A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Meguntam nagyon a nespresso-t és szeretnék belecsapni az otthoni espresso készítésbe. Kérdésem, hogy szerintetek egy ilyen használt géppel érdemes-e belevágni, vagy inkább újat vegyek? Mire kell figyelnem a megvásárlásnál?
Nagyon jól összefoglaltad a lényeget. Nekem már egy román verzió jutott, ami a legtöbb elem kidolgozásán, pontosabban kidolgozatlanságán jól látszik, de nem gondolom, hogy ez a produktum ízét befolyásolná. Hozzáteszem, nálam (éppen) jól illeszkedik a felső rész az alsóhoz, nincs tömítetlenség, így csiszolgatásra sem volt szükség.
Üdv! Megtisztítottam a Graef 702-t és összerakásnál jön a probléma - a biztonsági kapcsoló+rugó konbót nem tudom a helyére rakni. Meglehetősen hülye ötlet, főleg, hogy alul a kapcsoló még mozog is, nem fix. Egyetlen videót láttam róla, ott azt mondja az ember, hogy nem szenvedett vele, alufóliával rövidre zárta a kapcsolót.
Egyszer írtam korábban, hogy érdemes próbálgatni a kávé mennyiségét, és kevesebbet tölteni a Brikkába.
Akár a félig töltésig is le lehet csökkenteni. (De teletömni tényleg tilos!)
Én ha "lazán" töltöttem meg, nekem új ízek jelentek meg! Különböző durvaságú őrleményekkel is lehet tesztegetni, de finomra őrléssel próbálkozni se érdemes, annyival rosszabb lesz.
Relatíve durvára kell hozzá darálni a kávét, az eszpresszógépekhez szükségesnél sokkal durvábbra. A jelig kell vízzel tölteni, nem tovább. A jel a felső részben van (legalábbis a régebbi modelleknél), szóval oda méri az ember a vizet és átönti alulra. Nem szabad tömöríteni a kávét, csak kicsit egyenesre seperni a tetejét. Amikor "kirobban" belőle az ital, akkor gyorsan le kell kapni a tűzhelyről, és a végét már jobb nem is meginni, az meg szokott égni. Ha mindez oké, akkor -- szerintem -- nagyon finom, selymes ital nyerhető belőle. Nem eszpresszó, közel sem, de finom ital. Kicsit habos is lesz a teteje, de nem úgy, mint egy presszókávé teteje. Ja és disclaimer: régen ezek a Brikkák jók voltak, később nagyon gyenge minőségben készültek, most még senki nem írta, hogy újra jó. Ezzel együtt, ha nekem kéne vennem most, én ezt venném.
Esetleg annyit tennék még hozzá, hogy a "2 személyes" Brikka inkább csak 1-1,5 személyes, a "4 személyes" meg mondjuk 3.
Ha a régről megszokott "irodai" (nagy teafőzős ibrikbe) kávét lefőző géphez, ill. mennyiséghez szokott valaki, az itt meg fog lepődni.
Ha pl. jönnek többen is vendégsége, és kérnek kávét de tejet nem, akkor bizony az lehet, hogy 2-3 kör főzés lesz egymás után a 2 személyessel, mert 1 főzetet elosztva olyan értékelhetetlen mennyiség lesz a csészék alján, hogy ciki szervírozni. :)
A Mini Expressre én is azt mondanám, hogy nem a legjobb. Van nekem is, még ha nem is piros, és imádom a formáját, de sajnos kiszámíthatatlan, hogy melyik csészébe mennyi kávé folyik végül. Ezen felül a lefolyás vége felé kicsit köpköd is, ami ellentétes a piros szín által sugallt hangulattal:) Ha a hölgy kávéfanatikus, és kissé felesleges tárgyakat is hajlandó tartani a konyhában, akkor oké, de legyen B terved is.
Segítségre lenne szükségem! Bialetti kotyogósból melyik modellt érdemes venni? Melyik az, amelyik a klasszikus eszpresszóhoz leginkább közeli ízvilágú kv-t főz?
Hölgynek lenne ajándékba, de fontos, hogy ne csak a kinézete legyen jó... :-))
Semmi, csak itt valaki nekiállt trollkodni, lett belőle egy kis vita, egy kis (jogos) moderáció (nézd a hozzászólások sorszámát), és ez úgy látszik kedvét szegte a társaságnak.
Vagy csak mindenki remek kávékat főz otthon és nincs miről beszélni, kész, elértük a nirvánát :)
Én például most egy perui csodát iszom egy nagyra becsült topiktársunk pörköldéjéből. Finom is, de azon gondolkozom, hogy ha elmúlik ez a járvány akkor jó lenne valami topiktali, vagy nem tudom mi, ahova a magamfajta halandó elvihetné a készletét és valaki megmondaná, aki jobban ért nálam ehhez (nem lesz nehéz), hogy kész, ezzel a szettel ezt lehet, vagy lehet ez még jobb is, ha ügyesebb vagyok. A szett amúgy Gaggia Classic +pid, Ascaso i-mini i-2, mérleg, tamper és jó kávé. Ízlik, ízlik, soha rosszabbat, de úgy érzem ebben több van :)
"Arról nem is beszélve, hogy pl egy bottomless kar szerintem nem is tud annyira átmelegedni, sem pedig hőt tartani a nyitottsága miatt - ha máshogy van majd kijavítotok. ;)" A karnak azért kell átmelegednie, hogy amikor fölrakod ne vonjon el hőt a bojlertől a fejen keresztül és a kosártól és nem utolsó sorban azért is, hogy a kávét ne hűtse le csapolás közben. Utóbbinak nyilván nincs jelentősége egy nyitott kar esetében, de a nyitott kar falvastagsága is ad annyi tartalékot, hogy a hőelvonás ne legyen drasztikus csapoláskor.
Azzal, hogy általánosan lesznoboztál, burkoltan idiótáztál mindenkit a fórumon nem tudom mit szerettél volna elérni. Van az az angol mondás, hogy Rómában tégy úgy mint a rómaiak, ha új vagy valahol sok gondtól megkímél ha megfogadod. Szóval üdv ha maradsz (és próbálsz segíteni a betévedő automatásoknak) illetve viszlát ha nem tudsz változtatni és mész. Nem érdekes ki kezdte, szerintem itt az ideje, hogy mindannyian befejezzük. Én mindenesetre ezt teszem.
"én is bánom már, hogy minek kellett nekem ismét benézni"
Pontosan. Én például nem tudom a francot esznek az emberek azon, hogy kutyaszépségversenyeket tartanak, de nem megyek oda és nem mondom azt, hogy ti mind hülyék vagytok, hogy ezzel töltitek a drága szabadidőtöket. Nem fogom egy vegetáriánus étterem vezetőjét győzködni arról, hogy szolgáljon fel rántott húst, mert az jobb, mint a rántott sajt és nem mondom egy futónak, hogy haver, kocsival gyorsabb vagyok, vegyél te is autót edzés helyett.
Ha idetolod az arcod és azt mondod, hogy "mind hülyék vagytok", akkor ne csodálkozz, hogy mindenki téged fog hülyének nézni és ennek hangot is ad.
Attól sem vagy több, hogy meg tudsz javítani egy bojlert, míg mások nem. Mások meg mást tudnak, amit te nem. (A szaktudásod is kicsit fura nekem, hiszen pl. többször elmondtad, hogy egy automata gép hőmérsékletét processzor szabályozza, szóval az jó. Lehet jó, maradjunk annyiban.) Nem fogunk sírni, ha nem jössz vissza.
Szerintem meg furcsán érvelsz, hiszen te szólítottál meg, én meg láthatóan csak általánosságban próbáltam megértetni, hogy alapvetően én is jóindulattal néztem be ebbe a témába. Nem írtam olyat, hogy vedd magadra.
Csak később tapasztaltam kellemetlen jelenségeket és akkor már én is változtattam a stíluson. De mindegy, nekem sem egy jó sport, hogy ilyen dolgokra vesztegessem a betűket, miközben én is szívesebben töltöm az időt olyan fórumozással, amit jobban megbecsülnek.
Úgyhogy nem kell ezt erőltetni, én is bánom már, hogy minek kellett nekem ismét benézni, holott egyszer már megbántam. Most megint idetévedtem, de minek...