Keresés

Részletes keresés

Moka25 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 705
Szia Antisystem!:)

Orulok, hogy jol vagy es koszi!;)

Tehat akkor vegulis arrol van szo, hogy korokozo nelkul onallositja magat az immunrendszer es igy jon letre gyulladas.
Ilyenkor a prednisolon-kura is tulajdonkeppen csak tuneti kezeles, nem?
Koszi, udv:
Moka

Előzmény: Antisystem (704)
Antisystem Creative Commons License 2003.01.08 0 0 704
Szia Moka25!

Igen, már túl estem itt az aktuális nyavaján :-)

Részemről a tippem továbbra is az amőba, de ha tényleg fog kapni Kliont a cicus, ez igen hamar kiderül. Attól az amőbás nyavajának pár nap alatt el kell kezdenie javulni...
A granulocitás történet egy immunbetegség, nem teljesen tudományosan, de megengedhető közelítéssel mondjuk egy allergiaféle, ami a bélfalon csinálja a gyulladást. Kezelhető mondjuk prednizolonnal, vagy szerintem az embernél ilyesmire használatos Salazopyrin vagy Dapson is elmegy elvileg, bár ezekre még nem láttam adatot.
A koronavírus elsődlegesen bélgyulladást okoz, és igen ritkán (<5%) FIP-et, ez a természetes előfordulási helye. Csak szerintem jóval hevenyebb betegséget szokott okozni, olyat, mint kutyusnál a parvo.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (703)
Moka25 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 703
Sziasztok, szia Orbi!:)

Jobbulast Sunnynak!:)
Hat nalunk sajna nem tul sok (jo) fejlemeny van. Bencus allapota valtozatlan, tenyesztes tegnap lett kesz, de azt mondta a doki neni, hogy parazitologiailag negativ, akkor biztos virus, es azzal nem tud semmi csinalni. Adjunk neki Macska-Berest, meg "azert neha vigyuk be"...
Na ezen "picit" kiakadtam, ugyhogy ma reggel felhivtam a sajat dokinkat (ketten rendelnek felvaltva a rendeloben.) szerencsere viszonylag hosszan tudtunk beszelni. Korulbelul 3 lehetoseget vazolt fel.
I. amoba vagy mas aranyos egysejtucske. De szerinte ez nem vszu, mert akkor folyamatosan romlana az allapota. Legalabbis 4-5 napig, azutan immunizalodna a szervezet es megszunnenek a tunetek.
II. Lehet viszont vmi mas virus.
III. Lehet vmi korokozo nelkuli dolog, vmi granulocytakat vagy mas sejteket emlegetett - sajnos ehhez nagyon nem ertek, igy meg se igen tudtam jegyezeni. Azt mondta, ennek a diagnosztizalasahoz endoszkopos vizsgalatra es szovetmintara lenne szukseg. Egyelore nem vagyok benne biztos, hogy ki akarom tenni ekkora torturanak.
es raadasnak
IV. ez is virus, de elofordulhat, hogy a FIP koronavirus okoz kronikus vastagbelgyulladast. Eloszor azt hittem, ezzel azt akarja mondani, hogy szaraz FIP-je van a cicanak, de felvilagositott, hogy nem ugyanarrol a dologrol beszelunk. Szerencsere.
Vegul abban allapodtunk meg, hogy Klionnal vagy szulfonamid drazseval fogunk probalkozni, ez utobbit vszu holnapra be tudja szerezni.
Meg azt mondta fozzek neki buzadarat... Biztos meg fogja enni, amilyen kis finnyas!;)))

Sziasztok Wet RinR es Antisystem!:)
Szeretnem a Ti velemenyeteket is megismerni a fentiekrol! Foleg a granulobigyusz-teren van mit okosodnom!;))
Antisystem, ugye meggyogyultal mar?:)

Előzmény: orbi (702)
orbi Creative Commons License 2003.01.08 0 0 702
Kicsit más a helyzet minden ciccnél. Lajika ugye máshol nem kapott se ételt, se szeretetet. Vadóc a kutya ellenére is betelepedett a szomszédhoz, de Sunnyt egyszercsak kikapta egy emberi kéz a macskacsaládjából és azóta állandóan bántják. Már abbahagytuk a kezelést, de minden nap nézegetem a fülét. Remélem, nemsokára lenyugszik.

Moka: Mi van Bencével, javul az állapota?

Előzmény: cecameca (701)
cecameca Creative Commons License 2003.01.07 0 0 701
Nagyon régóta nem volt időm ezt a fórumot olvasni:( Látom, nagyon sok dologról lemaradtam.

Orbi, ne keserítsen el a kiscica "bizalmatlansága". Idővel meg fogja tanulni, hogy teljesen megbízhat benned, és akkor már könnyebb lesz egy-egy kezelés után is.
Lajoska már nem fut világgá, mert tudja, hogy utánna simit kap és szeretem. Azt persze nem érti, hogy miért kapom el időről-időre, de már beletörődött.
Murcika kétségbeesetten elkezd osonkodni, mikor meglátja a szállítódobozt, sír míg oda nem érünk a rendelőbe. Hazafelé csöndben van, már tudja, hogy mi következik.

Előzmény: orbi (698)
Moka25 Creative Commons License 2003.01.06 0 0 700
Szia eMM!:))

Nahat, hogy Te milyen telhetetlen vagy!:o)))
Elarulom: a tobbiben is csak 4% a dobozon feltuntetett "izesites" (pl. hal, nyul, csirke, marha, stb.) Nezd csak meg! Nagy francok ezek!:((
Sot, multkor az allatorvosunk mondta, hogy a tobbi (a rengeteg zsiron es vizen kivul) mindenfele hulladekfeherje, meg toll is van benne, no meg a szoja, amit sok cica nem, vagy nehezen tud megemeszteni.
Legjobb, ha az ember maga foz. Bencusnak mostanaban pipicombot fozok (tisztara ugy, mintha csirkepaprikas keszulne, de ohne fuszer, csak pici so), aztan lecsontozom, aprora vagdalom... sokkal szivesebben eszi, mint a konzervet! (Arrol mar nem is beszelve, hogy a konzervtol hasmarsa volt anno...) Nem is tudom, mi lesz, ha majd rendbejon a belgyulladasa es vissza kell terjunk az RC-szarazra!:))

Előzmény: eMM (699)
eMM Creative Commons License 2003.01.06 0 0 699
Száraztáp téma.
Most olvastam hogy a halas kitekatban 2% hal vabn összesen
meg 2% joghurt 2% zöldség azt slussz.
A Többi az gabonaféle(a nagy része az) meg vitaminok.
De a kitekatot csípik a maccsok, a porcijót,meg Tesco gazdaságos szárazkaját már nem annyira.
Wiszkaszot meg nem veszek mert drágállom.
Előzmény: Antisystem (692)
orbi Creative Commons License 2003.01.06 0 0 698
Boldog Új Évet mindenkinek!

Moka: Egy pillanatra sem jutot eszembe haragudniS!

Wetrinr: Kb. negyed óra alatt sikerült leérnünk a "Vörös kövön", mindeközben Vadóc leginkább egy tarajos sülre kezdett emlékeztetni... viszont ami jó hír: Sunny már ilyen csekély idő alatt is változott a fülcsepegtetés elhagyására. Igaz, mig esznek és ott ülök mellette minden mozdulatomra behúzza a nyakát, várva, mikor kapom el, de azóta könnyebb megsimogatni és még dorombolt is, amire egy hónapja nem volt példa.

Moka25 Creative Commons License 2002.12.30 0 0 697
Szia Antisystem!:)

Hat, ez a tortenet telleg nem semmi!:)))
Udv:
Moka

Előzmény: Antisystem (696)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.30 0 0 696
Szia!

Elvileg elképzelhető, hogy elkaphatja - egy amőba nem olyan érzékeny a fajok eltérő testhőmérsékletére mint egy vírus - de nem túl valószinű, igazániból még nem hallottam rá esetet. Jelentősége sem túl nagy, ez ugyanis az embernél a "nyári hasmenés" köznévvel tisztelt és jól gyógyuló kórság. Az az igazság, hogy ilyen szinten inkább csak a krónikus savhiányban szenvedők veszélyeztetettek, tekintve, hogy a gyomorsav igen jó kórokozó-ölő.

Erre illusztráció a következő - nem annyira "gyomorképes", de megtörtént - történet: valamikor a 19. század végén két tudós összeveszett a kolera fertőzéses eredetén. (ekkor még nem volt ismert) Amelyik ezt tagadta, végső bizonyításul megitta egy kolerás beteg székletét...és semmi baja nem lett. Utólag - ismerve már hogy a kolera tényleg széklettel terjed - visszakövették a történetet, és kiderült, hogy ez a tudós jelentős gyomorsav-tultengésben szenvedő "gyomorégős" ember volt.

ÜdV

Előzmény: Moka25 (695)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.30 0 0 695
Sziasztok!:)

Most olvasom, miujsag. Igen, azt veletlenul tudom, hogy az emesztett (felsobb szakaszrol szarmazo) ver feketere szinez. Szegeny Nagypapamnak volt ilyen gondja meg egy nagy mutetje nehany evvel ezelott.
Szerencsere Bencenel ilyesmit nem tapasztaltunk. Volt viszont olyan, hogy alvadt verdarabok is voltak a szeklet mellett.
Sajnos a VetCat-hez legkozelebb jan 2-tol tudunk hozzajutni (ha jol tudom, hogy ez az, amihez recept kell), de addigis azert probaljuk kimelni a kismokot. Holnap fott csirkehusit fog kapni:) Ez lesz a szilveszteri menu!:))
Meg egy utolso kerdes (mivel irtatok, hogy van emberi valtozat is):
ezt az amobat (ha o a bunos) elkaphatjuk tole? Vagy az embernek van sajat, kulon bejaratu amobaja?;)
Koszi,
udv:
Moka

Előzmény: Antisystem (694)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.30 0 0 694
Semmi gond, legalább alkalom volt leírni a jószággazdáknak, hogy a szurokfekete széklet emésztett vér.:-)))) Persze húsevőknél ez a kajából is eredhet!!!! - tehát hús etetés után lehet tök normális is. De ha mondjuk a főtt rizs után is ilyen...az már eléggé felvethet valami gyomor vagy bélvérzés gyanút.

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (693)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.30 0 0 693
Bocs, ha neked tulajdonitottam valamit, amit nem is mondtál. Csak Moka reakciójából szűrtem le, aki nem ad többet szárazkaját. Sajnos az entamoeba diagnosztizálása igen nehéz (max. 4 órás lehet a bélsár), így csak ritkán diagnosztizáljuk. Ennek ellenére a vérzés (tüneti kezelésre) gyorsan megszűnik. Zs
Előzmény: Antisystem (692)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.30 0 0 692
Szia!

Szerintem nem mondtál ellen, én elsősorban nem a vérzésről gondolkodtam, hanem a könnyen emészthető kajáról.Ya, a száraz tápot nehezebben emészti meg a cicvarek, ha valami bélnyavajája van. Ugyanis abból a indultam ki, hogy ha az alsó bélszakasz vérzik, korántsem biztos, hogy a felsőbbek épek. Pláne annak tükrében, hogy én amőbára gyanakszom továbbra is a dolog hátterében, mint írtam is alább.
(Tudod, embernél úgy hívják hogy amőbás vérhas, nem tudom, hogy maccsoknál adtak-e külön nevet az enteroamoba-fertőzésnek)
Ettől persze tökig igaz, hogy a vérsznű vér az alsó bélszakaszból ered, a felső bélszakasz vérzése a székletet feketére szinezi.(részben emésztődik)

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (691)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.30 0 0 691
Moka! Sajnos ellent kell mondanom Antisystemnek. Miután a vérzés csak a vastagbélből (végbélből) jöhet, a száraz táp már teljesen megemésztődik,mire ideér, tehát nem befolyásolja a vérzést. Ha lehet, adj neki diétás tápot(RC-nél a VetCat sorozat), az biztosan segít. Zsolt
Előzmény: Moka25 (687)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.30 0 0 690
Ez előfordul, nálunk a kutya nem eszi a beáztatott szárazat. Akkor adjál neki diétás rizzsel kevert szardiniát :-)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (689)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.30 0 0 689
Hat, akkor egyelore lemondok rola... Ugyanis finnyas a kis draga, es beaztatva nem eszi meg!:(
Persze lehet, hogy csak nekem szegenyes a fantaziam, de meg nem birtam olyanba aztatni, hogy megegye!;)
Előzmény: Antisystem (688)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.30 0 0 688
Ya, a száraz tápot nehezebben emészti meg a cicvarek, ha valami bélnyavajája van. De be lehet áztatni...:-)

ÜdV

Előzmény: Moka25 (687)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.30 0 0 687
Szia Wet RinR!:)

Nagyon szepen koszonom a valaszt!
Igen, hat egyelore belbevonon vagyunk, a nyalka mennyiseget mar sikeresen csokkentette. De verzes sajna meg mindig...
Meg egy kerdesem lenne:
a masik topicon lebeszeltek az szaraztap adasarol, mondvan, hogy ha nem iszik hozza eleg vizet a cica, az is felsertheti a belfalat. Biztos, hogy ez art? Azert nyuzsgok ennyire, mert csak az RC tap volt eddig a legjobb kaja, amit adni tudtam neki, es most pont azt nem szabad...
Elore is koszi,
udv:
Moka

Előzmény: Wet RinR (685)
eMM Creative Commons License 2002.12.30 0 0 686
van ám meberbetegséges topicom is, az a címe hogy az influenza első áldozata!
Előzmény: Antisystem (682)
Wet RinR Creative Commons License 2002.12.30 0 0 685
Moka! Bocs, hogy csak most válaszolok, de az ünnepek alatt nem kerültem gép közelébe. Bár azóta már megoldódott a problámád, de azért válaszolok, mert illedelmes gyerek vagyok ;-) Sem a nyálka, sem a vércsepp nem aggasztó dolog. Vastagbélgyulladásnál mindkettő elég gyakori, különösen fiatal állatoknál, ahola gyulladt bélfal könnyen sérül - innen ered a vérzés. Bélbevonókkal, diétával könnyen kezelhető, mind tapasztaltad. A parazitológiai vizsgálat fontos, mert gyakran okoznak férgek is hasonló tüneteket, így alapos féregtelenitésre is szükség lehet. Zsolt
Előzmény: Moka25 (675)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.30 0 0 684
Nézd, kétségtelenül vírus is tud nyálkás székletet - tipikus rá kutyáknál a parvo - de az álltalában egy heveny betegség képében jelenik meg, és ha javul, akkor pár nap alatt elmúlik.
Az olajos halat a cica méltányolná, az tuti, még a mozgása is számottevően javulna - már az ágytól (amin most döglik), a konyhában lévő cicatányérig.
:-)))
Köszi a virtuális kétszersültet, lehet, hogy kellemes változatosság lenne a házt. keksz után :-)))
Jobbulást Nektek!

ÜdV

Előzmény: Moka25 (683)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.30 0 0 683
Jolvanakkor, ezek szerint nincs okom az ijedezesre... Huhhh...
Jobbulast nektek - nalunk meg van egy fel zacsi ketszersult, kered?:)
Mi is nathaskodunk... Parom mar kifele megy, en meg befele...
Jobbulast a csipofajasra - egy kis olajshal, hogy kisebb legyen a surlodas?;))
Előzmény: Antisystem (682)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.30 0 0 682
Igen, amőbának bizonyult, és Doxycyclintől múlt el.
Nálunk most mi betegeskedünk - a párom náthás, én meg valami hasmarsos-hányingeres-lázas csodát nyaltam be, két napja kekszen+teán élek:-(, a mindenféle négylábúak meg uszonyosak megvannak.
Illetve a nagyobbik maccsnak a hirtelen jött front kihozta a csipőfájását, nem komolyan, csak ha hosszas degledezésből feláll, pár lépést sántikál meg nyávog - aztán "beüzemelődik".

ÜdV

Előzmény: Moka25 (681)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.30 0 0 681
Szia Antisystem!:) Szormokos szep napot!:)

Cicmok ugyesen eszi a belbevono pasztat, ennek koszonhetoen a nyalka mennyisege kevesebb es mar nem is olyan hascsikaras-jellegel csinalja (felorankent, orankent), de sajnos a szeklete meg mindig veres:(((
Tegnap vittunk mintat, most masik doki volt, doki neni, o csak annyival mondott tobbet, hogy Bolus Adstingenst javasolt. Ebbol is kapott tegnap este a kismok, de tul.keppen nincs hasmenese. Csak az a nyalka ingerelte gyakran.
Sajnos, a parazitologian legkozelebb jan. 2-an dolgoznak, igy a minta tenyesztes eredmenye is csak vmikor het vege fele lesz meg.
Szerencsere elenk, rosszalkodik:) Csak hat a veres szeklet eleg ijeszto dolog...
Te talalkoztal mar ilyesmivel?
Udv:
Moka

Előzmény: Antisystem (680)
Antisystem Creative Commons License 2002.12.30 0 0 680
Szia Moka25!

Mi a helyzet a Cic-hasmarssal?

ÜdV

Előzmény: Moka25 (679)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.30 0 0 679
Szia Gbern!:)

Halistennek!:) Orulok, hogy minden rendben!:)
Udv:
Moka

Előzmény: gbern (678)
gbern Creative Commons License 2002.12.30 0 0 678
Szia Moka! Köszi jól van a picuri, azt mondta a doki, hogy szerinte lelki probléma miatt volt a sántítás, nem sérülés miatt. Most már vígan rohangál, porzik tőle a lakás :) Igaz ma megint leesett az asztalról, de szerintem gumiból van, mert felpattant és ment az egeréhez játszani :)
Előzmény: Moka25 (677)
Moka25 Creative Commons License 2002.12.28 0 0 677
Szia Gbern!:)

No mi ujsag a kismokkal? Hogy van?

Előzmény: gbern (673)
eMM Creative Commons License 2002.12.28 0 0 676
most olvastam csak!
Sajnálom:(((((((
Előzmény: Moka25 (667)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!