Keresés

Részletes keresés

4ndr3w Creative Commons License 2004.06.13 0 0 2117
Szia Szakbarbár, köszi a választ!

Sajnos erről a lehetőségről lecsúszott, nemet mondott azzal, hogy nem tud most eljönni a jelenlegi helyről. :(
Mondtam neki amit írtál a 4 órás bejelentésről, de arra jutottunk, hogy mivel még 2 hete sem dolgozott ott, abszolut semmi bizonyítéka nincs arra a legelső fizuig, hogy kevesebbre lesz bejelentve, mivel eddig csak kettejük közti megbeszélésen hangzott le a dolog. Ha majd a kezében lesz az első fizetési papír, akkor már jobb lesz a helyzet és elkezdhet újra nézelődni.
Bár számára még az sem lesz egyértelmű helyzet, azt mondta, attól fél, hogy ha a munkaadója mégis kötözködne és bíróság elé vinné az ügyet, akkor könnyen nyerhetne, mert az ismerősöm nem igazán tudja bizonyítani, hogy ő valójában napi 8 órát dolgozik! Egy kis könyvelőirodáról van szó, rajta kívül két lány van még ott + a tulaj, az egyik lány van csak rendesen bejelentve, a másik 8 helyett csak 6 órára. Ha feltételezzük, hogy nekik ez megfelel, nem sok esély van, hogy a munkáltatójuk ellen fognak vallani, így akkor csak a munkáltató szava lesz az ismerősöm szavával szemben.
Szerintetek ebben az esetben hogy lehetne bíróság előtt is elfogadható, hitelt érdemlő módon bizonyítani, hogy ő valóban napi 8 órákat dolgozik? Van erre valami esély, vagy felejtse el és várja ki a 3 hónapot?

Előzmény: Szakbarbár (2106)
Bicebóca Creative Commons License 2004.06.12 0 0 2116
Köszi szépen! :-)
Szakbarbár Creative Commons License 2004.06.12 0 0 2115
Egyetlen jogszabályért azért nem muszáj megvenni egy egész cd-t. Főleg, ha el tudom küldeni mailben, ami érdekel. Áprilisi jogtárból van, biztos változott azóta az Mt. az EU miatt, de azokban a részekben, amik az embereket általában érdeklik/érintik, azokban nagy horderejű változás nem volt azóta, úgyhogy nyugodtan használhatod.
Előzmény: Bicebóca (2114)
Bicebóca Creative Commons License 2004.06.12 0 0 2114
Ezt már én is tudom: sehol.

A teljes szöveget nem találod meg, mert ahhoz meg kell venned a CD Jogtárat. Csak a kiegészítő rendelkezéseket töltheted le a netről :-(

Előzmény: Sundae (2113)
Sundae Creative Commons License 2004.06.12 0 0 2113
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.

Biztos időről időre előjön, szóval bocs az ismétlésért: hol találom meg a neten a Munka törvénykönyvének teljes szövegét?

Előzmény: eksön_ (2112)
eksön_ Creative Commons License 2004.06.12 0 0 2112
Ez rendkívüli munkavégzés, mind az elrendelésére, mind a fizetésére egyértelmű szabályok vannak. irreleváns, hogy a főnököd szerint ezt a rendes munkaidőben kellene elvégeznetek, még ha így is van, akkor sem szankcionálhat így.

1. Tehát köteles kifizetni. annyi órát, amennyit benn leszel, 100% pótlékkal.
2. Azt mondhatod, hogy tökmindegy miért, de ő rendelte el a túlórát, ha szerinte a munkátokat nem végzitek el munakidőben, akkro felmondhat, és majd a bíróságon bizonyítja, hogy A) ez benne van a munakörötökben B) tényleg nem végeztétek el, annak ellenére, hogy lett volna rá időtök.
3. Nemet csak akkor mondhatsz, ha szabálytalanul rendeli el a túlmunkát. ha kéred, akkor írásban köteles elrendelni, és javaslom kérd, tekintettel a helyzetre.Mt. 126-128 §, és 147 §

Előzmény: Sundae (2111)
Sundae Creative Commons License 2004.06.12 0 0 2111
Ha a főnököm kitalálja, hogy hétvégén menjen be az összes dolgozó rendet tenni, iratokat rendezni és pakolászni az irodába (mert hétközben valóban nem jut erre idő, ember meg nincs rá), akkor ezt
- köteles-e nekem kifizetni, és ha igen, hogyan - úgy értem, szombatra eleve több pénz jár, és ha nem csak 8 órát leszek bent, fizetik-e azt is (ja, és hétfőtől péntekig ledolgozzuk a 40 órát
- ha nem akar fizetni, mert szerinte ezt a saját hibánkból nem tudjuk hétköznap elvégezni, mit mondhatok, és
- ha nemet mondok, mire (Mt.-ben hol a vonatkozó rész, ha van?) hivatkozhatok?

Köszönöm. Azt hiszem, sok embert érint a kérdés...

eksön_ Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2110
De ha a szerződésbe 30 nap van írva, akkor az 30 nap, és nem az Mt. szerinti sávos felmondási idő. Erre jó lesz vigyázni!
Előzmény: Beebite (2108)
Fanatico Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2109
Nagyon köszönöm!!!
Előzmény: Beebite (2108)
Beebite Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2108
Az életkorod és az összes munkaviszonyod nem számít, csak az adott helyen eltöltött idő, mégpedig így:

92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.
(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött
a) három év után öt nappal,
b) öt év után tizenöt nappal,
c) nyolc év után húsz nappal,
d) tíz év után huszonöt nappal,
e) tizenöt év után harminc nappal,
f) tizennyolc év után negyven nappal,
g) húsz év után hatvan nappal
meghosszabbodik.

Tehát ha pl 8 éve ott dolgozol, akkor 50 nap a felmondási időd. Ha te mondtál fel, akkor ezt le kell dolgoznod. Ha a munkaadód mondott fel neked, akkor a felmondási időd felét köteles neked kiadni, mégpedig úgy, ahogyan te szeretnéd (tehát pl minden napnak a fele, minden 2. hét, a teljes időszak második fele, stb) A töredéknap egésznek számít.
Előzmény: Fanatico (2107)
Fanatico Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2107
Szervusztok!

Szeretnék segítséget kérni. Az érdekelne, nincs-e korhoz kötve a felmondás idQ hossza? Mennyi a tényleges felmondási idQm, ha korhoz kötött: 41 éves vagyok, 23 éves munkaviszonnyal, és a munkaszerzQdésemben 30 napos felmondási idQ van írva. ElQre is köszönöm!

Szakbarbár Creative Commons License 2004.06.10 0 0 2106
Mt. 96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

Szerintem maximálisan kimeríti a kötelezettség szándékkal, jelentős mértékben megszegését az, hogy nem jelentik be rendesen, ezzel a majdani tb ellátásait veszélyeztetik, egyebekről (pl. adócsalás) nem is beszélve.

Úgyhogy én nyugodtan beleírnám ezt a felmondásba, valószínűleg nem fogják akarni, hogy egy ilyen kijelentésnek nyoma maradjon, kártérítési igényt pedig egészen biztosan nem alapítanának egy ilyen után, úgyhogy legrosszabb esetben közös megegyezés kerül bele a papírokba, ott meg senki nem fizet semmit, csak elválnak békével.

Előzmény: 4ndr3w (2105)
4ndr3w Creative Commons License 2004.06.09 0 0 2105
Sziasztok!

Ismét segítségre lenne szükségem.
Az a gond, hogy egy közeli ismerősöm csinált egy hülyeséget. Többhavi álláskeresés után jobb híján elfogadott elsejétől egy elég rossz munkalehetőséget, ahova csak napi 4 órára jelentik be. Azzal vették fel, hogy 3 hónap próbaidővel kezdenek, de közben egy három hónapos határozott idejű szerződést írattak alá vele (próbaidő említése nélkül), amilyen naív szegény, nem tudta, hogy ezzel lebetonozza magát 3 hónapra.

Amilyen pechje van, ma jelentekezett egy munkaadó, akinél már régebben járt, de akkor nem járt szerencsével, most megkeresték, hogy van egy hely számára. Itt anyagilag is jobban járna és rendesen be lenne jelentve. A probléma az, hogy holnapra kellene választ adni neki és hétfőn kezdeni, ha nem megy, akkor hívják a következő sorbanállót.

A kérdésem, hogy milyen feltételekkel bonthatná fel a jelenlegi meghatározott idejű szerződését?
Azt olvastam, hogy csak rendkívüli felbontással lehet, ez pontosan mit jelent? Ki kell fizetnie a munkáltató felé a hátralévő időre az átlagbérét és akkor eljöhetne?
Természetesen előbb megpróbálkozna a közös megegyezéssel, a kérdésem arra az esetre irányul, ha erre nem hajlana a főnöke (sajnos kicsi rá az esély).

Ha a rendkívüli felmondást beadja, arra mit írjon? Azonnali hatállyal rendkívüli felmondással megszüntetem a munkaviszonyomat és kész?

Előre is nagyon köszi a segítségeteket!

eksön_ Creative Commons License 2004.06.06 0 0 2104
Nincs határidő, de indokolatlanul nem késlekedhet, ha ezt teszi és kárt okoz, kártérítésre vagy jogosult. Meg nem tagadhatja.

De azért egy nagy cégél az ilyne postán beküldött dolgok könnyen landolnak egy félreeső írósazstalon.ű

Következőt javaslom: hívd fel őket telefonon, kérdezd meg, mi van az igazolással, ha megvan faxolják el,, stb. Légy talpraesett.

Előzmény: moncsimacs (2103)
moncsimacs Creative Commons License 2004.06.05 0 0 2103
Sziasztok. Kb egy hete kértem levélben munkáltatói igazolást a központunktól, ami Pesten van. Azért levélben, mert csak a saját nyomtatványán fogadja el a cég, akihez be akarom adni. Üdülési csekket szeretnék igényelni, mert most az is kaphat egy pályázat segítségével, aki a munkáltatójára nem számíthat. De csak annak jár, akinek a havi bruttó jövedelme nem éri el a hetvenezer forintot. ( a mienk meg sem közelíti.)Ehhez kell a jövedelemigazolás. Szeretnék pályázni, de legkésőbb jövő héten be kell adni, az igazolás pedig még sehol. Van valami határidő, ami alatt köteles a munkáltató megküldeni a kért igazolást? Remélem, ahhoz nincs joga, hogy megtagadja. Hiszen neki csak haszna lenne abból, ha agyonhajszolt dolgozó helyett egy kipihent ember dolgozna neki. Bár ez manapság nem szokott szempont lenni. Kérhetek valami kártérítést, ha az ő hibájukból lekések egy lehetőségről? Bár ahogy az eddigi fizetési moráljukat ismerem, örülhetek, ha a fizetésünket nem vágja zsebre megint a tulaj.
Előre is köszi a segítséget!
eksön_ Creative Commons License 2004.06.05 0 0 2102
Tanulmányi szabadság iskolarendszerű képzésben résztvevőknek tanulmányi szerződés NÉLKÜL is jár, a munkáltatónak nincs mérlegelési a joga sem a kiadásról, sem annak idejéről. Ha nem adták ki kártérítést követelhetsz 3 évre viszsamenőleg. A tanulmányi szabadság azonban fizetetlen szabadság, hacsak a tanulmányi szerződés máshogyan nem rendelkezik.

A Mt. egyáltalán nem rendelkezik az étkezési hozzájárulásról, ezt általában a munkáltatók saját belátásuk szerint, vagy a munakszerződés alapján adják. ha az első eset igaz, akkor joga van úgy szabályoznia dolgot ahogy akarja, de a szabályozás nem lehet diszkriminatív, tehát nem alkothat olyna szabályt aminek célja egy bizonyos ember kizárása a jutatásból.

Előzmény: youngbird (2101)
youngbird Creative Commons License 2004.06.04 0 0 2101
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, ha lehet.

Közalkalmazottként dolgozom. Tanulmányi szerződést kötöttem a munkáltatómmal. Az első problémám az volt, amikor a munkáltató közölte velem, hogy nem mehetek tanulmányi szabadságra. Hónapokon keresztül ment a huzavona, próbáltam megértetni velük, hogy tanulmányi szerződés mellett jár a tanulmányi szabadság, mire nagy nehezen megértették, de erre számtalan rendes éves szabadságom ment rá, na meg az idegek, és még a mai napig előfordul, hogy nem adják meg.

Az igazi problémám amivel nem igazán vagyok tisztában az lenne, hogy újfent közölte velem a munkáltatóm, hogy idén nem kapok étkezési hozzájárulást ( ez 3500 Ft. havonta, na nem nagy összeg, nem az életem múlik rajta ) hivatkozva a vérrel-verejtékkel kiharcolt tanulmányi szabadságokra. Mivel a két hetet meghaladta a távollétem. Eddig úgy történt mindez, hogy mindenki megkapta a szabadság idejére is az étkezési jegyet, kivéve a hosszan tartó ( két hétnél hosszabb ) betegállomány esetét.

Nem tudom, hogy mennyire jogos vagy sem, én úgy tudom, hogy a Munka Törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy tanulmányi szerződés mellett a munkáltatónak a tanulmányi szabadság és a vizsgák ideje alatt is biztosítania kell ezen juttatásokat.

Nem vagyok szakértő, nem tudom igazam van-e, ezért szeretném a segítségeteket kérni.

Előre is köszönöm
Móni

Előzmény: eksön_ (2097)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2100
Valami ilyesmire számítottam :(

Előzmény: eksön_ (2099)
eksön_ Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2099
Nem, sajnálom, indoklás nélkül elküldhetnek a munkahelyedről a próbaidő alatt.

Ezen az sem változtat, hogy törvényesen csakl max. évi 44 napra lehet más munkakörbe irányítani valakit.

Előzmény: Törölt nick (2098)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.03 0 0 2098
Sziasztok

Egy kérdésem lenne, talán tudtok segíteni.

Egy állami céghez felvettek rendszergazdának, megkaptam a munkaköri leírást rendben. Az első héten tanfolyamon voltam, utána azonnal átvezényeltek a karbantartókhoz, mondván kevés az ember ott és amig fel nem veszik őket addig be kell segíteni. A próbaidő 3 hónapja alatt számítógép közelében sem voltam, naphosszat a gépeket porszívóztam és javítottam, pedig ez nem volt benne a munkaköri leírásomban.

A próbaidő utolsó napján pedig indoklás nélkül elküldtek.

Lehet ezzel kezdeni valamit bíróságon?

eksön_ Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2097
Sőt, folyamatosan működő munkáltatónál, akkor is így kell elszámolni, ha hétvégére esik.
Előzmény: eksön_ (2096)
eksön_ Creative Commons License 2004.06.01 0 0 2096
125. § (1) Munkaszüneti napon - a 127. § (1) bekezdésének második mondatában meghatározott kivétellel - a munkavállaló csak a megszakítás nélküli munkarendben, vagy a rendeltetése folytán e napon is működô munkáltatónál, illetôleg ilyen munkakörben foglalkoztatható. Ettôl érvényesen eltérni nem lehet.
(2) A munkáltató, illetve a munkakör akkor minôsül a munkaszüneti napon rendeltetése folytán működô munkáltatónak, illetve munkakörnek, ha a tevékenység során nyújtott szolgáltatás e napon történô rendszeres igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó helyben kialakult, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredô igény alapján, vagy az élet, egészség, testi épség, továbbá a vagyontárgyak védelme érdekében kerül sor.

127. § (1) A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el. Munkaszüneti napon rendkívüli munkavégzés kizárólag
a) a rendes munkaidôben e napon is foglalkoztatható munkavállaló számára, vagy
b) baleset, elemi csapás vagy súlyos kár, továbbá az életet, egészséget, testi épséget fenyegetô közvetlen és súlyos veszély megelôzése, illetôleg elhárítása érdekében rendelhetô el.

Ez azt jelenti, hogy csak 7 nap 3 műszakban működő munkáltatónál lehet a munakszüneti dolgozni.

Bármilyen munkarend is legyen, a munkaszüneti napra, az esetlegesen járó béren és 100% túlórapótlékon felül a 8 órányi távolléti díjat is számfejteni kell.

Ha valaki munakidőkeretben dolgozik, a munakszüneti nap 8 órájával rövidebb lesz a munakidőkerete, azaz praktikusan csak 8-cal több túlórával lehet a normál munkarendet fenntartani. Figyelem, ugyan egy nappal több pihenőnap jár ilyenkor, de erre távolléti díj jár! Ha ezen az egy napon mégis dolgoztatnak, akkor 100%-os túlórapótlék is jár.

Előzmény: Anor (2095)
Anor Creative Commons License 2004.05.31 0 0 2095
Az lenne a kérdésem hogy fizetett ünnepre hogyan kell a bért számfejteni,
ha: a fizetett ünnep hétköznapra esik és a munkavállaló dolgozik?

A válaszokat előre is köszönöm!!

Ha lehet csak egyszerűen!! :)

eksön_ Creative Commons License 2004.05.23 0 0 2094
90 nap felmondási idő jár, de végkielégítés nem jár, mivel már nyugdíjas.
Előzmény: BElod (2093)
BElod Creative Commons License 2004.05.23 0 0 2093

Sziaszok!
A következő kérdésemre szeretnek választ kapni:
29 évi folyamatos munka után 2oo4 januárban tovább
dolgozó nyugdijas lettem. Vagyis a nyugdijam mel-
lett aktiv dolgozóként voltam elszámolva. 2oo4.
áprilisában vállalati átszervezések miatt tőbb dolgozónak felmondtak, köztűk nekem is.Az egész
felmondási ceremonia délután 1-órától 1/4 2-ig le-zajlott és közölték hagyjuk el a munkahelyünket.
Kb. tiz nap mulva jött értesités, hogy az arra a hónapra eső részt + 3 hónapi végkielégitést utalnak a számlámra. Valóban csak ennyit ér az
egy munkahelyen eltöltött 29 év? Válaszukat előre is köszönöm.
eksön_ Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2092
Sajnálom, de a munkajog nem ismeri az egyoldalú kinevezés fogalmát, ha nem rögzítették munkaszerződésben a munkakör változását (pl. eladóból áruházvezető) az attól még megtörtént, csak épp a munkáltató, akinek kötelessége a munkaszerződésmódosítást elkészíteni ezt jogsértő módon elmulasztotta, és saját mualsztásásra nem is hivatkozhat, míg az áruházvezető hivatkozhat arra, hogy az ő munkaöre a gyakorlat szerint hosszú időn keresztül ez volt, így az újabb változáshoz ismét munakszerződésmódosítás kell.

A jog szabályait nem lehet így kijátszani, a törvény egyértelmű, a munakör a munakszerződés kötelező eleme, egyoldalú kinevezésre nincs mód.

Előzmény: egy ember (2090)
eksön_ Creative Commons License 2004.05.22 0 0 2091
10 év munkaviszony után 3havi és csak a munkaviszony hosszától függ.
Előzmény: kompot67 (2089)
egy ember Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2090
Kedves Tengeribéka
a problémád lehet, hogy nagyon összetett. A kiindulópont: a munkaszerződésed. Az szólhat változó munkahelyre is. Ha nem áruházvezető a munkaszerződés szerinti munkaköröd, akkor vezetői kinevezést kaptál, ami egyoldalúan visszavonható - ez esetben a munkaszerződés szerinti munkakörödben kell Téged továbbfoglalkoztatni. Egyébként a beleegyezésed is kellhet majdnem mindenhez. Mindenesetre veszélyes helyzetbe kerültél, nem árt szakemberhez fordulni - az irataiddal egyetemben. A személyes véleményem viszont az, hogyha a munkaviszony akár az egyik félnek nem kívánatos, akkor jobb másik állás után nézni. Ja, és a házasságról is ez a véleményem! :-)
egy ember (magánzó és elvált...)
Előzmény: Tengeribéka (2087)
kompot67 Creative Commons License 2004.05.21 0 0 2089
sziasztok!

tudja valaki,hogy egy átlagos munkahelyen,ahol nincs külön szabályozva,mennyi végkielégítés jár 10 év munkaviszony után.valamint függ-e ennek mértéke a munkahely formájától(bt,kft, stb).

köszönöm a segítséget

kompot

eksön_ Creative Commons License 2004.05.20 0 0 2088
Természetesen ehhez nincs joga, a munkakör a munkaszerződés része, csakúgy minta munakbér és a munakvégzés helye, így téged más munkakörbe helyezni, más munkahelyre helyezni és neked más munkabért fizetni, mint amire a szerződésed szól nem lehet. A munkáltató utasítással iylet nem tehet, hanem írásos munkaszerződésmódosítást kell javasolnia, amit te vagy elfogadsz vagy nem. Ezek után felmondhat, de az, hogy amunakszerződésmódosítást nem fogadod el önmagában nem jogszerű indok. ha visszaolvasol, bőven találsz fejetegetést mind a munkszerződésmodoítás, mind felmondás jogos indoka témában.
Előzmény: Tengeribéka (2087)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!