Keresés

Részletes keresés

sz332 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 74164
Előzmény: sz332 (74163)
sz332 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 74163

Önvédelem kempós módra:

 

Annatar Creative Commons License 2012.07.19 0 0 74162

Le kell írjam, mivel ma reggel visszatért az orrvérzés (pedig erőteljesen sok C-vitamint szedek) elmentem dokihoz, de sok újat ő se mondott. (rutascorbin + érkiégetés)

 

Ellenben kiderült, hogy egy háziorvoshoz járok Davis Jesse Holt főnindzsával. Azért ez is valami, nem? 

Annatar Creative Commons License 2012.07.18 0 0 74161

A forma tényleg kungfusabb (bár pl az állások jellemzően "karatésak", meg némelyik mozdulaton is tetten érhető, valahogy úgy tudnám körülírni, hogy kicsit túlhúzzák őket, (ez szvsz amúgyis jellemző a japánokra, mindent _nagyon_ akarnak csinálni, ami kerek az nagyon kerek, ami szögletes nagyon szögletes, ha nyújtott a kar akkor nagyon nyújtott, ha körzés van, nagy körzés stb. Lehet, hogy rosszul látom, de ez szerintem a japán kultúra általános jellemzője. Egy bizonyos karakterjegy kiemelése és tökéletesítése). 

 

A bunkaiban az az érdekes, hogy nagyon hasonló mozdulatok megvannak a Hung Kuen formákban is (asszem egy vagy két kivétellel), de tök más értelmezést tanultam hozzájuk. :) 

Asszem azért lett női önvédelem, mert a könyökhöz pl nem kell nagy erő. 

Érdekes, hogy kungfuban nem lett külön esemény a forma értelmezése, (mármint nem kapott külön nevet) de ugyanúgy mesterenként változik, csak nem akkora hírveréssel. A neten is kevesebb van, azok is jórészt elrettentő példának jók. 

 

 

Előzmény: Maitréja buddha (74159)
NattyDread Creative Commons License 2012.07.18 0 0 74160

"tsuru ashi dachi"

 

ezt hívják magyarul Döglött Daru állás-nak? :)

Előzmény: Maitréja buddha (74159)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.18 0 0 74159

Annatar

 

Egyébbként ált. lassan csinálják, de itt a kislány http://www.youtube.com/watch?v=z7CGoxhZ9R8 gyorsan,

igy pld zenkutcuból visszalépvea láb felhuzása lehet lábsöprés ellen és utána egyből rugás van, nem tartja

ott a lábat beakasztva...egyébbként ezt nézd meg, ezt sose láttam még, kicsit más ha ez az kinaihoz közelebbi

http://www.youtube.com/watch?v=p6rB3yhXJZk

 

A tsuru ashi dachi-t régen is két változatban tanitották, de most hogy kerestem ez a beakasztott vonulat van inkább.

 

Az elején az két tettsui uke/uchi akar lenni, a másik meg szerintem egy rugás elsöprése, kiemelése abból tettsui uchi

Itt van Enoeda sensei ő máskét csinálja kicsit, de a shotokanban a katák hosszabb ivű mozdulatokat kaptak,

sok olyan elem lett védekező mozdulat, ami eredetileg támadás, csak eltüntek előle jelzett mozgások...a régi Passai modern Bassai dai is ilyen

Ez a Chinte/i/ei amugy egy önvédelmi kata, sok karatéra jellemző önv. mozdulat van benne, egyidejű védés támadás, fejelés, könyökütés,fogás, fogásbontás, szemre szurás stb...ugy emlékszem a shitoryuban is van egy kimondottan nőknek tervezett önv kata (hogy mi benne a nőies nem tudom)Mabuni Kenwa alkotta, de szvsz inkább egy 30 éve gyakorló elvetemült okinawai karate mester önvédelme, mint nőlé :)

http://www.youtube.com/watch?v=8a4yV1-mTiE

ez a mester hát nem olyan egetverően dinamikus, de mutatja mia bunkai,

az jutott még eszembe, hogy végül is a bunkai addig a karate szinte tudattalan mozgásként begyakorolt része amégy itt is mutatják, vagyis ha megfognak rántsd fel a térdet (eddig tudattalan)utána meg megfontoltan verd szét(ez tudatos már)

a hátulütő az, hogy gyakorlásnál mindig végig kell vinni a dolgot, mert amugy megszokod a leragadást, másrészt a hülye értelmezést nagyon nehéz kiirtani.

Állandóan nyomják a mae geri ellen gedan barait, meg lehet nézni milyen hatásos. Aki ki tudja védeni az eleve olyan távol áll hogy nem is kell söpörni, ha meg közel, lkegjobb esetben a rossz de betalált és leejtett mae gerire üt rá, feltéve ha nem vitték be:))

Na ja, mert a régi bunkaiokon tisztán látni hogy ezek vagy ütések ráfogó kéz csuklójára, megint emlegetem Higaonnát, de szvsz ő egy igen komoly karate mester, na az ő bunkaiaiból tisztán látni hogy a karatéban eredetileg maga a védekezés kitéréssel történt és az exponált ütésre rugéásra a keményre edzett karatés még rácsapott egyet és tovább tolta, lezárta azt a végtagot miközben ezzel egyidőben ment a kontra, az is az egyik oka, hogy magasabban álltak az okinawai karatéban, gyoesabban tudtak kitérni...jeltem ilyen direkt beleállok, félrecsapom lesz ami lesz dolgot hülyék lettek volna, a hamar sötétedő égtájon biztos sose fordult elő hogy a "lovagias" (soha nem csoportos) támadónál kis késecske stb lett volna..

 

A Chinei amugy eredetibb verziojában jobban hasonlit a wing chunra mint a shotokanra:))

 

Hókuszpók

 

Nem ugy változott ez, hogy na, gyerünk, megcsináljuk...

Átkerült mint egy kiani módszer, először inkább szórt okinawai kung fu volt, aztán változott a helyi viszonyoknak megfelelően, utána keveredett az uj a megváltozott régivel, aztán rendszerezték, modernizálták (értsd szobatisztává tették) utána a japánok rámartak és lett ami lett:))

Előzmény: Annatar (74156)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 74158

Ha karate és Tótisz, akkor olvasd el a Karateföldön címü könyvét. 

Előzmény: Annatar (74156)
dezsoKE Creative Commons License 2012.07.18 0 0 74157

Anno regen vagy tiz evvel ezelott valtozott ez az allas annyiban, hogy nem kellett beakasztani a labfejet a terdhajlatba, hanem csak melle kell tenni. Azota nem tudom, mi van.

Előzmény: Annatar (74156)
Annatar Creative Commons License 2012.07.18 0 0 74156

bigbabylon:

Hát, kungfuban sem szokás órákig tartani az állást (kivéve a filmekben, meg ha egyensúlyérzéket akarsz fejleszteni), és van egypár ötletem a használatára (sőt, még tanultam is néhányat : ) ami a karatéban meglepett az a lábfej térdhajlatba való beakasztása, ez így elsőre kb a „meglepetésszerűen kigáncsolom magamat” mozdulatnak tűnik, esetleg „egymásba akasztom a két lábam, hogy könnyebb legyen kirúgni/feldönteni”-nek. Pedig nyilván egyik sem igaz.

 

A széles karmozdulatot meg visszakerestem a shotokanos Chinteiben, például rögtön az elején csinál egy fura nagyívű körzést, meg 0.57-nél (a shito ryus-nál sokkal kevésbé jellemző)

 

Demura bácsi: Na igen, valószínűleg Tótisznak erőteljes része van abban, hogy megfertőződtem a harcművészetekkel. Sajnos a könyvei az évek múltával egyre rosszabbak lettek, a kései Demurások még csak-csak elviselhetőek, de van néhány másik, amit alig tudtam végigolvasni. A karatéról jól ír, a többit inkább nem nagyon firtatnám. Mindazonáltal az Öld meg puszta kézzel-t meg a Kard élén-t időnként újra előveszem, ideális könyv nyaralásra például.

Bár még bármelyik Tótisz jobb, mint az ámerikai „Nindzsa mester” sorozat. (az ami 6 füzetből állt, és a hátoldalán utat lehetett nyerni „A Távol-Keletre, a Nindzsák hazájába” sajnos csak két füzet van meg, úgyhogy már sosem fogok nyerni)

 

(Tényleg, Tótiszról mit lehet/kell/érdemes tudni? Erről nagyrészt még ez a fórum is hallgat, hiába olvasom az elejétől kezdve most, egy anekdotát írt le vki, meg azt, hogy shotokanos volt, de ez utóbbit bármelyik Demura könyv alapján biztosra vettem volna)

 

hokuszpokusz_1:

Miért bonyolították meg? saját szájuk íze szerint értelmezték, szerintem. (már ha ugyanarról beszélünk)

 

f_zsolt_01:

Arra gondolsz amiről itt írnak: http://www.wtkungfu.hu/ ?

Ha ez igaz, akkor a részemről teljes döbbenet és WTF (nem a world taekwondo federation értelmezés, hanem a másik).

Eddig ugye M. sifutól mindig azt lehetett hallani, hogy semmivel nem keverjük a WT-t, még azzal se, amivel Leung Ting más tanítványai. (tudtommal LT engedélyével vették bele a kalit az oktatásba másutt)

Most meg kötelező szablya meg huszárruha? (még jó, hogy kötelező ló nincs, bár lehet, hogy csak idő kérdése)

Mit szól ehhez vajon SiJo Leung Ting?

 

(Mondjuk, ha következő edzésen a mester bejelentené, hogy ezentúl a T-34 harckocsi vezetése és kezelése is a tananyag része, csak mert ő odavan a tankokért, én is elgondolkodnék, hogy jó helyre járok-e. Szerencsére ilyen egyáltalán nem fenyeget)

bigbabylon Creative Commons License 2012.07.18 0 0 74155

Shito nem shit :)

Előzmény: bigbabylon (74154)
bigbabylon Creative Commons License 2012.07.18 0 0 74154

Üdv

 

Tányleg nem tudom, de mind a shit/shotoka/wado változatban benne van a Chintoban...talán egy semleges állás,

amivel támadást provokálsz és közberugsz?

 

Ahány bunkai-t most megnéztem a sok mester mind inog benne mikor felállnak:)

Előzmény: Annatar (74153)
Annatar Creative Commons License 2012.07.17 0 0 74153

Kungfuban is csak azért van letisztázva (már ahol. Pl a mostani shaolinosok ismerik a kéztartást, mint köszönést, de a formákban nem használják) mert mondjuk úgy, történeti-politikai okai voltak. Amúgy minden forma a készítőjének kedve szerint kezdődik (és folytatódik), legalábbis ahogy én látom.

(éppen ezért szoktam megdöbbenni, amikor mindenféle ősi/égi/titkos energiák leképezésének nézik őket) 

 

Ami a köszönés-kéztartás átvételében meglepett az az, hogy elvesztette eredeti jelentését (nem köszönés. Ha megnézel egy kungfu versenyt, gyakran ezzel csak a bíróknak köszönnek és nem igazából a forma része)

 

Visszatérve a korábban említett lábtartásra, az vlt fura, hogy beakasztja az egyik lábát a másik térdhajlatába. Kungfuban van hasonló (daruállás), de ott a felemelt láb elöl van, hogy kirúghasson vagy védekezhessen.

Előzmény: bigbabylon (74151)
hokuszpokusz-01 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 74152

Jól megbonyolizálják...

Kár volt átvenni, elértéktelenítik a dolgot...

Előzmény: bigbabylon (74149)
bigbabylon Creative Commons License 2012.07.17 0 0 74151

Valahol azt olvastam, nincs letisztázva, hogy pár kata miért kezdődik különböző kéztartásokkal.

 

A Jiin, Jitte,meg a Jion is igy kezdődik de láttam ilyen változatát a Chintei nek is

az emlitett védés amugy ebben támadásnak tűnik

 

http://www.youtube.com/watch?v=WHNi1q1nSVc

 

Szerintem amugy szórakoztató a Tótisz sorozat, az öreg Demura tényleg egy olyan idealizált mester

Előzmény: Annatar (74150)
Annatar Creative Commons License 2012.07.17 0 0 74150

Na így ezzel a kungfus formával, amit betettél, tényleg nagyon hasonló. (lám, még mindig bőven van mit tanulnom, pedig szeretem azt hinni, hogy a legtöbb stílust legalább jellemző formáról felismerem, és tessék. És ha nem csal az emlékezetem, a fehér daruva másodszor járok így rövid időn belül)

 

A bunkainak csak az elejét néztem most meg, érdekes ahogy a japánok átmentették a katába a kungfus "köszöntést" (ez, ahol van, stílusonként változó, és eredetileg a "bal kéz takarja a jobbat, előre két lépés vissza két lépés (vagy három?)" - jelentése "együtt harcolunk a mandzsuk ellen és testvérek vagyunk"). Mi kicsit máshogy csináljuk, de nálunk is van értelemzése, csak fura ahogy a köszöntés jellege teljesen elvész és egyszerű technika lesz belőle. 

(remélem kiderült melyik mozdulatról van szó)

 

A Daru a sziklán katát Demura is emlegeti az "Öld meg puszta kézzel"-ben. Mennyire művelt vagyok karatéból, hm? :D

 

 

 

 

Előzmény: bigbabylon (74149)
bigbabylon Creative Commons License 2012.07.17 0 0 74149

Üdv

 

Pedig a Nipaipo az ami szinte közvetlen a kung fuból jött, ha igaz, ahogy irják, Mabuni Kenwa az emlitett fehér darus manusztól tanulta...figyeld ezt a formát:

 

http://www.youtube.com/watch?v=Vlw9j3GzXBM

 

Annyiban daru szvsz, bár sokat nem tudok a kung furól, hogy a sok benne a kitérésből ujjpercekkel visszatámadó mozdulat, gyors irányváltások, nem is tudom, engem nagyon emlékeztet a you tube on látható daru applikáciokra.

Mármint a Nipaipo.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Sg4ZtYrOBio

 

Nyilván a Hakko/Hakkaku/Hakkutsuru meg milyen néven fut

 

http://www.youtube.com/watch?v=0U3WBHWDD-0&feature=related

 

jobban emlékeztet a darura, de a karate sok katája közvetlenül valami daru stilusból jöhet

a Sanchin, a Tenshonak is valami kinai őse van, a goju ryu S betűs katái (a Seipai állitólag nem, inkább azok amik három lépéssel kezdődnek sanchinban), akkor szerintem az Annan, a Chinto (Ennek a shotokanos neve Gankaku amit Daru a sziklánnak forditanak, meg biztos van még pár. Gondolm ez a stilus volt elterjedve Kinának azon a részén, ahol okinawaiak turázgattak.

 

Te, a Nipaipoban, őszinte leszek, lövésem nincs mi az az egylábra állás, tippem szerint nem konkrét technika,

bár maga az állás több katában előferdül, gondolom gyors rugásokat lehet inditani belőle...aztán lehet, van konkrét értelme is.

Most az ugrik be (valahogy kötöm, mert pont a Nipaipo bunkairól volt szó akkor) valami japáni mester azt mondta hogy

a lekuporodás (pld a Kusankuban)értelmezhető ugy mint egy taktika ha sötétben lekuporodsz téged nem látnak annyira,  te meg körbesasolhatsz, aztán lehet az egész csak hülyités:)

 

 

 

Amugy elméletileg a karate mozgása nem merevebb kellene legyen, hanem kirobbanó, ez a kata versenyek

hülyesége sajnos.

 

Kanazawa, nagy alakja a shotokannak, a Karateföldön c. könyvben szinte az egyetlen rokonszenves szereplő:P

de én se szeretem ahogy katát csinál, Yahara a nagy erejével, vagy a kedvencem Kase mester, aki (Isten nyugosztalja)

antikaratés testalkata ellenére oszlopos tagja volt szvsz a világ összes Ne szarozz velem klubjának :))

 

A shotokanban sokszor sokkal szélesebbek a mozdulatok mint az eredetiben, lassu mozdulatok értelmezhetők feszitéseknek, de sok shotokanos alkalmazás bemutatón már csak mint látványtechnika szerepel, konkrétan nem tudom melyikre gondolsz, Kanazawa elég szélesen mozog. Van ott egy széles leütése egy kéznek, aztán azt a kezet fogják és ráütsz a fogó kézfejre, legalábbis ilyesmi rémlik.

 

Ezek a bunkaiok inkább taktikák, mint konkrét értelmezések a mai eszemmel, mondok példát, nyilván ebben a Chinteiben van ez a kétujjas dolog, sokszor ugy értelmezve, hoy az egyik kéz félreüti a feléd nyuló kezet és szurás két ujjal szembe. De a karatéban sokszor maga a védekezés támadás, ez Higeonna értelmezéseinél nagyon tetten érhető,

és a védekezés inkább egy kitérő mozgás, tehát itt lehet hogy kitérsz és rávágsz a kezére, tovább nyomod hogy azt ne tudja használni és itt szvsz már csak javaslat hogy szurj a szemébe, kinyilik a bunkai és ha meg is fogadod hogy a szemet támadd. gyakorlatilag az összes hm, ks összes mozgása a tied, senki nem akadályoz meg abban, hogy könyökkel verd szemen, vagy akár beleköpj a szemébe...érted mire gondolok?

Ezért mondom mindig, hogy szvsz  az összes harci módszer egy tőről fakad...tehát van ugyan egy kötött bunkai, de az csak mint példa egy kifejezésre (nyelv analógia) inkább maga a taktika a lényeg, nem a konkrét technika, tehát nem kell leragadni hogy szabályos soto uke, basszus, hát kit érdekel ez utcán? A kata se ezt mondja, hanem hogy lépj el, bassz oda amekkorát birsz aztán a kinyiló résen menj be és verd le a padlóra :))lol...ez a karate lényege diohéjban:P

 

Mármint az én rajongó, amatőr fantáziámban, de aztán lehet hogy igazam van.

 

 

Előzmény: Annatar (74148)
Annatar Creative Commons License 2012.07.17 0 0 74148

bigbabylon:

Ha levesszük a karate kicsit merevebb mozgását akkor tényleg egészen kungfus, bár a darut nem nagyon fedeztem fel benne (illetve azt amit én darunak ismerek), de ettől még biztos benne van.

 

Az az állás amikor az egyik lábábt beakasztja a msik lába térdhajlatába, az milyen állás/mi az értelmezése?

(meg ha már itt tartunk, az előző hsz-edben a chintei katában - a shotokanban még jó lassan is csinálva - vannak a nagy nyújtott karos körző mozdulatok, ezeknek mi az értelme?)

 

Előzmény: bigbabylon (74145)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 74147

...úgy értesültem LOL, hogy a szablyavívást egy új egyesület is felvette a programjába... a hwto...

sz332 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 74146

Ez a csávó egy mekkora arc... most olvasom a blogját, ajánlom mindenkinek. Eddigi best beszólás:

 

"The same goes for kihon (the basics). As we stand in line, waving our arms in the air, repeating endless techniques against imaginary mindless drones, we comfortably keep one hand at the hip for that awesome counter technique we plan on delivering any second now."

Előzmény: bigbabylon (74145)
bigbabylon Creative Commons License 2012.07.13 0 0 74145

Kicsit visszaugorva a karatéra, ebben a katában pld nem igazán lehet felfedezni szinte egy technikát sem,

ami olyan "karatésos", ha a mozgást folyamatosabbá tesszük, igencsak közeli kinai ősről tanuskodik.

 

http://www.youtube.com/watch?v=GmLs0mt79Rs

 

Egyébbként én is a shito ryuból ismertem ezt a katát, Nipaipo a neve, állitólag 28 lépést jelent, és szerintem Mabuni Kenwának legalább annyit köszönhet a karate mint Funakoshinak, hiszen mint okinawa legnagyobb kata szakértője, ő

vagy 50 katát átmentett, a shuri, a "naha", tomari változatokat, a riuei ryu katáit, és több kinaiaktól tanult formát.

(Most olvasom egy topikon, hogy ezt a katát maga Mabuni hozta létre, egy Go Kenki (Wu Xiangui) nevű daru mestertől tanultak alapján...lol, hát rámertem volna tenni hogy darus kata...

http://www.shitoryu.org/bios/mabuni/mabuni.htm

 

Ez egy érdekes irás

http://www.karatebyjesse.com/go-kenki-the-undercover-kung-fu-pioneer-of-okinawan-karate/

 

Jó lenne végre egy könyv, ami az összes katát visszanyomizná az erdetig, aztán leszármaztatná, összehasonlitaná az összes változatot, az értelmezésekkel együtt.

 

 

 

 

bigbabylon Creative Commons License 2012.07.13 0 0 74144

Ja...hát én szoriztam, Dezsőke poénkodott, Dr Wannabe meg lecsapott a lehetőségre:)

 

Tegnap néztem a Rocky Balboát, ami amugy egy jó film, de az jutott eszembe, ha valaki odaszól neki,

te Rock, ha ütik a fejed tedd fel a kezed, meg : Néha üsd fejen a fekát!- lehet hogy nyer még egy cimmeccset:))))

 

pedig amugy lett volna kinek mondania, Tyson mellett 22 ik lódobogásként olyannok játszottak benne,

mint Pedro Lovell, Tony Burton, vagy maga Tarver vagy a többi, box közeli, nem kis cameozo név:))

Előzmény: Bela_Vak (74143)
Bela_Vak Creative Commons License 2012.07.11 0 0 74143

Igazi nindzsakok... jol megkeveritek az ellenfelet.

_wannabe_ Creative Commons License 2012.07.11 0 0 74142

ja és ez is..ezt majdnem kifelejtetem...:)

Előzmény: bigbabylon (74141)
bigbabylon Creative Commons License 2012.07.11 0 0 74141

Lol...ezzel most jól megkavartad egy topikos "haveromat" :)

Előzmény: dezsoKE (74140)
dezsoKE Creative Commons License 2012.07.11 0 0 74140

Es ez is...

:-)

Előzmény: bigbabylon (74139)
bigbabylon Creative Commons License 2012.07.11 0 0 74139

Ez is én voltam, csak néha elfelejtek váltani...

Előzmény: Maitréja buddha (74138)
Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.10 0 0 74138

Egyébbként itt vannak ugyancsak részletek a Bubishiből, ami valami kinai eredetű kézirat és a karate bibliájának is hivják páran

 

http://www.mediafire.com/view/?ek341uv9s1md9ao

Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.10 0 0 74137

Kicsit visszatérve a függőleges- beforditott ököltartásra.

 

A karate szvsz már okinawán is sokat változott az eredeti kung fu mozdulatokhoz képest,

más dolgok lettek hangsulyosak és ezek váltak dogmákká, néha szinte ellenkező értelmet kapva a dolgok.

Jó példa a kinai Sanchan(?) daru forma, ami ha a you tube on lefilmezzük, egy inkább chi kung szerű légző gyakorlatnak tűnik, pár alap harci mozgással...ez már Higaonnánál is (megtartva ugyan a légzés fontosságát) brutális testfeszitéssé változott (azt irják gyakran a tanitványok vizelete véres volt a gyakorlás után!), Miyagi Choyun meg bevezette az ökölbe zárt kezet és kialakult a mai Sanchin...nekem azért ugy tűnik az elegáns (mély) kinai forma előjelet váltott.

 

De persze egyén függő is ki-mit gyakorol belőle, hova teszi a hangsulyt.

 

Régen, pár könyv szerint, az okinawa te függőleges őkőllel ütött, ált. középvonalra, nem haszbnálva a jellegzetes csipőmozgást, gyakran középső vagy mutatóujj percekkel. Gondolom, a Kinából átkerült módszer divott akkoriban inkább

( amennyire látom videokból a kung fu kat)tehát inkább a lábak meg a test egésze adta az ütés erejét

Pár katában megmaradt ez az ököltartás, még ha jól emlékszem a shotokanban is, a Chintei- ben, amiben az a vicces,

hogy a shito ryusban most beforditott ökölütést látok:))

 

(Érdekes összehasonlitani amugy a két változatot, itt van két video, pedig ez Hayashia sr. ami azért szintén nagyon eljapánosodott szvsz.

Shotokan: http://www.youtube.com/watch?v=XyViJQUjgMs

Hayashiha sr:  http://www.internationalshitoryu.com/videos/advanced-katas/chinte/

 

A csaj egyébbként egy csomó katát mutat be az oldalán,

http://www.internationalshitoryu.com/videos/

biztos valami okatató izé, amennyire emlékszem, több a Ryuei ryuból származó katában is függ. ököllel van ütés (Annan biztos, azt ismertem, de Paiku, Heiku ezekben is van szvsz) a Nipaipo ban is van, illetve az Isshin ryuban ha jól tudom csak igy ütnek, az uechi ryuban is gyakori, az amugy inkább kung fu mint karate szvsz.

Maitréja buddha Creative Commons License 2012.07.10 0 0 74136

Üdv

 

Lopom ezt a Rutascorbint, nekem is jó lesz, köszi.

 

Nem feltétlen a magas vérnyomástól vérzik az orr, sőt...

Ezer oka lehet állitólag, pld az allergia elleni gyógyszerek is.

 

C vitamin, K vitamin erősiti az ér falakat, cickafark tea, fehérfagyöngy tea is jó

borogatni, öblögetni is!

Állitólag ecetes vatta vagy a hagyma illóolajai is összehuzzák a véredényeket.

Fekete nadálytő (amit csodaszerként tisztelek:) állitólag poritva orrba dugva szintén jó hatású.

 

Idemásolok egy Kuatsu fogást. (Csak férfiaknak javasolt!)

 

Leülsz a padlóra nyujtott lábbal, szemet becsukod.

Társad tenyértővel megüti a homlokod, ezzel egyidejűleg kézéllek tarkón üt, kétszer.

Kezek körivesen lendülnek.

 

Azért ne a vastenyerű kollégát kérd meg, aki lecsapja a fejed egy ütéssel:))

 

Ha van hideg viz, orr(tő) és tarkóra téve borogasd.

 

 

Előzmény: Annatar (74133)
arhat1 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 74135

Az-az! :)

 

Előzmény: Annatar (74133)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!