélést azon kívül, hogy ez elvileg egy gyakorlóharc volt...

Néha - főleg amúgyis kényes politikai helyzetben - csatává is fajult a dolog, esetleg nem fajult, de annyira belejöttek a résztvevők a csihipuhiba, hogy fel is prédálták a közeli várost...

Sőt, egyes lovagok időnként bevetettek X darab csatlóst a saját segítségükre...

(Ezen kívül ha valakit legyőztél és "elfogtál" az váltságdíjjal tartozott - meg a páncéljával és lovával (megegyezés szerint) és voltak olyanok akik egész komoly vagyonokat szedtek össze ebből, míg ha megölted, akkor ez mind ugrott...)

 

Am. a mélée és a buhurt közötti egyik különbség egyes kutatók szerint pont az éles/tompa fegyver használata. (bár az is lehet, hogy hol így hívták, hol úgy, senki nem rohangált az urak után értelmező kéziszótárral, hogy kijavítsa őket :D )

 

 

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (74091)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.07.02 0 0 74092

Elorebocsajtvan hogy a kerdesben barmifele selytesem is csak a Tuz es Jeg konyvekbol vannak:

a buhurt/melee-ben hogy oldottak meg a resztvevok "biztonsagat"? Ha jol ertem, a lenyeg, hogy mindenki mindenki ellen, gyalogosan, eleg valtozatos fegyver valasztekkal, es addig, mig mindenki fekszik, kiveve a gyoztest, nem? 

Előzmény: Annatar (74090)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.07.02 0 0 74091

"...mint az a francia király, akinek folyton elfelejtem a nevét."

 

II. Henrik.

 

A sisak leverésében nem vagyok teljesen biztos, inkább a sisak tetején lévő hatalmas dísz leverése volt a cél.

 

"The extremely heavy helmets of the Stechzeug are explained by the fact that the aim was to detach the crest of the opponent's helmet, resulting in frequent full impact of the lance to the helmet.

 

By contrast the Rennen was type of joust with lighter contact. Here, the aim was to hit the opponent's shield. The specialized Rennzeug was developed on the request of Maximilian, who desired a return to a more agile form of joust compared to the heavily armoured "full contact" Stechen. In the Rennzeug, the shield was attached to the armour with a mechanism of springs and would detach itself upon contact."

 

wiki: jousting

Előzmény: Annatar (74090)
Annatar Creative Commons License 2012.07.02 0 0 74090

Volt. (már persze a koronás végű, tornára készült. Amivel csatába mentek, az nem :) )

Úgy volt megcsinálva, hogy darabokra törjön, ha jól ökleltél, pont 3 darabra tört. És ha nem volt jó a sisakod, akkor a szilánkokba bele is lehetett halni (mint az a francia király, akinek folyton elfelejtem a nevét).

Nem tudom pontosan, mi alapján "pontozták" a kopjatörést, mert a krónikák szabályzatot nem közölnek, csak utalnak arra, hogy a 3 darabra törés is jó pont volt (ahogy a másik pajzsának közepének (a tornapajzsot "targe"-nak hívták, állítólag ebből származik a "target" kifejezés az inglisben) eltalálása és ezáltal nyeregből kivetése, vagy a másik sisakjának leverése (úgy, hogy a feje maradt).

 

(ami tornaszabályzatot olvastam I. Richárdtól, meg későbbről, az főleg arra vonatkozott, ki hol és hogyan rendezhet tornát, illetve a tornákon ki hordhat fegyvert, ki nem, hogy a résztvevők ne vigyenek csatlósokat, meg hasonlók. Ez azonban még a mélée (magyarul kissé hányavetin buhurtnak szokták fordítani, csakhogy az eredeti német buhurt nem pont ez volt) viadalokra vonatkozik, ami gyakorlatilag egy kisebbfajta csata volt.)

Előzmény: Bela_Vak (74087)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.07.02 0 0 74087

Tajekozatlan kerdes:

Nem-tortenelmi olvasmanyelmenyek olyat is emlitenek, hogy a kopja direkt meg volt gyengitve, hogy torjon. Ez hulyeseg, vagy tenyleg volt ilyen biztonsagi megoldas?

Előzmény: Annatar (74084)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.01 0 0 74086

Karatekölyök 3,feketeöves...világbajnok...: Mr. Miyagi, mutassa meg nekem az alsó lábsöprést!!!!

Annatar Creative Commons License 2012.07.01 0 0 74085

Ja a magyar jousting bajnokság (vajon miért nem "Magyar Kopjatörés Bajnokság"?) 
valami efféle lehet:

 

Itt a páncélokon jól látszik a beépített pajzs - azaz így első blikkre a legkésőbbi, I. Erzsébet kori tornahagyományokat folytatják.  

 

Személyes megjegyzlsem meg annyi, hogy vicces sport, de ahogy nem lesz szamuráj attól valaki, hogy felvesz egy bambuszpáncélt és katanával hadonászik, úgy lovag sem lesz attól, hogy felül egy lóra egy bazinagy vasban. 

Előzmény: Taiszaki (74083)
Annatar Creative Commons License 2012.07.01 0 0 74084

Természetesen a tévedés jogát fenntartom, de:

- Ez egy kifejezetten tornákra készült tornapáncél - és jobbkezes. A jobb oldalon ott van a kampó amibe a kopját szokás akasztani. Ezenkívül a csőrös sisakot is tornákra találták ki, kifejezetten a kopják (szilánkjai) ellen. (egy időben külön menőnek számított az ellenfél sisakját leverni kopjatörésnél) Na meg a nyakrész is merev, ami szintén kopjatörésnél jön jól. 

A korong valszeg csak azért van ott, hogyha valami okból félrecsúszna az ellen kopjája, akkor ne haljon meg a delikvens, de tudja használni a karját - a baloldalon sokkal nagyobb lemez van, ha megnézed. Persze a pajszot is lehet mozgatni hogy megfelelő szögben érje az ellen, és ne ess ki a nyeregből, de sokkal kisebb mozdulat is elég, mint a kopjánál. (emellett szokás volt, főleg a késő-középkori, koraújkori tornáknál hogy a pajzsot beépítették a páncélba, valamint hogy a páncél bal oldalát extra módon megerősítették, és a pánél alapvetően sokkal vastagabb lett, mint a csatapáncél. 

 

Néhány szó általánosan: 

Ezek a páncélok kb olyanok lettek, mint a forma-1es kocsik, marha jók, de csak egy bizonyos dologra, méghozzá az á pleisance ("békés" , ha eltoltam a franciát, akkor sorry), kopjatörésre (jousting), amikor egy korláttal/szalaggal elválasztott pályán két lovag egymásnak ront, a ló nyakán átvetett extra hosszú, koronás végű (tehát nem hegyes) kopjával. (ettől még mondjuk bele lehetett halni, de igyekeztek a legkisebbre csökkenteni ennek az esélyét, mert mégse menő, ha valaki egy tornán hal meg, és nem csatában). 

(volt egy másik módja a kopjatörésnek, az "á outrance" (azaz "hadi), amikor valamelyik fél közölte, hogy "nyuszi vagy McFly" és igazi lovag nem harcol ilyen izékkel, azt csatapáncélban, éles fegyverekkel vívták, viszont korlátozták a csapások számát (általában). )

 

 

Előzmény: Taiszaki (74083)
Taiszaki Creative Commons License 2012.07.01 0 0 74083

Hű, en kajakra nem ertek hozza, de a jobb vallon az extra pancelelem direkt a kopjatörős-landzsas felöklelős(?) magyarul a jousting osszecsapas soran biztosit valami extra feature-t? Es ez pont egy balkezes felszereles?

(Egyebkent most talaltam: http://www.jousting.hu )

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (74081)
Annatar Creative Commons License 2012.06.30 0 0 74082

Tetszik, elfogadnám :)

 

Lehet tudni róla vmi infót (kié volt, pl?). Így ránézésre 15. század első felére saccolom (de persze lehet h tévedek, a páncélokkal nem foglalkoztam behatóbban, alapvetően az Arthur-mondakör megjelenítését kutattam). 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (74081)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.06.30 0 0 74081

Annatar,

 

Ha már említetted a lovagi tornákat, akkor egy szép kép a Wallace Collection-ből.

 

 

Annatar Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74080

No és mi van ha csak egy kis részt tanítanak meg, az simán megy 3 nap alatt. (Tavaly nyáron kb három nap alatt tanultuk meg azt a szablya formát amiről lentebb Hzsolt is írt, azóta is gyakorlom, kb most kezd ahhoz hasonlítani ahogy tavaly ilyenkor akartam csinálni. De a három nap elég volt arra, hogy olyan instrukciókat kapjunk ami alapján ezt a kis részt tudjuk gyakorolni) 

Előzmény: Sch... (74074)
Annatar Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74079

Na megnéztem végre, 
- Kicsit csapkodósnak tűnik ahhoz képest amit eddig láttam nyugati vívásból (bár az nem verseny volt)
- Az viszont nagyon tetszett, hogy engedélyezett volt a belső kör, és jól is használták.  

Előzmény: Sch... (74055)
exhighand Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74078

Eléggé sok ziccer maradt itt ki...hiába, az indulat nagyon rontja a hatékonyságot.

Előzmény: sz332 (74069)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74077

Értem én, hogy csak ismereteket lehet szerezni, és nem készségeket, de akkor is: egy ilyen szemináriumhoz bőven elég kell hogy legyen az a több év, amit vívással foglalkoztál. Különben mindegy: te se mész, engem sem érdekel, majd legfeljebb elolvassuk a beszámolót.

Előzmény: Sch... (74074)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74076

Zsolt,

 

Igen ;-)

Nyilvánvaló, hogy az ördög a részletekben van.

 

Angolul? OK. Akkor 150-200 leggyakrabban használt szó, 10-20-30+ legfontosabb mondat talán beleférne.

Viszont, ha azt mondanád, hogy el tudok majd mondani egy 25 perces beszédet a Royal Society-ben, és még a kerdésekre is tudok válaszolni dél-angliai tájszólással, akkor kénytelen lennék - ungentlemanly - röhögéssel válaszolni...

Előzmény: f_zsolt_01 (74075)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74075

Ulrich,

 

3 nap alatt megtanítalak angolul. Elhiszed?

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (74073)
Sch... Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74074

Három nap alatt szerintem ismereteket lehet szerezni, de nem tudsz elmélyedni a tudásban, nem lesz jártasság/készség a dologból. 

Musashi és a Ni Ten a szívem csücske egyébként, a Go Ri No Sho az egyik kedvenc könyvem, a Dokukodo meg a másik. De egy segg - egy ló :-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (74073)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74073

Sch...,

 

Ha te nem tudnád megtanulni, akkor milyen előképzettségre lenne szükség a hatékony tanuláshoz? ;-)

Előzmény: Sch... (74072)
Sch... Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74072

Természetesen minden annyiba kerül, amennyiért el lehet adni, nincs ezzel semmi gond! Nekem személy szerint nem érné meg a dolog, három nap alatt nagyon nehéz - közel lehetetlen - bármit is jól megtanulni. Ez persze az előképzettségekkel rendelkezőkre nem vonatkozik.

Előzmény: Törölt nick (74065)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.06.29 0 0 74071

 

Edith Garrud volt a nyugati világ egyik első női oktatója, aki keleti harcművészeteket tanított.

 

http://www.bartitsu.org/wp-content/uploads/2012/06/Plaque-invitations.jpg

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2012.06.28 0 0 74070

Végül is, nekem mindegy. Ha valakinek ehhez van kedve...

Maradok a hazai (császár)zsemlénél: finom is, meg az ára is az arcméretemhez van igazítva.

Előzmény: Törölt nick (74061)
sz332 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 74069

Kedves fiatalemberek konfliktust kezelnek, avagy nálad sosem lesz fegyver, ha a másiknál van :)

 

sz332 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 74067
Előzmény: sz332 (74066)
sz332 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 74066
Előzmény: Törölt nick (74065)
sz332 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 74064

Na mindegy, ha mész, akkor majd meséld el, milyen volt, kiváncsi vagyok rá...

Előzmény: Törölt nick (74061)
Annatar Creative Commons License 2012.06.28 0 0 74063

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy jelen voltam a szemináriumon :D , habár erről a mondatról (t.i. hogy "európai" kardra lett megalkotva) lemaradtam, pedig istenuccse igyekeztem mindent megjegyezni.

(a formát meg épp ma délelőtt csináltam meg a raktárban egy levélbontó késsel, amikor elkezdett fájni a térdem a sok gép előtt üléstől)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Hzsolt009 (74059)
sz332 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 74062

Összehasonlításképp ezért kb. 8 hónapig járok vívni... de ha szemináriumként tekintek erre, akkor USA-ból jött 3 napos szeminárium is megállt 25-30 ezernél...

Előzmény: Törölt nick (74061)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!