Keresés

Részletes keresés

mammamija Creative Commons License 2008.08.10 0 0 2972
Eddig nálunk is így volt - de idén egy teljesen új brigád jött - életveszélyes fenyegetéssel miszerint meg ne próbáljam az ő engedélyük nélkül a átfolyósom átszerelését - újra cserélését. Most az a kérdés jövőre ők jönnek-e ellenőrizni? A másik kérdés, melyik gázszerelő vállalja a kockázatot, hogy lecseréli a régi készülékemet újra úgy, hogy a társasház kéménye hogy úgy mondjam kissé rozoga állapotban leledzik.

Idézek a nekem küldött szakvéleményből:

"Sátortetős társasház. A téglával falazott egyedi kéményjáratot eredetilet 15x15 cm-es mérettel kellett volna készíteni, de a járt ezt a méretet nem minden esetben éri el, változó keresztmetszetű, a födémnél beszűkül, benne elhúzás találhatól A kéménykürtőben jól láthatók a kondenzvíz kicsapódások helyei. E savas hatás következménye a málló belső vakolat és a porladó téglák. A legnagyobb problémát a kialakult habarcshiány okozza, ez teszi lehetővé az égéstermékek visszaáramlását a lakótérbe".

Ez éppen elég ahhoz, hogy jól összetojjam magam:)) - bár eddig semmiféle égéstermék nem áramlott vissza ezexerint - miután még élünk:)



Előzmény: Bucynus (2968)
mammamija Creative Commons License 2008.08.10 0 0 2971

Szia.

Elkeserítő igen. A villanyboyleres megoldás szintén elkeserítő. A szaktopikban kérdeztem - majdnem ugyanannyi lenne - ilyen olyan órákat, megszakítót, kapcsolót szakramentumot kellene felszereltetnem szóval patthelyzet van.

Aug.31-ig él a lenti cég ajánlata....melyből a kéményseprő ipari szakvélemény 35.000 + Áfa a LEGVÉRLÁZÍTÓBB!!!
(a szakvélemény magába foglalja a kéményseprői illetéket és a hő- és áramlástani számítás költségét)

 

Kibélelik a kéményemet, utána számlálgatja a kéményseprő cég a hő- és áramlástant????



Előzmény: Gézengúz! (2957)
Bucynus Creative Commons License 2008.08.06 0 0 2970
Arra ügyelek, hogy jó legyen, nem szeretem a rosszul működő dolgokat.
A fölösleges (levevős) bürokráciát viszont rühellem.
Előzmény: Émile (2969)
Émile Creative Commons License 2008.08.06 0 0 2969

  Na ne mond miért kelted rosszhirét  nekik !

 Vagy tán igazad van ?

 

 Na mindegy.

 

 Most látom bélés cseréről beszélsz . 

 Papíron van  . Ők a hatóságok hatóságai.

 Viszont ha jól működik  , mert ez a lényeg , felesleges. A kivitelező eleve ad nyilatkozatot, a munkájáról meg a beépített anyagokról. Gondolom ki is próbáljátók.

Használd egésséggel. csak baj ne legyen.

 

 Egy kis közjáték a fővárosi  cég  eljárásáról.

 

 Volt a  XXIV.  kerületben egy  társaházban egy sor ellenőrzés. Igy -úgy értesítették a lakókat. Kb. harmada nem volt otthon. Na  a második figyelmezetetés . Hirdető táblán kifüggeszteve, hogy ekkor és ekkor  - természetesen 8 órás időintervallum csak megjelőlve - jönnek,  aki hez nemtunak bemenni  - feljelentés, a ház   -  nem lakás    - kikapcsolása a gázszolgálktatásból  - halalábüntés  stb.

 A lakók otthonmaradtak.  - Jön a jó madár ellenőrizni ,majd megállapítja, hogy ő nem tud, mivel nincs műszere.  A jól 'szervezett' cég ugyan is nem egyeztetett a másik osztállyal, aki a műszerse vizsgálazokat végzi, hogy egyszerre jöjjenek. Vagy csak annyit  most itt csak  nyilt égésterüt vagy csak zárt égésterüt ellenőrizünk . Egyszerű  - fel kell írni az értesítésre.

Vagy egyszerre jönni.

Előzmény: Bucynus (2968)
Bucynus Creative Commons License 2008.08.06 0 0 2968
Egy kérdésem még lenne a béléscserével kapcsolatban, kéményseprők felé kötelezően van ennek bejelentési kötelezetsége?
Én ezt csak felújításnak gondolom, mintha újrapucolnám a házat. :)
A kéményseprők észre se vennék, legtöbbször be se jönnek, csak a pénzt kérik el. Egyszer bejött, széthúzta csövet, égő papírral ellenőrizte a huzatot és úgy rakta össze, hogy másnapra szétcsúszott. :(
Bucynus Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2967
Igen kazánházban.
Ha azon múlik a bisztonsági reteszelést simán megoldom.
Előzmény: siokemeny (2966)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2966
Ez kazánházban van ugye? Az általad leírtat mi azért nem engedjük, mert van hibázási lehetőség, sok a nem odafigyelésből adódó veszélyforrás (nem zárod el, vagy nem nyitod ki a csappantyút), ráadásul a csappantyú sem zár teljesen tömören, azt hiszem pár milliméterrel kisebb átmérőjű, mint a füstcső.
Biztonsági elektromos reteszeléssel viszont megoldható! Gondolok itt arra pl, hogy a gázkazán addig nem indul el, amíg a szilárd tüz.kazán csappantyúja el nincs zárva, illetve fordítva.
Előzmény: Bucynus (2965)
Bucynus Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2965
Szia siokemeny!

Köszi a választ.
A szenes kilépője 18cm és van benne egy huzatszabályzó csappantyú gyárilag, ami teljesen elzárható. Ha a gázkazán kiömlőjébe teszek egy másik ilyet akkor úgy jó a két bekötés? Azért lenne így jó mert ha egy bektést akarnék akkor a szenest egy csővel 2 könyökkel feljebb kellene hozni, ami helyhiány miatt nehezen kivitelezhető.
Bélelés mindenképp lesz, ugyanis kedves kőműves annak idején nem rendesen vakolta ki a kéményt, így érezhető volt a füstgáz pár év után, a gázzal ez megszűnt.
Előzmény: siokemeny (2963)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2964
Sasz NeomatiK!

Miért kéne eltüntetni azt a kéményt? Megér ennyit az egész mintsem fizesd érte az éves díjat? Ha emiatt a kémény miatt valamilyen okból a biztosítóhoz kéne fordulnod akkor van ám a sz.p.s!
A kazán annyiban befolyásolja a kémény méretezését, hogy csak na! :-) A teljesítményéhez, huzatigényéhez, füstcsőátmérőjéhez kell igazítani a kéményátmérőt, valamint a magasságot (amit a gerincnél nem kell feljebb vinned).
Előzmény: NeomatiK (2954)
siokemeny Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2963
Szasz Bucynus!

A szenes kazánod füstcsőátmérőjét mérd le (szerintem 15 centis), és akkora béléscsővel béleld ki a kéményedet, amekkora annak a keresztmetszete, természetesen csak saválló ovállal (az alu összeolvad, a furenflexnek is csak gázra van minősítése).
Mindenképp csak egy bekötőidomot tegyél be, és azon kell cserélgetned hol a szilárd, hol pedig a gázkazán füstcsövét. Azért nem jó ha egyszerre be van kötve mindkettő, mert akkor fals levegőt szív, rontja a huzatot, kátrányosítja a kéményedet (ami bélelt kéménynél nem olyan nagy gond, de tud kellemetlen lenni)
A bélelést azért kéne erőltetni, mert, ha a fatüzelésű kazánod összekormozza (rosszabb esetben kátrányozza) belülről a kéményedet, és arra rákötöd a gázkazánt, annak a füstgáza ilyen kéménymagasságnál biztosan kondenzálódni fog ---> a korom és a kondenzvíz elegye átüt a falazaton --->putriszag, amin csak téglacserével tudsz a későbbiekben segíteni!
Előzmény: Bucynus (2959)
Bucynus Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2962
vagy mehet a régi csupasz
Én úgy tudom nem mehet (bár ez lenne a legjobb) mert a gázkazán párája és a szenes kazán füstgáza olyan kémai elegyet alkot (savat) ami nem tesz jót a kéménynek. Ezért kell a saválló is az alu helyett.
A gázkazán kilépője is 13-as és nagyon jó huzatú a kémény.
Előzmény: Dunit (2961)
Dunit Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2961

   Helló !

 

 

13-as alu béléscső amire egy ÉTI-25-ös "

 

írod.

 

 Az a kazán valószinű egy 24 kW-os gázkazán. Annak jó az alu cső.

 

 De a mérete, hogy úgy mondjam éppen elmegy , nem mondtam, hogy kevés, de az alsó határon van.

 A    szenes kazán, az adatlapján 23,6 Mcal/h teljesítmény szerepel.

 Ennek teljesítmény  kW-ban  olyan 30 kW köröli  - pontos átszámítást meg lehet csinálni,

 A baj  az aluminiummal van. Ide saválló kell, vagy mehet a régi csupasz. Igaz ezt nem szeretik a kéményesek, de a bélelés  csupán a kémény élettartamát nőveli, azt meg más módon is lehet növelni - pl jól leszigetelni ,  megfelelő tömör téglából építen stb.
 " Esetleg mellé húzni egy másik csövet?"

 

 Ez megy a legkevésbé  - kevés lesz a szeneskazánnak.

 

 

 D.


Előzmény: Bucynus (2959)
Dunit Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2960

 közben rámentem megkerestem az ajánlott céget  a ...........

 

 

 Ime a bevezetője :

Egyedi kémények bélelése

</DIV>

Az eddig használt bélésanyagok (alumínium, acél) rövidebb ideig képesek ellenállni a kéményben jelentkező igénybevételnek. Néhány év alatt átkorrodálhatnak a lecsapódó savak miatt, így a füst a lakótérbe szivároghat.

 Ja a cég a diametrus kft -

Előzmény: mammamija (2951)
Bucynus Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2959
Sziasztok!

Már egy ideje rágódom rajta, hogy érdemes lenne-e ismét beüzemelnem a szenes kazánt. Olvasgattam itt a lehetőségeket, árakat, számolgattam és mivel lehet tudok szerezni olcsón faanyagot úgy határoztam belevágok.
Van elképzelésem, mi lenne a legolcsóbb megfelelő megoldás, de a profiktól kérdezném, ők hogy látják.
Ami adott egy 11-12m magasságú 14x22-es most már tudottan nem szerencsés formájú "kazánkémény". Ebbe most be van húzva egy 13-as alu béléscső amire egy ÉTI-25-ös kazán csatlakozik. Melette van a vízkörbe azóta is bekötve, de lezárva egy lengyel (a nevét nem tudtam kivenni) szenes kazán, az adatlapján 23,6 Mcal/h teljesítmény szerepel.
Ezt a kazánt szeretném ismét üzembe helyezni, szerintetek mi a legjobb megoldás?
Én az ovális saválló cső behúzására gondoltam és abba mindkét kazánt vagy furanflex? Úgy reklámozzák olcsóbb mint a saválló, bár teljesen egyenes a kémény ilyen esetben nem hinném.
Esetleg mellé húzni egy másik csövet?
Vélemények?
Köszi.
Dunit Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2958
 Ha nem vagyok indiszkrét ez merre  van  ? - nem pontos cim csak a kerület v. a város !
Előzmény: mammamija (2951)
Gézengúz! Creative Commons License 2008.08.05 0 0 2957

Szia!

 

Én is kértem a Diametrus-tól is ajánlatot, miután elég soknak találtam a másik árát, de ők is hasonló áron dolgoznak (kb. 40 ezer forint a differencia). Még futok egy kört egy vidéki céggel, de úgy néz ki, hogy ez egyszerűen ennyibe kerül. Elkeserítő...

Előzmény: mammamija (2951)
NeomatiK Creative Commons License 2008.08.04 0 0 2954
Helló Siókémény és Zöldövezeti! Azért írtam 10kW-ot , mert gázkazánból kb ekkora kell. Egyelőre ez csak egy elvi lehetőség, mert a gázkazán lesz betéve. Aztán ha kiderül, hogy sokkal olcsóbb a fatüzelés, akkor lenne plusz egy másik kazán. Enne a csövét belül láthatatlanná tenném amikot üzemen kívül van, azaz le lenne szerelve a födémig, ha jönnének a hatóságtól nézni, hogy van-e vagy nincs. Ha elmentek, akkor utána visszatenném :) A padlótól mért függőleges távolság a gerincig kb 5,5m. Vízszintesem mérve pedig kb 3 m. A kazán mennyiben befolyásolja a kémény méretezését?
Előzmény: siokemeny (2945)
Dunit Creative Commons License 2008.08.02 0 0 2953
  Meg az orvosi műhibáknak is lényegesen több az áldozata !
Előzmény: Dunit (2952)
Dunit Creative Commons License 2008.08.01 0 0 2952

  Ma   az érintő után volt egy szpics a emer1 -en  a kéményesek problémáiról.

 

 Sok mellébeszélés volt..

 

 Egy társasházi közös képviselő rámutatott a kéményesek álságos  tevékenységére, arra, hogy bármi nem tetszi a kéményeseknel kapásból  életveszélyt írnak.

 Pl. ha pár fuga hiányzik, a kémény fedlapja csorba, nincs béleleve.. Ja megjegyeztem a nevét  Enyedi Sándor volt. Rámutatot a kéményseprők álságos magatartására.

 Pl. arra, hogy nagyon felületesen nézik meg a kéményeket a tisztelt urak,   általában a csúszó pénzekre utaznak.

 Na  a Szekeres Etele nevű úr probálta mundér becsületét védeni - sok mellébeszéléssel.

 

 Egy másik úr meg állandóan  a termoform kéményekről beszét, ami tényleg tud náha veszélyes lenni. De azok a kémények egyre kevesebben vannak.

 

 Azért mihez tartas véget a következő adatok :

 

 Hirtelen szivhalálban meghal évente  M. o. -on kb. 25 000 ember. ( pl. a szegény  Kolonics ) egyéb betegségekben  vagy 60   -  65  ezer  és 

 öngyilkos lesz sikeresen   3100, közlekedési balesetben 1500 ,  gyilkosság  200 - 220  áldozattal,  építő ipari balesetben vagy 300 fő,   háztartáasi balesetben is  200 -300 ,   a must  gáz (CO2 ) mérgezésben jó 20  ember  és  CO mérgezésben összesen  szintén 20, de a kémények miatt    csak 2 - 4 szerencsétlen ember  hal meg.

Előzmény: mammamija (2951)
mammamija Creative Commons License 2008.07.31 0 0 2951
Szia.
Tegnap kaptam meg egy kéményes cég árajánlatát - ingyenes volt a felmérés, és az árajánlat is. Két fiatalember járta be az egész tetőt - padlásteret - fényképeztek, videóztak - nagyon ritka az ilyen körültekintő átvizsgálása a kéménynek.

Namost az árak:

1) anyag+munkadíj: 162.000 + Áfa = 194.400.- (FuranFlec béléscső, idomok, acél kéménytisztító, koromzsákajtó, kondenzvízgyűjtő. esővédő elem, tisztító idom, flexibilis könyök.
2) kivitelezési költség 15.000 + Áfa = 18.000.-
3) Minősítet légbeeresztő beépítése falba = 27.500 + Áfa (ablakba 17.000 + Áfa)
4) kéményseprő ipari szakvélemény: 35.000 + Áfa (kéményseprői illeték és a hő- és áramlástani számítás költséget tartalmazza)
Korróziós garancia 25 év
Kivitelezői garancia 5 év.

Fél millától messze van, de nekem így is sok:(

A cégről és az ő technológiájukről a www.diametrus.hu-n olvashatsz.
Előzmény: Gézengúz! (2918)
siokemeny Creative Commons License 2008.07.28 0 0 2949
T SolnesM!

Kíváncsi vagyok Te milyen szakterületen működsz, ott is ilyen felfogással, hozzáértéssel dolgozol?
Előzmény: Törölt nick (2946)
siokemeny Creative Commons License 2008.07.28 0 0 2947
Szasz Zöldövezeti!

Méretezést, rajzot? Fővárosi vagy ugye? Ha ugyanolyan teljesítményű és fűtési módú készüléket raksz fel a régi helyére, ahhoz nem kell semmilyen engedély kéményseprő részről, csak akkor, ha a gázszolgáltató, vagy a készülék beüzemelője kéri (erről pedig nem a kéményseprők tehetnek!). Viszont, ha kérik akkor a kéményen komolyabb vizsgálatot kell végezni, mint az éves átjárhatóság ellenőrzés. Bélelve van a kéményed? Mert ha nincs akkor kérhetnek méretezést, aminek meg kell állapítania, hogy a kéményben a készülék üzeme közben kondenzáció nem lép fel. Egyéb esetben bélelés! A jogszabályok pedig jogszabályok, be kell tartani, tartatni.
Előzmény: Törölt nick (2944)
siokemeny Creative Commons License 2008.07.28 0 0 2945
Szasz NeomatiK!

A kémény méretét a kazán huzatigénye, füstcsőmérete, és az épület méretei határozzák meg. Nem tudok egyértelműen válaszolni, amíg nem tudni a kazán pontos típusát, amíg nem ismerem a házad tervrajzát (de legalábbis a kémény elhelyezkedését az épületen belül, gerincmagasságot, a gerinctől való távolságot, stb...). Mivel kétféle tüzelési módra fogod használni a kéményt (természetesen csak 1 füstcsőcsatlakozó lehet a kéményen, nem lehet egyszerre kettő készülék rákötve) saválló acél belsővel kell a szerelt kéményt kérned (javaslok 1 mm-es falvastagságot). A két készülék közül a nagyobb füstcsőátmérőjű a mérvadó a kéményátmérőnél.
Előzmény: NeomatiK (2943)
NeomatiK Creative Commons License 2008.07.26 0 0 2943
Szerelt kéményt gondoltam, ha a gázkazán mellett egy vegyestüzelésűre is szükség lenne a magas gázár miatt. Ez jó hír, hogy erre nem kell építési engedély. A nevedből ítélve te értesz a kéményekhez... egy vegyestüzelésű de 99%-ban fatüzeléssel alakalmazott kazánnál mi határozza meg a kémény csőátmérőt és a hosszát? Pl 10 kW körüli kazánhoz kéne.
Előzmény: siokemeny (2936)
siokemeny Creative Commons License 2008.07.23 0 0 2942
Szasz SolnesM!

Igen, ez azt jelenti, hogy nem kell építési engedélyt kérni a szerelt kéményre, akár épületen belül, akár épületen kívül van. Ettől függetlenül írásban a kéményseprő szolgáltató felé bejelentési kötelezettsége van az ingatlan tulajdonosának. Ilyenkor a kéményseprő megnézi az ÉMI által a kéményhez kiállított engedélyt (ÉME) és beveszi a nyilvántartásukba. Ennyi!
Miért kell magánlaksértéssel meg egyebekkel fenyegetőzni? Persze, talán le is kéne lőni szegény kéményseprőt! :-)

Üstház füstcsöve nem kémény, hiszen nem építménynek, épület-, vagy épületgépész szerkezetnek minősül, nincsenek meg azon tartozékai, amiknek egy kéményen lenniük kellene.
Előzmény: Törölt nick (2939)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.07.23 0 0 2941
A belül elhelyezett szerelt kémény, ha a födém megbontásával jár, már csak ennek okán is, valamiféle engedélyezés alá tuti hogy esik. No persze szigorúan az előírások szerint, valszeg ember nincs aki egy negyven cm-es luk miatt engedélyt kérne...

pjotrkolja
Előzmény: Törölt nick (2939)
pjotrkolja Creative Commons License 2008.07.23 0 0 2940
T SolnesM!

Ja, nem kell a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet 1.mell. II. fejetezében foglaltak alapján.
Ettől függetlenül engedélykötelesnek tekinti, hiszen az építési engedélyezésre beadott tervdokumentációhoz kéri a kéményseprő ipari közszolgáltató szakvéleményét is, szinte minden esetben.
Attól félek, hogy a túlnyomásos rendszerek homlokzati kivezetésére gondolhattak szerelt kémény alatt.

Ha a kéményseprő "meglátja" az "eldugott" kéményt, akkor mondjuk úgy "joga van ellenőrizni, azáltal, hogy a tulajdonosnak rendeletben előírt kötelessége biztosítani a helységbe történő bejutást. No nyilván nem félrelökni a tulajt és becaplatni. Jelezni, hogy tudomása van róla értesíteni, értesíteni, értesíteni ... elsőfokú tűzrendészeti hatóságnak jelenteni.
Engedély nélkül nyilván nem léphet be, de ha már látta engedni kell.

pjotrkolja
Előzmény: Törölt nick (2939)
siokemeny Creative Commons License 2008.07.23 0 0 2936
Szasz NeomatiK!

Ez attól függ, hogy milyen kéményt építesz. A falazott, épített kémény építési engedély köteles, a szerelt fémkémény pedig nem. Ezektől függetlenül a kéményseprők felé bejelentési kötelezettséged van. Az éves ellenőrzés során úgy is kiderül, hogy szaporodott-e a kéményszám az ingatlanon.
Ha építesz egy kéményt engedély nélkül, és valaki feljelent a legrosszabb esetben ilyenkor az építési hatóságtól fennmaradási engedélyt kell kérned, ami ugye ugyanolyan procedúra, mint az építési engedélyezési eljárás.
Tehát szvsz állíttass fel egy szerelt kéményt és jelentsd be a kéményseprőknek, így nem lehet gond.
Előzmény: NeomatiK (2935)
NeomatiK Creative Commons License 2008.07.23 0 0 2935

Sziasztok!

 

Ha használatbavételi engedély (amiben csak a gázkazán kéménye van) után kilakítok vegyestüzelésű kazánhoz egy kéményt, de azt nem engedélyeztetem, akkor lehet nekem ebből (anyagi) károm? Hogyan lehet ezzel "lebukni"?

halaloszto Creative Commons License 2008.07.22 0 0 2934
Elfogadom. A kondenzatum jo hosszu kulterben vezetett cso belso falara kifagyhat, es a csovet elszukitheti.

vajk
Előzmény: pjotrkolja (2933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!